Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

29Onderzochte producten

65Bestede uren

35Beoordeelde onderzoeken

187Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote langlauf ski test 2023. Hier stellen we alle langlaufski’s voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste langlaufski voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarop je moet letten als je langlaufski’s koopt.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Er zijn verschillende stijlen van langlaufen, zoals skaten, nordic crusing en, natuurlijk, de klassieke stijl.
 • Elke stijl heeft een verschillende moeilijkheidsgraad. Nordic crusing, bijvoorbeeld, is meer geschikt voor beginners dan schaatsen, omdat het een langzamere en meer ontspannen stijl is.
 • De ski moet altijd aangepast zijn aan de stijl van het langlaufen en de fysieke kenmerken van de skiër (lengte, gewicht en atletischheid). Hetzelfde geldt voor de binding en de laars, die perfect moeten passen.

Langlaufen: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je langlaufen koopt

Wat zijn langlaufen en waarom zou je langlaufen?

Langlaufski’s zijn, zoals de naam al zegt, de ski’s die je gebruikt om te langlaufen. Er zijn verschillende soorten langlaufski’s, elk aangepast aan de verschillende technieken van het langlaufen. In tegenstelling tot gewone ski’s zijn ze meestal smaller, langer en aanzienlijk lichter.

Langlaufski’s zijn smal en lang. Ze zijn ook perfect voor “sneeuwwandelen”, dat sport en natuurbeleving combineert. (Beeldbron: pixabay.com / skeeze)

Dit komt omdat de loper de kinetische energie uit zijn eigen fysieke kracht moet halen en niet de helling van een berg heeft om hem of haar te helpen. Daardoor wordt er minder kracht op de ski uitgeoefend, wat de lichtgewicht constructie mogelijk maakt.

Welke langlaufen is geschikt voor beginners?

Nordic cruiser ski’s of Nowax ski’s in de klassieke stijl zijn het meest geschikt voor beginners. Beide zijn niet te wasachtig en kunnen snel beheerst worden. Cruiser ski’s zijn breed en kort, dus gemakkelijk te skiën en te sturen. Ze maken een soepele en comfortabele rit zonder veel inspanning mogelijk en zijn daarom het meest geschikt voor beginners, maar ook voor ouderen.

Model Vorm Voor wie?
Wasski De vorm van de wasski is lang en smal. Het heeft geen schubben. De onderkant is glad en gewaxt De wax ski is de beste optie voor ambitieuze, sportieve en ervaren skiërs. Vaak wordt de wax ski gebruikt bij skiwedstrijden.
Nowax ski De Nowax ski heeft een kleine doorsnede die een zekere mate van techniek en ervaring vereist De Nowax ski is niet geschikt voor beginners of beginnelingen. Bovendien is het meer bedoeld voor skiwandelaars.

De Nowax – Classic ski’s zijn bedoeld voor sportievere beginners. Deze ski’s kunnen ook een uitdaging zijn voor ambitieuze beginners. Maar met de juiste motivatie zou zelfs deze groep atleten het al gauw goed kunnen doen met deze ski’s.

Hoe kun je de lengte van een langlaufen berekenen?

De lengte van de ski’s hangt af van drie belangrijke factoren:

 • Toegepaste techniek
 • Toepassingsgebied
 • Gewicht van de skiër

De klassieke langlaufski moet ongeveer 20 centimeter zijn, de Nordic cruiser ongeveer 15 centimeter en de skating ski ongeveer 10 centimeter langer dan je eigen lichaamslengte.

Type langlaufski Skilengte
Klassieke skilengte Lichaamslengte + 20 cm
Skateskilengte Lichaamslengte + 10 cm
Cruiser skilengte Lichaamslengte + 15 cm

Boven een bepaald gewicht kan de spanning van een ski alleen onderscheiden worden aan de hand van de lengte. Vervolgens moet ook het gewicht als factor meegeteld worden.

Gewicht Skilengte
Zwaarder Skilengte + 5 cm
Normaal Skilengte + 0 cm
Licht Skilengte – 5 cm

Tenslotte moet rekening gehouden worden met het gebruiksgebied:

Gebruiksgebied Skilengte
Wedstrijdski + 5 cm
Allround ski + 0 cm

Voorbeeld: Voor een klassieke ski heeft een 180 cm lange loper met een normaal gewicht in het all-round gebied een 2 m lange ski nodig (180 cm + 20 cm +0 cm + cm = 200 cm)

Wat is de breedte van een langlaufen bij benadering?

De breedte van een langlaufski hangt helemaal af van de fabrikant, de soort ski en de toepassing. De breedste ski is de Nordic Cruiser. Hij kan tussen 45 en 55 millimeter breed zijn. De klassieke langlaufski staat in het midden. De breedte meet meestal tussen de 44 en 45 millimeter, maar kan soms tot 47 millimeter breed zijn. De smalste ski is de schaatsski. Hij is ongeveer 41 tot 43 millimeter breed.

Welke hardheid moet mijn langlaufen hebben?

Fabrikanten geven hun modellen vaak verschillende graden van hardheid. Je vindt termen als “zacht”, “middel”, “stijf” of er worden gewichtsklassen gegeven. Deze hardheidsgraden zijn een goede manier om een voorlopige keuze te maken en ze dan speciaal te laten meten.

Maar als je thuis of in de buurt geen meetinstrument hebt, moet je in geval van twijfel de stijvere ski kiezen, want de spanning zal in de loop van het skiën meegeven. Vooral atletische skiërs kunnen stijve ski’s aan. Beginners kunnen het beste gaan voor een medium of soft.

Hoe lang moeten langlaufstokken zijn?

De lengte van de paal hangt af van de soort techniek. Schaatsstokken moeten ongeveer 10 centimeter langer zijn dan klassieke of cruising stokken. Om een individuele poollengte te vinden, moet je met deze formule rekenen: Lichaamslengte (in cm) x 0.84 = klassieke/cruiserstok lengte Lichaamslengte (in cm) x 0.89 = schaatsstoklengte Voor klassiek of cruisend langlaufen moet de stok tot aan de schouders reiken als hij in de sneeuw vastzit.

Voor schaatsen kunnen de stokken al op kinhoogte staan. In tegenstelling tot gewone skistokken zijn die van langlaufen vrij hoog. Deze lengte is echter nodig, want de stokken dragen in belangrijke mate bij aan de voortbeweging van de skiër. Toch is het belangrijk op te merken dat in winkels meestal moet worden afgerond, want de lengte is niet altijd tot op de millimeter nauwkeurig. Een hobbysporter moet de stokken afronden, terwijl een prof langere stokken kan gebruiken.

Welke langlaufbinding is geschikt voor mij?

Er zijn twee soorten langlaufbindingen:

 • SNS systeem
 • NNN systeem

Beide bindsystemen zijn van hoge kwaliteit, maar zijn geschikt voor verschillende laarzenfabrikanten. Ze verschillen nauwelijks in hun niveau, alleen de techniek is anders. De SNS geeft de skiër het gevoel dat zijn voet dichter bij de ski staat, omdat de binding onder het voorste derde deel van de laars zit. Hierdoor voelt de voetafrol ook natuurlijker aan. Het NNN systeem heeft een bredere bodemplaat en geeft daardoor meer stabiliteit en een betere krachtoverbrenging. Het is daarom het meest geschikt voor beginners en professionals.

Welke langlaufschoen past bij mij?

De laars moet vooral één ding hebben: de perfecte pasvorm. Vaak past het maar bij een van de twee soorten bindingen en wordt het dus bepaald door de keuze van de binding, of omgekeerd. Maar de keuze van de laars wordt vooral bepaald door het soort langlaufen. Er zijn drie soorten langlauflaarzen:

 • Schaatsschoen
 • Klassieke laars
 • Gemengde laars

De schaatsschoen heeft een hogere constructie en extra gewrichtsmanchet voor meer zijdelingse steun. De zool is torsiestijf. Het doel is een sterke voetafdruk te geven over de hele voet.

De laars is minstens zo belangrijk als de langlaufski zelf. Het moet de perfecte pasvorm hebben, zodat ook lange tochten verdragen kunnen worden. (Beeldbron: pixabay.com / pixel2013)

De klassieke laars is zachter gebouwd dan de schaatsschoen, zodat voorwaarts en achterwaarts bewegen gemakkelijker gaat. De zool is ook soepeler en maakt een natuurlijker afrol mogelijk. Klassieke schoenen zijn ook niet zo hoog gebouwd als schaatsschoenen. Als je niet een van de twee soorten schoenen kunt of wilt kiezen, is er een alternatief: de combinatieschoen. Ze zijn, om zo te zeggen, de middenweg van de twee schoensoorten.

Hoeveel kosten langlaufen?

Langlaufski’s zijn er in alle prijsklassen – van minder dan 80 euro tot meer dan 300 euro. Klassieke langlaufski’s zijn verkrijgbaar voor slechts 60 euro. De gemiddelde prijs voor een goede ski is ongeveer 100 tot 170 euro. De duurste klassieke ski’s kunnen tot 600 euro kosten. De minimumprijs voor Nordic Cruiser ski’s is iets hoger dan die voor klassieke ski’s. De goedkoopste cruiser ski’s kosten ongeveer 80 euro. Gemiddeld is de prijs tussen 150 en 170 euro. De duurste ski’s zijn echter niet zo duur als de klassieke of schaatsski’s. Ze hebben een maximumprijs van ongeveer 250 euro. Schaats ski’s zijn de duurste van de langlauf ski’s. Ze beginnen bij ongeveer 100 euro. Gemiddeld kosten ze echter 170 tot 250 euro. De duurste schaatsski’s – net als de klassieke ski’s – kunnen tot 600 euro kosten.

Hier zijn de prijzen alleen voor de langlaufski’s. Als je bindingen, laarzen en ski’s in één wilt, moet je een set kopen.

Hoe lang gaan langlaufen mee?

Het is moeilijk te zeggen hoe lang lang langlaufski’s meegaan. Afhankelijk van hoe vaak je ze gebruikt, waar je skiet (geprepareerde piste, diepe sneeuw of zelfs over stenen) en hoe je ze onderhoudt, kan de levensduur van de ski’s verlengd of verkort worden.

Goed behandelde ski’s kunnen 5 tot 7 jaar meegaan – zelfs als je ze veel gebruikt. Maar als je over stenen skiet en ze helemaal niet verzorgt, kunnen ze al na een paar jaar onbruikbaar worden.

Besluit: Welke soorten langlaufen zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen drie verschillende soorten langlaufski’s:

 • Nordic Cruiser Ski
 • Klassiek Ski
 • Schaats Ski

Afhankelijk van of je een beginner bent, een ervaren loper of een volleerde prof – bij elke loper past een ander soort ski. Het soort lopen verandert tegelijk met het soort langlaufen. In het volgende gedeelte willen we je helpen het soort ski te vinden dat perfect bij je past. Om dit te doen laten we je kennis maken met de drie meest voorkomende soorten langlaufski’s en wegen we de voor- en nadelen van elk af.

Het maakt niet uit of je lange afstanden wilt afleggen of snelheid wilt maken op korte hellingen, de juiste ski moet je altijd bij je hebben. De keuze van ski’s is even individueel als de skiërs zelf. (Beeldbron: pixabay.com / adege)

Wat onderscheidt een Nordic Cruiser langlaufen en wat zijn de voor- en nadelen?

Nordic Cruising is een nieuwere, zachtere vorm van langlaufen en kan buiten en binnen de langlaufloipe beoefend worden. Het is aan te bevelen voor beginners en mensen die zich niet tot het uiterste willen inspannen. Bij het cruisen ligt de nadruk meer op zachte bewegingen dan op lichamelijke inspanning.

Het verschil tussen klassiek langlaufen en nordic cruising is beslist de ski. De ski is breder, korter en daardoor stabieler. Dit is een belangrijk voordeel, want je kunt ook gemakkelijk en veilig skiën in open en ongespoord terrein. Ze zijn ook zwaarder dan alle andere langlaufski’s en sporen daardoor beter.

Voordelen
 • Goed voor beginners en ouderen
 • Risico op verwondingen gering
 • Zeer stabiel
 • Gemakkelijk te skiën op open terrein
 • Gemakkelijk te sturen
Nadelen
 • Hoge wrijving
 • Niet geschikt voor lange tochten
 • Weinig lichamelijk inspannend

De wrijving is echter veel groter dan die van klassieke langlaufski’s. Dit kan een negatief effect hebben, vooral op langere tochten. In open terrein kan dit echter een groot voordeel zijn. Beginners hebben veel baat bij Nordic Cruiser ski’s, omdat ze vrij gemakkelijk te besturen zijn. De ski is daarom ook geschikt voor oudere mensen of beginners met lichte lichamelijke problemen.

Door de lichte en zachte eisen die aan het lichaam gesteld worden, is het risico op verwondingen ook heel gering. Wat onderscheidt een klassieke ski en wat zijn de voor- en nadelen ervan? Klassieke langlaufski’s zijn ontworpen voor het skiën op loipes (= twee evenwijdige, geprefabriceerde sporen). De klassieke ski is geschikt voor ambitieuze beginners, getrainde recreatieve sporters, maar ook voor experts.

De sportieve inspanning is wat hoger bij klassiek langlaufen. Klassieke langlaufski’s zijn vaak heel smal en licht gebouwd. Dit is om ze zo snel mogelijk te maken. De klassieke ski is het meest verbreid onder langlaufers en wordt ook als wedstrijdski gebruikt. Je hoeft het dus niet rustig aan te doen met deze ski, want je kunt er heel effectief mee trainen.

Voordelen
 • Effectieve training mogelijk
 • Sneller dan cruisers
 • Zeer licht gebouwd
Nadelen
 • Niet geschikt voor volledige beginners
 • Waxen moet met wax ski’s

De klassieke langlaufski wordt onderverdeeld in twee subcategorieën:

 • Was Ski
 • Nowax ski

Voor ambitieuze, atletische en ervaren skiërs is de wax ski zeker de betere optie. Hij is niet alleen lang en smal, maar heeft ook geen schubben, maar gladde, gewaxte ski’s. In de meeste gevallen wordt de wax ski gebruikt om te racen. Het enige nadeel is het waxen van de ski’s. Het is heel moeilijk om dit professioneel te doen.

De Nowax ski is meer geschikt voor skiwandelaars. Enerzijds bespaar je waxen door de vlokken op de ski, anderzijds ben je met deze langlaufski ook sportief bezig. Maar pas op: de Nowax ski vereist ook een zekere mate van techniek en ervaring, want door de smalle doorsnede lopen ze gemakkelijk uit de rails.

Ze zijn ook niet voor beginners in open terrein, want zelfs geoefende skiërs hebben daar moeite om ze onder de knie te krijgen. Als je toch een Nowax ski wilt, moet je je zeker inschrijven voor een cursus om de juiste glijd- en traptechniek te leren.

Wat onderscheidt een schaatsski en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Skaten is de snelste discipline in het langlaufen en vergelijkbaar met inline skaten. Voor velen is het de meest veeleisende vorm van skiën. Dit soort langlaufski’s is alleen aan te bevelen voor echt fitte en atletische skiërs, want van een ontspannen afdaling blijft niet veel over.

Schaats ski’s zijn smal en kort en bereiken hoge snelheden dankzij de schaatstechniek. Schaats ski’s hebben een heel glad oppervlak – zonder schilfers en klimhulp. Daarom is het niet mogelijk om in een klassieke stijl te skiën. Je hebt geprepareerde pistes nodig om te schaatsen, want skiën in zachte sneeuw is voor de meeste skiërs uiterst moeilijk en onmogelijk.

Voordelen
 • Zeer snel rijden mogelijk
 • Oefent bovenlichaam en uithoudingsvermogen het best
 • Aanbevolen voor ervaren sporters
Nadelen
 • Risico op verwondingen veel groter
 • Kan niet op open terrein geskied worden
 • Niet geschikt voor beginners

Om te schaatsen moet je dus heel atletisch zijn en willen zijn. Het heeft enkele positieve argumenten, want schaatsen traint het bovenlichaam en het uithoudingsvermogen beter dan andere vormen van langlaufen, bijvoorbeeld. Maar je moet ook bereid zijn tijd te investeren.

Bij het langlaufen kun je niet zonder de juiste techniek. Daarom moet je meteen in het begin een cursus volgen om het te leren. Ook waxen is belangrijk. Hoewel het waxen van schaatsski’s niet zo ingewikkeld is als het waxen van klassieke modellen, is het toch vrij tijdrovend.

Wetenswaardigheden over langlaufen

Waarom hebben langlaufen geen stalen kanten?

Bij langlaufen skiën de skiërs met lage snelheid op bestaande loipes. Daarom hoeven de ski’s niet te kunnen draaien en kunnen ze langer gebouwd worden. Ze hoeven ook niet getailleerd te worden en hebben geen stalen randen. Dit houdt de baan smal en vermindert zo de wrijving.

Wist je dat langlaufski’s al in de prehistorie bestonden? Daar werden ze vooral gebruikt om te voorkomen dat mensen tijdens het jagen in de sneeuw wegzakten.

Hoe berg je langlaufen op?

Langlaufski’s moeten zowel in de zomer als in de winter altijd goed opgeborgen worden. Hier zijn een paar tips om je ski’s op te bergen: In de zomer moeten de ski’s goed in de was gezet worden en in een beschermde ruimte opgeborgen worden. Het maakt niet uit of de ski staat of ligt.

Het belangrijkste is dat hij niet tegen een ruwe muur gedrukt wordt. Je moet de ski’s ook niet samenbinden. Het is beter ze losjes te laten leunen om ze te laten ademen. Het zou ook nuttig zijn de binding licht in te vetten om ze tegen zout en vocht te beschermen.

Christian SimonlehnerChef-Einkäufer bei Ski Willy
Er is maar één recept om je langlaufski’s zo lang mogelijk in goede conditie te houden. De maatregel is waxen, waarbij dit bij race ski’s nog intensiever moet gebeuren dan bij gewone langlaufski’s. Na drie jaar kun je de ski’s vervangen omdat de kanten rond worden. (Bron: www.sportaktiv.com)

In de winter mogen ski’s bijvoorbeeld nooit zomaar buiten tegen het huis geleund worden. In plaats daarvan kun je de ski’s beter in een licht verwarmde ruimte opbergen. Dit vergemakkelijkt ook het waxen, dat beschermt tegen uitdrogen (natuurlijk alleen voor wax ski’s).

Hoe wax je langlaufen?

Aanbrengen van was

Neem eerst het wasstaafje en houd het tegen de hete onderkant van een strijkijzer en laat de was op de ondergrond druppelen. Belangrijk: Probeer de was gelijkmatig aan te brengen.

Strijken in de was

Het ijzer wordt dan met gelijkmatige druk over het oppervlak van de skibodem geduwd. Het moet gemakkelijk glijden. Is dit niet het geval, breng dan meer was aan.

Maak de zijranden schoon en verwijder was

Laat de ski’s een beetje afkoelen. Maak daarna de randen schoon met een schraper (op de Nordic Cruiser ook de middelste groef). Na ongeveer een uur verwijder je de basis in de looprichting met behulp van een Plexi mesje.

Uitborstelen van de basisstructuur

Borstel dan de basisstructuur uit met een koperen borstel – steeds in de looprichting. Borstel tenslotte de basis nogmaals met een polijstkwast.

Hoe vaak en wanneer moeten langlaufen gewaxt worden?

Om de langlaufski snel en goed op een loipe te laten lopen, moet hij regelmatig gewaxt worden. Hoe vaak precies hangt af van de opslag en de gebruiksfrequentie. Een goede richtlijn is: Uiterlijk als de onderkant van de ski een grijze patina krijgt, moet je de ski waxen.

Tips voor beginnende langlaufers

Twee aspecten die nog niet behandeld zijn, maar vooral belangrijk zijn voor beginners maar ook hobby-skiërs, zijn de juiste kleding en het in acht nemen van de langlaufregels. Iedereen weet dat je zweet als je sport, en soms niet zo’n klein beetje ook. Voor langlaufers is het ui-principe de weg naar succes. Ademend sportondergoed ligt direct op de huid. Dit transporteert vocht weg van het lichaam. Daaroverheen komt een longsleeve, een skibroek en een winddicht jack.

Als je het snel koud krijgt, is een dun donsjack aan te bevelen. Met skibril en anti-slip skihandschoenen ben je perfect uitgerust voor zonnige maar ook koude dagen. Voor je eigen veiligheid is een skihelm aan te bevelen om je hoofd te beschermen tegen verwondingen bij een val. De 10 langlaufregels zijn onontkoombaar voor elke skiër en elke beginnende langlaufer zou ze minstens een keer bekeken moeten hebben:

 1. Houd rekening met andere skiërs
 2. Respecteer de markeringen en borden en ook de rijrichting
 3. Op dubbele en meervoudige banen moet je altijd in de rechterbaan schaatsen
 4. Inhalen is zowel rechts als links toegestaan. Degene die ingehaald wordt moet voorrang verlenen
 5. Als er tegemoetkomend verkeer is, ga dan uit de weg naar rechts
 6. Als je inhaalt of ingehaald wordt, let dan op je stokken – houd ze dicht bij je lichaam
 7. Pas je snelheid aan de omstandigheden op de baan en aan je persoonlijke mogelijkheden aan
 8. Houd het spoor vrij. Bij een breuk of een val maak je de baan vrij
 9. Bij een ongeval is iedereen verplicht te helpen
 10. Getuigen en mensen die bij ongevallen betrokken zijn moeten hun persoonlijke gegevens geven

Afbeelding bron: pixabay.com / JerzyGorecki

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies