Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

21Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

87Verzamelde opmerkingen

Staat het leggen van laminaat op de agenda in de nabije toekomst? Vooral als je je droom van een eigen huis wilt verwezenlijken of gewoon zin hebt in een frisse wind in je oude huis, is het leggen van de vloer een belangrijke stap. Het is echter zeldzaam laminaatpanelen te vinden die precies op de afmetingen van de vloer gezaagd zijn, en daarom is een laminaatsnijder een voordeel.

Met onze laminaatsnijder test 2022 vind je precies het juiste snijgereedschap om met laminaat te werken. We hebben de belangrijkste factoren op een rijtje gezet waarmee je bij het kopen rekening moet houden. Je leert ook de voor- en nadelen van de verschillende soorten kennen en zult snel in staat zijn de juiste laminaatsnijder te kiezen.
Belangrijk om te weten

  • Een laminaatsnijder kan bediend worden als een papiersnijder. De laminaatpanelen worden met een mes zuiver en recht gesneden. Daartoe moet een hendel met de hand bediend worden.
  • De apparaten hebben verschillende soorten snede: Met een dwarse snede kan het laminaat in de lengte doorgesneden worden, en met een in de lengte doorgesneden snede kan het laminaat in de breedte doorgesneden worden. Met een hoekige zaagsnede kun je ook inkepingen uitsnijden of de panelen aanpassen aan schuine wanden.
  • Als het apparaat een snijblad heeft, is concentratie vereist. Met dit type laminaatsnijder kan dikker hout gemakkelijk doorgesneden worden, maar er is gevaar voor verwondingen.

Laminaatsnijder: Onze selectie

Het is niet altijd gemakkelijk om te kiezen tussen gereedschap zoals laminaatsnijders. In het volgende willen we je daarom kennis laten maken met verschillende toestellen die ons met hun eigenschappen overtuigd hebben.

Laminaatsnijder: Alles wat je moet weten?

Misschien heb je je perfecte laminaatsnijder al gevonden tussen onze favorieten. Je kunt de volgende criteria gebruiken om na te gaan of het product geschikt is voor al je behoeften:

De volgende hoofdstukken geven je een dieper inzicht in de wereld van laminaatsnijders en helpen je de beste voor jou te kiezen.

Materiaal

Het eerste wat je moet overwegen is van welk materiaal de laminaatsnijder gemaakt is. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het apparaat zelf en het blad. Het eerste is minder ingewikkeld, want de meeste ontwerpen zijn van aluminium. Dit komt vooral door het lage gewicht en toch hoge stabiliteit van het metaal.

Het materiaal van het blad varieert. Vooral roestvast staal is populair, omdat het zeer goed bestand is tegen roest, hitte en zuur. Het is ook heel gemakkelijk schoon te maken, wat het tot een luxe materiaal maakt voor laminaatsnijders. Dit komt echter ook tot uiting in de prijs.

Een goedkopere optie voor het materiaal van het blad is HSS staal. Het is ook hittebestendig en niet vervormbaar. De noodzakelijke stabiliteit wordt daarom ook hier gegeven. Er moet echter op gelet worden dat de coating goed is, zodat corrosie vermeden wordt. Een nadeel van HSS staal is echter het hoge gewicht.

Grootte en gewicht

Vooral als de laminaatsnijder vaak vervoerd moet worden voor professioneel gebruik, zijn de grootte en het gewicht van cruciaal belang. Maar ook als het gereedschap tijdelijk thuis moet worden opgeborgen, is een klein formaat een voordeel. Dit komt omdat ze meestal niet uit elkaar gehaald kunnen worden.

De meeste laminaatsnijders wegen ongeveer 5 kg en zijn 50 tot 80 cm breed.

Laminaatsnijders zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 2 kg. De ervaring leert dat ze gemakkelijk tot 6 kg vervoerd kunnen worden. Als het toestel op een vaste plaats staat en slechts af en toe gebruikt wordt, kan het gewichtscriterium verwaarloosd worden.

De apparaten variëren ook in grootte. In het algemeen moet je eerst nagaan hoe breed de te zagen stukken laminaat zijn. Dit komt omdat de zogenaamde snijbreedte ook de werkelijke breedte van het apparaat bepaalt. Dus als je alleen dun hout wilt snijden, is een 1 meter brede laminaatfrees overbodig.

Snijbreedte en -dikte

Zoals gezegd is het zinvol na te denken over de afmetingen van de te bewerken laminaatplaat, voordat je een laminaatsnijder koopt. Houd daarbij rekening met de maximale snijbreedte en snijdikte.

De snijbreedte is ongeveer gelijk aan de lengte van het blad. Als het stuk hout breder is dan het blad, is een gelijkmatige snede niet mogelijk. De meeste modellen kunnen materiaal van 20 tot 50 cm breed snijden.

Bovendien moet rekening gehouden worden met de snijdikte. Dit verwijst naar het vermogen van het apparaat om laminaatstukken van een bepaalde dikte te snijden. Laminaatsnijders met een maximale snijdikte van 10 mm worden aanbevolen. Dit is voldoende voor de meeste laminaatstukken. In bijzondere gevallen kan echter een dikte van 15 mm nodig zijn.

Soort snede

De apparaten verschillen ook in het soort snede. De eenvoudiger modellen laten alleen een doorsnede toe. Laminaatsnijders met een dwarsdoorsnede zijn daarom goed geschikt voor ongemeubileerde en rechthoekige kamers met gewone afmetingen.

Als het vloeroppervlak niet met laminaat met standaardbreedte bedekt kan worden, is een lengtesnede ook voordelig. Zo ontstaat een nette afwerking met weinig moeite.

Het maken van langszagen met een decoupeerzaag heeft enkele nadelen. Behalve de extra elektriciteit die nodig is, ontstaat er ook veel vuil en stof.

Als er andere hindernissen zijn, zoals vast geïnstalleerde meubels of hoeken die niet haaks zijn, is een hoeksnede ook aan te bevelen. Sommige modellen hebben een functie waarmee je direct de te snijden hoek kunt instellen. Dus, afhankelijk van de situatie en je wensen, kun je het juiste apparaat kiezen op basis van het aantal snijstanden.

Speciale kenmerken

Om een goede hanteerbaarheid van de laminaatsnijder te garanderen, moet je bij je keuze letten op een paar andere speciale kenmerken. Antislip rubber bekleding van de voeten en de hefboom van het toestel wordt aanbevolen om veilig en nauwkeurig te kunnen werken.

Als je geen andere assistent beschikbaar hebt, is een materiële steun ook een voordeel. Hij biedt steun en fixatie voor de zware, lange laminaatpanelen tijdens het werk. Als de machine ook een getande snijbalk heeft, wordt het materiaal optimaal gefixeerd.

Voordat je begint te snijden, moet je eerst de lengte van de afzonderlijke stukken aftekenen. Het is praktisch om voor dit doel een liniaal op de machine te hebben. Voor nog preciezer markeren kan een lasersnijmarkeerder handig zijn.

De laatste eigenschap die vermeld moet worden is een verstelbare hoekaanslag. Dit kan een voordeel zijn bij een model met een haakse snede. Dit betekent dat zelfs ongewone hoeken precies kunnen worden gezaagd en op andere stukken hout kunnen worden aangebracht. De extra mogelijkheden die je laminaatsnijder moet hebben hangen dus af van je wensen.

Shopgids Laminaatsnijder: Waar moet je op letten bij je aankoop?

In het volgende beantwoorden we al je andere vragen over laminaatsnijders. Deze gids geeft alle basisinformatie die je moet weten over het kopen en gebruiken van de laminaatsnijder.

Wat is een laminaatsnijder en voor wie is hij geschikt?

Of het nu voor nieuwbouw is of voor reparatiewerk in oude gebouwen – een laminaatsnijder is altijd nodig als een kamer met laminaatvloeren gelegd moet worden. Want vloerstukken die precies in je kamer passen zijn meestal nergens verkrijgbaar. De laminaatpanelen moeten daarom afzonderlijk op maat gezaagd worden.

Laminatschneider

Met een laminaatsnijder kunnen zelfs amateur-knutselaars laminaatvloeren gemakkelijk en schoon leggen. (Image source: pixabay / Mazrobo)

Qua toepassing lijkt de laminaatsnijder op een papiersnijder. Het materiaal wordt onder het mes gelegd, dat met een hefboom omlaag gedrukt kan worden en het laminaat met een rechte snede doorsnijdt. Deze werkwijze maakt een gelijkmatige verdeling van de kracht mogelijk en voorkomt beschadiging van het materiaal.

Door deze gemakkelijke hanteerbaarheid is het apparaat geschikt voor iedereen die vloerlegwerkzaamheden wil uitvoeren. Voor zowel amateurs als professionals behoort een laminaatsnijder tot de basisuitrusting.

Welke soorten laminaatsnijders zijn er?

De volgende tabel toont je twee verschillende soorten laminaatsnijders. Ze zijn van elkaar te onderscheiden door hun blad. Elk heeft zijn voor- en nadelen, die je kunt gebruiken om te beslissen welke voor jou geschikt is.

Type Voordelen Nadelen
Laminaatsnijder met knijpmes Hoge veiligheid, gemakkelijk en snel te hanteren, lage prijs Beperkt gebruik, onzuivere randen
Laminaatsnijder met knijpmes Weinig moeite, te gebruiken met een groot aantal materialen, schone randen Risico op verwondingen, hoge prijs

Het knijpmes van een laminaatsnijder is niet scherp, dus bijzonder veilig in het gebruik. Als je de hendel indrukt, hoef je nog steeds nergens op te letten. Machines met een knijpmes geven echter een wat onzuiver resultaat omdat het materiaal alleen maar geperst wordt.

Bovendien bereiken pletmessen snel hun grenzen bij dikkere bodems. Maar door de lagere prijs is dit type ideaal voor amateurs die het af en toe gebruiken.

Laminaatsnijders met snijbladen, daarentegen, kunnen ook voor dikkere materialen gebruikt worden. Dit komt omdat het scherpe blad het mogelijk maakt het laminaat zonder veel moeite te splijten. Dit principe betekent echter dat je je tijdens het werk snel kunt verwonden en dus geconcentreerder moet zijn.

Bovendien zijn apparaten met snijbladen duurder en daarom meer geschikt voor vakmensen die de laminaatsnijder regelmatig gebruiken.

Hoeveel kosten laminaatsnijders?

Zoals al gezegd is er vooral tussen de twee soorten laminaatsnijders een prijsverschil. Hoe dit er in concrete cijfers uitziet zie je in de tabel hieronder.

Type Prijsklasse
Laminaatsnijder met knijpmes 35-80 €
Laminaatsnijder met snijmes 150-400 €

De prijsmarge is in elk geval betrekkelijk groot, wat toegeschreven kan worden aan de verschillende extra mogelijkheden, zoals de snijmogelijkheden. Een laminaatsnijder met een knijpmes kost tussen €35 en €80. Voor af en toe werk met dunne vloeren is deze prijsklasse gebruikelijk.

Als je echter grotere plaatsingsklussen plant, is de aankoop van een laminaatsnijder met snijmes het overwegen waard. Hoewel het apparaat tot 400 € kan kosten, heeft het enkele voordelen bij langer gebruik.

Wat zijn alternatieven voor laminaatsnijders?

Laminaat panelen kunnen natuurlijk ook met ander gereedschap gesneden worden. Concurrenten van de handbediende laminaatsnijder zijn vooral elektrische zagen.

Type Omschrijving
Cirkelzaag Een cirkelzaag is geschikt voor rechte zaagsneden door om het even welk materiaal. Behalve zacht metaal kan het elektrisch gereedschap ook hout snijden. Als het een handcirkelzaag is, kan hij flexibel en onderweg gebruikt worden.
Decoupeerzaag Decoupeerzagen worden meestal gebruikt als rondingen of andere vormen uitgezaagd moeten worden. Maar met behulp van een geleiderail zijn ook rechte zaagsneden mogelijk met de elektrische reciprozaag.
Hakzaag Dit type elektrische zaag wordt gebruikt voor het nauwkeurig inkorten van materiaal. Het is een speciaal soort cirkelzaag die bijzonder veilig werken en nauwkeurige resultaten belooft.

Elk type van deze elektrische gereedschappen heeft bepaalde voordelen die niet te negeren zijn. Hun toepassingsgebied is meestal ruimer dan dat van een laminaatsnijder. Dus als je een gereedschap zoekt waarmee je zonder veel moeite veel dingen kunt snijden, zijn deze alternatieven misschien het overwegen waard.

Voor werk met laminaatvloeren is echter de klassieke laminaatfrees te verkiezen. Hij levert precieze en zuivere sneden die ondanks de handmatige bediening gemakkelijk te maken zijn. Bovendien verbruikt het, vergeleken met elektrische apparaten, geen elektriciteit, is het stil en laat het geen stof achter.

Hoe gebruik ik een laminaatsnijder correct?

Werken met een laminaatsnijder is in principe gemakkelijk, maar je moet toch een paar tips in acht nemen. Zet hem, nadat je hem goed opgesteld hebt, op een vlakke en schone ondergrond waar hij niet kan wegglijden.

Voordat je het laminaat gaat snijden, moet je in de leginstructies de vereiste breedte van de uitzetvoeg Dit is nodig naar de muren en tussen de kamers.

Het is ook van essentieel belang de voegen correct te markeren. Concentratie is vereist bij het snijden om een perfect resultaat te krijgen.

Zorg ervoor dat het laminaatpaneel telkens als je snijdt op de juiste plaats ligt. Na het snijden moet je het mes altijd sluiten om verwondingen te voorkomen.

Laminaatsnijders vragen geen uitgebreid onderhoud, maar een juiste behandeling bevordert een lange levensduur.

Om het apparaat lang te kunnen gebruiken, moeten alle materiaalresten na het werk verwijderd worden.

Bovendien is een goede opslag van cruciaal belang voor een lange levensduur: laminaatsnijders moeten op een droge plaats bewaard worden, beschermd tegen de zon.

Het mes moet na elk gebruik op beschadiging gecontroleerd worden. Als het een snijmes is, moet het ook regelmatig met een vijl geslepen worden. Van tijd tot tijd kan ook het scharnier dat de hefboom met het blad verbindt, schoongemaakt en opnieuw ingeolied worden.

Welke andere materialen kan ik met een laminaatsnijder snijden?

Als je overweegt een laminaatsnijder te kopen, ben je misschien ook geïnteresseerd in de andere toepassingen van het apparaat. Je kunt er niet alleen laminaat mee snijden, maar ook andere materialen

  • Vinyl: Deze kunststof vloerbedekking is erg populair en wordt ook wel PVC genoemd. Hij wordt gekenmerkt door een lage prijs en toch grote robuustheid.
  • Kurk: Anders dan vinyl wordt kurk gemaakt van een natuurlijke grondstof. De vloerbedekking is geperst kurkgranulaat, dat zeer stabiel is en ook geschikt is als isolatie.
  • Afgewerkt parket: Deze soort vloerbedekking is een dunnere versie van parket. Gewoon parket is massief hout en daarom eerder ongeschikt voor een laminaatsnijder. Afgewerkt parket, daarentegen, is gemakkelijker te bewerken.
  • Linoleum: Dit slijtvaste materiaal is ook een populaire soort vloerbedekking en kan met een laminaatsnijder gesneden worden. Een voordeel van linoleum is de hygiënische werking.
  • Echt hout: Door zijn dunne houtbladeren is dit materiaal, ook bekend als fineerhout, gemakkelijk te bewerken. Het is geprepareerd om eruit te zien als hoogwaardig massief hout, maar de samenstelling is eerder minderwaardig.

In principe gelden echter de specificaties van de fabrikant. Alle machines zijn geschikt voor laminaat en vinyl. Of een laminaatfrees geschikt is voor alle andere genoemde vloerbedekkingen moet voor elk individueel geval nagegaan worden.

Samenvatting

Je kunt laminaat en diverse andere soorten vloerbedekking gemakkelijk en schoon snijden met een laminaatsnijder. Om ervoor te zorgen dat het apparaat harmonieert met de vloer die je gekozen hebt en optimaal aan je behoeften beantwoordt, moet het een aantal kenmerken hebben.

Boven alles zijn het materiaal, de maximale dikte en breedte van de snede en de soort snede doorslaggevend.

Het blad van de laminaatsnijder is ook belangrijk. Er wordt onderscheid gemaakt tussen apparaten met een snijmes en die met een pletmes, die verschillen in hanteerbaarheid en resultaat.

Hoewel er ook elektrische alternatieven zijn, is de laminaatsnijder een alleskunner onder de gereedschappen en biedt precieze sneden met gebruiksgemak.

Beeldbron: Rassameesritrakool / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies