Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Kleurenlaserprinters staan voor kwaliteit, precisie en worden steeds populairder in vergelijking met klassieke inkjetprinters. De kleuren laserprinter combineert vernieuwende technologieën en garandeert zo een verbeterde toner, een langere duurzaamheid van de afdruk.

Welkom bij onze kleuren laser printer test 2021. De kleuren laserprinter combineert innovatieve technologieën en een prachtig ontwerp voor meer precisie en een beter afdrukresultaat. Precisie, energiezuinigheid, een hoog grondstoffenrendement en een duurzame afdrukkwaliteit zijn waarden die in de hoogwaardige kleurenlaserprinter tot uiting komen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Vergeleken met inkjet printers garanderen kleurenlaserprinters bijzonder lage afdrukkosten en een betere duurzaamheid van de afdrukken. Dit komt omdat de toners van kleurenlaserprinters veel betrouwbaarder zijn dan printerinkt.
 • De kleuren laserprinter werkt niet met kleuren inktpatronen, maar met zogenaamde toners. De toner bevat tonerpoeder. Een voortdurende uitwisseling van energie en de bijdrage van warmte zorgen voor het gewenste drukresultaat.
 • Een belangrijk aankoopcriterium weerspiegelt de scanfunctie, want dat is een essentieel onderdeel, want deze kleuren laserprinters kunnen niet alleen afdrukken maken, maar ook documenten scannen.

Kleuren laserprinters: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor kleuren laserprinters

Als je op zoek bent naar de perfecte kleuren laserprinter, kom je een groot aantal verschillende varianten tegen. Om je te helpen de perfecte kleuren laser printer te vinden, hebben we de belangrijkste aspecten op een rijtje gezet die je helpen te kiezen tussen de vele mogelijke kleuren laser printers.

De criteria die je kunt gebruiken om de afzonderlijke kleuren laser printers te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat bij de afzonderlijke criteria belangrijk is.

Afdrukprestaties en resolutie

Een heel belangrijk aankoopcriterium is de afdrukkwaliteit, want de afdrukprestaties bepalen hoe goed je afdrukresolutie in beeldformaat of tekstformaat zal zijn. Met zijn gedetailleerde laserdrukproces garandeert de kleurenlaserprinter een hoge kwaliteit voor de respectieve drukprocessen. Het is echter belangrijk op te merken dat de afdrukkwaliteit van machine tot machine varieert.

De afdrukkwaliteit wordt bepaald door de Dpi waarde. Er is geen precies antwoord op de vraag hoeveel dpi een kleurenlaserprinter moet hebben, want het juiste aantal pixels hangt af van verschillende criteria. In principe staat een hoger aantal pixels niet direct voor een betere afdrukkwaliteit.

De werkelijke afdrukkwaliteit hangt af van de kleuren laser printer zelf. Afzonderlijke drukpunten kunnen onnauwkeurig worden overgebracht of speciale extra functies kunnen het drukproces aanzienlijk optimaliseren. Verschillende technieken kunnen ervoor zorgen dat verschillende kleurstippen op dezelfde plaats worden afgedrukt, waardoor het afgedrukte beeld helderder wordt.

Daardoor kan de kleurintensiteit individueel worden ingesteld en verschillend uitpakken. Tegelijk kan geconcludeerd worden dat een kleuren laserprinter met een lager dpi getal ook goede afdrukresultaten kan laten zien.

De waarde dpi is de afkorting voor de term dots per inch. Het beschrijft de afzonderlijke pixelpunten per inch. Bovendien impliceert een hogere dpi waarde een groter aantal pixels en garandeert dus een scherpere en hogere afdrukresolutie. De Dpi waarde wordt meestal in verband gebracht met allerlei soorten printers. Er is geen exacte Dpi richtwaarde, de Dpi waarde verschilt van apparaat tot apparaat.

De Dpi waarde voor kleuren laserprinters is gebaseerd op het aantal afdrukken.

Hoe hoger de dpi waarde, hoe scherper de afdrukresolutie.

Een hogere dpi waarde is aan te bevelen voor zwart-wit afdrukken, want dit soort afdrukken vereist een hogere resolutie. Maar voor een gering aantal zwart-wit afdrukken volstaat een standaard kleuren laserprinter. Toch moet de kleurenlaserprinter over het algemeen een dpi waarde van 600 x 600 dpi hebben om kleurenafdrukken van hoge kwaliteit te maken. Sommige goedkope kleuren laserprinters met goede afdrukkwaliteit hebben deze referentiewaarde.

Voor zwart-wit afdrukformaten is echter een gemiddelde dpi waarde van 1.200 dpi nodig. Hierdoor geeft de kleuren laserprinter je een langdurige en constante afdrukresolutie van hoge kwaliteit. Om de juiste kleuren laserprinter met de vereiste afdrukresolutie te vinden, moet je rechtstreeks advies vragen aan de fabrikant of de dealer.

Zo kun je gemakkelijk de juiste kleuren laserprinter voor je vinden. Zelfs met een zeer hoge afdruksnelheid garandeert de kleuren laserprinter een afdrukresolutie van hoge kwaliteit. Er ontstaan geen vegen bij afdrukken op hoge snelheden, omdat de kleuren laserprinter de tonerdeeltjes in het papier fixeert door de tonerkleur in te branden door de hoge temperaturen.

De kleurenlasertechnologie zorgt ervoor dat de afdrukresultaten minder gevoelig zijn voor waterspatten en licht.

In het volgende gedeelte hebben we de belangrijkste informatie over de gebruiksvriendelijke productoplossing van Veritas voor je samengevat:

Product Beschrijving
Veritas overlock naaimachine De Veritas naaimachine zomen, knippen en naaien in één stap. Ze worden meestal elektronisch gestuurd en kunnen dus gemakkelijk worden bijgesteld.
Veritas mechanische naaimachine Kan op een gebruikersvriendelijke manier bediend worden met behulp van duidelijk gerangschikte instelwielen. De afzonderlijke naaiprogramma’s kunnen gemakkelijk aan het naaiwerk worden aangepast. Uniforme LED verlichting ondersteunt nauwkeurig werken
Veritas computer naaimachines De ideale naaimachine voor vakmensen, ontwerpers en creatievelingen. De bediening via het aanraakscherm en de innovatieve computertechnologie maken de Veritas naaimachine gemakkelijk in het gebruik.

Veritas is een van de eerste fabrikanten die in Europa naaimachines van de hoogste kwaliteit ontwikkelt

Gebruiksgemak

Gebruiksgemak weerspiegelt een ander belangrijk aankoopcriterium. Hier moet je nagaan hoe gemakkelijk de machine te bedienen is. We hebben ook twee gebruiksvriendelijke bedieningselementen voor je op een rijtje gezet waarmee je de kleuren laserprinter comfortabel en duidelijk kunt bedienen.

 • Met de afstandsbediening: Met de afstandsbediening kun je gemakkelijk draadloos afdrukken instellen en bedienen vanaf het bureaublad.
 • Per app: Bij sommige leveranciers kun je de kleurenlaserprinter per app bedienen met je smartphone of computer. De verschillende apps en besturingssystemen zijn vaak gratis verkrijgbaar.

De kleurenlaserprinter wordt vaak bediend via een geïntegreerd bedieningsmenu of een knoppenbalk. De bediening is overzichtelijk en gemakkelijk te gebruiken.

Extra functies

Een ander belangrijk punt in het aankoopproces is het gamma functies. Het gamma functies bepaalt het aantal mogelijkheden dat de kleuren laser printer biedt.

De afzonderlijke kleuren laserprinters verschillen vooral op basis van de individuele kenmerken, die variëren afhankelijk van de basisuitrusting. In principe worden kleurenlaserprinters gekenmerkt door hun veelzijdigheid en functionaliteit. Met zijn moderne extra uitrusting overtuigt de kleuren laserprinter en laat hij de inkjet printer in de schaduw.

De extra mogelijkheden verschillen naargelang de fabrikant. Vaak bestaat een deel van de extra uitrusting uit meerdere papierladen.

De papierladen bergen extra papier op en zorgen voor meer ruimte en orde in je eigen vier muren.

Extra functies maken het afdrukken gemakkelijker.

Dubbelzijdig afdrukken is een andere extra functie. Met behulp van dubbelzijdig afdrukken is het mogelijk documenten dubbelzijdig af te drukken en verschillende papierformaten te gebruiken.

Een TFT touchscreen scherm dient als gebruiksvriendelijk bedieningselement en garandeert een duidelijk afdrukproces. De meeste kleuren laserprinters hebben een TFT touchscreen scherm en doen dienst als multifunctioneel apparaat.

Op het display kun je het afdrukformaat visueel bekijken en ook verschillende statusberichten zien. Zo kan de kleuren laserprinter je laten zien wanneer het nodig is de tonercassette te vervangen. Het vervangen van de tonercassette kun je stap voor stap doen met behulp van de handleiding van de kleurenlaserprinter.

Veel kleurenlaserprinters hebben naast een USB poort ook een draadloze verbindingsmogelijkheid. Met behulp van een Bluetooth verbinding kun je met de kleuren laserprinter draadloos zenden en afdrukken. Naast de Bluetooth verbinding garandeert de WLAN verbinding draadloos afdrukken.

Met de respectieve draadloze verbindingen kun je je kleurenlaserprinter verbinden met externe apparaten en hem via een app op je smartphone bedienen. De kleurenlaserprinter kan snel in een multifunctionele printer worden veranderd met behulp van diverse extra functies.

De kleuren laserprinter heeft functies als afdrukken, scannen, fotokopiëren en faxen.

De WLAN connectiviteit maakt een eind aan kabelwarboel en de kleurenlaserprinter kan zonder kabelverbinding met de laptop worden bediend. Tegelijk kunnen meerdere gebruikers op het interne netwerk toegang krijgen tot de kleurenlaserprinter.

Met een Ethernet poort kan een kleurenlaserprinter op een eigen netwerk worden aangesloten. Zo kan de kleuren laserprinter door meerdere gebruikers tegelijk gebruikt worden. Verder maakt een USB poort het afdrukken van allerlei documenten vanaf een USB stick mogelijk.

De afdrukmogelijkheden en de bestanden van de USB stick kunnen op een beschikbaar scherm opgeroepen worden. In het volgende gedeelte hebben we de belangrijkste extra functies van een kleuren laserprinter samengevat:

Extra functie Beschrijving
Papierladen De papierladen bergen extra papier op en zorgen voor meer ruimte en orde in je eigen vier wanden.
Dubbelzijdig afdrukken Met dubbelzijdig afdrukken kun je documenten aan beide kanten afdrukken en verschillende papierformaten gebruiken.
TFT touchscreen display Het TFT touchscreen display dient als gebruiksvriendelijk bedieningselement en garandeert een overzichtelijk afdrukproces.
USB poort Met de USB poort kun je verschillende documenten vanaf een USB stick afdrukken.
Ethernet poort Met de Ethernet poort kun je de kleurenlaserprinter op je netwerk aansluiten
Bluetooth verbinding Met de Bluetooth verbinding kun je de kleurenlaserprinter op je netwerk aansluiten en draadloos afdrukken.
WLAN connectiviteit WLAN connectiviteit neemt de warboel van kabels weg en stelt de kleuren laserprinter in staat te werken zonder een bekabelde verbinding met je laptop.

Opmerking: Een verstelbare naaldpositie kan je helpen om aan verschillende naaiwerkjes te werken. Verder helpt een instelbare naaivoetdruk je om gemakkelijk met verschillende materialen te werken, wat je Veritas naaimachine-ervaring verrijkt.

Onderhoud en verzorging

Een kleuren laserprinter betekent een investering in de toekomst. Daarom is het belangrijk je kleuren-laserprinter regelmatig te onderhouden en schoon te maken. Hoe meer tijd je investeert in het onderhoud van je kleuren laser printer, hoe langer hij klaar zal zijn om af te drukken.

Voor professioneel onderhoud van je kleuren laserprinter raden we jaarlijks onderhoud door een vakman aan. In principe is het belangrijk dat je de behuizing van je kleuren laserprinter schoonmaakt en de tonercassette regelmatig vervangt. Om je kleurenlaserprinter goed schoon te maken, heb je eerst de volgende accessoires nodig

 • De gebruiksaanwijzing voor de kleuren laserprinter
 • Een doek
 • Enkele wattenstaafjes
 • Een kleine duwboot
 • Een glasreiniger

Belangrijke opmerking: Voordat je met de eerste stappen begint, is het belangrijk dat de kleurenlaserprinter van het lichtnet is losgekoppeld om mogelijke ongelukken op het werk te voorkomen. Hier vind je stap-voor-stap instructies over hoe je je kleurenlaserprinter schoonmaakt.

 • 1. Maak de behuizing van de kleurenlaserprinter regelmatigschoon Het is belangrijk dat je de behuizing van je kleurenlaserprinter regelmatig schoonmaakt. Stofdeeltjes en tonerpoeder verzamelen zich regelmatig op het oppervlak. Tonerpoeder is schadelijk voor de gezondheid en moet voorzichtig verwijderd worden. Hiervoor raden we aan het tonerpoeder met een stofzuiger te verwijderen, zodat het tonerpoeder niet in je ademhalingswegen terechtkomt. Verder moet je de behuizing schoonmaken met een natte doek of een borstel. Dit beschadigt het oppervlak niet en verwijdert voorzichtig het vuil.
 • 2. De tonercassette van je kleurenlaserprinter vervangen Onderdeel van het onderhoud is het regelmatig vervangen van de tonercassette. Je moet de tonercassette vervangen als hij leeg is. Een ingebouwd display toont het actuele gebruik en het niveau van je tonercartridge. Instructies voor het vervangen van je tonercartridge vind je in de gebruiksaanwijzing. Deze procedure varieert van fabrikant tot fabrikant. Zodra de tonercassette vervangen is, kan het afdrukken hervat worden. Bewaar voorraden bij het vervangen van de tonercassette altijd in een koele ruimte.
 • 3. De papierlade van je kleurenlaserprinter bijvullen Om je kleurenlaserprinter regelmatig te kunnen gebruiken, is het belangrijk de papierlade regelmatig bij te vullen. Zo voorkom je een afdrukstoring.
 • 4. Vervangen van de afbeeldingsdrum en de fixeereenheid van de kleurenlaserprinter De afbeeldingsdrum van een kleurenlaserprinter is onderhevig aan natuurlijke slijtage. Omgekeerd betekent dit dat je de image drum met regelmatige tussenpozen moet vervangen. Om dit te doen, is het zinvol het proces met een specialist te bespreken of de precieze aanwijzingen in de gebruiksaanwijzing te lezen. Behalve de afbeeldingsdrum is ook de fuser unit aan natuurlijke slijtage onderhevig en moet na langdurig gebruik vervangen worden. Je vindt de respectieve fuser units rechtstreeks bij je fabrikant of in een speciaalzaak om de hoek.
 • 5. Reinigen van de coronadraad van de kleurenlaserprinter Het reinigen van de coronadraad is een belangrijk schoonmaakproces. De coronadraad garandeert een optimale oplading van de afbeeldingsdrum. Deze optimale oplading kan alleen gegarandeerd worden als de coronadraad met regelmatige tussenpozen gereinigd wordt. De meeste fabrikanten raden aan de coronadraad te reinigen met behulp van een kleine duwer. Dit moet gebeuren door de coronadraad voorzichtig af te vegen. Deze procedure moet gedaan worden na het vervangen van de toner om de betreffende tonerdeeltjes te verwijderen. Als dit niet gedaan wordt, ontstaan er streperige afdrukken.
 • 6. Het steunglas van de kleurenlaserprinter schoonmaken Het is belangrijk het glas van de scanner regelmatig schoon te maken, zodat de respectieve scans zonder problemen uitgevoerd kunnen worden. We bevelen voor het schoonmaken een huishoudelijke glasreiniger aan.

Afdrukformaat en aansluitingen

Een ander belangrijk aankoopcriterium markeert de keuze van de aansluitingen en de afdrukformaten waaruit de kleuren laserprinter kan kiezen. Hier volgt een kort overzicht van de belangrijkste aansluitmogelijkheden voor een kleurenlaserprinter:

Aansluitmogelijkheden Beschrijving
USB poort Met de USB poort verbind je je kleurenlaserprinter in een handomdraai met je laptop of smartphone
WLAN kleurenlaserprinter De WLAN kleurenlaserprinter verwijdert de vervelende wirwar van kabels en verbindt de kleurenlaserprinter met het hele thuisnetwerk.
LAN kleurenlaserprinter De LAN kleurenlaserprinter gebruikt een LAN kabel om op een bestaand netwerk aan te sluiten

In het algemeen kan elke kleurenlaserprinter op A4 formaat papier afdrukken. A4 formaat is een standaard drukformaat. Kleuren-laserprinters van hoge kwaliteit garanderen ook een A3 afdrukformaat. Als je besluit een kleuren laserprinter van hoge kwaliteit te kopen, is het belangrijk op te merken dat regelmatig A3 afdrukken winst oplevert.

Als het op aansluitingen aankomt, verschillen de verschillende kleuren laserprinters nauwelijks. Met behulp van een USB poort verbind je je kleuren laserprinter in een handomdraai met je laptop of smartphone. Een andere belangrijke en handige verbinding is de Wi-Fi-verbinding. Een Wi-Fi kleurenlaserprinter neemt het gedoe van kabels weg en verbindt de kleurenlaserprinter met het hele thuisnetwerk.

Zo krijgen alle apparaten toegang tot je kleuren laserprinter. Als alternatief voor de WLAN kleurenlaserprinter zijn er LAN kleurenlaserprinters. Een LAN kleuren laserprinter gebruikt een LAN kabel om op een bestaand netwerk aan te sluiten.

Gids: Veel gestelde vragen over kleurenlaserprinters uitvoerig beantwoord?

De juiste kleurenlaserprinter is doorslaggevend voor het perfecte naaiavontuur. In onze beslissingsrubriek beantwoorden we veel gestelde vragen over kleuren laserprinters. We leggen uit waar je een kleurenlaserprinter kunt kopen en hoe de verschillende kleurenlaserprinters van elkaar verschillen.

Welke soorten kleuren laserprinters zijn er en welke is geschikt voor jou?

In dit gedeelte vind je de belangrijkste informatie over de verschillende kleuren laserprinters. We leggen uit welke kleuren laserprinter geschikt is voor welk type printer. Hier vind je een overzicht van de belangrijkste kleurenlaserprinters en hun voor- en nadelen. Om je een eerste indruk te geven, hebben we de belangrijkste informatie in een tabel voor je samengevat:
Type Voordelen Nadelen
Kleuren laserprinters Hoge afdruksnelheid, goede afdrukkwaliteit, lage gebruikskosten per pagina, tonerdeeltjes drogen niet uit Hoge aanschafkosten, niet echt geschikt als fotoprinter, hoge geluidsemissie
Inkjet printers Goede afdrukresolutie, lage afdrukkosten, lage energiebehoefte Vaak technische problemen, verhoudingsgewijs slechte afdrukresultaten

In principe verschillen printers in hun druktechnologie. Hier verdelen we de soorten afdrukken in drie categorieën:

Kleuren laser printer

De kleuren laser printer wordt steeds populairder. Dit type printer gebruikt lasertechnologie als afdrukproduct. De kleuren laserprinter is uitstekend geschikt voor het afdrukken van een grote verscheidenheid aan bestanden, zoals documenten, beeldkopieën, posters of kleurendocumenten. Het is niet alleen zijn gamma functies dat de kleuren laserprinter zo uniek en krachtig maakt.

De kleurenlaserprinter maakt indruk met zijn eenvoudige en tijdloze uiterlijk. Bij een kleuren-laserprinter gebeurt de overdracht van het drukbeeld op papier via de draaiende beeldtrommels. Een kleurenlaserprinter bestaat meestal uit vier tonerelementen

 • Cya
 • Magenta
 • Geel
 • Zwart

Elke toner heeft een beeldtrommel. De gesofisticeerde technologie in de kleuren laser printer garandeert een uniek afdrukresultaat. Een beeld wordt in een kleuren-laserprinter op papier overgebracht via de draaiende beeldtrommels.

Tegelijk gebruiken de respectieve beelddrums laserstralen om de lading over te brengen. Hierdoor ontstaat een ladingsbeeld op de beelddrum, en het ladingsbeeld wordt bedekt met elektrisch geladen tonerdeeltjes. Verder worden de afzonderlijke vier kleuren geleidelijk aangebracht door de geïntegreerde beeldtrommels.

De ontlading van de tonerdeeltjes wekt warmte op, die ervoor zorgt dat de kleur gefixeerd wordt. Kleurenlaserprinters hebben De kleurenlaserprinter maakt indruk met zijn goede prijs-prestatie verhouding. Een hoge afdruksnelheid en een vlekkeloos afdrukresultaat zijn kenmerkend voor de kleuren laser printer.

Je kunt gemakkelijk veel pagina’s achter elkaar afdrukken. Een langere gebruikspauze heeft geen langdurige gevolgen voor de kleurenlaserprinter en de tonerdeeltjes drogen niet uit. De afdrukkosten per pagina zijn erg laag in vergelijking met andere printers. Toch heeft de kleurenlaserprinter ook zijn negatieve kanten.

De kleuren laserprinter maakt veel lawaai tijdens het afdrukken. Fotokopiëren is met de kleurenlaserprinter niet erg aan te bevelen, omdat de kleurenlaserprinter in vergelijking met andere printers slechtere afdrukresultaten geeft. Daarom moet je van tevoren nadenken over het doel van de kleurenlaserprinter. Als de kleuren laserprinter in gebruik wordt genomen, vraagt hij ongeveer 500 watt.

Inkjet

printer Een directe vergelijking met de kleuren laserprinter is de traditionele inkjet printer. De inkjet printer werkt met inktpatronen. De inkjet printer is in principe overtuigend door zijn veelzijdigheid en lage aanschafprijs. Ondanks de lage aankoopprijs bieden inkjet printers een zeer goede afdrukkwaliteit.

Een goed multifunctioneel apparaat is al voor weinig geld verkrijgbaar. Dit betekent dat je met een klein budget veel functies kunt bekleden. Deze omvatten afdrukken, scannen en kopiëren. Dit markeert de inkjet printer als de ideale printer voor thuis of op kantoor. De inkjet printer is zeer kostenbesparend.

De inkjet printer gebruikt inktpatronen. Een grote versie van de printer staat hier afgebeeld. (Image source: juanjo fernandez / pixabay)

Met een afdrukresolutie van 1.440 dpi ligt de afdrukkwaliteit in een goed tot zeer goed afdrukbereik. Dit betekent dat de inkjet printer een zeer scherp afdrukresultaat geeft.

Vergeleken met andere productvarianten schittert de inkjet printer met lage gebruikskosten. In tegenstelling tot de kleuren laserprinter is de inkjet printer echter van relatief mindere kwaliteit. Inkjet printers hebben ook minder energie nodig. Een volledig geladen inkjet printer heeft een energiebehoefte van ongeveer 13 watt.

LED printer

De LED printer is een verhoudingsgewijze gelijkende variant op de kleurenlaserprinter. De werkwijze en technische uitvoering zijn gelijk aan die van de kleuren laser printer. Het belangrijkste verschil is de LED verlichting.

In de LED printer worden LED’s als energiebron gebruikt, terwijl in de kleurenlaserprinter lasers gebruikt worden. De LED lichtbundel wordt gelijkmatig op de afbeeldingsdrum aangebracht, wat continue beelden van hoge kwaliteit oplevert. In principe geldt: hoe lager de aankoopprijs van een LED printer, hoe minder extra functies hij heeft. Hetzelfde principe geldt voor LED printers.

Bij een groot aantal afdrukopdrachten wordt het afdrukproces in verschillende stappen verdeeld. Dit leidt vaak tot kwaliteitsverschillen, omdat de afzonderlijke drukprodukten verschillende kleurintensiteiten hebben. Een LED printer heeft geen speciaal extra materiaal nodig en werkt dus met alle soorten printerpapier.

De gebruikte toner hangt af van de fabrikant en het model. De LED printer heeft een lagere afdruksnelheid dan de kleuren laserprinter. De manier van werken leidt tot onnauwkeurige drukresultaten. In dit opzicht heeft de kleurenlaserprinter een comparatief voordeel, omdat hij sneller nauwkeurige afdrukresultaten bereikt als het afdrukvolume groot is.

Voor wie is een kleuren laserprinter geschikt?

De kleurenlaserprinter wordt vooral gebruikt in de commerciële sector. Daarom staat de kleurenlaserprinter vaak in overheidsadministraties of andere kantoorwerkplaatsen. De kleuren laserprinter is ideaal voor zowel op kantoor als thuis. Meestal zijn de multifunctionele toestellen erg voordelig, omdat ze de vier belangrijkste functies hebben

 • Afdrukken
 • Scan
 • Fotokopiëren
 • Fax

De kleurenlaserprinter is uitstekend geschikt voor het afdrukken van een grote verscheidenheid aan bestanden, zoals documenten, beeldkopieën, posters of kleurendocumenten.

Het is niet alleen zijn gamma functies dat de kleuren laserprinter zo uniek en krachtig maakt. De kleurenlaserprinter maakt indruk met zijn eenvoudige en tijdloze uiterlijk. Bovendien verzamelt de kleuren laserprinter met zijn compacte vormgeving.

De compacte vormgeving spaart niet alleen ruimte, maar komt ook tot uiting in het gewicht van de kleuren laserprinter. Hier wegen de meeste kleuren laserprinters maar ongeveer 20 kilo.

Dit maakt de kleuren laserprinter zeer veelzijdig. De meeste kleuren laserprinters zijn uitgerust met een papiercassette en een lade voor dik materiaal. Hier kan materiaal in, zoals karton, enveloppen of gemiddeld tot 200 vellen. Zo blijft de kleurenlaserprinter opgeruimd en bespaart hij tegelijk ruimte.

Innovatieve functies spelen een grote rol bij kleurenlaserprinters, en daarom zijn de meeste kleurenlaserprinters uitgerust met een kleurenscherm. Dit maakt de kleuren laserprinter gemakkelijk in het gebruik.

Voordelen
 • Krachtig
 • Lage vervolgkosten
 • Zeer goede afdrukkwaliteit
 • Weinig onderhoud nodig
Nadelen
 • Beeldkwaliteit
 • Hoge aanschafkosten
 • Slechte kleurkwaliteit

Afhankelijk van het model variëren de afdruksnelheid, de duurzaamheid van de kleurenpatronen (toner) en de maximale afdrukopbrengst.

Hoeveel kost een kleuren laserprinter?

Tegenwoordig is er een ruime keuze aan verschillende kleuren laserprinters. Je kunt ze kiezen in elke vorm, functie en extra uitrusting. Door de grote verscheidenheid aan onbeperkte mogelijkheden lopen de prijzen sterk uiteen. De kleurenlaserprinter is verkrijgbaar in verschillende productvarianten.

In principe is de eenvoudige en compacte kleurenlaserprinter goedkoper, maar de kleurenlaserprinter met Wifi Connect combineert verschillende afdrukformaten en bevat unieke extra functies. De multifunctionaliteit is wat de kleurenlaserprinter zo bijzonder maakt. De mobiele kleuren laserprinter is ideaal voor het kleine budget.

Een goedkope kleuren laserprinter is in principe verkrijgbaar vanaf 200 euro. Zo’n model is echter niet van erg hoge kwaliteit. Een hoogwaardig model met diverse extra functies kan tot 600 euro kosten. De prijs van een kleuren laserprinter hangt af van de afmetingen, de gekozen uitrusting en het aantal extra functies. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste kenmerken:

Productvariant Prijs
Kleurenlaserprinter vanaf ca. 200 euro
Kleurenlaserprinter met Wifi-Connect vanaf ca. 300 euro
All-rounder kleurenlaserprinter vanaf ca. 400 euro

Verder ontstaan bedrijfskosten door het gebruik van de kleurenlaserprinter. Als de respectievelijke kleurenpatronen leeg zijn, moeten ze vervangen worden. [/tablex] We hebben een lijst van de belangrijkste kosten samengesteld, zodat je de vervolgkosten ongeveer kunt schatten:

Prijssegment Prijzen per afgedrukte pagina
Lagere middenklasse Rond 9 tot 10 cent per pagina
Middenklasse Rond 25 cent per pagina
Premium klasse Rond 15 cent per pagina

Het type inktpatronen hangt af n Gemiddeld heeft een kleurenlaserprinter ongeveer drie tot vier kleurenpatronen nodig voor een kleurenafdruk. Een andere kostenfactor is het gebruikte papier. Je kunt kiezen tussen goedkoop gerecycleerd papier, glanzend papier, fotopapier en foliedruk. Foliedruk is vaak mogelijk met kleuren-laserprinters van hoge kwaliteit.

Welke fabrikanten & merken kleuren laserprinters zijn aan te bevelen?

Kleuren laserprinters zijn er in veel verschillende modellen. Afhankelijk van het model en merk verschillen de afzonderlijke kleuren laserprinters in uiterlijk, mogelijkheden en prijs. Bij de aanschaf van een kleurenlaserprinter moet je niet op de verkeerde plaatsen geld besparen, want een kleurenlaserprinter is een investering in de toekomst.

In principe zijn de populairste kleurenlaserprinters de Canon kleurenlaserprinter, de Samsung kleurenlaserprinter en de HP laserprinter. Om het juiste merk te vinden, moet je van tevoren duidelijk weten wat je met je kleurenlaserprinter wilt doen. Omdat een andere fabrikant ook het gamma uitrustingsmogelijkheden verandert.

Farblaserdrucker-1

De Canon kleuren laserprinter belooft zeer goede afdrukprestaties. De fabrikant biedt een groot aantal verschillende extra functies aan.
(Image source: Joshua Fuller / unsplash)

We hebben een lijst van de bekendste merken samengesteld, zodat je het overzicht over de meest uiteenlopende producten van talloze fabrikanten niet kwijtraakt en tegelijk de juiste kleurenlaserprinter kunt vinden

 • Lexmark
 • Xerox
 • Canon
 • Brother
 • Hewlett-Packard HP
 • Samsung
 • Dell
 • Epson

De keuze uit verschillende kleuren laserprinters en merken lijkt eindeloos.

Wat zijn de alternatieven voor een kleuren laserprinter?

Een heel bekend alternatief voor de kleurenlaserprinter is de inkjet printer. Het wordt vaak gebruikt voor langdurig gebruik voor kleurenprinters. Hij is verkrijgbaar in een groot aantal modellen.

Als hoogwaardige multifunctionele inkjet printer genereert de inkjet printer een verhoudingsgewijs goed afdrukbereik en een zeer goede afdrukresolutie in het afdrukproces.

Farblaserdrucker-2

De inkjet printer is een van de bekendste printers. Je vindt het in veel huishoudens in Duitsland.
(Image source: Evelyn Geissler / unsplash)

De prijs van de inkjetprinter is een argument dat veel inkjetprinters over de streep trekt. Voor de kleine portemonnee krijgt de eindgebruiker een zeer begerenswaardig inkjet multifunctioneel toestel. Het inkjet multifunctioneel apparaat garandeert alle drie de basisfuncties die een commerciële printer nodig heeft

 • Afdrukken
 • Scan
 • Kopieer

De inkjet printer wordt vaak gebruikt in de commerciële sector of voor thuisgebruik, omdat de inkjet printer zeer kosteneffectief is in het gebruik en een relatief lage aankoopprijs heeft. Het biedt de beste waar voor je geld.

De gemiddelde afdrukkwaliteit van de inkjet printer is in het goede tot zeer goede bereik. Dit betekent dat haarscherp drukwerk mogelijk is zonder hoge aanschafkosten. In vergelijking daarmee is de prijs van een kleuren laserprinter lager, maar de mogelijkheden zijn veel minder.

Een ander voordeel is het lagere energieverbruik. Bovendien is er ook een voordeel dat de inkjet printer niet alleen kan afdrukken, maar ook tegelijk kan kopiëren en scannen. De meeste kleurenlaserprinters zijn uitgerust met een SD kaartlezer, zodat foto’s en teksten gemakkelijk van externe opslag kunnen worden afgedrukt.

Voordelen
 • Weinig ruis
 • Veelzijdig
 • Goede afdrukkwaliteit
Nadelen
 • Weinig uitrustingsmogelijkheden
 • Afdruksnelheid

Moderne inkjet printer modellen zijn geïntegreerd in het WLAN, zodat je niet eerst een PC hoeft aan te zetten om de printer te bedienen. Dit betekent dat je ook foto’s en documenten vanaf je smartphone of tablet kunt afdrukken. Deze extra’s ontbreken vaak op laserprinters of zijn alleen te vinden op toestellen in de hogere prijsklasse. Natuurlijk is het mogelijk om zowel tekst als foto’s op de verschillende printmedia af te drukken.

Hoe stel ik een kleuren laserprinter juist

in? Voor een perfect afdrukresultaat is het van essentieel belang de juiste afdrukinstellingen klaar te hebben, want alleen de kleinste veranderingen kunnen de kwaliteit van het afdrukresultaat beïnvloeden. Allereerst spelen de keuze van het juiste afdrukpapier en de juiste printerinstellingen een grote rol.

In principe is gewoon papier met een gramsgewicht van ongeveer 80 g/m² voldoende voor dagelijks gebruik. Hier kunnen de juiste instellingen via de tochtinstelling ingesteld worden. Voor professionele afdrukken moeten de instellingen via het bedieningspaneel gemaakt worden.

 • 1. Kies de juiste papierdikte De meeste kleuren laserprinters zijn ingesteld op gewoon papier. Gewoon papier heeft gewoonlijk een papierdikte van 80g/m². Als je ander papier gebruikt, is het belangrijk de standaard instellingen te veranderen en de juiste papierdikte in te stellen. De kleinste veranderingen kunnen het afdrukresultaat beïnvloeden en verbeteren, want de afdrukkwaliteit is mede afhankelijk van de afdrukinstellingen.
 • 2. Het juiste papieroppervlak kiezen Gewoon papier is niet gecoat en wordt gebruikt voor alledaags drukwerk. Voor afbeeldingsprinters is het voordelig om gecoat papier te gebruiken. Hier lijkt de keuze uit verschillende papiersoorten bijna onbeperkt. Het gamma weerspiegelt een hele reeks verschillende maten, diktes en bekledingen. Van mat tot hoogglans, er zijn onbeperkte keuzemogelijkheden. Hier is het belangrijk op te merken dat de juiste instellingen vóór het afdrukken op de juiste papierkwaliteit worden afgesteld. We raden je aan vooraf een proefafdruk te maken en een voorbeeldmap aan te leggen die je kan helpen de juiste instellingen voor de verschillende papiersoorten vast te leggen.
 • 3. De juiste voorinstelling kiezen Een andere belangrijke instelling is de kleurafstemming. Elke papiersoort vereist een andere printerinstelling, dus is het nodig regelmatig proefafdrukken te maken. Vaak kunnen de instellingen op de laptop iets vervormd zijn, omdat het laptop scherm de kleur anders weergeeft dan de kleuren laser printer. Daarom is het belangrijk het afdrukresultaat te optimaliseren met behulp van kalibraties en afdrukverschillen te voorkomen. De meeste printerfabrikanten bieden je de mogelijkheid verschillende instellingen op te slaan. Hiermee kun je de belangrijkste afdrukprocessen opslaan en met een muisklik uitvoeren. De kleurenlaserprinter herkent het huidige vulniveau van je toner vanzelf en hoeft maar in heel weinig gevallen bijgesteld te worden.

Hoe vaak moet ik de kleurentoner in een kleurenlaserprinter vervangen?

De precieze tijd om een kleurentoner te vervangen kan niet direct beantwoord worden. De levensduur van een toner varieert naar gelang de fabrikant. In principe kan een kleurenpatroon tussen ongeveer 1200 en 2500 pagina’s afdrukken. Het volume van de afdrukopdracht bepaalt het verbruik van de kleurentoner.

Daarom verbruiken veel printopdrachten meer toner dan andere. Voor motieven met een groot oppervlak en ondoorzichtige motieven heeft de kleuren laserprinter de meeste toner nodig. Het aanraakscherm op de kleuren laserprinter toont het precieze tonerniveau.

Farblaserdrucker-3

De kleuren laserprinter maakt gebruik van innovatieve lasertechnologie. De afdruk is letterlijk in het papier gebrand.
(Image source: Louis Reed / unsplash)

Hier kan het vulniveau direct met een druk op de knop worden opgevraagd. Als alternatief kan het vulniveau via de printersoftware afgelezen worden. Als de toner helemaal op is, ontstaat een streperige afdruk bij het volgende afdrukproces.

Dit markeert het moment waarop de kleurentoner ten laatste vervangen moet worden. Het is aan te raden steeds een vervangende toner bij de hand te hebben. Bovendien kan een lege kleurentoner ertoe leiden dat de kleurenlaserprinter weigert te werken en het afdrukproces niet hervat tot een nieuwe toner vervangen is.

De kleurenlaserprinter heeft meestal vier kleurenpatronen. Eén kleurenpatroon is verantwoordelijk voor het afdrukken van zwart en de andere kleurenpatronen voor cyaan, magenta en geel.

Vaak is de toner niet met de fuser unit verbonden. Dit vermindert de bedrijfskosten drastisch omdat de fuser unit langer meegaat dan de tonercassette.

Een kleuren laserprinter heeft vaak lage afdruk- en papierkosten. Dit markeert ook een ander voordeel van de kleuren-laserprinter, want ze zijn erg goedkoop in gebruik. In principe is de kleuren laserprinter verkrijgbaar in verschillende productvarianten.
De eenvoudige en compacte kleurenlaserprinter is goedkoop, maar de kleurenlaserprinter met Wifi Connect combineert verschillende afdrukformaten en bevat unieke extra functies.
Een goedkope kleuren laserprinter is in principe verkrijgbaar vanaf 200 euro. Zo’n model is echter niet van erg hoge kwaliteit. Een hoogwaardig model met diverse extra functies kan tot 600 euro kosten. De prijs van een kleuren laserprinter hangt af van de afmetingen, de gekozen uitrusting en het aantal extra functies. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste kenmerken:

Productvariant Prijs
Kleurenlaserprinter vanaf ca. 200 euro
Kleurenlaserprinter met Wifi-Connect vanaf ca. 300 euro
All-rounder kleurenlaserprinter vanaf ca. 400 euro

Verder ontstaan bedrijfskosten door het gebruik van de kleurenlaserprinter. Als de respectievelijke kleurenpatronen leeg zijn, moeten ze vervangen worden. [/tablex] We hebben een lijst van de belangrijkste kosten samengesteld, zodat je de vervolgkosten ongeveer kunt schatten:

Prijssegment Prijs per afgedrukte pagina Lagere middenklasse Rond 9 tot 10 cent per pagina Middenklasse Rond 25 cent per pagina Premium klasse Rond 15 cent per pagina

De soort inktpatronen hangt af van het soort afdruk dat je maakt. Gemiddeld heeft een kleuren laserprinter ongeveer drie tot vier kleurenpatronen nodig voor een kleuren afdrukopdracht. Een andere kostenfactor is het gebruikte papier. Hier kun je kiezen tussen goedkoop gerecycleerd papier, glanzend papier, fotopapier en foliedruk. Foliedruk is vaak mogelijk met kleuren-laserprinters van hoge kwaliteit.

Beeldbron: Guillem / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies