Laatst bijgewerkt: 07-08-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

29Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Lees je ‘s avonds graag een boek in bed voor het slapengaan of verslind je graag boeken tijdens het reizen, dan schept een leeslamp een aangename sfeer en is gemakkelijk voor de ogen. Ze zijn er in een grote verscheidenheid van ontwerpen en stijlen, dus je bent vrij om naar eigen smaak te kiezen.

Met onze grote leeslampentest 2022 willen we je een overzicht geven van alle belangrijke informatie over leeslampen. We leggen uit op welke criteria je moet letten bij het kopen van een leeslamp en beantwoorden vragen die vaak gesteld worden en die ook jou kunnen helpen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een leeslamp is er in verschillende uitvoeringen. Er zijn leeslampen met een klemfunctie die je op allerlei oppervlakken en plaatsen kunt bevestigen. Er zijn ook leeslampen die je aan de muur bevestigt of staande leeslampen.
 • De meeste leeslampen hebben een dimfunctie of kunnen verschillende helderheids- en kleurniveaus oproepen. Je kunt de helderheid aanpassen aan je persoonlijke behoeften en andere gebruikers kunnen de helderheid ook aanpassen.
 • Een leeslamp met een zwanenhals biedt het voordeel dat hij beweegbaar en verstelbaar is en dus precies uitgelijnd kan worden. Dit is handig als je bijvoorbeeld niemand anders wilt storen terwijl je slaapt.

Leeslamp: Onze selectie

Leeslampen:

De volgende criteria helpen je de juiste leeslamp voor je te kiezen.

De criteria helpen je het overzicht te houden over de grote keuze aan leeslampen. Je kunt ze vergelijken met behulp van de volgende aspecten.

Helderheid en kleurvariatie

Bij de keuze van een leeslamp maakt de helderheid natuurlijk een groot verschil. In de regel hangt deze factor af van je persoonlijke waarneming, want sommige mensen hebben het licht liever wat feller, terwijl anderen tevreden zijn als het licht iets gedimd of gedimd is.

Elke leeslamp moet echter een bepaalde basishelderheid hebben om je leeservaring aangenaam te maken.

Anders worden je ogen heel snel moe en moet je je harder concentreren, wat minder prettig voor je kan zijn. Het hangt er ook vanaf waar je het vaakst leest. Bijvoorbeeld, als je graag in bed leest en je partner niet wilt storen, zijn spot leeslampen een voordeel.

Zo kun je rustig lezen en maak je niemand wakker. Lees je in de huiskamer met bestaande verlichting, dan heb je misschien een leeslamp nodig met minder helderheid.

Als je de lamp vooral op reis wilt gebruiken, moet je er zeker van zijn dat het licht geschikt en aangenaam is.

Sommige leeslampen zijn er in verschillende kleur- of helderheidsstanden, die je aan je persoonlijke smaak kunt aanpassen. Of het nu een heel warm geel of oranje is of een meer effen wit – je kunt de meeste lampen aan je voorkeuren aanpassen.

Oplaadfunctie

Er zijn meestal verschillende manieren om leeslampen op te laden. Natuurlijk zijn er ook leeslampen met een gewone voedingskabel. Dit heeft het voordeel dat de lamp niet hoeft te worden opgeladen. Anderzijds kan het voor veel doeleinden onpraktisch zijn.

Als je bijvoorbeeld een leeslamp nodig hebt als je op stap bent, zijn leeslampen met een batterij of oplaadbare batterij voordelig. Deze gaan meestal enkele uren mee tot ze weer opgeladen moeten worden.

Verstelbaarheid en mobiliteit

Er zijn leeslampen die niet verstelbaar zijn en op één plek gericht zijn. Wil je echter de stand van je leeslamp flexibel kunnen verplaatsen, dan raden we een leeslamp aan die zo beweeglijk mogelijk is. We bevelen een leeslamp aan met een zogenaamde zwanenhals.

Hij kan in bijna elke richting gebogen worden en past zich perfect aan je positie aan. Als het licht te fel voor je is, kun je de lamp een beetje wegdraaien zodat het licht niet meer direct schijnt.

Dimbaarheid

Sommige leeslampen hebben de functie dat het licht gedimd kan worden. Hiermee kun je verschillende helderheidsniveaus instellen en het licht aanpassen aan de situatie die zich voordoet. Dit is een voordeel als je andere mensen niet wilt storen of als verschillende mensen de lamp gebruiken die ook verschillende voorkeuren hebben.

In de regel ben je flexibeler met een dimbare lamp en kun je ook omschakelen als hij te fel voor je wordt.

Bevestiging

Afhankelijk van of en waar je je lamp wilt monteren, zijn er verschillende manieren om de leeslamp te monteren. Leeslampen met klemfunctie vereenvoudigen het proces omdat ze eenvoudig op hun plaats geklemd kunnen worden. Ze kunnen onder andere op de volgende plaatsen bevestigd worden

 • Bedframe
 • Bureau
 • Monitor
 • rechtstreeks op het boek

Leeslampen: veel gestelde vragen en antwoorden

In de volgende paragrafen willen we graag veel gestelde vragen over leeslampen beantwoorden die ook voor jou nuttig kunnen zijn.

Voor wie is een leeslamp geschikt?

Een leeslamp is logischerwijze geschikt voor wie graag en veel leest. Voor wie graag een boek pakt voor het slapengaan, maar geen behoefte heeft aan de basisverlichting of er anderen niet mee wil storen, is een leeslamp zeer geschikt.

Leeslampen zijn ideaal voor onderweg, op de camping of op reis.

Thuis kan de leeslamp aan het bed, nachtkastje of bureau bevestigd worden. Er zijn echter ook leeslampen die direct aan het boek bevestigd kunnen worden of zelfs overgeslagen kunnen worden.

Leselampe-1

Leeslampen met klemfunctie kunnen op allerlei plaatsen en oppervlakken bevestigd worden. Je kunt ze ook vaak mee op reis nemen, wat ze bijzonder praktisch maakt.
(Image source: kaboompics / pixabay.)

Dit vergroot de flexibiliteit, natuurlijk, want je kunt ze meenemen naar verschillende plaatsen. Meestal zijn deze lampen ook voorzien van een batterij of oplaadbare accu, waardoor ze langer gebruikt kunnen worden.

Welke soorten leeslampen zijn er?

Er zijn verschillende soorten leeslampen, die we in de volgende paragrafen nader zullen toelichten.

Staande

leeslamp Een staande leeslamp is een stijlvol woonaccessoire voor elk huis. Het wordt meestal in de woon- of slaapkamer geplaatst, bijvoorbeeld naast de bank of de fauteuil.

Voordelen
 • stijlvolle aanvulling op de inrichting
 • hoeft niet speciaal bevestigd te worden
 • voldoende helderheid
Nadelen
 • weinig flexibiliteit
 • heeft elektriciteit nodig
 • heeft ruimte nodig

Hij werkt op elektriciteit en moet dus altijd in de buurt van een stopcontact geplaatst worden, wat zijn flexibiliteit beperkt. Het voordeel is dat hij erg groot is en beslist voldoende helderheid biedt voor grote oppervlakken.

Leeslamp voor aan de wand

Er zijn ook leeslampen die je aan de wand kunt bevestigen. Deze kunnen boven het bed in de slaapkamer of in een andere kamer gemonteerd worden. Het voordeel is dat je de ruimte bespaart die bijvoorbeeld een staande leeslamp zou innemen.

Voordelen
 • bespaart ruimte
 • kan flexibel bevestigd worden
 • kan selectief uitgelijnd worden
Nadelen
 • montage en gereedschap vereist
 • kan niet zomaar op andere plaatsen neergezet worden
 • grotere inspanning

Je bent echter ook minder flexibel met de lamp omdat je ze niet zomaar kunt verwijderen en weer afstellen. Dit zou veel inspanning vergen. Bovendien heb je het juiste gereedschap en enige handigheid nodig om de lamp in elkaar te zetten.

Opklembare leeslamp

Je hebt ook de mogelijkheid om een leeslamp met opklemfunctie te kopen. Deze kunnen op verschillende plaatsen en plekken bevestigd worden en zijn dus heel flexibel en plaatsbesparend. Afhankelijk van de grootte kun je hem ook direct aan je boek vastmaken of om je hals hangen. Er zijn ook leeslampjes die je aan je bureau of bed kunt klemmen.

Voordelen
 • kan op verschillende plaatsen geplaatst worden
 • gemakkelijk te monteren
 • kan onderweg gebruikt worden
Nadelen
 • niet erg esthetisch
 • moet goed en strak passen

Meestal is dit type leeslamp draadloos en wordt ze gevoed door USB, oplaadbare batterij of batterij, zodat je ze gemakkelijk enkele uren kunt gebruiken. Dit is een voordeel bij het reizen.

Een ander voordeel is dat hij niet veel montage vergt en je hem gemakkelijk naar andere plaatsen kunt verplaatsen. Maar in vergelijking met vloerlampen of wandlampen hebben ze de neiging de kamer minder te verfraaien.

Hoeveel lumen moet mijn leeslamp hebben?

Het belangrijkste is dat je tijdens het lezen voldoende verlichting hebt, anders kan het erg vermoeiend zijn voor je ogen. Er is geen definitieve uitspraak over hoeveel lumen de lamp moet hebben. Het is echter aan te bevelen dat het leeslampje tussen 350 en 400 lumen produceert.

Wat kost een leeslamp?

De kosten van leeslampen variëren naargelang hun soort. Natuurlijk betaal je meer voor hogere kwaliteit, en ook voor speciale merken of ontwerpen. In de volgende tabel hebben we de prijsklassen voor de verschillende soorten leeslampen op een rijtje gezet.

Soort leeslamp Prijsklasse
Kleinere leeslampen vanaf ca. 10€
Staande leeslampen vanaf ca. 40€
Leeslampen voor aan de wand vanaf ca. 10€

De goedkopere versies zijn geenszins van mindere kwaliteit. Informeer gewoon van tevoren naar de fabrikant of ga naar een meubel- of bouwmarkt en vraag om advies.

Welke alternatieven zijn er voor een leeslamp?

Natuurlijk kun je in plaats van een leeslamp ook een andere lichtbron gebruiken. Je kunt ook je plafondlamp aanzetten om te lezen. Het nadeel hier is echter dat je verlichting met een groot oppervlak hebt, maar die is minder geschikt om te lezen.

Spotverlichting die alleen verlicht wat je wilt zien heeft hier meer zin. Je kunt echter ook beide combineren, wat waarschijnlijk het beste zou zijn.

Hoe bevestig ik mijn leeslampje?

Afhankelijk van waar je je leeslampje plaatst, zijn er verschillende manieren om het te bevestigen. Leeslampen met klemfunctie zijn de gemakkelijkste optie, want ze worden eenvoudig op de gewenste plaats geklemd. Je moet er echter voor zorgen dat het goed en stevig vastzit en niet gemakkelijk wegglijdt.

Leeslampen voor wandmontage vereisen montage.

Staande leeslampen kun je eenvoudig op de gewenste plaats zetten. Het enige belangrijke is dat ze dicht bij een stroomaansluiting staan. Een leeslamp bevestigen is dus betrekkelijk eenvoudig en vergt in veel gevallen nauwelijks montage en dus weinig inspanning. Als je graag onderweg leest, is een kleinere en praktische lamp die je kunt vastklemmen aan te bevelen.

Conclusie

De meeste leeslampen hebben verschillende helderheids- en kleurtemperatuurniveaus, zodat je ze gemakkelijk aan je eigen voorkeuren kunt aanpassen. Verstelbare halzen zijn handig omdat je daarmee de lamp kunt richten en altijd genoeg licht hebt, zonder iemand in bed te storen, bijvoorbeeld.

Je kunt naar eigen smaak beslissen of je de voorkeur geeft aan een aan de muur bevestigde leeslamp, een staande lamp voor in de woon- of slaapkamer, of dat je de meer flexibele versie verkiest om om je hals te hangen of vast te klemmen.

Beeldbron: crazymedia / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies