
Onze selectiecriteria
Borstvoeding is een nogal persoonlijk thema, waarover verschillende moeders heel verschillend kunnen denken. Waarschijnlijk heb je op dit artikel geklikt, omdat je meer wilt weten over het kolven met een kolfapparaat. Dankzij deze handige hulp, hoef je niet altijd de borst te geven aan je baby, maar heb je altijd moedermelk bij de hand.
Natuurlijk willen vele moeders hun baby de borst geven, omdat het een mooi moment kan zijn die de moeder kind relatie versterkt. Maar borstvoeding kan ook een nachtmerrie zijn of niet goed lukken. Bijvoorbeeld, omdat het pijn doet of omdat je er teveel voor moet werken voor de melkproductie. In beide situaties kan een kolfapparaat voor opluchting zorgen.
Inhoud
Belangrijk om te weten
- Vele wetenschappelijke studies laten de ongelooflijke eigenschappen van moedermelk en het geven daarvan zien. Zowel vanwege de voedingswaarden daarin, als de bijdrage van moedermelk aan de emotionele verbinding tussen moeder en kind tijdens de voeding.
- Als moderne moeder beschik je niet altijd maar over voldoende tijd en een fijne ruimte om jouw kleintje de borst te geven. Daarom kan een kolfapparaat een handig middel zijn. Voor jou, omdat je zelf bepaalt wanneer je kolft en voor jouw kind, omdat het moedermelk drinkt.
- Op het moment dat je een kolfapparaat gaat kopen, is het handig om alvast een beetje te weten wat je wilt. In dit artikel vertellen we je alles over het kolfapparaat en waar je bij je aankoop zoal op kunt letten. We beginnen met een selectie van de beste kolfapparaten.
Onze selectie: De beste kolfapparaten op de markt
Gelukkig valt er tegenwoordig veel te kiezen voor moeders die op zoek zijn naar een kolfapparaat. Maar, te veel keuze kan ook overweldigen. Daarom hebben we hieronder de 4 beste kolfapparaten voor je op een rij gezet, die momenteel in Nederland verkrijgbaar zijn.
- Het beste dubbele elektrische kolfapparaat
- De beste handmatige kolfapparaat
- Het beste smart-kolfapparaat
- Het meest gebruiksvriendelijke kolfapparaat
Het beste dubbele elektrische kolfapparaat
De Freestyle Flex borstkolf van Medela past goed thuis in de actieve levensstijl van elke moeder, zodat jij als moeder op je gemak bent tijdens het kolven. De zuigstimulatie en de pompmodus benaderen het gevoel van een baby die rechtstreeks uit jouw borst drinkt.
Het is een dubbele, elektrische borstkolf waarmee je eenvoudig en efficiënt je moedermelk afkolft. Kolven kan veel energie kosten maar voelt dankzij deze kolf een stuk aangenamer aan.
De beste handmatige kolfapparaat
Deze borstkolf van Philips Avent is een handmatige borstkolf die niet op batterijen of stroom werkt. De Philips Avent Natural SCF330/20 is licht en compact, gemakkelijk te vervoeren en heeft als prioriteit het comfort van de moeder.
De borstkolf zit comfortabel om de borst, is eenvoudig aan te brengen en schoon te maken. De Natural fles en speen zijn inbegrepen bij deze borstkolf zodat je ook natuurlijk kan aanleggen.
Het beste smart-kolfapparaat
Ben je fan van technologie en de nieuwste gadgets? Waarom zou je dan ook niet kiezen voor een kolfapparaat met smart LCD-touchscreen. Dit veilige en hygiënische kolfapparaat is gemaakt van 100% BPA vrij materiaal en bevat geen schadelijke stoffen.
Om je extra goed op weg te helpen ontvang je bij aankoop het NurtureGoods Kolfdagboek met onmisbare informatie. Het touchscreen operation panel is zeer eenvoudig en intuïtief te gebruiken.
Het meest gebruiksvriendelijke kolfapparaat
Ben je op zoek naar een borstkolf, maar word je gek van alle luide en gecompliceerde apparaten die te veel geld kosten? Dan is dit model van Awemoz iets voor jou. De borstkolf is zeer eenvoudig te gebruiken en gemakkelijk schoon te maken.
Het is gemaakt van hoogwaardige siliconen, BPA-vrij en FDA goedgekeurd. De borstkolf is licht en past perfect in elke tas of luiertas. Het product wordt inclusief borstvoeding bewaarzakjes geleverd.
Shopgids: Alles wat je moet weten over een kolfapparaat
Als je voor het eerst moeder wordt, dan kan het gebruik van een kolfapparaat wat vragen bij je oproepen. Daarom beantwoorden we in het gedeelte hieronder de meest gestelde vragen over het kolfapparaat.
In principe zijn er twee soorten kolfapparaten op de markt, handmatige en elektrische.
(Bron: Choreograph : 50427815/ 123rf.com)
Welke soorten kolfapparaten zijn er?
Om tegemoet de komen aan de wensen van verschillende moeders en kinderen, zijn er verschillende modellen kolfapparaat op de markt.
- Handmatig kolfapparaat: met een handmatig of mechanisch kolfapparaat, breng je zelf de melkextractie op gang. Zo houd je ten allen tijde de snelheid, duur en zuigkracht van het kolfapparaat onder controle.
- Elektrisch kolfapparaat: kolven automatisch en zijn er met batterijen of op stroom. De duur, snelheid en zuigkracht kun je meestal instellen. Verder zijn er kolfapparaten met 1 of met 2 kolf flessen, met deze laatste bespaar je tijd.
Hoe gebruik ik een kolfapparaat?
- Was je handen en de onderdelen van een kolfapparaat en zoek een comfortabele plek.
- Masseer je borst(en) van buiten naar binnen, naar de tepel toe. Kijk zo nodig naar een foto van jouw kleintje.
- Maak de zuignap of het tepelhoedje vochtig, voor een goede hechting en stel het programma in.
- Het zuigritme van een baby is aan het begin sneller om de melkstroom op gang te krijgen en wordt daarna langzamer.
- Zwelt jouw borst op of begint deze te kriebelen? Ga dan langzamer. Je kunt je borst blijven masseren tijdens het kolven.
- Als de melkstroom stopt, wissel je het kolfapparaat naar de andere borst en herhaal je het proces.
- Giet de moedermelk in een speciale verpakking en schrijf de kolf datum erop.
Hoe bewaar ik de melk uit een kolfapparaat?
Type melk | Plaats | Temperatuur | Tijd |
---|---|---|---|
Colostrum (eerste melk na de bevalling) | Overal | Iets warmer dan kamertemperatuur (27/32 ºC) | Tussen 12 en 14 uur |
Recent gekolfd | Overal | 15 ºC | 24 uur |
Net gekolfd | Overal | 10/22 ºC | 10 uur |
Zojuist gekolfd | Overal | 25 ºC | Tussen 4 en 8 uur |
Recent gekolfd | Koelkast | 0/-4 ºC | Tussen 5 en 8 dagen |
Bevroren | Diepvries | -15 ºC | 2 weken |
Diepgevroren | Combi diepvries | -18 ºC | Tussen 3 en 4 maanden |
Diepgevroren | Industriële diepvries | -19 ºC | Meer dan 6 maanden |
Belangrijk bij het opslaan van moedermelk, is dat je de datum op de verpakking noteert. Dat wil zeggen, de datum dat je de moedermelk hebt gekolfd. Zo weet je precies hoe lang de melk opgeslagen is en tot wanneer deze bruikbaar is. Eenmaal ontdooide moedermelk moet binnen 24 uur gebruikt worden. Vries de ontdooide moedermelk nooit opnieuw in.
Moet ik de moedermelk uit het kolfapparaat opwarmen?
Als de moedermelk uit de koelkast of diepvries komt, warm je het op voordat je het aan je kind geeft. Diepgevroren moedermelk ontdooi je idealiter een dag van tevoren, op natuurlijke wijze en dus langzaam. De meeste mensen warmen daarna de moedermelk op via de au-bain-Marie methode, oftewel, de fles in een laagje warm water zetten. Ook kun je de gesloten fles onder een warme waterstraal houden, maar dan gebruik je veel water. Met deze methodes van opwarming voorkom je oververhitting.
Reinig het kolfapparaat na ieder gebruik, voor de gezondheid van jouw baby.
(Bron: Robert Przybysz: 40576678/ 123rf.com)
We raden je sterk af om de magnetron te gebruiken, want deze verdeelt de temperatuur niet gelijkmatig. Test ook eerst een paar druppels moedermelk op de binnenkant van jouw pols, voor je het aan jouw kleintje geeft. Reinig na ieder gebruik het kolfapparaat en alle toebehoren volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Was en spoel de materialen van het kolfapparaat af en laat ze drogen op een droogrek.
Wat is het beste moment om te kolven?
- Voor de borstvoeding: je hoeft niet bang te zijn dat jouw baby straks zonder melk zit. Een baby is namelijk in staat, om je een overschot te laten aanmaken door een paar minuten aan de borst te zuigen.
- Tijdens de borstvoeding: terwijl je jouw baby de ene borst geeft, kun je het kolfapparaat op de andere borst zetten. Daarmee maak je gebruik van het natuurlijke drinkgedrag van jouw baby, om alvast moedermelk af te nemen.
- Na de borstvoeding: direct nadat je jouw baby aan de borst hebt gehad, kun je het overschot aan resterende melk alvast aan de borst onttrekken met het kolfapparaat.
Welk moment ook het beste voor jou werkt, het gaat erom dat je kolft op een moment dat jij je op je gemak voelt. Kies hiervoor een rustige ruimte, waar je privacy hebt. Lukt het niet na een keer? Dat is absoluut normaal, probeer het kolven later nog eens. Een kolfapparaat is heel geduldig.
Waar moet je op letten bij je aankoop?
Als je weet wat er te koop is en waar je allemaal op moet letten bij het aanschaffen van een kolfapparaat, dan wordt het een stuk makkelijker. Je vindt dan sneller een kolfapparaat dat goed past bij jouw behoeften en die van jouw baby. Hieronder geven we je een aantal tips voor het moment dat je een kolfapparaat gaat kopen. Zodat je tevreden zult zijn met jouw aankoop.
- Type kolfapparaat
- Zuigkracht
- Ontwerp
Type kolfapparaat
Zoveel moeders, zoveel voorkeuren voor het ene of andere kolfapparaat. Het kiezen van het juiste kolfapparaat hangt helemaal af, met wat jij fijn en handig vindt, dus laat het vooral niet afhangen van wat anderen vinden. Of je nu voor een mechanisch kolfapparaat kiest, of voor een elektrisch kolfapparaat, doe waar jij je comfortabel bij voelt. Er zijn vrouwen die de voorkeur geven aan handmatig kolven, omdat ze dan de zuigkracht en snelheid zelf kunnen bepalen.
Maar er zijn even zoveel vrouwen die absoluut kiezen voor een automatische melkpomp, omdat deze minder oefening behoeft. Of, omdat de melkstroom via een automatische massage sneller op gang komt. Ook eventuele aandoeningen en pijn tijdens het geven van borstvoeding kan van invloed zijn op jouw keuze. Tip: lees de ervaringen van andere gebruiksters, voordat je een kolfapparaat koopt. Deze zijn te vinden op de productpagina’s van de kolfapparaten uit onze selectie.
Een kolfapparaat is zeer handig voor moeders die op ieder moment hun baby te eten willen kunnen geven.
(Bron: Apatcha Muenaksorn : 68477961/ 123rf.com)
Zuigkracht
Dit criterium hangt samen met de pijn die je mogelijk ervaart tijdens de borstvoeding. Je wilt de zuigkracht van een kolfapparaat kunnen controleren. Iedere vrouw is daarin anders. Gelukkig bestaan er kolfapparaten, waarop je de intensiteit van de zuigkracht naar boven en beneden kunt bijstellen. Kijk hiervoor in onze selectie van kolfapparaten aan het begin van dit artikel. Het kunnen bijstellen van de zuigkracht van een kolfapparaat is ook nuttig, als je niet alle tijd van de wereld hebt. Bij een handmatig kolfapparaat, reguleer je de snelheid en zuigkracht volledig zelf.
Ontwerp
Het ontwerp kan bepalend zijn bij jouw keuze voor het ene of andere kolfapparaat. Bijvoorbeeld, als jij het kolfapparaat buitenshuis gaat gebruiken, dan wil je dat deze compact en licht van gewicht is. Zodat je hem makkelijk meeneemt naar je werk of onderweg. Of als je weinig tijd hebt, dat je dan kiest voor een dubbel kolfapparaat.
Kijk bij het kiezen van een kolfapparaat ook naar de manier waarop je deze in elkaar zet en uit elkaar haalt. Je reinigt een kolfapparaat namelijk na ieder gebruik en kiezen voor een eenvoudig te (de)monteren ontwerp kan je veel frustratie besparen. Controleer ook het formaat en het materiaal van de zuignapjes op het kolfapparaat. Deze bepalen in grote mate of ze comfortabel en veilig zitten tijdens het kolven.
Verder is het van belang om te beseffen dat een kolfapparaat in direct contact staat met jouw tere huid en met die van jouw baby. Kiezen voor een kolfapparaat van goede kwaliteit is dan ook relevant voor jullie gezondheid. De kolfapparaten in de selectie zijn sowieso van erg goede kwaliteit en genieten het voordeel van goede reacties van gebruiksters die je zijn voorgegaan.
Samenvatting
Het gebruik van een kolfapparaat kan jouw leven als jonge moeder een stukje gemakkelijker maken. Met een kolfapparaat kun je jouw baby op ieder gewenst moment, op een veilige manier voorzien van de beste moedermelk. Steeds meer Nederlandse vrouwen maken gebruik van een kolfapparaat, om op ieder gewenst moment moedermelk bij de hand te hebben voor hun kind.
Er zijn veel verschillende soorten en maten kolfapparaat te krijgen in Nederland, afgestemd op de verschillende behoeften van vrouwen. De een vindt snelheid belangrijk, de ander zo min mogelijk pijn. Hoe het ook zij, geef het gebruik van een kolfapparaat de tijd, want als je het eenmaal onder de knie hebt, dan ervaar je hoe praktisch kolven is.
Vond je dit artikel interessant? Deel het dan met jouw vriendinnen via sociale media. We zijn benieuwd naar jouw ervaringen.
(Bron van de uitgelichte afbeelding: Norasit Kaewsai: 93319124/ 123rf.com)