Laatst bijgewerkt: 28-08-2020

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

19Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

74Verzamelde opmerkingen

Als je denkt aan bouwspeelgoed, is er een grote kans dat je maar aan één woord denkt: LEGO. In feite is LEGO de naam van een Deens speelgoedbedrijf dat is opgericht in 1930. In 1949 hebben ze hun beroemde blokken op de markt gebracht. Iedereen heeft er in zijn of haar kindertijd wel eens mee gespeeld. En als ouder zijnde is dat misschien nog niet eens zo heel lang geleden!

De LEGO-blokken hebben verschillende kleuren, afmetingen en vormen. Hoewel de basis rechthoekig is, zijn er ook vierkante en ronde blokken, blokken met wielen en blokken in de vorm van dieren en personages uit films. Je kunt kiezen voor de meest simpele en klassieke vorm, LEGO Classic, of voor allerlei nieuwe werelden, zoals de wereld van de 5 hartsvriendinnen van LEGO Friends.
Belangrijk om te weten

 • LEGO is een bedrijf dat zich bezig houdt met de productie van speelgoed en wereldwijd bekend is dankzij zijn vlaggenschipproduct, de kleurrijke LEGO-bouwstenen. Tegenwoordig zijn de bouwstenen van biokunststoffen gemaakt. Het materiaal is verkregen uit plantaardige producten.
 • LEGO-sets zijn verkrijgbaar voor kinderen vanaf 1 jaar oud. De sets hebben eenvoudigere constructies en stukken met een groter formaat om het inslikken van de onderdelen te voorkomen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de LEGO DUPLO-reeks. Er zijn ook reeksen voor volwassenen, met een grotere complexiteit en stukken die zeer geavanceerd zijn, zoals het geval is bij bijvoorbeeld LEGO Creator Expert.
 • Er bestaan veel verschillende vormen en modellen van dit bekende speelgoed. Je zult dus gemakkelijk een set vinden die bij de interesses van het kind (of onze eigen interesses!) past. LEGO-sets die erg populair zijn, zijn bijvoorbeeld LEGO Harry Potter De Grote Zaal van Zweinstein, LEGO Friends Vriendschapshuis en LEGO City Arctic Poolluchttransport.

Onze selectie: De beste LEGO-sets op de markt

Als je overweegt om een nieuwe LEGO-set te kopen, kan de onderstaande selectie je helpen om de perfecte set te vinden. Hieronder hebben we de beste LEGO-constructies die verkrijgbaar zijn op de Nederlandse markt voor je geselecteerd. Onder hen vind je een aanbod van de meest klassieke sets om de verbeelding van je kind op de loop te laten, tot de meest gespecialiseerde varianten, toegespitst op verschillende leeftijden en interesses. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

De beste LEGO-set voor de bouwers onder ons

De LEGO Technic Hoogwerker heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Al voor een zeer betaalbare prijs zul je je kind erg blij maken. Het gedetailleerde hefmechanisme heeft een echt werkende arm met bak, de machine heeft 4 waarschuwingslampen en wielen met grote banden.

Zodra de hoogwerker op de juiste manier in elkaar is gezet, kun je de arm uitschuiven en de bak optillen tot zeer grote hoogtes. Het LEGO Technic-model biedt het kind een meeslepende ervaring. Met de realistische set leren jonge LEGO-bouwers hoe de basis van tandwielen, kracht en beweging in elkaar zit. De set is een ideale introductie tot de LEGO Technic-sets.

De beste LEGO-set voor beginners

Deze collectie LEGO stenen in 35 verschillende kleuren is bestemd voor bouwers van alle leeftijden en biedt mogelijkheden voor uren creatief bouwen en spelen. De stenen bieden je voldoende mogelijkheid om je eigen voertuigen te verzinnen.

De set bestaat uit verschillende soorten stenen, zoals ramen, ogen en een groot aantal wielen. Op het internet vind je tal van voorbeelden van modellen die je na kunt bouwen. De stenen zitten in een handige opbergdoos.

De mooiste LEGO-set voor de echte fans

Sommige LEGO-sets zijn er vooral om te bouwen en naar te kijken en minder om mee te spelen. De Super Star Destroyer Executor van Star Wars is daar een voorbeeld van.

Het fantastische schip deed dienst als commandopost tijdens de slag om Endor en was het persoonlijke vlaggenschip van Darth Vader in de klassieke Star Wars films. Dit product is een aanrader voor iedereen die fan is van de films en LEGO.

De beste LEGO-set voor urenlang vermaak

Met het Arctic Poolluchttransport waant het kind zich helemaal in de wereld van een poolexpeditie. Met de quadrocopter beleef je de spannendste avonturen op de rand van het ravijn. Het is de taak van het kind om de quadrocopter de juiste plek te wijzen zodat de piloot de haak kan laten zakken, deze aan het ijsblok kan bevestigen en het teken kan geven dat alles klaar is voor vertrek.

Naast de quadrocopter bevat de LEGO-set een squad, waarmee je terug naar het basiskamp kunt racen om de meest zeldzame vondsten te bekijken. De set bevat verder 2 LEGO-minifiguren van onderzoekers, een poolklimmer, een poolpiloot en een figuur van een bevroren prehistorische sabeltandtijger. Het speelgoed is van goede kwaliteit, heeft een prachtig design en biedt de kleine (en jezelf?) urenlang speelplezier.

De LEGO-set met een perfecte prijs-kwaliteitverhouding

Met deze LEGO-set waan je je al snel in de wereld van de brandweer. Neem een kopje koffie in de kazerne, spring in de terreinwagen om een brand te blussen of stuur de drone erop uit om de brand van bovenaf te bekijken.

De set bevat 4 Lego City minifiguren: een brandweercommandant en 3 brandweerlieden, plus een figuur van een brandweerhond. Het spel heeft daarna veel details, zoals popcorn in de kazerne en een afstandsbediening voor de drone.

Shopgids: Alles wat je moet weten over LEGO

Tegenwoordig weet iedereen wat LEGO is. De meeste van ons hebben er zelf mee gespeeld tijdens onze jeugd. Als we echter LEGO voor onze kinderen moeten kopen, zijn er aspecten die we niet zo goed kennen. Om je te helpen de LEGO-set te vinden die het beste bij je kind past, laten we je hieronder de belangrijkste eigenschappen van deze karakteristieke bouwstenen zien. Dit doen we door de meest gestelde vragen over LEGO te beantwoorden.

Talloze studies hebben bewezen dat bouwspeelgoed grote voordelen biedt voor kinderen.
(Bron: Irina Schmidt: 37580318/ 123rf.com)

Wat is LEGO precies?

LEGO is in feite de naam van een speelgoedbedrijf dat in 1932 in Denemarken werd opgericht. Vanaf 1949 begonnen ze plastic te gebruiken voor hun bouwspeelgoed en creëerden ze hun wereldberoemde bouwstenen van heldere kleuren om de creativiteit van kinderen te stimuleren, geïnspireerd door een ander bedrijf dat zich toelegt op dit type product.

Het woord ‘LEGO’ komt van ‘Leg godt’, dat ‘Speel goed’ betekent. LEGO is op dit moment de op 2 na grootste speelgoedfabrikant ter wereld. Het bedrijf creëert ook blokken voor volwassenen, genaamd ‘LEGO Creator Expert’.

LEGO is tijdloos en is al generaties lang een van de meest geliefde speelgoedsoorten.

Voor welke leeftijd is LEGO geschikt?

Als we de wereld van de LEGO-blokjes induiken, vinden we een enorme hoeveelheid verschillende vormen en productkwaliteiten, van de meest basic sets tot hele uitgebreide en thematische constructies. Daarom kunnen we het gebruik van LEGO, afhankelijk van het model zelf, aanbevelen voor kinderen met een jongere leeftijd tot zelfs volwassenen:

Leeftijd Kenmerken
1-2 jaar De sets bevatten grotere blokken en geen kleine onderdelen die kunnen worden ingeslikt. De kleuren van de bouwstukken zijn zeer levendig en worden gekenmerkt door hun eenvoud om ze in elkaar te zetten. Er zijn constructies van bijvoorbeeld boerderijen, huizen of dieren.
3-5 jaar In dit geval zijn de constructies iets minder eenvoudig en bevatten de sets meestal een groter aantal onderdelen en details. Voorbeelden zijn modellen uit de LEGO Juniors-reeks. De stijl van de bouwstenen is vaak simpel en niet te ingewikkeld.
6-8 jaar Naarmate het kind groeit, veranderen zijn of haar interesses. Deze leeftijdscategorie is meestal de leeftijd waar de thematische LEGO-superhelden van bijvoorbeeld Marvel, Disney en NinjaGo in het spel komen.
9-11 jaar De vaardigheden die het kind door de jaren heen heeft verworven tijdens het spelen met LEGO, maken het mogelijk om meer uitgebreide sets te gebruiken, met meer gecompliceerde constructies, om zichzelf te blijven vermaken.
12 jaar en ouder In deze categorie vinden we de meest geavanceerde constructies. De sets bevatten een groot aantal onderdelen. Er bestaan zelfs sets met elektronische onderdelen als bijvoorbeeld verlichting. Er zijn tot slot ook LEGO-sets die speciaal gemaakt worden voor een tiener- of volwassen publiek.

Welke LEGO-soorten zijn er?

Zoals je hebt kunnen lezen, is de variëteit van de bouwblokken erg groot. Naarmate de tijd vordert, vinden we alleen maar meer nieuwe productmodellen die steeds verder worden uitgewerkt. Hieronder zie je een lijst met enkele van de meest voorkomende LEGO-soorten die je op de Nederlandse markt kunt vinden:

 • LEGO DUPLO
 • LEGO Toy Story
 • LEGO City
 • LEGO Classic
 • LEGO Disney
 • LEGO Star Wars
 • LEGO Marvel
 • LEGO Juniors
 • LEGO Jurassic World
 • LEGO Technic
 • LEGO Friends
 • LEGO Creator
 • LEGO Harry Potter
 • LEGO Creator Expert
 • LEGO Architecture

LEGO is een product dat niet alleen is ontworpen voor kinderen, maar ook interessant is voor volwassenen.
(Bron: ANURAK TORACH: 76189800/ 123rf.com)

Wat voor voordelen heeft LEGO?

Talloze studies hebben bewezen dat bouwspeelgoed in het algemeen grote voordelen biedt voor kinderen. Het is daarnaast een soort basisspel, dat elk kind zou moeten leren spelen. Hieronder hebben we een lijst met de belangrijkste voordelen van het gebruik van LEGO gemaakt:

 • Verbetert de fijne motoriek: Kinderen moeten hun vingers gebruiken om de stenen vast te grijpen.
 • Verbetert de concentratie:  Kinderen moeten geconcentreerd zijn om het speelgoed goed te kunnen gebruiken en ermee te kunnen spelen.
 • Helpt om wiskundige vaardigheden te ontwikkelen: Om te bouwen moeten de kinderen onder andere het aantal bouwstenen tellen.
 • Vergroot de creativiteit: Kinderen kunnen alles bouwen wat ze zich voor kunnen stellen. Het bevordert het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen, omdat er een doel gesteld wordt waar naar toe gewerkt kan worden.
 • Vermindert stress: Het bouwen heeft een geweldig ontspannend karakter en is bovendien heel leuk.
 • Bevordert de bewustwording van de ruimte: Afhankelijk van de complexiteit van de constructies en de leeftijd van het kind, kunnen er vormen worden gemaakt met diepte daarin, om bijvoorbeeld een huis te realiseren.
 • Moedigt teamwork aan: Er is niets leuker dan samen te spelen om een ​​doel te bereiken. Dit is ook het geval bij LEGO. Het zal helpen om de banden tussen kinderen te versterken en de waarden van samenwerking, hulp en doorzettingsvermogen te vergroten.

Waar wordt LEGO van gemaakt?

Sinds 1949 gebruikt het bedrijf LEGO plastic als de belangrijkste bron voor het bouwen van speelgoed. Beetje bij beetje zijn de gebruikte materialen verbeterd om een grotere veiligheid te bereiken. Het kwaliteitsbeleid is veranderd én verbeterd. De huidige materialen die LEGO gebruikt zijn zorgvuldig gekozen om er zeker van te zijn dat het bedrijf hoogwaardig en veilig speelgoed levert en kinderen zo de beste speelervaring krijgen.

Vanaf 1964 gebruikte LEGO ABS-plastic, dat vrij is van giftige stoffen en bestand is tegen hoge temperaturen. Sinds 2010 werken ze alleen met bioplastics, kunststoffen die zijn afgeleid van plantaardige producten zoals sojabonen, maïs of aardappelzetmeel. Het speelgoed van LEGO voldoet aan alle eisen van de wetgeving voor speelgoedveiligheid in de 140 landen waar het wordt verkocht.

Mensalus InstituutPsychologie Centrum
“Met constructies wordt er een verbinding tot een ander niveau gemaakt. De bevrijding van verbeeldingskracht en creativiteit is nauw verbonden met het gebruik van onze handen. Wanneer onze handen in het spel komen, zetten we een hele reeks mentale processen in gang die toegang geven tot diepere kennis.”

Moet ik meespelen als mijn kinderen met LEGO spelen?

Net zoals iedere vorm van groepconstructies teamwerk en samenwerking kan verbeteren, kan het handig en leuk zijn om ook met je kinderen met LEGO mee te spelen. LEGO is tegelijkertijd een product dat niet alleen is ontworpen voor kinderen, maar ook voor volwassenen, vanwege het ontspannende en decoratieve effect. Daarnaast zijn er veel volwassenen die graag LEGO-pronkstukken verzamelen.

Houd er bij het spelen met de blokken rekening mee dat je de kinderen altijd enige zelfstandigheid en tijd moet geven om de complexiteit die het speelgoed biedt op te lossen. Soms zullen ze je hulp vragen om iets in elkaar te zetten, maar in veel gevallen zullen ze in staat zijn om het zelf te doen. Je zult het kind voldoende ruimte moeten geven tijdens het spel, om zijn of haar creativiteit te laten ontwikkelen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

De wereld van LEGO is erg groot. De verschillende LEGO-edities bieden een grote hoeveelheid modellen en soorten die ons een overweldigend gevoel kunnen geven als we niet echt weten welke we moeten kiezen. Om de juiste LEGO-set te vinden voor je zoon of dochter, of misschien wel voor jezelf, moet je rekening houden met de volgende aankoopcriteria:

 • Leeftijd van de speler
 • Interesses van de speler
 • Prijs-kwaliteitverhouding
 • Speciale edities
 • Aantal spelers

Leeftijd van de speler

Misschien wel het belangrijkste aankoopcriterium waar je rekening mee moet houden voordat je een LEGO-set aanschaft, is de leeftijd van het kind voor wie je het koopt. Zoals we in dit artikel hebben kunnen lezen, bepaalt de leeftijdscategorie van het speelgoed voor een groot deel de complexiteit ervan, en of het bijvoorbeeld een groot aantal stukjes of een bepaald thema heeft.

Met bouwsets van LEGO kunnen kinderen van alle leeftijden een eigen wereld creëren. Bij het kopen van het speelgoed voor kinderen van 1 tot 2 jaar oud kun je bijvoorbeeld kiezen uit de LEGO DUPLO-modellen. Voor kinderen van 6 tot 8 jaar zijn er varianten als LEGO Disney, LEGO Star Wars en LEGO Friends. Voor de echte experts is er LEGO Creator Expert, LEGO Harry Potter en LEGO Architecture.

De wereld van LEGO is erg groot. De verschillende LEGO-edities bieden ons een grote hoeveelheid modellen en soorten spellen.
(Bron: Oksana Kuzmina: 34648479/ 123rf.com)

Interesses van de speler

Als je niet goed weet wat de persoonlijke interesses zijn van het kind, zul je altijd een goede optie vinden voor een geschenk in de LEGO Classic-markt. Er bestaat echter ook een breed scala aan thema’s om uit te kiezen die het kind erg enthousiast kunnen maken en een extra motivatie bieden om het speelgoed daadwerkelijk te gaan gebruiken.

Met LEGO kun je bijna alles bouwen. Als het kind van superhelden houdt, zal bijvoorbeeld LEGO Marvel een goede keuze zijn. Als het meer geïnteresseerd is in het bouwen van huizen en gebouwen, raden we je aan om voor een set van LEGO City te kiezen. Er zijn ook constructies voor ninja’s, dieren, filmpersonages, games en voertuigen te vinden. Zoals je kunt zien, kun je bijna niet verkeerd gokken als je weet wat de interesses van het kind zijn.

Patricia del CastilloEigenaar van een speelgoedwinkel
“Een van mijn sterrenspeeltjes voor de kleintjes thuis is zonder twijfel De Grote Boerderij van LEGO DUPLO. Een geschenk dat ik altijd aanbeveel en dat uren speelplezier garandeert. Bouwstenen, dieren en zelfs een kleine tractor helpen het kind bij het uitvoeren van de verschillende taken op de boerderij.”

Prijs-kwaliteitsverhouding

Als we kijken naar de kosten van LEGO, kunnen we concluderen dat de prijs-kwaliteitverhouding van de verschillende sets zeer goed is. Er zijn modellen te vinden in ieder soort prijscategorie. De klassieke doos met middelgrote stenen kost bijvoorbeeld rond de € 30,-. Vind je dit te duur? Je kunt ook altijd voor een kleinere set kiezen met minder stukjes, zoals uit de LEGO Microfighter-reeks, voor rond de € 10,-.

Ben je bereid om meer uit te geven? Sets met een groter aantal stukken en een hogere complexiteit, oftewel met meer verrassende en grotere resultaten, hebben meestal een hogere prijs. De Grote Zaal van Zweinstein van Harry Potter bijvoorbeeld, kost ongeveer € 100,-. Sterker nog, er zijn zelfs constructies die ongeveer € 250,- kosten, als je kijkt naar de Creator Expert-modellen.

Sinds 2010 werkt LEGO alleen nog maar met bioplastics, kunststoffen die zijn afgeleid van plantaardige producten zoals sojabonen, maïs of aardappelzetmeel.
(Bron: Oksana Kuzmina: 34615894/ 123rf.com)

Speciale edities

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kunnen de constructies een bepaald thema hebben dat ons kan helpen bij het kopen van een LEGO-set. Het bedrijf maakt veel speciale edities, waarin het hetzelfde overkoepelende label gebruikt om een diversiteit aan constructies te creëren. Voorbeelden daarvan zijn de Disney-, Star Wars- en Harry Potter-edities.

Er bestaan ook edities die erg moeilijk te verkrijgen zijn, en die elke trouwe verzamelaar zou willen hebben. Denk bijvoorbeeld aan de LEGO Volkswagen T1, Sidney Opera House en de Taj Mahal. Je kunt ook limited edition-figuren kopen van verschillende films, zoals Batman.

Aantal spelers

Als je LEGO gaat kopen, raden we je aan om een set te kopen waarin het aantal spelers dat er mee kan spelen meer dan één is. Dit zal helpen om de vaardigheden van teamwork en samenwerking te vergroten. Er is zelfs een methode voor volwassenen, genaamd LEGO® SERIOUS PLAY®, om een betere werkomgeving te creëren. Hierbij worden er LEGO-blokken gebruikt in bedrijfsvergaderingen.

Samenvatting

Als je denkt aan bouwspeelgoed, is er een grote kans dat je maar aan één woord denkt: LEGO. LEGO is in feite een Deense speelgoedfabrikant in gekleurde kunststofblokjes en -figuurtjes. De naam ‘LEGO’ is ook de soortnaam voor het speelgoed geworden. Een aantal van de meest gekochte en gewaardeerde LEGO-sets op dit moment zijn de sets van ‘De Grote Zaal van Zweinstein’ van LEGO Harry Potter en ‘Arctic Poolluchttransport’ van LEGO City.

Sinds 2010 werkt LEGO alleen met bioplastics, kunststoffen die zijn afgeleid van plantaardige producten zoals sojabonen, maïs of aardappelzetmeel. Het speelgoed is dus niet schadelijk voor de gezondheid. Er zijn LEGO-sets voor alle leeftijden. Het spelen met LEGO heeft grote voordelen voor de ontwikkeling van een kind. Als je een nieuwe set wilt kopen, is het belangrijk om altijd rekening te houden met de leeftijd en interesses van de speler.

We hopen dat onze shopgids interessant was en je heeft geholpen om alles te weten te komen over dit klassieke en veelzijdige speelgoed. Hieronder kun je het artikel delen en/of je mening achterlaten!

(Bron van de header afbeelding: Ivanov: 55891654/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies