Krabpaal
Laatst bijgewerkt: 07-09-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

22Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

Katten moeten spelen om gelukkig te zijn. Hun energie kwijtraken en in vorm blijven. Het leven kan heel gewoontjes worden voor een huiskat en daarom is het belangrijk om hem zijn plezier en oefening te gunnen. Om deze reden is een krabpaal misschien wel het allerbeste cadeau dat je aan je kat kunt geven.

De krabpaal die je gaat kopen moet passen bij waar jouw katten-vriend behoefte aan heeft en in jouw woonruimte uiteraard. In de volgende alinea’s vind je een gids om de beste krabpalen op de markt mee te ontdekken. Ook kun je de antwoorden op de door katten eigenaren meest gestelde vragen lezen, laten we beginnen!
Belangrijk om te weten

  • Katten krabben met hun nagels om hen te vernieuwen. Ze moeten spelen om hun adrenaline kwijt te kunnen en vragen om vele uren rust daarna. Al deze mogelijkheden zitten in een krabpaal voor katten.
  • Op de markt van de katten krabpalen bestaat er een grote variëteit aan maten en ontwerpen, omdat er veel verschillende wensen en behoeften zijn.
  • Waarschijnlijk heeft jouw kat er geen probleem mee om te wennen aan zijn nieuwe speelboom met allerlei speelmogelijkheden eromheen.

Onze selectie: De beste krabpaal op de markt

In dit deel van het artikel zie je een verzameling van 5 krabpalen. Dit zijn de momenteel meest populaire katten krabpalen in de Nederlandse markt. Eronder vind je een samenvatting die de belangrijkste en meest speciale kenmerken benadrukt van deze producten. Zo maak je in no time kennis met kattenkrabpalen en kun je er een kiezen die jij en je kat erg leuk vinden.

1e plaats: Feandrea XXL krabpaal met hangmat en holletje

Deze krabpaal met meerdere niveau’s is geschikt voor actieve katers en knuffelige kittens die graag van platform naar platform springen, zich verstoppen in grotten of loungen in een hangmat. Klauwen, luieren, spelen, verstoppen: elke kat heeft een favoriete tijdverdrijf in deze krabpaal. Hoe zit het met jouw kat?

Het professionele ontwerpteam heeft deze krabpaal stabieler, comfortabeler en doordachter gemaakt dan ooit. Volledig afgestemd op de behoeften van uw vriend met de fluwelen pootjes. Geselecteerde natuurlijke sisal touwen zijn erg sterk en toch zacht genoeg om scheuren en krassen te weerstaan. De robuuste steunbuizen van geperst materiaal houden de platforms stevig op hun plek zonder te wiebelen.

2e plaats: Ebi Classic-Eco Highpost krabpaal

De Ebi Classic-Eco Highpost krabpaal met 1 stam bestaat uit een ABS koker en is volledig verlijmd met sisal. De bodemplaat en de ronde schijf aan de bovenkant zijn bedekt met pluche.
De krabpaal van Ebi is een krabpaal met één stam in het midden. De afmetingen van de krabpaal zijn 40 x 40 x 90 cm. Een van de vele positieve reviews: “Dit is een mooie stevige krabpaal.
We hebben 2 kleine slopers en deze hebben ze nog niet kapot gekregen”.

3e plaats: Trixie Parla minimalistische krabpaal

Trixie krab stam Parla, biedt uw kat voldoende krab ruimte op een minimale oppervlakte. Ideaal dus, wanneer u klein behuisd bent. De stam met een diameter van 9 cm is verpakt in sisal, de zachte pluche bedekking op de basis en aan het einde geeft de krabpaal een ​​hoogwaardig uiterlijk. Deze krabpaal wordt geleverd in een pluche hoes.

De stam van de krabpaal is gewikkeld in natuurlijke sisal, op een bodem van 40 bij 40 cm. Kan dus in elke hoek van uw huis staan. Of mee in de kofferbak zo u wilt. Door de hoogte van 62 cm, is deze krabpaal ideaal voor kleine en grotere katten. Parla is verkrijgbaar in twee verschillende kleuren en is geschikt voor kleine ruimtes.

4e plaats: TecTake Barney krabpaal

Tectake is een jong en dynamisch bedrijf dat grote successen boekt met kwaliteitsproducten tegen zeer vriendelijke prijzen. De afgelopen jaren is het bedrijf in heel Europa sterk gegroeid, mede door de goede service. De krabpaal van het merk TecTake type Barney is voorzien van 2 kattenhuisjes met pluchen overtrek waarin je katten zich kunnen ontspannen. Daarnaast heeft deze krabpaal meerdere niveaus, 4 speelmuizen aan rubberen banden en 3 uitzichtplatforms om te liggen en uit te rusten. De krabpaal heeft een maximale afmeting van 75 x 62 x 170 .

5e plaats: Beeztees Serpa krabpaal

Dit is een mooie afgewerkte krabpaal van het merk Beeztees, type Serpa met een extra hoge sisalstam van 90 cm, inclusief een speeltje aan een elastiek waar positieve reviews over te vinden zijn. Katten vinden het prettig om zich uit te rekken wanneer ze aan de paal willen krabben, dus biedt deze extra hoge paal uitkomst. Doe uw kat een plezier en schaf gelijk de Serpa aan. De plaat is 40x 40 cm en de hoogte is 90 cm met een diameter van 9 cm.

Shopgids: Alles wat je moet weten over de krabpaal

Voordat je een krabpaal voor katten koopt is het handig om je bewust te zijn van de belangrijkste kenmerken en gedragingen van deze huisdieren. Op deze manier kun je een krabpaal kopen die goed past bij jouw specifieke kat. Deze kan namelijk allerlei verschillende onderdelen en eigenschappen hebben. Hier zullen we de meest hierover gestelde vragen beantwoorden.

Op het moment dat jouw kat een fijne krabpaal heeft, zal hij/zij de nagels niet meer scherpen aan je bank of stoel.
(Bron: Anurak Ponapatimet: 61507277/ 123rf.com)

Wat doe ik als mijn katten de nieuwe krabpaal links laten liggen?

Het kan gebeuren dat als je een nieuwe krabpaal in de kamer zet, dat jouw kat er eerst niet naar omkijkt. Mocht dit gebeuren, wanhoop niet, want de oplossing is heel gemakkelijk. Katten houden, of ze dat nu willen of niet, van spelen. Een onbekend object in hun ruimte kan wat argwaan opwekken, maar niet meer als het nieuwe object hun geur heeft. Je kunt er op verschillende manieren voor zorgen dat de nieuwe krabpaal de geur van jouw kat krijgt. Hieronder lees je een aantal trucs om dat voor elkaar te krijgen.

Pak een van de lievelingsspeeltjes van jouw kat, of zijn dekentje of mand en leg hem ergens op of in de krabpaal, zodat deze begint te ruiken naar jouw kat. Net als Hans en Grietje kun je een spoor van de lievelingsbrokjes maken op de krabpaal, want dan associeert jouw kat de krabpaal met iets aangenaams. Heb je een hele speelse kat, dan is het heel eenvoudig, beweeg de hangende delen van de krabpaal, om de aandacht van het dier te wekken en dichterbij te laten komen.

Waartoe dient de krabpaal in de installatie?

Iets dat altijd onderdeel van een katten speeltuin is, is een krabpaal. Zelfs de meest eenvoudige installaties bevatten er een. Normaal gesproken is deze gemaakt van natuurlijk sisal touw, een materiaal waar katten dol op zijn en dat goed doet aan hun nagels. Voor een kat zijn de nagels zijn identiteit en deze moeten regelmatig verzorgd en vernieuwd worden. Door te krabben aan een paal raakt een kat de oude lagen van zijn nagels kwijt.

Krabben aan objecten helpt ook om bepaalde delen van het territorium te markeren en aan te duiden als van hem/haar. Een krabpaal dient daarnaast om af te komen van jeuk en om zich eens lekker uit te strekken. Het doet goed aan de gerichten, spieren en botten van jouw kat. Ook voor jou heeft een krabpaal grote voordelen, want op het moment dat jouw kat een fijne krabpaal heeft, zal hij/zij de nagels niet meer scherpen aan je banken of stoelen.

Hoe helpt een krabpaal bij het voorkomen van overgewicht bij mijn kat?

Een kat die elke dag de hele dag binnen is, kan zich gaan vervelen en kan de motivatie verliezen om actief te blijven. Huiskatten slapen tussen de 12 en 16 horas uur per dag, maar voor een optimale gezondheid moeten ze de uren die ze niet slapen actief zijn. Jagers bij uitstek, dat zijn katten, en een huis zonder veel stimuli kan snel gaan vervelen.

Binnen zitten en niet bewegen, daar wordt jouw kat niet beter van. Overgewicht ligt dan op de loer. Een krabpaal nodigt jouw kleine tijger uit om actief te blijven. Jouw kat kan erin klimmen, springen, spelen met de bewegende onderdelen en touwen. Deze activiteiten ondersteunen de beweging van jouw huiskat en zal hem helpen om in vorm te blijven.

Het is gebruikelijk dat speeltjes voor katten catnip bevatten. Dit wordt ook wel kattenkruid genoemd.
(Bron: Oksana Kuzmina: 74446303/ 123rf.com)

Welke consequenties heeft overgewicht op katten die geen krabpaal hebben?

Het loont de moeite om hier nogmaals te benadrukken, dat een kat die zich weinig beweegt en overgewicht oploopt, veel meer gezondheidsproblemen kan krijgen. Bijvoorbeeld, obesitas bij katten kan leiden tot chronische aandoeningen zoals diabetes of leveraandoeningen. Om deze reden is het belangrijk om manieren te bedenken waarop jouw huiskat toch aan zijn beweging komt, door een speeltuin voor hem in te richten, met daarin een krabpaal.

Katten met overgewicht lopen een groter risico op artritis, omdat het gewicht zich voortdurend op de verschillende gewrichten bevindt. Dierenexperts raden dan ook met klem aan om dit te voorkomen, door op het eten van jouw huisdieren te letten, maar ook door te voorzien in bewegingsmogelijkheden. Als een kat gewoon binnen actief kan zijn is er niks om je zorgen om te maken.

Welke voordelen heeft het voor mijn katten om met een krabpaal te spelen?

Naast het voorkomen en bestrijden van overgewicht, heeft het hebben van een krabpaal nog andere voordelen bij het voorkomen van andere vervelende gedragingen. Als een kat altijd maar binnenzit, dan kan het naar verloop van tijd agressief gedrag gaan vertonen of in een depressie raken. Vergeet niet, dat katten van nature jagers zijn.

Het feit dat een kat geen stimuli heeft, kan leiden tot zeer storend gedrag. Een kat zonder speeltjes zal gaan jagen op andere objecten in jouw huis, zoals kaarsen, gordijnen, planten of zelfs jouw benen. Bovendien heeft bijna iedere speeltuin voor katten een krabpaal, wat de gezondheid van jouw kat ten goede zal komen. Net als het welzijn van jouw meubels overigens, want deze zal hij links laten liggen om te krabben.

Moet ik bij het kiezen van een krabpaal rekening houden met het aantal katten in huis?

Bij het kiezen van een krabpaal voor katten is het zeer verstandig om van tevoren alvast na te denken hoeveel katten gebruik gaan maken van dit object in jouw huis. Experts raden aan katten-eigenaren van meerdere dieren aan om in huis verschillende plekken in te richten waar de poezen en katten kunnen spelen of rusten. Zo is het bijvoorbeeld optimaal om voor iedere kat of poes in huis minimaal een bed of mand in huis te hebben.

Als je meerdere poezen of katten bezit, dan zul je gemerkt hebben dat ze soms met hetzelfde object willen spelen en erover met elkaar gaan vechten. Om dit te voorkomen is het handig om een krabpaal te bezitten die genoeg ruimte en speelmogelijkheden biedt voor meerdere katten tegelijk. Het gebeurt ook wel dat poezen elkaar nadoen, en dat als de ene poes speelt, de andere dat ook wil.

Waar zet ik de nieuwe krabpaal neer in huis?

Weet je al waar je de krabpaal gaat neerzetten in huis? Dit moet een plek zijn waar katten normaal ook komen. Ook is het handig als je er zelf regelmatig komt, maar dan wel zo dat je geen last hebt van de krabpalen terwijl jij jouw dingen doet. Voorkom risico’s door een krabpaal niet te dichtbij waardevolle objecten te plaatsen, omdat ze dan kunnen beschadigen.

Als jouw kat groot en zwaar is, dan raden we je aan de krabpaal tegen een muur te plaatsen en zo nodig vast te zetten. Zo blijft de krabpaal ook staan bij spelen en springen. Vindt jouw kat het fijn om uitzicht te hebben? Installeer dan de krabpaal vlakbij een raam of ander uitkijkpunt. Zo kan jouw poezenbeest neervlijen waar hij wil, terwijl het leven aan hem voorbij trekt.

Waarom laten katten hun krabpaal in de steek?

Vroeger speelde jouw kat iedere dag met de krabpaal, maar dit doet hij niet meer. Hoe kan dit? Er zijn verschillende redenen. Misschien zijn de platforms vies, want je weet vast nog dat katten hele schone dieren zijn. Of de krabpaal staat niet meer stabiel, waardoor jouw lieveling het niet meer aandurft om erin te spelen.

Mocht jouw kat in zijn spel uit de krabpaal gevallen zijn, dan kan het zijn dat hij door de schrik niet terug durft. Controleer daarom goed of de krabpaal stevig staat voor het gewicht en gedrag van jouw kat.

Barbara HollandKattenverzorgster
“Er bestaat geen ‘kattentaal’ die we kunnen begrijpen. Hoe pijnlijk het ook voor ons als mensen is om dat toe te geven.”.

Wat is kattenkruid, en waarom zit dit vaak in een krabpaal?

Het is gebruikelijk dat speeltjes voor katten catnip bevatten, ook wel kattenkruid genoemd. Dit is een plant uit de muntfamilie, waarvan de bladeren een olie bevatten genaamd “nepetalacton”. Deze olie lokt verschillende reacties uit bij katten. Het stimuleert hen, maar minder bij kittens.

Mensen schrikken ervan, omdat ze denken dat de stof werkt als drugs, maar experts verzekeren dat het geen kwaad kan. Integendeel, het kan jouw kat in beweging krijgen, hierom hebben veel krabpalen kattenkruid.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Op het moment dat je een krabpaal gaat aanschaffen, dan is het belangrijk om dat geïnformeerd te doen. Om op de hoogte te zijn van de belangrijkste aspecten, zowel van het product als jouw kat. Hier vatten we de belangrijkste factoren samen om een goede keuze maken, zodat jouw kat optimaal geniet:

Onderdelen op de krabpaal

De krabpaal die je gaat kopen kan uit verschillende onderdelen bestaan. Meestal geldt, hoe groter de krabpaal, hoe meer onderdelen. In de meeste krabpalen zijn echter de volgende onderdelen terug te vinden:

Onderdelen van een krabpaal Gebruik Voordelen
Krabpaal Nagels vijlen Ook gebruikt een kat de krabpaal om zijn territorium te markeren en te stretchen. Het dier vernieuwt zijn nagels. De eigenaren zijn opgelucht dat de kat daarvoor de meubels met rust laat.
Hangende objecten Spelen en jagen De kat kan zijn energie kwijt op deze hangende en bewegende objecten
Holletjes Uitrusten en verstoppen Voor verlegen katten kan een holletje rust bieden. Ook vinden de meeste katten het leuk om zich te verstoppen
Horizontaal plateau Uitrusten en spelen Veel katten houden van hoogte. Ze slapen erop of kijken uit over hun omgeving
Hangmat Ontspannen en slapen Veel krabpalen zijn ook gemaakt met deze activiteit in gedachten. Hangmatten geven een kat rust op grote hoogte
Touwen Spelen en klimmen Een kat kan zijn nagels vijlen aan touwen, maar ook zich ermee vermaken en zijn lichaam in topvorm houden

Materialen

De materialen van een krabpaal kunnen verschillen, door het gebruik dat een kat eraan geeft, maar meestal bestaan krabpalen uit vergelijkbare materialen. Hieronder zie je de materialen die het meest worden toegepast in krabpalen en de bijbehorende specificaties daarvan:

  • Natuurlijk sisal touw. De meeste krabpalen zijn omwikkeld met touwen van natuurlijk sisal. Hieraan kunnen katten hun nagels scherpen en erin klauteren tijdens het spelen. Sisal is een natuurlijk materiaal, afkomstig van de agave plant, een plant die veel voorkomt in Mexico. Allergieën voor dit materiaal zijn tot nu toe nog niet ontdekt, dus dit is een perfect materiaal voor jouw kat.
  • Pluche. Dit materiaal is vooral te vinden op de verschillende platform van een krabpaal voor katten. Pluche wordt vaak gemaakt uit katoen, van een absorberende en zacht aanvoelende kwaliteit. Het biedt warmte aan degene die het materiaal aanraakt.
  • Fluweel. Een krabpaal bevat ook vaak fluwelen onderdelen, meestal in het onderdeel waar jouw kat kan uitrusten. Fluweel is te maken uit vrijwel iedere vezel. Het is een soort harige stof, waarbij de haren gelijkmatig verdeeld zijn, zacht aanvoelend en prettig om erop te liggen.
  • MDF spaanplaat. De afkorting MDF komt van het Engelse Medium Density Fibreboard. Deze half harde spaanplaten worden vaak gebruikt voor de platformen op een krabpaal voor katten. Soms bedekt met een van de hierboven genoemde materialen fluweel of pluche. MDF wordt gemaakt uit houtsnippers die aan elkaar geplakt en geperst worden, om zo een glad oppervlak mee te creëren.

Hoogte

Onafhankelijk van de verschillende functies die een krabpaal kan hebben, bestaan er krabpalen van verschillende hoogten. Je kan het zo gek niet bedenken, of er bestaat een krabpaal van deze hoogte, of je nu denkt aan een paar centimeter hoog, of meters hoog. Denk bij het kiezen van de hoogte van de krabpaal aan het karakter van jouw kat en aan de ruimte in jouw huis.

Wanneer jouw kat jong en speels is en graag op avontuur gaat, kies dan voor een krabpaal van minimaal een meter hoog. Er bestaan ook krabpalen die je kunt bevestigen aan de muur. Voor oudere en rustiger katten is een lagere boom voldoende. Koop geen krabpaal waarvan je de hoogste hoogte niet kunt bereiken, op deze manier voorkom je gevaarlijke reddingsacties, als jouw kat bang is om zelf naar beneden te klimmen.

Extra elementen

Behalve de gebruikelijke onderdelen van een krabpaal, bevatten sommige krabpalen verschillende extra elementen die je erbij kunt kiezen, al naar gelang het karakter van jouw fluwelen vriend. Bijvoorbeeld, als jouw poes of kat graag op grote hoogte slaapt, kies dan een krabpaal of onderdeel met een hangmat op grote hoogte. Of een hoog vlak element. Een speelse kat daarentegen zal blijer zijn met een krabpaal met veel hangende objecten om mee te spelen.

Gaat jouw kat helemaal los wanneer hij krabt? Zoek dan een krabpaal uit met verschillende oppervlakten waaraan hij dit kan doen. Verstoppertje spelen kan ook de favoriet zijn van jouw kat of poes. In dit geval kun je het beste kiezen voor een krabpaal met een of meerdere gesloten ruimtes, zoals hokjes of holletjes. Kattenkruid kan een extra element zijn dat uitnodigend en stimulerend werkt om de krabpaal te gebruiken.

Gebruikersfeedback

Meningen van andere gebruikers en eigenaren van katten kunnen je helpen in jouw zoektocht naar een leuke krabpaal voor jouw kat. Let op de commentaren en focus je op wat men schrijft over het gedrag rondom de krabpaal van katten die op de jouwe lijken. Heb je een bijzonder grote of typische kat, zoek dan naar reviews van mensen die ook een grote of typische kat hebben.

Verkooppagina’s en sociale netwerken zijn in dezen jouw beste raadgevers. Naast een score middels sterren of punten, zie je dat vaak de meer technische aspecten van de producten beschreven worden. Maak gebruik van de richtlijnen en aanwijzingen van degenen die jou zijn voorgegaan. Ze kunnen je leiden naar de krabpalen die het beste zijn voor jou, jouw kat, jouw woonruimte en omstandigheden.

Samenvatting

Stadse katten brengen veel uren in huis door en dit kan gaan tegenstaan. Poezen en katten gaan zich vervelen, ontwikkelen slecht gedrag en ongezonde gewoonten en kunnen lui worden en zodoende overgewicht ontwikkelen. Houd je kat daarom actief en vermaakt met een krabpaal. Krabpalen zijn namelijk ideaal voor dit doel.

Oneindige mogelijkheden zijn er in krabpalen. Ze bestaan in allerlei vormen en materialen met aanpasbare opties en mogelijkheden, zodat jij de krabpaal helemaal kunt aanpassen aan de behoeften van jouw kleine tijger. Een krabpaal is een van de beste cadeau’s die je aan je kat kunt geven, bovendien spaart het jouw meubels.

Als je dit artikel leuk hebt gevonden, twijfel dan niet en laat je reactie hieronder achter. Deel dit artikel met jouw vrienden via sociale netwerken. Alvast bedankt!

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Dvořák: 121474014/ 123rf.com)

Recensies