Laatst bijgewerkt: 18-09-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

24Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

106Verzamelde opmerkingen

Klauwhamers zijn onmisbare tools voor in iedere gereedschapskist. Ze worden het meest gebruikt door timmermannen. Klauwhamers bestaan al eeuwenlang. Het ontwerp ervan is in al die tijd nauwelijks veranderd. Ben je op zoek naar een klauwhamer? Hieronder bieden we een gids met alle nodige informatie, zodat je de klauwhamer kunt vinden die het beste bij je past.

De klauwhamer is bij uitstek een stuk gereedschap voor de timmerman. Ze hebben een speciaal gebogen hoofd dat de extractie van spijkers vergemakkelijkt. Ze worden ook veel gebruikt op metaal- en aluminiumwerkplaatsen. Het is een robuuste tool met meestal een houten, vezel- of kunststof handgreep. Het ontwerp van klauwhamers is in de loop van de tijd weinig veranderd omdat, net als het wiel, het ontwerp eigenlijk al die tijd al perfect is geweest.
Belangrijk om te weten

 • Klauwhamers hebben aan één kant een gebogen kop. Deze kop heeft een gleuf of een “klauw” die is ontworpen om spijkers uit materiaal te trekken. Dit uiteinde wordt ook vaak gebruikt om zachte materialen zoals hout los te wrikken. De andere kant van de kop, die plat is, wordt gebruikt om mee te slaan en te spijkeren.
 • Klauwhamers worden veel gebruikt door meubelmakers, op timmerwerkplaatsen, bij reparatiewerkzaamheden en voor doe-het-zelf klussen. Je komt ze daarnaast vaak in de palletindustrie tegen, omdat hun klauwen worden gebruikt om pallets te demonteren en te repareren.
 • De modernste hamers hebben ergonomische ontwerpen. Veel hebben een antislip rubberen handgreep. De hamers zijn ontworpen om comfortabel aan te voelen en geen schade te veroorzaken aan je pols. Er zijn ook meer compacte modellen, die zijn ontworpen om te werken op plekken die moeilijk toegankelijk zijn.

Onze selectie: De beste klauwhamers op de markt

Hieronder vind je een lijst met de beste klauwhamers op de markt. Elk model heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. Lees de productbeschrijvingen goed door, zodat je de verschillende modellen met elkaar kunt vergelijken. We hopen dat je in deze lijst de tool vindt die het beste bij je past, zonder daarbij natuurlijk je budget uit het oog te verliezen.

1e plaats: Stanley FatMax Antivibe

Op de eerste plaats in onze rankinglijst staat de FatMax Antivibe klauwhamer van Stanley. Stanely is het leidende merk in de markt van gereedschap. Dit model is uit één stuk gesmeed. Het hoofd en het handvat zijn aan elkaar gesmeed, zodat je ze niet van elkaar kunt breken. Het materiaal is resistent en licht van gewicht, waardoor het een zeer comfortabele en veelzijdige tool is om mee te werken.

Met minder dan een kilo gewicht is dit een zeer comfortabele klauwhamer. De tool is bovendien vervaardigd met de FatMax Antivibe-technologie van het merk, die trillingen vermindert tijdens het timmeren. Het handvat is zacht, antislip en ergonomisch gevormd voor een extra comfortabel gebruik. Het ontwerp is stevig en solide, gemaakt om lang mee te gaan en geschikt voor de zwaarste klussen.

2e plaats: Stanley Blue Strike klauwhamer

Het topmerk STANLEY is een onderdeel van STANLEY BLACK+DECKER. Deze STANLEY Blue Strike klauwhamer van 450 gram is stevig, licht en heeft een hele goede grip. Uiterst geschikt voor diverse timmerklussen. Dankzij het lichte gewicht is de hamer geschikt om te gebruiken met zowel grote als kleine spijkers. De buisvormige steel van de hamer zorgt voor stevigheid en een laag gewicht. De klauwhamer is van staal en kunststof vervaardigd en heeft een afmeting van 32,5 x 2,5 centimeter.

3e plaats: Stanley Steelmaster klauwhamer

Deze STANLEY Steelmaster klauwhamer van 450 gram is stevig, licht en heeft een hele goede grip. Dankzij het lichte gewicht is de hamer geschikt om te gebruiken met zowel grote als kleine spijkers.De buisvormige steel van de hamer zorgt voor stevigheid en een laag gewicht. De getemperde stalen kop welke zorgt voor stevigheid, duurzaamheid en veiligheid. Ergonomische handgreep voor een extra comfortabele greep. Verbinding tussen kop en handgreep weerstaat een slag van 5 ton.

4e plaats: Estwing klauwhamer met lederen handvat

Ook de klauwhamer van Estwing is een absolute topper onder de hamers. Deze klauwhamer is geschikt voor de veeleisende timmerman. Het heeft een greep van buffelleer. Het is een zeer robuuste tool, gesmeed uit één stuk gereedschapsstaal volgens de hoogste kwaliteitsnormen. Het heeft een hoofdgewicht van 340 g, een diameter van 22 mm, een lengte van 280 mm en een totaalgewicht van 590 g.

De klauwhamer is gemaakt in de Verenigde Staten. Het is een echte klassieker die heel lang mee gaat. Dankzij het ideale gewicht kun je er comfortabel mee werken. Het leer is stevig en biedt weerstand, zelfs na jaren gebruik raakt het materiaal nog niet versleten. Klanten waarderen de prijs-kwaliteitsverhouding van dit product zeer en raden de aanschaf dan ook zeker aan aan anderen.

5e plaats: Skandia Antivibe klauwhamer

Skandia staat garant voor een degelijke kwaliteit tegen een scherpe prijs.Deze klauwhamer van Skandia heeft een kop gemaakt van staal en een steel van 27 mm lang. De hamer bevat een klauw om spijkers uit hout te verwijderen. Dankzij een speciale contructie in de steel wordt doortrillen tot de pols geminimaliseerd. Hierdoor is hameren voor langere periodes vele malen makkelijker. Tip: Sla nooit met de wangen van een hamerkop, want deze zijn niet gehard!

Shopgids: Wat je moet weten over klauwhamers

Er zijn veel verschillende soorten hamers. Het is daarom belangrijk om de verschillen te kennen, te begrijpen hoe de apparaten werken en te weten wat je ermee kunt, voordat je een hamer koopt. Hieronder tonen we een lijst met veelgestelde vragen van gebruikers en de bijbehorende antwoorden, zodat je een goede aankoop kunt doen.

Taking time to relax. Handsome young handyman smiling while sitting in workshop and leaning at the wooden deck

Een klauwhamer vereist bepaalde veiligheidsmaatregelen voor het juiste gebruik ervan.
(Bron: Gstockstudio: 28836099/ 123rf.com)

Wat is een klauwhamer precies?

Klauwhamers zijn slag-instrumenten. Dit betekent dat ze zijn ontworpen om op materiaal te slaan en het te bewerken. Meestal worden klauwhamers uit een combinatie van hout, staal en vezels gemaakt. Dit type hamers heeft een kop met twee uiteinden: een ervan is gebogen en het andere is vlak. De platte uiteinden worden gebruikt om mee te timmeren.

De klauwhamer wordt voornamelijk gebruikt om hout mee te bewerken. Het gebogen einde van zijn kop heeft een opening, of  een “klauw”. Deze klauw wordt gebruikt om spijkers uit materiaal mee te verwijderen.

Een klauwhamer kan ook gebruikt worden om 2 helften van een stuk hout uit elkaar te wrikken. Bovendien gebruikt men klauwhamers om metaal en andere materialen te bewerken.

Waar wordt een klauwhamer voor gebruikt?

Klauwhamers worden meestal gebruikt om hout te bewerken. Het zijn hamers die wereldwijd worden gebruikt in meubelmakerijen en op timmerwerkplaatsen. Het gebogen uiteinde, met zijn “klauwen” of “nagels” worden gebruikt om spijkers uit materiaal te trekken en zachte materialen zoals hout los te wrikken.

Welke soorten klauwhamers zijn er?

Klauwhamers zijn er in verschillende vormen en ontwerpen, maar over het algemeen kun je ze in 2 groepen verdelen: enerzijds de klauwhamers die uit 1 stuk bestaan en anderzijds de klauwhamers die uit 2 stukken bestaan. De eerst genoemde zijn de hamers die uit 1 stuk worden gesmeed, dat wil zeggen, dat het hoofd en handvat uit hetzelfde stuk metaal worden gemaakt. Ze hebben meestal rubberen handgrepen die de grip verbeteren en vervelende trillingen verminderen.

De hamers die uit 2 stukken bestaan komen het meest voor. De kop is meestal van metaal, terwijl het handvat van hout of een metaallegering kan zijn. Het handvat en de kop passen bij elkaar en worden vastgezet met schroeven. Tot slot zijn er ook nog hele grote klauwhamers, speciaal voor professionals. Dit soort wordt echter veel minder vaak gebruikt. Het is een enorme en zeer precieze hamer die niet altijd even comfortabel werkt.

Klauwhamer uit 1 stuk Klauwhamer uit 2 stukken Extra zware klauwhamer
Kopstuk Zijn gemaakt uit staal. De kop en het handvat komen uit één enkel stuk. De kop wordt uit een apart stuk gemaakt en wordt aan het handvat bevestigd met een schroef. Hebben grotere koppen en zijn speciaal ontworpen om precisiewerk mee uit te voeren.
Weerstand Zijn vaak resistenter. De metaallegeringen verdragen meestal corrosie en zijn langer te gebruiken. Breken gemakkelijker. Door de kop met een schroef aan het handvat te bevestigen, kan het splijten of afbreken. Zijn ontworpen om extra resistent te zijn. Gaan vaak lang mee.
Handvat Hebben een ergonomische handgreep en metaallegeringen die schokken absorberen. De handvaten zijn meestal van hout of van glasvezel gemaakt. De verbinding tussen de handgreep en de kop kan een houten wig of schroef zijn. Hebben meestal enorme handvatten.
Gewicht Zijn weerbaar en licht van gewicht. Ze wegen meestal minder dan 1 kilo. Zijn lichte gereedschappen, wegen meestal minder dan 1 kilo. Zijn vrij zwaar, je hebt daarom meer kracht nodig om ze te gebruiken.
Functies Spijkeren, timmeren, materialen loswrikken. Spijkeren, spijkers uit materiaal lostrekken, timmeren. Precisiewerk en werk dat veel slagkracht vereist.

Waarom wordt het aangeraden om een klauwhamer te kopen?

Klauwhamers zijn een onmisbaar hulpmiddel op iedere timmerwerkplaats, maar ook thuis. Dit soort hamer is een betrouwbare, comfortabele en perfecte tool voor de meest veeleisende klussen. Ze zijn ideaal voor op werkplaatsen, voor meubelmakers en bij bouwwerkzaamheden. Hieronder vind je een lijst met de verschillende voor- en nadelen van het gebruik van een klauwhamer:

Voordelen
 • Veelzijdig
 • Krachtig
 • Ideaal om hout mee te bewerken
 • Perfect voor bouwwerkzaamheden
Nadelen
 • Zwaar
 • Goedkope modellen zijn dun en breken gemakkelijk

Wat is de techniek achter een klauwhamer?

Klauwhamers veranderen, net als ieder ander gereedschap, naar aanleiding van vooruitgang en ontdekkingen. Hoewel ze hetzelfde ontwerp hebben als eeuwen geleden, hebben ze kleine veranderingen ondergaan waardoor ze alleen maar nog beter zijn geworden. De handgrepen zijn ergonomischer, comfortabeler, lichter en beter uitgebalanceerd. Hierdoor kun je gedurende een langere tijd met minder inspanning werken.

De kop van een klauwhamer heeft tegenwoordig ook een meer bruikbaar ontwerp, met fijnere klauwen en betere hoeken. Bovendien zorgen de ontwikkelingen in staal voor een resistenter, harder en beter materiaal dat bestand is tegen corrosie. Op deze manier hebben we tegenwoordig toegang tot zeer lichte gereedschappen, die tegelijkertijd een stevig ontwerp hebben, zodat je lang met ze kunt blijven werken.

Tools

Er bestaat een grote verscheidenheid aan modellen en prijzen op het gebied van klauwhamers.
(Bron: Stillfx: 45048870/ 123rf.com)

Hoe werkt een klauwhamer?

Klauwhamers worden al eeuwenlang gebruikt, zelfs zo lang dat het de vraag is of ze ooit niet werden gebruikt. Het ontwerp is in al die eeuwen weinig veranderd. Klauwhamers zijn onvervangbare gereedschappen, dat wil zeggen dat we geen ander gereedschap kunnen gebruiken om spijkers uit materiaal te trekken. Het heeft verder een handgreep en een metalen kop waarmee je op materiaal kunt timmeren.

Welke maatregelen moeten worden genomen voor je eigen veiligheid bij het gebruik van een klauwhamer?

Zoals bij ieder gereedschap het geval is, moet je ook in het geval van een klauwhamer een aantal basisregels respecteren om je eigen en andermans veiligheid te garanderen. Hoewel de hamers eenvoudige hulpmiddelen zijn, is het toch raadzaam om een aantal regels en veiligheidsmaatregelen te volgen. Alleen op die manier kun je ongelukken voorkomen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste maatregels:

 • Raak de materialen loodrecht.
 • Als je iets raakt, moet je de benodigde kracht gebruiken. Niet te veel en niet te weinig. Als je bijvoorbeeld te veel kracht gebruikt, kun je het materiaal vervormen of breken.
 • Houd de hamer aan het uiteinde van de handgreep vast om meer kracht in de slagen te geven. Bovendien vermijd je op deze manier schade aan je pols.
 • Wees extra voorzichtig met je vingers. Richt goed om alleen het materiaal te raken.
 • Ondersteun de hamer altijd goed. Als de hamer valt, kan deze op je voeten vallen.
 • Als het werk risico’s voor je handen inhoudt, moet je altijd beschermende handschoenen gebruiken.
 • Draag een beschermende bril. Dit voor extra veiligheid en bescherming van je ogen.
 • Timmer nooit met de gebogen kant van de kop. Dat geldt vooral als je met een beitel werkt.
Vergeet niet dat het altijd belangrijk is om de tools schoon te houden. Als de hamer beschadigt, kan deze breken of kunnen er bijvoorbeeld stukjes metaal losraken zodra je hierop slaat.

Hoe groot en hoe zwaar is een klauwhamer?

Klauwhamers zijn over het algemeen iets lichter dan de andere hamers. Ze wegen meestal minder dan een kilo. De koppen zijn ontworpen om licht en comfortabel aan te voelen tijdens het werk. Wat betreft de het formaat kunnen we compacte hamers vinden die minder dan 20 cm meten en andere, meer standaard modellen, met een afmeting van 50 cm.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Hieronder vind je een reeks criteria die je kunt overwegen voordat je een klauwhamer aanschaft. Als je het belang van deze factoren begrijpt, wordt het gemakkelijker om een goede aankoop te doen. Op die manier voorkom je dat je binnen een paar maanden spijt krijgt van je aankoop. Als je de klauwhamer wilt kiezen die het beste bij je past, beoordeel dan van tevoren de volgende criteria:

Materiaal

Klauwhamers worden meestal van metaal en hout gemaakt. De koppen zijn meestal gemaakt van staallegeringen. In sommige gevallen ondergaat een klauwhamer thermische behandelingen om de tool nog weerbaarder en lichter te maken. Een lichtere kop werkt beter, omdat ze het werk vergemakkelijken. Tevens kun je de hamer zo langer gebruiken zonder dat deze vervormt.

De handgrepen worden meestal van hout gemaakt. Vaak wordt er beukenhout gebruikt, omdat dit materiaal goed schokken en trillingen absorbeert. Ook wordt er glasvezel gebruikt, een materiaal dat resistent en lichter dan hout is.

De handgrepen zijn meestal bedekt met antisliprubber dat de grip verbetert.
(Bron: Stillfx: 14240837/ 123rf.com)

Merk

Je hebt de keuze om een hamer te kopen van een bekend of van een onbekend merk. Vaak is de kwaliteit en weerstand van de tool direct gekoppeld aan het merk. Hetzelfde geldt voor de prijs. We raden aan om, voor zover dat mogelijk is, een hamer van een betrouwbaar merk te kiezen. Deze hebben op de langere termijn vaak meer voordelen.

Bekende merken bieden gereedschap van hoge kwaliteit, dat getest wordt door professionals. De merken gebruiken de beste materialen en zorgen ervoor dat hun tools perfect geschikt zijn voor de verschillende taken en klussen.

Goedkopere hamers zijn meestal van zwakkere materialen gemaakt, waardoor ze gemakkelijker breken en op die manier ongevallen kunnen veroorzaken.

Kop

De kop van de hamer is het belangrijkste onderdeel. Het is het onderdeel dat de slagen opvangt en dus eigenlijk het gedeelte dat al het werk doet. Het is daarom belangrijk dat de kop van resistente materialen is gemaakt. Zoek naar een hittebestendige hamer die niet vervormt of breekt bij veelvuldig gebruik. De hamers die uit één stuk bestaan zijn vaak steviger.

Reviews

Een ander belangrijk criterium bij het kiezen van een klauwhamer zijn de meningen die andere klanten hebben achtergelaten. Het online kopen van een product is erg handig, omdat we de opmerkingen en beoordelingen van andere kopers kunnen zien. Met deze meningen kunnen we zien hoeveel klanten dit product hebben gekocht en wat ze ervan vinden.

Dankzij de reviews zie je al snel wat de voor- en nadelen van de klauwhamer zijn. Bovendien vind je misschien wel belangrijke aspecten die je nog niet eerder had overwogen. Het gaat hierbij niet alleen om persoonlijke meningen die misschien niet objectief zullen zijn. We hebben het ook over bijvoorbeeld technische gegevens, instellingen en aanbevelingen.

Gewicht

Gewicht is een doorslaggevende factor bij het kiezen van de perfecte tool. Om een hamer te gebruiken heb je aardig wat kracht nodig. Een hamer die daar niet voor ontworpen is kan ervoor zorgen dat de armbeweging vervelend aanvoelt. Ook kan de hamer, als deze veel weegt, spierschade aan de schouders en polsen veroorzaken. Het is daarom belangrijk om van tevoren naar het gewicht van de hamer te kijken. Deze factor weegt nog zwaarder als je al last hebt van een blessure.

Gewenst gebruik

Klauwhamers worden het meest gebruikt door timmermannen. Dankzij de gebogen kop is het een handige tool voor het verwijderen van spijkers of om zachte materialen los te wrikken. Het zijn zeer populaire hamers in werkplaatsen voor meubelmakers, maar ook in de bouwsector en bij doe-het-zelvers. Als je met pallets werkt, kan een klauwhamer je ook helpen bij het demonteren van de verschillende onderdelen.

Als je een hamer voor een ander soort klusje nodig hebt, is het belangrijk om te beoordelen of je wel een klauwhamer nodig hebt. Misschien kun je in dat geval beter een andere hamer gebruiken. Er zijn veel verschillende soorten hamers, elk is geschikt voor een specifiek gebruik. Als je bijvoorbeeld tegels wilt aankloppen, is het beter om een bankhamer te gebruiken. Of als je iets wilt slopen, raden we je aan een voorhamer te kopen. Denk dus goed na over de manier waarop je de hamer gaat gebruiken voordat je er een koopt en kies het model dat het beste bij je past.

Samenvatting

Klauwhamers zijn basisgereedschappen die op geen een werkplaats of bij jou thuis mogen ontbreken. Ze zijn ideaal voor het bewerken van hout, het uittrekken van spijkers en het loswrikken van zachte materialen. Het zijn zeer veelzijdige gereedschappen die op veel verschillende manieren gebruikt kunnen worden, zoals bijvoorbeeld in de bouw of door meubelmakers. Klauwhamers zijn licht en compact, waardoor ze gemakkelijk te gebruiken zijn.

Als je van plan bent om een klauwhamer te kopen, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal aankoopcriteria, zoals je hebt kunnen zien in het laatste deel van ons artikel. Bekijk en vergelijk niet alleen het materiaal, de kop, het gewicht en het merk van de klauwhamer, maar ook de veiligheid ervan en de manier waarop je de tool kunt gebruiken. Op die manier weet je zeker dat je de klauwhamer kiest die het beste bij je past!

Vond je ons artikel over klauwhamers interessant? Laat dan hieronder een bericht achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij alles over klauwhamers te weten komen!

(Bron van de header image: Santos: 18497110/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies