Laatst bijgewerkt: 16-12-2019

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

28Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

156Verzamelde opmerkingen

Als je een fitness liefhebber bent, heb je waarschijnlijk wel eens van L-carnitine, ook bekend als levocarnitine, gehoord. Dit supplement is populair bij mensen die willen afvallen. Slechts weinig mensen kennen de echte geheimen van dit product. Lees verder om de volledige waarheid over dit vetverbrandende supplement te ontdekken.

L-carnitine is een voedingsstof die het energieverbruik van ons lichaam verhoogt. Dit bevordert het verlies van vet en lichaamsgewicht. Ons lichaam is zelf in staat om dit molecuul aan te maken. Stress, een veganistisch dieet of overmatige vetinname kunnen echter een tekort aan L-carnitine veroorzaken.Belangrijk om te weten

 • L-carnitine is een aminozuurderivaat dat vetzuren transporteert naar de cellen. Het zorgt ervoor dat vetten de mitochondria binnen kunnen gaan om vervolgens te worden opgenomen.
 • L-carnitine is essentieel voor de synthese van energie op cellulair niveau. Een tekort zal vermoeidheid en spierzwakte veroorzaken.
 • Het is bewezen dat een L-carnitinesupplement bijdraagt aan het verhogen van vetverlies bij mensen met obesitas of overgewicht.

Onze Selectie: De beste L-carnitinesupplementen op de markt

L-carnitine is een zeer populair supplement in de fitnessindustrie. Er zijn veel verschillende soorten supplementen te vinden. Door de bomen zie je soms het bos niet meer. Als je bovendien veganist bent of op zoek bent naar een kwaliteitsproduct, is het vinden van het perfecte product niet altijd gemakkelijk. We hebben een rankinglijst gemaakt met de 5 beste L-carnitinesupplementen, om je te helpen om het supplement te vinden dat het beste bij je past:

Natural Elements

Op de eerste plaats het L-Carnitinesupplement van natural elements. De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is uitstekend. Voor een zeer betaalbare prijs ontvang je 120 veganistische capsules die hooggedoseerd zijn met 3000 mg L-carnitine per dagelijkse dosis (4 capsules). De premium grondstof van dit product is het veganistische Carnipure van Lonza.

De capsules bevatten een extra hoge dosis met met 750 mg L-carnitine per capsule. Het product is vrij van smaak- en kleurstoffen, lactose, gluten en conserveermiddelen. De capsules worden in Duitsland geproduceerd onder strikt geteste en gecertificeerde omstandigheden. Naast de hoge kwaliteit, is een ander voordeel dat de capsules volledig plantaardig en 100% veganistisch zijn.

Anabol Cracker

Op de tweede plaats het L-carnitinesupplement van Anabol Cracker. Dit succesvolle product van zeer hoge kwaliteit zorgt voor een gewichtscontrolerend effect. Dankzij de effectieve aminozuren bereikt het middel snel het gewenste succes. Vooral voor vrouwen is deze vetverwijderaar een zeer effectief hulpmiddel om af te vallen. Het helpt speciaal om sneller van buikvet af te komen. Het product heeft een vriendelijke prijs.

De vloeistof van Anabol Cracker kan niet alleen als vetverwijderaar worden gebruikt, maar ook voor spieropbouw. Het product bevat 1650 mg L-Carnitine per 15 ml en is perfect als supplement voor bij dieetbehandelingen. Het deksel bevat een maatbeker, om de maximale dosis van 15 ml niet te overschrijden. De smaak van de vloeistof is zeer aangenaam.

Mammut

Het L-carnitinesupplement van Mammut Nutrition valt op door zijn stoere verpakking. Het product is vooral gericht op mannen (en vrouwen) die willen afvallen en er goed willen uitzien. Aangeraden wordt om het gebruik van het supplement te combineren met een actief fitnessprogramma. De vloeistof is klaar om gedronken te worden en heeft een heerlijke limoensmaak. De fles heeft een eigen doseerdop.

Naast 1000 mg L-carnitine per portie bevat het Mammu L-carnitinesupplement ook vitamine B6. Vitaminen zijn essentieel en worden via voedsel of supplementen aan het lichaam beschikbaar gesteld. Vitamine B6 draagt onder andere bij aan een normaal energiemetabolisme. De fabrikant adviseert om 20 ml van de Mammut L-carnitine vloeistof dagelijks ongeveer 20 minuten vóór de training en op niet-trainingsdagen direct na het opstaan in ​​te nemen.

Vit4Ever

Het L-Carnitinesupplement van Vit4ever bevat 300 g L-Carnitine poeder in een hersluitbare zak. Uit een zak zijn 100 porties van 3 g elk te halen. Een dagelijkse portie van 3000 mg bevat 2040 mg zuivere L-Carnitine. Je kunt de poeder gemakkelijk doseren door de meegeleverde maatlepel. Kopers waarderen de prijs-kwaliteitverhouding van dit product zeer.

L-Carnitine is een natuurlijk voedingssupplement. Dit product is 100% veganistisch, vrij van kunstmatige kleurstoffen, lactose, gluten en en conserveermiddelen. Het product is laboratorium getest op zware metalen, schimmels en andere relevante testcriteria. Het Vit4ever-assortiment bevat tal van voedingssupplementen tegen een eerlijke prijs-prestatieverhouding. Alle producten zijn gemaakt van hoogwaardige premium grondstoffen en uitsluitend in gecertificeerde EU-bedrijven geproduceerd.

Foodspring

Op de vijfde plaats in onze rankinglijst staan de L-carnitinecapsules van foodspring. De capsules zijn zonder gelatine en van 100% plantaardige cellulosevezels gemaakt en daarmee ook geschikt voor vegetariërs en veganisten. Omdat L-carnitine voornamelijk in vlees wordt aangetroffen, is dit supplement de perfecte aanvulling op een vleesloos dieet.

Foodspring is een groep enthousiaste voedingsdeskundigen, sportexperts en atleten. Hun gemeenschappelijke doel is om zoveel mogelijk natuurlijk en innovatief voedsel van deze tijd te ontwikkelen. De juiste voeding en training zijn volgens hen de succesfactoren tot het perfecte lichaam. De capsules bevatten hoogwaardige Carnipure uit Zwitserland, met een hoge dosis actieve ingrediënten van 1200 mg per portie.

Shopgids: Wat je moet weten over L-carnitine

Obesitas is een epidemie die steeds vaker voorkomt in ontwikkelde samenlevingen. Experts zoeken onvermoeibaar naar moleculen die gewichtsverlies bevorderen. Onder deze stoffen bevindt zich L-carnitine, een vettransporter die door het lichaam zelf kan worden aangemaakt of als supplement kan worden ingenomen.

fitness couple

L-carnitine is erg handig voor atleten die krachtoefeningen doen.
(Bron: Media Ltd: 42333926/ 13rf.com)

Wat is L-carnitine precies?

L-carnitine is een voedingsstof en voedingssupplement. De stof ontleent zijn naam aan het Latijnse woord carnis (vlees), omdat L-carnitine vrijwel uitsluitend in dierlijke producten voorkomt. Ons lichaam is in staat om de stof zelf aan te maken van de aminozuren lysine en methionine. Het is vooral aanwezig in de spieren en het hartweefsel.

De meeste fabrikanten verwijzen naar L-carnitine als een “vetverbrander”. De realiteit is veel complexer. Dit molecuul bindt zich aan de cellulaire vetzuren en transporteert ze naar de mitochondria, waar ze worden omgezet in energie. De concentratie van carnitine in ons lichaam bepaalt de hoeveelheid vet die we verbranden.

office man working out

De combinatie van voldoende lichaamsbeweging, L-carnitine en cafeïne zal het energieverbruik helpen te verhogen.
(Bron: Media Ltd: 79189510/ 123rf.com)

Vroeger werd een tekort aan carnitine als onmogelijk beschouwd, vanwege het vermogen van het lichaam om zelf aminozuren aan te maken. Tegenwoordig weten we echter dat veganisten, mensen met veel stress of mensen die onvoldoende voedingsstoffen binnen krijgen kunnen lijden aan tekortkomingen van dit molecuul.

Wie kan last krijgen van een L-carnitine tekort?

L-carnitine wordt door de lever en de nieren omgezet. Het tekort wordt voornamelijk bepaald door genetische, dieet- of farmacologische veranderingen in ons lichaam. Als we de genetische defecten die een medische behandeling vereisen achterwege laten, hebben met name de volgende groepen mensen een verhoogde kans op een L-carnitine tekort:

 • Vegetariërs en veganisten: Producten van plantaardige oorsprong bevatten minder carnitine dan die van dierlijke oorsprong.
 • Mensen die ‘wonderdiëten’ volgen: Deze diëten bieden onvoldoende voedingsstoffen en kunnen voedingsproblemen veroorzaken.
 • Vrouwen met polycysteus ovarium syndroom (PCOS): Sommige studies tonen lage niveaus van carnitine aan bij deze vrouwen.
 • Mensen die lijden aan stress: L-carnitine wordt door ons lichaam gebruikt om het stressniveau te verlagen.
 • Atleten: Oefeningen met een hoge intensiteit produceren stresssituaties die de reserves van het L-carnitinegehalte kunnen uitputten.
 • Mensen die bepaalde medische behandelingen volgen: Valproïnezuur wordt bijvoorbeeld gekoppeld aan lage niveaus van L-carnitine.

Hoe ziet een L-carnitine tekort er precies uit?

De afname van L-carnitineniveaus kan op het musculaire of het systemische niveau plaatsvinden. Iemand die zichzelf niet goed voedt, of die onder stress staat, krijgt last van spierdeficiëntie. Tekorten die van invloed zijn op het hele organisme (systemisch) zijn veel zeldzamer en hebben ernstige gevolgen.

 • Spier-tekort van L-carnitine: Veroorzaakt spierzwakte, vermoeidheid, spierpijn na inspanning en zwelling in de onderste ledematen (oedeem).
 • Systemisch tekort van L-carnitine: Veroorzaakt symptomen als prikkelbaarheid en gebrek aan concentratie. Indien onbehandeld, kan dit uiteindelijk hart- en leverschade veroorzaken.

Je kunt een tekort aan L-carnitine ook opdelen in primaire en secundaire tekorten. De primaire tekorten verhinderen de vorming van het molecuul en beïnvloeden het individu al vanaf de geboorte. Als de hoeveelheid aanwezige L-carnitine op een later moment om welke reden dan ook afneemt of stijgt, hebben we het over secundaire tekorten.

Fitness man eating a salad

Veganisten en vegetariërs kunnen last hebben van een tekort aan L-carnitine. Dit heeft invloed op je atletische prestaties.
(Bron: Kachmar: 114134420/ 123rf.com)

Welke voordelen heeft L-Carnitine?

L-carnitine functioneert als een transporter van vetzuren in de cellulaire mitochondriën. Daar worden de vetzuren omgezet tot ATP-moleculen. ATP levert de nodige energie voor alle chemische reacties in ons lichaam, vooral in de hersenen. L-carnitine bevordert de hersenfunctie en beschermt neuronen tegen oxidatie.

Omdat levocarnitine het transport van vetzuren bevordert, zal het een positieve rol spelen bij de afname van gewicht. Deze voedingsstof kan gewichtsverlies bevorderen door de energieproductie te verhogen, ten koste van het vetmetabolisme. Bovendien tonen diverse studies aan dat de inname van L-carnitine onze eetlust vermindert.

Carnitine (L-carnitine) molecule. Structural chemical formula

L-carnitine helpt niet alleen sporters, maar ook mensen met obesitas.
(Bron: Kapura: 114761499/ 123rf.com)

Levocarnitine-supplementen wordt vooral gebruikt en gewaardeerd door sportfans. De substantie lijkt sportprestaties te verhogen door de productie van energie te bevorderen. Het vermindert bovendien de hoeveelheid melkzuur in ons lichaam en heeft een antioxiderende functie. Dit helpt om het spierherstel na lichamelijke inspanning te versnellen.

Met welke voeding verhoog je je L-carnitine niveau’s?

We kunnen onze L-carnitine op 2 verschillende manieren verhogen. Ten eerste kunnen we de inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan carnitine verhogen. Als alternatief kunnen we voedingsmiddelen consumeren die rijk zijn aan lysine en methionine, essentiële aminozuren die ons lichaam in staat stellen om L-carnitine aan te maken.

 • Voedingsmiddelen rijk aan carnitine: Kalfsvlees, volle melk, vis, gevogelte, kaas, volkoren brood en asperges.
 • Voedingsmiddelen die rijk zijn aan lysine: Kaas, yoghurt, boter, sojaproducten, peulvruchten, pompoenpitten, noten, quinoa en seitan.
 • Voedingsmiddelen rijk aan methionine: Lamsvlees, varkensvlees, gevogelte, eieren, volle melk, yoghurt, bonen, vis, sojabonen en sojaproducten.

Als je een uitgebalanceerd dieet volgt, behoud je de optimale L-carnitineniveaus. Carnitine komt echter vooral van dierlijke producten, zoals vlees en zuivelproducten. Vegetariërs en veganisten moeten daarom extra aandacht besteden aan de inname van voldoende hoeveelheden carnitine, lysine of methionine om een tekort te voorkomen.

Full body portrait of the sporty female doing squats.

L-carnitine is een aminozuurderivaat dat vetzuren transporteert naar de cellen, waar ze worden omgezet in energie.
(Bron: Poplavsky: 74801014/ 123rf.com)

Wie heeft er vooral baat bij L-carnitinesupplementen?

Over het algemeen zijn er 4 groepen mensen die het meeste kunnen profiteren van L-carnitinesupplementen:

 • Mensen met overgewicht of obesitas
 • Sporters die hun uithoudingsvermogen willen vergroten
 • Veganisten of vegetariërs die niet genoeg van de voedingsstof uit hun voeding halen
 • Mensen die hun mentale prestaties willen verbeteren

Uit onderzoek is gebleken dat bij mensen met een normale grootte die een L-carnitinesupplement gebruiken, er geen significante gewichtsvermindering plaatsvindt. Wel werd er een afslankend effect gezien bij mensen met overgewicht of obesitas. Daarom is het gebruik van een L-carnitinesupplement vooral nuttig als je BMI groter is dan 25.

De Body Mass Index (BMI) zet de grootte en het gewicht van een persoon tegenover elkaar, om hun gezondheid in te schatten. Een BMI van minder dan 18,5 duidt op ondervoeding. Een BMI die tussen 18,5 en 24,9 ligt, komt overeen met een normaal gewicht. Een BMI van hoger dan 25 wijst op overgewicht.

De effecten van L-carnitine op de mentale functie werden ontdekt door supplementen toe te dienen aan alcoholisten en ouderen met een neuronale stoornis. L-carnitine was in staat om de stoornissen gedeeltelijk om te keren. Afhankelijk van je eigen persoonlijke situatie kan deze stof je dus helpen om je mentale prestaties te verbeteren.

Wat is de aanbevolen hoeveelheid L-carnitine?

We zijn in staat om tussen de 75% en 80% van de aanwezige carnitine in voedsel te absorberen. Indien nodig, kunnen de lever en de nieren meer L-carnitine omzetten. Als we een uitgebalanceerd dieet volgen, rijk aan verschillende voedingsstoffen, maakt het lichaam voldoende van de stof aan en is het daarom niet nodig om een specifieke dagelijkse inname van carnitine te definiëren.

Als dit niet het geval is, is het echter belangrijk om een hogere dosis levocarnitine in te nemen. De aanbevolen dagelijkse inname is 20 mg per kilo van ons lichaamsgewicht, wat overeenkomt met ongeveer 2-4 g. Aanbevolen wordt om deze dosis gedurende de dag in 2 of 3 doses in te nemen.

Fernando NaclerioDr. in lichamelijke activiteit en sportwetenschappen

“Bij atleten of andere actieve mensen worden doses van tussen de 2 tot 3 gram per dag aanbevolen, verdeeld in 2 tot 3 doses van dezelfde hoeveelheid (~ 1 gram) die moet worden ingenomen bij het ontbijt, de lunch en vóór de training.”

Hoe en wanneer moet je een L-carnitinesupplement innemen?

Al jaren wordt het gebruik van L-carnitinesupplementen door experts bestudeerd. Hoewel deze transporter het energieverbruik verhoogt en de sportprestaties verbetert, blijft het lastig om de concentratie ervan in de spieren te verhogen. Als je het meeste uit een levocarnitinesupplement wilt halen, raden we je aan om de volgende aanbevelingen te volgen:

 • Hoe? Als aanvulling op sport. Beweging en stimulatie van het proces is noodzakelijk om te profiteren van L-carnitine. Gebruik het supplement daarom als een aanvulling op je favoriete sport.
 • Wanneer? Neem ongeveer 3 uur vóór een training 1-2 gram L-carnitine in. Of neem een dubbele dosis (2-4 gram) vlak voor de sport.
 • Op een nuchtere maag? Sommige deskundigen raden aan om L-carnitine op een nuchtere maag in te nemen, om zo de opname te verbeteren. Als je het supplement echter samen met vruchtensap of voedingsmiddelen met veel glucose inneemt, krijg je een “piek” waardoor je spierconcentratie nog meer toeneemt.
 • Hoe lang? De gunstige effecten op het spierniveau verschijnen na ongeveer 3 weken bij dagelijks gebruik.

Welke soorten L-carnitinesupplementen zijn er?

L-carnitine supplementen zijn in 2 vormen verkrijgbaar: oraal en intraveneus (via de aders). We raden je aan om voor de orale vorm van dit supplement te kiezen. De intraveneuze route wordt alleen op medisch gebied gebruikt om ernstige aandoeningen zoals epilepsie en angina pectoris te behandelen. Bij gezonde mensen wordt deze route niet aanbevolen.

Wat de orale route betreft, zijn er vervolgens ook weer verschillende supplementen te onderscheiden. Je kunt bijvoorbeeld supplementen met een een lage of een hoge concentratie L-carnitine vinden. Over het algemeen bevatten producten met een hoge concentratie ongeveer 500-1000 mg per tablet. De nog hogere doses zullen worden beperkt tot medisch gebruik, voor de behandeling van bijvoorbeeld de schildklier, het hart en (mannelijke) onvruchtbaarheid.

foco

Uit een 12-maanden durende studie blijkt dat het gebruik van L-carnitinesupplementen een afname in hartbeschadiging en sterfte door deze oorzaak bevordert.

Welke bijwerkingen kan de consumptie van L-carnitine veroorzaken?

Zolang de instructies van de fabrikant worden opgevolgd, is L-carnitine een veilig supplement. Het is bewezen dat je, onder gezonde omstandigheden, het supplement voor een langere tijd in hoge doses (3 gram) kunt innemen zonder bijwerkingen. In een enkel experiment werden misselijkheid en maagpijn als de enige nadelige effecten gevonden.

Sommige studies koppelen de consumptie van L-carnitine aan een hogere frequentie van aderverkalking. Andere studies hebben dit verband echter niet gevonden. Als je je hier zorgen over maakt, raden we je aan om, met de hulp van een arts, voor gebruik je cholesterolwaarden te controleren.

doctor speaking with a pregnant girl

Je arts kan je helpen om te beslissen of het gebruik van een L-carnitinesupplement geschikt is tijdens je zwangerschap.
(Bron: Auremar: 14205474 / 123rf.com)

Het tekort aan L-carnitine tijdens de zwangerschap is gevaarlijk, zowel voor de moeder als voor de foetus. Tot nu toe zijn er geen nadelige effecten op de baby gemeld als gevolg van de inname van L-carnitinesupplementen. Het is echter niet aan te raden om het supplement te gebruiken zonder de voorafgaande toestemming van een arts of verloskundige in te winnen.

Wat onderscheidt de verschillende beschikbare vormen van L-carnitine?

L-carnitine is een “stereoisomeer” van carnitine, dat wil zeggen een spiegelbeeld van het oorspronkelijke molecuul (carnitine). We kunnen dit molecuul daarnaast nog in andere vormen vinden, zoals D-carnitine en acetyl-L-carnitine. In de tabel hieronder vind je de verschillen tussen verschillende presentatievormen van carnitine:

Molecule Hoofdactie Gebruik Mogelijke bijwerkingen
L-carnitine (levocarnitine) Vetzuurtransporter. Gewichtscontrole, antioxidant en verhoogde sportprestaties. Maagpijn, misselijkheid.
Acetyl-L-carnitine (ALCAR) Neuroprotector. Antioxidant op cerebraal niveau. Behandeling van depressie, Parkinson en fibromyalgie. Misselijkheid, braken, hoofdpijn, slapeloosheid, hypertensie, hyperglycemie en psychische stoornissen.
L-carnitine L tartraat (LCLCT) Vetzuurtransporter Verhoogt net als L-carnitine de herstelcapaciteit na de training. Misselijkheid, braken, diarree, gastro-oesofageale reflux en convulsies.
Glycine-propionyl-L-carnitine Energieproductie en vasodilatatie. Behandeling van ziekten van de bloedsomloop en herstel na een infarct. Misselijkheid, braken, benauwdheid en pijn op de borst, zwakte.
D-carnitine (dextrocarnitine) Inactief. Geen enkele. Blokkeert de acties van L-carnitine.

Bij het kiezen van een L-carnitinesupplement kom je veel verschillende moleculen tegen met moeilijke namen. De meeste van deze chemicaliën zijn nuttiger voor de medische wereld dan voor supplementen. Gezien de mogelijke bijwerkingen van de andere moleculen van carnitine, is het bij gebruik ervan altijd aan te raden om deze van tevoren te laten controleren door een arts.

Als je L-carnitine wilt gebruiken om je energieverbruik te verhogen, raden we aan om voor de molecule op de meest simpele manier te kiezen. Als je het levocarnitine-supplement bewust gebruikt, is het een veilig middel en blijven de bijwerkingen beperkt tot mogelijke misselijkheid en maagpijn. We adviseren om het gebruik van supplementen met D-carnitine te vermijden. Het gebruik ervan kan schadelijk zijn voor je lichaam.

Hoe verhoudt L-carnitine zich tot afslankmiddelen?

De moderne levensstijl leidt bij veel mensen tot een vorm van overgewicht. Terwijl dieet en sport de belangrijkste remedies zijn voor obesitas, bestaan er ook medicijnen die bijdragen aan gewichtsverlies. In de onderstaande tabel vind je meer informatie over de belangrijkste medicijnen:

Product Werkingsmechanisme Afslankend effect Mogelijke bijwerkingen
L-carnitine (levocarnitine) Vettransporteur naar mitochondriën. Licht, het moet gepaard gaan met oefening. Misselijkheid en maagpijn.
Orlistat Vetabsorptie-inhibitor. Matig (-5 cm taille in 6 maanden). Allergische reacties, angst, diarree, koliek, gas, fecale incontinentie.
Sibutramine Eetlust-remmer. Hoog. Gevaren: cardiovasculaire effecten. Verboden in Nederland.
Rimonabant Eetlust-remmer. Hoog. Gevaren: psychiatrische stoornissen. Verboden in Nederland.

Zoals je kunt zien, gaan de meeste afslankmiddelen gepaard met een reeks mogelijke bijwerkingen. De 2 krachtigste stoffen zijn zelfs verboden in Nederland en mogen al gedurende een lange tijd niet meer op de markt worden gebracht.

In vergelijking met deze medicijnen is L-carnitine een veilige optie om gewicht te verliezen.

Hoeveel kost een L-carnitinesupplement?

Het gebruik van een L-carnitinesupplement wordt steeds populairder. Dit is de reden waarom de prijs iets hoger ligt dan die van andere, minder populaire, voedingssupplementen. De prijs van L-carnitine-tabletten of -capsules ligt meestal rond de 15 euro. Hetzelfde supplement in vloeibare vorm is bijna 30 euro per fles.

Normaal gesproken bevat een verpakking L-carnitine capsules of tabletten ongeveer 120 stuks. Met deze hoeveelheid doe je ongeveer 2 maanden. De vloeibare variant wordt vaak geleverd in dozen van 20 eenheden, waardoor we onze aankoop vaak moeten herhalen. De vloeibare vorm van L-carnitine wordt echter wel beter opgenomen, wat de hogere prijs rechtvaardigt.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Het kan soms lastig zijn om een goed L-carnitinesupplement te kiezen. Er zijn honderden, zo niet duizenden verschillende producten, ieder met zijn eigen kenmerken en voordelen. We adviseren je om een aantal aankoopcriteria in het achterhoofd te houden bij het selecteren van een supplement. Op deze manier ben je verzekerd van een product dat aan je behoeften voldoet. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste aankoopcriteria:

Allergieën en intoleranties

L-carnitine is een essentiële voedingsstof voor het lichaam. Aangezien ons lichaam zelf in staat is om de stof te produceren, is het verschijnen van een allergische reactie zeer zeldzaam. Er komen echter allergieën voor de excipiënten van het supplement voor. Wees vooral voorzichtig met de supplementen als je allergisch bent voor lactose of gluten.

Farmacologische interacties

L-carnitine kan interactie met andere geneesmiddelen veroorzaken. Het supplement kan de activiteit van anticoagulantia (zoals Sintrom) doen toenemen. Het kan ook de potentie van schildklierhormoon verminderen. Als je medicijnen gebruikt voor deze aandoeningen, raden we je aan om eerst een arts te raadplegen, voor je het supplement begint te gebruiken.

l-cartinine capsule

L-carnitinesupplementen worden gebruikt voor gewichtsverlies en hebben een positieve werking op de hersenfunctie.
(Bron: Gigowska: 79415148/ 123rf.com)

Veganistische of vegetarische voeding

De naam van dit supplement, L-carnitine, doet je misschien geloven dat het geen geschikt product is voor veganisten of vegetariërs. Niets is minder waar! Er bestaan veel verschillende soorten L-carnitinesupplementen van plantaardige oorsprong, die veganisten en vegetariërs zullen helpen om voldoende van de voedingsstof te krijgen.

Joel KahnCardioloog

“Ik adviseer veganisten om hun voedingspatroon aan te vullen met 500 mg L-carnitine per dag om een optimale gezondheid te behouden, vooral als ze veel sporten of last hebben van hartaandoeningen.”

Wijze van toediening

L-carnitinesupplementen voor orale inname zijn er in verschillende soorten en maten:

 • Tabletten: De L-carnitine wordt toegediend in vaste vorm. De tabletten hebben over het algemeen een prettige smaak en zijn gemakkelijk door te slikken.
 • Capsules: De L-carnitine wordt toegediend via gemakkelijk in te slikken capsules. De stof wordt snel opgenomen. De meeste capsules zijn gemaakt van gelatine van runderoorsprong en zijn daarom niet altijd geschikt voor vegetariërs en veganisten.
 • Poeder: Een handige manier om de perfecte hoeveelheid te doseren en in te nemen. Je kunt het poeder mengen met water, sap of melk. Als je het poeder niet goed mengt, veroorzaakt dit onaangename klonten die de inname belemmeren.
 • Vloeibaar: Een zeer veelzijdige vorm van dit supplement. De opname is bij deze variant het snelst, het is gemakkelijk in te nemen en je kunt de eenmalige doses gemakkelijk meenemen. Het is echter wel de duurste variant.

Caffeiïnegehalte

Cafeïne is een stimulerende stof, die de eetlust vermindert en de stofwisseling activeert. Sommige studies tonen aan dat de combinatie met L-carnitine de vettransportfunctie verbetert en de productie van energie verhoogt. Als deze stof echter slapeloosheid of angst veroorzaakt, is het beter om een supplement zonder cafeïne te kiezen.

Prijs-kwaliteitverhouding

Zoals hierboven beschreven, wordt de vloeibare L-carnitine variant het snelst door ons lichaam opgenomen. De prijs van deze producten is daarom wel een stuk hoger dan die van de andere vormen. Vergeet niet dat je de gunstige effecten van dit product pas na enkele weken gebruik zult opmerken. Uiteindelijk zul je met een continue gebruik het grootste effect van dit supplement ervaren.

Samenvatting

L-carnitine is een voedingsstof en voedingssupplement. Het speelt een cruciale rol bij de energieproductie. L-carnitine is een vettransporteur die de creatie van energie in ons lichaam bevordert. Dit, samen met de antioxiderende effecten, maakt het een handig middel voor het verliezen van gewicht. Je kunt L-carnitinesupplementen ook gebruiken om te herstellen van een zware training in de sportschool!

We hopen dat de informatie in deze gids je helpt om effectief gebruik te maken van L-carnitinesupplementen. In combinatie met een gezond dieet en een actieve levensstijl, kan dit supplement je helpen om je doelstellingen voor vetverlies te bereiken. Blijf uit de buurt van gevaarlijke medicijnen en kies voor dit veilige en gewaardeerde supplement!

Vond je ons artikel over L-carnitine interessant? Laat dan hieronder je reactie achter, of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij kunnen ontdekken welk supplement het beste bij hen past!

(Bron van de header image: Trojanowski: 88972439/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Mia Jongman Freelance homeopaat & expert op het gebied van kruidengeneeskunde
Mia is overtuigd van de helende werking van plantaardige stoffen. Daarom besloot ze een opleiding homeopathie te volgen. Ze werkt als freelance homeopaat en in haar vrije tijd leest ze graag over dit onderwerp om op de hoogte te blijven. Dit geeft haar veel expertise op het gebied van kruidengeneeskunde.