Plastificadora en uso
Laatst bijgewerkt: 28-10-2019

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

21Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

83Verzamelde opmerkingen

Het verstrijken van de tijd is onverbiddelijk. Dat geldt niet alleen voor personen maar ook voor documenten! Papieren die we in een hoek van het kantoor of thuis hebben opgestapeld, zijn onderhevig aan verkleuring en aan vocht, waardoor ze op den duur vergaan. Hetzelfde geldt ook voor foto’s, kaarten en posters. De oplossing hiervoor is het lamineren, heb je daar ooit van gehoord?

Als je niet weet wat lamineren is, ben je hier aan het goede adres. In dit artikel leggen we je precies uit wat lamineerapparaten zijn en wat voor mogelijkheden ze geven om documenten te bewaren.
Belangrijk om te weten

 • Lamineerapparaten zijn elektrische apparaten die gebruikt worden om documenten, foto’s en andere materialen te beschermen tegen het vocht en stof.
 • Lamineerapparaten zorgen dus voor conservatie, maar wat zij doen is niet meer ongedaan te maken. Als je eenmaal iets hebt geplastificeerd, kun je niet meer terug naar de originele staat.
 • Er bestaan lamineerapparaten van verschillende afmetingen en ontwerpen al naar gelang de verschillende contexten waarvoor ze worden gebruikt. Ook verschillen ze in hun productiecapaciteit. Je moet apart lamineerhoezen kopen om de documenten te plastificeren.

Onze selectie: De beste lamineerapparaten op de markt

Of het nu op ons werk of in ons huis is, we worden omringt door belangrijke papieren. Bovendien hebben we, in dit digitale tijdperk, alleen de meest belangrijke foto’s afgedrukt. Lamineerapparaten kunnen daarom goed van pas komen, maar hoe kies je de beste? In het onderstaande overzicht hebben we de beste voor je op een rij gezet.

Het beste en voordeligste lamineerapparaat

Genie heeft een zeer voordelig lamineerapparaat op de markt gebracht met twee verwarmingsrollen die foto’s, documenten en andere papieren kan plastificeren. Dit apparaat is in staat om al je documenten te lamineren met een hoogstaande kwaliteit en ze te beschermen met een folie tussen de 80 en 120 mu. Het werkt met formaten tot DIN-A4.

Dit model van Genie is heel eenvoudig in het gebruik. Het heeft de beschikking over twee LED lampen om aan te geven of het aan het opwarmen is of klaar is voor gebruik. Bovendien heeft het een beschermingssysteem tegen oververhitting (dan slaat het namelijk automatisch af) en een systeem tegen het vastlopen van papier. Door het lamineren zijn al je documenten beschermd tegen vocht en vlekken.

Het beste A4 3-in-1 lamineerapparaat

Het lamineerapparaat van Blusmart is een uitstekende keus om aan al je behoeftes om documenten te plastificeren te voldoen. Het plastificeert, rondt de hoekjes af, snijdt, kortom het doet alles wat je wilt op het gebied van lamineren. Het apparaat wordt geleverd met 10 lamineerhoezen. Het heeft ongeveer 3 tot 4 minuten nodig om op te warmen en het werkt zowel warm als koud.

Je kunt een document van maximaal A4 formaat lamineren en een ABS systeem zorgt ervoor dat indien je document vastloopt, je dit op een eenvoudige manier kunt oplossen. Het werkt met lamineerhoezen van maximaal 160 micron. Tevens heeft het LED verlichting die aangeeft of het aan het opwarmen, klaar voor gebruik of uitgezet is. Het bijgeleverde snijapparaat heeft wel drie verschillende snij-opties.

Het beste A3 lamineerapparaat

Hoogwaardig lamineerapparaat die ook hoeken snijdt en afrondt. Dankzij het snelle opwarmingssysteem kun je na 3 tot 4 minuten aan de slag met lamineren. Het is geschikt voor maximaal A3 formaat en gebruik daarvoor lamineerhoezen met een dikte tussen de 3 en 5 mm. De LED verlichting geeft op elk moment de status van je lamineerapparaat aan.

De fabrikant geeft aan dat onjuist gebruik kan leiden tot papierophoping, maar gelukkig heeft het apparaat een functie waarbij het apparaat in dat geval automatisch afslaat. Het apparaat kan elke keer 30 minuten achter elkaar werken. Dit lamineerapparaat is een stevig apparaat, gemakkelijk in gebruik en gaat lang mee.

Shopgids: Alles wat je moet weten over lamineerapparaten

Het is niet eenvoudig om je te verdiepen in de wereld van de lamineerapparaten. Vaak hebben apparaten diverse functies en daarbij voldoet niet elk model aan de behoeftes die jij hebt. Daarom hebben we de volgende sectie voor jou geschreven. We gaan een aantal belangrijke vragen die over lamineerapparaten gesteld worden bij langs, zodat jij eenvoudig een goede keuze kunt maken.

Las plastificadoras son máquinas eléctricas que sirven para proteger, a través del calor, documentos, fotos u otro tipo de materiales.

Dankzij een lamineerapparaat kunnen je documenten langere tijd bewaard blijven.
(Bron: Alfred Hofer: 50290035/ 123rf.com)

Hoe werkt een lamineerapparaat?

Lamineerapparaten werken meestal met warmte. Als er een papier of een foto in het apparaat is geplaatst, wordt er druk op de warmterollen gezet. Het lamineerapparaat warmt dan op tot 60 tot 80 graden en het plastic van de lamineerhoezen wordt vloeibaar waardoor het plastic en het papier of de foto vrijwel geheel samen worden gevoegd. Op deze manier komt het papier of de foto gelamineerd uit het apparaat.

Matt FearonDirecteur van het bedrijf Genie

“De kantoorapparaten, van de kopieermachines en papierversnipperaars tot aan lamineerapparaten, lossen onophoudelijk de uitdagingen op die de werknemers op het kantoor tegenkomen.”

De lamineerhoezen zijn meestal iets groter dan het formaat van het papier dat moet worden gelamineerd. Daardoor wordt het papier helemaal bedekt en kan het papier goed worden afgesloten tijdens het lamineren. Let altijd goed op of het formaat van de lamineerhoezen groter is dan de dingen die je wilt lamineren, zodat er geen openingen aan de zijkant ontstaan.

Welke voordelen heeft een lamineerapparaat?

Het bewaren van documenten is zowel thuis als op het werk van belang. Als we documenten willen beschermen tegen veroudering of vlekken is het hebben van een lamineerapparaat iets dat ons geld en tijd bespaart. Bovendien is een lamineerapparaat ook handig voor andere dingen, denk bijvoorbeeld aan DIY projecten zoals het maken van je eigen kaartspelletje of memory.

Kun je het lamineren terugdraaien?

Helaas kun je lamineren niet terugdraaien. Het lamineren zorgt ervoor dat de gelamineerde documenten en foto’s bestand zijn tegen water, vlekken en allerlei andere dingen. Dat komt doordat de plastic lamineerhoezen eigenlijk samenvloeien met het document of foto. Daardoor is het niet mogelijk om dit weer terug te draaien. Je kunt wel een gelamineerd document knippen of snijden.

Aan de andere kant is dit onomkeerbare proces weer heel handig in bepaalde gevallen, je kunt bijvoorbeeld documenten moeilijk vervalsen als ze zijn gelamineerd. Tekst kan namelijk niet worden aangepast; er kan niets worden bijgeschreven of gewijzigd.

Hoe gebruik je een lamineerapparaat?

Lamineerapparaten zijn niet de meest veelvoorkomende apparaten in thuis en op kantoor, dus het is niet vreemd als je niet helemaal weet hoe je een lamineerapparaat moet gebruiken. Er zijn verschillende modellen en merken op de markt te vinden met net een andere manier van werken, maar over het algemeen volgen ze een aantal soortgelijke stappen, die we hieronder hebben beschreven.

 • Zet het lamineerapparaat aan en wacht tot het is opgewarmd. Over het algemeen gaat er een lichtje branden om aan te geven dat het apparaat is opgewarmd.
 • Stop het document, foto of ander materiaal dat je wilt lamineren in de lamineerhoezen of tussen de twee lamineervellen.
 • Stop al dit materiaal samen in het lamineerapparaat. Het is mogelijk dat je het even met je handen moet schikken zodat het goed door het apparaat gaat.
 • Druk op de knop om het lamineren te starten, sommige apparaten beginnen automatisch te lamineren zodra ze het materiaal detecteren.
 • Onderbreek het proces van lamineren niet als het eenmaal is begonnen.
 • Neem het materiaal weg als het uit de andere kant van het lamineerapparaat komt en is gelamineerd.
 • Als je wilt, kun je de zijkanten afronden of plastic dat te veel is afknippen of afsnijden.
 • Let goed op dat je je niet brandt, want het apparaat kan warm zijn.

Waar dienen de ABS hendels voor?

De afkorting ABS staat voor het Engelse Antilock Brake System en verwijst naar een remsysteem die een aantal lamineerapparaten hebben, voor het geval dat er papier vastloopt in het lamineerapparaat. Door de hendel te gebruiken, maak je het vastgelopen papier of de lamineerhoes los. Je kunt het papier er dan uithalen en als het papier of de hoes niet kapot is gegaan, kun je het opnieuw gebruiken.

Beginnen de lamineerapparaten meteen te werken?

Lamineerapparaten beginnen niet meteen te werken als je ze aanzet. Over het algemeen hebben ze een periode van opwarming nodig om te kunnen functioneren en lamineren. In deze fase is het belangrijk dat je oplet dat je je niet brandt aan het apparaat, aangezien de temperatuur van het apparaat oploopt.

Las plastificadoras ayudan, por lo tanto, a conservar documentos, y su trabajo es irreversible.

Een belangrijk aspect waar je rekening mee kunt houden is de dikte van de lamineerhoezen. (Bron: Antonio Guillem: 82118369/ 123rf.com)

Als het apparaat eenmaal is opgewarmd, iets wat normaal gesproken niet meer dan vier minuten duurt, is het lamineerapparaat klaar voor gebruik. Als je een document hebt geplastificeerd, raden we aan om een paar secondes te wachten voordat je aan een nieuw document begint. Veel modellen hebben een tijdje rust nodig na het lamineren van een aantal documenten.

Op welke technische specificaties moet je letten?

Laminaatapparaten zijn apparaten die op stroom werken. Om die reden verschillen de technische specificaties per model. Zoals altijd is het goed om te bedenken waarvoor je het lamineerapparaat precies gaat gebruiken. Als je dat weet, kun je op de volgende punten letten:

 • Voltage van het apparaat
 • Capaciteit van de warmterollen
 • Opwarmingstijd
 • Maximale breedte van het materiaal dat gelamineerd kan worden
 • Maximale dikte van het materiaal dat gelamineerd kan worden
 • Dikte van de lamineerhoezen
 • Maximale snelheid van het lamineren
 • Maximale tijd dat het apparaat achter elkaar kan lamineren

Hoe belangrijk zijn de lamineerhoezen?

Lamineerhoezen die je gebruikt voor het lamineren van materialen zijn erg belangrijk. De hoezen zorgen er namelijk voor dat de documenten goed worden beschermd en geconserveerd. De lamineerhoezen worden vaak in een pak verkocht en je krijgt meestal een pak lamineerhoezen als je een lamineerapparaat aanschaft. Het belangrijkste aspect om in je overweging mee te nemen is de dikte, die gemeten wordt in micron (micrometer oftewel mu). In de onderstaande tabel vind je hier meer informatie over.

Dikte van de hoezen Kenmerk Beschermingsniveaus Geschikte materialen
75 en 80 mu Erg flexibel Basis Documenten van papier, foto’s
100 mu Flexibel Gemiddeld Documenten, foto’s, kunstafdrukken
125 mu Semi flexibel Bovengemiddeld Diploma’s en certificaten
175 mu Semi onbuigzaam Premium Affiches/posters
250 mu Onbuigzaam Professioneel Affiches/ posters voor buiten

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je erover denkt om een lamineerapparaat aan te schaffen, omdat je eenvoudiger en handiger documenten en foto’s wilt bewaren en beschermen, twijfel je misschien over welk model je moet kiezen. We raden je aan om een aantal aspecten in gedachten te houden die belangrijk zijn om een goede keuze te maken. Hieronder gaan we een aantal belangrijke aspecten bij langs, zodat je het meest geschikte lamineerapparaat koopt.

 • Snelheid
 • Veiligheid
 • Systeem tegen vastlopen
 • Veelzijdigheid
 • Afmeting

Snelheid

Het gebruik van een lamineerapparaat zou ons geld maar ook tijd moeten besparen. Er bestaan modellen die er minuten over doen om een enkele pagina te lamineren, wat natuurlijk de productiesnelheid naar beneden brengt en je geduld op de proef stelt. Het is aan te raden om een apparaat te zoeken dat veel documenten achter elkaar kan lamineren en dat er maximaal twee minuten per document over doet.

Existen plastificadoras de distintos tamaños y diseños, según los contextos en los que son usadas.

Lamineerapparaten worden veel gebruikt in kantoren.
(Bron: Auttakorn Printragoon: 82806258/ 123rf.com)

Veiligheid

De meeste lamineerapparaten werken op elektriciteit en met het verwarmen van de plastic lamineerhoezen. Deze eigenschappen zijn zowel noodzakelijk om een mooi resultaat te halen als gevaarlijk. Vooral als er kinderen in de buurt zijn. Voordat je een model koopt, is het daarom aan te raden om te letten op de veiligheid van het lamineerapparaat. Je wilt oververhitting of verbranding natuurlijk vermijden.

Systeem tegen vastlopen

Als je het lamineerapparaat vaak gaat gebruiken is het goed mogelijk dat je tegen het typische probleem van vastlopend papier aan gaat lopen. Daarom is het erg handig als het lamineerapparaat beschikt over een anti-vastloopsysteem waardoor de kans op vastlopen sterk afneemt. Dat kan in de vorm van een stopknop zijn of dat het apparaat zelf afslaat. Waar het uiteindelijk om gaat is dat een technisch probleem je niet verhindert te werken.

Veelzijdigheid

Je weet nooit wat voor soort materiaal je in de toekomst wilt gaat lamineren. We raden het daarom aan om als het mogelijk is te kiezen voor een model dat zowel papieren als foto’s kan lamineren. Ook is het handig om verschillende formaten te kunnen lamineren en bijvoorbeeld niet alleen A4 formaat. Bovendien kun je kijken of het lamineerapparaat ook verschillende diktes papier aankan.

Afmeting

Het lijkt een klein detail, maar dat is niet zo. We worden inmiddels omringt door kantoorapparaten, zoals een printer, scanner of een kopieermachine. Als we dan nog een apparaat kopen die ook ruimte inneemt, lopen we het risico dat het ons in de weg gaat staan. Gelukkig zijn er vandaag de dag veel modellen op de markt die een compact en lichtgewicht ontwerp hebben.

Samenvatting

Lamineerapparaten worden gebruikt om documenten te conserveren en beschermen tegen vocht, stof, vlekken en de typische veroudering die optreed bij papier. Ze werken op elektriciteit en met lamineerhoezen waarin, op een eenvoudige manier, papieren, foto’s, afbeeldingen of kaarten kunnen worden gestopt om te lamineren.

Deze apparaten helpen ons tijd en geld te besparen. Je moet wel opletten bij het gebruik ervan, veelal wordt er namelijk gebruik gemaakt van warmte voor het lamineren. Over het algemeen hebben ze een systeem tegen het vastlopen, om problemen bij het lamineren te voorkomen.

Als je dit een interessant artikel vond, deel het dan met je bekenden, zoals bijvoorbeeld op social media. Je kunt natuurlijk ook een commentaar achterlaten.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Alfred Hofer: 50290033/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Thobias Eggers Cameraman & gadgetfan
Na lange tijd heeft Thobias zijn droom gerealiseerd om zijn eigen thuisbioscoop samen te stellen. Door zijn beroep als cameraman weet hij veel van elektronica. Ook adviseert hij regelmatig vrienden en familie en schrijft hij over zijn technische hobby.