Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

10Onderzochte producten

14Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

61Verzamelde opmerkingen

Kinderen reizen tegenwoordig bijna even vaak met de auto als volwassenen, maar tegelijk zijn ze weerlozer in het verkeer. Het lichaam van kinderen is veel gevoeliger voor optrekken en scherp remmen, om nog maar te zwijgen van ongelukken. Daarom is het de prioriteit van alle ouders om de veiligheid van hun kinderen tijdens het rijden te waarborgen.

Op dit moment is het gebruik van speciale kinderzitjes de meest effectieve manier om kinderen in verschillende gevaarlijke situaties in de auto te beschermen. In onze kinderzitjestest 2021 willen we je kennis laten maken met het onderwerp kinderzitjes. We geven je belangrijke informatie over de verschillende soorten kinderzitjes en de criteria waarmee je rekening moet houden voor je ze koopt. Met behulp van ons test artikel zou je het juiste kinderzitje voor jou en je kind moeten kunnen vinden.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Het belangrijkste criterium bij het kopen van een autostoeltje voor je kind is de groep die zich richt op een bepaalde leeftijd en gewicht van het kind.
 • Zitverhogers zijn minder veilig dan kinderzitjes.
 • Een stoelverhoger moet gebruikt worden voor een kind tot 12 jaar of 150 cm.

Kinderzitje: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor kinderzitjes

De criteria waar je vooral op moet letten als je een kinderzitje koopt zijn:

Om de juiste beslissing te nemen bij het kiezen van een kinderzitje, moet je eerst naar de belangrijke beoordelingscriteria kijken.

Standaard groep

Afhankelijk van de groep waar je kind in valt, kun je de juiste stoel kiezen. Elke groep richt zich op een bepaalde leeftijd en gewicht van het kind, dus voor je koopt moet je je baby wegen en niet alleen naar de leeftijd van het kind kijken. De reden hiervoor is dat elk kind zich individueel ontwikkelt. Er zijn algemeen aanvaarde classificaties van autostoeltjes voor kinderen, volgens welke kinderen in 5 hoofdgroepen kunnen worden ingedeeld

 • Groep 0: tot 10 kg
 • Groep 0+: tot 13 kg
 • Groep 1: 9 tot 18 kg
 • Groep 2: 15 tot 25 kg
 • Groep 3: 22 tot 36 kg
Groep 1/2/3 autostoeltjes zijn absoluut niet geschikt voor pasgeborenen en peuters tot één jaar.

Denk eraan dat voor de groepen 2 & 3 de bovenste gordel ongeveer 2 cm boven de schouder van het kind moet zitten. Er is eigenlijk ook een Transformer 1/2/3 groep. Deze zitjes zijn ontworpen voor kinderen van één tot 12 jaar met een gewicht van 9 tot 36 kg. Naarmate de passagier groeit, worden deze toestellen omgevormd, zodat ze het meeste comfort en bescherming bieden. Deze autostoeltjes zijn praktisch omdat ze lange tijd gebruikt kunnen worden.

Deze optie zal veel goedkoper zijn dan het kopen van zitplaatsen voor elke leeftijdsgroep. Maar gespecialiseerde stoelen beantwoorden preciezer aan de bijzonderheden van elke leeftijd en zijn daarom veiliger en comfortabeler dan universele stoel-“transformatoren”.

Veiligheid

Bij een ongeluk heeft het autostoeltje een grote belasting, dus is het erg belangrijk dat het frame sterk is. De meest betrouwbare zijn metalen frames, maar ze voegen veel toe aan het gewicht van de stoel. Als je een autostoeltje koopt met een frame van kunststof, let er dan op dat het een kunststof primaire is, want de secundaire is vatbaarder voor beschadiging. Het materiaal van het kinderzitje mag geen verhoogde gehaltes aan schadelijke stoffen bevatten.

De versterkte bescherming van hoofd en schouders beschermt kleine passagiers bij een zijdelingse botsing.

Kies autostoeltjes van bekende merken, kijk of ze botsproeven hebben doorstaan, en onafhankelijke evaluatie: fabrikanten geven meestal informatie over onderscheidingen.

Informatie op het produkt over het certificaat van een uniforme veiligheidsnorm – ECE R44/04 of ECE R44/03. Deze ECE testnorm betekent dat het model de testcyclus heeft doorstaan en voldoet aan de eisen van de Europese veiligheidsnorm.

Bevestigingssysteem

Isofix wordt beschouwd als een van de veiligste en betrouwbaarste bevestigingssystemen. Isofix behoort tot de basisuitrusting van de meeste moderne modellen, maar er zijn nog veel oude modellen die niet met dit systeem uitgerust zijn.

Het Isofix Stoelpaspoort heeft een lijst van automodellen die dit systeem hebben.

Voordat je een kinderzitje koopt, moet je je ervan vergewissen dat het model van je auto ook op de lijst staat. In de auto zitten verschillende beugels onder de rugleuning van het zitje, die het kinderzitje stevig aan de carrosserie vastmaken. De installatie van het kinderzitje, volgens de gebruiksaanwijzing, speelt een cruciale rol in de veiligheid.

Isofix wordt vastgezet met een maximale belasting tot 18 kg, zodat Isofix gebruikt wordt als basisbevestiging in autostoeltjes van groep 0 en 1. In de groepen 2 en 3 kan Isofix samen met een gewone driepuntsgordel gebruikt worden. Een belangrijk voordeel van dit type bevestigingssysteem is dat het onmogelijk is het verkeerd te installeren.

Comfort

Bij de keuze van een autostoeltje moet je vooral op comfort letten. De baby moet lange afstanden afleggen in het autostoeltje en het is belangrijk dat het kind geen ongemak ondervindt. Het is de moeite waard op je comfort te letten: het is de moeite waard een autostoeltje te kopen met een handvat om het gemakkelijker te dragen.

Het is praktisch als het een verstelbare rug heeft. Veel kinderen slapen graag tijdens het rijden, en als het kind in slaap valt, kan het in één beweging achterover gekanteld worden.

Het is belangrijk dat het kinderzitje een verstelbare hoofdsteun heeft en een betere bescherming tegen zijdelingse botsingen. Het beschermt het kind tegen zijdelingse botsingen en houdt hem of haar goed vast in scherpe bochten.

Accessoires

Moderne autostoeltjes bieden, behalve de hoofdtaak – de veiligheid van de kinderen garanderen, een aantal extra functies, meestal zijn ze gericht of ontworpen op het bereiken van meer comfort voor kinderen. Voor verschillende weers- en temperatuuromstandigheden van het kinderzitje kan het voorzien worden van een lichte beschermhoes.

In de zomer zijn muskietennetten en bescherming tegen de zon in de vorm van een kap zeker nuttig. Andere accessoires kunnen een speeltafel zijn (reisblad om te spelen), nekkussens, hoofdsteunen of stoelverkleiners. Ook handig voor de ouders is een flessenonderzetter en een vakje om allerlei kleine spulletjes in op te bergen.

Besluit: Welke soorten autostoeltjes zijn er en welk is geschikt voor je kind?

Laten we de 3 verschillende soorten kinderzitjes analyseren, met hun voor- en nadelen:

Type Voordelen Nadelen
Het baby-autostoeltje Aan kinderwagen bevestigen met kliksysteem + Een gevoerde vijfpuntsgordel hebben Alleen tot de leeftijd van 12 maanden
Het kinderzitje Universeel gebruik + Regeling van afzonderlijke delen Stoeltjes met gecombineerde groepen hebben minder veiligheid dan dise voor afzonderlijke groepen
Het zitverhoger Mobiel + Compact Gebrek aan bescherming voor ruggengraat en hoofd + Nauwelijks voldoende veiligheid bieden

Je leert de belangrijkste verschillen kennen, en ook hun sterke en zwakke punten.

Het baby-autostoeltje

Het baby-autostoeltje is een groep 0 autostoeltje en is ontworpen voor de allerkleinsten vanaf de pasgeboren leeftijd tot 6 maanden (max 1 jaar) en weegt tot 10 kilogram. Deze stoelen zijn een kleine wieg waarin het kind in een liggende positie ligt.

Voordelen
 • Optimale positie van de baby zonder het lichaam te belasten
 • Gewatteerde vijfpuntsgordel
 • Hoge materiaalkwaliteit
 • Het lage gewicht
Nadelen
 • Beperkt gebruik (tot 12 maanden)

Het zitje is voorzien van interne vijfpuntsveiligheidsgordels en een comfortabele handgreep. Hij wordt op het voorste of achterste zitvlak tegen de rijrichting in vastgezet.

Deze opstelling beschermt het hoofd van het kind bij scherp remmen. Rond het hoofd van het kind wordt extra bescherming aangebracht om het tegen stoten te beschermen. Fabrikanten rusten deze kinderzitjes altijd uit met een draagbeugel.

Het kinderzitje

Met deze autostoeltjes kun je kinderen ongeveer 10 jaar veilig vervoeren. Ze omvatten groepen van 0+ tot 2 of een groepstransformator 1,2,3 of 2,3. Kinderen rijden in deze zitjes met het gezicht naar voren en de beugel wordt vastgemaakt met een driepuntsgordel of Isofix.

Voordelen
 • Universeel gebruik
 • Regeling van afzonderlijke onderdelen
Nadelen
 • Gecombineerde groepen hebben een lager veiligheidsniveau dan afzonderlijke groepen

Het grootste nadeel van de “transformator” modellen is dat ze zich niet optimaal aan het lichaam van kinderen kunnen aanpassen. Het is onmogelijk het elke leeftijdsgroep 100% naar de zin te maken, zodat bijvoorbeeld een oncomfortabele hoofdsteun, die zelfs in de laagste stand te hoog is, bij kinderen ongemak veroorzaakt.

De zitverhoger

Een verhoogd zitje met een goed geplaatste gordel. Zo’n installatie zal geen bescherming kunnen bieden tegen klappen van opzij, maar is geschikt voor kinderen die het “klassieke” autostoeltje oncomfortabel vinden vanwege hun lengte.

Voordelen
 • Mobiliteit
 • Compact
Nadelen
 • Lage veiligheid
 • Geen bescherming voor de ruggengraat en het hoofd

Met deze zitverhoger kan de zithoogte van het kind “verhoogd” worden, zodat de passagier met een schoudergordel goed zit. Leeftijdsgrenzen lopen tot 12 jaar, gewicht van 22 tot 36 kg.

Geschikt voor kinderen vanaf ca. 5 jaar. Er wordt een driepuntsgordel gebruikt, dus moet je erop letten dat de schoudergordel in het midden over de schouder van het kind loopt en dat het kind niet uit de gordel valt als het slaapt.

Gids: Veel gestelde vragen over kinderzitjes in detail beantwoord

In dit gedeelte hebben we veel gestelde vragen in detail beantwoord om je te helpen een kinderzitje te kiezen.

Wanneer moet ik op de volgende hogere kinderzitjesgroep overschakelen?

Precieze informatie over de maximale tijd dat je kinderzitje gebruikt kan worden vind je in de gebruiksaanwijzing. Als de benen van het kind uit de schelp hangen, is dat geen reden om naar de volgende groep over te gaan.

Een zitverhoger is nodig als de schouders van het kind ongeveer 2 cm boven de bovenkant van het schouderharnas uitsteken. Om te bepalen of je kind het autostoeltje waarin het nu zit ontgroeid is, let je op de volgende indicatoren.

Voor autostoeltjes van groep 1 en hoger: als het hoofd zich meer dan een derde boven de bovenrand van de rugleuning bevindt en als de uitgangen van de interne veiligheidsgordel lager zijn dan de schouder van het kind. De draagzak is dan te klein als het hoofd van een kind boven de bovenrand van de hoofdsteun uitsteekt.

Tegen welke prijzen worden kinderzitjes verkocht?

Je moet je meteen bij het begin afvragen welke groep kinderzitjes bij je kind past en hoe vaak je hem zult gebruiken. Als je er maar zelden een gebruikt, is het de moeite waard een transformator model te kopen. De prijzen voor een klassiek kinderzitje beginnen bij 30 €.
Type Prijs
Het klassieke kinderzitje vanaf 30 €
Het kinderzitje transformer vanaf 45 €
Het zitverhoger vanaf 15 €

Wanneer is het kinderzitje aan vervanging toe?

Als je bij een ongeluk betrokken bent geweest, moet het kinderzitje vervangen worden. Helaas kunnen zelfs kleine haarscheurtjes de zitting onbruikbaar maken. Als je niet zeker weet of je je kinderzitje nog mag gebruiken, is het raadzaam het kinderzitje door de fabrikant te laten controleren.

Kindersitz-1

Er zijn verschillende systemen verkrijgbaar om het kind in het zitje vast te maken: Harnasgordels, veiligheidsgordels of de driepuntsgordel. (Foto bron: Sharon McCutcheon/unsplash)

Daarom is het niet aan te raden tweedehands kinderzitjes te kopen. Degene die je een kinderzitje verkoopt kan gebreken verbergen die je pas tijdens het gebruik opmerkt. Het is veiliger om een tweedehands zitje van een vriend te kopen.

Wat is de maximumleeftijd voor het gebruik van een kinderzitje?

Een kinderzitje is in Duitsland verplicht voor kinderen tot 12 jaar die kleiner zijn dan 1,50 m. De maximumleeftijd voor het gebruik van een kinderzitje is 12 jaar. Waar je op moet letten is dat een kinderzitje niet alleen aan de leeftijd, maar ook aan de grootte van het kind aangepast moet zijn.

Ook als het kind de aangegeven gewichtslimiet van 36 kg overschrijdt, moet het in een kinderzitje zitten tot het 12 jaar is of 1,50 m (5 ft) is geworden.

Foto bron: Ko?mider/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies