Laatst bijgewerkt: 28-07-2021

Onze selectiecriteria

27Onderzochte producten

57Bestede uren

14Beoordeelde onderzoeken

80Verzamelde opmerkingen

Heb je binnenkort werk waarvoor je veel zwaar puin moet vervoeren? Of heb je al een kruiwagen die misschien kapot is gegaan of meer problemen veroorzaakt dan hij oplost?

Dan ben je hier aan het juiste adres! In onze kruiwagen test 2022 hebben we gedetailleerde achtergrondinformatie over kruiwagens verzameld en veel gestelde vragen beantwoord. Verschillende soorten kruiwagens worden ook meer in detail voorgesteld en we geven je criteria waar je zeker op moet letten als je een kruiwagen koopt.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Kruiwagens worden gebruikt om verschillende soorten puin en ladingen te vervoeren, zowel op ambachtelijke als op particuliere terreinen.
 • Door het gewicht te verplaatsen moet het vervoeren van verse grond of grind geen probleem meer zijn. Dit ontlast bovendien de gebruiker van een kruiwagen.
 • Je moet bij je uiteindelijke aankoopbeslissing rekening houden met de afmetingen, het volume en de prijs van de kruiwagen.

Kruiwagen: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een kruiwagen koopt

Hoe werkt een kruiwagen?

Kruiwagens zijn in de eerste plaats hulpmiddelen om bulkgoederen en andere ladingen door één persoon te laten vervoeren. Ze worden meestal vaker gebruikt bij handenarbeid, vooral op bouwplaatsen. Bij het werken met een kruiwagen is het zinvol om de last hoofdzakelijk over het wiel te plaatsen om de gebruiker te ontlasten. Bij het werken op oneffen, drassig terrein kan het nuttig zijn om het gewicht van het wiel te halen. In dit geval moet de last dichter bij de grijprails geplaatst worden. Als alternatief kun je de luchtdruk in de band verlagen om de band meer contactoppervlak te geven. De

kruiwagen maakt het werk gemakkelijker omdat het gewicht verplaatst wordt. Het is beter verdeeld. Omdat je het grootste deel van het gewicht direct over het wiel plaatst en vrijwel door het wiel duwt en steun hebt, maakt dit op zich het transport al gemakkelijker.

De hoofdlast rust op het wiel. Bovendien is er het hefboomeffect door de lange handvatten. De hefboomwerking is vooral merkbaar omdat je merkt dat hoe dichter bij de kuip, d.w.z. bij het gewicht, je de handvatten optilt, hoe zwaarder de beladen kruiwagen aanvoelt.

Van welk materiaal zijn kruiwagens gemaakt?

Kruiwagens werden vroeger van hout gemaakt, maar de laatste 100 jaar of zo zijn ze vooral van metaal gemaakt om weerbestendig te zijn. De laadruimte van de kruiwagen heet een trog of bak. Bij het werken met een kruiwagen is het zinvol de last hoofdzakelijk over het wiel te plaatsen om de gebruiker te ontlasten.

De grootte, samenstelling en opstelling in de lijst bepalen het beoogde gebruik. Meestal is de bak gemaakt van plaatstaal, dat tijdens het fabricageproces gegalvaniseerd wordt om minder vatbaar te zijn voor corrosie (roesten). (Foto: AP x 90 / unsplash.com)

Kruiwagens hebben tegenwoordig een frame van een enkel stuk dunwandige stalen buis. De diameter van de buis is 15 mm voor de versie voor kleine kinderen, anders vanaf 25 mm. Zelfs in zwaar uitgevoerde versies komt de diameter nauwelijks boven de 30 mm. De reden hiervoor is dat de handvatten nog aanvaardbaar door de handen kunnen worden vastgegrepen.

De buis loopt in een strakke boog rond de voorkant van het wiel en houdt de holle as van het wiel, die ongeveer 15 cm lang is, vast door middel van gaten of nokken die aan de onderkant met een bout en borgmoer vastgelast zijn. Tegenwoordig heeft het wiel meestal een plastic velg, een buis met een gebogen autoventiel en een band van ongeveer 10 cm breed en 30 cm doorsnee. Wielen met lekvrije banden van zwaar PU schuim worden als reserve-onderdelen aangeboden.

De kuip is meestal gemaakt van diepgetrokken plaatstaal en wordt aan de rand, waar het plaatstaal zijn dikte behoudt, rondom verstevigd door een ronde vouw aan de buitenkant, die ook als grijpgroef dienst doet. De kuip is breder aan de voorkant en loopt vrij vlak schuin over het wiel om goed naar voren te kunnen schenken.

Met vaart en oefening wordt de kruiwagen heel breed opgezet en rust hij op de buisvormige stang die voor het wiel loopt vanuit een hefhoek van 45°

. Dit maakt het ook gemakkelijk om de kruiwagen zijwaarts te draaien en hem ook daar te legen, om de baan, die soms maar uit een 20 tot 25 centimeter smalle houten plank bestaat, schoon te houden. Afhankelijk van de prijs is de plaat tamelijk dunwandig, 0.8 tot 1 millimeter. Vanaf één millimeter wordt hij als robuust beschouwd en hij is ook ontworpen voor volumineuze goederen.

Hoe zwaar is een kruiwagen?

Een kruiwagen met een inhoud van 80 liter moet ongeveer 10 kg wegen. De vuistregel hier is echter dat meer gewicht vaak betekent dat je kruiwagen ook meer zal weerstaan en minder snel zal indeuken. Meer informatie over gewicht vind je in de rubriek: Kruiwagen – wat is belangrijk en op garten-fuchs.org?

Hoeveel liter gaat er in een kruiwagen?

De draagkracht van een standaard kruiwagen is 50 – 100 kg en heeft een volume van 80 – 120 liter.

Hoe breed is een kruiwagen?

Een gewone kruiwagen is ca. 67 cm breed. Breder of smaller, afhankelijk van de capaciteit. Maar voor 75l – 100l komt het gemiddelde model niet boven deze breedte uit.

Wat kost een kruiwagen?

Een gemiddelde kruiwagen met een inhoud van 80 liter is verkrijgbaar vanaf 20 EUR en staat dus bijna op gelijke voet met een handkar. De duurdere modellen zijn meestal kruiwagens met batterij- of elektrische aandrijving en ook motoraangedreven kruiwagens die tot 4.000 euro kosten.

Er zijn ook zogenaamde kiepkruiwagens die tot 400 liter kunnen bevatten

. Deze zijn bijzonder handig en wendbaar en kunnen daarom ook in kleine ruimten zoals stallen e.d. gebruikt worden. Ze hebben een bijzonder goede balans. Ze hebben een bijzonder goed uitgebalanceerde kantelinrichting die het legen gemakkelijk maakt.

Kruiwagen – wat is belangrijk?

Als je een kruiwagen koopt, moet je er zeker van zijn dat hij een voldoende gewicht heeft van minstens 10 kg, anders houdt hij niet veel of deukt hij gemakkelijk in. Het doel hier is een kruiwagen te vinden die zwaar genoeg is om iets te weerstaan en licht genoeg om een hulpmiddel te zijn bij het vervoer. Hij moet minstens 10 kg wegen voor een inhoud van 80l. Voor 120l wordt een gewicht van 14 kg aanbevolen. Voor kruiwagens daartussen moet je zoeken naar een gemiddelde bij benadering.

Bron: meisterbob.de

Je moet er ook voor zorgen dat het plaatwerk niet te dun is. Van 0.8 – 1.0 mm wordt hij als dunwandig beschouwd, vanaf 1.0 mm is hij robuust genoeg om zelfs omvangrijke goederen te bevatten en ze goed te vervoeren. Het plaatwerk moet, behalve geverfd, ook gegalvaniseerd zijn om roestvorming te voorkomen.

 • Gewicht van minstens 10 kg
 • Het plaatwerk moet 0,8 – 1,0 mm dik zijn
 • Plaatwerk moet gegalvaniseerd zijn om roesten te voorkomen

Zijn er ook elektrische kruiwagens?

Ja, er zijn ook batterij-, elektrische en motoraangedreven kruiwagens, die steeds meer gebruikt worden om zeer zware lasten te vervoeren.

Zijn er opvouwbare kruiwagens?

Ja, er zijn ook opvouwbare kruiwagens. Hier is het frame vaak van staal en de kuip van stevig polyester. Ze worden meestal voor privé-gebruik in de tuin of zo gebruikt en hebben vaak maar een kleinere capaciteit en zijn niet zo veerkrachtig. Ze zijn echter zeker geschikt en aan te bevelen voor privé-gebruik. Opvouwbare kruiwagens vind je op Amazon voor ongeveer 30 euro.

Besluit: Welke soorten kruiwagens zijn er en wat zijn hun voor- en nadelen?

Kruiwagens werden al in het oude Griekenland en China gebruikt en zijn sindsdien praktisch overal ter wereld in gebruik als hulpmiddel op bouwplaatsen en bij het tuinieren. In het Duits heeft dit werktuig talloze regionaal verschillende namen. In Oostenrijk bijvoorbeeld wordt de kar ook een Scheibtruhe genoemd, en in Zwitserland Garette of Karette.

Maar niet alleen de namen zijn gevarieerd: kruiwagens zijn er ook in verschillende uitvoeringen. Wat materiaal betreft is de keuze kleiner, want de meeste modellen zijn gemaakt van metaal of kunststof. (Foto: esh Badu / unsplash.com)

Ook wat wielen betreft is er meestal maar keuze tussen twee varianten, de band met binnenband op een metalen of kunststof velg en het wiel van massief rubber of PU schuimvulling.

Materiaal Metalen kruiwagen Plastic kruiwagen Luchtwiel Solid rubber/PU schuim wiel
Voordelen Duurzaam en robuust, daardoor zeer duurzaam Lager tarragewicht Stabieler rijden Breukbestendig
Nadelen Zwaarder dan plastic kruiwagens Kan snel beschadigd raken door overbelasting Gevaar van een plaat Minder stabiel op oneffen terrein

De typische kruiwagen die in doe-het-zelfzaken of online winkels te koop is, biedt meestal een laadvermogen van 50 tot 100 kilo. De trog meet meestal 640 bij 840 millimeter en de inhoud is meestal 80 tot 120 liter. De meest voorkomende vormen van kruiwagens worden hieronder kort beschreven en hun voor- en nadelen worden vergeleken.

 • Klassieke kruiwagen
 • Kruiwagen met twee wielen
 • Kruiwagen met aandrijving
 • Opvouwbare kruiwagen

Wat heeft de klassieke kruiwagen me te bieden en wat zijn de voor- en nadelen?

Dit is veruit de meest voorkomende en populaire soort kruiwagen. Hij wordt zowel in de commerciële als in de particuliere sector gebruikt en is ideaal om snel bouwmateriaal, grond, hout of tuingereedschap van A naar B te vervoeren. [/procon]

Voordelen
 • Wendbaarheid
 • Heeft alleen smalle oprijplaten nodig om een hoogteverschil te overbruggen
Nadelen
 • Gevaar voor omkiepen
 • Heeft veel ruimte nodig in werkplaats, garage of schuur

Waarvoor kan de tweewielige kruiwagen gebruikt worden en wat zijn de voor- en nadelen?

In principe kan een tweewielige kruiwagen voor dezelfde activiteiten gebruikt worden als de eenwielige. Maar door het tweede wiel biedt de kruiwagen, die ook wel een Japanse of kiepende Japanner genoemd wordt, ook enkele voordelen voor werk op de bouwplaats of in de tuin. Sommige fabrikanten bieden ook modellen met een kiepbak aan. Om de trolley te kunnen legen, hoeft hij niet helemaal gekanteld te zijn. De trog kan met de inhoud eenvoudig van het frame losgemaakt worden.

Voordelen
 • Geen gevaar voor zijwaarts kantelen
 • Gewicht is beter verdeeld
 • Gemakkelijker te duwen voor onervarenen
Nadelen
 • Minder wendbaar dan karretjes met één wiel
 • Bredere oprijplaat vereist
 • Meer ruimte nodig dan karretjes met één wiel

Wat biedt een aangedreven kruiwagen mij en wat zijn de voor- en nadelen?

Een grote opluchting bij het werken met een elektrische of gemotoriseerde kruiwagen is dat hij door zijn assisterende aandrijving veel gemakkelijker en sneller te duwen is. Natuurlijk komt dit gegeven ook tot uiting in de aankoopprijs, die hoger is dan die van gewone modellen. Kruiwagens met aftakas worden meestal aangeboden in de vorm van de zogenaamde Japanse.

Voordelen
 • Zware inhoud kan gemakkelijker vervoerd worden
 • Zachter voor het bewegingsapparaat van de gebruiker
 • Bijzonder geschikt voor lichamelijk zwakkere personen
Nadelen
 • Hoger eigen gewicht door accu en motor
 • Kosten door onderhoud en opladen of tanken
 • Motor kan beschadigd raken door kantelen of botsen
 • Neemt veel plaats in werkplaats, garage of schuur

Waar kan ik een opvouwbare kruiwagen voor gebruiken en wat zijn de voor- en nadelen?

Een opvouwbare kruiwagen is handig als je hem regelmatig op verschillende plaatsen wilt gebruiken. Omdat hij gemakkelijk te vervoeren is, kun je hem zonder veel moeite van huis naar de volkstuin, het tuinhuisje, de volkstuin of de begraafplaats brengen. De opvouwbare kruiwagen biedt meestal minder capaciteit en is vooral bedoeld voor het vervoer van lichter materiaal, zoals bladeren of veevoer. De bak is meestal gemaakt van scheurvast textiel, het frame van de kruiwagen van een aluminium frame waarop een klein massief rubber wiel gemonteerd is.

Voordelen
 • Ruimtebesparend in werkplaats, garage of schuur
 • Laag eigen gewicht
Nadelen
 • Minder stabiel en veerkrachtig
 • Beschadiging waarschijnlijk bij veelvuldig transport

Wetenswaardigheden over kruiwagens

Wie vond de kruiwagen uit?

De kruiwagen werd uitgevonden in het oude Griekenland. Er zijn bouwinventarislijsten uit 408-406 v. Chr. gevonden die een “eenwielig voertuig” (hyperteria monokyklou) vermelden. In keizerlijk China werden tweewielige kruiwagens al in de 2e eeuw gebruikt om gewonden te vervoeren. Ze werden uitgevonden door Chuko Liang (181-234).

De kruiwagen of de kruiwagen?

Een vraag wordt vaker gesteld dan je zou verwachten en als je beide versies vlak voor je hebt, word je ook even onzeker. Is slechts een van de twee juist? Nee, beide versies zijn absoluut juist en kunnen op precies dezelfde manier gebruikt worden. Dit zijn synoniemen die hetzelfde woord, een kruiwagen, beschrijven.

Wat betekent kruiwagen in het Engels?

De kruiwagen wordt in het Engels een “wheelbarrow” of “pushcart” genoemd. Beide versies worden zowel in het Brits Engels als in het Amerikaans Engels gebruikt.

Foto credit: Efraimstochter / pixabay.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies