Laatst bijgewerkt: 18-09-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

20Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

75Verzamelde opmerkingen

Misschien heb je je bij het maken van een gat in de muur wel eens afgevraagd: hoe is het mogelijk dat vakmensen niet door een waterleiding of kabel boren? Het antwoord is eenvoudiger dan je denkt, het is niet zo dat ze weten waar elke kabel door het huis loopt, maar ze gebruiken leidingzoekers voordat ze een gat in de muur maken.

Leidingzoekers, ook wel detectieapparaten, wandscanners of balk- en leidingzoekers genoemd, zijn zeer nauwkeurige apparaten waarmee je elke verbouwing in alle veiligheid kunt uitvoeren. In de volgende gids hebben we de beste modellen geselecteerd en zullen we je alles uitleggen wat je over dit gereedschap moet weten.
Belangrijk om te weten

 • Leidingzoekers zijn zeer nauwkeurige apparaten. Je moet ze kalibreren en bepaalde onderhoudsnormen in acht nemen als je ze voor langere tijd wilt gebruiken.
 • Niet alle wanddetectoren zijn in staat om elk materiaal te detecteren. Controleer de specificaties van de fabrikant voordat je er een koopt. Als je op zoek gaat naar kunststof, moet je ervoor zorgen dat het apparaat dit detecteert, anders is het weggegooid geld.
 • Moderne leidingzoekers zijn zeer eenvoudig te gebruiken. Ze zijn allemaal voorzien van LCD-schermen (Liquid Crystal Display) die je in detail de metingen laten zien. Sommige laten zelfs zien in welke richting je het apparaatje moet bewegen om het materiaal te vinden.

Onze selectie: De beste leidingzoekers op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de 4 beste leidingzoekers die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte wandscanner een stuk eenvoudiger.

De beste multifunctionele leidingzoeker

De digitale leidingzoeker van Daily Logics is met zijn 5 verschillende meetmethodes multifunctioneel te noemen. Zo zijn er verschillende wandstijlen te detecteren, en kunnen de volgende materialen gelokaliseerd worden tot de volgende dieptes: Hout kan gelokalisseerd worden tot 38 mm diep, verschillende bedradingen kunnen gelokaliseerd worden tot 51mm diep, en cerchillende soorten metalen kunnen gelokaliseerd worden tot een diepte van 60mm.

De beste professionele leidingzoeker

De Bosch Truvo Leidingzoeker wordt gebruikt voor het detecteren van elektrische leidingen en objecten van metaal in je muur. Met deze muurdetector kun je daarom gemakkelijk bepalen waar het mogelijk is om te boren in je muur. De detecteerbare materialen zijn ferrometalen, non-ferrometalen en stroomvoerende leidingen. Het LED beeldscherm met lampsysteem geeft aan waar er geboord kan worden.

Het apparaat beschikt over een intuïtieve bediening door eenvoudig op een knop te drukken. De kalibratie is automatisch, en het geeft een akoestisch waarschuwingssignaal bij detecties van materialen in de wand. De maximale detectiediepte van staal is 70 mm, die van koper is 60 mm en die van stroomvoerende leidingen 50 mm. Met softgrip gecoate buitenkant. Inclusief 3 AAA-batterijen.

De beste leidingzoeker met led-verlichting

Met de Bosch Professional GMS 120 detector spoor je waterleidingen, elektriciteitsleidingen, houten onderconstructies en kunststof leidingen op, tot een diepte van 12 cm. De led-verlichting maakt je detector ook goed te raadplegen in donkere ruimtes. Ook krijg je een goed beeld van bestaande houten onderconstructies. De Center Finder-schaal geeft de exacte positie aan van het voorwerp dat jij gedetecteerd hebt.

De beste leidingzoeker voor een zachte prijs

De Einhell TC-MD 50 Leidingzoeker is een uitstekende hulp in huis, tijdens bouw- of verbouwwerkzaamheden. Als je werkzaamheden wil verrichten aan muren en je weet niet hoe deze zijn opgebouwd en waar bijvoorbeeld de leidingen lopen dan is deze leidingzoeker een welkome aanwinst. De leidingzoeker geeft een waarschuwingssignaal, schakelt automatisch uit, en beschikt over een Soft-Grip handgreep.

Shopgids: Alles wat je moet weten over leidingzoekers

Het is van groot belang dat je voordat je een leidingzoeker koopt, alle belangrijkste aspecten van dit apparaatje leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

home renovation

Bij gebruik op metalen of natte oppervlakken kunnen de leidingzoekers soms niet-bestaande voorwerpen aangeven
(Bron: zlikovec: 34728622/ 123rf.com)

Wat is een leidingzoeker?

Leidingzoekers zijn complexe meet- en detectiesystemen. Ze werken met behulp van ultrasone technologie, die een signaal uitzendt door een muur, plafond of vloer en objecten aan de andere kant detecteert. Dit systeem wordt gebruikt om metalen en houten balken, spijkers, buizen of kabels met stroom te detecteren.

Deze detectoren verschenen ongeveer 40 jaar geleden in de Verenigde Staten. In de loop der tijd zijn hun capaciteiten uitgebreid en verbeterd. Tegenwoordig kunnen we detectoren vinden die elektronisch en via radar werken. Deze moderne systemen maken het mogelijk om meer soorten materialen te vinden en geven de diepte aan waarop ze gevonden worden.

Waaruit bestaat een leidingzoeker?

Hoewel het geavanceerde meetsystemen zijn, zijn wanddetectoren vrij eenvoudig van samenstelling. In principe hebben ze een LCD-display met achtergrondverlichting, een kunststof behuizing met anti-slip rubberen beschermingssysteem en sensoren aan de boven- of middenzijde.

Deze sensoren zijn verschillend en afhankelijk van de materialen die het apparaat kan detecteren. In een leidingzoeker kun je sensoren vinden voor:

 • Elektrische kabels (ongeacht of ze al dan niet stroom geleiden).
 • Driefasige stroomkabels (bijv. in elektrische keukens).
 • Laagspanningskabels (bel- en telefoonkabels).
 • Buizen, staven en balken van alle soorten, zowel ferro- als non-ferrometalen (staal, aluminium of koper).
 • Versterkt staal.
 • Houten balken.
 • Holle ruimtes.
 • Kunststof waterleidingsbuizen en pijpen.

Hoe werkt een leidingzoeker?

De manier waarop elk materiaal wordt gedetecteerd hangt af van de aard van het materiaal. Zoals reeds vermeld, maken wanddetectoren gebruik van verschillende soorten sensoren met elektronische of radartechnologieën. Het is een veel voorkomende misvatting dat deze systemen met één enkele sensor werken.

Laten we vervolgens kijken hoe de verschillende soorten sensoren in een leidingzoeker werken:

Type sensor Functie
Detectie van metalen en houten balken De detectie wordt uitgevoerd door capacitieve sensoren. De detector genereert een elektrisch veld dat tot 4 cm doordringt. De balken hebben een grotere invloed dan de openingen.
Detectie van spanningskabels Het werkt met behulp van sensoren van 50/60 Hertz (Hz). De sensoren fungeren als ontvangers en detecteren het signaal van 5 cm diepte. Ze zijn geschikt voor het detecteren van kabels met spanningen van 110 tot 230 Volt (V). Ze detecteren geen neutrale kabels, aard- of telefoonkabels.
Detectie van ferro- en non-ferrometalen Ze werken met een inductieve sensor. Lokaliseert en onderscheidt non-ferro en ferro metalen. Beide soorten metaal worden bepaald door een faseverschuivingsanalyse.
Radarsensoren Gebruikt voor de meest geavanceerde modellen. Ze detecteren alle voorgaande elementen, maar dan op een grotere diepte. De radarmodellen geven de diepte aan waarop de materialen worden gevonden.

Waar worden leidingzoekers voor gebruikt?

Zoals we al hebben uitgelegd, hebben leidingzoekers hun toepassingen op het gebied van de bouw en het doe-het-zelven. Het zijn, om het eenvoudig te zeggen, een soort metaaldetectors voor muren. De oppervlakken waarvan je verborgen materialen kunt detecteren met behulp van wandscanners zijn:

 • Metselwerk: Detecteert baksteen, cellenbeton, puimsteen en kalksteen.
 • Beton: Kan gewapend en ongewapend zijn.
 • Scheidingswanden: Het is van lichte constructie.
 • Oppervlakken: gepleisterde oppervlakken, tegels, behang, parket en tapijten.
 • Hout.
 • Gelamineerde staalplaten (Drywall).

Welke beperkingen hebben leidingszoekers?

Ten eerste is het belangrijk op te merken dat muurscanners bij gebruik op metalen oppervlakken en natte ruimtes (bijvoorbeeld een betonnen vloer die nog niet uitgedroogd is) niet-bestaande objecten kunnen aangeven. Ze hebben ook de neiging om fout-positieven te geven wanneer ze gebruikt worden op muren die veel gaten hebben.

electrical tools and accessories on wooden table

Leidingzoekers, ook wel wandscanners, muurdetectors of kabeldetectoren genoemd.
(Bron: ronstik: 59219682/ 123rf.com)

Het is ook zeer belangrijk om in gedachten te houden dat er een aantal factoren zijn die het meetresultaat kunnen beïnvloeden en kunnen leiden tot foutieve metingen. Deze gevallen doen zich vaak voor onder omstandigheden zoals:

 • Scheidingswanden gevormd door verschillende lagen materiaal.
 • Lege kunststofbuizen en houten balken in holle ruimten en lichte constructiewanden.
 • Objecten die schuin in de muur zijn geplaatst.
 • Nabijgelegen apparaten die sterke magnetische of elektromagnetische velden uitzenden, zoals mobiele telefoonstations of generatoren.

Hoe gebruik je een leidingzoeker?

Eerst moet het apparaat langzaam in een rechte lijn langs het oppervlak bewogen worden, met een minimale verplaatsing van ongeveer 10 cm en een maximale verplaatsing van ongeveer 40 cm. Er moet steeds voor een goed contact met het oppervlak worden gezorgd. Opgemerkt moet worden dat de apparaten alleen voorwerpen detecteren waarvan het materiaal verschilt van dat van het oppervlak.

Hier leggen we stap voor stap uit hoe we de leidingzoeker moeten gebruiken:

 1. Houd er rekening mee dat door de werking van het apparaat zelf, de bovenranden van objecten in de richting waarin het verplaatst wordt gemakkelijker worden gedetecteerd. Daarom moet je het gebied van belang in twee loodrecht op elkaar staande richtingen verkennen.
 2. Stel het apparaatje af op de gewenste modus (metaal, kabel, hout) en plaats deze op de muur. Je ziet een lampje branden dat aangeeft dat het werkt, maar dat het niets heeft gevonden.
 3. Verplaats de wandscanner langs de muur of waar je denkt dat er een kabel of leiding is. Bij het naderen van de locatie zal een lampje gaan branden of een geluidssignaal afgegeven worden. Het display toont de geschatte afstand en de richting waarin je moet zoeken.
 4. Als je op zoek bent naar bedrading, denk er dan aan dat de detector alleen werkt als er stroom op staat.
 5. Als je moet markeren waar de elektrische- of waterleiding loopt, steek dan een potlood in het gat (alle leidingzoekers hebben een gaatje of holte aan de bovenkant) en beweeg het in de richting van het gevonden materiaal.
 6. Als je klaar bent met het apparaat, veeg je met een droge doek het deel dat in contact is gebleven met de muur (de bodemplaat) schoon en berg je het op.

Hoe zit het met de foute-positieven?

Eén van de grootste problemen met leidingzoekers is de foute-positieven, d.w.z. de detectie van objecten die niet bestaan als gevolg van slechte detectieomstandigheden of, zoals vaak het geval is, het feit dat ongeschikte apparatuur wordt gebruikt om het materiaal te vinden.

Het is belangrijk om altijd de instructies te lezen en te controleren of de sensoren van het apparaat compatibel zijn met het materiaal dat we gaan inspecteren. Als er bijvoorbeeld veel objecten op het scherm van het apparaat worden weergegeven, is het mogelijk dat de muur slechts meerdere gaten heeft. Daarom kan een muurdetector die in staat is om holle bakstenen te lokaliseren een grote hulp zijn.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een leidingzoeker om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de wandscanner te vinden die je nodig hebt, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de wanddetector die je nodig hebt:

 • Soort gebouw
 • Type technologie
 • Kalibratiemodus
 • Aanduiding van het middelpunt van het object
 • Detectiemodus
 • Diepte van detectie
 • Beeldscherm

Soort gebouw

In Nederland wordt er gebouwd met bakstenen (massief of hol) en beton. Veel landen hebben deze methode echter veranderd voor de zogenaamde “Drywall” of gipsplaten, omdat het een aantal voordelen heeft. Dit type constructie vereist een apparaat dat in staat is om gaten, spijkers en houten balken te vinden.

Electrician Stripping Wire In House

Als je veilig wilt werken, kun je het beste een leidingzoeker aanschaffen.
(Bron: Andriy Popov: 41144260/ 123rf.com)

Maar als we werken met gemetselde constructies waar voornamelijk metalen en stroomkabels verborgen zijn, zijn traditionele (en goedkopere) muurscanners een ideale keuze. Het is belangrijk om op te merken dat waterleidingen tegenwoordig gebruik maakt van kunststof, dus dat kun je ook nodig hebben.

Type technologie

Het soort gebouw zal grotendeels bepalend zijn voor de technologie van je leidingzoeker en de kosten ervan. Een scanner die in staat is om kabel, metaal, hout en plastic te vinden zal veel duurder zijn dan een traditionele ultrasone technologie die alleen werkt voor hout, metaal en electriciteitskabels.

Moderne detectoren werken het beste op Drywall muren, of deze nu dik of dubbel zijn, dankzij de mogelijkheid van ultrasone golven om op aangrenzende gebieden te stuiten. De elektronische scanners werken daarentegen het beste met dunnere gipswanden. Daarnaast bieden ze de mogelijkheid om alle soorten ferro- en non-ferrometalen te detecteren.

Kalibratiemodus

Doorslaggevend voor de aflezing van een wanddetector is de kalibratie voorafgaand aan de meting. Door middel van kalibratie meet het apparaat de dikte van de wand en het te analyseren oppervlak, de dichtheid van het materiaal en houdt het rekening met factoren zoals vochtigheid, temperatuur en zelfs de accumulatie van statische elektriciteit die wordt gevormd wanneer de scanner wordt vastgehouden.

De kalibratie gebeurt handmatig, volgens een door de fabrikant aangegeven proces. Sommige modellen bieden automatische kalibratiesystemen, wat een aantal voordelen heeft. Ze kunnen onmiddellijk worden gebruikt en objecten met grotere nauwkeurigheid en minder “fout-positieven” detecteren. Wij raden je daarom aan een leidingzoeker met automatische kalibratie te kiezen.

Aanduiding van het middelpunt van het object

De meeste muurscanners hebben een functie die de randen van balken en andere objecten lokaliseert. Dit betekent dat de gebruiker met een potlood de linker- en rechterkant van het object moet markeren vanuit die tekens. Er zijn ook scanners met technologie die direct naar het midden van het object wijzen.

Deze modellen met exacte centrale markering maken het werk gemakkelijker en besparen veel tijd. Als je houten balken wilt lokaliseren, bijvoorbeeld voor perforaties, moeten deze altijd in het midden van het zelfde hout worden gemaakt, dus een leidingzoeker met deze functie is hiervoor een betere keuze.

Workman repairing an electrical cable

Modellen met verlichte schermen zijn het beste, omdat ze je in staat stellen om te werken bij slecht zicht.
(Bron: gajus: 26275345/ 123rf.com)

Detectiemodus

Bijna alle wandscanners zijn uitgerust met verschillende vooraf ingestelde detectiemodi. Als gebruiker hoef je alleen maar een selectie te maken op basis van je behoeften op dat bepaalde moment. De eenvoudigste modellen beschikken over de detectie van balken, metalen en elektriciteitskabels. Sommige detecteren ook non-ferro metalen.

Hoe duurder de leidingzoekers zijn, hoe meer functies ze meestal hebben. Er zijn detectiemodi voor glimmende vloeren, gipsen scheidingswanden, beton en holle baksteen. Sommige modellen hebben een universele modus, standaard ingesteld, die geschikt is voor alle soorten metselwerk en die kabel, metaal, hout en kunststof detecteert.

Diepte van detectie

Alle leidingzoekers onthullen de locatie van materialen die verborgen zijn achter oppervlakken, maar niet alle detectoren zijn in staat om de diepte aan te geven waarop die ingebedde objecten zich bevinden. Sommige modellen, de meest geavanceerde op de markt, tonen ook de maximale diepte waarop veilig kan worden geboord.

Fabrikanten melden de maximale diepte (bijv. 150 mm). Je moet begrijpen dat deze gemarkeerde diepgang afhankelijk is van het materiaal en niet overal van hetzelfde is. Houten balken worden gedetecteerd op minder diepte, bijvoorbeeld rond de 40 mm. Normaal gesproken worden metalen (met name ferro-metalen) op een grotere diepte, meer dan 15 cm, gedetecteerd.

Beeldscherm

De komst van leidingzoekers met beeldschermen maakte een doorbraak mogelijk in de detectie van materiaal, de identificatie van het type en de dikte van het gedetecteerde materiaal en, in de beste modellen, zelfs de diepte waarop dit materiaal wordt gevonden of de maximale boordiepte. De meeste hebben een eenvoudige, gebruiksvriendelijke bediening.

Modellen met verlichte schermen zijn het beste, omdat ze je in staat stellen om te werken als het donker is. Een andere interessante factor zijn de hulpsignalen voor de locatie van het materiaal omdat ze het werk veel gemakkelijker maken, omdat ze ons vertellen in welke richting we het apparaat moeten verplaatsen voor de detectie.

Samenvatting

Een leidingzoeker is een investering in werkveiligheid. Door te weten waar alle elementen achter een oppervlak verborgen zijn, kun je met een gerust hart alle soorten gaten, snij- en reparatiewerkzaamheden en doe-het-zelfwerkzaamheden uitvoeren zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het doorsnijden van een leiding of het doorboren van een buis met electriciteitskabels.

Vergeet niet voordat je een wandscanner kiest, dat je goed moet weten waar je naar op zoek bent. Metalen, hout, elektrische kabels, kunststof en zelfs gaten. Het is ook aan te raden om te bepalen of het product, indien nodig, iets anders moet detecteren, zoals de diepte waarop het materiaal wordt gevonden of de maximale boordiepte.

Vond je ons artikel over leidingzoekers interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de ideale wanddetector kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Sergiy Tryapitsyn: 18289848/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies