figuren in zand voor kinderen
Laatst bijgewerkt: 09-11-2020

Onze selectiecriteria

35Onderzochte producten

16Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

71Verzamelde opmerkingen

Wist je dat je niet meer op zomers strandweer hoeft te wachten om zandkastelen te maken? Je hoeft er zelfs je huis niet voor uit! Er is namelijk kinetisch zand, een speelzand dat voor zowel kinderen als ouders een geweldige optie is om urenlang mee te spelen.

Het is een schoon, veelzijdig spel dat kinderen in staat stelt om te leren en hun creatieve vaardigheden te ontwikkelen terwijl ze zich vermaken. Wil je meer weten over dit trendy speelgoed? Hieronder vertellen we je er alles over!
Belangrijk om te weten

 • Kinetisch of magisch zand is een soort zand dat nooit uitdroogt, altijd vochtig blijft en dat heel gemakkelijk door kinderen kan worden bewerkt en gemodelleerd.
 • Een andere reden dat dit speelgoed zo populair is, is dat het niet vlekt en niet giftig is, zodat het veilig is voor kinderen en ze er overal mee kunnen spelen.
 • Om het meest geschikte model voor je kind te kiezen, kun je het beste rekening houden met aankoopcriteria zoals leeftijd, accessoires, kwaliteit of veiligheid.

Onze selectie: Het beste kinetische zand

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van het beste kinetische zand dat er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld.

Het meest realistische kinetische zand

Deze verpakking van 5 kilo kinetische zand bestaat voor 98 procent uit zand, de andere 2 procent is bind middel. Het blijft goed in vorm maar plakt niet aan je handen of de tafel. Het naturelkleurige zand is extra leuk met boetseerhulpjes of zandvormpjes.

Kinetic Sand van Relevant Play blijft altijd vochtig als je het in een goed afsluitbare bak bewaart. Er moet geen water aan toegevoegd worden. Het zand is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

De beste set voor kinetische zandkastelen

In dit koffertje van Super Sand zit heel zacht zand dat niet uitdroogt en dat zich makkelijk laat bewerken, en 4 vormpjes waar je zandtaartjes en kastelen van kunt bouwen.

Het zand is antibacterieel en gemaakt van natuurlijke materialen. Door de plakkerige structuur van het zand is het heel snel opgeruimd.

De beste kinetische zand-set met opbergdoos

Deze handige opbergdoos met kinetisch zand van Banzaa bevat twee kleuren zand van 500 gram per kleur en 10 verschillende vormpjes waar je kinderen urenlang speelplezier van zullen hebben.

Het kinetische zand is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar en is heel eenvoudig op te ruimen na het spelen. In de opbergdoos droogt het zand nooit uit. Het is gifvrij en geeft geen vlekken.

Het beste kinetische zand met speelblad

Deze leuke speelset van Imaginarium is ideaal voor urenlang creatief speelplezier. In de opbergemmer zit een opblaasbaar speelblad met 1800 gram speelzand in vier kleuren: blauw, geel, groen en paars.

Ook zitten er 10 vormpjes bij: 5 kastelen en 5 zeedieren. Het kinetische zand droogt nooit uit en het plakt niet. Het is een veilig product voor kinderen aangezien het niet giftig is en geen gluten bevat. De set is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

Shopgids: Alles wat je moet weten over kinetisch zand

Het is een goed idee dat je voordat je kinetisch zand koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

zand voor kinderen

Kinetisch of magisch zand is een soort zand dat nooit uitdroogt, vochtig blijft en dat kinderen met groot gemak kunnen bewerken en vormen.
(Bron: Gulyayeva: 102088867/ 123rf.com)

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van het kinetisch zand?

Eén van de meest populaire speeltjes die er tegewoordig zijn is kinetisch zand, ook wel bekend als magisch zand. En dat is heel begrijpelijk. Dit speelgoed is ideaal voor zowel kinderen als ouders, dankzij de eigenschappen die het heeft:

 1. Ten eerste is dit type zand niet giftig en vrij van allergenen en gluten.
 2. Het wordt magisch zand genoemd omdat het nooit opdroogt.
 3. Het heeft een textuur die vergelijkbaar is met die van nat zand, waardoor het zeer kneedbaar is en gemakkelijk te hanteren is, zowel met de handen als met vormpjes.
 4. Als je er in knijpt of op drukt, blijft het compact. Maar als je het loslaat, valt het makkelijk uit elkaar net als met echt zand.
 5. Bovendien is het gemakkelijk, veilig en vooral erg schoon om met dit zand te spelen, omdat het alleen maar aan zichzelf hecht en geen vlekken maakt.
 6. Het zand is heel leuk voor je kinderen om mee te spelen, maar zeker ook een fijn middel om na een lange werkdag even mee te ontstressen. Dit speciale zand voor binnen is uiterst geschikt om een indoor beach day te houden.
 7. Je kunt kinetisch zand vinden in allerlei gave kleurtjes en daarnaast kun je ook verschillende accessoires erbij kopen.

Wat zijn de voor- en nadelen van het spelen met kinetisch zand?

Wist je dat zand het meest gebruikte en meest aantrekkelijke speelgoed is voor een kind? Zand daagt uit tot het verkennen van de wereld van gevoel, structuur, samenwerken, zelfontwikkeling en het leren kennen van de elementen, water, vuur, lucht en aarde.

Ontwikkelingsgebied Hoe?
Fijne motoriek Door het zand te kneden en met de verschillende vormpjes te werken.
Creativiteit en fantasie Ze verzinnen vormen en figuren met zand.
Oog-handcoördinatie Ze moeten voorzichtig met het zand omgaan, zodat ze hun zandbouwsels niet kapot maken.
Zintuiglijke stimulatie Vanwege de textuur van het zand.

Vanaf welke leeftijd kan mijn kind met kinetisch zand spelen?

Dit is één van de vragen waar je je als ouders het meest zorgen over maakt als je nieuw speelgoed voor je kind gaat kopen. De aanbevolen leeftijd om met kinetisch zand te spelen is vanaf drie jaar, net op het hoogtepunt van het symbolische spel, hoewel deze fase nog een aantal jaren doorloopt. Dit type spel heeft de volgende kenmerken:

 • Het is vooral gebaseerd op de bouw en de daaropvolgende vernietiging van hun creaties.
 • Door middel van het bouwen ordenen kinderen hun wereld volgens hun eigen regels.
 • Met de vernietiging laten ze zien dat ze controle over zichzelf hebben en dat ze hun vaardigheden kunnen bewijzen.
 • Daarnaast bootsen ze met de zandbouwsels beleefde ervaringen na.

roze zand voor kinderen

Een andere reden dat dit speelgoed zo populair is, is dat het niet vlekt en niet giftig is, zodat het veilig is voor kinderen en ze er overal mee kunnen spelen.
(Bron: Tiahunov: 134942343/ 123rf.com)

Hoe is het mogelijk dat het zand nooit uitdroogt?

Zoals je weet, hebben we gezegd dat dit soort zand nooit uitdroogt. Maar hier moeten we aan toevoegen dat het niet uitdroogt zolang je het op de juiste manier bewaart. Gelukkig is dat heel eenvoudig en is dit een van de spellen die het langst meegaat. En natuurlijk ook een van de meest veelzijdige en leerzame.

In de meeste gevallen kan je het zand opbergen in een zip-lock zak of in een goed afsluitbare doos. Het is echter de moeite waard om de gebruiksaanwijzingen te lezen, want soms kan de conserveringswijze verschillen, dit is met name afhankelijk van de samenstelling van het zand.

Welke voorzorgsmaatregelen moet ik nemen bij het spelen met kinetisch zand?

Tot nu toe leek alles perfect. Dat is het ook wel, maar je moet niet vergeten dat er een aantal voorzorgsmaatregelen zijn die je kind kunnen helpen om niet alleen optimaal van het spel te genieten, maar ook om teleurstellingen te vermijden. Hier moet je op letten:

 • Wees voorzichtig, ook al is het niet giftig, dit zand is niet eetbaar: je moet vooral voorzichtig zijn tijdens het spel om te voorkomen dat, vooral de kleintjes, het zand in hun mond stoppen of inslikken.
 • Het is schoon, maar je kunt er beter niet zomaar overal mee spelen: hoewel een van de belangrijkste kenmerken is dat het niet vlekt, is het het beste om te spelen op een plat oppervlak, zoals een glazen blad, zodat het gemakkelijk kan worden opgeruimt. Als het op de bank of een tapijt valt, is het wat moeilijker schoon te maken.
 • Bewaar het goed als je niet wilt dat het uitdroogt: zoals we al hebben gezegd, is een goed afsluitbare doos de beste plek om het zand te bewaren.

blauw zand voor kinderen

De aanbevolen leeftijd om met kinetisch zand te spelen is vanaf drie jaar, net op het hoogtepunt van het symbolische spel, hoewel deze fase nog een aantal jaren doorloopt.
(Bron: Bravissimos: 96918627/ 123rf.com)

Samenvatting

Het is tegenwoordig mogelijk om met zand te spelen in je huiskamer! Steeds meer kinderen weten dit en willen meedoen aan deze nieuwe trend: kinetisch zand. Bovendien is het voor de ouders ook een geweldige optie, omdat de kleintjes er niet alleen plezier aan beleven, maar ook andere vaardigheden leren en ontwikkelen.

Eén van de belangrijkste redenen van de populariteit van dit “magische” zand is het feit dat het niet vlekt en niet uitdroogt. Het is een zeer veelzijdig speelgoed waar kinderen vanaf drie jaar mee kunnen spelen en dat een grote verscheidenheid aan ludieke en creatieve mogelijkheden biedt. Veel speelplezier voor jou en je kinderen!

Vond je onze shopgids over kinetisch zand interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Vasileva: 91911028/ 123rf.com)

Referenties (4)

1. Aguilera L. El juego simbólico - Psico Ayuda Infantil. Psico Ayuda Infantil.
Bron

2. Delgado J. El juego infantil según la edad del niño. Etapa Infantil.
Bron

3. Etiquetado de los juguetes - Boronatic. Boronatic.
Bron

4. Juguetes tóxicos y peligrosos: cuáles son y cómo evitarlos. Alimentación infantil - Nestlé Baby & me.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Informatief artikel
Aguilera L. El juego simbólico - Psico Ayuda Infantil. Psico Ayuda Infantil.
Ga naar bron
Informatief artikel
Delgado J. El juego infantil según la edad del niño. Etapa Infantil.
Ga naar bron
Informatief artikel
Etiquetado de los juguetes - Boronatic. Boronatic.
Ga naar bron
Informatief artikel
Juguetes tóxicos y peligrosos: cuáles son y cómo evitarlos. Alimentación infantil - Nestlé Baby & me.
Ga naar bron
Recensies