Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

25Onderzochte producten

64Bestede uren

17Beoordeelde onderzoeken

132Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote laser waterpas test 2022. Hier stellen we alle laser waterpassen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste laser waterpas voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een laser waterpas wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Laserwaterpassen zijn, net als klassieke waterpassen, ook voorzien van libellen. Je kunt deze gebruiken om het toestel en dus de laser juist uit te lijnen.
 • Er zijn laserwaterpassen die met een beugel aan de muur bevestigd worden, of andere die op een statief gemonteerd zijn. Beide varianten hebben hun voor- en nadelen.
 • De apparaten kunnen verschillen wat betreft de mogelijke functies van de laser. Sommige laserwaterpassen kunnen een laserstip of een laserlijn genereren. Anderen kunnen zelfs een laserkruis op een muur projecteren.

Laser waterpas: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een laser waterpas koopt

Wat is een laser waterpas en hoe werkt hij?

Een laser waterpas ziet er op het eerste gezicht vaak uit als een gewone waterpas, maar hij heeft een ingebouwde laser. De laser kan verschillende functies bestrijken. Er zijn laserwaterpassen die een laserpunt kunnen projecteren of zelfs een hele laserlijn of een laserkruis.

Laser waterpassen zijn, net als klassieke waterpassen, voorzien van libellen. Deze worden gebruikt om de waterpas uit te lijnen en dus ook de laser. (Image source: pixabay.com/ Bru-nO)

De laserwaterpas wordt ofwel tegen een voorwerp gehouden zoals een gewone waterpas om te bepalen hoe waterpas het is, of hij wordt opgesteld of aan een muur bevestigd.

Je gebruikt de libellen om de waterpas uit te richten. Zo kun je bijvoorbeeld twee voorwerpen op precies dezelfde hoogte aan een muur bevestigen door eenvoudig een horizontale lijn op de muur te projecteren en de twee voorwerpen met deze laserlijn uit te lijnen.

Wat is het verschil tussen een laserwaterpas en een gewone waterpas?

Een gewone waterpas is meestal heel wat langer dan een laserwaterpas. Dit is zinvol omdat je een zo groot mogelijk contactoppervlak nodig hebt, vooral om lange voorwerpen in het water te brengen.

Laser waterpassen zijn korter. Je zet de voorwerpen in het water met de laser en niet door de waterpas tegen het voorwerp te houden.

Dit is echter mogelijk met sommige laserwaterpassen die uitgerust zijn met waterpassen. De waterpas moet echter van een passende lengte zijn om een goed meetresultaat te krijgen.

De libellen van de laserwaterpas worden vooral gebruikt om het apparaat zelf goed uit te richten, zodat de geprojecteerde laser bijvoorbeeld precies horizontaal staat. Het uit te lijnen voorwerp wordt dan direct op de laser gericht – ver weg van de waterpas.

Laser waterpassen worden gebruikt met een muurbevestiging of een statief. Maar zoals al gezegd kun je ze ook gebruiken voor een klassieke horizontale of verticale ruit.

Wat kan ik met een laserwaterpas doen?

Met een laserwaterpas kun je bijvoorbeeld een klassieke horizontale of verticale controle uitvoeren met behulp van de libellen. Om dit te doen houd je de waterpas eenvoudig tegen het voorwerp en controleer je de uitlijning via de luchtbelletjes in de libellen.

Maar de belangrijkste functie van een laserwaterpas is natuurlijk het uitlijnen via de laser. Je kunt hem aan een muur bevestigen of op een statief of een geschikt oppervlak plaatsen.

Dan kun je de waterpas uitlijnen en – afhankelijk van de mogelijke functies – een punt, een lijn of een kruis op een willekeurig oppervlak projecteren.

Je kunt deze projectie dan gebruiken om bijvoorbeeld schilderijen of kasten op precies dezelfde hoogte aan een muur te hangen, of om een rechte lijn op een muur te plakken bij het schilderen, of om de horizontale of verticale positie van een willekeurig voorwerp te controleren.

Wat kost een laser waterpas?

Je kunt een eenvoudige laser waterpas kopen voor slechts 10 euro. Meer professionele apparaten kunnen echter enkele honderden euro’s kosten. Extra kosten kunnen ontstaan als je een statief nodig hebt.

Hier moet vermeld worden dat sommige laserwaterpassen al voorzien zijn van een standaard schroefdraad en dus gebruikt kunnen worden met elk gangbaar fotostatief. Dus als je al een statief hebt, kun je dat gebruiken voor je laserwaterpas.

Welke alternatieven zijn er voor de laserwaterpas?

Het eenvoudigste alternatief hier is natuurlijk de klassieke waterpas met libellen. Voor een snelle en gemakkelijke controle is een gewone waterpas vaak voldoende. Daarom zetten we ze hier ook als alternatief op een rijtje.

Maar nu de echte alternatieven met lasers. De kruislijnlaser is beslist een goed alternatief. De kruislijnlaser wordt meestal op een statief gebruikt en heeft een groot werkbereik.

Je kunt er een kruis mee projecteren – of alleen horizontale of verticale lijnen – en voorwerpen nog gemakkelijker in een rechte hoek uitlijnen.

Als je voorwerpen symmetrisch wilt ophangen, kun je het laserkruis gemakkelijk als leidraad gebruiken. Dit kan je bij het meten veel tijd besparen.

Kruislijnlasers zijn vaak zelfnivellerend. Dit betekent dat je het toestel niet zelf precies hoeft uit te lijnen. Je hoeft het toestel alleen maar op een stevig oppervlak of statief te zetten en het stelt zichzelf waterpas.

Als alternatief willen we ook de roterende laser noemen. Dit is meer in het professionele veld en wordt vooral gebruikt in landschapsarchitectuur en tuinbouw. Dit apparaat kan een laserlijn projecteren in een bereik van 360°.

Alternatief Beschrijving
Klassieke waterpas of krijtlijn Geen laser. Geschikt voor snelle en gemakkelijke controle.
Kruislijn laser Laserkruis wordt geprojecteerd. Meestal zelfnivellerend. Hoeft niet precies uitgelijnd te zijn. Groot werkbereik. Meestal duurder.
Roterende laser Zeer professioneel alternatief. Kan een laserlijn projecteren in een bereik van 360°. Meer gebruikt in professionele landschapsarchitectuur en tuinieren

Besluit: Welke soorten laser waterpassen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Bij laserwaterpassen kun je kiezen tussen producten met of zonder statief. Producten zonder statief worden meestal geleverd met een muurbevestiging. Beide varianten hebben hun voor- en nadelen, die in de volgende paragrafen besproken worden.

 • Laser waterpas zonder statief
 • Laser waterpas met statief

Wat zijn de kenmerken van een laser waterpas zonder statief en wat zijn de voor- en nadelen?

Laser waterpassen zonder statief worden meestal gebruikt met een muurbevestiging. De muurbevestiging wordt meestal op de muur gespeld – maar kan ook met plakband bevestigd worden – en is voorzien van een magnetische plaat.

Werken met een muurbevestiging is ideaal voor het ophangen van schilderijen of kasten. De toestellen met een wandbevestiging zijn meestal wat kleiner en daardoor gemakkelijker te hanteren. Ze zijn daarom heel gemakkelijk te vervoeren en vaak het goedkopere alternatief.

Voordelen
 • Mobiel en handig
 • Meestal iets kleiner
 • Meestal de goedkopere optie
 • Zeer goed te vervoeren
Nadelen
 • Onnauwkeurig door bevestiging aan de muur
 • Muurbevestiging kan losraken of sporen achterlaten
 • Waterpas kan door onbedoelde aanraking op de bevestiging glijden

Door bevestiging aan de muur met pinnen kan de bevestiging niet goed passen en zelfs een beetje losraken of het apparaat kan door aanraking een beetje op de magneet glijden. De laser waterpassen met wandbevestiging kunnen daarom wat onnauwkeurig werken.

Wat zijn de kenmerken van een laser waterpas met statief en wat zijn de voor- en nadelen?

Laser waterpassen met een statief kunnen zeer nauwkeurig geplaatst worden en maken daardoor zeer nauwkeurige fijnafstelling mogelijk. Ze zijn meestal nauwkeuriger en bieden de mogelijkheid om in een bereik van 360° te werken, dankzij het statief. Het statief is in hoogte verstelbaar en gemakkelijk door de kamer te verplaatsen.

Het statief moet echter ook opgezet worden en neemt ook extra ruimte in. Je kunt het toestel het beste samen met het statief in een koffer vervoeren, zodat geen van beide tijdens het vervoer beschadigd wordt.

Voordelen
 • Eenvoudiger fijn af te stellen op het statief
 • Preciezer dankzij de stabiele stand van een statief
 • Statief is in hoogte verstelbaar
 • 360° werkbereik mogelijk
Nadelen
 • Lomper door het statief
 • Vereist meer ruimte
 • Beperkte werkhoogte van het statief
 • Meestal iets duurder in aanschaf

De werkhoogte wordt beperkt door het statief. Als de hoogte niet voldoende is, heb je nog de mogelijkheid om onder de driepoot te bouwen.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om laser waterpassen te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om laser waterpassen te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde waterpas al dan niet geschikt voor je is.

Samengevat zijn dat:

 • Stroomvoorziening
 • Materiaal
 • Werkbereik en nauwkeurigheid
 • Niveaus

Voeding

Laser waterpassen worden gevoed door standaard batterijen of oplaadbare batterijen. Meestal worden AAA batterijen gebruikt. Je kunt ze bijna overal kopen en hebt altijd een reserve exemplaar bij de hand voor het geval je toestel zonder sap komt te zitten.

Let er echter op dat de eerste set batterijen al bij de levering inbegrepen is. Zo niet, dan moet je van tevoren de juiste batterijen of oplaadbare accu’s aanschaffen, zodat je meteen kunt beginnen als je apparaat arriveert.

Materiaal

Er zijn weinig verschillen in het materiaal van laserwaterpassen. Ze zijn meestal van plastic of aluminium gemaakt.

Als je de keus hebt, kun je het beste voor een aluminium waterpas gaan. Het is licht, robuust en meestal van goede kwaliteit.

Maar ook plastic weegschalen zijn geen slechte keus. Al met al moet dit beslissingscriterium je niet te veel tegenhouden. Hecht in plaats daarvan wat meer waarde aan de nauwkeurigheid en de hoogwaardige afwerking van de laser waterpas.

Werkbereik en nauwkeurigheid

Als we het over het werkbereik hebben, hebben we het ook over de reikwijdte van de laser. Het bereik van de laser geeft de afstand aan tot waar je met de laserwaterpas nog nauwkeurig kunt werken.

Dit verschilt van toestel tot toestel en is een hoofdcriterium dat je koopbeslissing moet beïnvloeden. Het werkbereik kan ongeveer 5 tot 10 meter zijn voor kleinere toestellen, maar ook tot 30 meter of meer voor meer professionele toestellen.

De nauwkeurigheid van laserwaterpassen wordt gegeven met een afwijking tot een bepaalde afstand. De laser van een gemiddelde laserwaterpas kan bijvoorbeeld 0,5 millimeter afwijken op een afstand van een meter.

Bubble levels

Bij een laser waterpas horen ook bubble levels op het apparaat. Je kunt deze gebruiken om de waterpas uit te lijnen en pas dan kun je een nauwkeurige laserlijn maken.

Normaal zijn waterpassen voorzien van een horizontale en een verticale luchtbel. Apparaten met een draaibare verticale waterpas kunnen zelfs gebruikt worden om hoeken te meten of te bepalen.

Beeldbron: 123rf.com / Lutsenko O.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies