Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

62Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

147Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote laser printer test 2021. Hier stellen we alle laser printers die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste laserprinter voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een laserprinter wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Laser printers zijn goed voor iedereen, of je ze nu thuis of als bedrijf gebruikt. Met een laserprinter kan de dagelijkse kantoorroutine gemakkelijk overwonnen worden.
 • In principe wordt onderscheid gemaakt tussen mono laserprinters en kleuren laserprinters, waarbij beide varianten verkrijgbaar zijn in verschillende formaten en prijsklassen.
 • Zowel mono laserprinters als kleuren laserprinters hebben de belangrijke functies zoals WLAN, scan of fax. Bovendien kun je met een laserprinter meer besparen dan met andere printers, want de kosten voor afdrukken en papier zijn erg laag.

Laserprinter: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een laserprinter koopt

Wie moet een laserprinter kopen?

In principe kan een laserprinter door iedereen gebruikt worden, zowel voor privé als voor zakelijke doeleinden. Vanwege de vele voordelen wordt de laserprinter als zeer populair onder alle printers beschouwd.

Grote laserprinters zijn ideaal voor thuis of op kantoor. Met zijn vele functies kun je gemakkelijk afdrukken, scannen of faxen. (Image source: pixabay.com / Steve Buissinne)

Een laserprinter is echter vooral geschikt voor kantoorwerk. Dat komt omdat daar veel brieven en facturen gedrukt worden, en ook aan snelheid wordt veel belang gehecht.

Laserprinters zijn ook bijzonder geschikt voor fotoliefhebbers. Als een gezin terugkomt van vakantie, staat een laserprinter klaar om de familiefoto’s af te drukken.

Vooral omdat een dagelijkse kantoorroutine vaak een uitdaging is, is het belangrijk ervoor te zorgen dat alles gecoördineerd en georganiseerd wordt, en daarbij enorm veel tijd te besparen.

Wat zijn de voordelen van laserprinters ten opzichte van andere printers?

Hier volgt gedetailleerde informatie over de voordelen van laserprinters, zoals afdrukkosten, papierverbruik, kwaliteit en afdruksnelheid van laserprinters en kleuren laserprinters.

Lage drukkosten en laag papierverbruik

 • Als je een zwart-wit laserprinter of kleuren laserprinter kiest, kun je genieten van lage afdruk- en papierkosten.
 • Laser- en kleurenlaserprinters printen met een beelddrum en een of meer tonercassettes.
 • De toner in laserprinters heeft het voordeel dat hij veel betrouwbaarder is dan printerinkt. Het tonerpoeder kan niet uitdrogen of kleven. Dit betekent dat de laserprinter onmiddellijk klaar is voor gebruik, zelfs na wekenlange stilstand.
 • Bovendien drukt een laserprinter, vergeleken met een inkjet printer, ongeveer vijfmaal zoveel pagina’s af voordat de toner bijgevuld moet worden.

Hoge kwaliteit en duurzame afdrukken

 • Ondanks de hoge afdruksnelheid zijn de afdrukken van de laserprinter van uitstekende kwaliteit. Voor hectische of dringende printopdrachten is een ander voordeel dat zijn verse afdruk niet vlekt.
 • De laserstraal technologie maakt de afdrukken ook veel minder gevoelig voor waterspatten en licht. De afdrukken vervagen niet zo snel als die van inkjet printers.

Hoge afdruksnelheid

 • Een groot voordeel van de laserstraalprinter is zijn hoge afdruksnelheid. De reden hiervoor is dat de laserprinter niet afdrukt in afzonderlijke lijnen zoals een dot matrix printer, maar de hele pagina in één keer.
 • Daarom is een laserprinter geschikt in het beroepsleven, want hij is vaak de hele dag in gebruik. Deze omstandigheid is nauwelijks te vermijden, dus een krachtige printer is een must.

Welk formaat laserprinter moet ik kopen?

Afhankelijk van het doel waarvoor de printer gebruikt wordt, kan de grootte van de printer variëren. De afmetingen van een laserprinter moeten echter niet onderschat worden.

Voor kleinere klussen op kantoor is een kleine laserprinter heel geschikt. Maar als je veel moet afdrukken, is het beter een grotere printer te kiezen. (Image source: pixabay.com / jarmoluk)

Vaak komt de ware grootte van de printer pas aan het licht als hij opgesteld wordt. Daarom moet je voldoende vrije ruimte inplannen voor je nieuwe laserprinter.

Voor dagelijks gebruik kan het formaat 33,5 x 36,8 x 20,2 cm gekozen worden. Voor dagelijks kantoorgebruik zal eerder iets groters nodig zijn, zoals 42.7 x 27.9 x 57.1 cm.

Wat kost een laserprinter?

Vergeleken met inkjet printers zijn de aanschafkosten voor laserprinters meestal iets hoger. De populairste toestellen voor thuis en op kantoor kosten tussen 100 en 150 euro.

Natuurlijk zijn er ook duurdere apparaten. Niet alleen de prijs is echter doorslaggevend, maar ook de afdrukprestaties.

Terwijl inktpatronen sterk in prestatie beperkt zijn door de lage vulgraad, gaan toners voor laserprinters enkele duizenden pagina’s mee.

Zoals reeds gezegd zijn de afdrukkosten beduidend lager met een laserprinter. Dus als je veel moet afdrukken op je werk of thuis, geeft een laserprinter je lage afdrukkosten.

Maar als je goede kwaliteit wilt, moet je meer uitgeven:

Type Prijs
Mono laserprinter ab ca. 100€
Normale kleuren laserprinter ab ca. 300€
Goede kleuren laserprinter ab ca. 2000€

Wat zijn de alternatieven voor een laserprinter?

Laserprinters kunnen van veel verschillende materialen gemaakt zijn. Elk model heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het volgende gedeelte geeft je een kort overzicht van de alternatieven voor laserprinters.

A3 printers

De bekende printers voor thuisgebruik kunnen meestal alleen A4 formaat uitvoeren. Er zijn echter speciale A3 printers die het grotere formaat zonder problemen aankunnen.

Dot matrix printers

Dot matrix printers behoren tot de grote groep van impact printers. Hier slaan naalden op een inktlint om de letters te produceren.

Inkjet printers

Inkjet printers zijn matrix printers waarin afdrukken gebeurt via spuitkoppen en inkttanks. Deze printers behoren tot de groep van non-impact printers omdat er geen fysieke druk op het papier wordt uitgeoefend.

Ze worden beschouwd als de bekende kleurenprinters en zijn in veel huishoudens te vinden.

De aanschafkosten zijn veel lager dan voor laserprinters, maar de vervolgkosten door inktpatronen en inktpatronen zijn veel hoger.

Besluit: Welke soorten laserprinters zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een laserprinter wilt, zijn er twee alternatieven waaruit je kunt kiezen

 • Mono laser printer
 • Kleuren laserprinter

De bediening, het onderhoud en het gebruik van de twee verschillende printers hebben elk hun voor- en nadelen.

Afhankelijk van wat je verkiest en waar je de laserprinter voor wilt gebruiken, is een ander type geschikt voor je. Het volgende gedeelte zal je helpen beslissen.

Wat zijn de kenmerken van een mono laserprinter en wat zijn de voor- en nadelen?

Mono laserprinters of monochrome laserprinters zijn de eenvoudigste vorm van laserprinters. Ze bestaan uit slechts één toner, die één zwarte kleur bevat.

Voordelen
 • Lage aanschafkosten
 • Lage afdrukkosten
 • Hoge afdruksnelheid
Nadelen
 • Geen mogelijkheid tot afdrukken in kleur

Bovendien kunnen laserprinters gebruikt worden om snel af te drukken en, zoals reeds gezegd, hebben ze lagere afdrukkosten dan inkjetprinters en fotoprinters.

Kleurendruk is er echter niet mee mogelijk.

Wat zijn de kenmerken van een kleuren laserprinter en wat zijn de voor- en nadelen?

Kleurenlaserprinters hebben meerdere toners en verschillen alleen van monochrome laserprinters in het aantal kleurtoners en beelddrums.

Er zijn de gewone vier kleuren cyaan, magenta, geel en zwart. In de regel zijn kleurenlaserprinters duurder dan mono laserprinters omdat de constructie veel ingewikkelder is.

Voordelen
 • Kleurenafdrukken op inkjet-niveau
 • Hoge afdruksnelheid
Nadelen
 • Hogere afdrukkosten
 • Meerdere toners kopen en vervangen

Het grootste voordeel van een kleurenlaserprinter is dat hij werkelijk beelden kan produceren. Maar veel geloofwaardige laserprinter tests hebben ook aangetoond dat de afdrukkwaliteit niet kan tippen aan die van hoogwaardige foto-printers.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om laserprinters te vergelijken en te evalueren

De volgende zijn de aspecten die je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke laserprinters.

De criteria die je kunt gebruiken om laserprinters te vergelijken zijn o.a.

 • Printeraansluiting
 • Afdruksnelheid
 • Dubbelzijdig afdrukken
 • Scan functie
 • Resolutie
 • Lopende kosten

Printerverbinding

Je kunt kiezen tussen USB, LAN en WLAN verbindingen. Veel mensen geven de voorkeur aan een printer met een netwerkverbinding.

Niets is gemakkelijker dan de printer vanaf je eigen mobiele telefoon te bedienen. De printer kan zich dan identificeren als een mobiele printer.

Bij LAN verbindingen is het probleem dat er een kabel gelegd moet worden.

WLAN netwerken zijn aanvankelijk meestal iets moeilijker op te zetten, maar hebben het voordeel dat ook smartphones, mobiele telefoons of andere mobiele toestellen gebruikt kunnen worden.

Afdruksnelheid

De afdruksnelheid zal ook voor jou belangrijk zijn. Er zijn maar een paar verschillen in afdruksnelheid.

In de regel kunnen de hoogwaardige laserprinters van Brother, Samsung en Canon 18 vel per minuut afdrukken. Sommige mono laserprinters van Samsung en Kyocera kunnen ook meer dan 20 afdrukken per minuut uitwerpen.

Maar voor thuisgebruik zijn 18 bladzijden ruim voldoende. Lyocera Ecosys haalt zelfs tot 35 pagina’s per minuut. Dit is vooral interessant uit zakelijk oogpunt.

Dubbelzijdig afdrukken

Als je dubbelzijdig afdrukt, bespaar je veel papier. Een duplexer is daarom altijd een goede keuze als het afdrukvolume groot is of als je vaak alleen in de tonerbesparende kladstand afdrukt.

Beide zijn meestal het geval in kantooromgevingen, en daarom is een duplex-eenheid vrijwel onmisbaar voor een zakelijke printer.

Een duplexer heeft ook voordelen bij het afdrukken van brochures, handleidingen of nieuwsbrieven. Het zorgt ervoor dat de binding altijd op de juiste plaats zit bij even/oneven bladzijden.

Tip: Voor brochures en dergelijke is het raadzaam een printer te kiezen met een extra afwerkeenheid.

Scanfunctie

Het bezit van een multifunctionele printer kan enkele voordelen hebben. Want deze kunnen niet alleen afdrukken maken, maar ook documenten scannen of faxapparaten vervangen.

Printers met scanners kunnen vellen kopiëren met een vergelijkbare snelheid als gewone kopieerapparaten voor op kantoor.

Alle bekende fabrikanten zoals Brother, Hewlett-Packard, Dell en Canon overtuigen echter met goede multifunctionele printers, maar je moet er wel een meerprijs voor betalen.

Zoals bij alle printers zijn de bijgeleverde printerdrivers en software erg belangrijk. Het maakt niet uit of het USB printers, netwerkprinters of WLAN printers zijn.

Resolutie

De resolutie geeft aan hoe fijn de afdrukken kunnen worden uitgevoerd. De resolutie kan gemeten worden in termen van dpi. Het minimum aantal dpi geeft de kwaliteit van de laserprinter aan. Het vereiste aantal hangt af van de beoogde afdrukken.

Voor eenvoudige teksten en afbeeldingen is 300 x 300 dpi voldoende. Voor complexe afbeeldingen en eenvoudige plaatjes is 600 x 600 dpi of meer vereist.

Standaard wordt aangenomen dat een hoger aantal pixels automatisch een betere kwaliteit geeft. De werkelijke afdrukkwaliteit hangt dus af van de printer zelf.

Lopende kosten

Het is belangrijk te weten dat bepaalde onderdelen en verbruiksartikelen na een bepaalde tijd vervangen moeten worden. Deze omvatten

 • 4 toners voor de 4 basiskleuren (inclusief zwart)
 • Fuser eenheid
 • Beeldtrommel

Voor toners kun je op zoek gaan naar compatibele toners van derden, die vaak besparingen tot 70% opleveren. Voor de andere twee onderdelen ben je echter op de fabrikant aangewezen.

Andere toners dan de originelen zijn van heel verschillende kwaliteit en daarom is modelspecifiek onderzoek hier enorm de moeite waard.

Omdat alle fabrikanten nu alleen nog zogenaamde startertoners bij hun printers leveren, die beduidend minder afdrukmateriaal bevatten, zul je in ieder geval vrij snel toners moeten aanschaffen.

Foto bron: 123rf.com / Andriy Popov

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies