Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Hoofdlampen kunnen niet alleen een redder in nood zijn, maar zijn ook een goed afgerond en betrouwbaar totaalpakket voor sporters, werklui en vooral voor buitensporters. Door de bevestiging aan het hoofd kun je het licht regelen met hoofdbeweging en gezichtshoek, terwijl je handen vrij zijn om tijdens het kamperen een heerlijk diner in elkaar te flansen of je tijdens het wandelen een weg te banen door een grot.

Dankzij zijn robuuste en weerbestendige ontwerp zal de hoofdlamp een trouwe metgezel en een veilige lichtbron zijn, of het nu sneeuw, regen of stormt. Met onze grote koplamp test (09/21) willen we je helpen de beste koplamp te vinden voor je favoriete activiteiten en persoonlijke voorkeuren.

We hebben eenvoudige hoofdlampen, hoofdlampen voor sporters en modellen speciaal voor het werk vergeleken en de voor- en nadelen van elk op een rijtje gezet. Dit moet je beslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Hoofdlampen zijn compacte en praktische lampen die met behulp van een riem op het hoofd of voorhoofd gedragen kunnen worden. De lichtkegel volgt automatisch de bewegingen van het hoofd en de kijkrichting, zodat de handen vrij blijven en voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden.
 • Er zijn veel verschillende soorten en modellen koplampen, die verschillen in lichtsterkte, stroomvoorziening, verlichtingsstanden en andere functies.
 • Hoofdlampen voor sport en andere buitenactiviteiten zijn bijzonder populair omdat ze een betrouwbare lichtbron vormen, ongeacht het weer en de omgeving. Hoofdlampen kun je niet alleen gebruiken bij joggen of skaten, maar ook bij vissen, jagen, wandelen, klimmen, speleologie of nachtskiën.

Koplamp: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor koplampen

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele verschillende koplampen. De criteria die je kunt gebruiken om koplampen met elkaar te vergelijken zijn o.a.:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat in elk geval belangrijk is.

Stroomvoorziening

Het is heel belangrijk dat je je bewust bent van de mate waarin de energievoorziening de gebruiksmogelijkheden van een koplamp kan beïnvloeden, voordat je hem koopt. Immers, hoofdlampen kunnen voor heel verschillende activiteiten gebruikt worden, zowel binnen als buiten.

In principe zijn er twee soorten energievoorziening voor koplampen: gewone batterijen die vervangen kunnen worden of oplaadbare batterijen die opgeladen kunnen worden of ook vervangen kunnen worden.

De energievoorziening is elementair om een koplamp betrouwbaar te laten werken

Hoewel de batterijen meestal overal, binnen of buiten, verwisseld kunnen worden, is een stroomaansluiting nodig om de oplaadbare batterij op te laden. Dit is vooral belangrijk als je de hoofdlamp buitenshuis gebruikt, bv. bij kamperen, klimmen, wandelen in grotten, enz. Oplaadbare batterijen hebben echter nog andere voordelen dan batterijen.

Omdat ze herbruikbaar zijn, zijn ze niet alleen vriendelijker voor het milieu, maar ook minder gevoelig voor kou. Batterijen hebben de neiging meer te ontladen in de kou. Wat de brandtijd betreft zijn er grote verschillen tussen de modellen. Bij maximale helderheid gaan sommige koplampen maar zo’n 10 uur mee, terwijl andere modellen tot 60 uur meegaan.

Lumen

Lumen (lm) is een eenheid die de lichtopbrengst of lichtsterkte van een lamp aangeeft. Deze eenheid kan gebruikt worden om de helderheid van een koplamp te classificeren. Hoe hoger de lumenwaarde, hoe hoger de lichtopbrengst, d.w.z. hoe feller het licht van de lamp. Dit betekent echter niet dat de koplamp met de hoogste lumenwaarde voor jou de beste keuze is.

Ook hier moet je goed nadenken over het doel waarvoor je de koplamp wilt gebruiken en dan bepalen hoe fel de lamp moet schijnen. Bedenk dat een hoofdlamp met een zeer hoge lumenwaarde waarschijnlijk ook meer energie verbruikt en dus vaker moet worden opgeladen of batterijen vervangen.

Over het algemeen hebben eenvoudige koplampen een vrij lage lichtopbrengst van ongeveer 150-300 lumen. Als je je hoofdlamp alleen gebruikt om ‘s avonds in het stadspark te gaan hardlopen, is de lichtopbrengst volkomen voldoende.

Ben je echter van plan om langere tijd te gaan speleologie of nachtskiën, dan kun je beter kiezen voor een model met aanzienlijk meer lumen. Geschikte modellen kunnen een lichtsterkte hebben van tussen 800 en 2000 lumen.

Lichtstanden

Koplampen verschillen niet alleen in stroomvoorziening en lichtsterkte, maar bieden meestal ook verschillende verlichtingsstanden. Eenvoudige modellen hebben meestal 2-4 verschillende verlichtingsstanden. Hoogwaardiger en complexere modellen hebben soms 6-8 standen waartussen zo vaak als gewenst gewisseld kan worden. Naast de verschillende helderheidsniveaus zijn de meest voorkomende verlichtingsstanden: koplampstand, knipperlichtstand en roodlichtstand.

Sommige koplampen hebben extra rode waarschuwingslichten voor noodgevallen. Deze modellen worden vooral in de buitenruimte gebruikt. Bij koplampen met meerdere lampen kun je verschillende verlichtingsstanden kiezen, bijvoorbeeld om “alleen naar opzij” of “alleen naar beneden” te verlichten. Als je weet waarvoor je de hoofdlamp wilt gebruiken voordat je hem koopt, moet je letten op de juiste verlichtingsstanden.

Hellingshoek

Steeds meer koplampen ondersteunen je activiteiten nog beter met hun verstelbare kantelhoek. De heel goedkope modellen hebben deze functie niet altijd, maar de wat hoogwaardigere koplampen kunnen individueel in de hellingshoek worden ingesteld, afhankelijk van de activiteit.

Vooral als een hoofdlamp steeds meer gebruikt gaat worden bij buitenactiviteiten, zoals wandelen of klimmen, is het een voordeel als de hoek van het lamphuis soepel ingesteld kan worden.

Met veel koplampen kan een hoek van wel 70 of zelfs 90 graden bereikt worden. Een verstelbare lichtkegel is ook heel praktisch bij joggen in het donker, want iedereen heeft een andere hoofdhouding bij het rennen en kan zo het licht precies richten. Een model met een instelbare kantelhoek is ook aan te bevelen als je de koplamp voor handenarbeid gebruikt, om het lichaam in staat te stellen bij het werk een meer comfortabele houding aan te nemen.

Gewicht

Het belang van het gewicht bij de keuze van een koplamp hangt vooral af van hoe lang de koplamp tegelijk of in totaal gedragen zal worden, of dat hij gewoonlijk slechts korte tijd gedragen wordt. Als de hoofdlamp meer gedragen wordt voor kleinere activiteiten gedurende 10-30 minuten die niet veel lichamelijke inspanning met zich meebrengen, is het gewicht eerder bijkomstig. Het gewicht speelt echter een grotere rol als het hoofdlampje verscheidene uren achtereen gedragen wordt of/en gebruikt wordt bij sportieve activiteiten zoals joggen, klimmen of nachtskiën.

Sommige van de bijzonder lichte modellen wegen slechts tussen 40 en 80 gram.

Gemiddelde koplampen wegen tussen 90 en 200 gram, en modellen met een uitgebreide reeks mogelijkheden wegen rond de 300 gram. Een lichtere hoofdlamp, die ongeveer 70-120 gram weegt, is veel beter geschikt voor buitenactiviteiten die enkele uren duren.

Robuustheid/ bescherming

Wordt een koplamp vooral binnenshuis en voor handenarbeid gebruikt, dan is het criterium van robuustheid minder relevant. Het is belangrijk een hoofdlamp voor gebruik buitenshuis te vinden die niet alleen bestand is tegen kou en nattigheid, of regen, maar ook een robuust ontwerp heeft dat beschermt tegen eventuele stoten, enz. De robuustheid van de hoofdlamp is ook belangrijk.

Veel modellen zijn bijzonder overtuigend als het om waterdichtheid gaat.

Of je nu gaat nachtskiën, vissen of klimmen, voor buitenactiviteiten is het vooral belangrijk dat de hoofdlamp waterdicht is en tegelijk voldoende helderheid heeft om ook bij mist of regen goed zichtbaar te zijn.

De behuizing van sommige koplampen is ook met rubber bekleed, zodat de lamp bijzonder veerkrachtig is en altijd goed beschermd is. Het “drop-tested” label kan je ook helpen om robuuste en schokbestendige modellen te vinden.

Besluit: Welke soorten koplampen zijn er en welke is geschikt voor jou? Overgang

Als je een hoofdlamp wilt aanschaffen, zijn er verschillende soorten waar je uit kunt kiezen:

Type Type aanbeveling
Eenvoudige hoofdlampen Het is niet de moeite veel geld uit te geven aan een hoofdlamp met meer dan 1000 lumen als je alleen een lamp zoekt die je kunt gebruiken om te kamperen of te lezen en die de kinderen ook kunnen gebruiken om te spelen
Hoofdlampen voor sporters je zoekt een hoofdlamp van hoge kwaliteit die niet alleen een hoge lichtsterkte heeft, maar ook een passende lichtscherpte om je betrouwbaar te vergezellen op al je buitenavonturen, of je nu ‘s nachts gaat skiën of wandelen
Hoofdlampen voor het werk Voor jou maakt de hoofdlamp deel uit van je werkuitrusting, dus behalve draagcomfort is het voor jou vooral belangrijk dat de lamp een lange brandtijd heeft en dat je de verlichtingsstanden kunt aanpassen aan je verschillende taken

Als je meer wilt weten over de afzonderlijke soorten koplampen, kun je meer te weten komen in de volgende paragrafen.

Eenvoudige koplampen

Eenvoudige koplampen

Modellen van eenvoudige hoofdlampen zijn er zowel met batterijen als met oplaadbare batterijen die bijvoorbeeld via USB opgeladen kunnen worden. Het verschil tussen eenvoudige koplampen en koplampen voor atleten, bijvoorbeeld, is vooral duidelijk in termen van prijs. Eenvoudige hoofdlampen zijn online te koop voor iets minder dan 10 euro. Eenvoudige koplampen verschillen echter niet alleen in prijs, maar ook in hun lichtopbrengst en andere functionaliteiten.

De modellen hebben meestal minder lichtstanden en minder batterijvermogen. Anderzijds maken ze indruk door hun slanke totaalpakket, want behalve de lage prijs hebben ze vaak ook een zeer compacte vormgeving, zijn ze licht van gewicht en meestal ook heel gemakkelijk in het gebruik. Daardoor zijn eenvoudige koplampen ook goed geschikt voor kinderen of jongeren.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Meestal zeer compact
 • Lichtgewicht
 • Gemakkelijk te bedienen
Nadelen
 • Vaak niet bijzonder robuust
 • Lagere functionaliteit
 • Zelden waterdicht (meestal alleen spatwaterdicht)
 • Lagere lichtopbrengst

Al met al is dit type hoofdlamp bijzonder geschikt voor hobby-knutselaars, kinderen, om te lezen, of voor noodgevallen tijdens het kamperen, enz. Als je een hoofdlamp alleen af en toe gebruikt en meestal voor vrij korte activiteiten, zul je zeker niet fout gaan met een eenvoudig, goedkoop model. Maar als je de hoofdlamp regelmatig en voor langere buitenactiviteiten wilt gebruiken, kun je beter voor andere modellen gaan.

Hoofdlampen voor sporters

Hoofdlampen voor atleten

Voor veel atleten, amateur of beroeps, is een hoofdlamp een must-have voor het donkere seizoen, omdat trainingen en buitenactiviteiten ondanks de duisternis toch afgemaakt willen worden. Dit is moeilijk zonder een hoofdlamp. Daarom is het des te belangrijker dat de koplamp aan de individuele en sportspecifieke eisen voldoet en zo een betrouwbare metgezel wordt.

Afhankelijk van het beoogde gebruik zijn er verschillende modellen hoofdlampen voor verschillende soorten sporten. Immers, mountainbiken vereist andere verlichting dan skitochten in de Alpen. In principe is het voor alle hoofdlampen die voor sport gebruikt worden van essentieel belang dat ze een uitstekende lichtsterkte en, indien nodig, reikwijdte hebben, en dat ze niet te zwaar zijn, zodat ze comfortabel op het hoofd zitten en verscheidene uren achter elkaar gedragen kunnen worden.

Voordelen
 • Krachtig
 • Lange looptijd
 • Weerbestendig en waterdicht
 • Comfortabel
Nadelen
 • Iets groter
 • Prijs

Deze modellen hebben een krachtigere batterij en zijn meestal niet alleen weer- en waterdicht, maar ook bijzonder robuust. Afhankelijk van het model kunnen koplampen voor atleten erg duur zijn en qua prijs niet vergeleken worden met eenvoudige koplampen. Qua prijs lopen deze modellen al gauw tussen de 50 en 100 euro. Tenslotte zijn hoofdlampen voor atleten vaak niet zo compact en klein als andere modellen, maar hebben ze over het algemeen meer functionaliteiten.

Koplampen voor het werk

Koplampen voor het werk

Er zijn ook verschillende modellen koplampen voor op het werk, afhankelijk van de activiteit waarvoor de lamp bestemd is. Vooral in sommige industriële sectoren en bij produktie- en bouw- of kanaalwerk worden steeds meer hoofdlampen gebruikt.

Sommige modellen produceren 500-650 lumen in de verschillende lichtniveaus.

In de meeste gevallen is het de bedoeling ofwel meer licht te geven in een doorgaans donkere werkomgeving, ofwel de lichtfocus te richten op een specifieke plaats waar gewerkt wordt. Bijgevolg worden koplampen voor het werk vooral gekenmerkt door hun lange brandtijd en hoge lichtopbrengst.

Voor gedetailleerd werk is het belangrijk modellen te kiezen met een specifieke focus op de schijnwerper. Omdat hoofdlampen voor het werk gewoonlijk op helmen worden gedragen, zijn de pasvorm en het comfort van deze modellen van secundair belang. Veel modellen bieden een directe mogelijkheid voor bevestiging aan een helm.

Voordelen
 • Lange levensduur
 • Robuust
 • Hoge lichtopbrengst
 • Vuilbestendig
Nadelen
 • Hoge prijs
 • Maat

Als je niet alleen zelf beter wilt zien op het werk, maar ook beter zichtbaar wilt zijn in een donkere werkomgeving, kun je kiezen voor een model met een extra achterlicht.

Gids: Veel gestelde vragen over koplampen in detail beantwoord

In de volgende gids willen we de belangrijkste vragen over koplampen beantwoorden. We hebben de vragen voor je uitgezocht en zullen ze binnenkort beantwoorden. Na het lezen van de gids ken je alle essentiële achtergrondinformatie over koplampen.

Wat is een hoofdlamp?

Een hoofdlamp, of vaak een hoofdlamp genoemd, wordt gekenmerkt door het feit dat hij op het hoofd gedragen wordt en met een riem vastgemaakt wordt, zodat je hem niet met je handen hoeft vast te houden. Een hoofdlamp biedt echter niet alleen het voordeel dat beide handen vrij gebruikt kunnen worden, maar de bevestiging aan het hoofd zorgt er ook voor dat het licht steeds in de richting van het zicht wordt geschenen.

Om de bewegingsvrijheid bij het dragen van de hoofdlamp zo min mogelijk te beperken en er ook voor te zorgen dat hij meerdere uren meegedragen kan worden, zijn hoofdlampen meestal bijzonder licht en klein. Omdat koplampen ook voor het werk worden gebruikt en veel in openluchtgebieden, zorgen de fabrikanten ervoor dat ze zo robuust en weerbestendig mogelijk zijn.

Kopflampe-1

De meeste koplampen hebben een verstelbare riem waarmee de lamp om het hoofd bevestigd wordt. Als je er een kiest, let er dan op dat de band elastisch is en dat de hoofdlamp comfortabel op het hoofd zit, ook gedurende langere perioden.
(Image source: stux / pixabay)

Hoofdlampen worden vaak gebruikt bij buitensportactiviteiten als die ook in het donker of in de meestal donkere jaargetijden worden uitgevoerd. Hoofdlampen zijn ook populair voor wandelvakanties, het verkennen van grotten, klimmen en jagen. Ze worden ook gebruikt voor dagelijks joggen, schaatsen of nachtelijke skitochten, d.w.z. telkens als het donker is maar je je handen vrij moet hebben.

Bovendien is een hoofdlamp onmisbaar voor sommige beroepen en een onmisbare dagelijkse metgezel om het werk goed te kunnen doen. Tot deze beroepen behoren vooral arbeiders in werkplaatsen, op bouwterreinen of in de mijnbouw, maar ook in de produktie of op andere plaatsen waar slechts beperkte verlichting is of een speciale lichtfocus nodig is.

Wat is er speciaal aan een hoofdlamp?

Het bijzondere van een hoofdlamp is dat hij op het hoofd of voorhoofd gedragen wordt, zodat beide handen vrij zijn, in tegenstelling tot het dragen van een zaklamp. Bovendien kan de lichtkegel gestuurd worden door hoofdbeweging en volgt hij automatisch je eigen gezichtslijn. Bij de meeste modellen kan de hellingshoek ook anders ingesteld worden, wat een nog preciezere en individueel aanpasbare lichtrichting mogelijk maakt.

Hoofdlampen zijn bijzonder populair in de buitensportsector.

Of het nu is om te wandelen, klimmen, grotten te verkennen of gewoon om te joggen of schaatsen in het donkere seizoen, voor elk gebruiksgebied zijn er verschillende modellen hoofdlampen, die aangepast zijn aan de speciale behoeften van de respectieve activiteiten.

Door hun verschillende gebruiksgebieden, waarvan de meeste inhouden dat je de hoofdlamp langere tijd draagt, zijn de lampen niet alleen bijzonder licht, maar ook bijzonder robuust gebouwd. Ze zijn vaak anti-slip, waterdicht en schokbestendig, zodat ze een robuuste en betrouwbare metgezel zijn.

Wat moet je zoeken in koplampen?

Bij de keuze van een hoofdlamp moet je je al bewust zijn van de volgende dingen:

 • Waar wil je de hoofdlamp in de eerste plaats voor gebruiken?
 • Moet hij door oplaadbare batterijen of door batterijen gevoed worden?
 • Welke lichtopbrengst wil je dat de koplamp heeft?
 • Welke lichtstanden heb je nodig?
 • Heb je een extra achterlicht nodig?
 • Is het gewicht voor jou een doorslaggevende factor?

Bij het kopen van een hoofdlamp gaat het er in de eerste plaats om een model te kiezen dat aan je persoonlijke voorkeuren en eisen voor het betreffende gebruiksgebied voldoet.

Waar zijn koplampen geschikt voor?

Er zijn veel verschillende toepassingen voor koplampen. In principe is het zinvol ze te gebruiken wanneer je op een plaats bent met weinig of geen licht en tegelijk je handen vrij wilt hebben. Hoofdlampen zijn bijzonder populair voor allerlei buitenactiviteiten, maar dat wil niet zeggen dat ze niet ook voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden. Hoofdlampen kunnen ook een echte redder in nood zijn bij het kamperen of gewoon gebruikt worden om te lezen of in de hobby-werkplaats thuis. In dit geval kan het echter verstandig zijn een eerder eenvoudig en minder duur model te kiezen.

Hoeveel kost een koplamp?

Er is een groot prijsverschil tussen de verschillende koplampen. De kosten variëren naar gelang de lichtopbrengst, de brandtijd, de kwaliteit en de functionaliteit. Het gamma kan gaan van ongeveer 5 euro tot meer dan 800 euro.

Kopflampe-2

Als de hoofdlamp vooral gebruikt gaat worden om te wandelen en grotten te verkennen, is het belangrijk dat de lamp in kwestie niet alleen voldoende lichtsterkte heeft, maar ook een geschikte lichtscherpte biedt. (Beeldbron: Simon Migaj / unsplash)

Daarom moet je, voordat je een hoofdlamp koopt, goed nadenken over het doel waarvoor je hem wilt gebruiken, hoe vaak en hoe lang je hem wilt gebruiken, en welke functionaliteiten hij daarvoor nodig heeft. Je kunt modellen van eenvoudige koplampen kopen voor zo weinig als 10-20 euro, hoewel krachtige sportkoplampen meestal veel duurder zijn dan modellen met een gemiddelde lichtopbrengst.

Type Prijs
Eenvoudige koplampen ca. 5-20€
Hoofdlampen voor sporters ca. 30-120 € (maar ook modellen tot 800 €)
Koplampen voor het werk ca. 20-60 €

Welke alternatieven zijn er voor een hoofdlamp?

Er zijn veel verschillende koplampen, die variëren volgens verschillende criteria, zoals lumenwaarde, energievoorziening, gewicht en verlichtingsstanden. Elk model koplamp heeft zijn voor- en nadelen en is geschikt voor verschillende doeleinden en gebruikers. Als alternatief voor een hoofdlamp kunnen gewone zaklampen of standlampen gebruikt worden.

Behalve gewone zaklantaarns zijn er ook kleine multifunctionele lampen die bijzonder compact zijn en ook voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden.

Deze modellen hebben meestal een mogelijkheid om op te staan of kunnen zelfs op magnetische oppervlakken blijven plakken. Eenvoudige zaklampen die min of meer permanent in de hand gehouden moeten worden zijn niet erg geschikt voor joggen of nachtelijke skitochten.

Voor kleinere wandelingen of korte grotverkenningen kun je natuurlijk zonder problemen een gewone zaklamp gebruiken. Staande lampen, daarentegen, zijn niet geschikt voor allerlei activiteiten. Ze kunnen alleen gebruikt worden op bouwterreinen of in mijnen en dergelijke om grotere vaste werkplekken in het donker te verlichten.

Hoeveel lumen heeft een hoofdlamp?

De eenheid lumen verwijst naar de lichtsterkte van een koplamp. Een hoog aantal lumen betekent echter niet dat de helderste hoofdlamp de beste voor je is. Je moet het aantal lumen beschouwen als een aankoopcriterium, maar altijd met het oog op het toepassingsgebied waarvoor je de koplamp wilt gebruiken.

Terwijl eenvoudige hoofdlampen ongeveer 100-300 lumen hebben, kunnen speciale hoofdlampen voor nachtelijke skitochten of dergelijke 1000 tot zelfs 2000 lumen hebben. Maar je moet je er nu al van bewust zijn dat een hoge lumenwaarde meestal samengaat met een sneller batterijverbruik.

Foto bron: julief514/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies