Laatst bijgewerkt: 20-07-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

17Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

76Verzamelde opmerkingen

Kampeertrips, korte zomertrips, picknicks of gewoon uitstapjes naar een andere stad. Meestal neem je eten of drinken mee dat gekoeld moet worden. Het is goedkoper om iets mee te nemen dan om het ter plaatse te kopen. En waar wil je je voedsel in koelen? Precies! In een koelbox.

Er zijn verschillende soorten koelers die geschikt zijn voor je auto. Sommige hebben elektriciteit nodig en andere niet. In deze koelbox voor de auto test 2021 hebben we de belangrijkste informatie voor het kopen van een koelbox gebundeld en alle belangrijke criteria op een rijtje gezet. We hebben ook enkele van onze favorieten geüpload. Je vindt ook de voordelen en nadelen van koelers in dit artikel.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Er zijn 3 verschillende soorten koelers die je in je auto kunt gebruiken. De verschillende soorten zijn: passieve koeler, thermo-elektrische koeler, absorptiekoeler en compressorkoeler.
 • De koelers verschillen in functie, grootte en energieverbruik.
 • Passieve koelers hebben geen energie nodig om actief te koelen, de andere modellen moeten permanent op een stroombron aangesloten zijn om te koelen.

Koelbox voor de auto: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor autokoelers

Om de perfecte koeler voor je auto te kunnen kopen, moet je een paar dingen overwegen. Daarom hebben we de belangrijkste aspecten uitgezocht en uitgelegd. Zodat je weet waar je op moet letten als je je koeler koopt. Samengevat zijn dat:

De aankoop- en evaluatiecriteria worden hieronder toegelicht.

Maat

Koelers zijn er in veel verschillende maten en variaties. Voor je er een koopt, moet je weten voor hoeveel mensen je hem nodig hebt en hoeveel je er in wilt opbergen. Er zijn in principe vier verschillende soorten koelers.

Deze werken met verschillende technologieën en zijn ook in verschillende maten verkrijgbaar. De soorten worden hieronder uitgelegd. De volgende tabel toont het type koelbox en de vulcapaciteit (in liter).

Type vulhoeveelheid
Passieve koeler 20 liter
Thermo-elektrische koeler 30 liter
Absorptiekoeler 40 liter
Compressorkoeler 50 liter

Als je niet weet wat je met de capaciteit aan moet en je liever oriënteert op het aantal mensen, dan helpt de volgende tabel je.

Aantal personen capaciteit
1-2 personen 10-25 liter
4-5 personen 20-40 liter

Energie-efficiëntieklasse

Energie-efficiëntieklassen worden gebruikt om een apparaat in een bepaalde klasse in te delen. Zo weet je of je autokoeler veel energie verbruikt of niet. Er zijn in totaal 10 klassen (A+++ tot D). Het is heel belangrijk dat je aandacht besteedt aan de energie-efficiëntieklasse. De koeler mag de accu van je auto niet te veel belasten (bv. bij stilstand). Anders wordt je auto-accu ontladen en start je auto niet meer.

Als je een autokoeler koopt, let er dan op dat hij minstens energie-efficiëntieklasse A++ heeft. Dit is als de norm geclassificeerd.

Verbindingen

Voor de auto is het belangrijk dat de koeler een 12 V aansluiting heeft. Dit is de enige manier om elektriciteit te krijgen. Je steekt de aansluiting meestal in de sigarettenaansteker. De 230 V aansluiting wordt gebruikt voor het stopcontact. De meeste elektrische koelers hebben nu beide aansluitingen.

Batterij-monitor

De accubewaker bewaakt de accu van je auto. Als je je auto langere tijd achterlaat en de koeler stroom blijft trekken, kan je auto-accu ontladen zijn. De accumonitor verbreekt de verbinding met de koeler zodra er stroom gebruikt wordt die de auto nodig heeft om te starten.

Zodra er weer stroom beschikbaar is, brengt de batterijmonitor een verbinding tot stand.

Batterijmonitors zijn goed voor zwakke batterijen.

Sommige koelers hebben een geïntegreerde batterij-monitor. Deze zijn echter van een hogere prijsklasse. Je hebt ook de mogelijkheid om een aparte accumonitor te kopen en die aan je auto-accu te bevestigen.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een koelbox voor je auto koopt.

Voordat je een koeler voor je auto koopt, moet je het volgende overwegen. Hier zijn de belangrijkste vragen en de antwoorden erop. Na dit alles gelezen te hebben, weet je waar je op moet letten bij de aanschaf van je autokoeler.

Waarom heb ik een autokoelbox nodig?

Het is een warme zomerdag en je wilt naar het meer? Gekoelde drankjes zijn een must! En de koelbox voor je auto is daar ideaal voor. Natuurlijk kun je ook voedsel of andere producten vervoeren.

Kühlbox Auto-1

Je hoeft je bier niet in het zand te koelen als je de juiste koeler hebt.
(Beeldbron: Beeld door Greg Montani op Pixabay)

Je kunt de koelbox ook gebruiken voor je kampeertocht of zelfs voor je strandtrip. Er zijn veel toepassingen voor de autokoeler. Het belangrijkste is dat je inhoud koel gehouden wordt.

Wat zijn de verschillende soorten koelers?

Voordat je een koelbox voor je auto koopt, moet je nadenken over welke koelbox bij jou en je beoogde gebruik past. Er zijn drie verschillende soorten koelers. Dit zijn:

 • Passieve koeler
 • Thermo-elektrische koeler (ook Peltier koeler genoemd)
 • Absorberende koeler
 • Compressor koeler

Deze koelers verschillen vooral in grootte, prijsklasse en functie. Ze zijn allemaal geschikt voor je auto.

Hoe verschillen de verschillende soorten koelers van elkaar?

Ook dit hangt af van het type koeler. Zoals gezegd zijn er vier verschillende soorten: passieve koeler, thermo-elektrische koeler, absorptiekoeler en compressorkoeler. Ze werken allemaal anders.

Passieve koeler

De passieve autokoeler werkt zonder enige energie. Hij koelt met koelbatterijen. Koelbatterijen zijn gemaakt van een speciale gel die gekenmerkt wordt door een laag temperatuurverlies. Je moet deze cool packs invriezen voor je ze gebruikt en ze dan in de koelbox verpakken. Hoe meer batterijen je erin stopt, hoe koeler je koelbox zal zijn.

Voordelen
 • Geen elektriciteit nodig
 • goedkoop
Nadelen
 • Koelbatterijen moeten voorbereid worden
 • kunnen niet spontaan gebruikt worden
 • specifieke koeltijd

Thermo-elektrische koeler

De thermo-elektrische koeler wordt ook wel een Peltier koeler genoemd. De naam komt van de Peltier elementen. Deze zitten in het deksel en zijn verantwoordelijk voor de koeling. Thermo-elektrische koelers kunnen je ook warm houden. Ze zijn ideaal voor korte uitstapjes, picknicks of korte vakanties.

De koelers zijn zeer robuust en goedkoop (meestal minder dan 100€). De doos is echter sterk afhankelijk van de buitentemperatuur. De thermo-elektrische box kan slechts koelen bij 15-20 graden onder de omgevingstemperatuur. Daarom is het niet geschikt voor warmere landen.

Voordelen
 • robuust
 • goedkoop
Nadelen
 • afhankelijk van de buitentemperatuur

Absorberende koeler

Het bijzondere van de Absorber koeler is dat hij ook met gas in plaats van elektriciteit kan werken. Dit is ideaal voor kampeer-, tent- of caravanvakanties. De Absorber koeler werkt ook geruisloos. Absorberende koelers kunnen in de auto niet hun volledige koelpotentieel bereiken door de geringe energie-inbreng.

De doos wordt gekoeld met een koelmiddel, en de warmte wordt voortdurend aan dit koelmiddel onttrokken. De koeler moet echter tijdens het koelproces zonder onderbreking op een energiebron aangesloten zijn. De koeler van de absorber is ook afhankelijk van de buitentemperatuur. De maximale koelcapaciteit is 20-30 graden onder de omgevingstemperatuur.

Voordelen
 • Geruisloos
 • meerdere energiebronnen mogelijk
Nadelen
 • Hangt af van de omgevingstemperatuur
 • kan in de auto niet tot volle ontplooiing komen
 • moet de hele tijd op een stroombron aangesloten zijn

Compressor koeler

De compressorkoeler wordt ook wel een autokoelkast genoemd. Dit komt omdat hij op eenzelfde manier werkt als een koelkast. Hij kan je voedsel niet alleen koelen, maar ook invriezen. Hij is vooral geschikt voor kampeertochten.

De compressorkoeler kan de gewenste temperatuur in zeer korte tijd bereiken. Deze koeler is echter niet ideaal voor in je auto, want hij is erg zwaar en kan hinderlijk zijn om mee te nemen. De compressorkoeler is echter niet afhankelijk van de omgevingstemperatuur zoals de andere modellen.

Voordelen
 • Invriezen ook mogelijk
 • gewenste temperatuur instelbaar
 • onafhankelijk van omgevingstemperatuur
Nadelen
 • zwaar
 • kosten-intensief

Welke koelbox is geschikt voor mij?

Dit hangt helemaal af van wat je wilt doen. Als je een kleine picknick of een uitstapje in de onmiddellijke omgeving plant, volstaat een passieve koelbox. Het werkt een paar uur zonder problemen. Bovendien hoef je niet veel geld te investeren. Als je echter een langere tocht van enkele uren plant, raden we elektrische koelers voor je auto aan. Thermo-elektrische koelers zijn het meest geschikt.

Je kunt ze in je auto inpluggen en je eten blijft koel. Maar als je een kampeertocht plant of gaat kamperen, raden we de andere twee varianten aan: Compressor koeler en absorber koeler. Deze hebben beide aansluitingen voor een stopcontact. Ze zijn meestal groter en niet afhankelijk van de omgevingstemperatuur.

Daarom zijn ze beter geschikt voor langdurig gebruik. Voordat je een koelbox koopt, moet je weten hoeveel ruimte je in je auto hebt. Natuurlijk is het verschil groot als je een Smart rijdt in tegenstelling tot een Jeep. Je hebt ook de mogelijkheid je koelbox in de bagageruimte te vervoeren, als je de ruimte hebt en een verlengkabel.

Hoe lang blijft een autokoelbox koel?

Dit hangt helemaal af van je koeler. Passieve koelers die op oplaadbare batterijen werken kunnen 5 tot 7 uur koelen.

Kühlbox Auto-2

Met de juiste koelbox kun je je roadtrip beginnen. Het maakt niet uit waar!
(Beeldbron: Beeld door Pawel Grzegorz op Pixabay)

De rest van de koelers houdt je voedsel koel zolang ze in het stopcontact zitten. Maar wees voorzichtig als je de auto lange tijd laat staan, want het gebruik van de koeler kan de accu van je auto snel leegmaken. Daarom raden we je aan een batterij-monitor aan te schaffen.

Hoeveel kost een autokoelbox?

De prijsklasse voor koelers is groot. Het hangt af van het type koeler. De passieve koeler is de goedkoopste koeler voor je auto. Hij verbruikt geen extra energie en werkt met oplaadbare batterijen.

Je kunt passieve koelers kopen voor zo weinig als €10. Thermo-elektrische koelers zijn er vanaf €20. Je kunt tussen € 100 en € 400 begroten voor een goede absorptiekoeler. De duurste autokoelers zijn de compressorkoelers en de prijsklasse is 300 tot 600 €. De koelers in de hogere prijsklasse zijn meestal van betere kwaliteit dan de andere. Als je je autokoeler regelmatig wilt gebruiken, raden we een duurdere koeler aan.

Wat kan ik in de koelbox vervoeren?

In principe kun je er alles in bewaren wat gekoeld moet worden. Je kunt er drankjes, voedsel, cosmetica of zelfs medicijnen in vervoeren.

Opmerking: Voor medicijnen raden we de volgende koelers aan: Absorber koeler en Compressor koeler.

Maar voordat je een koelbox voor je auto koopt, moet je je bewust zijn van wat je wilt opbergen. Dit heeft invloed op de grootte van je koeler. Als je van plan bent flessen te vervoeren, houd daar dan rekening mee bij je aankoop. Anders moet je ze diagonaal in de koelbox inpakken, wat veel ruimte inneemt.

Waar sluit ik de koelbox op de auto aan?

De thermo-elektrische koeler, de absorptiekoeler en de compressorkoeler moeten verbonden zijn. Bij de levering is een aansluitkabel voor de sigarettenaansteker van de auto inbegrepen.

Alles wat je hoeft te doen is de kabel in de sigarettenaansteker te steken en je koeler werkt. Hier is een video die je precies laat zien hoe het werkt. Als je een koelbox koopt, let er dan op dat er een kabel bij zit om hem op je auto aan te sluiten. De extra aanschaf van een kabel kan je extra geld kosten en de koelprestaties van de box komen in het gedrang.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies