Knuffel
Laatst bijgewerkt: 25-08-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

22Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

101Verzamelde opmerkingen

Knuffels zijn zachte poppen, meestal in de vorm van een dier of karakters van een tv-serie. Kinderen van alle leeftijden zijn dol op knuffelbeesten. Dankzij hun gevarieerde ontwerpen en kleuren is er voor ieder wat wils. Knuffels worden gebruikt als troost, als hulp bij het inslapen en om te ontspannen. Ze zijn niet alleen heel zacht en knuffelbaar, het zijn vaak ook nog eens decoratieve items die in geen enkele kinderkamer zouden moeten ontbreken.

De beroemdste knuffelbeesten zijn die in de vorm van de teddybeer, hoewel deze slechts een klein deel van de grote diversiteit aan knuffels vertegenwoordigen. Knuffelbeesten zijn er niet alleen in de vorm van dieren, er zijn ook knuffels in de vorm van bekende geanimeerde karakters. In deze shopgids vind je enkele tips en aanbevelingen voor het vinden van de perfecte knuffel voor jouw kind.
Belangrijk om te weten

  • Knuffelbeesten zijn vaak het eerste speelgoed van baby’s. De zachte aanraking maakt ze zeer geschikt voor jonge kinderen.
  • Een van de voordelen voor kinderen is dat ze bescherming, veiligheid en een gevoel van vertrouwen bieden. Ze bevorderen een fijne motoriek en de sociale en emotionele vaardigheden.
  • De verscheidenheid aan knuffelbeesten op de Nederlandse markt is erg groot. Er zijn modellen in de vorm van beren, konijnen, honden en allerlei andere soorten dieren. Ze zijn ook verkrijgbaar in de vorm van kinderpersonages, zoals de bekende karakters van Disney.

Onze selectie: De beste knuffels op de markt

Het aanbod van knuffels op de Nederlandse markt is zo uitgebreid dat het overweldigend kan zijn om de perfecte knuffel te vinden. Om deze reden hebben we een lijst samengesteld met de top 5 van de beste knuffeldieren. Hieronder vind je een overzicht van de knuffels, hun ontwerp, de materiaalkwaliteit en de geschiktheid voor kinderen.

1e plaats: Nijntje Corduroy Roze

Nijntje is het wereldberoemde konijntje uit de bekende prentenboekjes van Dick Bruna. Voor alle fans van dit populaire konijntje bestaat er heel veel Nijntje speelgoed. Zo is er bijvoorbeeld het Nijntje verstoppertje spelen, de Nijntje Slaaptrainer of Nijntje Knuffels. Het Nijntje Corduroy knuffel in roze is gemaakt van prachtige ribstof, mooie kwaliteit. Deze Nijntje knuffel is 24cm hoog. Spaar ze in alle negen kleuren. Een schattige knuffel die jarenlang meegaat.

2e plaats: TY Paw Patrol Chase

Op de tweede plaats staat de Chase-knuffel van de populaire tv-serie Paw Patrol. Deze serie is erg populair onder kinderen en ieder kind zal daarom blij zijn om één van de karakters zelf in huis te hebben. De grote en schattige ogen van het hondje zullen je kind voor geen moment los kunnen laten. De knuffel is van hoogwaardig materiaal gemaakt en lijkt erg op de hond uit de serie.

Vooral als je meerdere knuffels van de Paw Patrol-leden wilt verzamelen, is het kleine formaat van deze knuffel erg praktisch. De grootte is daarnaast perfect voor kinderen om de knuffel stevig beet te pakken en te knuffelen. De knuffel is stevig en kan tegen een stootje. De Chase-knuffel is een lief klein knuffeldier om van te houden en urenlang mee te spelen.

3e plaats: Monzana Pluche Knuffelbeer


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Deze grote knuffelbeer is zijdezacht en leent zich goed voor kraamcadeaus of de inrichting van uw eigen kinderkamer. De knuffelbeer heeft een lief gezicht met een lachende snuit en pootafdrukken van een beer op zijn poten. De gigantische knuffelbeer is gemaakt van zeer zacht pluche, heeft een elegante strik. Het materiaal is van 100% polyester. De knuffelbeer is verkrijgbaar in crème, wit of bruin. De hoogte van deze knuffelbeer is 100 cm. Voor 3 jaar of ouder.

4e plaats: Happy Horse Konijn Richie


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Happy Horse, dé ontwerper van zachte, eigenwijze knuffeldieren. In kleur, karakter en uitstraling onderscheiden de knuffels zich stuk voor stuk van hun soortgenoten. Met een groot gevoel voor humor en voor trends in kleuren, materialen en dessins, weet het designteam van Happy Horse steeds weer een andere snaar te raken. Het populairste knuffel konijn van Happy Horse is er nu in vier vernieuwde, klassieke kleuren! Dit ivoor witte Konijn Richie is echt super zacht en knuffelt als de beste! Verkrijgbaar in twee formaten.

5e plaats: Askwho Home Avocado

Op de vijfde plaats in onze rankinglijst vind je de Avocado-knuffel van Askwho Home. Deze unieke knuffel is niet alleen heel fijn om te knuffelen, maar zal ook nog eens heel mooi bij jou op de bank staan. Deze knuffel wordt daarom vaak ook door ouders zelf gewaardeerd. Leuk als je eens wat anders wilt dan de standaard teddybeer! De knuffel is ademend, zacht en flexibel.

Het product is gemaakt van hoogwaardige materialen en is daarom veilig en comfortabel in gebruik. De avocado is erg donzig< class=”Apple-converted-space”>  </>en knuffelbaar. Het zal een lach op het gezicht van je kind toveren. Avocado’s zijn populair! Deze knuffel voldoet dus helemaal aan de trends van dit jaar en is daarom het perfecte cadeau voor ieder kind en gezin.

Shopgids: Alles wat je moet weten over knuffels

Knuffelbeesten zijn al eeuwenlang populair en zijn tot op de dag van vandaag het favoriete speelgoed van kinderen. Gezien het enorme aanbod aan ontwerpen, materialen, maten en vormen die er op de markt zijn, is het handig om de belangrijkste kenmerken van dit product te kennen. Alleen op die manier zul je het perfecte knuffelbeest voor je kind vinden. Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over knuffels.

Een van de belangrijkste kenmerken van knuffelbeesten is dat ze zacht aanvoelen.
(Bron: Tatyana Tomsickova: 92852696/ 123rf.com)

Met welke materialen worden knuffels gevuld?

Een van de belangrijkste kenmerken van knuffelbeesten is dat ze zacht aanvoelen. Naast de deklaag, hangt de zachtheid van de knuffel grotendeels van het vulmateriaal af. Een van de meest gebruikte materialen is katoen, een natuurlijk weefsel dat ook wordt gebruikt voor kleding of huishoudelijke artikelen, naast voor andere alledaagse voorwerpen.

Ook wol wordt veel gebruikt, waarvan bekend is dat deze stof vrij luchtig is. Een ander materiaal is polyethyleen. Synthetische vezels zorgen voor een sponsachtige aanraking en voegen enige consistentie toe aan de knuffelbeesten.

Natuurlijk zonder daarbij de zachte en aangename textuur te verminderen, zodat de knuffels geschikt blijven voor de kleintjes.

Kun je knuffels in de wasmachine wassen?

Of je een knuffel in de wasmachine kunt wassen, is afhankelijk van het productiemateriaal. Er zijn modellen die het centrifugeren en het algehele wasproces niet ondersteunen. Dit detail staat meestal op het etiket van het betreffende knuffeldier vermeld. Controleer het gedeelte over de wasvoorkeuren om er zeker van te zijn of het knuffelbeest geschikt is voor de wasmachine.

Als het knuffeldier kapot gaat, is het niet aan te raden om het in de wasmachine te doen, omdat dit de schade kan verergeren. Als de knuffel bovendien elektronische onderdelen heeft, is het zeer waarschijnlijk dat contact met water vermeden moet worden. Om de knuffeldieren die je wél in de wasmachine kunt doen beter te beschermen, kun je ze eventueel in een kussensloop plaatsen.

Santiago García-TornelDokter
“Knuffels zijn zeer handige voorwerpen om de zogenaamde ‘scheidingsangst’ te verlichten die bijna elk kind op een bepaald moment in zijn leven voelt. Het gaat om de zorg die kinderen voelen als ze zich scheiden van degene die regelmatig voor hen zorgt.”

Welke voordelen bieden knuffels voor kinderen?

Voor ieder kinder is er een lief en zacht knuffeldiertje te vinden. Knuffelbeesten zijn, ondanks hun eenvoud, zeer complete speelgoedartikelen. In de eerste plaats vormen ze een bron van rust en bescherming, wat betekent dat het kind zich veiliger zal voelen. In het geval dat de ouders er niet zijn, zal het slapen met een knuffel de rust van het kind bevorderen.

Door hun textuur stimuleren knuffels de ontwikkeling van de tastzin en van de fijne motoriek van kinderen. Ze helpen kinderen ook om sociale vaardigheden te ontwikkelen en hun verbeeldingskracht en creativiteit te vergroten. Het zijn artikelen die het zelfrespect van kinderen verbeteren, hun verantwoordelijkheidsgevoel bevorderen en troost en vrede bieden.

Hieronder vind je een overzicht met de belangrijkste voordelen van knuffelbeesten:

  • Ze zijn zacht en knuffelbaar
  • Ze zijn veilig speelgoed, zelfs voor baby’s
  • Ze zijn flexibel en gaan over het algemeen lang mee
  • Ze helpen bij de ontwikkeling van de sociale vaardigheden
  • Ze zorgen voor een gevoel van veiligheid
  • Ze dragen bij aan de ontwikkeling van emoties

Hoe kies je de beste knuffel voor ieder kind?

Bij het kiezen van een knuffeldier zal het nodig zijn om rekening te houden met de leeftijd en het ontwikkelingsstadium van het kind. Voor baby’s moet de knuffel zo zacht mogelijk zijn en indien mogelijk klein van formaat. Het is ook belangrijk dat ze geen kleine onderdelen bevatten die in de mond van de kleine terecht kunnen komen.

Voor baby’s zijn er extra zachte knuffels en knuffeldoekjes. Het is daarnaast belangrijk om een knuffel te zoeken die licht van gewicht is en een minder dikke ‘vacht’ heeft. Naarmate het kind ouder wordt, zal het knuffels van zijn of haar favoriete televisiekarakters of meer interactieve modellen willen hebben, zoals knuffels die muziek maken of bewegen.

Bij het kiezen van een knuffeldier zal het nodig zijn om rekening te houden met de leeftijd en het ontwikkelingsstadium van het kind. 
(Bron: Bualuang: 81650712/ 123rf.com)

Welke soorten knuffels zijn er op de markt?

Knuffelbeesten kunnen worden ingedeeld op basis van hun uiterlijk. De meest voorkomende zijn de knuffels in de vorm van dieren, waaronder natuurlijk de teddyberen. Er zijn echter ook modellen van giraffen, honden, katten, apen en een groot aantal andere dieren. Wat de maten betreft, kunnen deze knuffels groot, gemiddeld of klein zijn.

De grootste knuffels kunnen net zo groot als een volwassene (160 cm) zijn, terwijl de kleinere modellen vaak tussen de 10 en 25 cm variëren. Er bestaan ook knuffelbeesten in de vorm van bekende televisiekarakters, zoals bijvoorbeeld de figuren van Disney, Peppa Pig, Paw Patrol en nog veel meer. Tot slot zijn er nog de eenvoudige of juist meer interactieve modellen met verschillende functies.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Om het beste knuffeldier voor je kleintje te vinden, zijn er enkele aankoopcriteria die je in gedachten moet houden. Elk kind is anders, het is daarom essentieel om rekening te houden met hun leeftijd, hun smaak en andere aspecten. Hieronder vertellen we je wat de belangrijkste aankoopcriteria zijn om de knuffel te vinden die het meeste in lijn is met de behoeften van het kind.

Ontwerp

Het design is een van de belangrijkste criteria bij het kiezen van een knuffeldier. Wat dit aspect betreft zal het nodig zijn om rekening te houden met de smaak van het kind, of zelfs de smaak van zijn ouders, als het een geschenk voor een baby is. Er bestaan oneindig veel verschillende modellen op de Nederlandse markt. Alleen al wat kleuren betreft, kun je bijvoorbeeld kiezen voor pastelkleuren, of juist hele opvallende kleuren.

Vergeet ook niet om naar de zachtheid van het knuffeldier te kijken. Voor een baby is het bijvoorbeeld aan te raden om te kiezen voor een model met een extra zachte textuur. Je kunt voor een teddybeer kiezen, of voor ieder ander dier. Ook zijn er modellen van beroemde personages, zoals Mickey Mouse, Kermit de Kikker en Spiderman.

Er zijn knuffels die, net zoals met de hand gemaakte lappenpoppen, al sinds 1830 worden gebruikt.

Afmetingen

Een ander criterium om te overwegen is de grootte van het knuffeldier. Er zijn kinderen die een voorkeur hebben voor XL-modellen, omdat ze veel plezier hebben met een nieuwe vriend die net zo groot is als zij. De grootste knuffelbeesten kunnen oplopen tot 160 cm hoog. Dit soort knuffels zijn bovendien ideaal als decoratie van de kinderkamer, hoewel ze niet het meest hanteerbaar zijn.

Er zijn ook kleine knuffelbeesten waarvan de afmetingen ongeveer 25 cm hoog zijn. Deze zijn ideaal voor baby’s, omdat de baby zonder gevaar met het kleine knuffeltje kan slapen. Tot slot zijn er de middelgrote modellen, misschien wel de beste keuze voor kinderen op een iets oudere leeftijd. Deze maat is handig om de knuffel te omarmen en ermee te praten.

Knuffels zijn speelgoedartikelen die het zelfrespect van het kind verbeteren, hun verantwoordelijkheidsgevoel bevorderen, en comfort en vrede bieden.
(Bron: MaszaS: 668538/ 123rf.com)

Onderhoud

Hygiëne is essentieel als het gaat om knuffelbeesten. Vergeet niet dat het speelgoed is dat continu in contact is met het kind, maar ook met de grond en met stof. Het komt vaak voor dat baby’s de knuffel in hun mond nemen, daarom is het belangrijk om ze altijd in optimale hygiënische omstandigheden te houden.

Afhankelijk van het materiaal van de knuffel is het mogelijk om ze in de machine te wassen, tussen de 30 en 40 graden. Zorg ervoor dat je voor het wassen de instructies van de fabrikant raadpleegt. Als de knuffel van delicate materialen is gemaakt, is het mogelijk dat je ze alleen met de hand kunt wassen. Ook bij modellen met elektronische onderdelen kan het ook nodig zijn om contact met water te vermijden.

Het design is een van de belangrijkste criteria bij het selecteren van een knuffeldier voor het kind.
(Bron: Evgeny Atamanenko: 54007523/ 123rf.com)

Leeftijd van het kind

Als je een nieuw knuffeldier koopt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het gekozen model geschikt is voor de leeftijd van het kind. Fabrikanten geven deze informatie meestal op de verpakking aan. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat een knuffeldier voor een baby geen kleine, harde of geverfde onderdelen bevat, omdat deze schadelijk kunnen zijn of los kunnen raken en ingeslikt kunnen worden.

Voor kinderen op een jonge leeftijd is het raadzaam om te kiezen voor extra zachte knuffels. Als het kind groeit, zullen de mogelijkheden zich uitbreiden. De extra functies zullen dan steeds belangrijk worden voor een groter plezier. Beetje bij beetje zal het kind geïnteresseerd raken in modellen die geluid maken, tegen het kind praten of bewegen.

Veiligheid

Veiligheid is een essentiële factor als het gaat om speelgoed. Dit betekent dat je ervoor moeten zorgen dat het product voldoet aan de Europese regelgeving, bevestigd door de CE-markering. Op die manier zorg je ervoor dat de knuffel alle eigenschappen heeft om het nieuwe beste vriendje van je kind te worden.

Speelgoed moet in Nederland, en in de rest van Europa, voldoen aan de essentiële veiligheidseisen volgens Artikel 10 en Bijlage II van Richtlijn 2009/48/EG. De eisen gaan over de fysische, mechanische, chemische en elektrische eigenschappen maar ook over de ontvlambaarheid, hygiëne en radioactiviteit van speelgoed.

Samenvatting

Een knuffelbeest of knuffeldier is een zachte pop in de vorm van bijvoorbeeld een dier of bekend karakter van een tv-serie. Knuffels zijn, net als al het andere speelgoed, vooral aangewezen voor het vermaak van kinderen. Om de veiligheid van je kind te garanderen, is het absoluut noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de knuffel van de hoogste kwaliteit is. Een goed knuffeldier zal het kind gedurende zijn gehele jeugd vergezellen.

Er is iets bij knuffels dat niet alleen kinderen prikkelt, maar ook volwassenen. We hebben allemaal een knuffel gehad waar we dol op waren toen we klein waren. Er zijn zelfs mensen die ook als volwassene nog een knuffel hebben. Knuffels zijn geschikt voor alle leeftijden en generaties. Ook voor ieder kind is er een lief en zacht knuffelvriendje te vinden.

Vond je onze shopgids over knuffels interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij het knuffelbeest kunnen vinden dat het beste bij hen of hun kind past.

(Bron van de header afbeelding: Melpomen: 82331199/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies