cute toddler baby boy running away along the path at summer field
Laatst bijgewerkt: 31-07-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

23Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

102Verzamelde opmerkingen

Misschien klinkt het woord je vreemd in de oren: Een kindertuigje? Het is misschien geen gangbaar verschijnsel in ons land, maar in veel landen is het gebruik van kindertuigjes heel gewoon. In feite worden met dit veiligheidsaccessoire veel ongelukken en vervelende situaties voorkomen.

Als kinderen beginnen te lopen, willen ze niets liever dan hun omgeving verkennen. En wij als ouders willen ze natuurlijk geen moment uit het oog verliezen… stel dat ze iets zouden overkomen! Met één van deze kindertuigjes is je kind altijd veilig. In dit artikel vertellen we je er meer over.
Belangrijk om te weten

 • Het is jammer dat kinderen leren lopen voordat ze zich bewust zijn van de gevaren om hen heen. Maar wij als ouders kennen al die risico’s wel en het is een angstig idee dat je peuter plotseling de straat op kan rennen.
 • Een kindertuigje is een zeer praktisch veiligheidsaccessoire dat je de mogelijkheid biedt om je kleine dreumes binnen handbereik te houden, terwijl je hem of haar de vrijheid geeft om de wereld te onderzoeken en te leren kennen.
 • Bij de keuze van een kindertuigje dat het beste bij je behoeften past, is het belangrijk dat je rekening houdt met factoren als veiligheid, grootte, materiaal of kwaliteit. Op deze manier kun je de juiste aankoop doen.

Onze selectie: De beste kindertuigjes op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste kindertuigjes die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van het perfecte kindertuigje een stuk eenvoudiger.

Eerdere Aanbevelingen

Het beste veelzijdige kindertuigje

Met meer dan 35 jaar ervaring, heeft Jippie’s alles om je huis kindveilig, maar ook kindvriendelijk te maken. De Jippie’s collectie is van hoge kwaliteit en vooral praktisch in gebruik. Dit veiligheidstuigje is speciaal ontworpen voor gebruik in fietsstoeltjes, wandelwagens, hoge kinderstoelen en om je kind te leren lopen. Het tuigje is 10cm extra breed zodat ook grotere baby’s erin passen. Het fijne ervan is dat het gemakkelijk wasbaar is. Het tuigje heeft een loopriempje van 85 cm lang.

Het beste kindertuigje met knuffel-rugzakje

De Harness Buddy van het merk Goldbug is een kindertuigje in de vorm van een superleuk knuffel-rugzakje. Het harnasje is verstelbaar en geschikt voor kinderen van ca. 1 t/m 6 jaar (maximale borstomvang ca. 65 cm, houdt ook rekening met een jas!).

De looplijn is 1 meter lang en kan indien gewenst afgekoppeld worden. De knuffel heeft aan de achterzijde een opbergvak met klittenbandsluiting voor kleine spulletjes. Kinderen zullen het Harness Buddy kindertuigje graag dragen. Ze hebben voldoende vrijheid om zelf te lopen, maar jij houdt de controle.

Het beste polstuigje voor kinderen

Het MijnNami Polstuigje 360 Plus is het beste polstuigje dat er verkrijgbaar is. De polstuigjes hebben een stevige roterende polskoppeling gemaakt van staal in plaats van plastic, daardoor zijn de polstuigjes duurzamer dan goedkopere varianten. Het stalen koppelingsmechanisme is extra stevig en onbreekbaar.

Daarnaast kunnen de polskoppelingen 360 graden draaien, waardoor er meer bewegingsvrijheid is en minder belasting aan de polsen. Vooral bij kinderen in de groei is het prettig dat het polsgewricht zo min mogelijk belast wordt.

Shopgids: Alles wat je moet weten over kindertuigjes

Het is van groot belang dat je voordat je een kindertuigje koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

family walking1

Een kindertuigje is een praktisch veiligheidsaccessoire om kinderen binnen handbereik te houden.
(Bron: Olesia Bilkei: 48001006/ 123rf.com)

Wat is een kindertuigje en wat zijn de voordelen ervan?

Een kindertuigje is een praktisch veiligheidsaccessoire om jonge kinderen binnen handbereik te houden als je op straat of op drukke plaatsen bent. De gelijkenis met hondenriemen heeft geleid tot een verhit debat tussen voorstanders en critici van het kindertuigje. Laten we eens kijken naar enkele van de voor- en nadelen ervan:

Voordelen
 • Je kunt je kind niet kwijtraken.
 • Het vermijden van ongevallen of incidenten.
 • Je kunt rustig met je kinderen op drukke plekken wandelen.
 • Het kind leert dat het in de buurt van volwassenen moet blijven.
Nadelen
 • Kan esthetisch onaangenaam zijn.
 • Als het niet goed gebruikt wordt, kan het emotionele trauma”s veroorzaken bij het kind.

Welke soorten kindertuigjes zijn er?

Hoewel dit soort kindertuigjes steeds geavanceerder worden, kunnen we het voor het moment over drie belangrijke types hebben. Elk van hen heeft verschillende kenmerken, maar ze hebben allemaal hetzelfde doel: de veiligheid van kinderen.

 • Traditionele kindertuigjes: Deze bestaan uit een harnas waaraan een riem wordt bevestigd. Het is het eenvoudigste en meest discrete model.
 • Kinderrugzaktuigjes: Omdat er veel discussie is geweest over de esthetiek van het dragen van tuigjes bevatten deze nieuwe modellen een kinderrugzak (meestal met leuke ontwerpen) waaraan de loopriem bevestigd is. Op deze manier gaat de aandacht meer naar de rugzak die het kind draagt dan naar het feit dat het aan een lijn gebonden is.
 • Polsbandjes voor kinderen: Dit laatste type bestaat uit twee klittenbandsluitingen die door een elastische band met elkaar verbonden zijn. Een van de armbanden is voor het kind en de andere voor de volwassene, dus ze zijn aan elkaar verbonden.

De voorkeur voor het type tuigje hangt enkel en alleen af van je smaak en behoeften. Terwijl polsbandjes minder “vrijheid” bieden omdat ze korter van lengte zijn, bieden rugzaktuigjes een speels ontwerp dat kinderen leuk zullen vinden. Aan de andere kant, als je het tuigje niet al te vaak gaat gebruiken, is de traditionele methode ideaal.

family traveling in the forest

Het kindertuigje moet aangepast worden aan de grootte van je kind.
(Bron: Famveldman: 30779996/ 123rf.com)

Hoe weet ik of een kindertuigje een goed idee is voor mijn kind?

De vraag lijkt misschien voor de hand liggend, maar veel ouders vinden het moeilijk om een onderscheid te maken of vast te stellen of het gedrag van hun kind “aanvaardbaar” is. De meeste kinderen zijn erg druk en als ze beginnen te lopen, willen ze alleen maar op ontdekkingstocht uitgaan. Daarom kunnen ze heel onverwacht weglopen.

In deze twee gevallen is het aan te raden om een kindertuigje te gebruiken: Als je kind al heel goed kan lopen maar nog te klein is om de gevaren om hem heen te begrijpen. En als je er zenuwachtig van wordt om met je kind op drukke plekken te wandelen zoals in een drukke stad, een pretpark, etc.

Femke van KilsdonkPedagoog, doula en blogger van onlineopvoeden.nl
“Om de veiligheid van je kind te waarborgen heb je dan een paar opties: je kunt je kind dragen in een draagzak of draagdoek, je kunt je kind vastzetten in de kinderwagen, je kunt je kind vasthouden aan zijn hand of je kunt een tuigje gebruiken. Wat mij betreft zijn al deze opties prima! Maar als je kind graag zelf wil lopen en de wereld wilt ontdekken, kan het zomaar zo zijn dat hij het vrolijkst wordt van een tuigje. Zo heeft hij namelijk de meeste bewegingsvrijheid.”

Waar moet ik op letten bij het gebruik van een kindertuigje?

Kindertuigjes zijn accessoires die nog niet veel mensen gebruiken. Daarom kan je fouten maken als je ze voor het eerst gebruikt. De specialisten op dit gebied adviseren om op een aantal aspecten te letten die je zullen helpen om deze artikelen op de juiste manier te gebruiken:

 • Ten eerste is het goed om je kind uit te leggen waar het tuigje voor gebruikt gaat worden. Het is belangrijk dat je kind dit begrijpt.
 • Als je kind eenmaal heeft begrepen waarom dit nodig is, is het tuigje in overleg gemakkelijk te gebruiken.
 • Je mag nooit het doel van het tuigje uit het oog verliezen: de veiligheid. Je moet het nooit gebruiken als straf of voor een ander doel.
 • Je moet het kind niet aan de lijn meenemen alsof het een hond is. Er gaat niets boven praten om elkaar te begrijpen, hoe klein kinderen ook mogen zijn.
 • Het is belangrijk dat het kind zich, ondanks het feit dat het vastgebonden is, vrij kan bewegen. Om dit te doen, is het goed om af en toe te stoppen om naar iets te kijken als je kind iets vraagt bijvoorbeeld.
 • Het belangrijkste is dat je je ervan bewust bent dat het tuigje voor veiligheid zorgt, maar dat dit niet betekent dat je niet altijd waakzaam moet zijn.

Voor welke leeftijd zijn kindertuigjes aan te raden?

Wat je in gedachten moet houden is dat het kindertuigje alleen werkt als je kind goed alleen kan lopen. Anders heb je er niet veel aan. Het doel van de kindertuigjes is immers om te voorkomen dat kinderen verdwalen of weglopen als je op straat loopt.

Hoewel elk kind verschillend is, is de gemiddelde leeftijd waarop dit artikel kan worden gebruikt tussen de twaalf en zesendertig maanden. Vanaf dat moment zal een kind meestal zelf kunnen beseffen welke gevaren er bestaan als hij niet in de buurt van zijn ouders blijft en is het tuigje niet meer nodig.

little kid running

Er zijn tuigjes van verschillende afmetingen en lengtes.
(Bron: Noriko Cooper: 69121572/ 123rf.com)

Enig advies over het gebruik van een kindertuigje?

Hoewel het geen moeilijke artikel is om te gebruiken, kunnen we enkele zeer handige tips geven om zo goed mogelijk gebruik te maken van dit moderne en functionele veiligheidsaccessoire.

 • Een kindertuigje is niet bedoeld om te leren lopen. Het is noodzakelijk dat je kind alleen wandelt. Je moet dus wachten todat je kind kan lopen voordat je het tuigje kan gebruiken.
 • Het is belangrijk om het kind op een speelse manier kennis te laten maken met het tuigje, zodat hij er graag gebruik van zal maken.
 • Probeer niet aan de lijn te trekken. Je kind is geen hond en je kunt het je kind uitleggen als er wat er aan de hand is.
 • Het is niet aan te raden om het tuigje als straf te gebruiken. Als je dit één keer doet, zal je kind het associëren met iets negatiefs en zal hij of zij het nooit meer willen dragen.
 • Het is ideaal als het kind zo min mogelijk merkt dat hij of zij vastgemaakt is. Je moet je kind begeleiden en (voor zover mogelijk) de route respecteren die hij of zij wil volgen.

Oh ja! We zijn het belangrijkste vergeten: Je moet je geen slechte ouder voelen als andere mensen het niet met dit soort artikelen eens zijn. Vergeet niet dat je het tuigje voor de veiligheid van je kind gebruikt.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een kindertuigje om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het tuigje te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van het kindertuigje dat je nodig hebt:

Grootte

Het kindertuigje moet geschikt zijn voor de grootte van je kind. Daarom is dit het eerste aspect waar je op moet letten. Er zijn tuigjes van verschillende maten en lengtes, afhankelijk van de afstand die je tussen je kind en jezelf wilt laten. Die afstand moet niet te groot zijn, want dat kan ongemak voor anderen veroorzaken.

Je kunt verstelbare tuigjes vinden, die heel handig zijn en langer meegaan. Kinderen groeien snel en in de loop van de paar jaren dat je dit veiligheidssysteem zult gebruiken, zal je zeker meerdere malen van maat moeten veranderen. Het is belangrijk dat het tuigje de juiste afmetingen heeft zodat je kindje er geen last van heeft.

Materiaal

Hoewel het tuigje niet direct in contact met de huid van je kind komt, omdat het over de kleding wordt gedragen, is het materiaal ook belangrijk. En niet alleen voor de gezondheid van je kind, maar ook voor het comfort. In de regel is dit type artikel gemaakt van stof en resistente materialen.

Daarnaast is het beter om een tuigje te kiezen dat in de wasmachine gewassen kan worden. We moeten er rekening mee houden dat je het overal mee naartoe neemt en dat het smoezelig zal raken. Daarom, hoe gemakkelijker het schoon te maken is, hoe beter. In dit criterium is het ideaal om de balans te vinden tussen stevigheid en comfort.

Duurzaamheid

De duurzaamheid hangt eveneens nauw samen met de twee bovengenoemde aspecten. Aan de ene kant is het niet de moeite waard om in de korte tijd dat je het tuigje gaat gebruiken er meer dan één te kopen. Het is daarom beter om voor een verstelbaar tuigje te kiezen dat zich aanpast aan de groei van je kind.

En hoe hoger beter de kwaliteit van het materiaal waarvan het is gemaakt, hoe bestendiger het zal zijn. Je moet de eerste jaren van je kind al genoeg dingen kopen, dus het is belangrijk dat ze zo lang mogelijk meegaan.

Ontwerp

Zoals we in de shopgids hebben uitgelegd, is het aan te raden om het tuigje aan het kind te presenteren als een stuk speelgoed. En het is juist om deze reden dat je aandacht aan het ontwerp van het tuigje moet besteden, zodat deze past bij de smaak van je kind. Op deze manier zal hij of zij het met meer plezier gebruiken.

En binnen de ontwerpcriteria kunnen we ook de verschillende soorten tuigjes die er zijn opnemen. Als we het eerder over de smaak van het kind hadden, dan hebben we het nu over je voorkeur als ouders. Je moet het model van het tuigje kiezen dat voor jou het meest comfortabel is om te gebruiken.

Veiligheid

Als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, moet je aan de veiligheid denken. Net als elk ander artikel dat door een kind zal worden gebruikt, moet het tuigje goedgekeurd zijn en voldoen aan de eisen die zijn vastgelegd in de regelgeving voor kinderproducten. Maar hoe weet je nu of het tuigje aan alle voorschriften voldoet?

Heel eenvoudig. Het eerste wat je moet doen is naar bekende merken zoals die op de Amazon-website gaan om het tuigje te zoeken. Bovendien is het belangrijk om erop te letten dat de verpakking van de band voorzien is van de CE-markering (European Conformity) die de goedkeuring garandeert.

Samenvatting

Het gebruik van kindertuigjes wordt steeds meer verspreid. En dat is niet toevallig of een modetrend. Het is een van de nuttigste, veiligste en meest geruststellende kinderartikelen voor ouders. Om deze reden, en ondanks het feit dat veel mensen het hier niet mee eens zijn, worden deze veiligheidssystemen steeds meer verkocht.

Dankzij de tuigjes hoef je niet meer achter je peuter of kleuter aan te rennen in een winkel, park of andere gelegenheid en hoef je niet meer wild te schrikken omdat je hem of haar uit het oog verloren bent. Bovendien leren kinderen hiermee hoe belangrijk het is om in de buurt van volwassenen te blijven, ver van de gevaren om hen heen.

Vond je ons artikel over kindertuigjes interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij het perfecte -kindertuigje kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Olesia Bilkei: 88756358/ unsplash.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies