Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

25Onderzochte producten

49Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

135Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote klassieke gitaar test 2022. Hier stellen we alle klassieke gitaren die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste klassieke gitaar voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Bovendien vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een concertgitaar wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Geef je de voorkeur aan zachte gitaartonen, wil je je gitaar tokkelen of ben je nieuw met gitaarspelen, dan is een klassieke gitaar de juiste keuze voor jou.
 • Klassieke gitaren kunnen in verschillende maten verdeeld worden. Met een speciaal model kunnen zelfs je kinderen gitaar beginnen spelen.
 • Ongeacht de grootte moet een klassieke gitaar altijd goed gemaakt zijn. Zorg er altijd voor dat de snaren met regelmatige tussenpozen opnieuw gespoeld worden.

Klassieke gitaar: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een klassieke gitaar koopt

Waarom is het de moeite waard een klassieke gitaar te kopen?

Je wilt beginnen met gitaarspelen, plezier beleven aan muziek maken, een nieuwe uitdaging aangaan of eindelijk een nieuwe klassieke gitaar aanschaffen?

Als je van zachte tonen houdt en een allrounder gitaar zoekt die niet alleen geschikt is voor klassieke muziek, maar ook voor moderne muziekstukken, is het de moeite waard een concertgitaar te kopen. Een concertgitaar is ook goed geschikt om te tokkelen. Een concertgitaar is ook een goede keuze als je een beginnende gitaar bent.

Zelfs de kleinste kinderen kunnen met gitaarspelen beginnen met een gitaar die geschikt is voor hun lengte. De snaren zijn van zacht nylon en oefenen is lang plezierig omdat de vingertoppen tijdens het spelen beschermd zijn.

Wist je dat er zo’n 5000 jaar geleden al gitaarachtige instrumenten bestonden? Luitinstrumenten, die al heel erg op de huidige gitaar leken, bestonden al heel lang geleden. In de loop van de tijd zijn deze voorouders geëvolueerd tot de huidige concertgitaar.

Klassieke gitaren zijn er in verschillende maten, waardoor het mogelijk is voor iedereen de juiste klassieke gitaar te vinden. Meer informatie hierover vind je onder “Koopcriteria”: Je kunt deze factoren gebruiken om concertgitaren te vergelijken en te evalueren” onder “Gitaargrootte” voor meer informatie.

Een concertgitaar is een perfecte allrounder en is geschikt voor zowel beginners als professionals. (Image source: pixabay.com / Pexels)

Hoe duur is een concertgitaar?

De prijzen van een concertgitaar lopen sterk uiteen. De prijs begint bij €40 en loopt op naar boven. Met hout van hogere kwaliteit gaan de prijzen omhoog. Om te beginnen zijn goedkopere gitaarmodellen meestal voldoende.

Wist je dat de duurste gitaar die ooit verkocht werd 2,3 miljoen euro kostte? Deze gitaar werd gesigneerd door 19 muzieksterren, b.v. Mick Jagger of Paul McCartney, wat hem op een veiling deze hoge prijs opleverde. De duurste concertgitaar werd verkocht voor 2 miljoen euro. Het behoorde toe aan John Lennon.

Besluit: Welke soorten concertgitaren zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen deze drie meest voorkomende soorten concertgitaren

 • Klassieke Klassieke Gitaar
 • Linkshandige klassieke gitaar
 • Flamenco gitaar

Klassieke gitaren zijn er in verschillende soorten en welke voor jou de juiste is, hangt af van het toepassingsgebied. In de volgende paragrafen leggen we de verschillen tussen de gitaartypes uit en presenteren we hun respectieve voor- en nadelen.

Hoe werkt een klassieke gitaar en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Een klassieke concertgitaar, ook wel klassieke gitaar genoemd, is de gitaar die het vaakst voor beginners wordt aanbevolen. In principe zijn klassieke gitaren er in veel verschillende maten (zie de tabel op deze bladzijde), waardoor zelfs de jongste muzikanten al op jonge leeftijd hun hand op de gitaar kunnen proberen.

Hij wordt verkocht vanaf ongeveer 40 euro en de nylonsnaren van de concertgitaar zijn ook goedkoper dan de stalen snaren die in westerse gitaren gebruikt worden. Een nadeel van een goedkope gitaar kan echter een slechtere geluidskwaliteit zijn. Ook stemmen sommige van deze goedkope gitaren niet goed of moeten ze vaker gestemd worden.

Voordelen
 • Goedkope modellen verkrijgbaar
 • Geschikt voor beginners
 • Ook geschikt voor kinderen door de vele verschillende maten
 • Zacht en stil spelen mogelijk
Nadelen
 • De geluidskwaliteit kan bij goedkope gitaren sterk variëren
 • Niet geschikt voor linkshandigen

In tegenstelling tot wat sommigen beweren, zijn klassieke concertgitaren niet geschikt voor linkshandigen. Het is mogelijk voor een linkshandige om zo’n gitaar te bespelen. Dit moet echter apart geleerd worden en is veel ingewikkelder dan het gebruik van een gitaar die speciaal voor linkshandigen gebouwd werd.

Een klassieke concertgitaar is geschikt voor jou als je net begint met gitaarspelen, niet veel aan je gitaar wilt uitgeven of vooral klassieke muziek wilt spelen. Een klassieke concertgitaar is ook heel geschikt voor liedbegeleiding rond het kampvuur.

Hoe werkt een linkshandige klassieke gitaar en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

De bouw van een linkshandige concertgitaar is – uitwendig en inwendig – het spiegelbeeld van de klassieke concertgitaar. Zoals reeds gezegd, is het voor linkshandigen beslist aan te bevelen een gitaar te kopen die ook speciaal voor linkshandig gebruik ontworpen is.

Hoewel sommigen het aanraden, is het belangrijk dat je een rechtshandige gitaar niet gewoon omdraait en de snaren in omgekeerde volgorde opwindt. De snaren oefenen een verschillende spanning uit, die gecompenseerd wordt door de constructie van de gitaar. Verkeerd bespannen kan de gitaar beschadigen. Bovendien is hij dan moeilijk af te stellen.

Voordelen
 • Geschikt voor linkshandigen
 • Verschillende maten verkrijgbaar
Nadelen
 • Niet geschikt voor rechtshandigen
 • Iets duurder

Vanwege hun andere constructie zijn linkshandige concertgitaren meestal iets duurder. Maar ze zijn er ook in verschillende maten en zijn dus al geschikt voor kinderen. Een linkshandige concertgitaar is de juiste keuze voor jou als je linkshandig bent en klassieke muziek wilt spelen of liederen wilt begeleiden.

Hoe werkt een flamencogitaar en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De flamencogitaar wordt vooral gebruikt voor het spelen van flamencomuziek. Hij wordt vaak een ondersoort van de klassieke gitaar genoemd, maar hij verschilt er sterk van. Door zijn constructie is hij lichter en iets smaller dan een klassieke gitaar. Een van de gevolgen hiervan is het hogere volume dat het moet bereiken om de luide liederen en dansen van de flamenco te begeleiden.

Voordelen
 • Geschikt voor flamencomuziek
 • Kan sneller gespeeld worden
 • Modellen verkrijgbaar voor rechtshandige en linkshandige spelers
Nadelen
 • Meestal alleen verkrijgbaar in één maat
 • Hoger geprijsd

De snaren van flamenco gitaren hebben vaak een grotere afstand tot de toets. Men zegt dat dit een positief effect heeft op de bespeelbaarheid van de gitaar, want flamencogitaristen gebruiken een andere speeltechniek dan klassieke spelers.

De afzonderlijke noten klinken ook sneller en korter, en ook helderder en harder. Een flamencogitaar is de juiste gitaar voor jou als je vooral flamencomuziek wilt spelen.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om concertgitaren te vergelijken en te evalueren

Gitaarmaat

Er zijn verschillende maten gitaren, aangegeven met de schaallengte. De toonladderlengte is de afstand van de brug tot het zadel van de gitaar – of vereenvoudigd: de lengte van het begin van de eerste fret van de gitaar (zadel) tot het einde van de gitaarsnaren (brug).

Gitaarmaat Lengte van de toonladder in cm Hoogte in cm
4/4 63 – 65 vanaf 176
7/8 62 – 63 ca. 170
3/4 58 – 62 ca. 160
1/2 53 – 55 ca. 140
1/4 47-49 ca. 130
1/8 40-44 ca. 120

Het bovenblad van een klassieke gitaar is meestal gemaakt van sparrenhout of (rood) cederhout (massief houten bovenblad), goedkope modellen hebben een gelijmd triplex bovenblad. De zij- en achterkant zijn gemaakt van palissander, esdoorn, mahonie, esdoorn, linde of palissander.

De hals is meestal van esdoorn, mahonie of palissander en de toets van palissander, ebbenhout of mahonie. Als je de klank van je gitaar heel belangrijk vindt, is het de moeite waard iets meer te investeren in een klassieke gitaar met een massief houten bovenblad. Dit heeft een aanzienlijke invloed op de klank van de gitaar.

Snaren

De gitaarsnaren van een klassieke gitaar zijn gemaakt van nylon. Als je na ijverig oefenen nieuwe gitaarsnaren moet kopen, zorg er dan voor dat je je klassieke gitaar met nylon snaren besnaart.

Als je stalen snaren gebruikt, die gebruikt worden voor akoestische en elektrische gitaren, kunnen de gitaar en de brug kromtrekken omdat de spanning van de stalen snaren te sterk is voor een klassieke gitaar.

Accessoires

Veel fabrikanten bieden gitaarsets aan die stemmechanieken, een gitaartas, plectrums en CD’s en DVD’s bevatten. Controleer of deze accessoires aan je behoeften voldoen. Overweeg of het voor jou zinvoller is om deze accessoires apart te kopen. Als je meer informatie nodig hebt, bezoek dan onze stemmechanieken en plectrum pagina!

Beeldbron: unsplash.com / Gabriel Gurrola

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies