Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

16Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

72Verzamelde opmerkingen

Koffers zijn een praktische optie voor reizigers om hun bagage te vervoeren. Een kofferset omvat verschillende maten van één model, zodat voor elke gelegenheid de juiste koffer beschikbaar is. Rolkoffersets zijn er in veel verschillende uitvoeringen en maten. Afhankelijk van de individuele behoeften van de gebruiker hebben de trolley sets verschillende soorten koffers.

Met onze grote kofferset test 2022 willen we je helpen de perfecte kofferset voor je te vinden. We hebben hard-shell en soft-shell koffers vergeleken en de voor- en nadelen van elk type beschreven. Bovendien vind je hier alle relevante vragen over het onderwerp trolley koffersets die we voor je in onze gids beantwoord hebben.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een kofferset biedt je verschillende koffers van een bepaald model in verschillende maten. Zo kun je voor elke gelegenheid de juiste koffer gebruiken, of het nu voor korte trips of lange reizen is. Zelfs in het gezin kunnen de koffers in een set verdeeld worden over de ouders en de kinderen.
 • Er zijn twee verschillende soorten rolkoffers, namelijk de hard-shell en de soft-shell koffer. Ze verschillen vooral in hun soepelheid, beschermende functie en gewicht.
 • Je kunt koffersets kopen in verschillende maten en uitvoeringen. De kleinste bevatten twee stuks, terwijl de grootste vijf stuks bagage bevatten. Sommige hebben naast de verrijdbare koffers ook draagkoffers of cosmeticakoffers.

Kofferset: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor koffersets

Er zijn veel koffersets, dus de keuze is niet eenvoudig. We hebben een paar criteria uitgezocht waarmee je rekening moet houden als je een trolley kofferset koopt. De aspecten waarmee je de bagagesets kunt vergelijken zijn als volgt:

De afzonderlijke aspecten worden hieronder nader toegelicht.

Set onderdelen

Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat een bagageset uit verschillende onderdelen. De omvang van de set kan variëren. Je vindt er meestal 2-delige sets, 3-delige sets of zelfs sets met 4 of 5 stuks.

Meestal variëren de verschillende etuis in grootte, zodat je de juiste kunt kiezen, afhankelijk van de gelegenheid. De decorstukken hoeven niet altijd alleen maar een gewone koffer te zijn. Bij sommige bagagesets hoort ook een beautycase, ook wel cosmeticakoffer genoemd. Dit is de ideale plaats om je cosmetica te bewaren.

Natuurlijk kun je je schoonheidsproducten ook in de eigenlijke koffer op wieltjes vervoeren, als je er geen extra bakje voor wilt. Sommige grotere rolkoffersets hebben een business koffer. Deze zijn bijzonder klein en zijn ideaal voor zakenreizen of afspraken die maar een dag of twee duren. Anderen bieden naast de rolkoffers ook een handbagage aan.

Wieltjes

Om je koffer niet de hele tijd te hoeven dragen, maar hem comfortabel achter je aan te kunnen trekken, hebben alle koffers nu wieltjes. Maar ook hier is er een verschil. Koffers met twee wielen zijn gemakkelijk op te zetten zonder per ongeluk weg te rollen. Om hem te verplaatsen kantel je hem iets en trek je hem achter je aan.

Een koffer met vier wielen is gemakkelijk mee te trekken. Zorg ervoor dat de wielen 360 graden kunnen draaien.

De andere optie is een karretje met vier wielen. Je kunt ze ook comfortabel naast of voor je duwen. Je moet er echter voor zorgen dat het niet wegrolt. Bij een kofferset met vier wielen moet je erop letten dat de wielen van je koffer in alle richtingen gedraaid kunnen worden.

Dit maakt het gemakkelijker om te sturen. Als de wielen van een koffer kleiner zijn, kun je er het beste een kopen met zogenaamde dubbele wielen. Dit betekent dat er op elk punt twee wielen naast elkaar staan. Dit vergroot de stabiliteit.

Grootte & Gewicht

De bedoeling van een kofferset is dat je meerdere koffers in verschillende maten hebt. Je hoeft niet elke maat apart te kopen en over elke maat uit te zoeken, maar krijgt alles wat je nodig hebt in één keer. Vaak zijn er bagagesets in de maten S, M, L en XL. De

maten variëren naargelang de grootte van de set. De meeste trolley sets bevatten een grote koffer, waar veel in kan, en een of twee kleinere.

Hier moet je er zeker van zijn dat het in het vliegtuig als handbagage gebruikt kan worden. Je nieuwe koffers mogen niet te zwaar zijn, ongeacht de grootte. De inhoud weegt immers al meer dan genoeg.

Enerzijds is het voor jou comfortabeler om een lichte koffer te dragen, vooral als je hem een trap op of af moet dragen. Aan de andere kant letten veel luchtvaartmaatschappijen op het gewicht van de bagage en rekenen extra voor zware tassen.

Uitbreiding

Sommige koffers bieden de mogelijkheid om hun werkelijke grootte uit te breiden. Je kunt de uitzetvoeg openen met een rits. Met een vouw van stof kun je nu de hoogte van de koffer verlengen, zodat nog meer volume beschikbaar is.

Een praktische aanvulling als de oorspronkelijke ruimte niet voldoende is. Als je de extra ruimte niet nodig hebt, sluit je de rits weer en de koffer neemt minder ruimte in.

Slot

Een slot biedt veiligheid aan je bagage tijdens je reizen. Je kunt het gebruiken om het risico van diefstal of onbedoeld smokkelen te verkleinen. Veel rolkoffers hebben er al een in de koffer ingebouwd.

TSA staat voor “Transportation Security Administration”

Trolleys zijn beveiligd met een combinatieslot. Idealiter koop je een set met TSA sloten, vooral als je van plan bent naar de VS te reizen. Want bagage wordt er vaak geïnspecteerd en als de koffer niet open kan, is het slot kapot. Een TSA slot kan geopend worden met een hoofdsleutel die alleen TSA personeel heeft.

Dit betekent dat je koffer door het personeel geopend, doorzocht en gesloten kan worden zonder dat hij beschadigd wordt. TSA staat trouwens voor “Transportation Security Administration”.

Besluit: Welke soorten koffersets zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een bagageset wilt kopen, zijn er twee alternatieven waar je uit kunt kiezen:

Type Voordelen Nadelen
Harde schaal Inhoud wordt beschermd door stevig materiaal, waterafstotend, gemakkelijk schoon te maken, kleren kreuken minder snel Koffer is zwaarder, harde schaal is niet flexibel, Krassen en dergelijke gebruikssporen verschijnen snel
Zachte shell Het materiaal is erg rekbaar en soepel, hebben praktische voorzakken, zijn erg licht Beschermen minder goed tegen stoten, niet alle modellen zijn waterafstotend, kleding kreukt snel

Het belangrijkste verschil tussen deze varianten is het materiaal. Afhankelijk van welke optie je kiest, hebben de twee soorten koffers verschillende voor- en nadelen. Over deze kun je hieronder meer in detail lezen.

Dit helpt je de perfecte kofferset voor je te vinden. De buitenkant van een harde koffer bestaat uit stevig materiaal. In de regel zijn dat kunststoffen zoals ABS en polycarbonaat. Beide soorten kunststof worden gekenmerkt door hun hoge slagvastheid. Dit biedt een goede bescherming en maakt je kofferset zeer robuust.

De inhoud van je trolley is dus optimaal beschermd. Dit is vooral belangrijk als je breekbare voorwerpen vervoert die gemakkelijk kunnen breken. Het gaat bijvoorbeeld om technische apparatuur of glazen containers. Dankzij de harde buitenkant zullen je kleren ook minder kreuken. Het plastic is waterafstotend.

Dus als je in de regen terechtkomt, is dat geen probleem. De regendruppels rollen van het oppervlak en de inhoud blijft droog. Je kunt water gemakkelijk en snel van de harde buitenkant van je koffer verwijderen met een doek. Zo wordt het schoonmaken van je bagageset kinderspel.

Voordelen
 • Robuust en schokbestendig materiaal
 • Kleren kreuken minder
 • Beschermt tegen vocht
 • Gemakkelijk schoon te maken
Nadelen
 • Minder soepel
 • Meestal wat zwaarder
 • Gebruikssporen zijn gemakkelijk te zien

Hardschalige hoesjes zijn robuust, maar het oppervlak is niet beschermd tegen krassen. Het kan gemakkelijk gebeuren dat het plastic tijdens een reis aan lichte spanning wordt blootgesteld. De inhoud blijft beschermd, maar het omhulsel vertoont snel tekenen van slijtage. Door het stevige plastic zijn deze soorten koffers niet erg soepel.

De vorm en de afmetingen blijven vast in hun oorsprong, dus je kunt ze moeilijk opbergen als je niet veel plaats hebt. Hetzelfde geldt voor inpakken. De koffers zijn niet rekbaar aan de buitenkant en laten je niet toe er het laatste voorwerp in te wurmen. Bovendien zijn de meeste hard-sided koffers iets zwaarder en hebben ze geen praktisch voorvak.

Zachtzijdige koffers hebben een zachte buitenkant van stof, die in de meeste gevallen polyester of nylon is. Deze twee materialen worden als duurzaam beschouwd. Een soort frame vormt de vorm, en de stof wordt eromheen gespannen. De stof is zeer rekbaar, zodat je koffer heel soepel is.

Vooral als je er meer bagage in wilt passen, kun je er gemakkelijk hier en daar iets in proppen, want het deksel kan gemakkelijk naar buiten worden uitgerekt. De stoffen versie is ook lichter. Als je veel met handbagage vliegt, is dit punt bijzonder belangrijk.

Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij mag je bagage een bepaald aantal kilo’s niet overschrijden. Dit is bijzonder laag voor goedkope vluchten, waar elke gram telt. Natuurlijk doe je jezelf ook een plezier als je ooit je koffer op wieltjes moet dragen.

Voordelen
 • Heel soepel en rekbaar
 • Heel licht
 • Praktische voorvakken
Nadelen
 • Minder gevoelig voor schokken
 • Kleding kreukt sneller
 • Bescherming tegen water niet altijd gegeven

Koffersets met zachte omhulsels hebben meestal een of twee praktische voorvakken. Hier kun je dingen opbergen waar je tijdens je reis snel bij moet kunnen. Bijvoorbeeld je reisdocumenten of stadsplattegronden.

Door de zachte stof zijn zacht-zijdige koffers niet goed beschermd tegen schokken van buitenaf, want het zachte materiaal geeft gemakkelijk mee. Je kunt ze beter niet gebruiken om erg breekbare voorwerpen te vervoeren. Vooral als je zelden met handbagage vliegt maar met ingecheckte bagage, kan dit tot problemen leiden.

Je kleren zullen ook sneller kreuken door de vervorming van de bekleding. Als het op bescherming tegen regen aankomt, hangt het van de fabrikant af. In de regel beschermen koffers van stof minder goed tegen vocht dan koffers van harde schaal, maar er zijn ook bedrijven die voldoende bescherming bieden.

Gids: Veelgestelde vragen over bagagesets in detail beantwoord

Als je geïnteresseerd bent in een bagageset, heb je waarschijnlijk enkele vragen die je beantwoord wilt hebben voor je koopt. Onze gids voor grote bagagesets beantwoordt de belangrijkste en meest gestelde vragen. Hopelijk vind je de perfecte kofferset voor jou en je behoeften.

Voor wie is een bagageset geschikt?

Een bagageset bestaat natuurlijk uit meerdere koffers in verschillende maten. Als alleenstaande die bijna nooit op reis gaat, vraag je je misschien af wie zoveel koffers kan gebruiken.

Kofferset-1

Als je graag en veel reist, is een kofferset de moeite waard. Hij is ook ideaal om te delen.
(Image source: vidar-nordli-mathisen/unsplash)

Voor een meerpersoonshuishouden verdient een kofferset zichzelf heel snel terug. Een set kost meestal minder dan alle koffers apart kopen. Je kunt geld besparen met een tweedelige trolley set.

Vooral voor gezinnen met kinderen hebben de verschillende koffers een groot voordeel. De kleinere koffers zijn ideaal voor de kinderen, terwijl de grotere bagagestukken door de ouders gedragen kunnen worden. Personen die veel reizen moeten ook zeker aan een rolkofferset denken.

Of het nu voor zaken of plezier is doet er niet toe. Niet elke reis vereist dezelfde hoeveelheid kleding en andere reisbenodigdheden. Het is dus beter om een ruimere keuze aan bagage te hebben, afhankelijk van je behoeften. Vooral als je minder mee wilt nemen, is een kleine koffer als handbagage erg praktisch.

Welke maat kofferset moet ik kopen?

Hoeveel koffers je nieuwe set moet bevatten hangt individueel van jou af. Afhankelijk van waar je je koffers voor nodig hebt en hoe vaak, kies je de grootte van de set en de afzonderlijke koffers. Als leidraad hebben we hier een maattabel bij benadering opgesteld.

Maat Hoogte Volume
S 50 tot 55 centimeter 20 tot 49 liter
M 56 tot 69 centimeter 50 tot 69 liter
L 70 tot 79 centimeter 70 tot 98 liter
XL vanaf 80 centimeter vanaf 90 liter

Als je veel met handbagage vliegt, moet je er zeker van zijn dat de set een geschikte koffer op wieltjes bevat. Kleinere koffers zijn ook praktisch als je, bijvoorbeeld, een auto hebt met een minder ruime kofferbak.

Sommige bagagesets zijn er ook in kleinere maten voor kinderen of zakenreizen. Een grote koffer mag echter niet ontbreken in een rolkofferset. Vooral voor langere reizen of vakanties met het hele gezin is veel bergruimte praktisch. Het is ook handiger om maar één stuk bagage te hebben dan veel kleintjes tegelijk mee te moeten nemen.

Kofferset-2

Je koffer moet genoeg ruimte hebben om al je spullen in op te bergen. Met een kofferset heb je verschillende maten om uit te kiezen.
(Image source: Anete Lūsiņa/Unsplash)

Zoals je ziet, hangt de keuze van de grootte af van je individuele behoeften. Denk vóór je koopt goed na over waar je je nieuwe koffers voor nodig hebt.

Hoeveel kost een kofferset?

Er zijn grote prijsverschillen voor koffers in het algemeen en ook voor trolleysets. Natuurlijk gaat dit vaak hand in hand met kwaliteit. Of je nu een harde of een zachte kofferset wilt, er is niet veel verschil in prijs tussen de twee mogelijkheden.

Set type Prijs
2-delig van ongeveer 25 tot 230 euro
3-delig van ongeveer 30 tot 250 euro
4-delig van ongeveer 40 tot 270 euro
5-delig van ongeveer 85 tot 200 euro

Een kofferset is meestal een investering voor de toekomst. Daarom moet je goed nadenken over hoeveel je wilt besparen en welke kwaliteit je wilt, zodat je je koffers zo lang mogelijk kunt gebruiken.

Wat zijn de alternatieven voor een bagageset?

Er is geen echt alternatief voor een bagageset. Als je tot de conclusie komt dat zo’n set voor jou niet de moeite waard is, is de enige optie de koffers afzonderlijk te kopen. Je reist waarschijnlijk veel te zelden, dus heb je besloten om maar één koffer te gebruiken.

Als je je realiseert dat je toch een ander type koffer zou kunnen gebruiken, dan kun je natuurlijk een andere koffer kopen.

Hier heb je het voordeel dat je je model individueel volgens je wensen kunt kiezen. Je bent vrij in je keuze van kleur en maat. Idealiter kun je harde en zachte koffers combineren. De beste combinatie is een lichte koffer met zachte zijkanten voor je handbagage en een stevige koffer met harde zijkanten voor je ingecheckte bagage. Je moet echter wel rekening houden met de prijs. Sets zijn meestal goedkoper dan ze afzonderlijk te kopen.

Kan ik een aangepaste bagageset voor mijn auto kopen?

Als je met de auto reist, heb je maar weinig ruimte voor je bagage. Vooral als je een kleine kofferbak hebt, moet je goed nadenken over welke tassen je kunt gebruiken. Om dit te vermijden en de ruimte zo goed mogelijk te benutten is er speciaal aangepaste bagage voor veel verschillende merken auto’s en hun modellen.

Kofferset-3

Hardzijdige koffers passen niet goed in een kofferbak. Daarom zijn er extra tassen voor auto’s.
(Image source: convertkit/unsplash)

Op verschillende websites hoef je alleen maar je auto op te geven en je vindt de juiste tassen. Meestal vind je geen set tassen voor je auto, maar een set tassen omdat die soepeler zijn en beter in de kofferruimte passen. Een ander alternatief zijn zakken voor dakkoffers. Voor sommige automodellen zijn echter ook bagagesets verkrijgbaar.

Hoe maak ik mijn bagageset schoon?

Om ervoor te zorgen dat je je bagageset zo lang mogelijk kunt gebruiken, moet je hem regelmatig schoonmaken. Het is belangrijk onderscheid te maken tussen koffers met harde en koffers met zachte schaal.

Afhankelijk van het type vereist de kast een ander soort reiniging. We hebben de reinigingsmethoden hier op een rijtje gezet.

 • Hardschalige koffers: Dankzij het plastic oppervlak is een hardschalige kofferset gemakkelijk te onderhouden. Je kunt het eenvoudig met een doek en water van de buitenkant afvegen. Als het vuil wat hardnekkiger is, kun je het beste afwasmiddel of allesreiniger gebruiken.
 • Zachte-zijdige koffers: Als je een kofferset van stof hebt, kun je het oppervlak van je koffer het beste droog borstelen met een borstel. Als dat niet genoeg is, kun je het ook met een vochtige doek afvegen.
 • Wielen: Of ze nu stevig of zacht zijn, je moet speciale aandacht besteden aan de wielen, want hier verzamelt zich het meeste vuil. Voor het best mogelijke resultaat maak je ze schoon met een borstel. Een schoenborstel, bijvoorbeeld, is hier ideaal voor. Ga er dan nog eens over met een vochtige doek.

Overigens kun je het vuil in je koffer gemakkelijk verwijderen met een stofzuiger.

Foto bron: Milanesio/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies