Laatst bijgewerkt: 03-11-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

22Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

104Verzamelde opmerkingen

Strijken is één van die huishoudelijke klusjes die gemengde gevoelens oproept: we dragen allemaal graag schone, goed gestreken kleding, maar tegelijkertijd is het voor de meeste mensen niet echt een geliefde bezigheid. En dat zeggen wij niet alleen: er zijn studies die aantonen dat strijken één van de meest gehate klusjes is. Is dat in jouw geval ook zo?

Dit is waarschijnlijk de reden dat veel kleding wordt ontworpen met stoffen die minder kreuken en dat er nieuwe apparaten op de markt komen die het strijken gemakkelijker maken. Hier is alles wat je moet weten bij de aankoop van een kledingstomer.
Belangrijk om te weten

 • Kledingstomers kunnen professionele strijkresultaten bieden in je eigen huis, maar er zijn ook zeer lichte modellen die je in je koffer mee kunt nemen als je op reis gaat.
 • Er zijn modellen die niet alleen strijken, maar ook bacteriën uit kleding verwijderen en deze parfumeren met de geur naar wens.
 • Wanneer je besluit om een kledingstomer te kopen, moet je rekening houden met de kracht van het strijkijzer, de capaciteit van de tank en het gewicht, als de draagbaarheid een prioriteit voor je is.

Onze selectie: De beste kledingstomers op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste kledingstomers die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte kledingstomer een stuk eenvoudiger.

De snelste en meest draagbare kledingstomer

Door het compacte design en gewicht van 0,7 kg is de kledingstomer van Philips makkelijk overal mee naar toe te nemen. Je kunt de machine horizontaal en verticaal gebruiken.

De handstomer is ideaal om last-minute je kleding bij te werken. Voor je de deur uit loopt, kun je snel nog 1 of 2 kledingstukken behandelen zonder het waterreservoir opnieuw te vullen. De Steam & Go kledingstomer is erg snel opgewarmd. Je kan dus zo aan de slag.

De meest effectieve kledingstomer voor een betaalbare prijs

Vlekjes, kreukels, huismijt en nare luchtjes zijn in een handomdraai verleden tijd dankzij de Princess 332848 textielstomer voor kleding, gordijnen en meubelstoffen. De praktische kledingstomer is binnen 60 seconden opgewarmd, waardoor je snel aan de slag kunt.

Dankzij de handige wieltjes, kun je het apparaat makkelijk verrijden. Dit model is groot en dus minder handig om op reis mee te nemen. Zeer geschikt voor professioneel gebruik echter.

Onze favoriete kledingstomer met een vermogen van 1200 Watt

Met een vermogen van 1200 Watt biedt de kledingstomer van Tristar een continue en krachtige stoom voor het snel strijken en desinfecteren van je kleding. Het apparaat heeft een constante stoomafgifte en zorgt voor een snelle verwijdering van kreukels, geuren en bacteriën.

De kledingstomer is te gebruiken met één hand, comfortabel voor onderweg en thuis en uitgerust met een afneembaar waterreservoir van 0,26 liter. Plug and play binnen 35 seconden.

De beste kledingstomer voor op reis

Met de S-Travel White handstomer stoom je je outfit altijd en overal waar een stopcontact aanwezig is fris en kreukvrij. In 30 seconden is de S-Travel White opgewarmd en klaar voor gebruik. De juiste hoeveelheid stoom verwijdert snel kreukels, ziektekiemen en andere bacteriën die op je kleding aanwezig zijn.

Dankzij het compacte formaat past deze draagbare kledingstomer gemakkelijk in je koffer of reistas. Er wordt een kledinghaak meegeleverd.

Shopgids: Alles wat je moet weten over kledingstomers

Het is van groot belang dat je voordat je een kledingstomer koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Woman is steaming red dress in room. She holds small stream iron in hand.

Kledingstomers elimineren mijten en bacteriën.
(Bron: Marctran: 123362341/ 123rf.com)

¿Welke voordelen heeft een kledingstomer?

Op dit punt heb je waarschijnlijk al een aantal van de voordelen van dit type stomers kunnen zien. Hoewel het comfort een van de belangrijkste is, zijn er nog veel meer. Steeds meer mensen die een hekel aan strijken hadden zijn van mening veranderd na de aankoop van een kledingstomer. En weet je waarom?

 • Snelheid: Kledingstomers worden in enkele seconden warm en stellen je in staat om verschillende kledingstukken in slechts enkele minuten te strijken, waardoor ze de ideale oplossing zijn voor mensen die niet veel tijd hebben.
 • Efficiëntie: De krachtige stoomstraal is in staat om zelfs de meest hardnekkige kreukels in zowel stugge als fijne stoffen glad te strijken zonder ze te beschadigen. Hoe meer potentie, hoe effectiever natuurlijk.
 • Gebruiksgemak: Een ander voordeel is dat ze zeer eenvoudig te gebruiken zijn. Het enige wat je hoeft te doen is de stoomstraal dichtbij de kledingstukken te houden. Bovendien is het risico om kledingstukken te verbranden zowel uitgesloten.
 • Resultaten: De resultaten zijn spectaculair met slechts één enkele beweging. De krachtigste kledingstomers laten de kleding alsof ze net van de stomerij komen.
 • Comfort: Met de kledingstomer hoef je niet in een verkeerde houding te staan en je rug te forceren. Het enige wat je hoeft te doen is rechtop voor het kledingstuk te gaan staan. Bovendien zijn ze zo licht dat je het gewicht van het apparaat niet voelt.
 • Draagbaarheid: Als je een reisstomer koopt, kun je deze in je koffer meenemen. Op een zakenreis kun je altijd gestreken overhemden of blouses dragen, en ook als je op vakantie bent kun je er netjes uitzien.
 • Veiligheid: Eén van de grootste angsten van strijkende moeders en vaders is dat hun jonge kinderen zich kunnen branden met het hete oppervlak van het strijkijzer. Met een stoomtoestel kan dit niet gebeuren omdat ze gewoonweg geen keramische of metalen plaat hebben, maar ze stoten de stoom uit door middel van een straal.

Wat zijn de verschillen tussen een kledingstomer, een conventioneel strijkijzer en een strijksysteem?

Tegenwoordig zijn er in principe drie soorten strijkapparaten: kledingstomers, waarover we het in deze gids hebben, conventionele strijkijzers en strijksystemen. Elk van hen is afgestemd op specifieke behoeften en elk van hen heeft een verschillende toepassing. Hieronder kun je de verschillen zien:

Kledingstomers Conventionele strijkijzers Strijksystemen
Strijken Verticaal. Horizontaal. Horizontaal.
Strijken zonder of met contact Zonder contact. Met contact. Met contact.
Effect Geeft stoffen een soepel uiterlijk. Ze kunnen het weefsel beschadigen. Ze kunnen het weefsel beschadigen.
Verwijderen van geuren Ze verwijderen geuren. Ze verwijderen geen geuren. Ze kunnen geuren verwijderen.
Prijs Er zijn goedkope en duurdere modellen. Ze zijn meestal een zeer goedkope optie. Ze zijn meestal prijzig.
Geschikt voor Beter voor het strijken van kleine hoeveelheden kleding. Handig voor zowel het strijken van weinig kleren als van een grote hoeveelheid. Handig voor het strijken van grote hoeveelheden kleding.

Hoe gebruik je een kledingstomer?

De manier waarop een kledingstomer wordt gebruikt is afhankelijk van het merk en het model. Daarom raden we je aan de gebruiksaanwijzingen te lezen voordat je het product voor het eerst gaat gebruiken Hieronder volgt een samenvatting van de gebruiksaanwijzingen die dit soort apparaten gemeen hebben.

 • Zorg ervoor dat er geen stof in de stoomkamer zit, anders kan je kleding vuil worden.
 • Vul het waterreservoir met gedestilleerd water. Er zijn stomers met een kalkfilter die het gebruik van leidingwater mogelijk maakt, maar onze aanbeveling is om altijd gedistilleerd water te gebruiken.
 • Nu kun je de kledingstomer aansluiten op de stroom.
 • Gebruik de bedieningselementen om de stoomtemperatuur en het straalvermogen in te stellen en wacht tot het apparaat warm voor gebruik is.
 • Beweeg de kledingstomer over het oppervlak van het kledingstuk, zonder het direct aan te raken, tot het gestreken is.
 • Als je klaar bent, haal je het water uit de tank en bewaar je de stomer rechtop, op een vocht- en stofvrije plaats.

Woman ironing shirt with garment steamer

Kledingstomers moeten gemakkelijk te vervoeren zijn.
(Bron: Arturs Budkevics: 93339922/ 123rf.com)

Waar moet ik rekening mee houden bij het gebruik van een kledingstomer?

Hoewel het gebruik van een kledingstomer zeer eenvoudig is, zijn er enkele tips die je in gedachten moet houden als je wilt dat je kleding eruitziet alsof ze net van de stomerij komt. Sommige liggen misschien nogal voor de hand, maar er zijn vast andere waar je nog niet aan gedacht had.

 • Sorteer kleding op soort stof voordat je begint met strijken. Zo hoef je het vermogen en de temperatuur niet bij elk nieuw kledingstuk aan te passen, maar kun je beginnen met de zachtste en meest delicate stoffen – die een lagere temperatuur vereisen -, doorgaan met de normale stoffen en eindigen met de stevigste stoffen, waarvoor je een hogere temperatuur nodig hebt.
 • Strijk voor zover mogelijk altijd met een volle tank. Vergeet niet dat deze apparaten op stoom werken, dus als je merkt dat de hoeveelheid water afneemt, moet je het bijvullen om over het volledige vermogen te kunnen beschikken.
 • Houd de tank schoon, anders kunnen er vlekken op je kleding ontstaan. Om de ophoping van mineralen te voorkomen, raden we je ook aan om altijd gedestilleerd water te gebruiken.
  Gebruik indien mogelijk warm water. Hiermee versnel je het proces van het verwarmen van de kledingstomer.
 • Maak gebruik van de accessoires van je kledingstomer. Ze worden niet voor niets meegeleverd, dus maak optimaal gebruik van je strijkijzer door gebruik te maken van de verschillende accessoires en opzetstukken.

Welke soorten kledingstomers zijn er?

Zoals we je in dit artikel verteld hebben, zijn er verschillende soorten kledingstomers. We hebben ze allemaal in dezelfde gids opgenomen want al zien ze er verschillend uit, het werkingsprincipe, gebaseerd op stoom, is hetzelfde. Maar de functies ervan variëren, evenals het budget dat je nodig hebt om er één te kopen.

Professionele kledingstomers Mid-range kledingstomers Draagbare- of reiskledingstomers
Geschikt voor Voor veelvuldig gebruik. Voor regelmatig gebruik. Perfect om op reis mee te nemen of om thuis bij te werken.
Vermogen Hoog vermogen. Gemiddeld vermogen. Midden/laag vermogen.
Autonomie Goede autonomie. Gemiddelde autonomie. Weinig autonomie.
Draagbaarheid Ze zijn niet draagbaar. Ze zijn niet draagbaar. Draagbaar.
Prijs Meer dan 100 euro. Tussen 50 en 100 euro. Minder dan 50 euro.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een kledingstomer om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de stomer te vinden die het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de kledingstomer die je nodig hebt:

Vermogen

Het vermogen is één van de belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden bij de aankoop van een apparaat en kledingstomers zijn daarop geen uitzondering. De hoeveelheid stoom per minuut die het apparaat kan afgeven is afhankelijk van het vermogen, en de kwaliteit en snelheid van het resultaat is afhankelijk van deze factor.

Als je overweegt om een niet-verplaatsbare kledingstomer te kopen, raden we je aan om te kiezen voor een model met een vermogen van minstens 1500 watt. Voor draagbare of reiskledingstomers heb je minstens 800 of 1000 watt nodig. Kies in geval van twijfel altijd het krachtigste model, want dat geeft je de beste resultaten.

smiling pretty housewife foldinging clean clothing

Er zijn high-end, mid-range en draagbare kledingstomers verkrijgbaar.
(Bron: Primagefactory: 88568673/ 123rf.com)

Opslagcapaciteit

Een ander belangrijk aspect van dit type strijkijzers is de watertank. Hoe groter de capaciteit van de tank, hoe groter de autonomie van het apparaat en hoe langer je het kunt gebruiken zonder dat je moet stoppen om het bij te vullen. Met een 2,5 liter tank kun je ongeveer 80 minuten op middelmatig vermogen strijken, wat ideaal is als je veel kleding moet strijken.

Maar als je op zoek bent naar een reisstrijkijzer, is dat anders. Dit type apparaat heeft een veel kleinere tank en minder autonomie, maar compenseert dit door zeer draagbaar en niet erg groot te zijn. De keuze van het type stomer hangt uitsluitend af van je behoeften, dus denk goed na over het gebruik dat je aan de kledingstomer wilt geven.

Ontwerp

Ook hier moeten we een verschil maken tussen huishoudelijke en draagbare kledingstomers. In het eerste geval raden we je aan om te kiezen voor een model dat niet te veel ruimte inneemt, zodat het gemakkelijker op te bergen is. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de ergonomie van de stomer.

In het geval van reisstomers is het belangrijkste daarentegen dat ze niet erg volumineus zijn en dat ze gemakkelijk in een koffer of weekendtas passen. Houd ook de ergonomie ervan in de gaten, want als het apparaat niet prettig in het gebruik is, zal je het waarschijnlijk niet gebruiken, en dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Wist je dat het eerste elektrische strijkijzer in 1882 op de markt werd gebracht? Degene die het heeft uitgevonden en gepatenteerd was Henry W. Seely.

Gewicht

Dit criterium is niet zo belangrijk in het geval van kledingstomers voor huishoudelijk gebruik, maar je kunt er evengoed aandacht aan besteden. Een strijkijzer van dit type moet gemakkelijk te vervoeren zijn door het huis, zodat je kunt strijken waar het voor jou het meest comfortabel is, dus je moet ook rekening houden met de aanwezigheid, grootte en functionaliteit van de wielen.

Aan de andere kant is het zeer belangrijk dat je het gewicht in gedachten houdt als je een reisstomer gaat kopen, omdat het in je koffer moet passen en het maximaal toegestane gewicht niet moet overschrijden. Draagbare kledingstomers mogen niet meer dan ongeveer 700 gram wegen, dus we raden je geen modellen aan die dit gewicht overschrijden.

ironing a blue shirt

Draagbare kledingstomers zijn ideaal voor op reis.
(Bron: Carlos Yudica: 47288999/ 123rf.com)

Accessoires en extra functies

High-end kledingstomers zijn uitgerust met accessoires die speciale functies hebben, zoals pluizenverwijderaars of opzetstukken die ontworpen zijn voor bepaalde soorten stoffen. Bovendien kunnen ze ook kleding desinfecteren of zelfs parfumeren met de aroma van je keuze. Alles hangt natuurlijk af van je behoeften.

Draagbare kledingstomers zijn veel eenvoudiger en bevatten hooguit een paar opzetstukken. Als je op zoek bent naar een verticaal stoomstation voor frequent, dagelijks gebruik, is ons advies om er een te kiezen die accessoires en extra functies bevat die aan je behoeften voldoen.

Samenvatting

Zoals je in deze gids hebt kunnen lezen, maken kledingstomers deel uit van een heel universum. Er zijn vele soorten en elk van hen biedt verschillende functies: van bijna professionele strijksystemen voor uitsluitend huishoudelijk gebruik tot zeer lichte stomers die je kan meenemen in je bagage wanneer je op reis gaat.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om te beslissen wat de meest geschikte kledingstomer voor je is. Naar onze mening zijn dit zeer handige apparaten en zijn ze ideaal voor zowel degenen die een hekel hebben aan strijken als voor mensen die altijd keurig voor de dag willen komen als ze een paar dagen weg moeten voor werk of vrije tijd.

Vond je ons artikel over kledingstomers interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte kledingstomer kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Marharyta Kovtun: 90270128/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies