Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

18Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

67Verzamelde opmerkingen

Kinderwekkers zijn niet alleen bedoeld om ze ’s morgens uit bed te helpen, ze helpen ook om kinderen vertrouwd te maken met het onderwerp tijd en uiteindelijk te leren hoe ze de tijd moeten lezen. Ze maken het opstaan ’s morgens gemakkelijker met hun kindvriendelijke ontwerpen en motieven, in de lievelingskleur van het kind en met de lievelingsfiguren van het kind. Bovendien inspireren ze met hun talrijke extra functies, zoals een muziek- of projectiefunctie.

Met onze grote wekkertest voor kinderen 2022 willen we je helpen de beste wekker voor je kind te vinden. Daartoe laten we je kennismaken met de favoriete kinderwekker van de redactie, leggen we uit op welke criteria je moet letten bij het kopen, verklaren we de verschillen tussen analoge en digitale kinderwekkers en beantwoorden we tenslotte veel gestelde vragen in onze gids. Op deze manier willen we je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Kinderwekkers onderscheiden zich van gewone wekkers door hun kindvriendelijke vormgeving. Ze zijn meestal felgekleurd en hebben kinderlijke motieven. Bovendien hebben wekkers voor kinderen vaak een verhoudingsgewijs grote wijzerplaat met grote cijfers, waardoor ze niet alleen gemakkelijker af te lezen zijn, maar ook gemakkelijker de tijd leren.
 • Als je een kinderwekker zoekt, zul je merken dat je een keur aan alternatieven geboden wordt. Behalve verschillen in bedienbaarheid verschillen de wekkers ook in hun wijzerplaten, hun wekkergeluiden, hun extra functies, en ook in hun ontwerp en hun stevigheid.
 • Als je besluit een kinderwekker te kopen, heb je de keuze tussen analoge en digitale wekkers. Analoge wekkers tonen de tijd met behulp van cijfers, lijnen en wijzers. Ze zijn daarom bijzonder geschikt om de tijd te leren. Digitale wekkers voor kinderen tonen de tijd op een display en mogen daarom pas gebruikt worden als het kind het lezen van de tijd al onder de knie heeft.

Kinderwekker: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor kinderwekkers

Kinderwekkers kunnen in veel opzichten van elkaar verschillen. Daarom hebben we de belangrijkste factoren samengesteld waarmee je rekening moet houden bij je aankoopbeslissing. De criteria die je kunnen helpen bij het vergelijken van kinderwekkers zijn:

In de volgende paragrafen leggen we meer in detail uit wat bij de afzonderlijke criteria belangrijk is.

Bruikbaarheid

Het lijdt geen twijfel dat kindvriendelijkheid een grote rol speelt bij kinderwekkers. De kinderwekker moet gemakkelijk en zelfverklarend te bedienen zijn. Ook al besteden de fabrikanten meestal al aandacht aan dit aspect omdat het om een op kinderen afgestemd product gaat, toch mag dit criterium niet veronachtzaamd worden.

In het algemeen neigt een groot aantal extra functies ertoe de bediening van een kinderwekker te bemoeilijken.

Kinderen moeten in staat zijn de wekker zelf aan en uit te zetten. Wil je daarentegen dat je kind geen invloed heeft op de wektijd, dan kies je voor een kinderwekker waarin de bedieningselementen waarmee de wektijd ingesteld wordt, beschermd zijn door afneembare stelwieltjes of klepjes. Vooral voor kleine kinderen moeten de te bedienen elementen beperkt worden tot een paar grote gebieden die bevestigd moeten worden om de wekker te kunnen bedienen.

Wijzerplaat

Omdat het, vooral voor kleine kinderen, van essentieel belang is de tijd te leren, moet eerst een analoge kinderwekker gekozen worden. Pas als ze de tijd onder de knie hebben, kunnen ze zo nodig op een digitale wekker overschakelen.

Het is belangrijk dat de wijzerplaat van de klok geschikt is voor kinderen. Idealiter heeft de wekker een grote wijzerplaat, zodat de tijd gemakkelijk af te lezen is.

De tijd moet ook aangegeven worden in cijfers die ook voldoende groot zijn. In het ideale geval worden uren en minuten als cijfers aangegeven. Een gekleurde verdeling van de wijzerplaat draagt ook bij tot een betere afleesbaarheid. De wijzers van een kinderwekker moeten ook gemakkelijk te onderscheiden zijn.

Uur- en minutenwijzers worden gewoonlijk onderscheiden door hun lengte. Een kleurverschil tussen de twee handen kan ook bijdragen tot begrip. De alarmwijzer moet ook een andere kleur hebben.

Hoewel de vormgeving van de wijzerplaat het kind moet aanspreken, is het goed om te veel “toeters en bellen” te vermijden. Een kindvriendelijke wijzerplaat moet duidelijk zijn om niet af te leiden van de eigenlijke betekenis en tot verwarring te leiden.

Alarmtonen

De alarmtoon waarmee kinderen ’s morgens gewekt worden is ook belangrijk bij de keuze van een kinderwekker. De alarmtoon mag niet te luid en niet te schel zijn, zodat de kinderen niet schrikken en zachtjes uit hun slaap gewekt worden.

Er echter ook op gewezen worden dat de alarmtoon geschikt moet zijn voor de slaap van het betreffende kind.

Diepe slapers kunnen gewekt worden met een luider rinkelen. Kinderen die gevoelige slapers zijn, daarentegen, hebben een wat zachtere wektoon nodig. Kinderwekkers met melodieën of muziek als wektoon zijn bijzonder populair. Maar ook andere ongewone geluiden, zoals het hinniken van een paard of het kraaien van een haan, spreken kinderen aan.

Sommige kinderwekkers hebben zelfs een opnamefunctie. Met behulp hiervan kunnen gepersonaliseerde alarmgeluiden worden opgenomen. Zo kan het kind wakker worden met mama’s stem of zijn lievelingsliedje.

Extra functies

Veel kinderwekkers hebben niet alleen een zuivere wekkerfunctie, maar ook veel andere nuttige extra functies. In het algemeen hebben digitale wekkers meer extra functies dan hun analoge alternatieven. Hieronder hebben we enkele van de belangrijkste extra functies opgesomd die je in kinderwekkers kunt vinden

 • Snoozefunctie: Met de snooze functie, ook vaak sluimerfunctie genoemd, wordt het alarmsignaal onderbroken, meestal met enkele minuten. Hierdoor kan het kind weer wegdommelen.
 • Lichtfunctie: Lichtwekkers imiteren een zonsopgang door steeds helderder te worden. Dit proces begint ongeveer 30 minuten voor de wektijd en is bedoeld om het waakproces te ondersteunen.
 • Projectiefunctie: Kinderwekkers met een projector kunnen de tijd of andere motieven, zoals een sterrenhemel, op het plafond van de kinderkamer projecteren. Deze functie kan kinderen helpen om te kalmeren en beter in slaap te vallen.
 • Muziekfunctie: Kinderwekkers die melodietjes kunnen spelen zijn bijzonder geschikt voor kleine muziekfans. Een keuze uit verschillende melodieën maakt het mogelijk zachter wakker te worden dan met de gewone weksignalen.
 • Radiofunctie: Radio wekkers helpen de kleintjes opstaan door hun favoriete radiozender te spelen. Vaak hebben ze ook een MP3 functie. Ze zijn echter meer geschikt voor oudere kinderen.
 • Meerdere alarmtijden: Kinderwekkers waarmee meerdere wektijden tegelijk ingesteld kunnen worden zijn bijzonder geschikt als de wekker gedeeld wordt. Het is echter ook mogelijk om, bijvoorbeeld, een wektijd in te stellen voor een dutje en een voor de ochtend.

Ontwerp

Het grootste verschil tussen een kinderwekker en een gewone wekker is het kindvriendelijke ontwerp. Om te zorgen dat het kind plezier beleeft aan het opstaan en de wekker niet ongebruikt in de hoek blijft zitten, moet het ontwerp natuurlijk de jeugd aanspreken. Dit maakt het ook gemakkelijker voor kinderen om de tijd te leren.

Er zijn ontelbare mogelijkheden als het gaat om het kiezen van een ontwerp.

De meeste weerspiegelen de interesses van de kinderen. De motieven zijn vaak geslachtsspecifiek. Bijvoorbeeld, meisjes vinden wekkers met prinsessen- of vlindermotieven en jongens houden van voetbal- of brandweerauto motieven.

Als je echter een neutrale wekker koopt, bijvoorbeeld met dierenmotieven, kun je hem gemakkelijk aan iemand anders cadeau geven. Ook moet opgemerkt worden dat de smaak van kinderen verandert. Als kinderen ouder worden, vinden ze de motieven meestal niet meer mooi. Ook hier hebben degenen die van meet af aan een vrij neutrale wekker gekozen hebben een voordeel.

Robuustheid

Vooral ’s morgens, als het kind nog erg moe is, of tijdens het spelen, kan de wekker van het nachtkastje van het kind vallen. Om te zorgen dat kinderwekkers deze situaties ongeschonden doorstaan, moeten ze bijzonder robuust zijn.

Vooral kinderwekkers met een plastic behuizing hebben bewezen uiterst robuust te zijn. Kleine uitwendige delen aan de behuizing moeten ook zoveel mogelijk vermeden worden, want die zijn bij een val bijzonder kwetsbaar.

Als alternatief zijn er kinderwekkers met rubberen omhulsels. Dit kan de wekker ook beschermen tegen beschadiging door vallen.

Besluit: Welke soorten wekkers voor kinderen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een kinderwekker wilt kopen, zijn er twee soorten producten waar je uit kunt kiezen:

Type Voordelen Nadelen
Analoge kinderwekker Bevordert het gevoel voor tijd, Ideaal om de tijd te leren, Gemakkelijk te bedienen Weinig extra functies, Vaak tikken hoorbaar, Kan meestal alleen in intervallen van 12 uur ingesteld worden
Digitale kinderwekker Veel extra functies, Onderscheid tussen dag- en nachttijd, Geruisloos Niet geschikt om de tijd te leren, Batterijen of voeding nodig, 24-uurs telling kan kinderen in verwarring brengen

Als je meer over deze twee soorten wekkers voor kinderen wilt weten, kun je in de volgende twee delen meer lezen over elk van beide.

Analoge kinderwekker

Analoge kinderwekkers worden vaak de klassieke wekkers genoemd en geven de tijd aan met cijfers, streepjes en wijzers. Ze werken meestal op batterijen, maar er zijn ook opwindbare modellen die geen batterijen nodig hebben.

Het grootste voordeel van een analoge kinderwekker is dat kinderen er een gevoel voor de tijd mee kunnen krijgen. De voortgang van de tijd is op deze modellen visueel zichtbaar.

Dit maakt ze ideaal om de tijd te leren. Omdat analoge wekkers weinig functies hebben in vergelijking met digitale wekkers, zijn ze meestal vrij gemakkelijk te bedienen.

Voordelen
 • Bevordert een gevoel voor tijd
 • Ideaal om de tijd te leren
 • Gemakkelijk te bedienen
Nadelen
 • Weinig extra functies
 • Vaak hoorbaar tikken
 • Kan meestal alleen ingesteld worden in intervallen van 12 uur

Analoge kinderwekkers hebben echter ook nadelen. Een van die nadelen is dat veel analoge kinderwekkers geen kruipende secondewijzer hebben. Daardoor zijn ze niet stil en is het tikken van de secondewijzer duidelijk waarneembaar.

Terwijl het getik op sommige kinderen een kalmerend effect heeft, ontmoedigt het andere kinderen om te slapen. Een ander nadeel van analoge kinderwekkers is dat ze geen onderscheid maken tussen dag- en nachttijd. Dit betekent dat de meeste analoge kinderwekkers alleen op 12-uurs intervallen ingesteld kunnen worden.

Als je kind bijvoorbeeld om 18 uur naar bed gaat en de volgende ochtend om 7 uur moet opstaan, kun je de wekker op z’n vroegst na 19 uur zetten, want anders zou hij al om 19 uur afgaan.

Digitale kinderwekker

Digitale kinderwekkers werken zowel op batterijen als op het lichtnet. Ze hebben meestal een LCD display, en zelden een LED display dat de tijd aangeeft. Daardoor zijn ze volkomen geluidloos. In dit land gebruiken digitale kinderwekkers het 24-uurs telsysteem, d.w.z. van 00:00 tot 23:59. Door de 24-uurs telling hebben de digitale kinderwekkers het voordeel dat je meteen kunt zien of het dag of nacht is.

De tijd kan met deze versie ook nauwkeuriger afgelezen worden. Een ander voordeel van deze wekkers is dat ze meestal veel extra functies hebben. Deze extra functies kunnen bijvoorbeeld een datum- of temperatuurweergave zijn, of een radio- of projectiefunctie.

Ook hoeft bij digitale kinderwekker de tijd niet handmatig van zomer- op wintertijd veranderd te worden, en omgekeerd. Dit proces gebeurt automatisch met dit alternatief.

Voordelen
 • Veel extra functies
 • Onderscheid tussen dag en nacht
 • Geruisloos
 • Betrouwbare tijdsaanduiding
Nadelen
 • Niet geschikt om de tijd te leren
 • Batterijen of netvoeding nodig
 • 24-uurs tellen kan kinderen in verwarring brengen

Maar digitale kinderwekkers hebben ook nadelen. In het algemeen zijn digitale wekkers voor kinderen niet geschikt om de tijd te leren. Integendeel, de 24-uurs telling kan zelfs verwarrend zijn voor kinderen. Daarom moeten digitale kinderwekkers eerder gekocht worden voor oudere kinderen die de tijd al hebben leren lezen.

Een ander nadeel is dat digitale kinderwekkers die met een lichtnetadapter werken elektriciteit verbruiken en dus ook afhankelijk zijn van een stroomaansluiting. Daarom kunnen ze niet overal in de kinderkamer flexibel opgesteld worden, maar moeten ze in de buurt van een stopcontact geplaatst worden.

Gids: Veel gestelde vragen over kinderwekkers uitvoerig beantwoord

In de volgende gids vind je antwoorden op je belangrijkste vragen over kinderwekkers. Wat is het verschil

tussen een kinderwekker en een gewone wekker?

Zoals de naam al zegt, zijn kinderwekkers speciaal voor kinderen ontworpen. In het algemeen echter hebben kinderwekkers heel gelijkaardige functies als gewone wekkers voor volwassenen.

Het meest opvallende verschil is meestal de vormgeving. Kinderwekkers hebben een zeer kindvriendelijk ontwerp. Ze zijn meestal felgekleurd en voorzien van kinderlijke motieven, zoals de personages uit de lievelingsfilms van kinderen.

Bovendien hebben kinderwekkers een verhoudingsgewijs grote wijzerplaat met grote cijfers, die niet alleen het lezen vergemakkelijkt, maar ook het leren van de tijd.

Kinderwecker-1

Kinderwekkers onderscheiden zich van gewone wekkers vooral door hun kindvriendelijke vormgeving. Ze zijn meestal felgekleurd en hebben een verhoudingsgewijs grote wijzerplaat met grote cijfers om de tijd gemakkelijker te kunnen aflezen.
(Image source: Sanah Suvarna / Unsplash)

Kinderwekkers zijn ook eenvoudiger in gebruik dan gewone wekkers. Ze hebben meestal weinig maar grote vlakken die dienen om de wekker te bedienen.

Vanaf welke leeftijd is een kinderwekker geschikt?

Voor kleine kinderen is tijd nog iets heel abstracts. Begrip van tijd en getallen is echter een basisvoorwaarde om de tijd te leren lezen. Zodra het kind belangstelling begint te krijgen voor getallen en hun volgorde leert kennen, kan het op een speelse manier met het onderwerp tijd worden geïntroduceerd.

Als ruwe richtlijn voor het kopen van de eerste leerwekker voor het eigen kroost kan de peuterleeftijd genoemd worden, d.w.z. vanaf de leeftijd van ongeveer 5 jaar. Kinderwekkers zijn ook ideale geschenken voor beginnende schoolkinderen.

Zoals reeds gezegd, is het aan te bevelen eerst een analoge kinderwekker te kopen, want die zijn bijzonder geschikt als leerwekker. Als het kind zelfverzekerd is in het aflezen van de tijd, kan ook een digitale wekker gebruikt worden.

Kinderwecker-2

De meeste kinderen ontwikkelen een begrip van getallen op kleuterleeftijd. Om ze kennis te laten maken met het onderwerp tijd, zijn wekkers een zeer geliefd geschenk voor beginnende schoolkinderen.
(Image source: Paul Diaconu / Pixabay)

Als je je kind nog vroeger met het onderwerp tijd wilt laten kennismaken, kun je een slaaptrainer aanschaffen vanaf ongeveer twee jaar. Slaaptrainers werken niet met cijfers, maar gebruiken plaatjes om kinderen te laten zien of het tijd is om op te staan of naar bed te gaan.

Wat kost een kinderwekker?

De prijzen voor wekkers voor kinderen kunnen sterk variëren. De prijs van een kinderwekker hangt af van verschillende factoren. Daartoe behoren o.a. de fabrikant, extra functies of ook de kwaliteit.

Wie besluit een kinderwekker te kopen, moet zich eerst bewust zijn van welke functies echt nodig zijn, voordat hij een dure kinderwekker koopt waarvan de functies helemaal niet gebruikt worden.

Qua prijs lijken analoge en digitale kinderwekkers vrij veel op elkaar. In beide gevallen kun je eenvoudige maar doeltreffende wekkers kopen voor ongeveer 5 tot 20 euro.

Prijsklasse Prijsklasse
Goedkoop ca. 5-20 €
Middelgroot ca. 20-35 €
Hoog vanaf 35 €

Als je naast de wekkerfunctie ook van andere functies gebruik wilt maken, moet je wekkers in het middeldure prijssegment zoeken. Deze zijn meestal tussen de 20 en 35 euro.

Ze hebben echter niet alleen extra functies zoals een nachtlampje of een muziekfunctie, maar vaak ook een meer kindvriendelijke vormgeving. Als het om dure wekkers gaat, verschillen analoge en digitale wekkers voor kinderen meestal van elkaar.

Terwijl de prijsklasse voor analoge kinderwekkers oploopt tot ongeveer 70 euro, kosten de duurste digitale kinderwekkers ongeveer 100 euro. De laatste hebben dan hoogtechnologische functies zoals een schemeringssimulator.

Welke fabrikanten van wekkers voor kinderen zijn er?

Als je overweegt een kinderwekker te kopen, zul je een groot aantal verschillende fabrikanten tegenkomen. De meeste fabrikanten van producten voor kinderen, maar ook horlogemakers in het algemeen, bieden ook kinderwekkers aan. Hieronder hebben we enkele bijzonder populaire fabrikanten van wekkers voor kinderen op een rijtje gezet

 • Scout
 • Lego
 • JAKO-O
 • Atlanta
 • Jacques Farel
 • Flik Flak
 • Atrium
 • Spiegelburg
 • Nici

Wat zijn de alternatieven voor een kinderwekker?

Als je je kind vertrouwd wilt maken met het onderwerp tijd, maar het nog te jong vindt voor een echte kinderwekker, kun je, zoals al eerder gezegd, als alternatief een slaaptrainer kopen.

Voor slaaptrainers hebben kinderen nog geen getalbegrip nodig, want hier wordt optisch of ook akoestisch gesignaleerd wanneer het tijd is om op te staan. Zo kan het kind op een speelse manier het verschil tussen dag en nacht leren.

Pas als kinderen ouder zijn moeten ze op een digitaal polshorloge overschakelen.

Als je je kind liever zelf wekt, maar het toch de tijd wilt leren zeggen, kun je ook een polshorloge voor kinderen kopen. Polshorloges voor kinderen zijn meestal ook heel kleurrijk en verkrijgbaar in veel verschillende motieven.

Polshorloges voor kinderen hebben het voordeel dat de jongelui altijd weten hoe laat het is. Ook hier kun je kiezen tussen analoge en digitale horloges. Kinderpolshorloges kunnen ook allerlei extra functies hebben, zoals een stop- of alarmfunctie.

Als je echter een polshorloge voor kinderen koopt, let er dan op dat het bijzonder stevig is, want het kind zal het horloge overal mee naartoe dragen.

Wat is de beste manier om mijn kind te leren klokkijken?

De eerste voorwaarde om te leren hoe laat het is, is dat het kind al getallen kan lezen. Als dit het geval is, kan het leren vertellen van de tijd al op kleuterleeftijd beginnen. Hieronder hebben we een gids voor je over hoe je je kind stap voor stap een analoge klok kunt leren lezen

 1. De kleine hand: Begin met de kleine hand en leg je kind uit dat die de volle uren aangeeft. Om al te veel verwarring te voorkomen, kun je je in het begin beter aan het 12-uurs patroon houden. Bij deze stap kun je de kleine hand draaien naar verschillende tijden die je kind moet benoemen.
 2. De grote wijzer: Nu kun je beginnen met een heel uur in halve en kwart uren te verdelen met behulp van de grote wijzer. Het kind zal nu termen leren als “half”, “kwart over”, of “kwart voor”.
 3. Tijd met minuten: Bij de volgende stap moet het kind eerst geleerd worden dat een uur 60 minuten heeft. Voorlopig kan geoefend worden met stappen van 5 minuten. Dan moet het kind verteld worden dat wanneer de grote wijzer tussen de 12 en de 6 staat, dit “X minuten voorbij… klok” heet en wanneer hij tussen de 6 en de 12 staat, dit ” X minuten tot… klok” heet.
 4. Bereken tijdsintervallen: Nu is het tijd voor de kinderen om de eerste tijdsintervallen te berekenen. Dit vereist echter enige wiskundige basiskennis. Bij deze stap moet het kind berekenen hoeveel tijd er tussen twee verschillende tijden ligt.
 5. 24-uurs schema: In deze stap is het tijd om het 24-uurs schema te leren. Je moet je kind uitleggen dat het tellen van de tijd niet stopt bij 12 uur, maar dat na 12 uur het tellen doorgaat bij 13 tot het 24 is, d.w.z. middernacht.
 6. Digitale tijdsaanduiding: Als het kind het lezen van een analoge klok onder de knie heeft, is het tijd om een digitale klok te leren lezen. Bij deze stap moet je je kind bijvoorbeeld uitleggen dat “13:45” hetzelfde is als “kwart voor 2”.

Hoeveel slaap heeft mijn kind nodig?

Veel ouders weten niet zeker hoeveel slaap hun kind elke nacht nodig heeft en wat de ideale bedtijd of tijd om op te staan is. In het algemeen kan gezegd worden dat de behoefte van een kind aan slaap afneemt met de leeftijd. Het varieert echter van kind tot kind en variaties tot twee uur zijn heel normaal.

De ideale bedtijd wordt bepaald door de tijd waarop je kind opstaat minus zijn of haar individuele slaapbehoefte.

Als het kind langer nodig heeft om in slaap te vallen, moet de bedtijd dienovereenkomstig aangepast worden. Ook hebben kinderen, als ze een dutje doen, ’s nachts minder slaap nodig.

Om de slaapbehoefte van je kind te weten te komen, kun je je kind in het weekend of op feestdagen laten uitslapen als het al op school zit. Als de hoeveelheid slaap anders is dan op gewone schooldagen, krijgt je kind op die dagen misschien niet genoeg slaap.

Kinderwecker-3

Een mogelijke reden waarom kinderen niet in slaap kunnen vallen is dat ze gewoon nog niet moe zijn. In dat geval kun je bijvoorbeeld het dutje afzeggen of overdag voor meer beweging en frisse lucht zorgen.
(Image source: BrickRedBard / Pixabay)

In de volgende tabel hebben we ruwe richtlijnen samengevat voor de slaapbehoeften van kinderen van de kleuterleeftijd tot het einde van de lagere school. Maar, zoals gezegd, kunnen er variaties zijn tot twee uur, afhankelijk van het kind.

Leeftijd Slaapbehoefte
4 jaar 12 uur
5 jaar 11,5 uur
6 jaar 10,5 tot 11 uur
7 jaar 10,5 uur
8 jaar 10 tot 10,5 uur
9 jaar 10 uur
10 jaar 9 tot 10 uur

Hoe kan ik de wekker van mijn kind weggooien?

Als de kinderwekker niet meer nodig is, is het tijd om hem weg te gooien. Maar tellen wekkers al als elektrische apparaten en moeten ze daarom als elektronisch afval worden weggegooid?

Als vuistregel geldt dat alles wat met een elektriciteitssnoer of met batterijen of oplaadbare accu’s werkt, niet zomaar bij het huisvuil

mag worden gegooid. Bij nieuwere apparaten is dit ook te herkennen aan het symbool van een doorgestreepte afvalbak. Dit geeft aan dat het apparaat op de juiste manier weggegooid moet worden. Mechanische kinderwekkers hebben geen netsnoer en geen batterijen. In plaats daarvan wordt de energie opgewekt door de klok op te winden.

Daarom kunnen ze op de gewone manier bij het restafval worden gedaan. Alle andere wekkers, d.w.z. die met batterijen, accu’s of zonne-energie, moeten volgens de Wet Elektrische en Elektronische Apparatuur op de juiste manier weggegooid worden, bijvoorbeeld in een recyclingcentrum. Batterijen kunnen ook gemakkelijk worden weggegooid in zogenaamde gebruikte batterij dozen.

Beeldbron: Grigorjeva/ 123rf.com

Recensies