Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

34Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

73Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote koevoet test 2022. Hier stellen we alle koevoeten die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een koevoet wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Koevoeten zijn metalen gereedschappen waarmee je in gevaarlijke situaties zware voorwerpen kunt optillen en verplaatsen, of deuren kunt openwrikken.
 • De werking van de koevoet berust op de principes van de wet van de hefboomwerking, waarbij geldt: hoe langer de hefboomarm, hoe groter de hefboomwerking.
 • Koevoeten zijn veelzijdig gereedschap en ze zijn er ook in speciale vormen, zodat je een koevoet kunt gebruiken om bijvoorbeeld ingehamerde spijkers eruit te trekken of gaten te slaan in dun plaatmetaal.

Koevoeten: Onze selectie

Criteria voor het kopen en evalueren van koevoeten

Het volgende gedeelte moet je helpen de juiste koevoet voor je te vinden. De criteria die je kunt gebruiken om koevoeten te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Materiaal

De meeste koevoeten zijn van metaal, vooral van staal. Sommige koevoeten zijn echter ook van aluminium, ijzer of koolstofstaal gemaakt. Het is belangrijk om het materiaal te controleren voor je het koopt. Staal of koolstof, bijvoorbeeld, is robuuster dan aluminium. En ijzer kan relatief snel roesten. Uiteindelijk hangt het ervan af hoeveel geld je wilt uitgeven, want hoe hoger de kwaliteit van het materiaal, hoe duurder de koevoet.

Grootte & vorm Je

kunt een koevoet in verschillende maten kopen. Er zijn meestal koevoeten van 600 tot 2000 millimeter lang, maar je kunt ook speciale maten kopen. De meest voorkomende koevoeten zijn 700 millimeter, 1200 millimeter en 1800 millimeter lang. Hoe

langer de hefboom, hoe meer gewicht er verplaatst kan worden.

De diameter van de staaf is meestal 30 millimeter. Er zijn koevoeten die aan het eind gebogen zijn in een hoek van 30 graden of in een hoek van 90 graden, de meest populaire is die met de rechte hoek. Sommige koevoeten hebben een ergonomische kromming, waardoor ze ideaal zijn om te hanteren en te gebruiken en je niet gemakkelijk kunt uitglijden.

Gewicht

Ondanks het metaal zijn koevoeten niet bijzonder zwaar. Natuurlijk hangt het gewicht ook af van het materiaal en de grootte van de koevoet. Het volgende overzicht toont je enkele richtlijnen die je kunt gebruiken bij je keuze:

Model Gewicht
Kleine koevoet Ca.150-750g
Grote koevoet Ca. 750-3000g
Koevoet Ca. 300-3000g
Balans Ca. 1000-5000g
Halligan gereedschap Ca. 1000-4500g

Kleine metalen koevoeten beginnen met een gewicht van rond de 150g, terwijl grotere koevoeten rond de 3000g kunnen wegen.

Merk

Er zijn veel verschillende fabrikanten die koevoeten maken. We hebben de bekendste en meest kwaliteitsvolle fabrikanten van koevoeten uitgekozen

 • Rennsteig
 • Stanley
 • LUX-Tools
 • Connex

Het merk van het gereedschap is echter niet altijd doorslaggevend, want ook “merkloze merken” dienen hun doel en zijn meestal nog goedkoper.

Gids: Vragen die je moet behandelen voor je koevoeten koopt

De volgende paragrafen geven antwoord op de meest gestelde vragen die zich tijdens en na de aankoop van koevoeten voordoen.

Wat is een koevoet?

Een koevoet is een eenvoudig metalen werktuig dat gebruikt wordt om zware voorwerpen op te tillen of te verplaatsen, of om deuren open te breken. De koevoet wordt vaak ook een koevoet genoemd of, ten onrechte, een koeienpoot.

Een koevoet is een veelzijdig metalen werktuig dat werkt op de principes van de wet van de hefboomwerking. Je kunt het gebruiken om zware voorwerpen te verplaatsen of op te tillen, en om deuren open te breken in gevaarlijke situaties. (Image source: unsplash / Erik Irmejs)

De werking van de koevoet is gebaseerd op de wet van de hefboom, wat betekent dat de koevoet kracht uitoefent als een star voorwerp en rond een draaipunt gedraaid kan worden. Een koevoet is meestal een lang stuk metaal dat een uiteinde heeft om vast te grijpen en een plat uiteinde om er onder te klemmen. Hij is ook schuin, hoewel de hoek van de koevoet varieert naargelang de fabrikant en de functie.

Waar is een koevoet geschikt voor?

Een koevoet is een technisch werktuig dat vaak door de brandweer gebruikt wordt om deuren of ramen open te wrikken. Hij kan ook gebruikt worden om zware of lastige voorwerpen op te tillen en te verplaatsen.

Met een stevige koevoet heb je een duurzaam stuk gereedschap bij de hand. (Image source: 123rf / brizmaker)

Sommige koevoeten hebben ook een geïntegreerde koevoet, die geschikt is voor het trekken van ingehamerde spijkers. De koevoet is dus een behoorlijk veelzijdig stuk gereedschap. Hij kan je helpen bij kleine of grote klussen in huis of in de tuin.

Daarom moet je altijd een koevoet in huis hebben.

Wist je dat koevoeten oorspronkelijk gebruikt werden in de steenhouwerij? De koevoet werd oorspronkelijk gebruikt in de steengroeve, waar hij gebruikt werd om met eigen spierkracht verschillende stukken rots uit de tunnel te breken.

Wat kost een koevoet?

De prijs van een koevoet hangt af van het materiaal, de functie en de hanteerbaarheid en varieert van fabrikant tot fabrikant. Eenvoudige koevoeten zonder extra functies zijn er al vanaf 15 euro. Kleine koevoeten beginnen zelfs al bij 5 euro. Maar zulke goedkope producten missen meestal kwaliteit en duurzaamheid.

Model Prijsklasse
Kleine koevoet h ca. 5-45 euro
Grote koevoet hxh ca. 15-80 euro
Koevoet hxh ca. 10-100 euro

Zeer hoogwaardige koevoeten beginnen bij 25 euro. Afhankelijk van grootte en functie kan een goede koevoet 100 euro kosten.

Welke soorten koevoeten zijn er en welke is de juiste voor jou?

Als je een koevoet wilt kopen, zijn er vier alternatieven waaruit je kunt kiezen.

 • Klassieke koevoet
 • Koevoet
 • Evenwichtsbalk
 • Halligan gereedschap

De klassieke koevoet is de bekendste soort koevoet en ook de meest gebruikte. De andere varianten zijn speciale vormen van koevoeten, die ook elk een andere functie hebben. Het volgende gedeelte is bedoeld om je beslissing te vergemakkelijken.

Klassieke

koevoet Een klassieke koevoet bestaat uit een lang stuk metaal met een uiteinde om vast te grijpen en een afgeplat uiteinde om er onder te klemmen. Hij staat ook in een hoek van 90 graden. Slechts enkele modellen hebben een afwijkende hoekmaat.

Voordelen
 • Hoogwaardige koevoet is zeer robuust en duurzaam
 • Veelzijdig
Nadelen
 • Geen extra functies
 • Grote koevoeten zijn onpraktisch om te vervoeren en op te bergen

De klassieke koevoet is meestal gemaakt van staal en is verkrijgbaar in verschillende maten. Je kunt koevoeten kopen in lengtes van 600 tot 2000 millimeter. De meest voorkomende koevoeten zijn 700 millimeter, 1200 millimeter en 1800 millimeter lang. De diameter van de klassieke koevoet is meestal 30 millimeter, maar ook dit varieert van fabrikant tot fabrikant.

Koevoet

Een koevoet wordt ook wel nagelijzer of geitenvoet genoemd en is een werktuig om ingehamerde nagels mee te trekken. Volgens de maten van de nagels zijn er ook koeienvoeten in verschillende maten, van ongeveer 10 tot 100 cm lang. Er is een uiteinde om vast te grijpen en een schuin voorste deel, dat afgeplat is. In het midden van het afgeplatte uiteinde zit een diepe inkeping of klauw om de spijkers uit te trekken.

Voordelen
 • Multifunctioneel, want breekijzer is in de koevoet geïntegreerd
 • Nagel behoudt zijn oorspronkelijke vorm
 • Hoogwaardige koevoet is zeer robuust en duurzaam
Nadelen
 • Grote koevoeten zijn onpraktisch om te vervoeren en op te bergen
 • Prijziger dan de andere modellen

De koevoet is zo geplaatst dat de te trekken nagel in de inkeping of klauw zit. Door de hefboomwerking en de werking van de wet van de hefboom wordt de spijkerkop, die op het blad ligt, er zo uitgetrokken. Een koeienpoot is meestal verwerkt in een robuuste koevoet, en daarom is dit een praktisch en multifunctioneel gereedschap.

Evenwichtsbalk

Een evenwichtsbalk wordt ook vaak een hijsbalk genoemd en is ook een veelzijdig hijswerktuig. In tegenstelling tot de klassieke evenwichtsbalk en de koeienvoet is een evenwichtsbalk van hout en heel groot. De werking van de evenwichtsbalk berust ook op de principes van de wet van de hefboomwerking.

Voordelen
 • Veelzijdig hefwerktuig
 • Zeer grote hefboom, waardoor ook zware voorwerpen verplaatst kunnen worden
Nadelen
 • Het houten materiaal is niet zo robuust en duurzaam als metaal
 • Door zijn afmetingen erg onpraktisch om te vervoeren en op te bergen

De houten hefboomarm heeft een uiteinde om vast te grijpen en een ander uiteinde dat iets afgeplat is en meestal met metaal omhuld is. In tegenstelling tot gewone koevoeten is een evenwichtsbalk niet schuin. De evenwichtsbalk wordt gebruikt door het leger of de brandweer. Het wordt zelden als dagelijks handgereedschap gebruikt vanwege zijn grootte en hanteerbaarheid.

Halligan gereedschap

Het Halligan gereedschap is een speciaal soort koevoet en wordt vaak door de brandweer gebruikt om in gevaarlijke situaties vergrendelde deuren open te breken. Het is gemaakt van metaal, meestal staal, en heeft aan het uiteinde drie verschillende bladen. Het andere deel wordt weer gebruikt om te grijpen.

Voordelen
 • Multifunctioneel, want drie verschillende gereedschappen zijn in één geïntegreerd
 • Hoogwaardig gereedschap is zeer robuust en duurzaam
 • Nagel behoudt zijn oorspronkelijke vorm op
Nadelen
 • Prijsintensiever dan de andere modellen
 • Grote Halligan gereedschappen zijn onpraktisch om te vervoeren en op te bergen
 • Hebben meestal een hoger gewicht dan gewone koevoeten

Het Halligan gereedschap heeft een piek, een blad en een koeienpoot aan het uiteinde. De doorn is schuin en geschikt voor het kloppen van gaten in dun bouwmateriaal of plaatstaal, terwijl het blad haaks op de staaf staat en zo dienst doet als een gewone koevoet. Met behulp van de koevoet onder een hoek van 30 graden kun je ingehamerde nagels uittrekken. Het Halligan gereedschap is er ook in verschillende lengtes en maten. Gewoonlijk zijn ze verkrijgbaar in lengten van 0,5 – 1,5 m.

Welke alternatieven zijn er voor koevoeten?

Als alternatief kun je een koeienpoot als koevoet gebruiken. Er zijn ook speciale vormen van koevoeten, die we je later in de tekst uitvoeriger zullen voorstellen. Als je echter geen van deze hulpmiddelen thuis hebt, kun je een ander stijf voorwerp zoeken en dat als hefboom gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld een oude ijzeren staaf gebruiken die je met een hamer kunt buigen om een geschikte hoek te maken.

Idealiter zou je de punt van de staaf zo plat moeten kunnen maken dat hij in de opening past of onder het voorwerp dat je wilt verplaatsen. Voor heel lichte voorwerpen is ook een houten of plastic stokje geschikt.

Hoe gebruik ik een koevoet op de juiste manier?

Je kunt een koevoet heel gemakkelijk gebruiken. Je steekt de afgeplatte, schuine punt van de koevoet eenvoudig in nauwe openingen of plaatst hem onder het voorwerp dat je wilt verplaatsen. Dan bedien je de hefboomarm en met behulp van de wet van de hefboomwerking kun je nu voorwerpen verplaatsen of openbreken. Je kunt bijvoorbeeld in gevaarlijke situaties vergrendelde deuren openen. Gebruik de koevoet altijd voorzichtig om verwondingen te voorkomen.

Hoe beveilig ik mijn huis tegen inbrekers?

Helaas worden koevoeten vaak misbruikt door misdadigers om in andermans huis in te breken. We hebben een aantal tips samengesteld om je te helpen je ramen en deuren tegen inbrekers te beschermen:

Ramen Deuren
Afsluitbare raamkrukken of raamkrukvergrendeling met ingebouwde alarmfunctie Beschermend beslag voor deuren, dat het slot beschermt tegen inboren of uittrekken
Raamkantelsloten als beveiliging bij het tikken van ramen Kruisstangsloten, die de opening en scharnierzijde beschermen
Raamstangsluiting als extra beveiliging door extra verankering in de onthulling Elektronisch deurslot

Vooral onbeveiligde ramen en deuren maken het inbrekers gemakkelijk om in huis of flat in te breken.

Beeldbron: Sergej Romashov / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies