Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

65Bestede uren

25Beoordeelde onderzoeken

139Verzamelde opmerkingen

Zoek je een manier om nauwkeurige afstanden over grote afstanden te meten? Dan moet je meer te weten komen over laser afstandvinders. Met dit apparaat kun je afstanden meten zonder fouten. Veel bezitters van deze praktische laserafstandsmeters willen niet meer zonder. Maar op welke criteria moet je letten als je een laser afstandsmeter koopt, en welke modellen zijn er beschikbaar?

In onze laserafstandsmeter test 2023 stellen we de beste en handigste toestellen uit verschillende categorieën voor. We geven je ook belangrijke informatie over hoe ze werken en handige tips over hoe je ze kunt gebruiken. Of je nu een bouwlaser of een afstandsmeter zoekt, je vindt hier de beste laser afstandsmeter op de markt.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een van de belangrijkste functies van een laser afstandsmeter is het snel en gemakkelijk meten van afstanden.
 • Afhankelijk van het model kan de lasermeter nog andere functies hebben: De meeste elektrische meetinstrumenten kunnen zelfstandig oppervlakten en volumes berekenen.
 • Je kunt afstandsmeters voor verschillende toepassingen gebruiken. Je moet er echter wel voor zorgen dat je product de juiste eigenschappen heeft als je het voor bepaalde toepassingen nodig hebt.

Laser afstandsmeter: Onze selectie

Hanmatek Laser Afstandsmeter

Het grote LCD-scherm met achtergrondverlichting en de mute-instelling zorgen voor een duidelijke weergave en gebruiksgemak, zelfs in donkere omstandigheden en stille omgevingen zoals bibliotheken en klaslokalen. De HANMATEK Laser Afstandsmeter heeft diverse meetfuncties zoals oppervlakte, afstand, lengte, volume, continue meting en Pythagoras-methode met drie punten. Daarnaast kunt u optellen, aftrekken en profiteren van een lage batterij-indicator, 30 groepen datageheugen en automatische uitschakeling na 150 seconden zonder bediening.

Bosch Home And Garden Laser Afstandsmeter

De connectiviteit met de Bosch MeasureOn-app verrijkt uw meetervaring nog verder. Met deze app brengt u met gemak de gemeten gegevens over en voegt u foto’s toe aan uw projecten. Ook kunt u plattegronden of afzonderlijke vertrekken tekenen, notities toevoegen, metingen overbrengen via Bluetooth en alles op één plek bewaren en beheren. Kies voor de Bosch Home and Garden PLR 30 C laser afstandsmeter en ontdek het ultieme meetgemak voor al uw doe-het-zelf projecten en nog veel meer.

Noyafa Laser Afstandsmeter

Ervaar de helderheid van de klasse 2, <1 mW hoge-zichtbaarheidslaser die een rood lijn projecteert om u te helpen bij uw afstandsmetingen. Met een nauwkeurigheid van ±1,5 mm zorgt de NOYAFA laser afstandsmeter, aangedreven door 3AAA-batterijen (niet inbegrepen), voor een laag energieverbruik en een langere levensduur van de batterij. Een ideale keuze voor het plaatsen van tegels, installeren van foto's, deuren, ramen, meubelcarpentry, behangen en nog veel meer. [/kb_productlist] [gcm_sp]

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een laserafstandsmeter koopt

Waarom zou je een elektronische afstandsmeter gebruiken (in tegenstelling tot een duimstok, enz.)?

Laser afstandsmeters hebben ten opzichte van de gewone duimstok of meetlint het voordeel dat je er langere afstanden mee kunt meten. De meeste toestellen meten alleen afstanden van 5 meter of meer, maar voorbij deze afstand is het veel gemakkelijker om de afstand met een laser te meten dan met een duimstok of meetlint.

Natuurlijk kun je ook een duimstok gebruiken om een kamer te meten en die gewoon een aantal keren toepassen, maar dit verhoogt de foutmarge bij het aflezen van het resultaat.

De voordelen van een optische afstandsmeter boven andere hulpmiddelen zoals duimstokken of meetlint zijn dus duidelijk

 • Preciezere en snellere afstandsmeting
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Compact en handig

Hoe werkt een lasermeter?

Optische afstandsmeters gebruiken de time-of-flight methode om afstanden te bepalen.

Bij dit proces wordt de laserstraal uitgezonden en, zodra hij weerstand ontmoet, weer teruggekaatst. Deze laser kan zo zwak zijn dat je alleen een stipje ziet op het voorwerp dat je raakt, maar bij de meeste bouwlasers zie je een lijn tussen het apparaat en het voorwerp. Het meetapparaat meet nu de tijd die de laser nodig heeft om naar het doelpunt te komen en terug naar het apparaat en bepaalt zo de afstand.

Wist je dat de afmetingen van heel oude huizen in de loop der jaren met enkele centimeters kunnen veranderen?

Daarom kloppen de oude plattegronden van de huizen meestal niet meer. Met een laser afstandsmeter kun je echter in een paar uur een heel huis opnieuw opmeten, met een beetje oefening vooraf.

Hoeveel kost een optische afstandsmeter?

Afhankelijk van de soort laserafstandsmeter waarmee je wilt werken, kosten de apparaten verschillende bedragen.

Bouwlasers in het bijzonder variëren in kosten van 100 euro tot meer dan 1.000 euro, afhankelijk van of je met een professioneel apparaat wilt werken of niet. In het algemeen begint de prijs van laser afstandsmeters bij ongeveer 30 euro, maar zelfs hier kunnen de prijzen voor professionele toestellen al in het drie-cijferige bereik liggen.

Voor een beter overzicht worden hieronder enkele toestellen voorgesteld, zodat het verband tussen de prijs en het bereik van het toestel duidelijker wordt.

Type Bereik Prijs
Silverline Digitale Bereikmeter 15 m 14,99 Euro
Bosch GLM 30 30 m 49,95 Euro
Stanley FatMax TLM 165 60 m 79,50 Euro
Bosch GLM 250 VF Professional 200 m 219,00 Euro
Leica Rangemaster CRF 2000-B 1825 m 611,00 Euro

Waar kun je een lasermeetapparaat kopen?

Optische afstandsmeters zijn verkrijgbaar in de meeste bouwmarkten, zoals Bauhaus en Hornbach, maar je kunt ze ook op het Internet bestellen.

Als je je apparaat via het internet koopt, heb je natuurlijk het voordeel dat je mogelijk een lagere prijs aangeboden krijgt en dus geld kunt besparen in vergelijking met bouwmarkten en rechtstreeks bestellen bij de dealer.

Kan ik een laser afstandsmeter huren?

Omdat optische afstandsmeters vaak te duur zijn voor eenmalig gebruik, bieden veel doe-het-zelf winkels en bedrijven de producten te huur aan.

Afhankelijk van welk meetapparaat je huurt, zijn de huurkosten hoger. Zo zijn bouwlasers in het algemeen duurder dan eenvoudige lasermeters.

Welke alternatieven zijn er voor de laser afstandsmeter?

Je kunt de volgende alternatieven gebruiken in plaats van de laserafstandsmeter:

Art Beschrijving
Meetlint Zijn van 1 meter tot 20 meter lang. Zijn of gewoon opgerold of zitten in een plastic etui.
Meetwiel Ze wegen meestal meer dan de andere toestellen. Ze kunnen gebruikt worden om afstanden tot enkele honderden meters te meten.
Vouwrule Ze zijn gemaakt van hout, metaal of kunststof. Ze kunnen gebruikt worden om afstanden van 1 meter tot 6 meter te meten.

In de wegenbouw wordt vaak een meetwiel gebruikt om de te meten afstand te meten met behulp van de omwentelingen van het wiel.

Het meetwiel kan echter alleen de afstand meten als het wiel voortdurend ronddraait. Daarom zijn de toestellen zo zwaar gebouwd dat ze, als ze bijvoorbeeld over een weg gedraaid worden, niet over eventuele hobbels stuiteren. Vergeleken met een optische afstandsmeter zijn ze echter relatief onnauwkeurig, maar dit maakt ze bijzonder geschikt voor lange afstanden.

Een ander alternatief voor een elektrische afstandsmeter zijn vouwregels, maar ook hier wegen de nadelen zwaarder dan de voordelen.

De meeste ambachtslieden bezitten een duimstok, en inderdaad is dit het bekendste middel om kamers op te meten. Maar door hun beperkte lengte, zoals hierboven uitgelegd, moeten ze verschillende keren gebruikt worden om grotere afstanden te meten, waardoor onnauwkeurigheden kunnen insluipen.

Besluit: Welke soorten laserafstandsmeters zijn er en welke is geschikt voor jou?

Afhankelijk van het toepassingsgebied verschillen afstandsmeters, dus je moet goed nadenken over welke producten je gebruikt. De apparaten kunnen ruwweg in twee categorieën verdeeld worden

 • Bouwlaser
 • Rangefinder

“Bouwlasers” omvatten alle toestellen die in de bouwnijverheid gebruikt worden en die behalve afstandsmeting ook andere functies vervullen. Afstandsmeters” zijn vooral nodig voor landmetingen, zoals bijvoorbeeld bij golfen gedaan wordt.

Overhet algemeen zijn bijna alle afstandsmeters in de eerste plaats ontworpen voor hand- en doe-het-zelvers. Je kunt de meeste afstandsmeters echter ook voor andere toepassingen gebruiken, zoals golfen of jagen.

Om een meer gedetailleerd overzicht van de verschillende producten te krijgen, worden ze in de categorieën onderscheiden naar hun respectieve toepassingsgebied.

Hoe werkt een bouwlaser en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Behalve voor het meten van oppervlakken worden bouwlasers ook vaak gebruikt voor uitlijnen – de toestellen kunnen afstanden meten en verschillen alleen van elkaar in het aspect van welke voorwerpen er het best mee uitgelijnd kunnen worden.

De producten voor de bouwnijverheid zijn zeer robuust en nauwkeurig gebouwd, zodat ze op bouwterreinen gebruikt kunnen worden.

Voordelen
 • Uitlijnen mogelijk maken
 • Snel en nauwkeurig ruimten opmeten
Nadelen
 • Duur in aanschaf
 • Vaak erg compact en log

De meest voorkomende bouwlasers die je vindt zijn roterende, kruis- en puntlasers.

Roterende lasers roteren een laserstraal in een hoek van 360° en kunnen zo oppervlakken uiterst nauwkeurig meten. De lijnen die de roterende lasers uitzenden maken het mogelijk heel nauwkeurig uit te lijnen, zoals hoeken, dakhellingen en uitlijningen.

Kruislijnlasers of kruislasers zenden lasers uit in de vorm van een kruis, wat ze handig maakt bij het uitlijnen van gereedschap. Ze worden het meest gebruikt door tegelzetters en stoffeerders.

Met puntlasers zie je, zoals de naam al zegt, alleen een punt op het gerichte voorwerp en geen lijn tussen het apparaat en het voorwerp. Je kunt een puntlaser gebruiken om deuren en ramen uit te lijnen.

Laser Entfernungsmesser

Met behulp van laser afstandsmeters kunnen afstanden veel preciezer gemeten worden dan met mechanische meetlatten. (Foto: Bru-nO / pixabay.com)

Wat is een afstandsmeter en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Afstandsmeters verschillen van bouwlasers in die zin dat ze niet gebruikt worden om uit te lijnen, maar alleen om afstand te meten.

De meest gebruikelijke toepassingen voor afstandsmeters zijn golf en jacht.

Laserafstandsmeters worden bij de jacht vooral gebruikt om het gebied van mogelijke wildschade te berekenen en om het aantal gemiste schoten te verminderen door de afstand tussen het wild en de jager te meten.

Voordelen
 • Kleiner en handiger dan bouwlasers
 • Goedkoper dan bouwlasers
 • Sommige toestellen (vooral die voor de jacht) zijn waterbeschermd en kunnen ook bij schemer gebruikt worden
Nadelen
 • Golfers moeten op bepaalde richtlijnen letten om hun toestel bij toernooien te mogen gebruiken

Omdat deze toestellen bij weer en wind gebruikt worden, moeten ze niet alleen waterbeschermd zijn, maar ook bij schemer bruikbaar zijn, en zo stil mogelijk werken om het wild niet te laten schrikken. Een rubberen coating op de handgreep is ideaal, zodat de afstandsmeter niet uit je hand kan glijden.

Afstandsmeters zijn tijdens een golfwedstrijd toegestaan om de afstand tussen twee holes te meten en zo het terrein beter in te schatten. Tijdens een toernooi zijn echter alleen eenvoudige afstandsmeters toegestaan – deze mogen geen hoogte of wind meten, alleen afstanden.

Veel lasermeters die oorspronkelijk voor de bouwnijverheid werden ontwikkeld, kunnen ook voor de jacht of golf worden gebruikt.

Aankoopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om laser afstandsmeters te vergelijken en te evalueren

Door het grote aanbod aan meetapparatuur is het vaak erg moeilijk te beslissen welke je moet kopen. Daarom laten we je in het volgende zien welke criteria je als leidraad kunt gebruiken voor je een aankoop doet, om zo het beste product voor je te kopen.

De belangrijkste kenmerken waar je op moet letten voordat je iets koopt zijn:

 • Het meetbereik
 • De grootte van het toestel
 • De nauwkeurigheid van de meting
 • De mogelijkheid om
  • Oppervlakteberekening
  • Berekening van de hoogte
  • Berekening van het volume
 • De mogelijke plaats van gebruik van het lasermes
 • Voor welk toepassingsgebied wil je het toestel gebruiken
 • Welke batterijen je voor het apparaat nodig hebt
 • Welke accessoires door de fabrikant bij het product geleverd worden

Hieronder leggen we uit waarom je op deze punten moet letten en wat ermee bedoeld wordt.

Meetbereik

Het meetbereik van het meetapparaat is een van de belangrijkste aankoopcriteria, samen met de talloze berekeningsmogelijkheden.

Afhankelijk van hoe ver je wilt meten, moet je het juiste apparaat kopen. De meeste lasermeters meten vanaf ongeveer 15 centimeter, terwijl sommige andere een gebied groter dan 5 centimeter kunnen meten.

Deze producten zijn vooral geschikt voor binnenshuis, want buitenshuis gaat het je vooral om het maximale bereik van een optische afstandsmeter. Sommige toestellen kunnen zelfs meer dan een kilometer meten, maar dit meetbereik beïnvloedt ook de prijs.

In het volgende geven we een lijst van alle meetbereiken die de producten op onze website hebben, zodat je, als je al weet welk meetbereik je nodig hebt, de afzonderlijke meetapparaten met elkaar kunt vergelijken.

 • 0.05 tot 20 m
 • 0.05 tot 40 m
 • 0.05 tot 50 m
 • 0.05 tot 60 m
 • 0.05 tot 80 m
 • 0,15 tot 15 m
 • 0,15 tot 30 m
 • 0,15 tot 40 m

Als je dus overweegt een lasermeter te kopen, moet je eerst nagaan welk meetbereik je nodig hebt, zodat je geen product koopt dat een te laag of te hoog bereik heeft.

laser-entfernungsmesser

De meeste lasermeters meten vanaf ongeveer 15 centimeter, maar sommige andere kunnen een bereik groter dan 5 centimeter meten. Sommige toestellen kunnen zelfs meer dan een kilometer meten.

Grootte van het apparaat

De grootte van het apparaat lijkt een criterium waar je in eerste instantie niet veel aandacht aan hoeft te besteden, want veel lasermeters passen in je broekzak. In feite is de handzaamheid van elektronische afstandsmeters een van hun voordelen boven een meetwiel.

Naast de kleine meettoestellen zijn er echter ook bouwlasers waarin de optische afstandsmeters geïntegreerd zijn, en deze kunnen sterk in grootte variëren. Elektronische afstandsmeters die speciaal voor de jacht ontworpen zijn, kunnen ook beduidend groter zijn dan de zakformaat laserafstandsmeters.

De kleinere toestellen zijn ook vaak goedkoper dan de grote bouwlasers, waardoor ze praktischer zijn als je ze alleen wilt gebruiken om afstanden te meten en berekeningen te maken en geen uitlijningen van ramen en dergelijke hoeft te maken.

Nauwkeurigheid

Hoewel laserafstandsmeters als zeer nauwkeurig worden beschouwd, kan er toch enige onnauwkeurigheid zijn waar je rekening mee moet houden. Foutieve metingen zijn zeldzaam, maar laserafstandsmeters blijven technische apparaten die fouten kunnen vertonen waarmee rekening moet worden gehouden.

De fabrikanten vermelden daarom bij elk product hoe groot de onnauwkeurigheid kan zijn, zodat hiermee rekening kan worden gehouden. De meeste toestellen hebben een onnauwkeurigheid van +/- 2 mm tot +/- 5 mm – de laser afstandsmeters zijn niettemin zeer nauwkeurig.

Ondanks de specificatie van het onnauwkeurigheidspercentage hoeft dit bij het meten niet per se het geval te zijn, en het is ook mogelijk dat de apparaten altijd precies meten. Maar om de hierboven genoemde redenen zijn fabrikanten verplicht deze onnauwkeurigheid aan te geven, zodat je ermee kunt rekenen.

Oppervlakte berekenen

Niet elke afstandsmeter heeft de functie om een oppervlakte te berekenen. Vooral met de goedkopere apparaten kun je vaak alleen lengtes meten en moet je dan zelf de oppervlakte berekenen.

Jagers in het bijzonder gebruiken meetapparaten die zelf oppervlakten kunnen berekenen, en je ziet zulke lasermeters ook vaak op bouwterreinen. In feite is de oppervlakteberekening door een meetinstrument een van de redenen waarom jagers deze apparaten gebruiken.

Behalve om de afstand tussen de jager en het wild te bepalen, hebben jagers deze meters nodig om de schade aan het wild te berekenen. Daarom moet je, als je het toestel voor de jacht wilt gebruiken, er zeker van zijn dat het ook een gebied kan berekenen.

Als je golf speelt, moet je echter geen laser afstandsmeter gebruiken die op eigen houtje een oppervlakte berekent. Tijdens een toernooi mogen alleen toestellen gebruikt worden die eenvoudige lengtes meten en alleen voor dit doel gebruikt kunnen worden.

Hoogte berekenen

In het algemeen kun je met elke afstandsmeter de hoogte bepalen door het toestel op de grond te zetten en de grootte van het toestel bij de gemeten lengte op te tellen.

Sommige afstandsmeters zijn echter ook in staat de hoogte op een verder weg gelegen plaats te berekenen.Je kunt bijvoorbeeld de hoogte van een wolkenkrabber meten zonder direct voor dat gebouw te staan.

Golfers kunnen deze producten echter niet tijdens een toernooi gebruiken, want ze zijn in strijd met de richtlijnen voor het gebruik van laserafstandsmeters tijdens het golfen. Daarom moeten vooral golfers nagaan of hun optische afstandsmeter een hoogte kan berekenen.

Volume berekenen

Als je een laserafstandsmeter hebt, kun je gemakkelijk lengtes meten en zo oppervlakten en volumes van kamers berekenen. Sommige toestellen kunnen zelf het volume berekenen, wat je werk gemakkelijker maakt.

In het algemeen kan elke lasermeter die zowel een hoogte als een oppervlakte kan berekenen ook een volume berekenen.

Dit betekent echter dat golfers deze apparaten niet kunnen gebruiken, want ze mogen in principe geen afstandsmeters gebruiken op toernooien die meer dan lengtematen kunnen meten.

Plaats van gebruik

Niet elke lasermeter kan zowel binnen als buiten gebruikt worden.

De handzamere meettoestellen worden vooral op bouwplaatsen gebruikt, omdat bouwlasers met ingebouwde laserafstandsmeters meestal binnenshuis gebruikt worden. Daarom zijn de elektronische lengtemeters meestal spatwaterdicht.

Er zijn echter ook apparaten die alleen binnenshuis gebruikt kunnen worden, en daarom moet je bij de aanschaf letten op de plaats waar je het product wilt gebruiken.

Vooral jagers moeten erop letten dat ze een toestel kopen dat tegen de elementen beschermd is en ook bij schemering gebruikt kan worden.

Toepassingsgebied

Behalve de verschillende rekenfuncties en het maximale bereik van een lasermeter is het belangrijk dat je nagaat wanneer je het apparaat wilt gebruiken en voor welk doel, voordat je het koopt. Zoals hierboven uitgelegd, heb je een andere afstandsmeter nodig als je jaagt, golf speelt of kamers of gebouwen wilt opmeten.

Voor de jacht heb je een toestel nodig dat niet alleen lengte kan meten, maar ook oppervlakten kan berekenen. Maar bovenal moet hij waterdicht zijn en, net als een wildcamera, ook bij schemering gebruikt kunnen worden.

Golfers, daarentegen, mogen alleen eenvoudige afstandsmeters gebruiken die geen andere rekenfuncties hebben.

Als je daarentegen een lasermeter wilt gebruiken om kamers op te meten, is het het beste er een te gebruiken die de oppervlakte en het volume van kamers kan meten en, als je een doe-het-zelver bent, ook gebruikt kan worden om voorwerpen uit te lijnen.

Veel producten kunnen echter voor meer dan één toepassing gebruikt worden, dus je kunt bijvoorbeeld een meetapparaat kopen dat je zowel voor de jacht als voor het opmeten van kamers kunt gebruiken.

Oplaadbaar

De meeste optische afstandsmeters werken op batterijen, zodat je ze de hele tijd kunt gebruiken zonder gedoe om ze met een batterij op te laden.

Zowel batterijen als oplaadbare accu’s gaan lang mee, hoewel dat natuurlijk afhangt van hoe vaak je je laserafstandsmeter gebruikt. Ze schakelen echter vaak uit als je ze een tijdje niet gebruikt om de batterij te sparen.

Accessoires

Bij de laser afstandsmeter leveren fabrikanten vaak de juiste batterijen, zodat je het apparaat meteen kunt gebruiken.

Bovendien wordt vaak een gebruiksaanwijzing bijgeleverd, zodat je zo snel mogelijk vertrouwd raakt met je meetapparaat en weet welke functies je kunt gebruiken.

Sommige producten worden ook geleverd met een beschermende tas, zodat je de afstandsmeter veilig kunt vervoeren. Een polsbandje is ook een van de meest voorkomende accessoires die fabrikanten je geven om het werken met het toestel te vergemakkelijken.

Bovendien hebben sommige lasermeters een certificaat van de fabrikant. Dit document somt de functies en kenmerken van de laserafstandsmeter op en bevestigt ze. Als je aanspraak maakt op de garantie van je product, geldt deze garantie alleen voor de functies en eigenschappen die in het certificaat van de fabrikant vermeld staan.

Beeldbron: unsplash.com / LaserWorld LaserBeam

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies