Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

59Bestede uren

27Beoordeelde onderzoeken

94Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote klarinet test 2022. Hier stellen we alle klarinetten die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste klarinet voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een klarinet wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een klarinet is een zeer veelzijdig houtblaasinstrument met een breed scala aan tonen. Het wordt gebruikt als solo- en ensemble-instrument in vele muziekgenres, zoals klassiek, jazz, popmuziek, volksmuziek en klezmer.
 • In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen twee vingerzettingssystemen, het Duitse (of Oehler systeem) en het Böhm systeem (ook: Franse systeem). Beide systemen zijn verkrijgbaar in verschillende stemmingen (Bb, A, Eb, basklarinet).
 • Het mogelijke prijsbereik voor klarinetten is enorm. Het is belangrijk dat de klarinet voldoet aan de behoeften en mogelijkheden van de klarinettist. Een te uitvoerig uitgeruste klarinet is niet alleen onnodig duur voor een beginner, maar overbelast hem zelfs.

Klarinet: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een klarinet koopt

Voor wie is een klarinet geschikt?

Een klarinet is geschikt voor bijna iedereen die een blaasinstrument wil leren bespelen. De klarinet wordt gebruikt als solo-instrument en in ensembles in de klassieke muziek, maar ook in klezmer, volksmuziek en jazz. Er zijn veeleisende solowerken voor klarinet, maar klarinettisten vinden ook interessante taken in orkesten en bands.

Dus als je niet alleen wilt oefenen, maar samen met anderen muziek wilt maken, is een klarinet een goede keus. Voordat je voor de klarinet als instrument kiest, moet je je ervan bewust zijn dat het lessen en regelmatig oefenen vereist. De blaastechniek van de klarinet is hard voor de tanden.

Daardoor is het geschikt voor kinderen van ongeveer 10 tot 12 jaar. Mensen met een kunstgebit of iets dergelijks moeten ook eerst individueel uitproberen of klarinet spelen voor hen mogelijk is. Er zijn speciale junior klarinetten voor kinderen en mensen met heel kleine handen.

Welke soorten klarinetten zijn er?

Er zijn twee verschillende vingerzettingenstelsels, het Duitse of Oehler systeem en het Franse of Boehm systeem, die verschillen in aanleg en verdeling. Het Duitse systeem komt zoveel mogelijk overeen met de traditionele constructie, die zich ontwikkelde uit de oorspronkelijke 5-sleutel klarinetten uit Mozarts tijd.

In de loop van de tijd werden extra toetsen en gevorkte vingerzettingen aan het systeem toegevoegd. Een opvallend kenmerk is de rolverbinding tussen bepaalde toetsen, waardoor je er gemakkelijk bij kunt. Het Duitse systeem was de standaard tot in de 19e eeuw. Tegenwoordig wordt het vooral in Duitsland en Oostenrijk gebruikt, maar buiten deze landen komt het zelden voor.

Het heeft een bijzondere betekenis in de klassieke muziek. De Böhm klarinet heeft een betrekkelijk vereenvoudigd vingerzettingssysteem zonder vorkvingers, rollen en met minder toetsen maar meer hefbomen en ringen.

Hij is iets robuuster van constructie omdat de hendels korter zijn en daardoor breukbestendiger. Door de wijdere boring van de gaten en een korter mondstuk heeft de Böhm klarinet een helderder klank die rijker is aan boventonen en goed samengaat met jazzmuziek.

Wat zijn Bb, A en Eb klarinetten?

Klarinetten zijn er in verschillende stemmingen, d.w.z. de toon die klinkt als je volgens de notatie een “c” speelt is in werkelijkheid een “a” of “b”, bijvoorbeeld. De Bb klarinet, in Engelssprekende landen Bb, is de meest verbreide en wordt overal gebruikt. Het is ook het typische instrument voor beginners. Het klinkt een hele toon lager dan geschreven.

Hier zie je basklarinetten met de typische bel en het gebogen mondstuk, waar je de relatie met de saxofoon kunt zien, daartussen links een Boehm klarinet en rechts van het midden een Duitse klarinet. (pixabay.com / Alexander Lesnitsky)

De A-klarinet klinkt een halve toon lager, d.w.z. een kleine terts lager dan geschreven, en is ook iets groter. Het wordt vooral gebruikt in klassieke muziek. Andere klarinetten die tegenwoordig nog gebruikt worden zijn de Eb-klarinet en de basklarinet.

De Eb klarinet is een heel kleine, hoogklinkende klarinet die gebruikt wordt in klassieke en blaasmuziek en als heel moeilijk te bespelen wordt beschouwd. De basklarinet klinkt in laag-b en heeft een bel als een saxofoon.

Wat kost een klarinet?

Het prijsbereik voor klarinetten is enorm. Redelijke beginnersinstrumenten variëren in prijs van € 500 tot € 2.000. Goedkope beginnersmodellen van plastic zijn verkrijgbaar voor zo weinig als 100 €, en er is in principe geen bovengrens. Een speciaal aangepast professioneel model kan gemakkelijk 20.000 € kosten.

Böhm klarinetten zijn meestal goedkoper dan gelijkwaardige Duitse klarinetten. Beginnersinstrumenten beginnen bij ongeveer € 500 en kunnen tot € 1.500 kosten. Instrumenten voor gevorderde klarinettisten variëren in prijs tot ongeveer € 6.000. Duitse klarinetten beginnen bij ongeveer 700 €. Voor een beginnersklarinet kun je echter gemakkelijk tot 1.800 € uitgeven. Meer gevorderde spelers spenderen tot €7.000 aan hun instrument.

Systeem Niveau Prijs
Beginners Duits 700 € – 1.800 €
Beginners Böhm 500 € – 1.500 €
Gevorderden Duits 1.800 € – 7.000 €
Gevorderden Böhm 1.500 € – 6.000 €

Extra toetsen, ringen en hefbomen verhogen de prijs. Het materiaal van deze onderdelen is ook van invloed, en natuurlijk ook het materiaal van de klarinet zelf. Het is niet aan te raden erg goedkope modellen van plastic te kopen, want de kwaliteit laat te wensen over en dit kan snel het plezier van het spelen op het instrument bederven.

Welke alternatieven zijn er voor de klarinet?

Natuurlijk zijn andere blaasinstrumenten alternatieven voor de klarinet

 • Saxofoon
 • Dwarsfluit
 • Trompet
 • Oboe

Persoonlijke voorkeuren voor klank en muziekstijl zijn doorslaggevend voor de keuze. Saxofoon wordt meer gebruikt in jazz, maar het is geen klassiek instrument. De trompet is, net als de klarinet, zeer veelzijdig inzetbaar, terwijl de fluit en de hobo eerder in klassieke ensembles te vinden zijn.

De saxofoon lijkt qua speeltechniek en vingerzetting zo sterk op de klarinet, dat je gemakkelijk van het ene op het andere instrument kunt overschakelen.

Besluit: Welke soorten klarinetten zijn er en welke is geschikt voor jou?

De belangrijkste beslissing betreft het grepensysteem. Je kunt kiezen uit de volgende alternatieven

 • Duits systeem
 • Boehm systeem

Bij beide systemen heb je de keuze tussen verschillende stemmingen. Voor beginners is de Bb klarinet het standaard instrument.

Wat onderscheidt een Duitse (Oehler) klarinet en wat zijn de voor- en nadelen?

De Duitse klarinet is, zoals de naam al doet vermoeden, vooral wijd verbreid in Duitssprekende landen. Daarom geven veel klarinetleraren de voorkeur aan deze versie, waarmee ze zelf het meest vertrouwd zijn.

Het Duitse systeem kan ook een voordeel zijn voor toelatingsexamens aan Duitse conservatoria. Internationaal is het Duitse systeem echter in het nadeel.

Voordelen
 • Veel gebruikt in Duitstalige landen
 • Vaak het favoriete instrument in lessen, in orkesten en aan conservatoria
 • Volle, warme klank
 • Bijzonder geschikt voor klassieke muziek
Nadelen
 • Internationaal nauwelijks gebruikt
 • Instrument en toebehoren zijn verhoudingsgewijs duurder
 • Ingewikkelder vingerzettingssysteem
 • Minder geschikt voor jazz en pop

De klank van de Duitse klarinet is donker en warm door een smallere binnenboring en een langer mondstuk. Het komt dus overeen met het tonale ideaal van de klassieke muziek. Het vingerzettingssysteem van de Duitse klarinet is iets gecompliceerder dan dat van de Böhm klarinet.

Het verschil is echter niet al te groot en mag niet het belangrijkste beslissingscriterium zijn. Zowel het instrument als de accessoires zijn duurder dan die van de Böhm klarinet. Dit komt omdat van de laatste gewoon wereldwijd meer exemplaren worden gemaakt, en zo de kostenvoordelen van massaproductie worden benut.

Wat onderscheidt een Böhm klarinet en wat zijn de voor- en nadelen?

De Boehm klarinet heeft een heldere, duidelijke klank die rijk is aan boventonen. Dit wordt soms als te scherp ervaren, maar aan de andere kant past het beter bij jazz of popmuziek. De klank van beide klarinetsystemen kan echter vrij gemakkelijk beïnvloed worden door verschillende mondstukken te kiezen en ook door de blaastechniek.

Voordelen
 • Veelzijdig (jazz, pop)
 • Eenvoudiger vingerzettingssysteem
 • Iets lichtere en robuustere constructie
 • Instrument en accessoires goedkoper
Nadelen
 • Minder specialisten in Duitstalige landen (leraren, gespecialiseerde workshops)
 • Slechtere kansen als beroepsmusicus in Duitstalige landen
 • Geluid wordt soms als scherp ervaren

Het vingerzettingssysteem van de Böhm klarinet wordt als iets eenvoudiger beschouwd. Door het gewijzigde sleutelmechanisme zijn de hendels iets korter en breken ze dus niet zo gemakkelijk. Ook al is de Böhm klarinet de internationale standaard, in Duitstalige landen kun je meer moeite hebben om leraren te vinden die in het systeem gespecialiseerd zijn. Hetzelfde geldt voor gespecialiseerde werkplaatsen.

Aankoopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om klarinetten te vergelijken en te beoordelen

In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om een keuze te maken uit de vele mogelijke klarinetten. Je kunt de volgende criteria gebruiken om klarinetten te vergelijken:

Duitse of Boehm klarinet

Als twee klarinetten verder van gelijke kwaliteit zijn, is de Duitse klarinet meestal duurder dan een overeenkomstige Boehm klarinet. Er is ook een prijsverschil in de accessoires.

Als de warme klank van de Duitse klarinet belangrijk voor je is, kun je ook een Boehm klarinet met een Duits mondstuk overwegen.

Duidelijk zichtbaar is het toetswerk met hefbomen maar zonder rollen, typisch voor het Duitse vingerzettingssysteem. In klassieke werken wordt de klarinet gebruikt als solo en als orkestinstrument, maar ook in kleinere ensembles. (pixabay.com / BobMcEvoy)

Materiaal

Er zijn klarinetten van hout, kunststof en houtcomposiet. Bij klarinetten van hoge kwaliteit is het lichaam meestal gemaakt van echt hout (grenadilla, buxus of ebbenhout), zware, van nature donkere houtsoorten. Houten klarinetten worden niet gevernist, maar geolied.

De olie verhardt en het resultaat is een waterafstotend, hard oppervlak dat gemakkelijk te polijsten is. Sinds enkele jaren wordt mopane ook als houtsoort gebruikt. Het roodachtige uiterlijk is opvallend.

Om esthetische redenen is het mechanisme meestal verguld. Zo behoren mopane klarinetten meestal tot het hogere prijssegment van enkele duizenden euro’s. Er zijn grote verschillen in plastic klarinetten.

Goedkope klarinetten van zacht ABS zijn niet per se aan te bevelen wat kwaliteit betreft, maar ze bieden wel een goedkope instapmogelijkheid. Beter zijn instrumenten gemaakt van Resonit. In het topsegment is er de Green Line van Buffet Crampon, waarin grenadilla of ebbenhoutstof met epoxyhars gebakken is.

Aantal toetsen en ringen

In het algemeen geldt: hoe meer toetsen en ringen, hoe duurder het instrument. Maar tegelijk is een instrument met veel toetsen en ringen meer geschikt voor gevorderde klarinettisten. Niet alleen kunnen beginners vaak geen wijs worden uit de toevoegingen, het is vaak zelfs verwarrend voor hen. Duitse instrumenten hebben meestal 18-22 toetsen en 4 tot 6 ringen.

Er zijn ook exemplaren met 24 of 25 sleutels, die geprijsd zijn in de orde van enkele duizenden euro’s. Instrumenten met 20 toetsen zijn meer geschikt voor beginners. Böhm klarinetten hebben meestal 17 of 18 toetsen en 5 of 6 ringen. Nogmaals, hoe meer toetsen en ringen, hoe duurder en hoe veeleisender het instrument.

Sleutelwerkmateriaal

Het sleutelwerk is meestal gemaakt van nieuw zilvergietwerk dat aan ijzeren of stalen buizen gesoldeerd is. Steviger, maar ook duurder, zijn gesmede sleutels, bij voorkeur handgesmeed.

Een klarinet van roodachtig mopanehout is een bijzondere blikvanger. Dit exotische hout komt uit Afrika en wordt pas sinds een paar jaar voor de klarinetbouw gebruikt. De klank lijkt op die van grenadillahout, heel warm maar iets minder briljant. (pixabay.com / claudia reis)

De toetsen zijn meestal verzilverd. Duurzamer zijn sleutels met vernikkeling. Nikkel is echter vaak allergeen. Goudplatings zijn ook heel duurzaam, maar natuurlijk erg duur. Bovendien moet je het opvallende uiterlijk willen hebben.

Vorm van het mondstuk

Het mondstuk moet bij jou en je instrument passen. Als beginner ben je meestal goed geholpen met het bijgeleverde mondstuk. Maar aarzel niet om al vroeg te veranderen als je er niet mee overweg kunt.

Het mondstuk is het meest individuele deel van de klarinet en beïnvloedt de klank het meest.

De boring van het mondstuk moet overeenstemmen met die van de klarinet, anders ontstaan er ontsierende geluidseffecten. Duitse mondstukken hebben meestal een langere boring (het deel waar het riet op rust) en een smallere boring, terwijl Böhm klarinetten een bredere boring en een kortere boring hebben. Dit komt overeen met de verschillende timbres. De lengte van de boring kan echter gevarieerd worden en zo kan de toon aangepast worden. Het parcours moet met absolute precisie worden uitgewerkt. Hoe goed het mondstuk een klarinettist past, hangt sterk af van zijn individuele kaakstand. Een lichte overbeet is normaal. Als je een sterkere overbeet hebt, moet je een langere weg verkiezen. Als je een onderbeet hebt, is een kortere weg aan te bevelen.

Interessante feiten over de klarinet

Hoe zet ik een klarinet in elkaar?

Een klarinet bestaat uit de volgende afzonderlijke delen

 1. Mondstuk
 2. Peer
 3. Bovenste gewricht
 4. Onderstuk
 5. Bel

Deze zijn eenvoudig in elkaar gezet. Begin met de middelste delen (boven en onder). Alleen het mondstuk is iets ingewikkelder: plaats het riet zo op de schuif dat de punt van het riet bijna samenvalt met de punt van het mondstuk.

Alleen een heel smal randje moet nog zichtbaar zijn. Zet dan het riet vast met de rietschroef, die je over het mondstuk en riet trekt, of met een touwtje.

Welke accessoires heb ik nodig voor een klarinet?

Om op een klarinet überhaupt geluid te kunnen voortbrengen, heb je rieten nodig. Je moet ze om de paar weken of maanden vervangen omdat het hout zijn spanning verliest. Voor de rieten heb je accessoires nodig om ze te bewerken en te repareren.

Accessoire Functie Prijsklasse
Riet Nodig voor toonvorming 2,20 € – 4,50 € (Böhm), 2,70 € – 3,90 € (Duits)
Rietsnijder Individuele bewerking van het riet 40 € – 60 €
Rietschroef Bevestiging van het riet 28 € – 69 € (Böhm), 33 € – 72 € (Duits)
Kurkvet Onderhoud van de kurken onderdelen 2 € – 10 €
Reinigingsdoekje Schoonmaken na het spelen 7 € – 15 €

Behalve dat heb je vooral gereedschap nodig voor schoonmaken en onderhoud, zoals kurkvet en een reinigingsdoekje (wisser).

Waar moet ik op letten met het riet?

Rietstengels zijn verkrijgbaar in verschillende diktes tussen 1 en 5. Diktes van 2.5 of 3 worden het meest gebruikt in klassieke muziek, terwijl lichtere rieten meestal in jazz gebruikt worden.

Hoe lichter het riet, hoe gemakkelijker het te bespelen is. Bovendien is een vibrato gemakkelijker te bereiken. Een sterker riet geeft echter een mooiere klank. Ervaren klarinettisten bewerken hun rieten zelf door ze in te korten en te schuren.

Wat is beter, een snaar of een rietschroef?

De rietschroef is gemakkelijker en sneller te installeren. Met het touwtje kun je de druk op het blad gelijkmatiger verdelen, mits je de nodige ervaring hebt.

Hoe maak ik een klarinet schoon en hoe verzorg ik hem?

Haal de klarinet na elk gebruik uit elkaar en maak hem schoon met het schoonmaakdoekje om te voorkomen dat vocht zich ophoopt. Je kunt vocht achter de toetsen opzuigen met vloeipapier, bijvoorbeeld.

De kurken onderdelen moeten regelmatig ingevet worden, vooral als je merkt dat de klarinet niet meer gemakkelijk in elkaar te zetten is. Een of twee keer per jaar moet het instrument geolied worden.

Hoe vaak moet ik een klarinet laten onderhouden?

Je kunt de klarinet jaarlijks of om de zes maanden laten onderhouden, afhankelijk van de conditie en de waarde van het instrument, door de instrumentenbouwer of in een gespecialiseerde muziekwinkel. Het instrument wordt helemaal uit elkaar gehaald en het hele toetsmechanisme wordt verwijderd. Kleine beschadigingen aan het lichaam worden hersteld en het lichaam wordt dan in een oliebad gelegd.

Dit is erg belangrijk om scheuren in het instrument te voorkomen. De kussentjes onder de toetsen en de kurken onderdelen worden ook schoongemaakt en gerepareerd. Dan worden de vers gepolijste delen weer in elkaar gezet en wordt de toetswerking fijn afgesteld. Nu schittert je instrument niet alleen in nieuwe frisheid, het voelt ook als nieuw aan.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies