Laatst bijgewerkt: 28-07-2021

Onze selectiecriteria

26Onderzochte producten

42Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

75Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote lashelm test 2022. Hier stellen we alle lashelmen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste lashelm voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een lashelm wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Voor absoluut gegarandeerde veiligheid is de juiste werk- en beschermende kleding onmisbaar. Een van de belangrijkste stukken beschermende kleding is de lashelm.
 • Een veiligheidshelm biedt je uitgebreide veiligheid voor je gezicht en nek bij het werken met een lasapparaat. Het beschermt je gezicht en ogen tegen brandwonden, UV/IF straling en andere gevaren voor de gezondheid.
 • Bovendien maakt een helm die je alleen maar goed hoeft af te stellen en op te zetten het laswerk veel gemakkelijker, want je hebt beide handen vrij om te lassen.

Lashelm: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een lashelm koopt

Wat is het voordeel van een lashelm boven de alternatieven?

De automatische helm beschermt het gezicht en eventueel ook de nek tijdens het hele lasproces. In het bijzonder wordt het gevaar van oogletsel voorkomen. Lassen produceert vonken, ultraviolette en infrarode stralen. Deze kunnen brandwonden op de huid en bindvliesontsteking van het oog veroorzaken.

Lashelmen zijn een must als je aan een lasmachine werkt. Ze beschermen de ogen tegen vonken en stralen. (Foto: pexels / pixabay.com)

Bovendien heb je tijdens het lassen beide handen tot je beschikking, wat veel veiliger is dan werken met maar één arm. Bovendien bereik je op natuurlijke wijze betere werkresultaten.

Hoe werkt een automatische lashelm?

De volgende stappen leggen uit hoe een automatische lashelm werkt en hoe je de instellingen kunt aanpassen. Het ultraviolet en infrarood filter schermt de lasser af van de korte en lange golf stralen van de vlamboog. Dit beschermt je tegen de meeste lasgevaren. Verder heeft een auto lashelm een scherm met vloeibare kristallen dat het beschikbare licht dimt, afhankelijk van het ingestelde beschermingsniveau.

Dit beschermt tegen verblinding door de vlamboog. Dus stel je eerst het beschermingsniveau in, de vertragingstijd en de lichtgevoeligheid. Pas als je deze functies hebt ingesteld, zet je de helm op en ontsteek je de boog. Vervolgens detecteren de sensoren van de fotocel de vlamboog en sturen een impuls naar het geïntegreerde filterpatroon van de automatische lashelm. De fotocel bestaat uit twee elektroden, omgeven door een geëvacueerde glazen bol.

De filtercassette verduistert dan de lashelm. Dit proces wordt uitgevoerd met behulp van de ingebouwde elektronica van de automatische lashelm. Vooral de instelling van de lichtgevoeligheid is hier van belang. Dit bepaalt wanneer de filtercassette donker wordt. Na deze stap wordt het LCD op het vizier van het ingestelde beschermingsniveau verduisterd en ben je beschermd tegen de gevaarlijke UV stralen.

Wat kost een lashelm?

Helmen zijn er in alle prijsklassen – of je nu een goedkope lashelm voor thuisgebruik wilt kopen of een dure helm met ademhalingsbescherming voor professioneel gebruik, waar het bedrag zelfs meer dan 3.000 euro kan zijn. Over het algemeen zijn de prijzen heel redelijk, omdat voor een goede bescherming aan bepaalde normen moet worden voldaan. De prijzen variëren, afhankelijk van de functies en extra’s die in de helm geïntegreerd zijn.

Een eenvoudige automatische lashelm met standaardfuncties koop je bijvoorbeeld al voor 25 euro. Afhankelijk van het merk kan de prijs oplopen tot 150 euro. Voor helmen met een ademhalingsbeschermingssysteem moet je voorbereid zijn op een prijs van 1.500 tot bijna 4.000 euro.

Besluit: Welke soorten lashelmen zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe zijn er drie verschillende soorten lashelmen

 • Lashelm op batterijen
 • Lashelm op zonne-energie
 • Batterij- en zonne-energie lashelm

Elk van deze typen werkt met een andere stroombron, die elk zijn eigen voor- en nadelen heeft. Afhankelijk van hoe vaak en hoe lang je per keer wilt lassen, is een ander type lashelm geschikt voor je.

Bron: meisterbob.de

In het volgende willen we je helpen uit te zoeken welk type lashelm het beste bij je past. Daartoe laten we je kennis maken met alle bovengenoemde soorten lashelmen en geven je duidelijk de voor- en nadelen van elk.

Hoe werkt een lashelm op batterijen en wat zijn de voor- en nadelen?

De meest gebruikte soort lashelm voor thuisgebruik is de zogenaamde op batterijen werkende helm. Hier wordt het verduisterend effect van het gezichtsveld (bescherming tegen zogenaamd “flitsen”) geregeld door elektronica die op batterijen werkt. Zodra het verblindende licht van de lasplek de sensoren in het gezichtsveld raakt, wordt het hele gezichtsveld verduisterd en wordt de lasser beschermd tegen het overmatig verblindende licht.

Dit type automatische helm wordt gekenmerkt door zijn gebruiksgemak. Dit komt omdat voor het gebruik alleen geschikte batterijen nodig zijn.

Voordelen
 • Gemakkelijk hanteerbaar
 • Vrij groot gezichtsveld
Nadelen
 • Batterijverbruik vrij hoog
 • Alleen geschikt voor af en toe en kort laswerk
 • Vaak vrij hoge schakelreactietijden

Het nadeel van deze helmvariant is het soms te hoge batterijverbruik, waardoor lang laswerk alleen met onderbreking mogelijk is. Een ander nadeel is dat zulke helmen vaak met een kleine vertraging reageren op blootstelling aan licht. Dit betekent dat er gevaar is voor verwonding van de ogen door het sterke licht.

Hoe werkt een lashelm op zonne-energie en wat zijn de voor- en nadelen?

De tweede variant is gebaseerd op zonne-energietechnologie. De nieuwste lashelmen zijn vooral met deze technologie gemaakt. Dit maakt zelfs urenlang gebruik zonder onderbrekingen mogelijk. Bovendien biedt deze helmvariant een zeer snelle aanpassing van het gezichtsveld aan de actuele lichtomstandigheden. Zonnetechnologie kenmerkt zich door milieuvriendelijke energieopwekking en wordt dankzij voortdurende verdere ontwikkelingen op veel gebieden steeds efficiënter gebruikt – ook in lashelmen.

Voordelen
 • Voor regelmatig en tijdsintensief gebruik
 • Snelle schakeltijden
 • Milieuvriendelijk
 • Altijd klaar voor gebruik
Nadelen
 • Zonnecellen nogal vatbaar
 • Hoge kosten voor vervanging van glas met zonnecellen

De nadelen van een lashelm op zonne-energie hebben vooral te maken met de zonnecellen. Deze zijn nogal vatbaar voor defecten en moeilijk te repareren. Dit maakt een vervangingsglas met zonnecellen onvermijdelijk.

Hoe werkt een lashelm op batterijen & zonne-energie en wat zijn de voordelen en nadelen?

Lashelmen met gecombineerde technologie werken door taken te verdelen. Terwijl de zonnecellen voor de algemene toevoer zorgen, zijn de knoopcelbatterijen alleen verantwoordelijk voor de schakeltijden. Daardoor hebben de batterijen een lange levensduur, wat uiteindelijk in de portemonnee tot uiting komt.

Voordelen
 • Batterijen alleen voor schakeltijden
 • Lange levensduur van de geïntegreerde batterijen
Nadelen
 • Meestal kleiner gezichtsveld

Het enige nadeel van dit type veiligheidshelm is het meestal kleinere gezichtsveld, dat vooral voor beginners een beetje een uitdaging kan zijn.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om lashelmen te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om lashelmen te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald product geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Bedrijfsmodus
 • Lichtgevoeligheid
 • Filtercassettes, ademhalingstoestel en beschermende schermen
 • Certificering

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Werkwijze

In het beslissingsgedeelte hebben we de drie verschillende soorten lashelmen al behandeld en hun afzonderlijke voor- en nadelen getoond. Je zou al een beslissing genomen moeten hebben.

Je kunt kiezen uit twee soorten lashelmen, namelijk de helm met batterijvoeding en de helm met zonne-energie. (Foto: Robb Leahy / unsplash.com)

Uiteindelijk bepaalt de stroomvoorziening de frequentie en intensiteit van het gebruik. Voor langer lassen raden we lashelmen op zonne-energie aan, en lashelmen met een combinatie van zonne-energie en batterijen. Wil je daarentegen alleen af en toe iets lassen in de doe-het-zelf-garage, dan is een lashelm op batterijen meer geschikt voor je.

Lichtgevoeligheid

Het allerbelangrijkste voor de veiligheid is de visuele bescherming. Dit beschermt je ogen tegen de schittering van het laslicht. Het gezichtsveld moet snel verduisterd worden. Daarom is de informatie over lichtgevoeligheid heel belangrijk. Lashelmen die niet alleen automatisch regelbaar zijn wat betreft visuele bescherming en lichtgevoeligheid, maar ook met de hand ingesteld kunnen worden, verdienen de voorkeur. Belangrijke normen voor lichtbescherming zijn DIN 9 tot 15.

Filtercassettes, ademhalingsbescherming en beschermende schermen

Ademhalingsbescherming speelt een belangrijke rol bij de bescherming tegen schade aan de gezondheid. Immers, afhankelijk van het materiaal en de soort lassen, kunnen tijdens het lassen bepaalde verontreinigende stoffen opstijgen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Hoogwaardige en volgens EN-normen geteste ademhalingsbescherming is daarom onontbeerlijk.

Voor lashelmen die binnen de Europese Unie verkocht worden, zijn de volgende EN normen voor ademhalingsbescherming gecertificeerd en daarom aanbevolen

 • NL 165
 • NL 166
 • NL 167
 • NL 168
 • NL 169
 • NL 175
 • NL 379

Je moet er bij aankoop zeker van zijn dat de helm gecertificeerd is met ten minste een van deze normen. Dit zorgt ervoor dat er tijdens het lassen geen giftige dampen in je luchtwegen kunnen komen. Bovendien moeten de ademhalingsfilters vervangbaar zijn, zodat ze met regelmatige tussenpozen vervangen kunnen worden.

Bovendien is het belangrijk dat het materiaal van hoge kwaliteit is, zodat de gezichtsbescherming volledig is.

Certification

Producten met een keurmerk geven je niet alleen de zekerheid dat je een getest artikel hebt, maar zijn ook betrouwbaarder dan helmen zonder keurmerk. We raden je daarom aan een geteste en gecertificeerde helm te kopen. Immers, helmen moeten getest zijn op veiligheid en betrouwbaarheid. Vermijd daarom goedkope producten zonder het juiste testmerk, want dan is je veiligheid niet gegarandeerd!

Wetenswaardigheden over lashelmen

Een lashelm moet je de veiligheid bieden die je nodig hebt om schade aan je gezondheid of brandwonden te voorkomen als je met een lasapparaat last.

We hebben in de punten hierboven al uitgelegd waar je op moet letten bij het kopen van een lashelm. Er zijn echter ook andere manieren om je tegen lasparels en verblinding te beschermen.

Welke alternatieven zijn er voor een lashelm?

In plaats van een lashelm kun je ook een handschild of een lasmasker kopen. We zullen de voor- en nadelen van deze twee mogelijkheden kort toelichten. Hoewel eenvoudige handschilden erg goedkoop zijn, hebben ze het nadeel dat ze met één hand voor het gezicht gehouden moeten worden. Zo is slechts één hand vrij om te lassen. Verder biedt een handschild slechts minimalistische bescherming, want ze hebben geen extra functies.

Bovendien zijn er nog steeds gevaren als het handschild verkeerd wordt vastgehouden. Er zijn nog steeds eenvoudige lasmaskers zonder automatisch systeem die op het hoofd geplaatst kunnen worden. Zo blijven beide handen vrij om te lassen. Je moet de lashelm echter handmatig donkerder en lichter maken. Ook hier zijn geen aanpassingen mogelijk, bv. van het beschermingsniveau en de helderheid.

Beeldbron: LaurentSchmid / pixabay.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies