Laatst bijgewerkt: 14-08-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

20Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

81Verzamelde opmerkingen

Konijnen, die van oudsher boerderijdieren zijn, zijn tegenwoordig voor veel gezinnen hele geliefde huisdieren. Het zijn zeer liefdevolle, schone en intelligente dieren. En de meeste mensen geven hun konijnen een groot hok in huis of buiten in de tuin. Een konijn heeft ruimte nodig om zich veilig te voelen.

Een konijnenhok beschermt de meubels van je huis tegen de scherpe tanden van deze knaagdieren en geven je konijn een eigen plekje. Je konijn moet voldoende ruimte in zijn hok hebben om zich te kunnen uitstrekken en te spelen. In het segment hieronder zullen we dit product onder de loep nemen en zal je meer te weten komen over konijnen als gezelschapdieren.
Belangrijk om te weten

 • Een konijnenhok moet een aparte ruimte hebben om te eten,  te slapen en te spelen, zodat het dier zich comfortabeler voelt.
 • Zelfs als je een konijnenhok in huis hebt, moet je je konijn een paar uur per dag in huis of tuin los laten rondlopen
 • Er is een grote verscheidenheid aan konijnenhokken op de Nederlandse markt, van verschillende materialen en afmetingen.

Onze selectie: De beste konijnenhokken op de markt

In dit segment hebben we een selectie van de 5 beste konijnenhokken voor je uitgezocht die er op de markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het uitkiezen van het ideale konijnenhok voor jou wat eenvoudiger.

Het meest luxueuze konijnenhok

De Grand Lodge 120 Plus van Ferplus is het ideale huis voor alle speelse konijnen. Deze kunststof hokken hebben een sterke structuur met een licht hellend dak en externe zijden met afgeronde contouren. Het hok is in wit met donkergrijze details ontworpen en is een echt huis met twee verdiepingen. De eerste verdieping is ideaal om te slapen en heeft houten elementen en een ladder. Het onderste gedeelte kan worden gebruikt als een ren waarin je knaagdier vrij kan spelen, eten en drinken.

Het beste konijnenhok met 2 deurtjes

Dit Trixie konijnenhok heeft 2 ingangen en heeft afmetingen van 70 x 45 x 43 cm. Het is een origineel schuilhuisje voor konijnen en knaagdieren met twee deuren. Dit leuke huisje bestaat uit twee delen, met elk een eigen ingang. De dieren kunnen zo aan de voorzijde en de zijkant het huisje in en uit, wat voor het dier veel veiliger voelt. Er kan voor gekozen worden één van de twee of beide deuren af te sluiten met de deurkleppen en ook zijn de bitumen daken van bovenaf te openen. Het huisje staat op pootjes: zo worden het huisje en jouw dier beschermd tegen optrekkend vocht en kou.

Het beste konijnenhok onder de 35 euro

Dit losse nachthok is ideaal wanneer jouw konijn een ruime ren heeft om in te bewegen en rond te springen. Ook wanneer je konijn zelfs de gehele tuin tot zijn beschikking heeft. Een konijntje moet dan wel de mogelijkheid te hebben om te kunnen schuilen wanneer het gevaar ruikt of wanneer het zich even wil terugtrekken. Dit nachthok kan daar prima voor dienen.

Het dak is van bovenaf te openen en bevat haken aan de zijkant om te voorkomen dat het dak openklapt bij harde wind. De poten beschermen tegen bodemvocht – en kou en zorgen voor een goede luchtcirculatie onder het hok. Gemaakt van dennenhout, afmetingen: 42 x 43 x 51 cm.

Het beste grote konijnenhok met ren

Het konijnenhok Tommy heeft maar liefst 2 verdiepingen. De onderste verdieping heeft een ren over de gehele breedte van het hok. Dit zorgt voor veel bewegingsvrijheid. Middels een trapje, met horizontale balken voor extra grip, kan je huisdier naar boven om zich terug te trekken of er de nacht door te brengen. Het nachthok is volledig af te sluiten. Het nachthok gedeelte heeft een zinken lade voor optimale hygiëne. De toegang naar buitenren kan worden afgesloten. Afmetingen van dit hok: 140 x 65 x 100 cm.

Het beste kleine konijnen nachthok

Duvo+ wil in de eerste plaats met haar ruim assortiment aan huisdierbenodigdheden de band tussen jou en je dier versterken. Wanneer je konijnen buiten lopen in een ruime ren of grasveld hebben deze dieren ook behoefte aan beschutting en bescherming tegen bijvoorbeeld roofvogels. Dit kleine hokje van Duvo+ biedt een veilige plaats voor je dieren. Het kan ook als extra nachthok gebruikt worden. De afmetingen zijn 60 x 50 x 47 cm. Eenvoudig te monteren volgens de meeste reviews.

Shopgids: Alles wat je moet weten over konijnenhokken

Konijnen worden steeds meer als gezelschapsdier in huis gehouden en een hok is daarbij een zeer belangrijk element, omdat het je konijn veiligheid biedt. In het volgende segment leggen we je uit wat de voordelen van een goed hok zijn en beantwoorden we verschillende vragen van konijnenliefhebbers.

Konijnen zijn lieve en aanhankelijke dieren die dankzij hun karakter hele populaire huisdieren zijn.
(Bron: belchonock: 97323585/ 123rf.com)

Moet ik mijn konijn los laten lopen?

Een konijnenhok geeft je konijn een eigen plek om zich beschermd te voelen. Maar het dier heeft ook af en toe behoefte aan een andere omgeving en wil wel eens wat anders ontdekken. Daarom, ook als het hok groot is, raden deskundigen aan om je konijn de mogelijkheid te geven om minstens twee uur per dag los in het huis of de tuin te lopen. Op die manier krijgt hij beweging en verveelt hij zich niet.

Er zijn konijnen die houden van hun dagelijkse routine en hebben niet veel behoefte om uit het hok te gaan. Maar het kan ook zijn dat je een konijn hebt dat gek is op het ontdekken van nieuwe geuren en plekjes en in dat geval moet je proberen om hem elke dag een tijdje buiten zijn hok te laten vertoeven.

Vergeet niet dat het belangrijk is voor het konijn om in de buitenlucht te zijn.
(Bron:. Glushchenko: 83045343/ 123rf.com)

Welke voor- en nadelen heeft het hebben van een konijn als huisdier?

Het huisdier dat je kiest voor jou en je gezin hangt sterk af van je karakter. Tot voor kort waren konijnen alleen boerderijdieren, maar de laatste jaren worden ze steeds meer als huisdieren beschouwd. Als je van konijnen houdt en er aan denkt om er een te adopteren, dan kun je hier de voor- en nadelen bekijken van het hebben van deze dieren:

Voordelen
 • Konijnen hebben niet veel tijd en aandacht nodig. Het is geen probleem om de hele dag naar je werk te gaan.
 • Het zijn rustige en liefdevolle dieren, dus ideaal voor kleine kinderen.
 • ze zijn heel schoon en hun keutels worden opgevangen in het onderste deel van het hok.
 • ze passen zich aan verschillende omgevingen aan.
 • Het zijn slimme beesten en je kunt ze leren om hun behoefte op een bepaalde plek te doen.
Nadelen
 • Het zijn knaagdieren, en zoals het woord het al zegt kan je konijn op je meubels of een kabel knagen als je even niet oplet.
 • Ze hebben geen sterke gezondheid, dus je zal hem af en toe naar de dierenarts moeten brengen.
 • Ze kunnen niet goed overweg met honden en katten.
 • Konijnen zijn nachtdieren, dus ze kunnen je s”nachts wakker maken met hun geluiden.
 • Wanneer konijnen geslachtsrijp worden, kunnen ze zeer omstuimig zijn in de periode dat ze rammig zijn.

Hoe kun je een konijnenhok schoonhouden?

Om de slechte geuren van uitwerpselen en urine te voorkomen, en om je konijn te beschermen tegen schadelijke bacteriën, is het noodzakelijk om de ruimte zeer schoon te houden. Het is aan te bevelen dat een konijnenhok goed gedifferentieerde ruimtes heeft, en dat er een speciale bak geplaatst wordt waar je konijn zijn behoefte kan doen.

Deze bak en de ruimte eromheen moet bijna dagelijks gedeeltelijk en één keer per week grondig worden gereinigd. Konijnen genieten van de hygiëne van hun plekje en dit is ook voor jou noodzakelijk. Uitwerpselen en urine zijn de belangrijkste oorzaken van de onaangename geur, daarom moet het deel waar het hooi wordt geplaatst worden schoongemaakt.

Konijntjes hebben veel ruimte nodig om lekker te kunnen rennen.
(Bron: Melnychuk: 41557977/ 123rf.com)

Hoe kan ik een konijnenhok desinfecteren?

Naast het regelmatig schoonmaken van het hok, moet je deze ook maandelijks ontsmetten. Je kunt hiervoor speciale producten kopen of je kunt gebruik maken van kokend water en azijn. Het is noodzakelijk om de verschillende delen van het hok te desinfecteren, evenals de voorwerpen die in het hok aanwezig zijn.

Het is belangrijk dat je de drinkbak in kokend water onderdompelt, net als de andere gebruiksvoorwerpen die je voor je konijn gebruikt. Je moet vlekken van de bak met uitwerpselen verwijderen, wat je met azijn kunt doen om onaangename geuren te neutraliseren.

Het is aan te raden om de tralies van het hok één voor één schoon te maken met water en zeep.

Welke afmetingen moet een konijnenhok hebben?

Deskundigen zijn van mening dat het hok zo groot mogelijk moet zijn, altijd binnen de ruimte die je in je huis beschikbaar hebt. Je konijn moet voldoende ruimte hebben om zich comfortabel te kunnen uitstrekken op zijn eigen plekje. Het hok moet hoog genoeg zijn zodat het beestje niet in elkaar gedoken hoeft te zitten.

Het is goed om het konijnenhok in te delen in afgescheiden ruimtes: eet-, rust- en speelplaatsen, bijvoorbeeld. Ze hoeven niet gescheiden te worden door wanden, maar door verschillende elementen. Voor het comfort van je konijn kan het slaapgedeelte worden opgevuld met hooi, kranten- of zaagselkrullen.

Konijnenhokken zijn perfect om je huisdier veiligheid te geven.
(Bron: Petrunina: 80958236/ 123rf.com)

Waar in huis moet ik het konijnenhok plaatsen?

Het is belangrijk dat het hok van je konijn goed geventileerd is, maar niet wordt blootgesteld aan tocht. Het is beter om het niet direct in de zon te zetten voor het comfort van je konijn, vooral in de zomermaanden. Bovendien moet het hok in het deel van het huis staan waar de gezinsactiviteiten plaatsvinden.

Konijnen zijn graag in contact met mensen. In een heel afgezonderd hok zitten kan erg saai zijn voor deze dieren en kan ze verdrietig maken. Maar zet het konijnenhok wel op een plek waar niemand er last van heeft of zich eraan kan stoten.

Konijnen kunnen in dezelfde ruimte leven, tenzij het vrouwtje zwanger is.
(Bron: Elnur-Amikishiyev: 89132039/ 123rf.com)

Kan ik het konijnenhok in mijn slaapkamer zetten?

Houd er rekening mee dat konijnen nachtdieren zijn, dus als je je huisdier in de buurt hebt terwijl je slaapt, kan het zijn dat hij je wakker houdt. De beslissing om wel of niet in de buurt van je konijn te slapen hangt af van hoe goed getraind, schoon en gezond het dier is, maar je kunt er wel zeker van zijn dat het hok altijd een bepaalde geur zal hebben.

Het is mogelijk dat je konijn tussen middernacht en 2 uur ’s nachts zeer actief is. Voor zonsopgang, tussen 5 en 6 uur ’s morgens, spelen konijnen ook vaak.

Je konijn slaapt overdag, terwijl jij bezig bent met je werk en andere activiteiten.

Welk voer moet er in het konijnenhok staan?

We weten allemaal dat konijnen dol zijn op wortels. Maar de realiteit is dat deze dieren van alle groenten houden. Voor een gezond en gelukkig huisdier, kun je hem onder andere broccoli, sla, peterselie, andijvie, andijvie, koriander, spinazie, tomaat en selderij geven.

Bovendien is hooi het belangrijkste onderdeel van de voeding van het konijn en moet het in onbeperkte hoeveelheden worden toegediend. De lange hooivezels houden de darm van het dier gezond en voorkomen de vorming van haarballen in de maag. Onthoud in ieder geval dat een konijn pas met 3 maanden groenten begint te eten.

De ondergrond van een konijnenhok is heel belangrijk, want daar zit je konijn het grootste deel van de dag.
(Bron: Evgenii-Vershinin: 106091969/ 123rf.com)

Kan een haas in een konijnenhok gehouden worden?

Veel mensen verwarren hazen met konijnen. Maar het zijn heel verschillende dieren. Om ze van elkaar te kunnen onderscheiden, is het belangrijk om te onthouden dat hazen over het algemeen groter en sneller zijn dan konijnen en dat hazen langere oren hebben. Bovendien zijn hazen niet tam gemaakt.

Om deze reden zou een haas, in tegenstelling tot een konijn, erg ongelukkig zijn in huis en vooral in een hok.

Het zijn zelfs geen dieren voor een boerderij, met uitzondering van sommige soorten. Terwijl konijnen gelukkig zijn dicht bij de mens, blijft de haas er ver vandaan en is hij altijd op zijn hoede.

Hoe moet de ondergrond van een konijnenhok zijn?

Veel konijnen kunnen last hebben van een probleem dat pododermatitis wordt genoemd en dat leidt tot pijnlijke plekken aan de achterkant van de achterpoten als ze op een harde vloer of natte ondergrond zitten. Daarom moet je je konijn een hok met een comfortabele vloer geven. Als het hok van je konijn spijlen aan de onderkant heeft, bedek ze dan met een stevig, vlak materiaal.

Het is ook gebruikelijk om geperste zaagselkrullen op de vloer van het hok te leggen, die urinegeuren goed absorberen en een comfortabele ondergrond is voor een konijn. Voor de slaapruimte moet de bodem zacht zijn. Je kunt bijvoorbeeld krantenpapier en een zachte, donzige deken gebruiken.

Konijnen zijn zeer aanhankelijk tegenover mensen en ze zijn niet gevaarlijk voor kinderen.
(Bron: levranii: 17640180/ 123rf.com)

Kan een zwanger vrouwtjeskonijn samen met een mannetje  in een hok?

Meerdere konijnen kunnen samenleven zolang er voldoende ruimte voor ze is, tenzij een vrouwtje zwanger wordt. In dat geval moeten we ze apart zetten. Het vrouwtje wordt, wanneer ze zwanger is, agressief en kan het mannetje aanvallen, omdat ze de behoefte voelt om haar kroost te beschermen. Geef haar daarom een eigen ruimte.

Het is aan te raden dat een konijn niet meer dan twee bevallingen per jaar heeft, omdat dit proces zeer uitputtend is en schadelijk kan zijn voor haar gezondheid. Konijnen kunnen zich tussen de acht maanden en vier jaar voortplanten, zoals door dierenartsen wordt geadviseerd. En het is nog beter om te wachten tot de konijnen rammig zijn.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

 • Afmeting
 • Materiaal
 • Ontwerp
 • Accessoires
 • Ondergrond

Afmeting

Voordat je het hok kiest, als je konijntje als baby bij je komt, moet je eerst berekenen wat de grootte van je konijntje zal zijn als het volwassen is. Deze dieren hebben hun eigen ruimte nodig waar ze zich comfortabel kunnen bewegen en zich kunnen uitstrekken. De grootte zal ook afhangen van de ruimte in je huis, maar houd er rekening mee dat een konijnenhok beter is naarmate hij groter is.

Ook al loopt je konijn elke dag een paar uur buiten het hok, toch moet het dier de ruimte hebben om zich in zijn hok goed kan uitrekken. Hij moet kunnen spelen en lopen om gelukkig te zijn. De konijnensector voor het dierenwelzijn in Europa beveelt een hokhoogte van 50 centimeter aan.

Materiaal

Als je hygiëne belangrijk vindt, moet je de hokken die volledig van hout zijn gemaakt van de hand doen, omdat dit materiaal de urine absorbeert en vasthoudt en het moeilijk is om de geur ervan te verwijderen. Hoewel het hout comfortabel is voor de plaatsen waar het dier slaapt en het houdt zijn plekje warm. De gemakkelijkste hokken om schoon te maken zijn die van kunststof en metaal.

Als het hok buiten geplaatst wordt, moet het waterdicht zijn, vooral het dak. Het is noodzakelijk om na te gaan of de materialen en de verf van het hok niet giftig zijn, aangezien het konijn waarschijnlijk op verschillende delen van zijn hok gaat knagen.

Bij de keuze van het materiaal moet rekening worden gehouden met het weer. Een konijn is niet bestand tegen extreme temperaturen.

Ontwerp

Het is ideaal, zoals we al hebben gezegd, dat een konijnenhok aparte ruimtes heeft, afhankelijk van de activiteiten en routines. Je kunt het product al in ruimtes verdeelt kopen of je kunt een eenvoudig hok kopen en zelf de scheidingswand maken. Hier zie je de meest voorkomende soorten en ontwerpen die je op de Nederlandse markt vindt:

 • Van gaas: Deze optie biedt je de mogelijkheid om het hok dat je voor je konijn wenst zelf te ontwerpen met gaasplaten en verbindingsstukken. Ze zijn meestal gemaakt van ijzerdraad. Soms zijn deze producten al geassembleerd, waardoor meerdere hokken van dit ontwerp gemakkelijk kunnen worden samengevoegd.
 • Type stal: Dit zijn meestal ruime hokken. Ze zijn gescheiden in delen van kleine metalen roosters, waar ze kunnen spelen, en andere ruimtes van hout die zijn afgezonderd voor de momenten van rust van je konijn. Vaak hebben ze meer dan één verdieping die door een trap of oploopje met elkaar verbonden zijn.
 • Eenvoudige hokken: Veel hokken bestaan uit een ruim rechthoekige kooi met een deurtje aan de boven- of zijkant. Deze zijn meestal van kunststof of metaal en je kunt de ruimte zelf verdelen middels het plaatsen van verschillende voorwerpen.

Accessoires

Je konijnenhok dient verschillende complementen te hebben zodat het een ideaal plekje voor je konijn zal worden. Het hok moet verschillende ruimtes hebben waar het dier kan eten, spelen en slapen. En het moet de benodigdheden hebben die voor deze dagelijkse basisactiviteiten gebruikt worden. De belangrijkste zijn:

 • Drinkfles. Beter dan een bak met water, kun je een konijnendrinkfles hebben, zodat het water altijd schoon blijft. Als het een open bak is, kunnen er hooi of uitwerpselen in vallen. De drinkfles moet goed aan de tralies bevestigd zijn.
 • Hooibak. Een konijn moet altijd hooi bij de hand hebben. Dit is het belangrijkste wat konijnen eten en er zijn hooibakken ontworpen om ervoor te zorgen dat al het hooi goed bij elkaar blijft.
 • Etensbak. Hier kun je het konijnenvoer of de groenten in doen waar je je konijn alle dagen mee voert.
 • Konijnentoilet. Dat is een driehoekige kunststof bak die in een hoek van het hok geplaatst wordt en waar je konijn zijn behoefte kan doen.
 • Speeltjes. Je kunt je konijn blij maken met een paar speeltjes waar hij aan kan knagen of dat hem in staat stelt om te bewegen, zoals bruggen of trappen.
 • Borsteltje. Hiermee moet je hem af en toe even borstelen om zijn dode haren te verwijderen.
 • Dekentje. Om de hoek waar je konijn moet slapen te onderscheiden en ook deze plek comfortabel voor hem te maken, is een deken de ideale aanvulling.
 • Huisje of afgesloten gedeelte. Deze huisdieren houden ervan om een afgezonderde ruimte te hebben om uit te rusten.

Ondergrond

De bodem van een konijnhok is erg belangrijk, want daar bevindt je konijn zich het grootste deel van de dag. En zoals we al hebben gezegd, zijn hun achterpoten gevoelig. Vaak is de ondergrond die bij het hok wordt geleverd prima voor ons huisdier. Bij andere hokken is het aan te raden om ander materiaal toe te voegen.

Een hok met een ondergrond van tralies of glad plastic zal gemakkelijker schoon te maken zijn, maar minder comfortabel voor het dier. Kranten of houtsnippers kunnen in deze gevallen een goede aanvulling zijn. Ze absorberen urine en moeten vaak worden vervangen om de hygiëne te behouden, maar ze zijn tegelijkertijd zachter voor de poten van je konijn.

Samenvatting

Konijnen zijn lieve en aanhankelijke dieren die dankzij hun karakter steeds meer erkenning krijgen als huisdier. Konijnenhokken zijn een zeer essentieel element in hun leven, zoals we in dit artikel hebben gezien. Het is dus zeer belangrijk dat wanneer je er een gaat kopen, je goed over dit product geinformeerd bent. We hopen dat dit gelukt is.

Voordat je een konijnenhok kiest, moet je eerst de toekomstige grootte van je konijn bekijken, zijn behoeften in acht nemen en beslissen waar je het konijn in huis of in je tuin of op het balkon kunt neerzetten. Dit zijn drie belangrijke elementen die je zullen helpen bij je uiteindelijke beslissing. Als je het eenmaal hebt, kun je het vullen met kleine details die je konijn heel blij zullen maken.

Vond je ons artikel over konijnenhokken interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij het perfecte konijnenhok kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Hamdi Zainal: 100291176/ 123rf.com)

Recensies