Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

36Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

153Verzamelde opmerkingen

Normale boormachines bereiken snel hun grenzen bij beton en dikke muren. Met een geschikte klopboormachine kun je zelfs in bijzonder harde materialen gaten boren. Maar welke klopboormachine is geschikt voor jou? Er zijn belangrijke verschillen tussen slagboormachines met oplaadbare batterijen, kleine machines en professionele machines met meer dan 900 Watt.

In onze klopboormachine test 2022 willen we je helpen de juiste klopboormachine voor je te vinden. Je vindt er dus niet alleen informatie over de verschillende machines, maar ook over prijsverschillen, gewicht en prestaties.

Bovendien hebben we aan het eind van het artikel nog wat extra tips voor het veilig gebruik van slagboormachines samengesteld.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Slagboren hebben naast de boorfunctie ook een percussieboorfunctie. Dit maakt het gemakkelijker om door beton en metselwerk te komen.
 • De belangrijkste onderscheidende kenmerken van slagboren zijn hun kwaliteit, extra functies en de resulterende toepassingsgebieden. Er zijn ook slagboormachines met oplaadbare batterijen.
 • Afhankelijk van de toepassing en de gebruiksfrequentie is het vermogen van het apparaat erg belangrijk.

Klopboormachine: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een klopboormachine koopt

In het volgende hebben we de belangrijkste informatie over klopboormachines samengevat. Hier kom je te weten hoe een klopboormachine werkt en waarvoor ze gebruikt wordt, wat ze onderscheidt van gelijkaardig gereedschap, en waar je ze kunt kopen.

Hoe werkt een klopboormachine en waar wordt ze voor gebruikt?

In tegenstelling tot een gewone boormachine heeft een percussieboor twee extra spiraalvormig getande schijven in de tandwielkast, die over elkaar heen lopen als gevolg van zelfs lichte contactdruk.

Dit produceert slagen met een hoge frequentie. Deze functie kan naar wens aan of uit gezet worden.

Schlagbohrmaschine

In tegenstelling tot een gewone boormachine kan een klopboormachine ook gebruikt worden om hardere materialen te bewerken, zoals metselwerk. De percussieboorfunctie kan echter ook handmatig worden uitgeschakeld. (Image source: pixabay.com / Bru-nO)

Slagboren zijn allrounders en kunnen gebruikt worden voor bijna alle materialen, van hout tot baksteen tot lichtgewicht beton. Daarom worden ze vaak gebruikt en behoren ze tot de basisuitrusting van elke doe-het-zelver.

Hoewel de boormachine ook bakstenen kan bewerken, raakt hij bij zulke bewerkingen gemakkelijk oververhit en verslijt hij.

Slagboormachines daarentegen werken zich door hun sterke trilling gemakkelijker en sneller een weg in het materiaal en zijn daarom veel beter geschikt voor dit doel.

Wist je dat de slagfunctie van een percussieboor alleen volledig werkt als de druk op de boorhouder hoog genoeg is?

Dit komt omdat de tegengesteld getande schijven, die voor de botsing zorgen, tegen elkaar gedrukt moeten worden. Maar door dit werkingsprincipe kunnen deze onderdelen slijten.

Omdat de percussieboorfunctie naar behoefte kan worden in- en uitgeschakeld, is het mogelijk vrijwel alle soorten boren uit te voeren.

Zowel fijn werk op hout, bijvoorbeeld, als grover werk op metselwerk zijn geen probleem. Schroeven is natuurlijk ook mogelijk met het juiste hulpstuk.

Wat is het verschil tussen slagboormachines en hamerboormachines?

Het belangrijkste verschil tussen deze twee hulpmiddelen is hun toepassingsgebied.

Als de slagboor ontworpen is voor tamelijk lichte materialen tot steen en licht beton, worden hamerboren vooral gebruikt voor bijzonder harde materialen zoals gewapend beton.

De klopboormachine is geschikt voor betrekkelijk zachte materialen, maar kan, afhankelijk van het vermogen en de kwaliteit, ook voor beton gebruikt worden. (Image source: pixabay.com / Myriams photos)

Een klopboormachine is niet geschikt voor lichtere toepassingen zoals hout en metaal, en je hebt er een aparte boorhouderadapter voor nodig.

In tegenstelling tot de werking van percussieboren hebben hamerboren een slagmechanisme in de axiale richting dat op de boor slaat.

Op deze manier wordt het materiaal met minder frequentie, maar met aanzienlijk meer energie geboord. Beitelen is ook mogelijk met hamerboren.

Wat betekent SDS?

SDS (“Special Direct System”) of SDS Plus verwijst naar een boorschachtsysteem voor boren en boorhamers.

Het inbrengsysteem is voorzien van groeven om optimale krachtoverbrenging en snel wisselen van boren en beitels mogelijk te maken.

Dit systeem wordt echter bijna alleen gebruikt in hamerboren en komt niet voor in percussieboren. SDS zou niet geschikt zijn voor klopboormachines. De snelspanboorhouder is hier meestal de betere oplossing.

Hoeveel kost een klopboormachine?

Zoals hierboven vermeld, zijn er veel verschillende kwaliteits- en prestatieklassen voor klopboormachines.

De prijzen beginnen rond de 30 euro en kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s voor professionele machines.
Hier volgt een ruwe indeling:

Productklasse Prijs
Profile Vanaf ongeveer €150
DIY Vanaf €60
Budget – uitvoering Vanaf €30
Accu – klopboormachine Vanaf €90

De prijzen kunnen natuurlijk variëren naargelang de dealer. We raden echter Amazon aan, omdat de prijzen hier bijzonder laag zijn door de mogelijkheid om handelaars met elkaar te vergelijken.

Welke bekende fabrikanten van klopboormachines zijn er?

Het merk van het product kan veel zeggen over de kwaliteit van het gereedschap, maar wordt vaak ook weerspiegeld in de prijs. Enkele kwaliteitsmerken zijn:

 • Bosch & vooral Bosch Professional
 • Makita
 • Metabo
 • Kress
 • Hilti

Dit zijn de merken met over het algemeen de beste afwerking en de hoogste klantentevredenheid. Gereedschap van deze fabrikanten is in de meeste winkels verkrijgbaar, maar wordt het best online gekocht.

Wist je dat Robert Bosch de eerste betonklopboormachine ontwierp in 1917?

De klopboormachine werd echter pas een massaproduct in 1957, toen Metabo hem introduceerde.

Welke alternatieven zijn er voor klopboormachines?

Een mogelijk alternatief voor een klopboormachine is, natuurlijk, een gewone boormachine. Deze wordt geleverd zonder slagfunctie en is dus alleen geschikt voor boorwerk.

Een ander alternatief is de hamerboor. Dit is vooral geschikt voor hardere materialen en kan ook gebruikt worden om te beitelen.

Besluit: Welke soorten klopboormachines zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe verschillen slagboormachines vooral in hun toepassingsgebieden

 • Professionele machines: Hout, gipsplaat, baksteen, steen, kalkzandsteen en ook beton
 • Doe-het-zelf machines: Al de bovenstaande materialen, maar alleen kleine klusjes op (licht) beton
 • Accu percussieboor: Met goede kwaliteit zelfs zacht beton mogelijk

Dit betekent dat de keuze van machines aanzienlijk beperkt kan worden, afhankelijk van je eisen. In het volgende willen we je helpen bij je zoektocht naar de juiste klopboormachine en je alle informatie geven die je nodig hebt.

Wat zijn de kenmerken van een professionele klopboormachine en wat zijn de voordelen ervan?

Professionele klopboormachines kies je best voor professioneel gebruik, renovatiewerk of hoge doe-het-zelf eisen.

Ze hebben meestal een vermogen van meer dan 900 watt, zijn robuust gebouwd, betrouwbaar en hebben een lange levensduur.

Deze gereedschappen zijn geschikt voor hardere materialen zoals hout, baksteen, steen, kalkzandsteen, gipsplaat en beton. Ze zijn ook vaak uitgerust met een tandwielkast met 2 versnellingen, snelwerkende boorhouder, diepteaanslag en extra handgreep.

Voordelen
 • Geschikt voor alle materialen
 • Zeer lange levensduur en robuustheid
 • Groot vermogen en precisie
  Hoog comfort
 • Veel instelmogelijkheden en extra functies
Nadelen
 • Duurder
 • Neiging tot langere levertijden

Wel moet gezegd worden dat voor bijzonder massief werk aan beton en gewapend beton een hamerboor vaak beter geschikt is. De SDS boorhouder van een klopboormachine is beter bestand tegen bijzonder harde klappen dan de precieze snelspanboorhouder van een klopboormachine.

Slagboren mogen alleen gebruikt worden voor kleine klusjes op hard beton en het gereedschap moet bijzonder voorzichtig gehanteerd worden.

Wat zijn de kenmerken van een doe-het-zelf klopboormachine en wat zijn de voor- en nadelen?

Slagboormachines voor typisch thuisgebruik hebben meestal een vermogen van ongeveer 650 watt. Ze zijn bijzonder geschikt voor hout, baksteen, steen, gipsplaat en licht beton, maar niet voor heel harde materialen.

Ook deze gereedschappen hebben een hoogwaardige afwerking en zijn voorzien van talrijke functies zoals een snelspanboorhouder en diepteaanslag. Wat ze onderscheidt van professioneel gereedschap is hun prestatievermogen en geschiktheid voor bepaalde materialen.

Voordelen
 • Zeer goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Geschikt voor bijna alle doe-het-zelf klussen
 • Hoge kwaliteit
Nadelen
 • Minder geschikt voor veelvuldig werk aan beton

Hoewel veel gereedschappen beweren dat ze goed in beton kunnen boren, moet deze bewering met een korreltje zout genomen worden.

Sommige klanten klagen over kapotte boorkoppen of een maximale boordiepte van 1-2 cm met Doe-Het-Zelf klopboormachines.

Vooral met licht doe-het-zelf gereedschap moet je niets forceren en het alleen gebruiken voor maximaal steen, kalkzandsteen of licht beton.

Als je daarentegen ook aan stevigere muren wilt werken, raden we grote voorzichtigheid aan met dit gereedschap, want het raakt gemakkelijk overbelast. De Einhell TC-ID 720 E is bijzonder geschikt voor 40 euro. Hij voldoet aan alle bovenstaande eisen en kan ook door wat dikker metselwerk werken, vergelijkbaar met de Bosch PCE 750 RCE.

Dus als je het zekere voor het onzekere wilt nemen en voorbereid wilt zijn op eventueel boren in steen of kalkzandsteen, raden we je deze klopboormachine aan. Maar Einhell komt niet in de buurt van de kwaliteit van de Bosch klopboormachines.

Bovendien worden de machines zonder koffer geleverd, zijn ze iets zwaarder en luider bij gebruik. Maar voor zelden gebruik zijn de Einhell percussieboren alles wat je nodig hebt.

Wat onderscheidt een snoerloze klopboormachine en wat zijn de voordelen en nadelen?

Als je met de klopboormachine onafhankelijk van het lichtnet wilt werken, moet je helaas iets meer betalen om goede kwaliteit te krijgen.

In principe zijn accu-aangedreven machines zwakker dan met elektriciteit aangedreven machines en vereisen daarom betere en duurdere technologie voor hetzelfde werk.

Voordelen
 • Plaatsonafhankelijker
 • Compacter
 • Veelzijdiger
 • Gemakkelijk te vervoeren
Nadelen
 • Minder vermogen
 • Duurder

Goede snoerloze klopboormachines zijn van hoge kwaliteit, werken betrouwbaar en kunnen in bijna elke stand gebruikt worden.

Als de kracht goed is, hebben ze een zeer effectieve slagfunctie en kunnen daarom ook gebruikt worden om door muren van beton en baksteen te boren.

Dus de iets duurdere investering betaalt zich weer uit met een volledig functionele, betrouwbare machine.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om klopboormachines te vergelijken en te evalueren

Om niet in verwarring te raken door alle kenmerken en functies, hebben we de belangrijkste kernpunten voor het kiezen van de juiste klopboormachine op een rijtje gezet. Deze zullen je helpen beslissen welke machine het best aan je behoeften voldoet.

Samengevat zijn dat:

 • Doel / frequentie van gebruik
 • Vermogen
 • Kwaliteit
 • In- en uitschakelen van het slagwerkmechanisme
 • Versnellingsbak met twee versnellingen
 • Gewicht
 • Lengte van de kabel
 • Boorhouder zonder sleutel
 • Extra functies

Doel en gebruik

Het belangrijkste vóór de aankoop is dat je duidelijk bent over het doel van de machine.

Als je hem slechts sporadisch nodig hebt voor licht boorwerk, zullen zwakkere budget versies waarschijnlijk volstaan. Dit geldt vooral voor flats en kleinere huishoudens waar geen groot doe-het-zelf werk nodig is.

Krachtigere machines zijn geschikt voor hardere materialen.

Maar hoe frequenter en gevarieerder het gebruik, hoe beter je af bent met een sterkere, hoogwaardiger machine. Deze zijn beter geschikt voor deze doeleinden, zijn betrouwbaarder en gaan meestal langer mee.

Professionals en bijzonder actieve doe-het-zelvers moeten beslist op zoek gaan naar kwaliteitsproducten, zoals die van Bosch Professional, want ze kunnen zelfs beton goed aan en kunnen nauwelijks overbelast worden.

Als je daarentegen vaak gaten moet boren in extreem harde materialen, zoals gewapend beton, is een hamerboor onmisbaar. Voor percussieboren ligt de belastingsgrens bij harder beton, en zelfs hier kunnen vaak maar kleine gaatjes geboord worden.

Door de manier waarop ze werken zijn hamerboren bijzonder geschikt voor harde materialen en beitelwerk.

Vermogen

Afhankelijk van het beoogde gebruik speelt vermogen natuurlijk een sleutelrol. Eerst en vooral kijken we naar het nominale ingangsvermogen, dat gemeten wordt in watt. Dit geeft het totale energieverbruik van de machine aan.

 • Voor licht boren moet minstens 500 tot 650 watt verwacht worden. Dit is voldoende voor kleine huishoudens en flats. Wil je echter een veelzijdigere machine, dan is een 750-watt klopboormachine zeker het overwegen waard.
 • Voor doe-het-zelvers is 750 watt echter het minimum, omdat de machine anders bij krachtiger toepassingen gemakkelijk overbelast raakt. Bovendien zijn krachtigere klopboormachines ook ontworpen voor hardere materialen en zijn ze dus betrouwbaarder en gaan langer mee. Voor veelvuldig of zwaar gebruik moeten doe-het-zelvers echter krachtiger machines van 850 watt of meer overwegen.
 • Professionele machines moeten ook minstens 900 watt nominaal vermogen hebben, naast hoogwaardig vakmanschap. Dit betekent dat je een alleskunner hebt die alle materialen aankan. Vooral beroepsbeoefenaars zouden ook de volgende criteria nader moeten bekijken.

Behalve het vermogen spelen ook andere criteria een rol, zoals snelheid, aantal slagen en koppel. Helaas kan alleen een combinatie van alle criteria een volledige uitspraak over de kracht geven, maar dit zou buiten het bestek van dit artikel vallen.

Een goede richtlijn voor een bruikbare klopboormachine zijn de volgende minima

 • Stationair toerental: Meer dan 2.500 omwentelingen per minuut. Om zuiver met hout te kunnen werken, raden we minstens 4.000 per minuut aan.
 • Stationair slagtempo: 40.000 slagen per minuut is meestal ruim voldoende voor doe-het-zelvers.
 • Koppel: Het koppel geeft de kracht aan waarmee de boor werkt. Voor normaal werk zijn zelfs lage draaimomenten rond 10-20 Nm (Newtonmeter) voldoende. Professionals en actieve doe-het-zelvers, daarentegen, moeten ervoor zorgen dat hun klopboormachine minstens 35 Nm heeft.

Kwaliteit

Een bijzonder belangrijk kenmerk voor veelvuldig gebruik is de kwaliteit van de machine en ook van de fabrikant. Goed vakmanschap van de klopboormachine beschermt hem tegen vaak heet worden of vroegtijdige slijtage.

Het gereedschap mag alleen gebruikt worden voor geschikte materialen.

De belangrijkste reden voor vroegtijdige defecten is onjuiste behandeling van de machines. Daarom mag de klopboormachine alleen gebruikt worden voor de aanbevolen toepassingen en mag ze niet overmatig gebruikt worden.

Omdat budget slagboormachines meestal weinig gebruikt worden, is kwaliteit hier minder belangrijk. De machines dienen hun doel en gaan door minder gebruik betrekkelijk lang mee.

Van tijd tot tijd lees je echter over vroege problemen, zelfs met merkmachines. In veel gevallen is de garantie van toepassing, wat het gemakkelijk maakt defecte toestellen te repareren of te vervangen.

Gewicht

Dit punt moet niet onderschat worden. Als je vaak boort, moet je je niet onnodig inspannen en erop letten dat het gereedschap niet meer dan 3 kg weegt.

Het gewicht van het gereedschap wordt snel merkbaar als het vaker gebruikt wordt, en ook als het op hogere plaatsen of zelfs boven het hoofd gebruikt wordt. Dit maakt het moeilijk om de klopboormachine vast te houden en te gebruiken.

Bij accu-slagboormachines komt het gewicht van het gereedschap nog bij dat van de accu. Daarom zijn accu-slagboormachines iets zwaarder.

Goedkopere producten zijn door hun afwerking meestal zwaarder dan kwaliteitsmerken.

In- en uitschakelen van het slagmechanisme

Deze functie is mogelijk op bijna elke klopboormachine, maar moet beslist overwogen worden vóór de aankoop.

Slagmechanisme Wanneer gebruiken? Voorbeeldklussen
Uitgeschakeld Voorzichtig boorwerk dat relatief weinig breeuwkracht vereist Metaal, hout, enz.
Ingeschakeld Hhard materiaal Beton, metselwerk

Voor veel klussen is het raadzaam of zelfs noodzakelijk om het slagmechanisme uit te schakelen.

Versnellingsbak met 2 versnellingen

Deze functie is erg belangrijk, vooral voor actievere doe-het-zelvers.

De twee tandwieltrappen maken het mogelijk de snelheid veel beter in te stellen en zo preciezere boorresultaten te bereiken.

Als de gewenste machine deze functie niet heeft, hebben bijna alle machines een extra snelheidsregelaar.

Om bijvoorbeeld te schroeven of fijnere gaten te boren, moet je de 1e versnelling of een lage snelheid gebruiken. Voor sterkere toepassingen moet je opschuiven.

Kabellengte

Om onafhankelijker te zijn van een mof en kabeltrommel, moet de klopboormachine minstens een 2,5 m of beter een 3 m lange kabel hebben.

Te korte kabels kunnen het werk onnodig bemoeilijken of zelfs gevaarlijk maken. Verlengkabels kunnen als alternatief dienen, maar het gereedschap is gemakkelijker te gebruiken als de kabel lang genoeg is.

Boorhouder

De snelspanboorhouder is tegenwoordig standaard op alle boormachines en maakt het mogelijk snel van boor te wisselen.

Op oudere machines moet de boor verwisseld worden met behulp van een boorspansleutel en we raden dit niet aan. Dit betekent alleen maar extra werk in vergelijking met de veel betere snelwisselboorhouder.

Het door Bosch uitgevonden SDS systeem wordt bijna nooit gebruikt op klopboormachines, omdat het niet praktisch is voor de toepassing.

Extra functies

Afhankelijk van het beoogde gebruik zijn extra hulpmiddelen op de machine natuurlijk uiterst praktisch. Hier is een overzicht van de meest relevante extra’s

 • Extra handvat
 • Diepteaanslag
 • Zaak
 • Micro-filter extractie

Extra handgreep

Als je de machine vaak gebruikt, moet je vooral aandacht besteden aan een extra handgreep, want die verbetert de hanteerbaarheid enorm.

Het handvat vraagt niet alleen minder inspanning, maar ook aanzienlijk meer stabiliteit en precisie.

Koffertje

Een ander extraatje dat niet vanzelfsprekend is, vooral bij goedkopere boormachines, is het plastic koffertje dat bij de boormachine wordt geleverd. Dit vergemakkelijkt niet alleen het vervoer, maar verbetert ook de opslag en de netheid.

Als er in de koffer ook plaats is voor schroevendraaiers, boortjes en andere extra voorwerpen, heb je de hele set in één koffer, wat je veel tijd en moeite bespaart.

Diepteaanslag

De diepteaanslag is meestal bevestigd aan de zijkant van het gereedschap evenwijdig aan de boor. Hij wordt gebruikt om de precieze diepte van het boorgat te meten of om die vooraf te bepalen.

Daarom is het heel nuttig om de boordiepte te bepalen voor dunne muren, metselwerk en dergelijke. Maar als de machine dat niet heeft, kan het gemakkelijk vervangen worden door een lijn op de boor die de gewenste boordiepte markeert.

Microfiltersysteem

Een microfiltersysteem is ook een praktische investering. Dit kan aan sommige machines bevestigd worden om het stof dat er af valt direct op te zuigen en bespaart het gebruik van een stofzuiger.

Vooral Bosch Doe-Het-Zelf apparaten kun je vaak met dit extraatje kopen. Wel moet vermeld worden dat stofzuigen vaak niet helemaal schoon werkt.

Beeldbron: pexels.com / Thijs van der Weide

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies