Laatst bijgewerkt: 28-07-2021

Onze selectiecriteria

22Onderzochte producten

36Bestede uren

16Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

Ben je een doe-het-zelver maar heb je thuis niet genoeg ruimte om een werkbank op te zetten? Dan heb je de juiste oplossing gevonden! Een kniehefboomklem kan je helpen creatief te zijn zonder al te veel ruimte in te nemen. Onze toggle clamp test 2022 vertelt je alles wat je moet weten over toggle clamps. We geven je niet alleen alle belangrijke informatie, maar willen je ook helpen de perfecte kniehefboomklem voor je te kiezen.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Een kniehefboomklem, bijvoorbeeld, is handig voor hobby-knutselaars die geen plaats hebben voor een werkbank. Dat komt omdat hij niet alleen ruimtebesparend is, maar ook heel goedkoop, in tegenstelling tot een werkbank.
  • Er zijn verticale en horizontale kniehefboomklemmen. De naam verwijst naar de oriëntatie van het handvat van het gereedschap.
  • Behalve handbediende kniehefboomklemmen zijn er ook pneumatische. Deze kniehefboomklemmen zetten het werkstuk vast met uitwendige perslucht.

Kniehefboomklem: Onze selectie

Aankoopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om kniehefboomklemmen te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om kniehefboomklemmen te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde kniehefboomklem geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

In dit gedeelte zetten we de belangrijkste criteria op een rij en leggen we uit waar je bij elk criterium op moet letten.

Grootte

Voordat je een kniehefboomklem koopt, moet je nadenken over de grootte van het werkstuk dat je wilt maken. Afhankelijk van de afmetingen en het gewicht van het werkstuk moet je dan de maat van de kniehefboomklem kiezen. Als kniehefboomklemmen zijn er in vele maten en kunnen werkstukken tussen ongeveer 25 kg en 300 kg vasthouden. Zo rangschikken de maten tussen de kniehefboomklemmen waaruit je kunt kiezen.

  • mini
  • klein
  • medium
  • groot

Dit betekent dat je een heel ruim aanbod hebt om uit te kiezen. Bij je keuze moet je ook bedenken of je later misschien een zwaarder werkstuk wilt maken en of de maat die je gekozen hebt daarvoor voldoende zal zijn.

Bevestiging

Je kunt kiezen uit twee soorten bevestiging: Pneumatische en handmatige bevestiging. Kniehefboomklemmen met handmatige bevestiging worden door de kracht van je lichaam bediend. Dit betekent dat je hem zo aan je werkstuk vastmaakt dat hij niet kan wegglijden. Bij pneumatische bevestiging wordt de druk opgebouwd door een externe persluchtbron, waarop de kniehefboomklem aangesloten moet zijn. Dis werkt bijvoorbeeld met een spiraalslang met perslucht. Dit kan tot gevolg hebben dat een pneumatische kniehefboomklem strakker zit dan een met de hand ingestelde. Maar pneumatische kniehefboomklemmen zijn ook duurder dan met de hand verstelbare. Bovendien is de inspanning veel groter als je de pneumatische kniehefboomklem moet verbinden met een externe drukbron. Je moet afwegen wat voor jou belangrijk is in een kniehefboomklem en op grond daarvan beslissen.

Uitlijning

Ook hier hangt het af van je werkstuk en hoe je het wilt bewerken. Je kunt kiezen tussen verticale en horizontale uitlijning. Als je hem verticaal tot op de vloer wilt bewerken, dan moet je een horizontale kniehefboomklem gebruiken.

Uitlijn Type toggle clamp
Verticaal hx Horizontale toggle clamp
Horizontale hx Verticale toggle clamp

Wil je echter je werkstuk horizontaal bewerken en opspannen, dan moet je de verticale toggle clamp gebruiken.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je kniehefboomklemmen koopt

In het volgende beantwoorden we alle belangrijke vragen over kniehefboomklemmen.

Wat is een kniehefboomklem en hoe werkt hij?

Voor sommigen is de kniehefboomklem ook bekend als een snelklem of een duwstangklem. Hij zet werkstukken stevig vast, zodat handenarbeid kan worden verricht zonder weg te glijden. De kniehefboomklem is een gereedschap en kan ook gebruikt worden in plaats van een werkbank, bijvoorbeeld.

kniehebelspanner

Een kniehefboomklem wordt gebruikt om een werkstuk goed vast te zetten, zodat het niet wegglijdt. (Afbeelding bron: 123rf / Wirapong Samlee)

Een toggle clamp is ideaal, vooral voor doe-het-zelvers die geen ruimte hebben om een werkbank op te zetten. Omdat hij klein en draagbaar is, kan hij werkstukken ideaal vastzetten en zo voldoende houvast geven om er werk aan te kunnen doen. Kniehefboomklemmen werken door de zogenaamde contactdruk. Deze mag tijdens het werk niet versteld worden, zodat het werkstuk dat bewerkt wordt vast blijft zitten.

Hoe gebruik ik een kniehefboomklem op de juiste manier?

Met behulp van een hefboom en schroeven kun je de kniehefboomklem perfect aan je werkstuk aanpassen en goed vastzetten. Omdat een kniehefboomklem vooral door contactdruk werkt, wordt het werkstuk ook stevig vastgezet. Om een werkstuk vast te zetten heb je meestal minstens twee kniehefboomklemmen nodig, zodat bijvoorbeeld van een lang stuk hout niets kan afglijden.

kniehebelspanner

Met de kniehefboomklem kan de doe-het-zelver of de vakman veilig met een vast werkstuk werken. (Image source: 123rf / goodluz)

Nadat je je werkstuk bewerkt hebt, kun je de kniehefboomklem gemakkelijk losmaken door de hendel in te drukken.

Wat kost een kniehefboomklem?

De prijs van kniehefboomklemmen varieert sterk. Het hangt af van de kwaliteit en het vakmanschap. In principe zijn veel kniehefboomklemmen echter tamelijk goedkoop. Veel doe-het-zelvers gebruiken ze in plaats van een werkbank en kunnen niet alleen profiteren van het feit dat kniehefboomklemmen heel weinig plaats innemen, maar ze zijn ook heel goedkoop. Veel kniehefboomklemmen worden ook in sets aangeboden, zodat je niet verschillende kniehefboomklemmen hoeft te kopen, maar alleen een enkele set waarin er verschillende verkrijgbaar zijn.

Wat is het verschil tussen een verticale en een horizontale kniehefboomklem?

Het duidelijkste verschil tussen een horizontale en een verticale kniehefboomklem is dat de horizontale kniehefboomklem een handvat heeft dat horizontaal met de grond staat. In de verticale kniehefboomklem wordt de greep verticaal ten opzichte van de vloer gemaakt.

  • Met een horizontale kniehefboomklem kun je gemakkelijk verticale werkstukken bewerken.
  • Met een verticale kniehefboomklem kun je werkstukken bewerken die horizontaal aan de vloer liggen.

Dit komt omdat de horizontale kniehefboomklem een verticale basis heeft, terwijl de basis van een verticale kniehefboomklem horizontaal is.

Wat is het verschil tussen een gewone kniehefboomklem en een pneumatische kniehefboomklem?

Een pneumatische kniehefboomklem gebruikt perslucht en vereist een aansluiting op een drukbron. Gewone kniehefboomklemmen daarentegen kunnen met de hand bediend worden en werken met contactdruk. Ze hoeven niet op een externe bron aangesloten te zijn en kunnen gemakkelijk met de hand ingesteld worden.
Kniehefboomklemart Eigenschappen
Handmatige kniehefboomklem Werking met de kracht van het eigen lichaam, niet duur, moet individueel met precisie ingesteld worden
Pneumatische kniehefboomklem Werking door externe drukbron, duurder dan handmatige kniehefboomklem, fixeert heel precies

In de meeste gevallen houden pneumatische kniehefboomklemmen de werkstukken steviger vast dan die welke met de hand bediend kunnen worden. Natuurlijk hangt het af van de uitgeoefende kracht. Veel pneumatische knevelspanners hebben ook een veiligheidsfunctie, waarbij het werkstuk ideaal vastgehouden blijft worden ondanks een drukverlies.

Zijn er verschillende maten kniehefboomklemmen?

Een kniehefboomklem kan verschillende maten hebben. De maten staan ook in direct verband met het gewicht dat ze kunnen bevestigen. Zo kunnen kleinere kniehefboomklemmen in principe alleen werkstukken met een lager gewicht vasthouden, terwijl grotere kniehefboomklemmen zwaardere werkstukken kunnen vasthouden.

Veel kleine kniehefboomklemmen kunnen ongeveer 25 kg dragen, terwijl grote kniehefboomklemmen zelfs 100 kg of 300 kg kunnen dragen. Er is hier dus voor elk wat wils. Je kunt alles van heel lichte werkstukken tot heel zware werkstukken vastzetten met de juiste kniehefboomklem.

Welke materialen kan ik bewerken met een kniehefboomklem?

Je kunt een kniehefboomklem op bijna elk materiaal gebruiken. Een materiaal dat bij uitstek geschikt is om in een kniehefboomklem vastgezet en bewerkt te worden is hout. Maar plastic kan ook heel goed vastgezet worden met een kniehefboomklem. Laswerk kan ook aan staal worden uitgevoerd nadat het in kniehefboomklemmen is vastgeklemd.

Kan ik zelf een kniehefboomklem bouwen?

Als je veel talent hebt, is het ook mogelijk om zelf een kniehefboomklem te bouwen. Deze zijn meestal van hout en verschillen daarom sterk van de kniehefboomklemmen uit de doe-het-zelf zaak. Je hebt ook geen garantie dat de zelfgemaakte toggle clamps je werkstuk echt vasthouden zoals ze horen te doen. Vooral als je aan het werk bent, moet je er zeker van zijn dat alles zo strak mogelijk zit, zodat je je niet verwondt.

Beeldbron: dolgachov / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies