Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

16Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

62Verzamelde opmerkingen

Een krimptang kan gebruikt worden om kabels stevig met hulzen te verbinden. Het gereedschap wordt vooral in de elektrotechniek gebruikt en vindt dus zowel in professionele toepassingen als in de doe-het-zelf sector. Als je in een autowerkplaats werkt, in de modelbouw of op het gebied van de elektronica, heb je vroeg of laat zeker een krimptang nodig. Wil je meer informatie, kijk dan eens naar onze grote krimptang test 2022.

In het volgende hebben we enkele van de belangrijkste gegevens voor je samengevat en de alternatieven die er zijn bij de aankoop van een krimptang vergeleken en geëvalueerd. Bovendien krijg je een gefundeerde achtergrondkennis en belangrijke criteria waarmee je bij het kopen rekening moet houden. Hiermee willen we je helpen bij je aankoopbeslissing en hopen dat je het meest geschikte product voor je vindt.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Het krimpgereedschap ontleent zijn naam aan het werkwoord krimpen, dat een proces beschrijft waarbij twee elementen samengedrukt en zo verbonden worden.
 • De krimptang verbindt een draad met een huls door middel van krachtoverbrenging en vormt zo een verbinding die meestal gebruikt wordt om stroom op te wekken.
 • Het belangrijkste toepassingsgebied van krimptangen ligt op het gebied van de elektrotechniek. Hier zijn er verschillende soorten van het gereedschap door verschillende kabels en ook verbindingselementen. Bovendien zijn krimptangen verdeeld in handmatige en automatische modellen.

Krimptang: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een krimptang koopt

Wat is een krimptang?

De term krimptang is afgeleid van het werkwoord krimpen, dat een verbindingsproces beschrijft.
Krimpen beschrijft een verbindingstechniek.

In het proces worden twee materialen vervormd zodat ze samenkomen. In principe vereist het gebruik van een krimptang geen gedetailleerde instructies, maar wel wat oefening en praktische ervaring. Krimptangen worden in de elektrotechniek vaak gebruikt om een grote verscheidenheid van kabels te verbinden. De verbinding wordt meestal gemaakt door te vouwen, te plooien of te krimpen en druk uit te oefenen.

Waarvoor gebruik ik een krimptang?

Het belangrijkste toepassingsgebied van krimptangen ligt, zoals gezegd, op het gebied van de elektrotechniek. Hier wordt een verbinding gemaakt tussen de geleider en het verbindingselement. De mechanische en elektrische veiligheid van de ontstane verbinding is op dit punt uiterst hoog. De geleider is bijvoorbeeld een kabel en het verbindingselement is meestal een stekker of een contactdoos. Om de twee elementen permanent met elkaar te verbinden, wordt een knevelhefboom gebruikt om de handkracht te vergroten. Vanwege de veiligheid van de verbinding en het gebruiksgemak van de krimptang is deze vorm van verbinden van twee elementen wijd verbreid geraakt, vooral in de telecommunicatie en hoogfrequente elektronica industrie. Krimpen creëert een verbinding die gasdicht is en daardoor beschermt tegen corrosie.

Crimpzange-1

Krimptangen maken stroomvoerende verbindingen tussen draden en hulzen. Daarbij worden de twee materialen samengeperst.
(Image source: pixabay.com / Capri23auto)

Wat kost een krimptang?

De kosten van krimptangen variëren naargelang de kwaliteit van het materiaal en het toepassingsgebied van de gekozen tang. Modellen uit het lage prijssegment zijn er al vanaf 25 euro. Je moet echter wel van tevoren nagaan waarvoor de krimptang gebruikt zal worden en of het gereedschap geschikt is voor je doeleinden. De prijsklasse van middel- tot hooggeprijsde modellen ligt meestal tussen 80 en 250 euro. Ook hier zijn er verschillen in de kwaliteit van de produkten.

Prijssegment Prijsklasse
Laag 25-50 Euro
Midden 50-100 Euro
Hoog 100-250 Euro

Waar moet ik op letten bij mijn aankoop?

Bij het kopen van een krimptang zijn er een paar criteria waarmee je rekening moet houden. Het is belangrijk dat de krimptang weinig inspanning vraagt om te bedienen en dat het werkproces gemakkelijk is. Verder is het aan te raden modellen te kopen met een breed scala aan toepassingen. Je moet ook letten op de kwaliteit van het materiaal en een ergonomisch gevormde handgreep, en een goed ontworpen krachtoverbrenging.

Besluit: Welke soorten krimptangen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Bij het gebruik van een krimptang is het altijd de bedoeling twee elementen met elkaar te verbinden en een stevige verbinding te ontwerpen. De geleider en verbindingselementen variëren naargelang het toepassingsgebied. Daarom zijn er verschillende soorten en vormen krimptangen. Hier volgen zowel de eigenschappen als de functies van krimptangen voor draadhulzen, platte houders en platte stekkers, niet-geïsoleerde kabelschoenen en verbindingsstukken, en optische vezels.

Krimptangen type Beschrijving
Voor adereindhulzen Krimptangen voor adereindhulzen zijn er in geïsoleerde en geïsoleerde vorm. De zijvlakken lopen taps toe, wat het mogelijk maakt de verbindingselementen optimaal te bevestigen. De tangen zijn gemaakt van oliegehard gereedschapsstaal.
Voor platte contactdozen en platte stekkers Hier wordt een gestripte kabel in een platte contactdoos of een platte stekker geplaatst. Het krimpgereedschap, dat voorzien is van een rollende druk, wordt dan stevig dichtgedrukt, zodat de huls weer vrijkomt.
Voor niet-geïsoleerde kabelschoenen en verbindingsstukken Hier wordt een gestripte kabelsnoer met behulp van een kabelschoentang in de zogenaamde kabelschoen geduwd. De kabelschoen wordt dan met de geleider verbonden.
Voor optische vezels Met een krimptang voor optische vezels wordt eerst een verbindingsstuk op de optische vezel aangebracht. De kabel moet dan ongeveer een millimeter uit de stekkerpunt steken en daarna gekrompen worden.

Er kan ook onderscheid gemaakt worden tussen handmatige en automatische krimptangen.

Wat zijn de kenmerken van een manueel krimptang en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Met een handkrimptang wordt de instelling van de maten van de twee te krimpen elementen handmatig met een ratel gedaan.

Voordelen
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Goedkoop
 • Praktisch
Nadelen
 • Gedeeltelijk hoge inspanning
 • Wisselende resultaten
 • Minder efficiënt

Waarin onderscheiden automatische krimptangen zich en wat zijn hun voor- en nadelen?

Automatische krimptangen passen zich mechanisch aan de grootte van de geleider en de maat van het verbindingselement aan. Bovendien is de krimpdruk aangepast aan de materialen.

Voordelen
 • Constante krimpresultaten
 • Efficiënt
 • Geforceerde vergrendeling
Nadelen
 • Duurder
 • Gedeeltelijk vereist oefening in het hanteren

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om borstelslijpers te vergelijken en te evalueren

Krachtoverbrenging

De krachtoverbrenging van krimptangen is een belangrijk criterium. De tang moet niet te zwaar in de hand liggen en de uit te oefenen kracht moet gering zijn. Optimale resultaten zijn alleen mogelijk als de tangen gemakkelijk te gebruiken zijn. Vooral bij een handmatige krimptang moet erop gelet worden dat de vereiste kracht niet te groot is en dat er een goede krachtoverbrenging is.

Materiaal

Een krimptang moet altijd van gehard staal gemaakt zijn. Het materiaal moet zowel resistent als duurzaam zijn. Het is ook belangrijk dat het handvat van de krimptang goed in de hand ligt en, vooral, antislip is. Hier moet het materiaal van de handgreep rubber zijn met een profiel, bijvoorbeeld. Een ergonomische vorm is ook belangrijk.

Kaakinzetstukken

Kaakinzetstukken worden gebruikt om verschillende soorten hulzen te bewerken. De universele toepassing van krimptangen maakt het mogelijk om verschillende diameters van kabels en contacten te krimpen. Daartoe zijn in de tang verschillende uitsparingen aangebracht.

Capaciteitsbereik

Het capaciteitsbereik moet aangepast zijn aan de toepassing

Van bijzonder belang bij de aankoop van een krimpgereedschap is het capaciteitsbereik. Dit bepaalt welke doorsneden van hulzen verwerkt kunnen worden. Voordat je een krimptang koopt, moet je weten welke maten van kabels en hulzen je wilt verbinden. Als je de tang alleen voor kleinere kabels van 0,5 tot 2,5 mm wilt gebruiken, volstaat een kleiner model. Maar als je niet zeker weet of je de tang op grotere doorsneden wilt gebruiken, kun je beter een groter model kiezen.

Wetenswaardigheden over borstelslijpers

Wat zijn de toepassingen van krimptangen?

In de industrie vervangen machines al geruime tijd handmatige krimptangen. De klassieke krimptang is echter geschikter dan de machinale alternatieven, vooral voor enkele verbindingen. Daardoor hebben krimptangen nog steeds talrijke toepassingsgebieden, zelfs naast de klassieke toepassingen in de elektronica-industrie.

Crimpzange-2

Het belangrijkste toepassingsgebied voor krimptangen is elektronica. In de industrie zijn de werktuigen grotendeels vervangen door machinale alternatieven.
(Image source: pixabay.com / jarmoluk)

In autowerkplaatsen en bij hobby-knutselaars wordt vaak een krimptang gebruikt voor geïsoleerde platte stekkers. Het voordeel hier is dat de tang zonder problemen direct onder de motorkap gebruikt kan worden. Een anti-slip en stroom-geïsoleerde handgreep is belangrijk. In de modelbouw wordt een krimptang meestal gebruikt voor aansluitstekkers. Hier zijn de werkprocessen vergelijkbaar met die in de telecommunicatie.

Onafhankelijk van de elektronische processen kan een krimptang gebruikt worden, bijvoorbeeld voor oorklemmen voor etikettering in de fabriekslandbouw. Bovendien worden de verschillende soorten tangen in de logistiek gebruikt. Hier worden vrachtcontainers verzegeld met een zegeltang.

Wat zijn mogelijke foutenbronnen bij het gebruik van een krimptang?

Als bij het verbinden met een krimptang het verkeerde gereedschap wordt gebruikt of te weinig kracht wordt uitgeoefend, bestaat het gevaar dat de kabel niet voldoende of niet goed wordt verbonden. Dit kan de contactweerstand tussen de geleider en het verbindingselement verhogen. Bovendien kan een draad losraken van de huls. Als de verbinding te hard ingedrukt wordt of als een te klein krimpgereedschap gebruikt wordt, kan de doorsnede van de draden verkleind worden. Dit kan er ook toe leiden dat afzonderlijke draden worden losgekoppeld. Het verminderen of loskoppelen van draden leidt tot een lagere stroombelastbaarheid.

Crimpzange-3

Moffen worden ook wel kabelschoenen genoemd en worden bij de verdere bewerking met een krimptang aan kabels vastgemaakt.
(Image source: pixabay.com / John-Silver)

Behalve schade aan de kabels door te grote krimpkracht, kunnen ook de hulzen beschadigd raken in de vorm van scheuren of breuken.

Beeldbron: Sosiukin/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies