Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

26Onderzochte producten

29Bestede uren

28Beoordeelde onderzoeken

96Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote kliswortel test 2023. Hier presenteren we alle kliswortel producten die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste kliswortelproduct voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je kliswortel wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Kliswortel bestaat uit zeer waardevolle ingrediënten en ondersteunt met zijn helende werking de behandeling van vele haar- en huidproblemen, spijsverteringsstoornissen, stoornissen van de hormonale functies en een verzwakt immuunsysteem, infecties, verlies van eetlust, bloedzuivering en ontgifting, lever- en nierziekten, gal- en blaasproblemen, gewrichtsproblemen, en slapeloosheid, stress en nervositeit.
 • De toepassingsgebieden kunnen in principe in twee categorieën verdeeld worden: de uitwendige toepassing van kliswortel in de vorm van olie, zalf, tinctuur of thee, en de inwendige toepassing in de vorm van capsules, poeder, thee of tinctuur.
 • Bijzondere zorg moet besteed worden aan de kwaliteit en zuiverheid van het kliswortelproduct. Let erop dat er geen andere onnodige additieven of conserveringsmiddelen door de ingrediënten gemengd zijn. Idealiter maak je het gewenste product zelf van de kliswortelplant.

Kliswortel: Onze selectie

Biojoy Kliswortel

Vraagt u zich af hoe u dit gesneden en zorgvuldig gedroogde kliswortelproduct kunt gebruiken? Het is uitermate geschikt voor de bereiding van kliswortelthee en vormt een uitstekende basis voor baden, tincturen, essences of oliën. Onze tip: profiteer van de veelzijdigheid van Biojoy’s bio-kliswortel voor zowel intern als extern gebruik, zoals het zetten van een heerlijke kop kliswortelthee.

Fair & Pure Kliswortel

Ontdek het krachtige kliswortelpoeder van Fair & Pure, zorgvuldig gecombineerd met zink, speciaal voor uw gezondheid. Met een dagelijkse dosis van slechts 3 capsules krijgt u maar liefst 1500mg kliswortelpoeder en 15mg zink. Dit voedingssupplement is veganistisch, glutenvrij, lactosevrij en vrij van magnesiumstearaat, siliciumdioxide, kleur- en smaakstoffen en conserveermiddelen.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je kliswortel koopt

Voor wie is kliswortel geschikt?

In het algemeen is kliswortel geschikt voor iedereen. De helende werking ervan wordt in een breed scala van toepassingen gevonden en brengt dus veel voordelen voor zowel de gezondheid als voor de cosmetica.

Kliswortel heeft veel waardevolle ingrediënten met helende werking. (Image source: pixabay.com / Manfred Richter)

Kliswortel is geschikt voor ondersteunende behandelingen voor:

 • Haaruitval
 • Huidoneffenheden en ziekten, evenals wondgenezing
 • Spijsverteringsstoornissen zoals winderigheid en constipatie
 • Stoornissen in de hormonale functies
 • verzwakt immuunsysteem en infecties
 • Bloedreiniging en ontgifting
 • Lever- en nierziekten
 • Aandoeningen van de galwegen en de blaas
 • Verlies van eetlust
 • pijnlijke gewrichten, jicht, artritis en reuma
 • Slapeloosheid, rusteloosheid, stress, prikkelbaarheid en nervositeit

Maar ook dieren, zoals paarden of honden, kunnen baat hebben bij de helende eigenschappen van deze plant. Zo wordt het gebruik van kliswortelolie aanbevolen voor uitwendige behandelingen van zweren, abcessen en slecht genezende of open wonden.

Kliswortel wordt ook gebruikt als veevoeder voor voedingsondersteuning bij spijsverteringsstoornissen, lever- en nierziekten, huidziekten en voor bloedzuivering en ontgifting. Het is belangrijk op te merken, zowel voor mensen als voor dieren, dat een arts geraadpleegd moet worden voor het gebruik van kliswortel tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Diabetici wordt ook aangeraden een arts te raadplegen alvorens kliswortel in te nemen. Dankzij zijn samenstelling ondersteunt de plant de regulering van de bloedsuikerspiegel, maar mag niet samen met diabetes-medicatie ingenomen worden. Bovendien behoort de plant tot het geslacht van de madeliefjesfamilie en mag dus niet gebruikt worden door mensen met allergieën.

Personen met verminderde hart- en nieractiviteit moeten ook afzien van therapie met kliswortel.

Bovendien is het aan te bevelen om bij het gebruik van kliswortel altijd voldoende vocht te drinken.

Welk effect heeft kliswortel op mijn lichaam en geest?

De helende kracht van kliswortel heeft talloze positieve effecten op onze gezondheid. Het werd al in de oudheid door dokters als geneesmiddel gebruikt om zijn genezende eigenschappen.

De gezondheidsbevorderende, ontstekingsremmende, antibacteriële en antioxiderende eigenschappen zijn te danken aan de ingrediënten zoals inuline, vetzuren, bitter- en looizuur, etherische olie, slijmstoffen en andere waardevolle werkzame stoffen. Het is niet voor niets dat kliswortel ook beschouwd wordt als een natuurlijke vrije radicalenvanger.

Het beschermt het lichaam tegen zogenaamde vrije radicalen en zorgt ervoor dat gifstoffen beter via de huid worden uitgescheiden. De wortel heeft dus ook een bloedzuiverende, ontgiftende, diuretische en diaphoretische werking. Kliswortel is ook bekend om zijn kalmerende werking bij slapeloosheid, stressvolle situaties of nervositeit.

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat het zelfs cel-remmende eigenschappen heeft en werkzaam zou zijn bij de behandeling van kanker, bijvoorbeeld.

Welke bijwerkingen kunnen optreden bij het gebruik van kliswortel?

Kliswortel geeft normaal geen bijwerkingen. Niettemin moet je, als je ongewone gezondheidsproblemen krijgt, een arts raadplegen voor persoonlijk advies over verdere behandeling.

Hoge koorts, krampen tijdens het plassen of bloed in de urine kunnen hier tekenen van zijn. Als er geen verbetering optreedt na 4 weken uitwendig gebruik van kliswortel voor bijvoorbeeld huidproblemen, moet je ook medisch advies inwinnen.

Wat kost kliswortel?

De kosten variëren sterk, afhankelijk van de vorm en kwaliteit van de kliswortel. In principe kan bij het gebruik van kliswortel een onderscheid gemaakt worden tussen olie, zalf/lotion, in de vorm van capsules of poeder, tinctuur en thee. De goedkoopste variant is de thee of het poeder, maar kliswortelolie kan ook goedkoop gekocht worden.

Tot de duurdere varianten behoren de zalf, de tinctuur en de capsules. Afhankelijk van de hoeveelheid kunnen de producten echter met korting gekocht worden.

Type Prijsklasse
Kliswortelolie 2-20€/100ml
Kliswortelzalf of lotion 8-15€/100ml
Kliswortelcapsules 10-80€/100g
Burdock root powder 3.50-8€/100g
Klisworteltinctuur 12-30€/100ml
Kliswortelthee 1,50-24€/100g
Kliswortel gesneden 2-6€/100g

Kan ik zelf kliswortelproducten maken?

Zeker! Je kunt heel gemakkelijk zelf veel kliswortelproducten maken. De beste tijd om kliswortel te oogsten is in de herfst of de lente en op zijn best in het eerste of tweede jaar van de groei. Daarna raakt de wortel meer en meer uitgeput en verliest zo zijn kracht en waardevolle bestanddelen.

Veel kliswortelproducten zijn ook heel gemakkelijk zelf te maken. (Image source: unsplash.com / Katherine Hanlon)

Als de wortel opgegraven is, moet je hem eerst goed borstelen en eventueel kort met water afspoelen. Snijd het dan in kleine stukjes en laat het aan de lucht drogen.

Het is belangrijk directe blootstelling aan licht te vermijden, anders gaan de kostbare actieve bestanddelen van de planten verloren. Na het drogen kook je de kliswortel een kwartiertje en giet hem dan in een donkere pot met een halve liter draagolie (olijfolie, amandelolie, sojaolie, enz.). Ook hier moet directe blootstelling aan licht vermeden worden.

De waardevolle ingrediënten en de bijbehorende geneeskrachtige actieve stoffen komen geleidelijk los van de wortel en blijven achter in de olie. Dit proces duurt echter ongeveer drie tot vier weken, en moet een keer per dag geroerd en geschud worden. Zodra de kliswortelolie klaar is, kun je die met behulp van een zeef bottelen.

Deze olie kan ook gebruikt worden om kliswortelzalf te maken. Als kliswortel echter nodig is voor onmiddellijke behandeling, is het voldoende een afkooksel te maken. De kliswortel hoeft maar een half uur gestoofd te worden. Dan kun je het direct inwrijven of gebruiken voor kompressen.

Welke alternatieven zijn er voor kliswortel?

Door de vele verschillende actieve bestanddelen is er geen echt alternatief voor kliswortel. Niettemin kan gesteld worden dat de volgende planten een vergelijkbare genezende werking hebben als kliswortel

 • Mariadistel
 • Psyllium
 • Wortel van het steengewas
 • Paardebloem
 • Zwarte schorseneren
 • Mugwort
 • Brandnetels

De belangrijkste werkzame bestanddelen van de alternatieve geneeswijzen voor kliswortel zijn in het volgende overzicht kort samengevat en aangevuld

 • Mariadistel: Mariadistel heeft, net als kliswortel, een ontgiftende werking op het lichaam en kan gebruikt worden bij spijsverteringsklachten zoals winderigheid, een opgeblazen gevoel of constipatie. Bovendien versterkt mariadistel de lever en ondersteunt de regeneratie, vooral bij chronische ontstekingsleverziekten. Bovendien schijnt mariadistel de spijsvertering te stimuleren en de stofwisseling te bevorderen, zodat het als een natuurlijk middel tegen gewichtsverlies kan worden ingenomen.
 • Psyllium: Psyllium zuivert de darmen en beschermt de maag- en darmwanden met een beschermende film, dankzij het hoge gehalte aan slijmstoffen. Het is ook bijzonder effectief gebleken bij de behandeling van maagzweren, darmobstructie en aambeien.
 • Steenwortel: Net als kliswortel heeft steenwortel ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen die helpen bij huidproblemen, steenpuisten, astmatische klachten, allergieën en syfilis.
 • Paardebloem: Paardebloem is vooral bekend om zijn verzachtende werking bij hoofdpijn. Maar het helpt ook bij spijsverteringsproblemen, hoge bloeddruk, reuma en jicht, en bij de verwijdering van metabolische afvalstoffen. Bovendien bevordert de werking van de paardenbloem de bloedsomloop.
 • Zwarte schorseneer: Net als kliswortel bevat zwarte schorseneer actieve stoffen die gebruikt worden om wonden te behandelen en de lever te ontgiften. De inuline die in beide zit heeft ook een gunstige invloed op de darmflora. Bovendien kalmeert zwarte schorseneer ook de zenuwen omdat het, net als kliswortel, een hoog fosforgehalte heeft.
 • Bijvoet: Van bijvoet wordt ook gezegd dat het werkzame stoffen bevat bij spijsverteringsklachten zoals winderigheid, verlies van eetlust en algemene zwakte van het maag-darmkanaal. Bovendien helpt het bij gal- en menstruatiestoornissen en bij krampen, en er wordt zelfs gezegd dat het zijn natuurlijke kracht tegen kanker en malaria uitoefent.
 • Brandnetels: Brandnetel is ook een populair homeopathisch kruid voor de behandeling van reuma en jicht en wordt gebruikt om huiduitslag, brandwonden en zonnebrand te behandelen.

Besluit: Welke soorten kliswortel zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kan een onderscheid gemaakt worden tussen uitwendig en inwendig gebruik van kliswortel, wat betekent dat er verschillende producten zijn. De uitwendige toepassingen van kliswortel zijn o.a. de olie, de zalf, de tinctuur en de thee. Inwendig gebruik vindt plaats in de vorm van capsules, poeder, thee en tinctuur.

Verschillende kliswortel producten zijn meer geschikt, afhankelijk van je symptomen en de soort toepassing die je kiest.

Wat zijn de kenmerken van kliswortelolie en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Kliswortelolie heeft verschillende gezondheids- en cosmetische toepassingen. Het heeft een positief effect op huid, haar, wenkbrauwen en wimpers.

Kliswortelolie heeft allerlei positieve effecten op haar en huid. (Image source: unsplash.com / Christin Hume)

Bij haaruitval masseer je de olie ’s avonds voor het slapen in op de vochtige hoofdhuid. Je moet de olie van tevoren iets verwarmen. Om de haargroei te stimuleren en de bloedcirculatie te verhogen, wikkel je het haar na het masseren in een handdoek en laat je het een nacht liggen.

Je moet deze procedure gedurende enkele weken minstens een keer per week doen. Kliswortelolie helpt ook bij droog en beschadigd haar en bij gespleten haarpunten. Daartoe moeten vooral de punten van het haar regelmatig met een beetje olie ingesmeerd worden. Voor erg droog en/of beschadigd haar kun je ook één of twee keer per week een oliebehandeling doen.

Je kunt op dezelfde manier te werk gaan als bij de behandeling tegen haaruitval. Maar om de hoofdhuid te beschermen, moet je je haar na de oliebehandeling altijd uitspoelen met lauw water en een chemisch-vrije shampoo. Kliswortelolie is ook de juiste keuze voor de natuurlijke behandeling van psoriasis.

Ook hier wordt dezelfde procedure gebruikt als bij haaruitval. De etherische oliën en ontstekingsremmende stoffen die erin zitten ontspannen de jeukende en droge hoofdhuid en voorkomen de vorming van nieuwe roos. Je kunt de olie ook direct op de huid wrijven en met lauw water afspoelen als hij zijn werk gedaan heeft.

Dankzij de antibacteriële werking ondersteunt kliswortelolie ook de genezing van open (brand)wonden, steenpuisten, abcessen, huidinfecties en insectenbeten en verlicht het acne en jeuk. Je kunt de olie ook gebruiken voor de verzorging van mooi, glanzend haar en een zachte, gladde baard.

Voor zijdezachte wimpers met veel krul, dichtheid en lengte, kun je ook kliswortelolie op de wimpers aanbrengen met behulp van een wimperborsteltje of een wattenstaafje. Spoel de wimpers na 10 minuten af met heet water. Je kunt de olie ook gemakkelijk op de wenkbrauwen aanbrengen.

Voordelen
 • Breed toepasbaar
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Kan zelf gemaakt worden
Nadelen
 • Eerder duurder met goede kwaliteit

Wat zijn de kenmerken van kliswortelzalf en wat zijn de voor- en nadelen?

Een zalf gemaakt van kliswortel helpt specifiek bij huidproblemen en ziekten. Vooral in de dierenwereld wordt het in de volksmond gebruikt bij paarden, ezels en muildieren en bij honden om huidparasieten te behandelen. Bij schaafwonden op de rug van het paard, veroorzaakt door het zadel, ondersteunt kliswortelzalf de genezing.

Voordelen
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Kan zelf gemaakt worden
 • Zeer geschikt voor dieren
Nadelen
 • Minder toepassingsgebieden
 • Duurder dan de olie

Wat zijn de kenmerken van kliswortelcapsules en wat zijn de voor- en nadelen?

Kliswortel capsules of tabletten zijn de geperste vorm van kliswortelpoeder. Omdat veel actieve bestanddelen verloren gaan door verhitting, zoals bij theeaftreksels of de productie van olie, is de meer doeltreffende methode de kliswortel te drogen en te verpulveren. Kliswortelcapsules kunnen genomen worden ter preventie en/of behandeling van huidproblemen en eczeem.

De capsules hebben ook een stimulerende werking op de lever en de galblaas en bevorderen de reiniging en ontgifting van het bloed.

Voordelen
 • Sterkere werking
 • Gemakkelijk in te nemen
 • Zeer goed houdbaar
 • Smaakloos
Nadelen
 • Vaak de duurste productsoort
 • Niet zelf te maken

Waarin onderscheidt kliswortelpoeder zich en wat zijn de voor- en nadelen?

Burdock wortelpoeder is geschikt voor dezelfde behandelingen als de capsules. Je kunt het echter ook direct gebruiken voor de bereiding van smoothies of tijdens de maaltijd, bijvoorbeeld in salades of soepen. Het is ook ideaal als zuiverend middel in de vorm van baden.

Voordelen
 • Sterkere werking
 • Zeer goed houdbaar
 • Breed inzetbaar
 • Goedkoop
Nadelen
 • Kan niet zelf gemaakt worden
 • Bittere smaak

Waarin onderscheidt klisworteltinctuur zich en wat zijn de voor- en nadelen?

Klisworteltinctuur kan uitwendig op de huid en het haar aangebracht worden, of inwendig ingenomen worden door druppels in water te verdunnen. De tinctuur bestaande uit kliswortel en azijn wordt vooral gebruikt als middel tegen haaruitval.

Een dagelijks shotje tinctuur van verse kliswortel en alcohol in een verhouding van 1:2 bevordert echter ook een gezonde spijsvertering en ondersteunt de reiniging en ontgifting van het bloed.

Voordelen
 • Kan uitwendig en inwendig gebruikt worden
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Kan zelf gemaakt worden
Nadelen
 • Eerder duur
 • bittere smaak bij inwendig gebruik

Waarin onderscheidt kliswortelthee zich en wat zijn de voor- en nadelen?

Kliswortelthee kan ook uitwendig en inwendig gebruikt worden. Het uitwendige gebruik van de thee is in de vorm van kompressen. Bij huidproblemen en acne kun je de aangetaste plekken deppen of bedekken met een doek die in afgekoelde kliswortelthee gedompeld is. De thee kan ook uitwendig gebruikt worden in de vorm van kompressen of kompressen.

Het inwendig gebruik van kliswortelthee wordt vooral gebruikt om het bloed te zuiveren, de lever- en galwerking te stimuleren, bij reuma en jicht, en om te ontgiften.

Verse kliswortelthee ondersteunt de bloedzuivering en bevordert de ontgifting. (Image source: unsplash.com / Maria Angelova)

Voor het ontgiftende en diuretische effect is echter een koud brouwsel nodig. Giet hiervoor een halve liter koud water over anderhalve eetlepel van de wortel. Na 5 uur weken wordt het geheel ongeveer een minuut gekookt en gezeefd. Kliswortel is ook in gesneden vorm verkrijgbaar.

Voordelen
 • Kan uitwendig en inwendig gebruikt worden
 • Kan op grote schaal gebruikt worden
 • Kan zelf gemaakt worden
 • Goedkoop
Nadelen
 • Bereiding vergt meer inspanning
 • Kortere houdbaarheid

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om kliswortel te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om kliswortel producten te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald kliswortelproduct geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Kwaliteit/Certificering/Zegel van Goedkeuring
 • Ingrediënten
 • Houdbaarheid
 • Dosis
 • Geur/Smaak/Geur

Hieronder volgt een korte uitleg van wat bij elk van de criteria belangrijk is.

Kwaliteit/certificering/goedkeuringszegel

Kwaliteit is in principe het belangrijkste aankoopcriterium voor kliswortel. Vooral in de gezondheidssector wil men professioneel gekwalificeerde producten kopen en kunnen vertrouwen op de geneeskrachtige werking. Zegels van kwaliteits- en producttesten dienen vaak dit doel.

Het biologische zegel voor kliswortelprodukten verwijst naar het gebruik van regionale planten, wat ook ecologischer is, want de meeste ingrediënten in andere kliswortelprodukten komen uit het buitenland. Je moet ook vooral letten op zuiverheid (zie ingrediënten).

Ingrediënten

Bij de ingrediënten moet je er in de eerste plaats op letten dat er geen andere onnodige additieven of conserveringsmiddelen in de producten gemengd worden. De ingrediënten van de producten mogen alleen bestaan uit de natuurlijke stoffen van kliswortel.

Houdbaarheid

In het algemeen is kliswortel zeer goed houdbaar. Niettemin zijn capsules, poeder, olie, zalf en tinctuur van kliswortel langer houdbaar dan de thee. Als de plant eenmaal opengesneden is, verkleurt ze snel en moet ze zo snel mogelijk bereid worden.

Opslag is echter een heel belangrijke factor. Je moet de producten altijd beschermd tegen licht op een koele en droge plaats bewaren.

Dosis

De dagelijkse dosis kliswortel is meestal 1.8g. Dit varieert echter naargelang de manier waarop het gebruikt wordt. Kliswortelolie en -zalf worden meestal een keer per week gebruikt om het haar te behandelen, anders meerdere keren per week.

Anderzijds is het aan te bevelen het poeder en de capsules dagelijks in te nemen. De thee en tinctuur van kliswortel moet je zelfs tot driemaal daags innemen.

Aroma/smaak/geur

In principe heeft kliswortel een wat zoete smaak, maar eindigt met een tamelijk bittere en aardse noot. Het heeft een sterk aroma, maar is verder tamelijk reukloos.

Als kliswortel bijgevolg gekocht wordt als olie, zalf en capsules, kunnen we spreken van geurloze vormen. Het poeder en de tinctuur, daarentegen, kunnen bij inname eerder als een sterk aroma worden waargenomen en smaken enigszins bitter. Afhankelijk van of de thee met zoetstoffen versneden is, kan hij zoeter of bitterder smaken.

Wetenswaardigheden over kliswortel

Hoe gebruik ik kliswortel op de juiste manier?

Er zijn veel verschillende manieren om kliswortel te gebruiken. In het algemeen kan een onderscheid gemaakt worden tussen extern en intern gebruik. In principe kun je zelf beslissen welke soort toepassing beter bij je past. Afhankelijk van de behandeling kunnen verschillende toepassingen en producten met elkaar gecombineerd worden.

In het algemeen moet je echter met een kleinere hoeveelheid kliswortel beginnen en de behandeling zo nodig opvoeren als er geen succes te zien is. Bovendien moet je, na ongeveer een maand behandeling zonder succes, altijd een arts raadplegen en om persoonlijk advies vragen.

Wat zijn de recepten voor kliswortel?

In dit korte stukje laat ik je zien hoe je heerlijke kliswortel kunt bereiden, want kliswortel kan ook als voedsel gebruikt worden. Kliswortel kan onder andere gebruikt worden voor koffie en thee, maar de wortels en klisstengels kunnen ook bereid worden als wilde groente en de klisbladeren als spinazievervanger.

Om koffie van kliswortel te maken, moeten de stukjes kliswortel gebruikt worden om een koffiesurrogaat te maken. De gesneden stukken wortel worden in een vetvrije pan geroosterd en daarna gemalen.

Je kunt dan het resulterende koffiepoeder van kliswortel opgieten als gewone koffie en ervan genieten. De wortel en de stengel van kliswortel kunnen als groente bereid worden.

Daartoe moet je ze eerst schillen en dan ongeveer 20 minuten koken als wortels of schorseneren. Voeg dan wat boter en zout toe en kook met een klein beetje water nog 10 minuten. Bak dan de kliswortel in een koekenpan met wat uien, bloem, slagroom en verfijn het gerecht met zout, peper en kruiden.

Klisbladeren kunnen ook gekookt worden als spinazie en dienovereenkomstig geserveerd worden. Kliswortels worden ook nu nog veel gebruikt, vooral in de Japanse keuken, omdat ze veel waardevolle ingrediënten bevatten.

Kan ik afvallen met kliswortel?

Kliswortel kan niet direct in verband gebracht worden met gewichtsverlies. Niettemin is het zeker dat kliswortelthee, bijvoorbeeld, talrijke effecten heeft die uiteindelijk ook een positief effect hebben op de stofwisseling en dus op het afvallen van kilo’s. Detoxkuren of -diëten zijn dus ideaal als je niet alleen wilt afvallen, maar ook je lichaam wilt zuiveren.

De schadelijke stoffen worden regelmatig door zweten afgevoerd, zodat cellen en organen weer beter kunnen werken. Dit versterkt het immuunsysteem en stimuleert de stofwisseling, wat op zijn beurt het afvallen bevordert.

Kan ik ontgiften met kliswortel?

Zoals in het bovenstaande al vermeld is, doet kliswortel grote wonderen als het gaat om het ontgiften van het organisme. De beste manier om te detoxen is met kliswortelthee of door de rauwe bladeren in te nemen als salade of gestoomd als groente. Het is echter ook mogelijk om capsules, poeder en tinctuur in te nemen.

Burdock wortelpoeder kan gemakkelijk door verse smoothies gemengd worden. (Image source: unsplash.com / Brenda Godinez)

Zo kun je zelf gemakkelijk een ontgiftingskuur uitvoeren met behulp van kliswortel smoothies. Zo’n kuur met behulp van geneeskrachtige kruiden als kliswortel bevordert de afbraak en verwijdering van zogenaamde afvalstoffen door de activiteit van de nieren, lever, galblaas en darmen te stimuleren, zodat radicalen uit het lichaam worden verwijderd.

Beeldbron: 123rf.com / Dmitry Dreyer

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies