Laatst bijgewerkt: 16-07-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

24Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

Krulspelden zijn perfect om een krullende haardos te creëren. Veel vrouwen met steil haar verlangen naar een permanent, krullend haar of gewoon een beetje meer styling. Dit resultaat van een mooie krullende stijl over je hele hoofd kun je thuis prachtig namaken met een verscheidenheid aan krulspelden.

Met onze krulspelden test 2023 willen we je helpen de beste krulspelden voor jou te vinden. We hebben de verschillende soorten vergeleken, zoals klittenband en verwarmbare rollen, en ook de verschillende materialen, zoals schuim of rubber. We hebben ook de voor- en nadelen van elk op een rijtje gezet. Dit moet je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Met de verschillende soorten krulspelden kun je in korte tijd of ’s nachts gedefinieerde krullen maken. Krulspelden kunnen je haar veel volume geven, of kleine gedefinieerde krullen
 • Elk soort product is alleen geschikt voor bepaalde haartypes. Daarom moet je, voordat je koopt, bedenken dat het resultaat ook afhangt van je haarstructuur.
 • Krultang werk is een zachte manier om mooie en gedefinieerde krullen voor je haar te maken. In tegenstelling tot een krultang wordt weinig of geen hitte gebruikt om het haar vorm te geven.

Krulspelden: Onze selectie

Het is niet alleen de klassieke perm die weer in de mode is. Het dragen van een kapsel met veel volume of veel gedefinieerde krullen kan ook een groot verschil maken voor je uiterlijk. We hebben hieronder de beste ijzeren pannen uitgezocht om je te helpen kiezen.

Krulspelden: koop- en beoordelingscriteria

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijke krulspelden. De criteria die je kunt gebruiken om de krulspelden te vergelijken zijn o.a.:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is in de afzonderlijke criteria.

Materiaal

Het materiaal waarvan de kruller gemaakt is, is van cruciaal belang voor de haarstructuur. Ontdek hier of het materiaal je haar zal beschadigen of hoe zacht het werkelijk is voor je haar. Draadkrullers, bijvoorbeeld, zijn erg goedkoop, maar niet van erg goede kwaliteit. Daarom zijn ze erg oncomfortabel om te dragen en, door de aard van het materiaal, zijn ze ook schadelijk voor je haar en hoofdhuid.

Fluwelen rollers zijn aluminium rollers die bekleed zijn met een laag fluweel.

Het geperforeerde oppervlak zorgt voor een goede luchtcirculatie en een snelle droging van het haar. Ze kunnen met clips vastgezet worden en zijn daardoor heel zacht voor haar en hoofdhuid. Klittenband of zelfklevende rollen zijn, zoals de naam al zegt, zelfklevend. Ze kunnen zowel op droog als op nat haar gebruikt worden. Door de zelfklevende werking zijn clips eigenlijk niet meer nodig.

Maar voor bijzonder zwaar of dik haar kunnen haarspelden of klemmen nuttig zijn. Kleefrollers met een grote diameter geven vooral veel volume of grote krullen en zijn daarom erg populair. Zachte schuimmaterialen, zoals die in Papilotte gebruikt worden, zijn erg comfortabel om te dragen en zeer soepel en zacht om te hanteren en te dragen. Ze brengen ook uiterst weinig schade toe aan het haar, want ze zijn erg aaibaar.

In principe geldt: hoe zachter het materiaal, hoe zachter het is voor haar en hoofdhuid. Je kunt zelf beslissen welke wikkelmachine de juiste is voor je behoeften.

Diameter

De diameter van de krulspelden is cruciaal voor het resultaat van de krullen.

Hoe kleiner de diameter van de kruller, hoe fijner en kleiner de krul.

De diameter van de krulspelden bepaalt ook de lengte van je haar.

Als je haar tamelijk kort is, kun je beslissen welk resultaat je graag wilt hebben en zo de gewenste maat van de kruller kiezen. Hetzelfde geldt voor halflang haar. Als je haar bijzonder lang is, is het aan te bevelen een grotere kruller te kiezen, want de lange lok heeft de ruimte nodig om helemaal om de kruller gewikkeld te worden.

Elektrisch

Verwarmde rollers die zichzelf opladen in een opbergdoosje zijn erg populair. De elektrische krulspelden absorberen de warmte en slaan die op in hun omhulsel. Een coating van keramiek of teflon wordt bedekt met nog een laag fluweel of velours. Meestal hoeven de krulspelden maar kort opgewarmd te worden en kunnen dan direct gebruikt worden.

Ze zijn geschikt voor gebruik op droog of nat haar en geven in korte tijd goede resultaten. Als de rollers helemaal afgekoeld zijn, kunnen ze verwijderd worden en is het haar klaar om gekruld te worden. Bij verwarmde rollers moet speciale aandacht besteed worden aan de kwaliteit, om het haar te beschermen.

Wachttijd

Wachttijd speelt voor alle ongeduldige mensen een belangrijke rol. Als er maar weinig tijd is om een mooie krullende manen te creëren, zijn warmte rollers geschikt voor een snel en mooi resultaat. Als je je haar van tevoren moet wassen, het in lokken verdeelt en de hele nacht wacht tot het droog is, kost dat natuurlijk meer tijd.

De vele verschillende soorten betekenen ook dat er veel verschillende manieren zijn om krulspelden te gebruiken en dus ook hoe lang de wachttijd is. Bij gebruik op droog haar duurt het proces het kortst. Er moeten echter wel warmterollers of thermische rollers gebruikt worden, want warmte helpt om het haar vorm te geven.

Krulresultaat

Afhankelijk van het effect dat je wilt bereiken, zijn krulspelden van verschillende maten geschikt. Als je volume aan je stijl wilt geven, kun je het beste grote krulspelden gebruiken. Rollers met een kleine diameter zijn meer geschikt voor kleine krullen of een permanent. Zachte en grote krullen kun je maken met grote rollers. Om een perfect resultaat te bereiken zijn er een paar tips die je bij het gebruik ervan moet volgen, die je hier vindt:

 • Vooral bij het krullen moet je geduldig en voorzichtig zijn, dit maakt het eindresultaat extra mooi. Je moet ook zo voorzichtig mogelijk zijn bij het afwikkelen van de krul, om hem niet direct te beschadigen.
 • Zorg er ook voor dat je haar echt droog en afgekoeld is als je de krulspelden eruit haalt. Als het haar nog licht vochtig is, zullen de krullen snel gaan hangen.
 • Als je een motorkapföhn of föhn gebruikt, zorg er dan ook voor dat je het haar een paar minuten laat afkoelen voor je de krulspelden verwijdert. Sommige toestellen hebben zelfs een koude stand optie.
 • Voor een extra lange fixatie gebruik je haarlak om het haar vast te zetten. Haarwas of een andere fixatiemogelijkheid kan ook gebruikt worden. Dan kun je de krullen voorzichtig in vorm brengen met een grove kam of met je vingers. Werk het product voorzichtig in het haar en de krullen zouden de hele dag moeten blijven zitten.

Geschikt voor haartype en lengte

Met zo veel verschillende haartypes om uit te kiezen, is het niet gemakkelijk om te beslissen welke kruller je moet gebruiken. Vergelijkbaar met de diameter, moet je ervoor zorgen dat de hele streng om de kruller gewikkeld kan worden. Voor korter haar kun je alle krulspelden gebruiken. De grote geven echter geen krullen bij de haarlengte, maar geven alleen meer volume aan het kapsel.

Een perm zou ook heel goed werken. Voor halflang haar kun je alle maten krulspelden gebruiken. Afhankelijk van de dikte van je haar is het echter raadzaam krulspelden te gebruiken die niet te klein of te groot zijn. De hele streng moet een paar keer om de kruller gewikkeld worden, van het uiteinde naar de uiteinden.

Als je lang haar hebt, is het ook aan te raden om middelgrote tot grote krulspelden te gebruiken. Te kleine krulspelden zijn niet geschikt, want dan wordt de streng te dik om vast te houden. Klittenbandrollers met een grote diameter zijn het beste voor heel lang en dik haar. Grote warmterollers werken misschien ook goed om mooie krullen te maken.

Krulspelden: veel gestelde vragen en antwoorden

In het volgende willen we de belangrijkste vragen over krulspelden beantwoorden. We hebben de vragen voor je uitgezocht en zullen ze binnenkort beantwoorden. Na het lezen van de gids weet je alles wat je moet weten over krulspelden.

Wat is een haarkruller?

Krulspelden zijn cilindervormige haarwerktuigen die gebruikt worden om steil haar te krullen en het op zijn plaats te houden tot het haar de gewenste vorm heeft aangenomen. Zo kun je een grote variëteit aan krullen maken. De methode vergt iets meer tijd om voor te bereiden en te wachten, maar toch lijkt het resultaat op dat van een krultang.

Lockenwickler

Krulspelden in verschillende kleuren en maten kunnen een grote verscheidenheid aan krulvormen creëren. (Beeldbron: Alberto Bobbera/unsplash)

Verwarmende krulspelden en thermische krulspelden in het bijzonder gebruiken de zachte methode om met weinig hitte te werken. Maar klittenbandkrullers kunnen ook gebruikt worden om heel grote krullen te maken die je alleen met een krultang en grote diameter kunt bereiken.

Krulspelden zijn enigszins verdrongen door krultangen, maar ook verwarmbare krulspelden zijn weer helemaal in de mode. Dit komt omdat de methode waarbij het haar zachtjes wordt opgewonden en met lage hitte wordt gekruld, bijzonder zacht is voor het haar.

Krulspelden die volledig zonder hitte werken zijn bij juist gebruik niet schadelijk voor het haar. Klittenband- of schuimkrullers zijn zacht voor haar en hoofdhuid vanwege het materiaal. Als ze goed ingedraaid en voorzichtig weer uitgedraaid worden, wordt het haar niet beschadigd.

Voor wie zijn krulspelden geschikt?

Krulspelden zijn geschikt voor elke haarlengte. Verschillende maten en diameters kunnen gebruikt worden om verschillende krullen te bereiken. Hele kleine krulspelden zijn geschikt voor kort en dunner haar.
Krulspelden zijn geschikt voor elke haarlengte.

Kleinere diameters geven springerige krullen of de zogenaamde kurkentrekker krullen.

Hoe groter de kruller, hoe meer volume en hoe groter de krul. Het gebruik van krulspelden is echter alleen aan te bevelen voor steil tot golvend haar. Zo kan de structuur van het haar veranderd worden. Bij erg krullend haar is het moeilijk om de oorspronkelijke krul in een andere vorm te veranderen. Tenzij het haar van tevoren vrij steil is, dan kan een andere krulvorm bereikt worden.

Welke soorten krulspelden zijn er?

In principe zijn er vier soorten krulspelden:

Type Resultaat
Verwarmde krulspelden zijn pas een paar jaar op de markt en zijn een goed alternatief voor krullen zonder krultang. Ook al werken ze ook met hitte, het is niet zo enorm als met een krultang. De opwarmtijd is even wachten, afhankelijk van het apparaat. Dan worden de hete krulspelden in het haar gedraaid en gewacht tot de krulspelden en het haar weer afgekoeld zijn. Door de snelle en vernieuwende technologie zijn ze ook iets duurder dan de gewone modellen.
Schuim Papilottes zijn de typische krulspelden van schuim, die met een rubbertje vastgezet worden. Ze worden in vochtig of droog haar gedraaid en daarna geföhnd of een nachtje in laten zitten. Door het zachte schuim zijn ze erg comfortabel en soepel. Toch hebben ze de neiging om kleine en gedefinieerde krullen te maken, zoals een perm.
Klittenband krulspelden Kleefkrulspelden of klittenband krulspelden zijn erg traditioneel. Ze kleven vanzelf aan het haar en geven daardoor al een goede fixatie. Voor extra houvast kun je een clip gebruiken om ze op hun plaats te houden. Ze kunnen ook in vochtig of droog haar gedraaid worden. Afhankelijk van het gebruik en de dikte van het haar is de wachttijd langer of korter.
Thermische krulspelden Thermische krulspelden worden voor gebruik kort opgewarmd in heet water. Dit verbetert het vormend vermogen en krult het haar. Het zijn de voorlopers van de huidige verwarmde rollers, maar zijn daarom ook niet meer al te gangbaar, hoewel ze ook langdurige krullen geven zonder extreme hitte.

Elke kruller kan een ander resultaat geven. Afhankelijk van het materiaal en de wachttijd zijn ze geschikt voor verschillende behoeften.

Hoeveel kosten krulspelden?

Krulspelden van verschillende soorten zijn er in verschillende prijssegmenten. Er zijn grote prijsverschillen tussen verschillende fabrikanten. Ook het materiaal en het gebruik van de krulspelden spelen een rol.

Type Kosten Aantal krulspelden
Verwarmde krulspelden 30 tot 50 euro ca. 20 stuks
Schuim 8 tot 10 euro ca. 25 stuks
klittenbandspoeler 5 tot 7 euro ca. 12 stuks
Harskrullers 15 tot 25 euro 30 tot 40 stuks

Afhankelijk van het materiaal zijn krulspelden soms duurder. Je kunt krulspelden kopen voor verschillende prijzen, afhankelijk van de fabrikant en de plaats waar je ze koopt. In de drogisterij kun je vaak krulspelden kopen in het lagere prijssegment. Kappers verkopen krulspelden vaak in het hooggeprijsde segment.

Wat zijn de alternatieven voor krulspelden?

Kapsels kunnen met allerlei haarwerktuigen gemaakt worden. In het volgende deel kom je te weten welke andere alternatieven er voor krulspelden zijn.

Alternatief Beschrijving
Krultang Je kunt prachtige krullen maken met een krultang. Er zijn veel verschillende modellen en maten. Een krultang met een grotere diameter kun je gebruiken om grote krullen of golven te maken. Met een kleinere en dunnere krultang kun je kleinere krullen maken. Ze zijn geschikt voor alle haartypes en -lengtes. De hoge hitte van de krultang kan het haar echter beschadigen. Daarom moet je zo weinig mogelijk hitte gebruiken en een hittebeschermer.
Stijltang Je kunt ook een stijltang gebruiken om krullen of golven te maken. De stijltang moet iets afgerond zijn, zodat het haar en de krullen niet verbogen worden. Ook bij deze methode wordt hitte op het haar toegepast, wat het kan beschadigen. Daarom moet je alleen met geringe hitte werken en een hittebeschermer gebruiken.
Vlechten verschillende vlechttechnieken zijn ook een populair alternatief voor andere krullen. Een bepaalde vlechttechniek kan ook prachtig gedefinieerde krullen creëren. Je moet er echter wel wat tijd voor nemen en het vlechten doen als het haar nog vochtig is en het haar daarna drogen met een föhn of ’s nachts.

Elke manier om krullen te maken heeft bepaalde voor- en nadelen. Werken met hitte vereenvoudigt het werk en verkort de wachttijd, maar dit is soms schadelijk voor het haar. Door met vochtig of nat haar te werken en het dan ’s nachts of aan de lucht te laten drogen, wordt het haar ook gevormd en ontstaan krullen. Deze methode is dus ook niet zo schadelijk voor het haar.

Hoe gebruik ik krulspelden?

Behalve de kwaliteit en de soort krulspelden is ook de toepassing van doorslaggevend belang voor het resultaat. Daarom hebben we hier een gids en een paar tips voor krulspelden.

 • Voorbereiding: De juiste voorbereiding helpt om het resultaat er naderhand des te mooier uit te laten zien. Was eerst je haar en laat het lichtjes drogen. Kneed de mousse daarna in handdoekdroog haar en kam het goed door. De juiste verzorging en een eventuele behandeling helpen voor een mooi uiterlijk zonder broze uiteinden.
 • Sectie haar: Verdeel het haar in verschillende secties, zodat geen enkele streng vergeten wordt. Afhankelijk van de dikte en lengte van het haar, zal het aantal strengen variëren. Gebruik een kam of je vingers om het bovenste haar in zijdelingse secties te verdelen en scheid elke sectie onder de oren naar de achterkant van het hoofd. De afzonderlijke delen kunnen met clips weggespeld worden.
 • Inpakken: De streng moet altijd iets smaller zijn dan de wikkel. Trek de eerste streng naar boven, weg van de kop, en leg de wikkel aan de binnenkant. Trek de wikkel tot aan de punt van de streng, wikkel hem om de streng en draai de wikkel in. De kruller moet op de wortels van het haar rusten en daar zo nodig met een clip worden vastgezet.
 • Als je alle strengen volgens het principe in elkaar gedraaid hebt, begint de wachttijd. Je kunt een föhn of een droogkapje gebruiken of wachten tot het haar luchtdroog is. Je moet wachten tot de rollers en het haar helemaal afgekoeld zijn.
 • Verwijderen: Om te verwijderen, haal je voorzichtig de clip en dan de kruller uit het haar. Laat de krul in zijn vorm en trek niet te veel aan het haar.
 • Vervolg: Krul het haar zachtjes met je vingers. Je kunt ook haarlak gebruiken om de krullen te fixeren, zodat ze niet te snel loskomen.

Zorg ervoor dat de strengen netjes opgerold zijn en dat de uiteinden niet naar binnen buigen. Zo wordt het resultaat mooier en ziet het er natuurlijker uit.

Als de instructies je nog met vragen laten zitten, zijn er ook veel instructies met video. Met de juiste techniek en een beetje oefening kun je perfecte krullen maken.

Hoe maak ik krulspelden schoon?

Krulspelden moeten regelmatig schoongemaakt worden, net als een haarborstel, en al het haar moet verwijderd worden. Ook kunnen er stylingresten aan de krulspelden blijven kleven, wat het werk moeilijker kan maken. Je kunt de krulspelden schoonmaken met warm water en een milde shampoo in een bakje met water. Doe alle rollers in de container en wacht een paar minuten. Hiermee verwijder je alle haar- en haarsprayresten.

Lockenwickler

Grote krulspelden in lang bruin haar creëren lichte grote krullen met veel volume (Image source: Jonathan Borba / unsplash)

Natuurlijk moet je de verwarmde krulspelden niet met water behandelen. Een droge of licht vochtige doek is meestal voldoende om resten te verwijderen.

Conclusie

Krulspelden zijn een goed alternatief om in korte tijd en voorzichtig krullen te maken. Vergeleken met een krultang, die veel hitte gebruikt, zijn krulspelden veel zachter voor het haar. Afhankelijk van de dikte, dichtheid en textuur van het haar, zijn de effecten van de krullen langer of korter houdbaar. Door het gebruik van krulspelden lijkt het haar voller, voller en volumineuzer. Een nadeel is dat het meer tijd kost. Er moet enige tijd genomen worden om het haar op te winden, te drogen en de krulspelden los te maken. Met weinig ervaring kan het wat moeilijk te hanteren zijn. Niettemin, oefening baart kunst.

Foto bron: Ninamalyna / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies