Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

34Bestede uren

21Beoordeelde onderzoeken

69Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote koeler test 2021. Hier stellen we alle koelers die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het Internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste koeler voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een koeler wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Koelers zijn heel praktisch en flexibel, zodat ze optimaal voor allerlei toepassingen gebruikt kunnen worden.
 • Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen de Peltier koeler, de passieve koeler, de compressorkoeler en de absorptiekoeler.
 • De prijsklasse voor koelers is vrij breed. Eenvoudige modellen koop je voor zo weinig als 20 euro, terwijl duurdere versies meer dan 500 euro kunnen kosten.

Koelbox: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een koelbox koopt

Hoe wordt een koelbox gebouwd?

In principe verschilt de constructie van een koeler naargelang het type, maar bijna alle koelers hebben een handvat om ze te kunnen vervoeren. Verder is in elk model ook isolatie aangebracht.

Een verschil in de constructie tussen de verschillende modellen is het materiaal. Er zijn koelers van gietijzer, plastic, staal of zelfs polystyreen.

Dankzij de optimale isolatie kun je je koelbox in de zomer mee op kampeervakantie nemen en zelfs buiten genieten van verfrissende drankjes. (Image source: unsplash.com/ thedmcsa)

De meeste koelers zijn geïsoleerd met PU schuim. Dankzij de zweleigenschappen van hard polyurethaanschuim kan het optimaal als isolatielaag gebruikt worden.

Een koelbox kan ook als een karretje gebouwd worden. Dit betekent dat je hem niet altijd hoeft te dragen, maar hem op een warme dag comfortabel achter je aan kunt slepen.

Koelers kunnen met een handvat of met handvatten aan de zijkant uitgerust zijn. Deze kunnen weggeklapt worden, maar de verzonken handgrepen zitten vast. Boeggrepen vind je vooral op passieve koelers.

Hoe werkt een koeler?

Koelers zijn zeer veelzijdig en zijn ideaal voor vrije tijd, sport en reizen.

In de zomer zijn koelboxen bijzonder populair omdat je ze gemakkelijk mee kunt nemen naar het meer of het zwembad. Bovendien zijn koelboxen in de auto ook erg populair.

Wist je dat koelboxen ook levensredders zijn?

Sinds enige tijd worden koelers niet alleen door particulieren gebruikt, maar ook de geneeskunde heeft er baat bij. Transplantatieorganen en bloed moeten koel gehouden worden, dus worden er koelboxen gebruikt om ze te vervoeren. De beste koeler kan dus mensenlevens redden.

Verschillende soorten koelers worden verschillend bediend. Sommige koelers worden aangedreven door een enkele koeler, andere door een of meer koelbatterijen.

Compressorkoelers werken dankzij een compressorkoeler die de gasvormige koelvloeistof samenperst en condenseert. Als de temperatuur echter lager is, verdampt de koelvloeistof door warmte-absorptie. Deze cyclus herhaalt zich steeds weer.

Elektrische koelers hebben aansluitingen met stekkers voor 12 volt en 230 volt, op de achterkant of op de zijkant. Ze hebben ook regelaars om de temperatuur in te stellen.

De belangrijkste functie van koelers is de koelfunctie. Dankzij de speciale isolatie proberen koelers het koudeverlies tegen te houden. Niettemin verliezen koelers telkens als ze geopend worden een beetje van de opgebouwde kou.

Wat kost een koeler?

Er is een groot prijsverschil tussen de verschillende koelers. De kosten variëren naargelang de kwaliteit en het model van de koeler.

De goedkoopste koelers zijn passieve koelers, die je voor zo weinig als 20 euro kunt krijgen. Peltier koelers vind je in een vergelijkbaar prijssegment. Ze zijn verkrijgbaar voor slechts 60 euro.

Absorberende koelers zijn iets duurder. Je kunt ze niet voor minder dan 150 euro kopen, maar je kunt wel besparen op het verbruik omdat ze op gas lopen.

Compressorkoelers zijn het duurst, goedkope modellen in deze categorie kosten minstens 200 euro.

Om je snel een idee te geven van de prijsverschillen, hebben we een overzichtelijke tabel gemaakt met de respectieve koelertypes en de bijbehorende prijsklasse.

Type Prijsklasse
Passieve koeler 20-150 euro
Peltier koeler 60-400 euro
Absorber koeler 150-400 euro
Compressor koeler 200-500 euro

De prijsklasse ligt tussen 20 en 500 euro.

Afhankelijk van wat belangrijk voor je is, ben je vrij om een model te kiezen.

Welke alternatieven zijn er voor koelers?

Behalve een koelbox zijn er ook andere alternatieven die een soortgelijke functie hebben. Elke variant heeft verschillende voordelen en nadelen. In het volgende gedeelte geven we je een kort overzicht van de alternatieven voor een koelbox.

Mogelijke alternatieven zijn:

 • Koeltas
 • Minikoelkast

We hebben een kleine tabel opgesteld met de respectieve voor- en nadelen van de twee alternatieven voor een koelbox.

Type Voordelen Nadelen
Koeltas Gunstig, gemakkelijk te vervoeren Alleen voor korte koeltijden, kan niet regelmatig gebruikt worden, niet geschikt voor autoritten
Minikoelkast Stabiel, constante koeling, bevroren goederen kunnen gekoeld worden Moeilijk te vervoeren, duurder

Besluit: Welke soorten koelers zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een koeler wilt kopen, zijn er vier alternatieven om uit te kiezen

 • Peltier koeler
 • Passieve koeler
 • Absorberende koeler
 • Compressor koeler

Alle vier de soorten koelers hebben voor- en nadelen. Afhankelijk van wat je verkiest en waar je je koeler voor wilt gebruiken, is een ander type geschikt voor je.

We willen deze beslissing graag gemakkelijker voor je maken in het volgende gedeelte.

Wat zijn de kenmerken van een Peltier koeler en wat zijn de voor- en nadelen?

De Peltier koeler, ook wel elektrische koeler genoemd, is goedkoop in aanschaf en geeft je langdurige koeling met behulp van elektriciteit.

Dankzij de verschillende maten zijn er Peltier koelers met een inhoud van tussen de 10 en 40 liter. Ze zijn ook heel stabiel en hebben naast hun koelende functie ook een verwarmende functie.

Voordelen
 • Lage aanschafkosten
 • Zeer stabiel
 • Verwarmings- en koelfunctie
Nadelen
 • Hoog stroomverbruik
 • Temperatuurschommelingen tijdens koelen

De geluidsemissie ligt hier in het midden bij ongeveer 35dB. Een nadeel van de Peltier koeler is dat hij veel elektriciteit verbruikt.

Omdat de koeling van een elektrische koeler ook afhangt van de omgevingstemperatuur, moeten temperatuurschommelingen verondersteld worden. Dit betekent dat bevroren goederen niet voldoende gekoeld kunnen worden.

Wat zijn de kenmerken van een passieve koeler en wat zijn de voor- en nadelen?

De passieve koeler koelt met behulp van koelbatterijen of gemalen ijs en is voor een lage prijs verkrijgbaar.

Een ander voordeel van de passieve koeler is dat hij geen geluidemissie heeft (0 dB). Bovendien heeft de passieve koeler geen elektriciteit nodig.

Voordelen
 • Praktisch
 • Gebruikt geen elektriciteit
 • Lage aanschafprijs
 • Geruisloos
 • Diverse maten
Nadelen
 • Vereist minstens een koelbatterij
 • Tijdelijk koelvermogen

De vulcapaciteit is tussen één en 64 liter, afhankelijk van het model. Je moet er rekening mee houden dat dit type koeler altijd minstens een koelbatterij of ijs nodig heeft, wat ook ruimte inneemt.

De isolatie beïnvloedt de koeltijd van de doos, maar die is beperkt tot ongeveer 15 uur.

Wat zijn de kenmerken van een absorptiekoeler en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De absorptiekoeler heeft een lage geluidsemissie van 10 dB en je kunt kiezen uit drie verschillende voedingsmogelijkheden, gas, 12 volt en 230 volt.

Een ander voordeel is dat deze variant onderhoudsvrij is. Bovendien is afkoeling op langere termijn mogelijk. De absorptiekoeler is verkrijgbaar met een inhoud van 31 tot 40 liter.

Voordelen
 • Bijna geruisloos
 • Onderhoudsvrij
 • Drie toevoermogelijkheden
 • Koelt tot 25 graden onder de omgevingstemperatuur
Nadelen
 • Hoge aanschafprijs
 • Bevroren goederen kunnen niet voldoende gekoeld worden

De koelcapaciteit van de box hangt af van de omgevingstemperatuur en kan tot 25 graden eronder koelen. Dit is echter niet voldoende om diepvrieswaren te koelen.

Een ander nadeel is de hoge aanschafprijs.

Wat zijn de kenmerken van een compressorkoeler en wat zijn de voor- en nadelen?

De koeling van een compressorkoeler lijkt op die van een koelkast en kan dus ook als koelkast gebruikt worden. Het koelvermogen is onafhankelijk van de omgevingstemperatuur en diepvrieswaren kunnen constant tot -15 graden gekoeld worden.

Je kunt ook een kleine compressorkoelkast op de sigarettenaansteker van je auto aansluiten om tijdens het rijden van gekoelde drankjes te genieten.

Voordelen
 • Laag stroomverbruik
 • Constante koeling
 • Kan ook als koelkast gebruikt worden
 • Koelvermogen onafhankelijk van buitentemperatuur
 • Tot -15 graden mogelijk
Nadelen
 • Luide geluiden
 • Hoge aanschafprijs

Een ander voordeel van een compressorkoeler is dat hij weinig elektriciteit verbruikt. De inhoud varieert van 15 tot 41 liter, afhankelijk van het model.

Een nadeel van een compressorkoeler is de hoge aanschafprijs. Hij kan soms ook een hogere geluidsemissie hebben (10 – 60 dB).

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om koelers te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele koelers die er zijn.

De criteria die je kunt gebruiken om verschillende koelers met elkaar te vergelijken zijn o.a.

 • De grootte
 • Koelcapaciteit
 • Het geluidsniveau
 • Gebruiksvriendelijkheid
 • De soort energie
 • Het toepassingsgebied

In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Maat

De maat is een belangrijk aankoopcriterium omdat hij verband houdt met de energiebehoefte en het gewicht van de koeler. De grootte heeft ook te maken met het gebruik van de koeler.

Als je je koelbox af en toe mee wilt nemen naar het meer of het zwembad, is een kleine koelbox met een inhoud van 25 liter ideaal.

Voor een groter gezin of een kampeervakantie raden we een grote koelbox van 40 tot 50 liter aan. Je kunt gemakkelijk eten en drinken vervoeren voor meerdere mensen.

Koelcapaciteit

Voordat je je nieuwe koeler koopt, moet je weten of zijn koelcapaciteit afhankelijk is van de omgeving, want afhankelijk van je breedtegraad heb je misschien een koeler nodig die werkt ongeacht de buitentemperatuur.

De specificaties van de fabrikant en de werkelijke koelcapaciteit van de apparaten lopen meestal sterk uiteen.

In de Duitse zone is een passieve, elektrische of Peltier koeler prima geschikt. Voor alle temperaturen daarboven raden we een compressorkoeler aan.

De fabrikanten van koelers vermelden vaak “onder omgevingstemperatuur” als de waarde voor de koelcapaciteit. Dit geldt voor alle boxen behalve de compressorkoeler, die koelt ongeacht de omgevingstemperatuur.

Om je te helpen de koelcapaciteiten van de verschillende koelers te beperken, hebben we een overzichtstabel gemaakt.

Type Uitwendige temperatuur Intern bereikte temperatuur
Passieve koeler 30 °C 15 °C tot 0 °C (afhankelijk van model)
Peltier koeler 30 °C 12 °C tot 0 °C (afhankelijk van model)
Absorber-Koelbox 30 °C 10 °C tot 0 °C (afhankelijk van het model)
Compressorkoeler 30 °C Ingestelde temperatuur in het bereik van 10 °C tot -22 °C (afhankelijk van het model)

Geluidsniveau

Wat het geluidsniveau betreft, hangt alles ervan af, waar je je koeler voor wilt gebruiken. Voor dagtochten en langere autoritten is het geluidsniveau onbelangrijk, want het is niet hinderlijk.

Maar als je de koeler koopt voor een kampeertocht of voor je boot, raden we een passieve of absorberende koeler aan, want het geluid van de koeler kan hinderlijk zijn, vooral ‘s nachts.

De compressorkoeler heeft een ventilatiesysteem dat aangaat als dat nodig is en daardoor lawaai maakt.

We raden je aan een koelbox te kopen die gemakkelijk in de kofferruimte van de auto of camper past.

Gebruiksvriendelijkheid

Gebruiksvriendelijkheid speelt een belangrijke rol bij de aanschaf van een koeler. Is de koelbox gemakkelijk te vervoeren? Past hij in de kofferbak van je auto, in de camper of op de boot zonder in de weg te zitten?

Een deelbare binnenkant van je box maakt het mogelijk voedsel van elkaar te scheiden en de boel netjes te houden. Een groot gemak wordt bijvoorbeeld geboden door wieltjes aan je koelbox. Deze maken het vervoer gemakkelijker.

Je koelbox moet gemakkelijk te gebruiken zijn, dus is het belangrijk dat je de temperatuur snel kunt instellen, bijvoorbeeld. Er zijn hier twee verschillende mogelijkheden, handmatige draaiknopbediening of een digitaal LED display.

Energietype

Het energietype hangt vooral af van waar je je koeler voor wilt gebruiken. Heb je een koeler maar kort nodig, dan is een passieve koeler precies goed voor je.

Als je een koeler koopt, let er dan op dat de nodige aansluitingen in het apparaat ingebouwd zijn en dat ze gemakkelijk te gebruiken zijn.

Sommige fabrikanten vermelden niet dat een externe 230-volt omvormer nodig is voor gebruik met een stopcontact.

Zoek je alleen een kastje om in je auto te vervoeren, dan is een 12- of 24-volt aansluiting voldoende. Wil je daarentegen een flexibele box voor verschillende situaties, dan moet hij ook een 230-volt spanning hebben of een aansluiting voor gastoevoer.

Gebruiksgebied

Het gebruiksgebied is een belangrijk criterium om uit te zoeken welke koeler voor jou het meest geschikt is. Als je je koeler gebruikt voor incidentele dagtochten, is een passieve of Peltier koeler prima geschikt.

Als je de koeler daarentegen vaak in de auto gebruikt, raden we een thermo-elektrische koeler aan. Een koelbox met wieltjes en stevige handvatten zou ideaal zijn voor een zwempartij.

Ga je daarentegen naar een warme vakantiebestemming en wil je je koelbox de hele tijd gebruiken, b.v. bij het kamperen, dan moet je overwegen een compressorkoelbox te kopen, want de koelcapaciteit overtreft die van alle andere koelboxen.

Je kunt een absorptiekoeler ook gebruiken, vooral op kampeertochten, want hij is heel flexibel door de drie aansluitmogelijkheden, zoals gas, 12 en 230 volt.

Beeldbron: pixabay.com/ Hans

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies