groenten in een koelkast
Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

74Verzamelde opmerkingen

Kun je je nog een leven zonder elektronische apparaten voorstellen? Waarschijnlijk niet. Toch zijn er op dit moment nog steeds mensen die leefden in een tijd waarin elektrische apparaten een luxe waren. Gelukkig is er vandaag veel keuze en zijn de meeste apparaten zelfs goed betaalbaar. Een van de belangrijkste machines die we thuis gebruiken is de koelkast.

Een koelkast helpt je om voedsel langer te bewaren en te genieten van heerlijk gekoeld eten en drinken. De gemiddelde levensduur van een koelkast is tussen de 10 en 12 jaar. Heeft jouw koelkast die leeftijd bereikt? Of wil je gewoon een beter model? Ben je net verhuisd? In al deze gevallen wil je weten wat de beste opties zijn en welke koelkast je moet hebben. Met behulp van deze shopgids kom je erachter.
Belangrijk om te weten

 • Een koelkast helpt je om voedsel langer vers te houden. Bovendien voorkomt het dat producten zoals vlees en vis bederven en schadelijk worden voor je gezondheid.
 • In deze shopgids helpen we je de beste koelkast te vinden en die op de juiste manier te gebruiken. Een verkeerd gebruik draagt bij aan een hoger energieverbruik en het bederf van voedingsmiddelen. We geven je zeer praktische tips zodat dit jou niet overkomt.
 • Weet je welke capaciteit je moet hebben? Wil je ontdekken wat het energielabel van het apparaat is of hoe je ervoor zorgt dat dit jouw meest winstgevende aankoop ooit is? Mis dan de laatste sectie met aankoopcriteria verderop in deze shopgids niet.

Onze selectie: De beste koelkasten op de markt

Sommige mensen denken dat het kopen van een koelkast niet al te ingewikkeld is. Je gaat gewoon naar de winkel en kiest een model met de juiste prijs en maat. Het is waar dat deze twee factoren belangrijk zijn, maar er zijn nog veel meer kenmerken waar je rekening mee moet houden. Om je op weg te helpen, vind je hieronder een selectie met de beste koelkasten op de markt:

De beste koelkast voor op de camping

De koelkast van BCC Proline heeft geen groot formaat, maar wel voldoende inhoud. Met een koelinhoud van 81 liter en een vriesvak van 10 liter, biedt de koelkast voldoende ruimte om al je favoriete eten en drankjes op te slaan.

Dit product heeft een energieklasse van A+, en biedt een laag energieverbruik. Het heeft 2 planken, een groentela en een vriesvak. In de deur zitten nog 3 handige plankjes waar je kleinere spullen zoals bijvoorbeeld sausjes voor bij de barbecue kwijt kunt.

De beste Amerikaanse koelkast

Een Amerikaanse koelkast is onderscheidend door zowel een grote ruimte, als een ongekende luxe. De koelkast van Exquisit komt in deze categorie als winnaar uit onze test. Deze vrijstaande side-by-side koel-vriescombinatie is een alleskunner die met z’n hoogte van 177 cm maar liefst 436 liter netto inhoud biedt.

Met de diepte van 59 cm is deze Amerikaan net zo diep als je aanrecht en heb je dus niet te maken met een uitstekende koelkast.

De beste slimme koelkast

Ben je op zoek naar slimme koelkast? Deze hightech koelkast van LG voldoet aan al je dromen. Door twee keer op het spiegelglas te kloppen zie je precies waar je favoriete producten liggen zonder dat er koude lucht verloren gaat. Dat is niet alleen handig, maar ook erg stijlvol voor in je keuken.

Met de Smart Thinq-functie kun je de temperatuur van de koelkast en vriezer uitlezen of instellen en simpel eventuele problemen opsporen.

De koelkast met de beste prijs-kwaliteitverhouding

De Samsung RB31FERNDSA koel-vriescombinatie wordt met de All Around Cooling tot elke centimeter in de koelkast gelijkmatig gekoelt. De MultiFlow-functie zorgt ervoor dat de temperatuur constant blijft, waardoor voedingsmiddelen beter en langer vers blijven.

De Smart Space easy slide uitschuifbare laden maken het gemakkelijker om producten in de koelkast te leggen en eruit te halen. De koelkast heeft alles wat je wilt, voor een zeer vriendelijke prijs. We vinden dit echt een aanrader!

Shopgids: Alles wat je moet weten over koelkasten

Heb je hierboven de koelkast gevonden die je nodig hebt? Wees niet bang, als je er nog niet helemaal uitkomt. Je bent niet de enige! Om je te helpen een beslissing te maken, vind je hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen over koelkasten.

familie die nieuwe koelkast kiest

Een koelkast helpt je om voedsel langer vers te houden. Bovendien voorkomt het dat producten zoals vlees en vis bederven en schadelijk worden voor je gezondheid.
(Bron: Filimonov: 94664738/ 123rf.com)

Welke soorten koelkasten zijn er?

Een koelkast, ook wel ijskast genoemd, is een apparaat dat gebruikt wordt voor het gekoeld bewaren van etenswaren en dranken. Het is één van de elektrische huishoudelijke apparaten die ‘witgoed’ worden genoemd en in de 20e eeuw tot de standaarduitrusting van het westerse huishouden zijn gaan behoren. Er zijn verschillende soorten koelkasten. In de volgende tabel laten we je de belangrijkste modellen zien:

Soort koelkast Model Belangrijkste eigenstappen Opvallend
1-deurs Heeft één verticale deur. Werkt als een koelkast en heeft vaak geen vriezer. Handig als je een aparte vriezer hebt.
Mini Een extra kleine koelkast voor het koelen van drankjes en wat snacks. Een mini koelkast is vooral handig voor op de camping of je studentenkamer. Past vaak meer in dan je denkt.
Koel-vriescombinatie Heeft twee verticale deuren, de een boven de ander. De koelkast zit vaak boven en de vriezer onder. Deze koelkast kom je het meeste tegen in keukens in Nederlandse huishoudens.
Amerikaans Heeft twee verticale deuren. De vriezer zit vaak links, de koelkast rechts. Hebben in veel gevallen een waterdispenser.
French door Heeft twee verticale deuren. Onder de deuren zit het vriesgedeelte. De vriezer kan een eigen deur hebben, of uit lades bestaan.
4-deurs Heeft twee deuren boven en twee beneden. Is als het ware een dubbele koel-vriescombinatie. Veel mensen verwarren dit soort koelkast met de french door-koelkasten.

Wat is de juiste temperatuur voor een koelkast?

Het is belangrijk om te controleren of de temperatuur van je koelkast juist is. Tijdens de koudere maanden moet de koelkast ongeveer een temperatuur van 5 graden hebben, terwijl de juiste temperatuur voor een vriezer ongeveer –18 graden is. Als het buiten warmer wordt, raden we je aan beide apparaten 2 graden kouder te zetten. Zet de koelkast dan dus op 3 graden en de vriezer op een temperatuur van -20. Als het apparaat erg vol zit, is het voldoende om de temperatuur 1 of 2 graden te laten zakken.

Het gelukkige wijfje zoekt iets in de koelkast

Een koelkast, ook wel ijskast genoemd, is een apparaat dat wordt gebruikt voor het gekoeld bewaren van etenswaren en dranken.
(Bron: Om: 25864226/ 123rf.com)

Waar moet je de koelkast plaatsen?

In sommige keukens kun je niet zomaar kiezen waar je de koelkast plaatst, omdat dit indirect wordt bepaald door het ontwerp van de keuken zelf. Als je wel een keuze hebt, raden we je aan de koelkast nooit in de buurt van een directe warmtebron, raam, oven of fornuis te plaatsen. Anders zul je meer energie moeten gebruiken om het apparaat te koelen. Ook is het beter om het apparaat niet direct tegen een muur aan te zetten, zodat de koelkast niet oververhit raakt.

EUFICEuropean Food Information Council
“Door ons voedsel langer vers te houden, kunnen we ziekten voorkomen, het milieu ten goede komen en geld besparen.”

Hoe kun je de koelkast het beste indelen?

Door het eten en drinken op de juiste plaats te leggen, haal je het meeste uit je koelkast. Bovendien vermijdt je zo dat geurtjes en smaken zich met elkaar mengen. Als je de koelkast niet op de juiste manier indeelt, kan het voedsel minder lang vers blijven en uiteindelijk sneller bederven. Bekijk hieronder de tips die je helpen je koelkast op de beste manier in te delen:

 • Deur. Dit is de minst koude plek in de hele koelkast. Het is vooral bedoeld voor eieren, allerlei soorten drankjes en sauzen.
 • Bovenste gedeelte. Dit gedeelte is perfect voor het bewaren van restjes van maaltijden en geopende producten die niet heel koud hoeven te zijn en die de komende dagen worden geconsumeerd.
 • Midden. Na de deur is dit het minst koude deel van de koelkast. Je kunt hier producten plaatsen die een lagere temperatuur nodig hebben, zoals worstjes, kaas of yoghurt.
 • Onderste gedeelte. Dit is het koudste gedeelte en daarom moet je hier het vlees en de vis plaatsen. Dit type voedsel moet in de juiste verpakking of een bakje worden bewaard, zodat het elkaar niet besmet.
 • Lades. De lades in koelkasten zijn meestal bedoeld voor groenten en fruit. Er zijn ook modellen die speciale lades hebben voor vlees en vis. Belangrijk in ieder geval is dat je groenten en fruit apart houdt van vlees en vis. Groente heeft over het algemeen een lagere temperatuur nodig, anders bederft het sneller.
 • Diepvries. Het diepvriesgedeelte kan bestaan ​​uit planken of laden. Probeer voedsel op type te sorteren. Leg bijvoorbeeld alle vis in de ene lade en het ijs in een andere. Probeer altijd de bevriezingsdatum te markeren om zo in de gaten te houden hoe lang iets al in de vriezer ligt.

Eten en drinken blijft dus langer goed als je het op de juiste manier bewaart. Volg de bovenstaande tips op om zo lang mogelijk van je eten en drinken te blijven genieten en weinig weg te hoeven gooien.

vader en dochter nemen sap uit koelkast

Het is belangrijk om te controleren of de temperatuur van je koelkast juist is.
(Bron: lightfieldstudios: 102323747/ 123rf.com)

Waarom een No Frost-koelkast?

Weet je nog dat je vroeger je koelkast altijd moest ontdooien? Grote kans dat je een model met een cyclisch systeem had. In dit soort modellen vormen zich ijslagen in de vriezer die je handmatig moet verwijderen. Het No Frost-systeem voorkomt het verschijnen van de gevreesde ijslaag, dankzij de koude lucht die constant door het apparaat stroomt.

In principe is het No Frost-systeem altijd een aanrader, omdat het voorkomt dat je de koelkast moet ontdooien. Toch heeft het systeem ook enkele nadelen. Een derde mogelijkheid is om in te zetten op een hybride model, dat het beste van de twee voorgaande opties combineert. Hieronder vind je een tabel met de voor- en nadelen van de drie opties:

Systeem Voordelen Nadelen
No frost Je hoeft de koelkast niet te ontdooien, het invriezen gaat sneller en beter. Voedsel moet goed verpakt worden zodat het niet uitdroogt.
Cyclisch Voedsel droogt minder snel uit dan bij het No Frost-systeem het geval kan zijn. Het vriesgedeelte moet regelmatig worden ontdooid.
Hybride Ze drogen voedsel niet uit en vormen geen ijslaagje. Er zijn helaas nog niet zoveel modellen van dit type, waardoor ze vaak wat duurder zijn.

Hoe haal je het meeste uit je koelkast?

Naast wat je tot nu toe al in deze shopgids hebt kunnen lezen, willen we je nog een paar extra tips geven om het meeste uit je koelkast te halen. Dit zijn enkele ideeën die je niet alleen op het moment van aankoop zullen helpen, maar die er ook voor zorgen dat het apparaat langer meegaat. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

 • Roestvrij staal. Als je voor een roestvrij stalen koelkast kiest, zorg er dan voor dat je er een kiest met een anti-vingerafdruk laagje. Anders word je al snel gek van het steeds moeten schoonmaken.
 • Ventilatie. Verwijder stof van de ventilatieroosters zodat het apparaat minder energie verbruikt.
 • Deuren. Zoek altijd naar omkeerbare deurmodellen. Zo kun je het apparaat aan je woning, de stroomtoevoer en toekomstige wijzigingen aanpassen.
 • Energieverlies. Houd de deuren nooit te lang open, om te voorkomen dat je veel energie verbruikt om de koelkast af te laten koelen.
 • Speciale lades. Het liefste kies je voor lades met een temperatuurregeling, vooral als je veel vlees en vis in je koelkast bewaart.

Wat zijn de voor- en nadelen van een koelkast?

Bij de keuze van koelkast spelen uiteraard tal van factoren een rol. Verderop in deze shopgids laten we je zien op welke criteria je moet letten bij de aankoop van een koelkast. Maar voordat we daar aan beginnen, laten we je nog eens in een handig overzicht zien wat de voor- en nadelen van dit apparaat zijn. Zo ontdek je snel of een koelkast inderdaad hetgeen is waar jij naar op zoek bent:

Voordelen
 • Ze helpen je om eten en drinken te laten koelen en zo langer te bewaren
 • Er zijn veel verschillende modellen waar je uit kunt kiezen
 • Er zijn koel-vriescombinaties die tevens snel en efficiënt vriezen
Nadelen
 • De meest goedkope modellen zijn meestal niet erg compleet.
 • Sommige apparaten hebben wat onderhoud nodig

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Hieronder vind je een overzicht met de belangrijkste aankoopcriteria waar je op moet letten bij de aankoop van een koelkast. Deze criteria helpen je de beste en meest geschikte koelkast kiezen. Als je momenteel een oud apparaat hebt, kan dit op de middellange termijn een hoop energie en geld schelen. Wil je weten hoe? Hieronder leggen we het je uit.

Capaciteit

De capaciteit van de koelkast moet passen bij het aantal mensen met wie je in huis woont. Als de koelkast te groot is, is het probleem in principe dat je energie verspilt als je het apparaat niet volledig vult. Maar als het apparaat te klein is, zal je vaker boodschappen moeten doen en heb je mogelijk problemen met de indeling. Wil je weten welke capaciteit je moet hebben? Kijk in de tabel hieronder:

Aantal personen in huishouden Capaciteit in liters
1-2 150-200
2-3 200-250
4 250-300
5 of meer 300 en meer

Energieverbruik

Er zijn in principe zeven energielabels: A, B, C, D, E, F en G. Daarbinnen kunnen de labels weer worden onderverdeeld op een bredere schaal. Apparaten die ouder dan 10 jaar zijn hebben meestal een minder zuinig label dan de moderne modellen. Gelukkig worden er tegenwoordig praktisch geen apparaten verkocht die niet in klasse A vallen. Een A+ model verbruikt 20% minder dan een A-model, een A++ model 40% minder en een A+++ 60% minder.

Hoewel voor alle elektronische apparaten geldt dat het energieverbruik belangrijk is, geldt dat voor een koelkast misschien nog wel het meest. Het is wellicht zelfs het apparaat dat thuis de meeste energie verbruikt. De reden hiervoor is dat apparaat dag en nacht werkt, altijd tegen een vergelijkbaar tarief. Als je de optie hebt om te kiezen, raden we aan om voor een A+++ model te gaan. Het zal de investering waard zijn, aangezien je op de lange termijn een hoop energiekosten zult besparen.

Afmetingen

Het is belangrijk dat je rekening houdt met de afmeting van de koelkast zodat deze goed past bij de beschikbare ruimte in je keuken. Vergeet ook de afmetingen van de deuren niet. De koelkast moet uiteindelijk door de deur kunnen en op zijn plekje terecht komen. Als je dit aspect over het hoofd ziet, kun je problemen ondervinden bij het plaatsen van het apparaat bij jou thuis.

Samenvatting

Onze reis om je te helpen de beste koelkast te vinden, loopt ten einde. Gelukkig ken je nu alle aspecten die je moet analyseren om het meest geschikte apparaat te vinden. Je weet dat je rekening moet houden met de grootte van je keuken en met hoeveel personen je in huis woont. Bovendien hebben we je de nodige tips gegeven voor de optimale indeling van je koelkast.

Verder is het belangrijk om te controleren of de temperatuur van je koelkast juist is. Tijdens de koudere maanden moet de koelkast ongeveer een temperatuur van 5 graden hebben, terwijl de juiste temperatuur voor een vriezer ongeveer –18 graden is. In deze shopgids hebben we je laten zien op welke factoren je nog meer op moet letten om het maximale uit je koelkast te halen.

Vond je onze shopgids over koelkasten interessant? Laat hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media. We zijn erg benieuwd naar jouw mening!

(Bron van de headerafbeelding: Dolgykh: 24963122/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies