Kinderzitje
Laatst bijgewerkt: 31-08-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

25Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

107Verzamelde opmerkingen

Je baby’s veiligheid is prioriteit. Een kinderzitje is essentieel om ook tijdens het rijden voor de veiligheid van je kind te zorgen. De keuze voor een goede stoel dien je daarom serieus te nemen. Denk erop tijd over na en zorg dat je hem vóór de komst van de baby hebt, want je eerste reis dat je hem nodig hebt is misschien al die van het ziekenhuis naar huis.

Er zijn veel soorten en modellen op de markt te vinden en dat kan overweldigend zijn. Met deze kinderzitjes-gids willen we je helpen de beste opties te vinden en de stoel te kiezen die het beste bij jou en je kindje past.
Belangrijk om te weten

 • Kinderzitjes worden afgestemd op de grootte en het gewicht van het kind. Het is belangrijk om naar een stoeltje te zoeken dat lang meegaat en van goede kwaliteit is voor de verschillende leeftijdsfasen van het kind.
 • Er bestaat een nieuwe regeling voor autostoeltjes. Het is belangrijk om alvast rekening met de regelgeving te houden bij het kiezen van een zitje.
 • Hoewel er stoeltjes zijn die zich aan alle verschillende groeifasen van het kind aanpassen, moet je niet vergeten dat de zitjes kunnen verslijten. Materialen kunnen afbreken tijdens het gebruik, het is daarom de moeite waard om er meer dan één te kopen.

Onze selectie: De beste kinderzitjes op de markt

Hieronder laten we je de beste autostoeltjes zien die je op de Nederlandse markt kunt vinden. In dit onderdeel lees je welke stoel het meest geschikt is voor jou en je baby. Daarnaast delen we geweldige tips, zodat je kleintje op de beste manier met je mee kan reizen.

Het kinderzitje met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Dit lichte en eenvoudig te installeren kinderzitje van Safety 1st met extra zijdelingse bescherming past in zowat elke auto. Dankzij de in hoogte verstelbare rugsteun zit de 3-punts autogordel altijd perfect en garandeert ze zo veiligheid en comfort. De bekleding is afneem- en wasbaar.

Het stoeltje is geschikt voor kinderen van 3,5 tot 12 jaar of met een gewicht van 15 tot 36 kg. Hij is stevig en stabiel. De hoes past er goed omheen en lubbert niet.

Ons favoriete kinderzitje dat 360 graden draaibaar is

De X-Adventure Quickfix autostoel groeit met je kindje mee en is te gebruiken vanaf de geboorte tot het kind een leeftijd van maar liefst 12 jaar bereikt.

De Quickfix autostoel kan 360° draaien, waardoor je je nooit meer in moeilijke bochten hoeft te wringen om je kindje comfortabel in het autozitje te zetten. Niet alleen gemakkelijk voor je kind dus, maar ook voor jezelf. Je zet de stoel veilig vast met behulp van Toptether en het Isofix systeem.

Het meest voordelige kinderzitje

Het kinderzitje van Bebies First heeft een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Voor een vriendelijke en goed betaalbare prijs ontvang je een kinderzitje dat aan al je basisbehoeften zal voldoen.

Het autostoeltje is comfortabel en heeft een ergonomisch ontwerp, dat meegroeit met de verschillende levensfasen van het kind. Het is snel en eenvoudig te installeren in de auto, wat ervoor zorgt dat je het ook gemakkelijk tussen verschillende auto’s verplaatst.

Het kinderzitje met extra bescherming tegen zijwaartse aanrijding

Met zijn compacte, gesloten schaalvorm biedt het kinderzitje van Cabino een doorlopende zijdelingse bescherming tegen stoten. De ergonomisch gevormde zitting zorgt voor een aangenaam zitcomfort. Het kinderzitje kan aan de grootte van het kind worden aangepast.

Het autostoeltje heeft een mooi en stijlvol design, waardoor het prachtig thuis past in ieder soort design. Het is geschikt voor kinderen van 9 tot 36 kilo en heeft afneembare en wasbare bekleding.

Het kinderzitje met de meest eenvoudige en stabiele bevestiging

Het grootste voordeel van dit stoeltje is het gemak waarmee je het in iedere auto kunt installeren. De Rodi XP Fix combineert niet alleen gebruiksgemak en veiligheid voor kinderen van ongeveer 3,5 tot 12 jaar, maar is ook eenvoudig in hoogte en breedte verstelbaar.

Eenvoudig bevestigd met ISOFIX, zorgt dit kinderzitje voor een stabiele bevestiging in de auto. Dankzij het zijbeschermingssysteem is het kind optimaal beschermd, zelfs in het geval van een zijdelingse aanrijding. Zo kun jij je autoritje met een goed gevoel beginnen.

Shopgids: Wat je moet weten over kinderzitjes

Voordat je een autostoeltje koopt, is het goed om rekening te houden met een aantal factoren. De keuze voor een model hangt bijvoorbeeld af van de leeftijd en de grootte van het kind, net als van het soort tripjes dat je met je auto zult maken. In dit onderdeel behandelen we de meest voorkomende vragen van vaders en moeders bij het maken van hun aankoop.

Kinderzitjes bieden je baby de zekerheid die hij of zij verdient.
(Bron: Melpomen: 60979509/ 123rf.com)

Bestaat er wetgeving rondom kinderzitjes?

Yes! De Europese regelgeving voor autostoelen, ECE R129 of i-Size genaamd, is sinds 2013 van kracht. Deze wetgeving gaat hand in hand met de vorige, ECE R44/04. De basisregel is dat kinderen kleiner dan 1,35m in een goedgekeurd en passend kinderbeveiligingssysteem moeten zitten.

Het is belangrijk om je aan de regelgeving te houden om problemen in de toekomst te voorkomen. De belangrijkste regels om te volgen zijn:

 • Verplicht gebruik: Kinderen kleiner dan 135 cm moeten verplicht een autostoeltje gebruiken.
 • Richting van het stoeltje: Baby’s tot 15 maanden oud moeten in de tegenovergestelde richting van de auto zitten, dat wil zeggen met de rug richting het voorruit. Waarom? Omdat de nek van de baby niet volledig is ontwikkeld en de baby anders ernstige verwondingen kan oplopen in het geval je plotseling moet remmen.
 • Bevestigingssysteem: Je auto moet ISOFIX hebben. Wat dat is? ISOFIX is een wereldwijd gestandaardiseerd bevestigingssysteem in auto’s voor kinderzitjes. Het bestaat uit twee bevestigingspunten tussen de stoel en de rugleuning. Alle auto’s die vanaf 2014 worden gemaakt hebben ISOFIX.

Kinderzitjes bieden je baby comfort als je met de auto reist.
(Bron: Orlov: 51581571/ 123rf.com)

Als je al een stoel hebt gekocht die niet voldoet aan de R129-norm, hoef je je geen zorgen te maken. Je hoeft niet direct een nieuwe te kopen. Als je echter nu een kinderzitje gaat kopen, en vooral als je van plan bent om die nog lang te blijven gebruiken, adviseren we een model te kiezen dat voldoet aan de nieuwe regelgeving.

Voor kinderen van welke leeftijd moet ik een kinderzitje kopen?

Het is belangrijk om het stoeltje aan te passen aan de groei van het kind. In de ECE R129 wetgeving zijn de stoeltypes ingedeeld volgens de lengte van het kind:

 • I-Size stoelen voor kinderen van 40 tot 85 cm hoog (tot het eerste jaar)
 • I-Size stoelen voor kinderen tussen 45 en 105 cm hoog (van 6 maanden tot 4 jaar oud)
 • I-Size zitverhoger voor kinderen tussen 100 en 135 cm hoogte (vanaf 6 jaar)

Als je onze rankinglijst hierboven hebt gelezen, heb je gezien dat bijna alle producten nog in genummerde groepen worden geplaatst. Het is nog steeds moeilijk om autostoeltjes te vinden die door i-Size zijn gecategoriseerd.

In de vorige wetgeving werden de regels bepaald door het gewicht van kinderen. Kinderen werden in onderstaande groepen verdeeld:

Groep Gewicht
Groep 0 Tot 10 kilo (vanaf de geboorte tot 9 maanden)
Groep 0+ Tot 13 kilo (vanaf de geboorte tot 12-15 maanden)
Groep 1 Van 9 tot 18 kilo (vanaf 9 maanden tot 4 jaar)
Groep 2 Van 15 tot 25 kilo (vanaf 4 tot los 6-7 jaar)
Groep 3 Van 25 tot 36 kilo (vanaf 6 tot 11 jaar)

Kan ik een kinderzitje tweedehands kopen?

Dat kan, maar het is beter om een nieuwe te kopen omdat het kopen of overnemen van een tweedehands autostoeltje bepaalde risico’s met zich meebrengt. Autostoeltjes zijn niet eeuwig houdbaar. Over het algemeen kunnen ze worden gebruikt tot 10 jaar na de fabricagedatum.

De levensduur van de stoelen kan echter voor die tijd al vervallen. Waarom?

 • Slijtage: Het materiaal van kinderzitjes slijt bij langdurig gebruik. De meeste autostoeltjes hebben een kunststof frame van materiaal dat na verloop van tijd minder sterk wordt. Metalen onderdelen kunnen gaan roesten door vocht. Het harnas dat de baby vasthoudt, kan ook verslijten als gevolg van wrijving en reiniging.
 • Onwaarneembare schade: Zelfs als een stoel in goede staat lijkt te zijn, kan deze schade hebben geleden waardoor deze minder effectief is geworden. De zitjes hebben kleine onderdelen die verloren kunnen gaan bij gebruik en transport. Als we de historie van het stoeltje niet kennen, weten we niet of deze bij een ongeluk betrokken is geweest. De impact van een botsing kan het autostoeltje van binnen vernielen.
 • Nieuwe wetgeving: Zoals we eerder al zeiden, is er een nieuwe en strengere regelgeving gekomen. Tot voor kort werden autostoelen vervaardigd volgens de oude voorschriften. Een tweedehands kinderzitje voldoet dus mogelijk niet aan de nieuwste wetgeving en heeft in dat geval bijvoorbeeld geen ISOFIX-bevestigingssysteem.
Vergeet niet dat het kopen van het beste kinderzitje een investering in de veiligheid van je kinderen is.

Hoe maak ik een kinderzitje vast?

Het installeren van een autostoeltje kan voor veel ouders een vervelende klus zijn. Met de oude manier van vastmaken, met behulp van de veiligheidsgordel, was het makkelijk om een fout te maken. We hebben echter goed nieuws: het ISOFIX-systeem vermindert dit risico aanzienlijk.

In deze video wordt uitgelegd hoe je de meeste kinderzitjes op deze manier kunt vastmaken:

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Om het beste autostoeltje voor je kind te kiezen, is er een aantal aandachtspunten waar je op moet letten. Niet alle ouders en baby’s hebben dezelfde behoeften. Daarom adviseren we om de volgende criteria te beoordelen voordat je een beslissing neemt:

Veiligheid

Het enige doel van een kinderzitje is om de kleintjes veilig te houden. Kijk daarom goed naar de kwaliteit van de stoel. We hopen dat onze rankingslijst je daarbij kan helpen. Ook de ANWB heeft een zeer gedetailleerde lijst met geteste kinderzitjes uit alle gewichts- en groottegroepen. De lijst wordt elk jaar bijgewerkt. We raden je aan daar ook eens een kijkje te nemen.

Bevestigingssysteem

Er zijn nog steeds veel kinderzitjes op de markt die niet zijn gefabriceerd volgens het ISOFIX-systeem. Als je auto over dit systeem beschikt, raden we je aan om een autostoeltje te kiezen dat is goedgekeurd. Ondanks dat deze duurder zijn, zijn ze ook veiliger. Het risico van het verkeerd vastzetten van het stoeltje wordt aanzienlijk verminderd door het ISOFIX-systeem:

Voordelen
 • Eenvoudiger om correct te installeren
 • Past in alle auto’s met goedgekeurd anker
 • Wordt binnen een paar jaar verplicht
Nadelen
 • Duurder
 • Niet alle auto’s hebben ISOFIX

Comfort

Als jij en je kind vaak met de auto reizen, zal je kind veel tijd in het kinderzitje doorbrengen. Het is belangrijk dat hij of zij zich prettig voelt in het stoeltje. Daarom is het belangrijk goed op te letten dat de stof en kussentjes zacht en ademend zijn. Daarnaast is het fijner als het kind het hoofd achterover kan laten rusten zodat het beter kan slapen.

Leeftijd van het kind

Zoals je misschien al in onze rankingslijst hebt gezien, zijn er kinderzitjes voor verschillende leeftijdscategorieën. Sommige stoeltjes zijn speciaal voor de allerkleinsten, andere voor wat oudere kinderen. Er zijn zelfs verstelbare stoelen die voor alle gewichtsgroepen geschikt zijn en die gebruikt kunnen worden vanaf de geboorte van het kind tot ze 12 jaar zijn.

We raden de aankoop van deze soort stoelen niet aan omdat ze vaak slecht uit autostoeltjestests komen, vooral als het gaat om het garanderen van de veiligheid van pasgeborenen. Vergeet ook niet dat kinderzitjes na verloop van tijd verslijten en minder sterk worden. Het is beter om te investeren in een aantal verschillende goede zitjes terwijl je kind groeit.

Samenvatting

Het kopen van een goed kinderzitje is investeren in de veiligheid van je kind. Als je een nieuw stoeltje wilt kopen, vergeet dan niet dat de regelgeving aan het veranderen is en dat het de moeite waard is om een autostoeltje te kopen volgens de nieuwste wetgeving, vooral met betrekking tot het bevestigingssysteem. In onze rankingslijst vind je zulke modellen, die zich bovendien aanpassen aan de behoeften van jezelf en van je kind.

Houd er rekening mee dat het eerste autostoeltje voor je baby niet de enige is die je zult kopen. Je kind zal opgroeien en de stoel zal na verloop van tijd verslijten. Zoek voor de komende jaren een stoel die bij de groei van het kind past. Het kind zal veel tijd in het kinderzitje doorbrengen, dus zorg ervoor dat het comfortabel en zacht is.

Als je ons kinderzitjes-gids leuk vond, deel het dan op social media of laat hieronder een reactie achter.

(Bron van de header: Melpomen: 60979523/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies