Koffie
Laatst bijgewerkt: 19-09-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

21Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

100Verzamelde opmerkingen

Wakker worden is niet voor iedereen eenvoudig, de ene heeft er meer moeite mee dan de ander. De meeste mensen hebben een ochtendroutine om de dag op een goede manier te beginnen. Met een ontbijt bijvoorbeeld. En die gaat vaak samen met een kop koffie. Koffie heeft namelijk bepaalde eigenschappen waardoor je wakker wordt.

Op de markt zijn er verschillende soorten koffie te vinden en bovendien zijn er verschillende manieren om het te zetten. Misschien ben je wel een liefhebber van koffie, maar drink je het altijd op dezelfde manier. Dat is jammer, want met al die verschillende soorten koffie en diverse manieren om koffie te zetten, kun je heel wat lekkers ontdekken. Wij hebben deze gids samengesteld om je op weg te helpen in de bijzondere wereld van de koffie!
Belangrijk om te weten

 • Er zijn verschillende soorten koffie op de markt te vinden. Hierdoor komen koffieliefhebbers met al hun eigen voorkeuren qua smaak aan hun trekken.
 • Niet alle koffie smaakt hetzelfde. Elke variant heeft weer subtiele smaakverschillen, iets wat je zelfs als leek kunt proeven. Bovendien heeft elke variant weer verschillende aroma’s.
 • Op het moment dat je koffie koopt, moet je niet alleen letten op de smaak, aroma of prijs. Het is aan te raden om te kijken of hij bij je koffiemachine of koffieapparaat past, aangezien dat ook uitmaakt. Daarom is het ook handig om te weten wat voor soort apparaat je gebruikt, zodat je de lekkerste koffie kunt zetten.

Onze selectie: De beste koffie op de markt

Een van de beste manieren om een product zoals koffie beter te leren kennen, is te weten wat de meest populaire soorten zijn. Een product dat al door veel mensen is gebruikt en getest, is een goede indicatie van de kwaliteit van het product. Daarom hebben we een selectie gemaakt van de koffiesoorten die door koffiedrinkers het hoogst worden gewaardeerd.

De beste Aroma Rood koffie in pads

Om ervoor te zorgen dat die prettige ronde smaak en dat herkenbare aroma altijd hetzelfde zijn, hebben de koffiebranders van Douwe Egberts het melangeren en branden van onze koffie zo verfijnd dat Aroma Rood altijd smaakt als… de enige echte Aroma Rood. Het smaaksegment is evenwichtig en rond, de bonen zijn medium gebrand. Dit is een familieverpakking: het zijn 4 pakken met 54 pads, en ze zijn te gebruiken in SENSEO® koffiepadmachines.

De beste Aroma Rood koffiebonen

Aroma Rood is de meest vertrouwde koffie van Nederland. Sinds 1753 de meest geschonken koffie en gedronken koffie. Met de prettige ronde smaak en dat herkenbare aroma…de enige echte aroma rood. De kwaliteits koffiebonen zijn onder meer geschikt voor: Lungo, Cappuccino, Latte Macchiato. Ze zijn samengesteld uit Arabica en Robusta bonen. Het smaaksegment is evenwichtig en rond. De levering bevat drie pakken van elk 900 gram koffiebonen.

De beste vers gebrande koffiebonen

Zoek je een heerlijk vers kopje koffie? Met deze vers gebrande koffiebonen melange door een gerenommeerde branderij gebrand wordt het werkelijkheid om top kwaliteit koffie thuis of op de zaak te kunnen drinken 90% arabica bonen en 10% robusta bonen voor die extra lekkere pit. De koffiebonen worden na de branding vers verpakt zodat de smaak en de aroma s op een heel hoog niveau blijven. Let op : Nederland meestal geleverd binnen 1 dag of soms in 2 dagen i.v.m. post. België 2 tot 3 dagen levertijd

De beste biologische Arabica koffiebonen

Cento% Nero is een melange van 100% Arabica Fairtrade en biologische koffiebonen uit Mexico, Peru, Honduras, Guatemala en El Salvador. De melange is mild zuur en heeft een zacht/romig mondgevoel. Volle chocolade en karamel tinten maken deze blend onweerstaanbaar! Perfect voor een lungo en cappuccino. Cento% is ontstaan vanuit de gedachte dat alles 100% perfect moet zijn. Absolute topkwaliteit koffie zonder compromissen. Lekker, goed voor de wereld en speciaal voor de gepassioneerde en bewuste koffieliefhebber.

Shopgids: Alles wat je moet weten over koffie

Koffie heeft een aantal eigenschappen die interessant zijn om te weten, voordat je straks de koffie gaat kopen die het beste bij jou en je koffiezetapparaat past. Hieronder gaan we je precies uitleggen waar je op moet letten om de lekkerste koffie te kunnen kopen.

Koffie is een van de meest gedronken dranken ter wereld.
(Bron: Rawpixel: 52403580/ 123rf.com)

Wat is koffie?

Koffie is een van de meest gedronken dranken ter wereld. De koffieboon is eigenlijk het volgroeide zaadje van de vrucht van de koffieplant. De koffieplant groeit in een warm en vochtig klimaat. Het zaadje wordt gebrand om die vervolgens te malen en dat is de koffie die je koopt en waarmee je je koffiezetapparaat vult. Koffie kun je zowel warm als koud drinken. Je kunt koffie ook in talloze recepten gebruiken. Koffie bevat cafeïne en dat is een natuurlijk opwekkend middel dat werkt tegen vermoeidheid en slaperigheid.

Bij het beoordelen van koffie kun je letten op de zuurheid, aroma, body en smaak.

Hoe wordt koffie geclassificeerd?

Koffie wordt in twee hoofdsoorten geclassificeerd, namelijk Arabica, die vooral in Centraal Amerika, Zuid-Amerika, Oost-Afrika en Azië wordt verbouwd. De andere soort is Robusta en die wordt in Afrika en Brazilië verbouwd.

 • Arabica. Komt oorspronkelijk uit Ethiopië en heeft verschillende subsoorten. Heeft niet een hoog cafeïne gehalte, maar wel een intense smaak en aroma. De verbouw van Arabica moet op zekere hoogte plaatsvinden, namelijk tussen de 900 en de 2.000 meter.
 • Robusta. Komt oorspronkelijk uit Congo en wordt verbouwd op niet al te hoge hoogte, namelijk tussen de 200 en 600 meter. De temperatuur moet daarentegen wel hoog zijn. Een kop Robusta koffie bevat tweemaal de hoeveelheid cafeïne dan een kop Arabica. Het heeft een licht bittere smaak.

Het branden van de koffie

Vanuit de koffiebes worden de koffiebonen gehaald die moeten worden gedroogd. Wanneer ze droog zijn, kunnen ze worden gebrand. Het branden van de koffiebonen bepaalt in sterke mate de smaak van de uiteindelijke koffie. Er zijn grof gezegd drie types gebrande koffie: licht, medium en donker. Hoe lichter de koffie is gebrand, hoe meer cafeïne het over het algemeen heeft. Naast de intensiteit, bepaalt het branden ook de smaak.

Wist je dat in Scandinavische landen de meeste koffie wordt gedronken?

Hoe bepaalt het land waar de koffie vandaan komt de smaak van de koffie?

Een andere factor die bepalend is voor de koffiesmaak, is de plaats waar de koffie wordt verbouwd. Afhankelijk van het continent en land is de smaak van de koffie geheel anders. We hebben een tabel voor je gemaakt, zodat je precies de verschillen kunt zien. Zo kun je koffie kopen die bij je smaak past.

Land Regio Kenmerken
Brazilië Zuid-Amerika Zachte en zoete smaak met een licht aroma.
Mexico Noord-Amerika Subtiele smaak, met iets zuurs en een hoge kwaliteit.
Colombia Zuid-Amerika Bittere smaak, sterke body, intens aroma en medium zuur.
Costa Rica Midden-Amerika Intense smaak met lichte fruittonen en een sterke body.
Tanzania Afrika Zuur en behoorlijk intense aroma’s.
Ethiopië Afrika Zuur en een intense smaak met een fruittoon.
Kenia Afrika Uitgesproken aroma en een zuurtoon.
Yemen Azië Bekend om de mokka’s met een lichte chocoladesmaak.
Java Azië uitgesproken bitter.
Celebes Azië Intense smaak en uitgesproken zuur.

Wat voor types koffie bestaan er?

Koffie kun je in vier verschillende types kopen, die ook weer de smaak en het aroma beïnvloeden. We hebben weer een tabel voor je gemaakt zodat je weet wat de verschillen zijn en een goede aankoop kunt doen.

Type Kenmerken
Koffiebonen Dit is een ongemalen vorm.

Als je hiervoor kiest, moet je de koffiebonen zelf malen voordat je de koffie kunt drinken. De smaak en het aroma zijn hierdoor intenser.

Gemalen koffie In dit geval wordt de koffie al voor je gemalen en wordt het vacuüm verpakt, zodat het zijn aroma behoudt. Je gebruikt deze koffie in koffiezetapparaten.
Oploskoffie Deze kun je oplossen in water en hier is geen koffiezetapparaat voor nodig.
Cafeïnevrije koffie Cafeïnevrije koffie heeft tegenwoordig dezelfde smaak en aroma als gewone koffie, ze halen de cafeïne uit de groene koffieboon voordat ze hem gaan roosteren.

Is het beter om gemalen koffie of om koffiebonen te kopen?

Als je houdt van een intense smaak en aroma, kies dan voor koffiebonen die je zelf moet malen. Zo verliest de koffie zijn body niet en heeft het de smaak van versgemalen koffie. Je kunt het beste koffiebonen malen vlak voor gebruik. Maar als je het hele pak maalt, gebruik het dan binnen een maand. Anders verliest de koffie zijn smaak. Gemalen koffie is natuurlijk wel praktischer, aangezien je het meteen kunt gebruiken.

Waar moet je op letten als je koffie proeft?

Er zijn verschillende aspecten waar je op moet letten als je koffie probeert. Als je aandacht schenkt aan deze aspecten, leer je je favoriete drankje nog beter kennen en waarderen. Dit zijn de aspecten:

 • Body. Dit is wat de koffie overbrengt als het in contact met je gehemelte komt. Je kunt proeven of het wat lichter of intenser van smaak is.
 • Zuurte. Dit wordt vooral veroorzaakt door de teelt van de koffieplant. Hoe hoger de zone is waar de koffie wordt verbouwd, hoe zuurder de koffie is.
 • Aroma. De koffie Arabica is zacht en delicaat, terwijl de Robusta een sterker en bitterder aroma heeft.
 • Smaak. De smaak is heel persoonlijk en iedere smaakpupil neemt weer anders waar. Er zijn koffiesoorten die zachter zijn, anderen hebben een lichte fruit-, karamel- of chocoladetoon. Wat belangrijk is, is wat jij lekker vindt.

Er bestaan veel manieren om koffie te zetten.
(Bron: Marina Troshenkova: 112077487/ 123rf.com)

Wat zijn de voor- en nadelen van koffie?

Je weet inmiddels een aantal aspecten waar je op moet letten als je koffie gaat kopen. De smaak hangt namelijk van een aantal verschillende factoren af. Er zijn echter nog een aantal factoren die je kunt afwegen, hieronder laten we je een paar voor- en nadelen van koffie zien.

Voordelen
 • Er zijn veel goedkope varianten
 • Helpt je wakker te blijven
 • Veel mensen houden ontzettend van de smaak
Nadelen
 • Sommige mensen worden er trillerig van
 • Het kan je slaap verstoren
 • Niet iedereen houdt van de smaak

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Aangezien je waarschijnlijk meerdere keren per maand koffie koopt en het dagelijks gebruikt, is het maken van een goede keuze van belang. Tegenwoordig kun je gemakkelijk koffie online bestellen, zo weet je zeker dat je nooit zonder komt te zitten! In dit gedeelte gaan we in op een aantal vragen die belangrijk zijn om een goede keus te kunnen maken bij de aankoop van je koffie.

Hoeveelheid cafeïne

Niet alle koffiesoorten bevatten dezelfde hoeveelheid cafeïne. Ga vooral af op je eigen voorkeur, misschien verdraag je cafeïne heel goed of juist niet zo goed. Als je merkt dat koffie drinken invloed heeft op de kwaliteit van je slaap, kies dan een soort met minder cafeïne, want hoe meer cafeïne de koffie bevat, hoe wakkerder je blijft. Je kunt ‘s avonds ook voor een cafeïnevrije koffie kiezen.

European Journal of Epidemiology.Onderzoek naar de consumptie van koffie
“Een matig gebruik van koffie, namelijk 2 tot 4 koppen koffie per dag, is gerelateerd aan een lagere kans op sterven in vergelijking met het niet gebruiken van koffie.”

Verwerking

Koffie kan op twee manieren worden verwerkt, namelijk gewassen of niet gewassen. Normaal gesproken zou het op de verpakking moeten staan. Gewassen koffiebonen geven een intensere zuurte, de niet gewassen koffie heeft een meer fruitige smaak met meer aroma.

Hoogte

De hoogte waarop koffie is verbouwd bepaalt voor een groot gedeelte de smaak die de koffie heeft. Als de koffie wordt geoogst op een hoogte van minimaal 1500 meter heeft de koffie een zuurdere smaak en een lichte zoetheid. Als de koffie op een lagere hoogte wordt verbouwd, dan is de smaak minder zuur en meer natuurlijk. Om te weten op welke hoogte de koffie is verbouwd, is het handig om te kijken naar welk land het vandaan komt.

Verpakking

Het is belangrijk dat de verpakking je bepaalde informatie biedt, zoals de datum van verpakking van de koffie, de soort koffie en het land van herkomst. Ook is het handig om te weten wat voor maling het betreft, hoe de koffie is gebrand en hoe je het beste de koffie kunt bewaren.

Er bestaan veel soorten, smaken en aroma’s. Daarom kun je koffie kiezen die het beste bij je past.
(Bron: Suebwongsa: 46673979/ 123rf.com)

Datum van verpakking

Zoals we net hebben gezien, is het goed om te kijken of de datum van de verpakking van de koffie op het pak koffie te vinden is. Probeer zo recent mogelijk verpakte koffie te kopen, aangezien de koffie dan nog al zijn kwaliteiten heeft. Kijk er dus voor uit om een voorraad koffie in huis te houden, het is beter om koffie te kopen wanneer je het nodig hebt. Hoe recenter verpakt, hoe beter.

Samenvatting

Voor veel mensen is koffie een basisbehoefte. Als dit voor jou ook zo is, houd dan zoveel mogelijk rekening met alle zaken die we in dit artikel hebben besproken. Het is belangrijk dat je de koffiesoort en hoe de koffie is gebrand kiest die bij je past. Ook is het handig om te weten waar de koffie vandaan komt, hoe de koffie smaakt hangt hier namelijk ook van af.

Tevens is het aan te raden om goed naar de verpakking van de koffie te kijken, probeer zo recent mogelijk verpakte koffie te kopen. Kijk ook naar het cafeïne gehalte, zodat je een product koopt dat past bij je behoeftes. Maar zorg er bovenal voor dat je een koffie koopt waarvan je van elk kopje geniet!

Vond je dit een nuttig artikel? Deel hem dan op je social media of laat een commentaar achter.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Yana Gayvoronskaya: 29317373/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies