Laatst bijgewerkt: 28-07-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

26Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

35Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote kruisvormige moersleutel test 2022. Hier stellen we je alle kruissleutels voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste spinsleutel voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Bovendien vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een kruissleutel wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • De kruissleutel maakt het je gemakkelijker om moeren en bouten vast of los te draaien, vanwege de hefboomwerking over de dwarsas.
 • Een wielspin kost gewoonlijk tussen € 5 en € 50, zonder bovengrenzen.
 • Er zijn grote verschillen in het materiaal van de kruissleutel. Zoek daarom naar goede beoordelingen of een goed merk.

Kruissleutel: Onze selectie

Aankoopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om een kruissleutel te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om een kruissleutel te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald product geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

In de volgende paragrafen kun je lezen over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Grootte en gewicht

De kleinste kruissleutels beginnen bij ongeveer 10 cm en worden gebruikt voor modelbouw of als schakelkastsleutels. Middelgrote wielspinnen vind je in de sanitaire sector en voor het verwisselen van banden op auto’s. Deze zijn vaak net geen 40 x 40 cm. Voor vrachtwagens zijn er zelfs kruissleutels tot afmetingen van ongeveer 70 x 70 cm. Hoe groter de spin, hoe groter de hefboomwerking die je over de dwarsas kunt krijgen. Pas dus de maat van je kruissleutel aan aan de machines of bedrijfsvoertuigen waaraan gewerkt moet worden. Middelgrote kruissleutels wegen ongeveer 1,2 kg. Dienovereenkomstig wegen de kleinere kruissleutels ongeveer 100-200 gram en de grotere vrachtwagenkruisen tot bijna 5 kg.

Sleutelmaten

De gebruikelijke sleutelmaten zijn 17 mm, 19 mm en 22 mm voor je auto of 24 mm, 27 mm en 32 mm voor je vrachtwagen. Als je al weet dat je, bijvoorbeeld, de wat zeldzamere maat van 20 mm voor je auto of 30 mm voor je vrachtwagen nodig hebt, of als je de kruissleutel voor andere doeleinden wilt gebruiken, let er dan bij de aanschaf gewoon op dat een van de vier zijden voorzien is van een vierkante aandrijving. Zo kun je ook andere maten moeren op deze aandrijving monteren.

Materiaal

Zoals hierboven al gezegd, zijn kruisvormige moersleutels meestal van gereedschapsstaal gemaakt. De verschillen in kwaliteit lopen echter sterk uiteen. Door toevoeging van verschillende legeringen veranderen de eigenschappen van de moersleutel en zal je handgereedschap sneller buigen of helemaal niet, afhankelijk van de kwaliteit. De oppervlakken van de meeste kruisvormige moersleutels zijn verchroomd of gepoedercoat. Dit verhoogt de duurzaamheid door ze beter bestand te maken tegen mechanische en corrosieve spanning. Een extra versteviging van de las in het midden van het kruis vermindert de kans op breuk bij maximale belasting.

Versies

De verschillende versies omvatten de varianten die in het beslissingsgedeelte nader beschouwd worden. Er zijn kruisvormige moersleutels met

 • vier verschillende maten moeren
 • 3 verschillende maten moeren en een vierkante aandrijving
 • of zonder antisliplaag
 • of zonder plastic beschermhulzen
 • inklapbare as, zodat de kruissleutel kleiner kan worden opgeborgen

Afhankelijk van je eigen voorkeur kun je de kruissleutel kiezen die het beste bij je past.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je kruissleutels koopt

Wat is een kruissleutel?

Phillips kruissleutels behoren tot de groep van handgereedschappen. Vier verschillende maten moeren zijn kruislings gerangschikt. Sommige fabrikanten vullen de vierde positie met een vierkantje voor het aandrijven van andere contactdozen. Gebruikelijk in de automobielsector zijn 1/2 inch voor auto’s of 3/4 inch voor vrachtwagens.

kreuzschluessel

De kruissleutel wordt vaak gebruikt om banden te verwisselen. De hefboomwerking maakt het bijzonder gemakkelijk om bouten en moeren vast of los te draaien. (Image source: Buecherwurm_65 / pixabay)

Om een wrijvingsgesloten verbinding te maken, worden de moffen in het midden van het kruis aan elkaar gelast. Je vindt duidelijke verschillen in kwaliteit tussen de verschillende verkopers. Je kunt een kruissleutel gebruiken om bouten en moeren van verschillende maten los en vast te draaien. De kruisas vereenvoudigt deze stap omdat hij je een goede hefboomwerking geeft.

Wat zijn de verschillende soorten kruissleutels voor wielen?

Het meest gebruikelijke gebruik van Phillips kruissleutels is als wielspinnen bij het verwisselen van autobanden. Er zijn echter ook andere toepassingsgebieden waarin kruisvormige moersleutels van verschillende maten voorkomen. In het volgende laten we je een kort overzicht zien.

Wielspinnen voor auto’s en vrachtwagens

Zoals al gezegd helpen wielspinnen je bij het verwisselen van autobanden. In de tabel tonen we je de meest voorkomende maten dopsleutels:

Type voertuig Grootte dopsleutels Grootte Buiten vierkantaandrijving
Auto’s, bestelwagens of grote sedans 17, 19, (21) en 22 mm 1/2 inch
Vrachtwagens 24, 27, (30) en 32 mm 3/4 inch

Dopsleutels in de sanitaire sector

Dopsleutels worden ook gebruikt in de sanitaire sector. Deze sanitaire kruisvormige moersleutels beginnen meestal met kleinere sleutelmaten vanaf 10 mm. Typische toepassingen zijn het monteren en verwijderen van radiatorkranen en terugslagfittingen of het monteren en verwijderen van wastafelbevestigingen met stokschroeven.

Schakelkastsleutels

Schakelkastsleutels kunnen ook tot de kruisvormige sleutels gerekend worden. Ze worden gebruikt voor schakelkasten en afsluitsystemen voor gas-, water- en elektriciteitsvoorziening. Afhankelijk van het ontwerp van een schakelkastsleutel kun je ze ook gebruiken voor technische systemen in gebouwen, b.v. afsluitkleppen of ventilatiesystemen.

Van welk materiaal zijn kruisvormige sleutels gemaakt?

Fabrikanten gebruiken meestal gereedschapsstaal. Gereedschapsstaal is er in veel verschillende staalsamenstellingen, en daarom zijn er kwaliteitsverschillen tussen de producten. Door verschillende legeringselementen toe te voegen veranderen de eigenschappen van de kruisvormige moersleutel. Een chroomlegering, bijvoorbeeld, verhoogt de duurzaamheid van je gereedschap omdat ze het corrosiebestendiger maakt. Chroom verbetert ook de hardbaarheid. Dit betekent dat je gereedschapsstalen sleutel harder kan worden en minder snel zal buigen. Als je handgereedschap koopt, zoek dan naar goede kwaliteit en informeer je over het materiaal voor je het koopt. Anders zul je niet lang van je nieuwe werktuig kunnen genieten als het aan grote krachten blootgesteld wordt.

Wat kost een kruissleutel?

Goedkope kruissleutels voor auto’s beginnen bij minder dan 10 EUR. Het is echter moeilijk je een bepaalde prijs te geven omdat de kwaliteitsverschillen zo groot zijn. Zo kost een kwaliteit kruissleutel voor auto’s van Hazet iets meer dan een goedkope moersleutel. Voor ongeveer 40-50EUR melden veel recensenten echter dat het een leven lang meegaat.

De kruiskop-sleutel wordt gebruikt bij het verwisselen van een band. (Image source: Ulrike Mai / Pixabay)

Er zijn eigenlijk nauwelijks grenzen aan wat kruissleutels kunnen doen. Kruissleutels voor vrachtwagens zijn er voor slechts 10 EUR, maar ze kunnen ruim boven de 100 EUR kosten.

Hoe verwissel je een band met een kruissleutel?

Je kunt thuis op je oprit gemakkelijk een band verwisselen met een wielspin. Alles wat je nodig hebt is je spin, een moersleutel en een krik. Als je oprit op een neerwaartse helling ligt, is een wig ook handig om te voorkomen dat je auto wegrolt. Hier zie je een korte gids met de belangrijkste stappen voor het verwisselen van een wiel

 1. Zet de wagen vast tegen wegrollen (zet handrem/1e versnelling/zet automatische versnellingsbak op parkeerstand “P”/zet er een wig onder).
 2. Als er naafdoppen gemonteerd zijn: Maak de naafdoppen los met een moersleutel.
 3. Draai de wielbouten los met de kruiskopsleutel, maar schroef ze niet helemaal los!
 4. Til de auto op met de krik.
 5. Draai de wielbouten helemaal los en verwijder de autoband van de wielophanging.
 6. Leg er een nieuwe band op en draai de bouten met de hand iets vaster.
 7. Laat de auto weer zakken met de krik en draai de bouten gelijkmatig in een kruislings patroon vast met de
 8. Draai de bouten gelijkmatig vast in een kriskras patroon met behulp van de krik.

Als je deze 8 stappen volgt, moet het wisselen van banden geen probleem zijn.

Welke alternatieven zijn er voor kruissleutels?

Behalve kruissleutels voor wielen zijn er ook andere manieren om wielbouten los te maken. Behalve het wielkruis wordt ook vaak een eenvoudige wielmoersleutel gebruikt. Dit is een staaf met een vierkante aandrijving, waarop verschillende maten moeren gemonteerd kunnen worden. Meestal zijn deze moersleutels voor autobanden ook uitschuifbaar voor een betere hefboomwerking. Momentsleutels zijn ook verkrijgbaar voor heel krappe wielbouten of bouten van vrachtwagens en tractoren. Hiermee is het kinderspel banden te verwisselen, zelfs voor zwakkere mensen, omdat het koppel verminderd is.

Welke soorten kruissleutels zijn er en welke is de juiste voor jou?

Er zijn in principe veel verschillende soorten kruissleutels. Alle soorten kruissleutels hebben hun eigen voor- en nadelen, die we hieronder voor je op een rijtje gezet hebben.

Wat zijn de voor- en nadelen van kruisvormige moersleutels met 4 verschillende moermaten?

Als je weet dat je maar 4 specifieke maten nodig hebt, dan is het voordeliger om een kruissleutel te kopen die ook voor deze 4 maten dient. Sommige recensenten melden wiebelende moeren op de aandrijving van vierkante kruissleutels. Zo voorkom je onnodige complicaties met een gereedschap dat misschien slecht gemaakt is. Als je je moersleutel echter flexibeler wilt gebruiken of speciale maten op je wielmoeren wilt hebben, raden we je aan een wielmoersleutel met vierkante aandrijving van hoge kwaliteit te kiezen. Zo kun je de kruissleutel ook voor andere doeleinden gebruiken.

Wat zijn de voor- en nadelen van wielspinnen met een antisliplaag?

Bij het losmaken van wielmoeren worden soms grote krachten uitgeoefend door het hefboomeffect. Een plotseling wegglijden zodra de moer loskomt kan voorkomen worden door een anti-slip laag. Dit vermindert het risico op verwondingen bij het wisselen van banden. Het nadeel van zo’n coating is dat hij heel snel vuil wordt. Het is gemakkelijk om je handen vuil te maken als je aan een auto werkt. Als de anti-slip laag slecht gemaakt is, zal ze niet lang meegaan en eindig je weer met een “standaard” wielspin.

Wat zijn de voor- en nadelen van kruissleutels met kunststof hulzen?

Kunststof beschermhulzen zijn een veelgevraagd extraatje voor kruissleutels voor wielen. Enerzijds maken ze het werk gemakkelijker, want je kunt snel zien welke maat de moer is door naar de verschillende kleuren te kijken. Anderzijds beschermen de vaste beschermhulzen je velggat tegen krassen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van opvouwbare kruissleutels?

Je kunt een opvouwbare spin plaatsbesparend opbergen. Dit is eigenlijk het enige voordeel. De mensen hebben echter vaak kritiek op deze wielspinnen omdat ze wiebelig en onstabiel zijn. Soms moeten de schroeven op de scharnierende verbindingen zelfs regelmatig opnieuw aangedraaid worden. Er zijn ook tevreden klanten, maar omdat een wielspin altijd bruikbaar moet zijn – ook bij pech – zijn we geneigd een vouwspin af te raden.

Beeldbron: Connor Betts / unsplash

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies