kunstgras zetten
Laatst bijgewerkt: 12-10-2020

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

22Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

77Verzamelde opmerkingen

Alle mensen die een tuin hebben, weten dat het gazon tijd- geld- en waterverslindend is. Het groen en fris houden van je gazon kan elk jaar een aanzienlijk percentage van de waterrekening betekenen. Daarom kiezen steeds meer mensen voor kunstgras in hun tuinen en terrassen.

Tegenwoordig is er een breed aanbod van kunstgras, waarvan de meeste qua uiterlijk en consistentie heel erg op natuurgras lijken. Het aanleggen ervan is niet ingewikkeld, maar je moet wel over het juiste gereedschap beschikken en weten hoe je ze op elke ondergrond moet installeren. Het wordt steeds vaker gebruikt voor sportvelden, het is dan ook een veelzijdig en bestendig product.
Belangrijk om te weten

 • Op dit moment zijn er kunstgrassoorten op de markt die veel lijken op natuurgras. Het uiterlijk en de consistentie zijn zo volmaakt dat je alleen de geur van vers gemaaid gras zult missen. Kunstgras, geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik, wordt steeds vaker gebruikt.
 • Kunstgras is zeer duurzaam en bestendig. Met de juiste zorg kan het vele jaren meegaan. Naast de waterbesparing die het met zich meebrengt, biedt het nog vele andere voordelen. De installatie op tegels is niet erg ingewikkeld; de installatie op aarde kan iets bewerkelijker zijn.
 • Er zijn vele soorten kunstgras, daarom moet je op bepaalde details letten om de meest geschikte te kiezen. Je moet aandacht besteden aan de hoogte, de dichtheid, de dikte en het feit dat het voldoet aan de Europese wetgeving voor bouwmaterialen, vooral als je van plan bent om het binnenshuis te installeren.

Onze selectie: Het beste kunstgras op de markt

Veel mensen willen geen natuurgras meer hebben vanwege de hoge waterfactuur en het onderhoud. Het alternatief is kunstgras, dat zeer weinig zorg nodig heeft. Voor onze selectie hebben we vijf van de best beoordeelde kunstgrassoorten op de Nederlandse markt gekozen. We hebben onder andere rekening gehouden met de kwaliteit, het uiterlijk en de weerstand.

Het best beoordeelde kunstgras online

Dit grastapijt van Egrass is in verschillende maten te koop: van 100 x 200 cm tot 400 x 1500 cm. Het ziet eruit als een gazon dat net gemaaid is, met een poolhoogte van 19 mm.

Het kunstgras heeft een gemiddelde dichtheid, van 7000 Dtex, is heel zacht en kindvriendelijk en makkelijk te onderhouden met water, mild schoonmaakmiddel of een goede regenbui.

Het beste kunstgras in verschillende kleuren

De grasmatten van Egrass Rainbow collectie zijn in maar liefts 10 verschillende kleuren verkrijgbaar zodat ze je terras, tuin, kinderkamer of balkon een eigentijds, fris accent geven. Het gras wordt niet warm in de zon dus je kunt er prima met blote voeten op zitten.

Het kunstgras is UV-bestendig, heeft een fijnheid van 10200 Dtex en een poolhoogte van 25 mm. De grasmat heeft een afmeting van 133 x 200 cm.

Het meest luxueuse kunstgras

Het DUBAI kunstgras van EGrass heeft een luxeuze uitstraling, het lijkt een natuurlijk en volumineus gazon dankzij de zeer hoge dichtheid.

Door gebruik te maken van 2 garens, PE als gras en PE als gekrulde ondergrond, heeft het grastapijt een heel zacht gevoel. Het heeft een garen fijnheid van 12500 Dtex en een poolhoogte van 40 mm.

Het beste goedkope kunstgras voor balkons

Dit grastapijt van Totalflooring is geschikt voor kleine ruimtes, zoals het balkon, terras of camping. Het tapijt heeft antislip drainagenoppen voor een betere veiligheid en duurzaamheid.

Het is een ideale ondergrond voor groot speelgoed of tuinmeubilair, een modeltrein, etc. De rollen hebben een afmeting van 100 x 200 cm en zijn heel eenvoudig te installeren.

Het kunstgras met de beste prijs/kwaliteit verhouding

Dit kunstgras van Alice’s garden heeft drainagegaten om de 10 cm. Deze zorgen ervoor dat het water uit het kunstgras goed verloopt en er geen plassen ontstaan. Het kunstgras van 200 x 500 cm heeft niet alleen een fijne structuur, het heeft ook een reële look, doordat er mosdraad door de vezels zitten.

Dit kunstgras is ideaal voor je tuin, balkon, buitenverblijf, voor onder tuinmeubilair, en als ondergrond voor speeltoestellen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over kunstgras

Kunstgras is een van de beste alternatieven voor natuurgras. De voordelen ervan zijn onbetwistbaar. Kunstgras roept echter nog steeds veel vragen op: hoe wordt het aangelegd, hoe lang gaat het mee en hoe moet het worden onderhouden? We zullen deze en andere vragen hieronder beantwoorden.

meisje met bril op kunstgras

Met de juiste zorg kan het vele jaren meegaan. Naast de waterbesparing biedt het tal van andere voordelen.
(Bron: Massonforstock: 40044504/ 123rf.com)

Waar is kunstgras van gemaakt?

Kunstgras wordt gemaakt van synthetische vezels die qua kleur, textuur en consistentie sterk lijken op natuurlijke grasmatten. Het eerste materiaal dat gebruikt werd voor de productie van kunstgras was polypropyleen.
Deze kunststof heeft een stijve en ruwe textuur en wordt nog steeds gebruikt voor tennisbanen.

Polyethyleen kunstgras lijkt qua uiterlijk en textuur meer op natuurgras. Het wordt het meest gebruikt, voor zowel huishoudelijk gebruik als voor voetbalvelden. Polyamide is een ander type kunststof dat op grote schaal wordt gebruikt bij de productie van kunstgras vanwege de grote bestendigheid.

Na de productie worden de grasvezels op een mat genaaid, meestal van polypropyleen. Om te voorkomen dat de grasmat rafelt, wordt deze afgedekt met polyurethaan en in een oven geplaatst om de vezels te laten samensmelten met de basis. Daarna worden er afwateringsgaten gemaakt voor de afvoer van het water.

Welke voordelen heeft kunstgras?

Dankzij nieuwe productieprocessen zijn zeer realistische kunstgrassoorten mogelijk geworden, die sterk lijken op natuurgras. Wat een paar decennia geleden alleen gebruikelijk was bij sportfaciliteiten, wordt tegenwoordig in veel tuinen gebruikt. Laten we eens kijken welke voordelen het gebruik van kunstgras in je huis en tuin kunnen bieden.

 • Aanpasbaar aan elk oppervlak. De kunstgrasmatten kunnen op elke ondergrond worden geplaatst: aarde, cement of terrastegels.
 • Verscheidenheid aan formaten. Synthetisch gras wordt verkocht in vierkante matten en rollen van verschillende lengtes die gemakkelijk kunnen worden afgesneden.
 • Lage kosten. Kwalitatief hoogwaardig kunstgras is meestal niet goedkoop, maar het verdient zich in korte tijd terug dankzij de besparing op water en onderhoud.
 • Het gaat lang mee. Natuurgras kan, als het niet goed wordt verzorgd, snel achteruitgaan. Kunstgras daarentegen kan vele jaren meegaan met minimaal onderhoud.
 • Bestendigheid tegen zonlicht. De meeste kunstgrassoorten worden behandeld om de effecten van ultraviolette straling te verminderen. Dit voorkomt degradatie en kleurverlies door zonlicht op kunststof materialen.
 • Waterbesparing. Kunstgras hoeft niet te worden besproeid, het heeft alleen wat water nodig om het schoon te houden.
 • Je bespaart kunstmest. Voor dit type gazon zijn geen meststoffen nodig.
 • Veilig voor de gezondheid en het milieu. Kunstgras is vrij van giftige stoffen. Ze zijn ook milieuvriendelijk, want de meeste kunnen worden gerecycled.

plastic gras op cement

Kunstgras is zeer duurzaam en bestendig.
(Bron: Rune Mathisen: 54318649/ Flickr.com)

Waar kun je kunstgras gebruiken?

Synthetisch gras is niet alleen voor buiten, het kan ook binnenshuis worden geplaatst. Sommige interieurarchitecten gebruiken het voor de decoratie van bepaalde kamers, zelfs voor slaapkamers. Hier zijn enkele originele ideeën over de plaatsen waar je kunstgras kunt gebruiken.

 1. Op het balkon. Als je geen terras of tuin hebt, kun je je balkon in een mooie groene hoek veranderen door het te bedekken met kunstgras.
 2. Op de trap. Want kunstgras kan de beste anti-slip optie zijn. Het gras moet wel goed aan de trap vastgemaakt worden.
 3. Werkruimtes. Er zijn bedrijven -vooral technologische- die kunstgras gebruiken om hun kantoren gezelliger te maken.
 4. De kinderkamer. Het plaatsen van kunstgras in de kinderkamer kan een geweldig idee zijn: ze kunnen op blote voeten spelen en het komt niet zo hard aan als ze vallen. Probeer eens een rode of blauwe grasmat. Leuk voor bij een speelhuisje bijvoorbeeld!

Hoe wordt kunstgras op de grond gelegd?

Voor het leggen van de kunstgrasmat moet je al het onkruid verwijderen en vervolgens de bodem behandelen met een onkruidverdelger. Als de grond eenmaal geëgaliseerd is, bedek je deze met een laagje grind om de drainage te vergemakkelijken.
Zodra dit gedaan is, moet je een speciaal gaas over het hele oppervlak van het terrein aanbrengen om de groei van onkruid tegen te gaan.

Nu de grond gereed is, snijd je de stroken af op de grootte van de ruimte die je wilt bedekken. Zorg ervoor dat de kunstgrassprieten allemaal dezelfde kant op staan, zodat het er realistischer uitziet. Nadat de stukken perfect zijn afgesneden, plaats je dubbelzijdige tape op de voegen om ze aan het onkruidscherm vast te kleven.

Het is raadzaam om speciale kunstgrasspijkers in de voegen te slaan voor een betere bevestiging. Laat een afstand van een meter tussen de spijkers. Als het gazon eenmaal is aangelegd, verspreid je silica zand over het hele oppervlak. Dit geeft een natuurlijker gevoel bij het lopen, houdt de sprieten meer rechtop en houdt de koelte vast in de zomer.

kunstgras close-up

Er zijn vele soorten kunstgras, dus je zult op bepaalde details moeten letten om de meest geschikte te kiezen.
(Bron: Syaidi: 2621113826/ Flickr.com)

Hoe wordt kunstgras op tegels gelegd?

Het leggen van kunstgras op tegels is veel eenvoudiger, omdat het niet nodig is om de grond vooraf voor te bereiden. In dit geval hoef je alleen maar de grasmatten te meten en te snijden en deze met dubbelzijdige plakstrips aan het oppervlak te bevestigen. Gebruik lijm of siliconen om te voorkomen dat het gras aan de randen omhoog komt.

Het nadeel van het leggen van kunstgras op tegels is dat het harder aanvoelt en een kunstmatiger gevoel geeft. Voor harde vloeren is het raadzaam om een speciaal gras te kiezen. Deze hebben een vlechtwerk dat de grassprieten rechtop houdt zonder dat er zand nodig is. Als het voor in de tuin is, vergeet dan niet om er een afwateringsnet onder te leggen om het water af te voeren.

kunstgras platen

Kunstgras wordt gemaakt van synthetische vezels die qua kleur, textuur en consistentie sterk lijken op natuurlijke grasmatten.
(Bron: Kryvosheieva: 88166597/ 123rf.com)

Wat voor onderhoud heeft kunstgras nodig?

Synthetisch gras heeft niet veel zorg nodig. Als het echter niet goed wordt schoongemaakt, kan het er binnen een paar jaar lelijk uitzien. Als je bomen en struiken in je tuin hebt, adviseren we je om een bladblazer te kopen – of te huren – die het schoonmaken van het gazon veel gemakkelijker maakt.
Je moet het ook regelmatig besproeien om stof van het oppervlak te verwijderen.

Veeg het gazon regelmatig schoon met een speciale borstel voor dit soort oppervlakken. Je moet dit voorzichtig doen, zonder al te veel druk uit te oefenen. Je moet het ook regelmatig behandelen tegen bacteriën. Je kunt hiervoor azijn en water in gelijke delen gebruiken.

Als het sneeuwt of vriest, probeer dan niet om het op te ruimen met zout of een gereedschap. Het is raadzaam om de sneeuw of het ijs op natuurlijke wijze te laten smelten. Als er onkruid doorheen gaat groeien, verwijder het dan met een onkruidverdelger als het aan de randen groeit. Als het in het midden van het gazon verschijnt, moet je het een beetje optillen om de wortel eruit te trekken.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van kunstgras om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van het kunstgras dat je nodig hebt:

Plaats van de installatie

Dit eerste aspect is essentieel voor het nemen van een goede beslissing. Denk goed na over welke taken je moet uitvoeren om de kunstgrasmat op de gewenste locatie te leggen. Als het in een tuin is, kan het zijn dat je het onkruid moet verwijderen en de grond moet egaliseren. Als je het binnenshuis gaat installeren, op een tegelvloer, moet je controleren wat de brandveiligheid ervan is.

Als je het kunstgras in een gebied met veel verkeer gaat gebruiken, kies dan voor een kunstgrasmat van hoge kwaliteit. Als je besluit om het rond een zwembad te gebruiken, zorg er dan voor dat het een afwateringssysteem van goede kwaliteit heeft zodat er geen plassen ontstaan.

hond spelen op gazon

Op dit moment zijn er kunstgrassoorten op de markt die net op echt gras lijken.
(Bron: Pexels: 1868872/ Pixabay.com)

Dikte van de vezel

De dikte van de vezel wordt aangegeven in DTex. Een DTex van 10.000 betekent dat de vezel 1 kilo weegt per 10.000 meter. De berekening hiervan is echter niet zo eenvoudig, ook omdat dit door iedere fabrikant weer anders wordt omschreven. Kunstgras voor residentiële doeleinden is meestal tussen 850 en 1100 decitex per vezel.

Hoogte van het gras

De hoogte van het kunstgras is niet voor alle doeleinden hetzelfde. Op plaatsen met veel verkeer is het raadzaam om kunstgras te leggen met korte vezels, minder dan 20 mm. Het is het meest geschikt voor interieurs en kleine patio’s, want het is vrij gemakkelijk schoon te maken en comfortabel om op te lopen, zelfs met schoenen.

Als je een grote ruimte gaan bedekken met kunstgras, zoals een tuin, zou het ideaal zijn om er een te kiezen met een hoogte van ongeveer 35 mm. Dit geeft het een meer realistische uitstraling en tegelijkertijd zullen de grassprieten zich snel herstellen na het betreden van het terrein.

Textuur en kleur

Er zijn kunstgrassoorten in vele tinten groen. De meest realistische zijn die met verschillende kleuren, met bruine en groene vezels door elkaar. Dit laatste type kunstgras is meestal het duurst, maar het eindresultaat compenseert de investering ruimschoots. Als je op zoek bent naar iets eenvoudigers en functioneler, dan is een monochrome grasmat de beste keuze.

Synthetische grasmatten moeten zacht aanvoelen, maar sterk genoeg zijn om de constante beweging te weerstaan. Als je het gaat gebruiken als een decoratief element in je huis, kun je kiezen voor een zachtere met fijnere vezels. Voor exterieurs daarentegen is het aan te raden om te kiezen voor een exemplaar met dikkere en meer resistente vezels.

Formaat

Kunstgras is verkrijgbaar in verschillende formaten. Het wordt meestal verkocht in rollen, hoewel het ook per vierkante matten wordt verkocht. Voordat je een synthetische grasmat koopt, moet je de exacte afmetingen van de plaats waar je de grasmat gaat leggen, controleren. Je moet ook overwegen hoeveel rollen of matten je nodig hebt.

Kwaliteit/prijs verhouding

Over het algemeen is een abnormaal goedkoop kunstgras synoniem voor een lage kwaliteit. Soms is het gras dat wordt geïmporteerd uit landen buiten de Europese Unie en dat mogelijk niet voldoet aan de minimumeisen voor dit soort materiaal. Ook het aantal jaren garantie is een belangrijke factor bij de aankoop van kunstgras.

Samenvatting

Kunstgras is een van de beste opties geworden voor het inrichten van tuinen. Naast de besparing op water en het onderhoud zijn er ook nog andere voordelen, zoals de grote weerstand en duurzaamheid. Behalve het gebruik voor in de tuin is kunstgras een uitstekende decoratieve oplossing voor slaapkamers, woonkamers en speelkamers.

In dit artikel hebben we de onbetwistbare voordelen van het gebruik van kunstgras tot aan de installatie ervan behandeld. We hebben het ook gehad over hoe we kunstgras in perfecte conditie kunnen houden met slechts een paar eenvoudige stappen. Ook de veiligheidskwesties zijn we niet vergeten.

Vond je onze shopgids over kunstgras interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

Bron van de header afbeelding: Yuriy Chertok: 80788693/ 123rf.com)

Referenties (1)

1. UNE-EN 13501-1:2019 Clasificación en función del comportamient... [Internet]. Une.org. 2019 [cited 26 January 2020]. Available from: https://www.une.org/encuentra-tu-norma/busca-tu-norma/norma?c=N0062154
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Academisch artikel
UNE-EN 13501-1:2019 Clasificación en función del comportamient... [Internet]. Une.org. 2019 [cited 26 January 2020]. Available from: https://www.une.org/encuentra-tu-norma/busca-tu-norma/norma?c=N0062154
Ga naar bron
Recensies