Laatst bijgewerkt: 15-08-2020

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

22Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

83Verzamelde opmerkingen

Er zijn van die keukentools die we niet kunnen missen. Een van hen is een goede kookpan. Het is de “kers op de taart” in de ruimte die we gebruiken om ons voedsel te bereiden. Een echte kwaliteitspan haalt je uit de problemen als je familie of vrienden over de vloer krijgt. Dat niet alleen, het is ook een essentiële aanvulling op ons eigen dagelijkse menu.

Als je een goede maaltijd in een traditionele kookpan bereidt, of het nou voor een dagelijkse maaltijd of voor een kookwedstrijd is, zul je je dierbaren aangenaam verrassen. Er zit natuurlijk wel een verschil in het koken voor een vriend of voor een grote groep gasten. Ook is koken op een inductieplaat niet hetzelfde als op een gasfornuis. Er zijn veel verschillende soorten pannen verkrijgbaar. In deze gids laten we je de mogelijkheden zien.
Belangrijk om te weten

  • Er zijn veel verschillende soorten pannen op de markt, maar traditionele kookpannen blijven ondanks de opkomst van snelkookpannen nog steeds erg populair.
  • Als je een kookpan koopt, moet je o.a. rekening houden met de warmtebron die je gebruikt en het materiaal van de pan.
  • Roestvast stalen kookpannen zijn tegenwoordig populair, maar ook gietijzeren pannen zijn nog steeds gangbaar en worden vaak gebruikt door de meest gerenommeerde chef-koks.

Onze selectie: De beste kookpannen op de markt

Hieronder vind je de 5 beste kookpannen die je op de markt kunt vinden. We maakten een selectie van de beste pannen met verschillende handigheidjes, hetzij vanwege de capaciteit of vanwege de kenmerken van de warmtebron die je gebruikt. Denk van tevoren goed na over wat voor pan je nodig hebt, het materiaal van de pan en voor hoeveel personen je wilt koken. Ben je er klaar voor? Daar gaan we!

De kookpan met het veiligste afgietsysteem

De BK Q-linair Master Kookpan is gemaakt van kwalitatief hoogstaande materialen waarmee je gemakkelijk een culinair kunstwerk op tafel zet. De potten zijn geschikt voor alle vuren, dus ook voor inductie en oven. De pannen beschikken over een veilig afgietsysteem waardoor je gemakkelijk en veilig je potten kunt afgieten. De roestvrij stalen deksels houden je eten een lange tijd warm. De sandwichbodem zorgt bovendien voor een snelle opwarming.

De favoriete kookpan van Jamie Oliver

Het is de perfecte combinatie: Tefal en Jamie Oliver. De kok die bekend is van tv heeft deze prachtige pan van Tefal gecreëerd. Verander zelf in een sterrenchef door met deze kookpot te koken. Het hoogwaardige materiaal, het prachtige design en de kookprestaties bieden de perfecte pan voor bij jou in de keuken. De pan is gemaakt van hoogwaardig roestvrijstaal. Het is een heerlijke grote pan om bijvoorbeeld zelfgemaakte soep in te koken. De handgrepen zijn erg stevig.

De beste kookpan om voedsel voor een lange tijd warm te houden

De Crock-Pot-pan is een zeer populair product. Het heeft een capaciteit van 5,7 liter en biedt alle voordelen van koken op een lage temperatuur. Hij is ideaal voor 6 personen, heeft een digitale afteltimer (tot 20 uur) en 2 verschillende vermogensniveaus. Daarnaast biedt de pan een functie om voedsel voor een langere tijd warm te houden.

De kookpan heeft een elegant ontwerp. De pan is tevens geschikt om in de oven te plaatsen, om zo nog een laatste touch aan het gerecht te geven. Zowel het glazen deksel als de pan zelf kunnen in de vaatwasser worden gereinigd. Het apparaat is eenvoudig te demonteren. Hij is ook verkrijgbaar met een capaciteit van 4,7 liter. Deze pan is zeer praktisch in gebruik en betaalbaar, kopers waarderen de prijs-kwaliteitsverhouding dan ook zeer.

De meest praktische kookpan

Het Duitse merk WMF valt op door zijn uitstekende kwaliteit. De kookpan is gemaakt van het hoogwaardige Cromargan® 18/10 roestvast staal en is gemakkelijk te reinigen. Het heeft een diameter van 20 cm en is geschikt voor afwasmachines en alle warmtebronnen, inclusief inductiekookplaten.

Het grootste voordeel van deze pan is de glazen deksel met siliconen rand die 4 afgietfuncties heeft. Daarmee kun je dus afgieten zonder dat je de heet geworden deksel er af hoeft te halen. Een ander voordeel is dat de handvaten niet heet worden tijdens het koken. De pan heeft tot slot een maataanduiding, handig als je bijvoorbeeld wilt weten hoeveel water er in zit.

De handigste kookpan om pasta mee te koken

Pasta koken is iets dat je regelmatig doet en vaak voor meerdere personen. De pastaset van Demeyere kan je hierbij helpen. Dankzij de pasta-inzet neem je de pasta of geblancheerde groenten veilig uit de soeppan zonder het kookvocht af te gieten. Zo kan je het water hergebruiken voor een extra portie. De pannen zijn handig in gebruik en hebben een mooi design. Naast pasta kun je er ook andere gerechten in grote hoeveelheden mee bereiden, zoals bijvoorbeeld stampot.

Shopgids: Wat je moet weten over kookpannen

Kookpannen zijn onmisbaar in de keuken en bepalen grotendeels hoe het eindresultaat van onze culinaire gerechten eruit ziet. Er zijn veel verschillende soorten en maten. Een gietijzeren pan is bijvoorbeeld niet hetzelfde als een pan van staal. Het is belangrijk om over dit soort dingen na te denken als je een nieuwe kookpan wilt aanschaffen. Hieronder vind je de meest gestelde vragen van kopers en de bijbehorende antwoorden.

Als je een nieuwe kookpan koopt, kijk dan ook naar het materiaal waarvan deze is gemaakt.
(Bron: Ariwasabi : 15892018/ 123rf.com)

Wat is een kookpan?

Het lijkt vanzelfsprekend, maar misschien is het nodig om de term opnieuw te definiëren. Een kookpan is een keukenpot met een deksel en twee handvatten aan de zijkanten, die helpen te voorkomen dat je jezelf verbrandt. Over het algemeen heeft een kookpan een capaciteit van tussen de 5 en 50 liter. Het is een veelzijdig gebruiksvoorwerp, waar je allerlei verschillende recepten mee kunt maken.

De eerste ontdekte kookpan was van klei. De Grieken en Romeinen introduceerden later ook andere materialen, zoals hout.
(Bron: Shibut: 48413269/ 123rf.com)

Wat is het verschil tussen een kookpan en een soeppan?

Er zijn verschillende gebruiksvoorwerpen in de keuken die we vaak simpelweg ‘pan’ noemen, zoals de kookpan, steelpan of soeppan. In werkelijkheid zijn dit hele verschillende pannen. Tegelijkertijd hebben de objecten wel een aantal overeenkomsten met elkaar. Zo kun je in alle genoemde pannen vloeistoffen koken. In de volgende tabel laten we het verschil tussen de pannen zien:

Soort Beschrijving
Steelpan  Steelpannen verschillen van kookpannen omdat ze meestal een langgerekt handvat hebben, in plaats van 2 handgrepen. Het zijn over het algemeen kleinere potjes, vaak worden ze gebruikt om sauzen mee te maken.
Soeppan  Soeppannen lijken veel op kookpannen, maar hebben over het algemeen een smallere mond. Ze zijn groot en er gaat in 1 keer veel (vloeibaar) eten in, zoals soep.
Kookpan Zoals we eerder vermeldden, is een kookpan een pan met handgrepen of hendels en een deksel.

Welke kookpan is geschikt voor iedere keuken, dus ook inductie?

Het soort warmtebron dat je gebruikt, zoals een gasfornuis of inductiekookplaat, bepaalt welke pannen je kunt gebruiken om te koken. Niet alle pannen zijn beschikbaar voor iedere soort keuken. Het is daarom erg belangrijk dat de warmtebron en pan compatibel met elkaar zijn. Hieronder laten we de verschillende soorten warmtebronnen en de meest geschikte pannen zien:

Warmtebron Aanbevolen kookpan Andere factoren om in gedachten te houden
Gasfornuis Je kunt met elk type kookpan koken, of ze nou van roestvast staal of aardewerk zijn. Het is belangrijk om regelmatig het functioneren van de pannen te keuren. Deze warmtebron is bovendien niet energiezuinig.
Elektrische kookplaat Je kunt elk type pan gebruiken, ongeacht het materiaal. Het verbruik van elektrische energie schiet omhoog met deze warmtebron. Een elektrische kookplaat is niet energiebesparend.
Keramische kookplaat Je kunt met elk type pan koken en zult op dit gebied geen problemen ondervinden. Deze keukensoort is erg energiebesparend, alleen inductiekeukens zijn efficiënter. Keramische kookplaten zijn gemakkelijk schoon te maken, je hebt wel specifieke producten nodig voor een grondige reiniging.
Inductieplaat Vereist specifieke pannen die voor inductie geschikt zijn. Je verbrandt je niet snel omdat alleen de pan zelf wordt verwarmt. Ze zijn zeer energiebesparend.

Wat is de beste basis, oftewel onderkant, van een kookpan?

De basis van een pan moet dik en van een geleidend materiaal zijn. In feite is het beter als het materiaal aangedikt is aan de binnenkant, omdat het bij verhitting op de vlakke oppervlakken moet uitzetten. Als je met inductie werkt, adviseren we om een pan met een magnetische, een ijzeren of een roestvaste stalen basis te kiezen.

Een kookpan is een van de meest gebruikte pannen in de keuken, en is meestal gemaakt van roestvrij staal of aluminium.
(Bron: Franklin: 45297832/ 123rf.com)

Van welke materialen wordt een kookpan gemaakt?

Zoals je hebt kunnen lezen, worden pannen van verschillende materialen gemaakt en zullen sommigen beter bij je behoeften passen dan andere. Er is een breed assortiment pannen op de markt en elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken. Hieronder tonen we de verschillende voor- en nadelen die elke soort pan met zich meebrengt:

Soort Voordelen Nadelen
Aardewerk Gemaakt van klei, geven deze pannen geen enkel deeltje af, tenzij ze geëmailleerd zijn. Je kunt ze in de magnetron zetten. Het is ook mogelijk om ze op keramische- en inductieplaten te gebruiken, zolang je de temperatuur tot een minimum beperkt. De pan wordt in zijn geheel verwarmd, het is dus noodzakelijk er voorzichtig mee om te gaan. Ze zijn kwetsbaar en hebben speciale zorg nodig zodat ze niet kapot gaan.
Aluminium Is een goedkoop, resistent materiaal en heeft een goede thermische geleidbaarheid. Het geleidt warmte 4 keer meer dan staal. Veel pannen zijn van “geanodiseerd” aluminium gemaakt. Deze oplossing maakt de pan eenvoudig om schoon te maken. Is gevoelig voor krassen, versplintering of schade. Als het aluminium het proces van “anodisatie” niet ondergaat, is de nuttige levensduur kort en moet de pan vaak worden vervangen.
Keramisch De pannen die je gebruikt kunnen van porselein zijn of een keramische coating hebben. Dit materiaal is eenvoudig te reinigen, licht en zeer gemakkelijk te hanteren. Ideaal voor mensen met metaalallergieën. Aangeraden wordt kwaliteitstools te kiezen als je voor dit materiaal kiest. Het kan een coating bevatten die zo dun is dat deze gevoelig is voor krassen. Ze moeten vrij zijn van perfluoroctaanzuur (PFOA).
Gietijzer Is een efficiënt materiaal in de keuken. De pan heeft tijd nodig om op te warmen, maar de warmte wordt geleidelijk over het object verdeeld. Ze zijn veelzijdig, je kunt ze gebruiken op de kookplaat, in de oven of zelfs direct boven het vuur. Heeft meestal een anti-aanbaklaag. Zijn zwaar en duur. Ze vereisen speciale zorg om roesten te voorkomen.
Roestvast staal Zijn zeer resistent, dragen geen schadelijke deeltjes over aan voedsel en worden vaak zeer gewaardeerd door kopers. Ze zijn over het algemeen goed betaalbaar. De veiligste pannen zijn 18/10 roestvrij staal (dat wil zeggen, 18 delen chroom en 10 procent nikkel). Bevat meestal geen anti-aanbaklaag tenzij het een ander soort coating bevat.

Moet je een kookpan van tevoren behandelen?

Als we nieuwe kookpan gebruiken, is het altijd aan te raden om eerst eventuele overblijfselen uit het fabrieksproces te verwijderen. Deze “behandeling” wordt altijd uitgevoerd vóór het eerste gebruik van de pan. In de volgende lijst zie je hoe pannen worden behandeld, afhankelijk van het materiaal waarvan ze zijn gemaakt:

Mexico ontwikkelde als eerste een metalen pan, de Verenigde Staten introduceerden de ijzeren pan.
(Bron: Hongee: 68550638/ 123rf.com)

Aardewerken pannen: Dompel de pot 6-8 uur in het water. Droog goed af met een doek of absorberend keukenpapier. Neem een stuk knoflook en breng aan de buitenkant van de bodem van de pot aan om de poriën te sluiten. Droog de pan grondig voor gebruik. Vraag daarnaast altijd aan de verkoper wat de beste behandelmethode is voor jouw pan.

Aluminium pannen:  Er zijn veel methoden om een aluminium pan te verharden. In dit artikel laten we je er een zien die mogelijke smaken van metaal vermijdt. Voeg zout of olie toe aan het oppervlak van de pan, verwarm op hoog vuur en verwijder de inhoud wanneer het van kleur verandert. Vul de pan vervolgens met water en laat 15 minuten koken met citroensap of witte azijn. Was heel goed met water en afwasmiddel.

Gietijzeren pannen: Ook voor de behandeling van een gietijzeren pan zijn er veel verschillende formules. We geven je hier de belangrijkste tips. Draai de oven op een temperatuur van 180 graden. Bedek de bodem van de pan met reuzel of olijfolie en plaats de pan 15 minuten in de oven. Giet het vet of de olie af en plaats de pan opnieuw een paar uur in de oven.

Roestvrij stalen pannen: Verwijder eventuele labels en stickers. Vul de hele pot met water, ten minste tot driekwart van de pan. Kook het water een paar minuten. Gooi het water weg en was de pan grondig met water en afwasmiddel.

Vergeet niet om de beste behandelmethode voor jouw kookpan na te gaan bij de fabrikant.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Bij de keuze van een kookpan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Denk bijvoorbeeld aan het materiaal van de pan, het aantal gezinsleden waarvoor je kookt, de frequentie waarmee je kookt en de warmtebron waarop je kookt, zoals gas of elektriciteit. Hieronder vind je een overzicht van een aantal factoren waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een kookpan:

Materiaal

Hierboven zagen we al van welke verschillende materialen een kookpan gemaakt kan worden. Het materiaal dat je kiest, hangt af van je behoeften. Als je een goedkoop product kiest, denk dan goed na over hoe je de pan het beste kunt bewaren, zodat de gebruiksduur zo lang mogelijk is. We raden echter eigenlijk altijd aan om een kwaliteitsproduct te kiezen, van stevig materiaal, ook al is het misschien een beetje duurder. Dat zal zich op de lange termijn zeker uitbetalen.

Warmtebron

Ook legden we hierboven uit welk type pan geschikt is voor de verschillende warmtebronnen. Elektrische kookplaten kunnen duur zijn, vanwege het energieverbruik. Gasfornuizen zijn over het algemeen goedkoper, maar je zult je pannen vaker moeten vervangen. Bekijk goed welke pannen geschikt zijn voor jou warmtebron en kies zo de kookpan die het beste bij je past.

Aantal gasten

Als je een klein gezin hebt, of weinig kookt, zul je geen grote pan nodig hebben. Vergeet hier niet naar te kijken, anders is de kans groot dat je een te grote of kleine pan koopt. Kijk goed naar het formaat van de verschillende pannen en onthoud, het is altijd beter om iets teveel dan te weinig te kunnen koken.

Energiebesparing

Als je bewust bezig bent met energiebesparing, kies dan voor een energiezuinige kookplaat. Zoals je al weet, zijn inductieplaten het meest geschikt in dit opzicht. Aan de andere kant helpen ook de pannen die het voedsel snel bereiden je om minder energie te verbruiken. Als je geen tijd hebt om te koken, kies dan voor zo’n soort pan.

“Een ‘signature dish’ is een gerecht waar je, bijvoorbeeld met hulp van een traditionele kookpan, je persoonlijkheid in verwerkt en het daarmee in iets heel speciaals verandert.”
Ferran Adriá

Gebruikersgemak

Kies altijd een kookpan die je dagelijkse routine vergemakkelijkt. Als het product veel zorg vereist, maar je hebt weinig tijd, selecteer dan een kwaliteitspan. Een goed merk kan je redden van voedsel dat aan de onderkant van de pan blijft kleven, naast vele andere ongemakken. Zoals je weet, is een goede voorbereiding vaak het halve werk.

Er zijn verschillende soorten kookpannen, ieder met zijn eigen kenmerken.
(Bron: Gayvoronskaya: 16395638/ 123rf.com)

Reviews en beoordelingen van gebruikers

Soms kan het helpen de mening van andere kopers te lezen. Vergeet daarom niet om de reviews van klanten te controleren. Mogelijk bevatten ze technische opmerkingen die je anders niet waren opgevallen. De beoordelingen van andere gebruikers kunnen bepalend zijn voor jouw keuze.

Samenvatting

De traditionele kookpan blijft een onmisbaar element in de Nederlandse keuken. Ondanks de populariteit van de snelkookpan, geven veel chefs nog steeds de voorkeur aan de kookpan, om het voedsel lekker lang te laten koken. Een kookpan is meestal gemaakt van roestvast staal of aluminium.

Bij de keuze van een kookpan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten, zoals het materiaal, het gebruiksgemak en natuurlijk je budget. De duurste pannen zijn niet altijd de beste, maar het merk is vaak wel doorslaggevend. We raden aan om altijd een kwaliteitspan te kiezen. Je zult er geen spijt van krijgen.

Als je ons artikel interessant vond, laat dan een reactie achter of deel het op social media.

(Bron van de header: Baloon111: 47200144/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies