Laserafstandsmeter
Laatst bijgewerkt: 28-08-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

20Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

80Verzamelde opmerkingen

We kennen het allemaal: je wilt iets verbouwen of ophangen en pakt de duimstok of rolmaat erbij om de afstand te meten. Zeker als je alleen werkt, moet je je al snel in allerlei bochten wringen om de juiste afstanden te krijgen. Als de te meten afstand groter wordt dan de lengte van de duimstok of rolmaat, dan is de kans op meetfouten groter.

Het risico dat je je spullen scheef ophangt of bij een verbouwing meetfouten maakt die de constructie uiteindelijk zouden kunnen verzwakken, neemt daarmee toe en kan zelfs leiden tot gevaarlijke situaties. Gelukkig kan dit beter, sneller en eenvoudiger. Alles wat je nodig hebt is een laserafstandsmeter. Deze meters maken het meten van afstanden zeer eenvoudig, en bovendien kunnen veel modellen nog veel meer dan alleen meten.
Belangrijk om te weten

 • Laserafstandsmeters zijn zeer nauwkeurige gereedschappen. Ze hebben verschillende meetbereiken, waarvan sommige zo groot zijn dat ze astronauten in staat stellen om de afstand tussen hen en de aarde te meten.
 • Afstandmeters meten de afstand die hen scheidt van een bepaald object. Om dit te doen concentreren ze een laserstraal die ze naar het object sturen, daar weerkaatst het naar het object en keert het terug naar de lens. De tijd die nodig is om er te komen is de berekening van de afstand.
 • Laserafstandsmeters zijn zeer geliefd bij buitensporten zoals golf, doelschieten en boogschieten. Ze meten niet alleen de afstand, maar ook de snelheid van een object. Moderne afstandsmeters hebben ook de mogelijkheid om de oppervlakte, volume en directe en indirecte lengte af te lezen met behulp van de stelling van Pythagoras.

Onze selectie: De beste laserafstandsmeters op de markt

Er is een grote verscheidenheid aan laserafstandsmeters op de Nederlandse markt. Sommige zijn ontworpen voor professionele klussen en zijn in staat om afstanden van meer dan 10 kilometer te meten. Andere zijn compact en perfect voor binnenwerk. Kiezen is niet altijd gemakkelijk, dus we hebben deze lijst met de beste die er op de markt zijn samengesteld.

1e plaats: Sndway professionele afstandsmeter

Deze professionele afstandsmeter van Sndway is voorzien van een laser die tot 50 meter bereik heeft. De meter is voorzien van een kleine waterpas zodat je zeker weet dat de juiste lengte wordt gemeten. Met 1 druk op de knop activeert u de laser en met nog een druk meet je de afstand.

Het apparaat is zeer accuraat en meet tot wel 3 cijfers achter de komma. De meetnauwkeurigheid bedraagt +/- 1,5 mm. De digitale afstandsmeter met laser wordt geleverd met 2 AAA batterijen zodat je hem meteen kan gebruiken.

2e plaats: Bosch Professional GLM 50C Afstandsmeter

De Bosch Professional GLM 50 afstandsmeter heeft een compact formaat waardoor je het apparaat eenvoudig in elke broekzak bij je draagt. Daarnaast is deze afstandsmeter stof- en spatwaterdicht en voorzien van stootbescherming voor probleemloos gebruik op de bouwplaats. Je bedient deze afstandsmeter eenvoudig en intuïtief met één knop.

De GLM laserafstandsmeter is geschikt voor afstandsmetingen op de bouwplaats tot 30 meter. Met de AutoSum-functie worden meetwaarden automatisch opgeteld. De meetwaarden zijn duidelijk afleesbaar door het verlichte display met 3 regels. Tip: Zorg dat de uitgang van de laserstraal en de ontvangstlens niet afgedekt zijn of dat de laserstraal geblokkeerd wordt door objecten tussen het meetapparaat en het eindpunt.

3e plaats: VONROC LD501DC afstandsmeter

Met deze nauwkeurige en handige VONROC LD501DC afstandsmeter meet je alles snel, eenvoudig en precies op. Dankzij het compacte design voorzien van softgrip werkt hij zeer comfortabel. Ook op donkere werkplekken is de afstandsmeter in te zetten dankzij het verlichte display.

Met deze afstandsmeter kun je behalve lengtes ook oppervlakte (m2) en volume/inhoud (m3) meten. Ideaal wanneer je het vloeroppervlakte (m2) wil meten voor de aanschaf van je vloerbedekking of de inhoud (m3) van je woonkamer wil meten om uit te rekenen hoeveel en wat voor radiatoren je moet plaatsen.

4e plaats: LOMVUM Laserafstandsmeter

Deze laserafstandsmeter van Lomvum heeft een hoge precisie en een breed toepassingsgebied. De meter heeft een meetbereik van 50 meter, al zijn ze ook verkrijgbaar voor 80, 100 en 120 meter. De meeteenheid kan worden omgeschakeld van meter naar inches of feet. De afstandsmeter kan zelfstandig de lengte, de oppervlakte en het volume berekenen, evenals de indirecte meting (Pythagoras), afstandsmeting met minimum- en maximummeetwaarden, optel- en aftrekfunctie.

De geïntegreerde hellingsgraadmeter is van groot nut bij bv. dakkapellen; bovendien is hij gemakkelijk te lezen en te bedienen. Het apparaat heeft een unieke mute-schakelfunctie die nuttig is op rustige plaatsen, zoals een bibliotheek of klaslokaal, om pieptonen tijdens de meting te vermijden. De meetnauwkeurigheid is ca. 2 mm. Geschikt voor thuis, in de bouw, industrie etc.

5e plaats: LifeGoods Laser Afstandsmeter


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Het is je vast wel eens overkomen: net wanneer je ze nodig hebt zijn alle batterijen in huis op. Gelukkig is deze laser afstandsmeter USB oplaadbaar. Met één laadbeurt doe je 3000 metingen! Laad de afstandsmeter op in het stopcontact, of in de auto via USB.

Dankzij de batterij indicatie op het LED scherm weet je altijd wanneer je hem moet opladen. Binnen een uurtje is de meter alweer volledig opgeladen. Met een nauwkeurigheid van 2mm, vijf verschillende meetfuncties en een maximale meetafstand van 40 meter, is iedere klus binnen no-time gedaan.

Shopgids: Alles wat je moet weten over laserafstandsmeters

Laserafstandsmeters zijn zeer nauwkeurige apparaten, ideaal voor het vervangen van je rolmaat of duimstok, maar ook voor grotere projecten. Ze worden gebruikt in buitensporten zoals golf en worden zeer veel gebruikt door jachtliefhebbers. Om je te helpen bij het kiezen van de beste op de markt, leggen wij hieronder alles uit wat je over deze producten moet weten.

Laserafstandsmeter

Een laserafstandsmeter kan tot 20 km meten, gemonteerd op een statief met een hoeksteun.
(Bron: Stylephotographs: 124333700/ 123rf.com)

Wat is een laserafstandsmeter?

Een laserafstandsmeter is een meettoestel dat met behulp van een laserstraal de afstand van je positie tot een specifiek punt bepaalt, meestal bepaald door een object. Om dit te doen concentreren ze een laserstraal die ze naar het object sturen, daar weerkaatst het naar het object en keert het terug naar de lens. De tijd die nodig is om er te komen is de berekening van de afstand.

Door de hoge lichtsnelheid is deze techniek niet geschikt voor zeer nauwkeurige submillimeter metingen, waarbij vaak triangulatie en andere technieken worden toegepast. Een laserafstandsmeter kan tot 20 km meten, gemonteerd op een statief met een hoeksteun.

Laserafstandsmeters kunnen de hoogte en de “azimut” (een soort hoek) meten.

Wat is “azimut” en wat heeft dit te maken met de laserafstandsmeter?

Het azimut is de hoek die gevormd wordt tussen de referentierichting en een lijn tussen de waarnemer en een punt van belang in hetzelfde vlak als de richting. Het verwijst naar een oriëntatiehoek op het oppervlak van een echte of virtuele bol. De precieze betekenis van de term heeft bijzonderheden, afhankelijk van de discipline waarin hij wordt gebruikt.

In de sterrenkunde is het azimut de hoek of de lengte van de boog gemeten op de hemelhorizon gevormd door het noordelijke kardinaalpunt en de verticale projectie van de ster op de horizon op de breedtegraad. Het wordt ook gebruikt in de nautische sector, waar het magnetisch of kompas kan zijn. Het wordt ook gebruikt in de cartografie, waar het gemeten wordt vanaf het noordelijk kardinaal punt.

Wat is het bereik van een laserafstandsmeter?

Hoewel de straal smal is, wordt deze over een lange afstand verspreid door de divergentie van de laserstraal, alsook door de synchronisatie (uitleg in de volgende vraag) en de stang effecten van de straal veroorzaakt door de aanwezigheid van luchtzakken die als lenzen fungeren, met afmetingen van microscopisch kleine tot halve hoogte van de laserstraalbaan.

De compacte modellen, ontworpen voor metingen binnenshuis en vergelijkbaar met laserafstandsmeters, kunnen zonder problemen tot 50 meter meten. Modellen van laserafstandsmeters voor buiten hebben een veel hogere capaciteit, van 600 meter tot 20 km afstand, zolang er geen obstakels zijn.

Laserafstandsmeter

Ze zijn nauwkeuriger en gemakkelijker te hanteren dan traditionele meters en ze kunnen ook veel grotere afstanden meten.
(Bron: Vitaliy Makarov: 75250942/ 123rf.com)

Wat is synchronisatie?

Synchronisatie is een fenomeen waarbij de straal van een laserstraal wordt verspreid. Dit gebeurt wanneer de laserstraal een luchtzak raakt die de laserstraal versplintert. Het kan ook gebeuren wanneer laserstralen worden gebruikt in de zon als deze direct op de straal valt, waardoor deze een deel van zijn sterkte verliest.

Welke technologieën gebruiken laserafstandsmeters?

Afstandsmeters zijn in staat om gecompliceerde en zeer lange afstandsmetingen uit te voeren. In tegenstelling tot andere instrumenten meten ze niet alleen afstanden, maar kunnen we ook directe en indirecte lengtes, volumes en oppervlakken meten, en dat alles op een zeer eenvoudige manier. Hiervoor gebruiken we de volgende technologieën:

 • Vliegtijd: Meet de tijd die een lichtpuls nodig heeft om naar het doel en terug te reizen. Door de snelheid van het licht te kennen en met een nauwkeurige meting van de verstreken tijd, kan de afstand worden berekend. Verschillende pulsen worden achtereenvolgens geactiveerd en de gemiddelde respons is de meest gebruikte. Deze techniek vereist zeer nauwkeurige sub-nanoseconde-tijdschakelingen.
 • Meervoudige frequentie faseverschuiving: Deze technologie wordt gebruikt om de faseverschuiving van meerdere frequenties te meten wanneer ze gereflecteerd wordt, en lost dan tegelijkertijd enkele vergelijkingen op om een laatste meting te geven.
 • Interferometrie: de meest nauwkeurige en nuttige techniek voor het meten van afstandsveranderingen in plaats van absolute afstanden.

Welke toepassingen heeft een laserafstandsmeter?

Laserafstandsmeters hebben verschillende toepassingen. Zoals hierboven vermeld, worden compacte modellen gebruikt voor doe-het-zelf- of bouwwerkzaamheden. Ze worden ook vaak gebruikt voor cartografie, 3D-modellering, sporten zoals golf of boogschieten, jacht en bij alle soorten industriële productieprocessen.

Hier is een gedetailleerde lijst van de meest voorkomende toepassingen van laserafstandsmeters:

 • Militair: Laser afstandsmeters bieden een exacte afstand tussen doelen buiten het effectieve bereik van de artillerie. Ze worden ook gebruikt voor zonering en militaire techniek. Militaire afstandsmeters hebben een bereik tot 25 km. Ze meten azimut, inclinatie, hoogte en lengte.
 • 3D modellering: Gebruikt in 3D objectherkenning en modellering, en in andere gebieden die verband houden met kunstmatig zicht. Deze technologie is echter superieur, omdat ze meestal ook 3D-scanners met 360º-zicht bevat. Ze hebben algoritmen die de afstandsgegevens van een enkel object, verkregen vanuit meerdere hoeken, samenvoegen.
 • Bosbouwtechniek: Hiervoor worden speciale laserafstandsmeters gebruikt. Ze hebben anti-bladfilters en werken met retroreflectoren. De laserstraal wordt alleen gereflecteerd door de retroreflector, die een exacte afstandsmeting garandeert. Laserafstandsmeters met bladfilter worden gebruikt voor bosinventarisaties.
 • Sporten: Ze zijn zeer effectief voor sporten die zeer nauwkeurige langeafstandsmetingen vereisen. Ze worden voornamelijk gebruikt in golf, jacht en boogschieten. Veel afstandsmeters worden geleverd met geavanceerde functies zoals CAD (distance angle compensation) en multi-distance mogelijkheden.
 • Topografie: Deze afstandsmeters worden gebruikt in de wegenbouw en worden gebruikt bij de vakkundige metingen voor bouwprojecten. Ze lijken sterk op bergbouwkundige modellen.
 • Industriële productieprocessen: Gebruikt voor de automatisering van systemen voor grondstoffenbeheer en productieprocessen in de staalindustrie.
 • Lasermeetinstrumenten: Ze worden gebruikt in vele taken zoals bouw, doe-het-zelf en renovatie. Het is een goed alternatief voor meetrollen, ze zijn nauwkeuriger en praktischer, omdat ze het meten van hoeken en oppervlakken mogelijk maken. Ze slaan de informatie op en hun scherm maakt het mogelijk om de resultaten gemakkelijk af te lezen.

Welke soorten laserafstandsmeters zijn er?

Een laserafstandsmeter is een apparaat dat in staat is om afstanden op afstand te meten. Ze worden zelfs gebruikt door astronauten van het internationale ruimtestation om de afstand tot de aarde en de baan te meten. Er zijn verschillende soorten afstandsmeters op de markt, onderverdeeld naar het werkingsprincipe en het gebruik ervan.

Soorten Werkingsprincipe Gebruik
Optisch Berekent de afstand tot het object vanaf de lengte van de basis en de ondergeschikte hoeken tussen de as en de basislijn Meting van objecten die zich op zeer grote afstand bevinden, bijvoorbeeld in de ruimte
Morfisch Berekenen de afstand met behulp van trigonometrie Gebruikt in aanwijssystemen, topografie en fotografie
Ultrasoon De afstand wordt berekend op basis van de verstreken tijd en de echofase Het wordt veel gebruikt bij fotografische camera’s (Polaroid)
Laser Het meet automatisch afstand, zoals ultrasoon, maar met grotere nauwkeurigheid Zij worden gebruikt in theodolieten. Ze worden gebruikt in industrieel gereedschap

Hoe werkt de laserafstandsmeter?

De werking is gebaseerd op de wiskundige methode van driehoeksmeting. Met deze driehoeksmethode werden afstanden boven de grond en astrale afstanden gemeten. Met behulp van de afstandsmeter wordt een vaste afstand genomen tussen twee punten, de afstand tussen de zoekers en de afstand tot het vergelijkbare object wordt mechanisch en optisch berekend.

De afstand wordt berekend door het zicht van twee beelden die de zoeker ons van het object geeft, aan te passen. Men observeert het object, waarvan de afstand wordt gemeten door middel van twee zoekers, en in het oculair worden twee niet samenvallende beelden gezien, dat wil zeggen, ontkoppeld.

Met behulp van de scherpstelring worden de beelden over elkaar heen gelegd op een schaal die de afstand aangeeft.

Hoe nauwkeurig zijn laserafstandsmeters?

De nauwkeurigheid van het instrument wordt bepaald door de stijg- of daaltijd van de laserpuls en de snelheid van de ontvanger. Een afstandsmeter die gebruik maakt van zeer scherpe laserpulsen en een zeer snelle lichtdetector kan de afstand bepalen waarop een object zich bevindt met een foutmarge van enkele millimeters, tussen 1 en 5 mm.

Hoe gebruik je een laserafstandsmeter?

Afstandsmeters worden gebruikt om afstanden te meten zonder fysiek contact met de te meten punten. Deze apparatuur is in staat om de verlenging tussen twee punten met een zeer hoge nauwkeurigheid te bepalen. Dit apparaat wordt veel gebruikt in de industriële sector, maar ook in de timmer-, bouw-, slotenmakers- en interieurbouw.

A continuación te mostramos cómo utilizar un telémetro paso a paso.

 • Aan de slag: Het eerste wat je moet doen is de gebruiksaanwijzing lezen, om de accessoires te kennen. Plaats de batterijen en druk op de aan/uit-knop.
 • Screendisplay: Speelt een zeer belangrijke rol, omdat het de resultaten van de metingen laat zien en informatie geeft over hoe we de apparatuur gebruiken.
 • Wanneer je het apparaat hebt aangezet, kun je alle details controleren en op het display navigeren.
 • Type meting: Gebruik het schermdisplay om het type meting te kiezen dat je wilt uitvoeren.
 • De meeste modellen hebben opties om directe en indirecte lengtes, oppervlakten en volumes te meten.
 • Metingen: Plaats de afstandsmeter op zijn plaats en voer de metingen uit. De afstandsmeter is voorzien van bubbels zodat je het apparaat correct kunt positioneren. Eenmaal geplaatst, druk op de knop om de meting te starten en wacht tot de resultaten op het scherm verschijnen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een laserafstandsmeter om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de laserafstandsmeter te vinden die je nodig hebt, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van dit apparaat:

Gebruik

Het eerste wat je moet weten is welk gebruik je ervan gaat maken. Als je een laserafstandsmeter voor gebruik binnenshuis wilt, kijk dan naar de minimale grootte die je nodig hebt en zorg ervoor dat je er één kiest die deze kan bereiken. Een compacte afstandsmeter, voor doe-het-zelf en in de bouw, kan meestal tussen de 10 en 40 meter meten.

Voor gebruik buitenshuis, of het nu gaat om de jacht of om sporten zoals golf, kun je het beste kiezen voor apparatuur met een grotere capaciteit. Bovendien moet er voor dit soort gebruik ook een optie zijn om snelheden te meten en let vooral op de nauwkeurigheid en het meetbereik dat je nodig hebt (breed of nauwkeurig).

Functies

Veel modellen werken met verschillende metrische maten en met slechts één knop kun je een andere kiezen. In Nederland, bijvoorbeeld, wordt het metrische systeem gebruikt, maar het kan nodig zijn om andere metingen te doen met behulp van het Engelse systeem of het Amerikaanse systeem. Bij de meeste modellen kunt je het systeem kiezen dat je wilt.

Ze meten ook afstanden, oppervlaktes, volumes, continue meting, meerdere oppervlakken, staken, hoeken en snelheden. Hoe meer opties je hebt, hoe beter. Wij raden je aan dat je over alle functies beschikt die je nodig hebt om de klus te klaren.

Grootte en gewicht

De grootte en het gewicht zijn zeer belangrijke factoren bij de keuze van een laserafstandsmeter. Of je het apparaat nu thuis of voor professioneel gebruik gaat gebruiken. Hoe lichter en compacter de meter is, hoe beter. Op deze manier kun je er beter mee omgaan en wordt het veel gemakkelijker om ermee te werken, omdat je er niet zo moe van wordt.

Batterij

Een andere factor waarmee je rekening moet houden bij de aankoop, is de batterij en de manier waarop deze wordt opgeladen. Je moet weten dat niet alle batterijen dezelfde duurzaamheid hebben, dus je kunt beter een model kopen met een goede batterij die lang meegaat, vooral als de afstandsmeter voor professioneel gebruik is bestemd.

Bereik

Hoewel de lichtbundel smal is, heeft hij een groot bereik. Hoe geconcentreerder de straal, hoe meer afstand hij zal bereiken. De ontvanger moet een snelle aflezing hebben, omdat deze factor ook de nauwkeurigheid van de meting beïnvloedt. Professionele modellen hebben lenzen met een hoge capaciteit, hoewel ze buiten vaak minder goed werken als er veel zon is.

De modellen voor doe-het-zelf of binnenwerk, hebben een bereik van 20 tot 50 meter. Laserafstandsmeters voor professioneel werk hebben een bereik van meer dan 20 kilometer.

Meetbereik

Eén van de directe indicaties voor de kwaliteit van een laserafstandsmeter is het meetbereik. Deze functie stelt je in staat om de maximale afstand te kennen waar je kunt staan, zodat de afstandsmeter het meetproces met betrekking tot een bepaald object kan voltooien. Er is geen aanbevolen standaardmeting, omdat deze afhankelijk is van het gebruik.

Wat je wel moet weten is dat er op de markt modellen zijn met een meetbereik van 5, 10, 50, 100, 150 en 200 meter. De modellen voor sport en outdoor kunnen een meetbereik van meer dan 1 km hebben. Als referentie raden wij je aan om modellen te kiezen met een zo groot mogelijk bereik.

Scherm

Outdoor modellen hebben geen display, het bereik en de metingen worden in de lens weergegeven. Deze systemen kunnen complexer zijn, en als je er niet aan gewend bent ze te gebruiken, zul je ze moeilijk te begrijpen vinden. Compacte eenheden hebben LCD-schermen waarop alle metingen en nummering nauwkeurig worden weergegeven.

Ontwerp

Hoewel het misschien niet vreemd lijkt, is het ontwerp een belangrijke factor. Het zal de draagbaarheid van de laserafstandsmeter bepalen en direct van invloed zijn op de grootte en het gewicht van het apparaatje. Interieurmodellen zijn compact en passen in je zak, terwijl outdoormodellen groter zijn en een driepoot op maat nodig hebben.

Hantering

Wat het gebruik betreft, is het handig om over functies beschikken die snel toegankelijk zijn, wat het gebruik ervan vergemakkelijkt. Zorg er ook voor dat de functies gemakkelijk te begrijpen zijn. Vergeet niet dat dit complexe apparaten zijn die een bepaalde hoeveelheid expertise van jouw kant vereisen. Hoe eenvoudiger het apparaat, hoe beter.

Gegevensoverdracht

De gegevensoverdracht van de laserafstandsmeter is het proces waarbij het apparaat meetgegevens naar een ander apparaat stuurt. Tegenwoordig zijn er veel modellen die draadloze technologieën zoals Wifi en Bluetooth bevatten. Bij de meeste basismodellen moet de gebruiker nog steeds de verschillende meetgegevens noteren.

Geheugen

In sommige gevallen vindt je modellen waarmee je alle metingen die je doet kunt registreren. Dit is erg handig voor het meten van grote oppervlakken zonder te hoeven stoppen om op te schrijven of opnieuw te moeten meten als je iets vergeet. Deze functie is zeer handig als je van plan bent om de afstandsmeter te gebruiken voor de bouw.

Samenvatting

“Met passen en met meten wordt de meeste tijd versleten.” Meten is een van de belangrijkste onderdelen van elke klus, dus het is een goed idee om een praktisch en nauwkeurig instrument te hebben om deze taak voor je uit te voeren. Laserafstandsmeters stellen je in staat om grote afstanden te meten zonder dat je je hoeft te verplaatsen, en ze zijn zeer nauwkeurig en praktisch in gebruik.

Het zijn complexe apparaten die worden gebruikt voor een grote verscheidenheid aan taken, van topografie tot de beoefening van sporten zoals golf. Er zijn veel factoren waar je op moet letten, zoals nauwkeurigheid, meetbereik of geheugen. Nu is het aan jou de beurt, volg onze shopgids en kies de beste laserafstandsmeter die er op de markt te vinden is.

Vond je ons artikel over laserafstandsmeters interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de ideale laserafstandsmeter kunnen vinden

(Bron van de header afbeelding: Alexlmx: 92620035/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies