Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

41Bestede uren

27Beoordeelde onderzoeken

79Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote koeltas test 2021. Hier stellen we alle koeltassen die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste koeltas voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een koeltas wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • In tegenstelling tot een koelkast is een koeltas een mobiele houder voor het koelen van voedsel, drank, fruit of andere voorwerpen die koel bewaard moeten worden.
 • Koeltassen zijn praktische koelhulpjes – op het strand, tijdens autoreizen, bij picknicks, als de stroom uitvalt of de koelkast uitgebreid schoongemaakt moet worden.
 • Ze hebben een zeer goede koelcapaciteit dankzij oplaadbare batterijen of een stroomaansluiting, bieden veel opbergmogelijkheden en hebben een laag tarragewicht.

Koeltas: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een koeltas koopt

Hoe werkt een koeltas?

De koeltas werkt volgens een isolatiesysteem: Binnenin is de koeltas voorzien van isolerend materiaal om de temperatuur binnenin zo lang mogelijk vast te houden en de inhoud te beschermen tegen de buitentemperatuur. Het koelen zelf kan via koelpakketten of ook met elektriciteit. Bij elk van deze koelsystemen zijn er verschillen in behandeling en koelduur. Elk systeem heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Koeltas met cold pack houdt twee tot vier uur koud

De cold packs worden vooraf in het vriesvak ingevroren en dan gewoon in het zakje gestopt. Ze zijn ideaal voor tochten van twee tot vier uur en als er geen elektriciteit beschikbaar is. Let er bij aankoop op dat het deksel goed sluit en dat de koeltas goed geïsoleerd is. Hoe groter het volume van de koeltas, hoe meer batterijen je nodig hebt.

Koeltas met elektriciteit voor langdurige koeling

Als je langere tijd op tournee bent, zijn koeltassen met een actief koelsysteem geschikt. Deze werken met een 12-volt stroomaansluiting en kunnen gebruikt worden via de auto-accu (sigarettenaansteker) of voor de camping-aansluiting. Zolang er elektriciteit stroomt, blijft de snack vers. De inhoud van de koeler kan ook passief gekoeld worden met oplaadbare batterijen.

Van welk materiaal is een koeltas gemaakt?

Een koeltas is meestal gemaakt van soepele en zachte stof, zoals synthetisch of katoen, en een isolerend materiaal. Dit heeft het voordeel dat de koeltas zowel elastisch als stevig en slijtvast is. De keuze aan maten, vormen, kleuren en patronen is divers. Er is voor elk wat wils. Voor een goede isolatie zijn de koeltassen aan de binnenkant voorzien van koude-reflecterende zilverfolie. Goede modellen hebben ook schuimisolatie.

Het deksel van de koeltas is meestal gemaakt van waterafstotend en slijtvast materiaal, zoals nylon stof of soortgelijke kunststoffen. Het voordeel van deze soepele en zachte materialen is een echte ruimtebespaarder: als je ze na de picknick of na het feest niet gebruikt, kun je ze plat opvouwen, gemakkelijk vervoeren en ook gemakkelijk opbergen. Dit is vooral handig als er geen plaats is voor opslag.

Er zijn ook veel keuzemogelijkheden als het gaat om vormgeving en kleurkeuze. Met een echt stijlvolle koeltas ben je klaar voor avontuurlijke uitstapjes of romantische afspraakjes in de natuur. Dankzij de praktische handvatten kun je hem met de hand dragen of nonchalant over je schouder slingeren.

Kühltaschen in der Wiese

Het materiaal van koelzakken is zeer goed geïsoleerd om de inhoud zo lang mogelijk vers te houden. Hij is meestal nog zacht en soepel, zodat de tas gemakkelijk opgeborgen kan worden. (Foto: Alexas_Fotos / pixabay.com)

Hoeveel kosten koeltassen?

Zelfs als je koeltassen eerst als een goedkoop product beschouwt, zijn er prijsverschillen. Afhankelijk van het model kun je een koeltas kopen voor minder dan 10 euro. Voor een groot en stijlvol model kan de prijs oplopen. De prijsverschillen zijn vooral te wijten aan het materiaal, het volume en de koeltechniek. Goedkope koeltassen beginnen bij 10 euro per stuk.

Deze bieden echter een vrij klein koelvolume en of een minder goede isolerende kwaliteit. Anderzijds kunnen koeltassen van hoogwaardig materiaal met schuimisolatie ook punten scoren met een actief koelgedeelte – d.w.z. een stroomaansluiting. Deze zijn iets duurder, maar de extra functionaliteit rechtvaardigt de prijs.

Hoeveel kan een koeltas bevatten en wat weegt hij?

Afhankelijk van het doel en van hoeveel dingen je de koeltas voor nodig hebt, zal ook het volume afhangen. Kleine koeltassen beginnen bij 6 liter, grote koeltassen bieden een volume tot 40 liter. Wil je alleen twee of drie drankjes koelen tijdens de autorit of wil je een voetbalteam voorzien van koele drankjes tijdens de training? Voor welk doel of gelegenheid en hoe vaak moet de koeltas gebruikt worden? Over deze vragen moet je nadenken voor je koopt. Vooral als de koeltas te klein is of te weinig vermogen heeft, kun je je erg ergeren. De capaciteit of het volume is een belangrijk punt voor je aankoopbeslissing

Het gewicht verschilt naar gelang de vorm van de tas. Er zijn grote en kleine koeltassen – van de “shopper” tot de klassieke “box”.

Besluit: Welke soorten koeltassen zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen twee soorten koeltassen:

 • Koeltas met passieve koelelementen
 • Thermo-elektrische koeltas

Het is moeilijk je buitenactiviteiten voor te stellen zonder koeltassen, vooral als ze knus zijn. Er zijn echter nog andere factoren, zoals de koeltechniek, de grootte, de beschikbare middelen en de toepassingsgebieden, waarmee rekening moet worden gehouden.

Er zijn ook extra functies die sommige modellen te bieden hebben en die je beslissing kunnen beïnvloeden. In het volgende gedeelte worden de verschillen tussen de verschillende soorten kort uitgelegd, zodat je zelf kunt beslissen welke koeltas voor jou geschikt is. Ook de voor- en nadelen van elke zak worden uitvoerig beschreven.

Hoe werkt een koeltas met passieve koelelementen en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Als je uiterst flexibel wilt zijn in je plaatskeuze en ook compromissen kunt sluiten over de koeltijd, dan biedt de koeltas met passieve koelelementen je bijzondere voordelen. Het wordt vooral gekenmerkt door het feit dat het zeer ongecompliceerd is tijdens en vóór gebruik. Met modellen van goede kwaliteit en bewuste behandeling blijven drankjes en voedsel vele uren koel en vers. De koeltas zal ook niet zo snel gebreken vertonen. Zonder ingebouwde elektronica is er immers niets dat snel stuk kan gaan.

Bij het kopen moet je echter letten op het materiaal waarvan de koeltas gemaakt is en of er een waterafvoersysteem in de bodem geïntegreerd is. Als een niet-waterafstotend materiaal gebruikt wordt en water zich op de bodem van de zak ophoopt, bevordert dit op lange termijn de vorming van schimmel. Bij passieve koeling worden alleen koelkussens en koelpakketten gebruikt. Deze bevatten een vloeistof die zijn koelend effect bereikt door een faseverandering.

De faseverandering wordt in de koeltas benut door het koelelement uit de vriezer in de koeltas te plaatsen. Op deze manier heeft het cold pack of het koelkussen zijn grootste warmte-absorberend vermogen en dus ook zijn grootste koelend effect. De warmte wordt verdeeld in de koudere omgeving, die op zijn beurt de lucht in de koeler afkoelt. Het is echter belangrijk te vermelden dat een temperatuur onder 0° Celsius zelden op deze manier bereikt kan worden.

Voordelen
 • Flexibel en onafhankelijk te gebruiken
 • Eenvoudige bediening en functionaliteit
 • Zeer robuust en bestendig
 • Lange levensduur
 • Weinig inspanning nodig voor onderhoud
Nadelen
 • Geen permanente koeling mogelijk
 • Koelbatterijen vergen veel ruimte
 • Sommige modellen bevorderen schimmelgroei

Hoe werkt een thermo-elektrische koeler en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

De thermo-elektrische koeltas overtuigt veel consumenten van de mogelijkheid om drank en voedsel lang en zonder vervelende voorbereidingen te kunnen koelen. In de meeste gevallen hebben deze koeltassen een grote inhoud en zijn ze meestal erg stabiel door de gebruikte materialen. Met deze tas kan – dankzij een flexibel te kiezen stroomaansluiting – gekoelde verfrissing lange tijd worden verstrekt, zelfs tijdens lange autoritten. Men mag echter niet vergeten dat de koeltas de accu van de auto aftapt en hem bij langdurig gebruik buiten werking kan stellen.

De thermo-elektrische koeler is echter inflexibel in zijn plaatskeuze omdat hij een stopcontact, kabelhaspel of auto in de buurt nodig heeft. Bij thermo-elektrische koeling is er, zoals de naam al zegt, een wisselwerking tussen de elektriciteit en de temperatuur. In het geval van een koeler zitten twee halfgeleiders met verschillende energieniveaus binnenin het deksel.

Door de stroom van elektriciteit warmt de ene halfgeleider op en geeft energie in de vorm van warmte door aan de andere halfgeleider. Daarbij koelt de andere kant af. Om het effect te versterken is de te verwarmen kant verbonden met een koellichaam, dat tegelijk gekoeld wordt door een ventilator. Dit effect wordt overgebracht op de hele koeler en zorgt voor gekoelde drankjes en etenswaren zolang hij op een stroombron is aangesloten.

Voordelen
 • Langdurige en constante koeling
 • Vaak grote capaciteit
 • Geen voorbereiding nodig
 • Stroomaansluiting kan flexibel gekozen worden
 • Stabiel en resistent
Nadelen
 • Altijd een stroombron nodig
 • Inflexibel in plaatskeuze
 • Opstarttijd is vereist

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om koelzakken te vergelijken en te evalueren

Door de koopcriteria op een rijtje te zetten, willen we het je gemakkelijker maken om te beslissen of een bepaalde koeltas geschikt voor je is of niet. Hier is een lijst van onze koopcriteria:

 • Type / verbinding
 • Koelcapaciteit
 • Volume / Afmetingen
 • Gewicht

Als je verder leest, kom je te weten wat de afzonderlijke aankoopcriteria zijn en hoe je ze kunt indelen.

Type / verbinding

Er zijn koeltassen die werken met koelbatterijen (passieve koelelementen) of met een stroomaansluiting (actieve aansluiting). Eenvoudige koeltassen met een oplaadbare batterij zijn meestal goedkoper dan die met een externe aansluiting. Het grote verschil is de afkoeltijd. Koeltassen met een oplaadbare batterij blijven twee tot vier uur koud.

Om dit te doen, vries je de cold packs van tevoren in het vriesvak in en stop je ze daarna in de koeltas – bij voorkeur boven de te koelen produkten. Hoe meer volume de tas heeft, hoe meer batterijen je nodig hebt. Koeltassen met een voeding houden de inhoud langer koel.

Als je onderweg bent, kun je de tas in de sigarettenaansteker van je auto steken of – met de juiste adapter – in het stopcontact op de camping. Deze modellen zijn meestal iets duurder. Doorslaggevend is hoe vaak en hoe lang je het koelend vermogen nodig hebt. Dit vormt de basis voor je keuze van het model.

Er zijn verschillende soorten koeltassen: Aan de ene kant zijn er tassen met schouderbanden, tassen met verschillende opbergvakken en tassen met tussenschotten.

Koelcapaciteit

De koelcapaciteit hangt af van het type: passieve koelers koelen zolang het koelelement afkoelt, terwijl actieve koelers met een externe verbinding binnen een koelbereik gedurende enkele uren koelen. De fabrikanten geven een temperatuurbereik op voor de koelcapaciteit.

Doorslaggevend is het gebruik waarvoor je de koeltas nodig hebt. Bedenk waarvoor de koeltas gebruikt zal worden – als je alleen af en toe een picknick houdt, is een passieve koeltas met koelbatterijen voldoende.

Maar als je vaak picknickt of kampeert en het koelvermogen gedurende langere tijd voortdurend nodig hebt, dan is het zinvol te kiezen voor een koeltas met een externe aansluiting.De meeste modellen hebben een 12-volt aansluiting voor de auto-batterij. Met een extra adapter kunnen veel koeltassen ook op het lichtnet worden aangesloten.

Volume / afmetingen

Hoeveel ruimte heb je nodig in je koeltas? Hoeveel je kunt opslaan wordt aangegeven in liters. Voldoende volume met praktische vakken scheppen ruimte voor flessen en voedsel in veel modellen. Van flessen, snacks, fruit of zelfs medicijnen… Bij sommige modellen biedt een groot volume voldoende bergruimte voor veel verschillende dingen.

Natuurlijk hangt het volume ook af van de afmetingen. Hoe kleiner de tas, hoe minder volume hij biedt. In elk geval ligt het voordeel van de koeltas in het soepele materiaal met isolerende eigenschappen, dat ook als hij leeg is handig opgeborgen kan worden.

Gewicht

Hoe zwaar je koeltas is hangt niet alleen af van de dingen die je er in wilt opbergen. Je moet ook rekening houden met het gewicht van de tas. Tijdens lange wandelingen of romantische picknicks op onontdekte plaatsen kan het gewicht je spieren belasten. Meestal is het eerste waar je aan denkt het gewicht van het voedsel dat je wilt bewaren. Bij het vervoer ervan moet je echter ook het gewicht van de koeltas optellen. Praktische handgrepen en verstelbare schouderriemen maken het transport gemakkelijker.

Wetenswaardigheden over het onderwerp koeltassen

5 tips – hoe je een koeltas langer koud kunt houden

Behalve een goede koeltas kun je zelf ook een paar dingen doen om de koelcapaciteit te vergroten:

 1. Bewaar voedsel zo lang mogelijk in de koelkast. Als het voedsel goed gekoeld is, zal de koeltas het ook langer koud houden.
 2. Koelpakkingen of cold packs moeten zelf heel goed gekoeld zijn. Leg ze een paar uur in de vriezer en haal ze eruit vlak voor je de koeltas nodig hebt.
 3. Bewaren: Vul eerst het voedsel en de producten die je wilt koelen. Leg er de cold packs op. Zo blijft de kou langer in het binnenste vak.
 4. Vermijd vaak openen en sluiten van de koeler. Telkens als je hem opent, wordt de koele lucht binnen een beetje warmer door de warmere temperatuur buiten. Daarom – open alleen als je honger of dorst hebt.
 5. Een koeltas met een stroomaansluiting verlengt de koeltijd. Zo kun je gebruik maken van de batterijen en de stroomaansluiting.

En hier is een slim idee voor koelverpakkingen die je dubbele diensten bewijzen: Bevroren Capri Sun – 1) blijft in vorm en zet niet uit 2) koelt eerst af en is dan heerlijk om te drinken

Kunnen koeltassen ook gebruikt worden om te verwarmen?

Het isolerende materiaal houdt de lucht binnen geïsoleerd van de buitentemperatuur. Binnen kan dus koel voedsel of warm voedsel zijn. – Afhankelijk van wat er in zit, isoleert de koeltas de warmte of kou zolang hij kan. Je moet echter geen wonderen verwachten. Maar een koeltas met goed isolerend materiaal kan zeker geschikt zijn om babyvoeding warm te houden. Het beste is om het gewoon uit te proberen.

Afbeelding bron: Andreas / pexels.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies