Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

26Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

72Verzamelde opmerkingen

Koepeltenten zijn echte alleskunners onder de tenten. Dit type tent is niet alleen bijzonder gemakkelijk op te zetten, maar is ook geschikt voor alle soorten kamperen, of je nu op vakantie bent, wandelt of naar een festival gaat. Dankzij de verschillende modellen, die verschillen in grootte, inhoud, materiaal, kleur en andere extra’s, is er voor ieders individuele voorkeur en doel een koepeltent te vinden.

Koepeltenten voor 2-4 personen zijn bijzonder populair. Met onze grote koepeltent test (09/21) willen we je helpen de beste koepeltent voor je individuele behoeften en kampeertrips te vinden. We hebben verschillende soorten koepeltenten vergeleken en hun voor- en nadelen op een rijtje gezet. Dit moet je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Koepeltenten zijn een speciaal soort tenten die gekenmerkt worden door hun bijzondere constructie. Twee of meer tentstokken kruisen elkaar om een koepel te vormen en geven zo niet alleen veel stabiliteit, maar ook voldoende ruimte in de tent.
 • Er is een ruime keuze aan koepeltenten, die verschillen in grootte, gewicht, uitrusting, materiaal en capaciteit. Bovendien wordt een basisonderscheid gemaakt tussen 3- en 4-seizoenententen.
 • Koepeltenten zijn echte allrounders en zijn in principe geschikt voor kamperen in de meest uiteenlopende omgevingen, of je nu kampeert, in de tuin, op het strand of in de bergen. In vergelijking met andere soorten tenten zijn veel koepeltenten ook heel gemakkelijk op te zetten.

Koepeltent: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor koepeltenten

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele verschillende koepeltenten. De criteria die je kunt gebruiken om koepeltenten met elkaar te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat voor elk van de criteria belangrijk is.

Capaciteit (aantal personen)

Het capaciteitscriterium voor tenten heeft betrekking op het aantal personen en de totale beschikbare ruimte. In vergelijking met andere soorten tenten behoren koepeltenten over het algemeen tot die met een relatief grote ruimte. De capaciteit moet gekozen worden in overeenstemming met het aantal personen bij wie de tent gebruikt gaat worden.

In het segment koepeltenten zijn capaciteiten van 2 tot 6 personen gebruikelijk. Maar er zijn natuurlijk ook modellen die geschikt zijn voor grotere groepen.

Als vuistregel is het handig te rekenen op een breedte van ongeveer 70-75 cm voor een slaapplaats per persoon. Dan is er meestal genoeg ruimte om er redelijk te kunnen slapen.

Hoewel kleinere mensen natuurlijk wat meer ruimte hebben, kan het in sommige tenten behoorlijk krap zijn, vooral voor mensen langer dan 1.90 m. Behalve de ruimte voor de afzonderlijke slaapvertrekken is ook ruimte nodig voor het opbergen van bagage en voedsel. Ook hiermee moet rekening gehouden worden bij de keuze van de capaciteit.

Om ervoor te zorgen dat er altijd voldoende ruimte in de tent is, ook als er meer bagage wordt meegenomen om te kamperen, is het aan te bevelen altijd een iets grotere tent te kiezen. Het is dus zinvol voor een stel om een tent voor 3 personen te kiezen in plaats van een tent voor twee personen.

Materiaal

Behalve in de grootte van de tent zijn er ook enkele verschillen in het materiaal. Zowel het materiaal van de buitentent als van de binnentent kan variëren. De meeste koepeltenten hebben een buitentent van nylon of polyester, bijvoorbeeld, d.w.z. synthetische stoffen.

Deze twee materialen worden bijzonder vaak in tenten gebruikt omdat ze niet alleen snel drogen na regen, maar ook licht, relatief dun en stevig zijn. In sommige tenten wordt ook katoen gebruikt. Hoewel buitententen met een katoenen inhoud zwaarder zijn en langzamer drogen, zijn ze uiterst scheurvast en zorgen ze voor een bijzonder aangenaam klimaat in de tent.

Polyester is verreweg het goedkoopste materiaal, maar tegelijk warmt het bijzonder snel op als het aan UV-straling wordt blootgesteld. Bij kamperen in de zomer moet hier bijzondere aandacht aan besteed worden en, indien mogelijk, moet een tentplaats in de schaduw gekozen worden. Een tuindouche kan in de tuin gebruikt worden voor extra verkoeling.

Waterkolom

De waterkolomgegevens voor tenten zijn een richtwaarde om de waterbestendigheid te beoordelen. Omdat een tent meestal een beschermende functie vervult en spullen die in de tent worden opgeborgen zo mogelijk niet nat mogen worden, speelt waterdichtheid een doorslaggevende rol bij de keuze van een koepeltent.

De waterkolom wordt steeds meer gebruikt in de outdoor sector, bijvoorbeeld voor regenkleding, rugzakken of schoenen, en geeft aan hoe waterdicht een artikel is. Toch moeten tentliefhebbers hun keuze voor een waterdichte tent niet uitsluitend op de waterkolom baseren, want de waarde dient alleen als leidraad. De waterkolomwaarde geeft aan hoeveel waterdruk de tent kan weerstaan voordat hij vloeistof doorlaat.

Hoe hoger de waterindex, hoe water- en weerbestendiger de tent.

Bij een waterkolom van 2000 mm of meer geldt een tent meestal als waterdicht. De meeste koepeltenten bieden zelfs een waterkolom van 3000 mm of meer. Ook als je niet van plan bent om bij slecht weer te kamperen, kun je beter een koepeltent kiezen met een waterkolom van 3000 mm of meer, voor het geval dat.

Omdat de waterbestendigheid van een tent afhangt van de coating, is tentonderhoud ook een belangrijke factor, wil een koepeltent lang waterdicht blijven. Vooral na gebruik moet de tent ontdaan worden van zand en ander vuil en beslist goed gedroogd worden.

Het is ook raadzaam, vooral bij kamperen in warme en zonnige streken, een plaats in de schaduw te kiezen, zodat de tent beschermd is tegen UV-straling, die het materiaal aantast.

Luifel

De luifel is een soort extra kamer en biedt vooral extra bergruimte. De voortent staat meestal los van de binnentent en heeft alleen soms een vloer.

Dit gedeelte van de tent is niet geschikt als slaapplaats, maar afhankelijk van de grootte is een luifel niet alleen geschikt voor het opbergen en bewaren van voedsel of uitrusting, maar ook voor het bereiden van voedsel, bijvoorbeeld.

Terwijl sommigen een voortent als een overbodige toevoeging beschouwen, is hij voor anderen een belangrijk onderdeel van een tent. Of je een voortent nodig hebt en hoe groot die moet zijn hangt helemaal af van hoeveel bagage en uitrusting je bij het kamperen bij je hebt en ook in welke weersgebieden je kampeert.

Veel koepeltenten hebben alleen een kleine luifel. Maar omdat veel koepeltenten voor 2-4 personen, bijvoorbeeld, in principe heel compact zijn en weinig bergruimte bieden, kan een kleine luifel de ideale plaats zijn om je uitrusting op te bergen, zodat er in de slaapcabine in de binnentent voldoende ruimte overblijft om er comfortabel te slapen.

Gewicht

Het belang van het gewicht bij de keuze van een koepeltent hangt vooral af van hoe de tent vervoerd zal worden, d.w.z. of hij in een rugzak over langere afstanden gedragen zal worden, bijvoorbeeld bij wandeltochten enz, of dat hij uitsluitend per auto of fiets vervoerd zal worden.

Als de koepeltent vooral gebruikt wordt voor langere kampeervakanties op een kampeerterrein en de reis erheen per auto, bus of trein is, d.w.z. dat de tent niet over lange afstanden gedragen hoeft te worden, is het gewicht van ondergeschikt belang.

Het gewichtscriterium is echter veel belangrijker als de koepeltent gebruikt gaat worden voor wandel- of klimtochten en meerdere uren in een rugzak gedragen moet worden. In dit geval is het niet alleen belangrijk om een bijzonder licht model te kiezen, maar ook om aandacht te besteden aan de verpakkingsafmetingen van de koepeltent.

Bijzonder lichte eenpersoonskoepeltenten wegen maar ongeveer 1 kilo en kunnen heel gemakkelijk in je bagage opgeborgen worden met een pakmaat van soms maar 30×13 cm.

Koepeltenten voor twee personen wegen ongeveer 3-3,5 kilo en tenten voor 4 personen ongeveer 3,5-6 kilo. Afhankelijk van het beoogde gebruik, moet bij de keuze van een tent rekening gehouden worden met het gewicht. Voor meerdaagse buitenreizen met 4 of meer personen kan het praktischer zijn om 2-persoons koepeltenten te kiezen, zodat ze gemakkelijker te vervoeren zijn.

Ingangen & Ventilatie

Voor meer comfort, rust en een rustige slaap spelen ook het aantal ingangen en de ventilatie van de tent een belangrijke rol. Natuurlijk is één ingang voldoende voor een 1-2 persoons tent.

Heb je echter een grotere tent voor 4 of meer personen, dan kan het zinvol zijn een tent met twee ingangen of zelfs aparte slaapcabines te kiezen om meer rust en stilte te garanderen, vooral ‘s nachts.

Een koepeltent met twee ingangen heeft meestal een “hoofdingang” en een andere, veel kleinere ingang aan een kant van de tent. Deze extra tweede ingang kan praktisch zijn, niet alleen bij regen of storm, maar ook als je gewoon snel de tent uit wilt.

Meerdere ingangen kunnen ook een voordeel zijn voor de luchtcirculatie in de tent, vooral bij kamperen in de zomer, wanneer koepeltenten de neiging hebben warm te worden en de lucht benauwd wordt.

Bij het ventileren is het belangrijk aandacht te besteden aan het materiaal en de extra’s van de koepeltent. Als je voor langere tijd kampeert, moet je ervoor zorgen dat de koepeltent goed ademend is. Voldoende ventilatie in de tent is belangrijk voor je algemeen welzijn en ook voor een goede nachtrust.

Niet alleen kunnen de ingangen gebruikt worden om een koepeltent te ventileren, maar veel modellen zijn ook uitgerust met muskietennetten en ademende stof.

Bovendien kunnen de buitententen van veel koepeltenten geopend worden of kunnen afzonderlijke tentdelen opgerold worden om te ventileren en zo condensvorming te voorkomen. Hoe hoger de buitentemperatuur, hoe belangrijker het is dat de koepeltent goed en voldoende geventileerd is.

Besluit: Welke soorten koepeltenten zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een koepeltent wilt kopen, zijn er verschillende productsoorten waaruit je kunt kiezen:

Type Type aanbeveling
3-seizoenen koepeltenten Echte allrounders, vooral voor de maanden maart tot oktober. Sommige modellen zijn bijzonder licht en compact, zodat ze ideaal zijn voor meerdaagse buitenritten.
4-Saision koepeltenten De go-to voor alle avonturiers die niet geïntimideerd zijn door extreem barre weersomstandigheden en op zoek zijn naar betrouwbare bescherming tijdens hun tochten in sneeuw en winter.

Als je meer wilt weten over de afzonderlijke soorten koepeltenten, kun je in de volgende alinea’s meer over elk van die soorten lezen.

3-seizoenen koepeltenten

3-seizoenen koepeltenten

De 3-seizoenen koepeltenten zijn echte allrounders. Ze zijn het meest geschikt om te kamperen tussen lente en herfst. Of het nu in mei, nazomer of zwoele herfstavonden is, 3-seizoenen koepeltenten zijn in principe geschikt voor alle seizoenen behalve de winter, denise zijn weerbestendig en robuust, maar niet voor koude of zelfs temperaturen onder nul in de winter met sneeuwval.

Bij de meeste 3-seizoenen koepeltenten zijn de binnen- en buitentent van elkaar gescheiden, en kunnen beide delen gemakkelijk en snel opgezet worden. Koepeltenten zijn zelfstaande tenten, dus er zijn geen haringen nodig om het tentdoek op te spannen.

Bovendien zijn deze tenten vaak voorzien van ademende stof en tentdelen die opgerold kunnen worden, zodat een goede ventilatie en voldoende luchtcirculatie verzekerd zijn.

Er zijn ook veel verschillende modellen en maten onder de 3-seizoenen koepeltenten, waarvan sommige bijzonder licht zijn en daarom bijzonder geschikt voor meerdaagse tochten in de open lucht. In het algemeen zijn 3-seizoenen koepeltenten lichter dan 4-seizoenen tenten omdat ze gemaakt zijn van dunner materiaal en lichtere stokken.

Voordelen
 • Echte allrounders
 • Zelfstaand
 • Lichtgewicht
 • Ademend en goede luchtcirculatie
Nadelen
 • Vaak niet bijzonder robuust
 • Gedeeltelijk lage waterkolom
 • Niet geschikt voor ruige weersomstandigheden

De nadelen van 3-seizoenen koepeltenten zijn hun gedeeltelijk beperkte robuustheid en lage waterkolom.

Bij mooi weer zijn 3-seizoenen koepeltenten meestal voldoende.

In de lente of de herfst kan het in sommige streken echter flink stormen, dus moet een 3-seizoenentent ook een navenant hoge waterkolom hebben en steviger materiaal. Een 4-seizoenen koepeltent is echter aan te bevelen voor bijzonder ruige weersomstandigheden.

4-seizoenen koepeltenten

4-seizoenen koepeltenten

De 4-seizoenen koepeltenten of ook vier-seizoenen tenten bieden bescherming en comfort, zelfs in extreme en zeer barre en koude weersomstandigheden. Of het nu hevige regen of wind is, sneeuwval of bijzonder lage temperaturen, dankzij een constructie die verschilt van die van de 3-seizoenententen, beschermen ze betrouwbaar, zelfs in de bovenvermelde omstandigheden.

Deze soorten koepeltenten zijn gemaakt van extra veerkrachtig en robuust materiaal en zijn dus bestand tegen sneeuw en zware regen. Alleen al de geometrie en de tentstokken zijn speciaal ontworpen om extreme weersomstandigheden te weerstaan en niet in te storten.

Deze speciale stijve constructie heeft echter invloed op het gewicht van de 4-seizoenen koepeltenten. Ze zijn in verhouding zwaarder, wat meer rugzakbelasting betekent voor meerdaagse tochten. Wat prijs betreft is dit type tent ook een van de duurdere modellen.

Voordelen
 • Zelfstaand
 • Robuustheid
 • Geschikt voor alle seizoenen (ook de winter)
 • Windbestendig
 • Materiaalgebonden thermische isolatie
Nadelen
 • Prijs (duurder dan 3-seizoenententen)
 • Gewicht
 • Relatief zware stokken

Natuurlijk gaat het bij een 4-seizoenentent vooral om zijn weerbestendigheid van buitenaf. Toch is het bij deze tenten natuurlijk ook belangrijk om de warmte zoveel mogelijk binnen de tent te houden en zo weinig mogelijk warmte naar buiten te verliezen.

Daartoe hebben hoogwaardige 4-seizoenen tenten een bijzonder kleine hoeveelheid gaas of extra ritsen waarmee deze gedeelten apart gesloten kunnen worden.

Modellen speciaal voor kamperen in de sneeuw zijn zelfs uitgerust met sneeuwflappen die de binnenkant van de tent beschermen tegen sneeuw en koude wind. Ondanks koud of oncomfortabel weer moet er echter ook voor gezorgd worden dat de tent voldoende geventileerd wordt.

Gids: Veel gestelde vragen over koepeltenten uitvoerig beantwoord

In de volgende gids willen we de belangrijkste vragen over koepeltenten beantwoorden. We hebben de vragen voor je uitgezocht en zullen ze binnenkort beantwoorden. Na het lezen van de gids ken je alle essentiële achtergrondinformatie en feiten over koepeltenten.

Wat is een koepeltent?

Een koepeltent is een speciaal soort tent. Koepeltenten kunnen als gewone kampeertent gebruikt worden, maar ook, afhankelijk van het model, als groepstent of trektent. De naam koepeltent is afgeleid van de vorm van de tent, want een koepeltent bestaat meestal uit twee of meer stokkenbogen die elkaar op het hoogste punt van de constructie kruisen en zo een koepel vormen.

De koepeltentvorm wordt gekenmerkt door het feit dat deze tenten op zeven poten staan, wat betekent dat ze maar een paar haringen nodig hebben en dat er geen tentdoek gespannen hoeft te worden. Koepeltenten zijn het meest geschikt voor kamperen op een harde ondergrond of op een klein oppervlak.

kuppelzelt-test

Kleine en compacte koepeltenten zijn bijzonder populair voor trektochten in het bos. Ze nemen maar een heel klein oppervlak in beslag, zijn gemakkelijk op te zetten en tegelijk licht om in een rugzak te dragen. (Image source: Peter Vanosdall / unsplash)

In principe zijn koepeltenten geschikt voor alle gebruiksgebieden en ze zijn ook erg populair bij beginnende kampeerders omdat ze relatief gemakkelijk op te zetten zijn. Ze zijn ook geschikt voor buitenritten in alpien terrein of voor meerdaagse trektochten, waarbij het gewicht van de tenten bijzonder belangrijk is.

Er zijn koepeltenten in verschillende maten en kleuren, gemaakt van verschillende materialen en met verschillende kenmerken. Afhankelijk van het model varieert het aantal slaapplaatsen, het aantal ingangen, en de ventilatiemogelijkheden en andere extra’s, zoals een voorzetwand of muskietennetten.

Wat is er speciaal aan een koepeltent?

Een koepeltent wordt meestal gekenmerkt door zijn bijzondere constructie, die, zoals de naam al doet vermoeden, op een koepel lijkt. Bij deze tentvorm ontstaat een koepel door twee of meer tentstokken die elkaar op het hoogste punt van de tent kruisen.

Daardoor zijn koepeltenten bijzonder ruimtebesparend en geschikt voor kampeerplaatsen met slechts een kleine voetafdruk. Aan de andere kant hebben koepeltenten door hun hoogte een relatief grote ruimte binnenin die niet echt gebruikt kan worden.

Bovendien worden veel koepeltenten gekenmerkt door hun bijzonder lichte gewicht. Dit maakt ze tot de perfecte metgezellen voor trektochten of meerdaagse alpiene tochten.

Dankzij hun constructie zijn koepeltenten zelfstaand en hebben ze maar weinig haringen nodig. In de regel wordt eerst de binnentent opgezet en dan de buitentent, die er aan vastgemaakt wordt. Geleidingslussen voor de stokken zitten meestal aan de buitenkant van de binnentent.

Waar moet je op letten bij koepeltenten?

Bij het kiezen van een koepeltent moet je je al bewust zijn van de volgende dingen

 • Voor welk soort kamperen wil je de tent in de eerste plaats gebruiken?
 • Wil je ook kamperen in de winter of bij erg ruw weer?
 • Welke maat koepeltent wil je?
 • Hoeveel slaapruimte heb je nodig?
 • Heb je meer dan één ingang nodig?
 • Is gewicht voor jou een doorslaggevende factor?
 • Van welk materiaal moet je koepeltent gemaakt zijn?

Bij het kopen van een koepeltent gaat het er vooral om een model te kiezen dat past bij je persoonlijke voorkeuren en eisen voor de manier van kamperen die je verkiest.

Hoeveel kost een koepeltent?

Er is een vrij groot prijsverschil tussen de verschillende koepeltenten. Afhankelijk van het materiaal, de grootte en de soort koepeltent, variëren de kosten. Lichtopbrengst, werktijd, kwaliteit en functionaliteit variëren met de kosten. Het gamma kan gaan van ongeveer 40 euro tot meer dan 700 euro.

Alvorens te kopen moet je dus goed nadenken over het seizoen waarin je de koepeltent wilt gebruiken en hoe hoog de kwaliteit of stevigheid ervan moet zijn. Je kunt eenvoudige koepeltenten heel goedkoop kopen, voor ongeveer 40-100 euro, hoewel 4-seizoenen koepeltenten meestal duurder zijn dan 3-seizoenen tenten. Bovendien hebben grotere tenten meestal een hogere prijs.

Type Prijs
Eenvoudige koepeltenten ongeveer 40-90€
3-seizoenen koepeltenten ongeveer 100-400 € (maar ook duurdere modellen)
4-seizoenen koepeltenten ongeveer 150-1000 €

Wat zijn de alternatieven voor een koepeltent?

Er zijn veel verschillende vormen van tenten, die variëren naar verschillende criteria, zoals grootte, afmetingen van de staanplaats, vorm, inhoud en materiaal. Elke tentvorm heeft zijn voor- en nadelen en is geschikt voor verschillende soorten kamperen en gebruikers.

Als alternatief voor een koepeltent zijn tunnel- of roltenten het populairst. Werptenten zijn bijzonder indrukwekkend omdat ze heel eenvoudig op te zetten zijn. Wanneer ze “in de lucht gegooid” worden, gaan deze modellen vrijwel vanzelf open, zodat geen verdere inspanning nodig is om ze op te zetten.

Werptenten scoren ook punten als het op gewicht aankomt, want ze zijn meestal erg licht. Wat windstabiliteit betreft zijn koepeltenten echter superieur en bieden ze meestal meer ruimte.

kuppelzelt-test

Koepeltenten zijn er in veel verschillende maten. Vooral voor meerdaagse tochten met grotere groepen is het zinvoller om meerdere kleine tenten te gebruiken dan een of twee grote, want de kleine tenten zijn lichter en kunnen beter vervoerd worden. Een combinatie met andere soorten tenten is ook mogelijk, b.v. met een tunneltent. (Image source: FabricioMacedoPhotos / pixabay)

In tegenstelling tot koepeltenten kruisen de tentstokken van een tunneltent elkaar niet in het midden, maar lopen ze evenwijdig aan elkaar, zodat ze met behulp van het tentdoek een tunnel vormen.

Tunneltenten worden gekenmerkt door een ideaal gebruik van de ruimte en kunnen op vele manieren gebruikt worden. Daarom is dit type tent ook erg populair bij groepen of gezinnen. Bovendien zijn tunneltenten ook overtuigend door hun ongecompliceerde opbouw.

In welke maten zijn koepeltenten verkrijgbaar?

Koepeltenten zijn er in veel verschillende maten, de meeste modellen zijn geschikt voor 1-4 personen. Afhankelijk van de duur van de kampeertocht en de benodigde uitrusting of bagage, kan het voordelig zijn een koepeltent voor 3 personen te kiezen, zelfs met 2 personen, om voldoende ruimte en bergruimte te hebben.

Wat de grootte betreft, is het altijd belangrijk te bedenken dat het gewicht van de tent meestal toeneemt met zijn grootte. Als de koepeltent alleen per auto of bus vervoerd wordt, is dit aspect natuurlijk slechts bijkomstig. Maar als de tent langere afstanden in een rugzak moet worden gedragen, moet bij de keuze van de tentmaat zeker met dit aspect rekening worden gehouden.

Zijn koepeltenten geschikt voor alle seizoenen?

Er kan een basisonderscheid gemaakt worden tussen 3-seizoenententen en 4-seizoenententen. Terwijl 3-seizoenententen vooral geschikt zijn voor de warmere maanden, zoals april tot oktober, zijn 4-seizoenententen speciaal zo ontworpen en uitgerust dat ze ook gebruikt kunnen worden voor kamperen in de winter en kamperen bij zeer ruwe weersomstandigheden, en voldoende bescherming en warmte bieden.

In de regel zijn 4-seizoenen koepeltenten niet alleen iets zwaarder door de steviger materialen, maar ook duurder. Bij de grote keuze aan 3-seizoenen koepeltenten kan de kwaliteit sterk variëren, want er zijn zeker ook modellen die geschikt zijn voor wat kouder weer of lichte sneeuwval.

Wil je echter specifieke alpentochten maken of kampeer je over het algemeen in koudere streken, dan moet je altijd kiezen voor een 4-seizoenen koepeltent die robuuste en betrouwbare bescherming biedt, zowel bij zware regen, wind als sneeuw.

Omslagfoto: Stas / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies