lichtschakelaars voor moderne huizen
Laatst bijgewerkt: 19-10-2020

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

25Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

76Verzamelde opmerkingen

Naast stopcontacten maken ook schakelaars een belangrijk deel uit van het elektrische comfort van je woning. In veel gevallen wordt er niet al te veel aandacht aan besteed en gebruik je jarenlang dezelfde verouderde lichtschakelaars. Ben je je huis aan het renoveren en wil je van de gelegenheid gebruik maken om ze te vernieuwen? Er zijn tegenwoordig slimme schakelaars op de markt gekomen, waarmee je je huis nog comfortabeler kunt maken.

Iedereen zal het er wel mee eens zijn dat een schakelaar allereerst functioneel moet zijn, maar bedenk dat ook het ontwerp en de kleur van de schakelaars moeten passen bij de decoratie van je woning. Om je hiermee een handje te helpen, hebben we deze shopgids samengesteld. We hopen dat je op deze manier een keuze kan maken van de juiste lichtschakelaars voor elke kamer.
Belangrijk om te weten

 • Met de lichtschakelaars kun je met een eenvoudig gebaar het licht aan en uit doen.
 • Er zijn tegenwoordig naast slimme stekkers ook slimme schakelaars op de markt. Hiermee kun je je verlichting van je huis op afstand bedienen met behulp van een mobiele applicatie of spraakcommando’s, zoals Google Home en Alexa.
 • In “Waar moet ik op letten bij mijn aankoop?” vind je een reeks aankoopcriteria, zodat je keuze voor de beste lichtschakelaar een stuk eenvoudiger wordt gemaakt.

Onze selectie: De beste lichtschakelaars op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste lichtschakelaars die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte lichtschakelaar een stuk eenvoudiger.

De beste draadloze dimschakelaar

De Philips Hue dimschakelaar is een led dimmer op batterijen voor het Philips Hue systeem. De wandschakelaar werkt op batterijen zodat je ze overal in huis gemakkelijk kunt plaatsen. De draadloze lichtschakelaar kan ook gebruikt worden als afstandsbediening.

Koppel de schakelaar aan je Philips Hue bridge, configureer hem via de app en kies je favoriete setting. Je kunt hiermee draadloos schakelen en Philips Hue scènes gebruiken zonder je smart device.

De beste draadloze wandschakelaar

De draadloze wandschakelaar van KlikAanKlikUit is slechts 16 mm dik en kan op iedere gewenste plaats bevestigd worden. Hij werkt op een 12 Volt alkaline batterij die meegeleverd wordt en heeft een instelbaar codesysteem met 256 codes.

Het zendbereik van de wandschakelaar is 30 meter. Maak je set compleet door bij deze zender ook één of meerdere ontvangers te kopen, zo kun je makkelijk je apparaten of verlichting draadloos schakelen.

De meest compatibele slimme wandschakelaar

Deze wandschakelaar Zigbee van iCasa is compatibel met o.a. Philips Hue, IKEA Home smart, Homey, Homebridge en heeft aan/uit en dimfuncties. Hij past in een 55 mm frame, wat handig is als je je traditionele lichtschakelaars wilt vervangen.

Met deze handige draadloze Pulse wandschakelaars kun je ‘slimme’ Zigbee verlichting eenvoudig zonder smartphone bedienen op de manier waarop je dit al jaren gewend bent.

De beste lichtschakelaar van kristalglas

Deze merkloze touch lichtschakelaar van modern gehard kristalglas maakt gebruik van een aanraakgevoelige sensor om het licht te bedienen. De inbouw schakelaar is geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer.

De stijlvolle schakelaar heeft ingebouwde LED-verlichting, zodat hij in het donker ook gemakkelijk is te vinden. Deze wisselt van kleur bij het aan- en uitschakelen. De schakelaar is bovendien eenvoudig te installeren en te reinigen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over lichtschakelaars

Het is een goed idee dat je voordat je een lichtschakelaar koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

licht schakelaar

Met de lichtschakelaars kun je met een eenvoudig gebaar het licht aan en uit doen. (Bron: Thongjiew: 66229803/ 123rf.com)

Wat is een lichtschakelaar en waar wordt het voor gebruikt?

Een schakelaar is een soort poort die in een elektrisch circuit stroom onderbreekt of verbindt. Het is een onderdeel van een schakeling en gebruikt men vaak voor het in- of uitschakelen van verlichting. De bekendste schakelaar is dan ook de gewone lichtschakelaar.

Om dit elektrische circuit te openen of te sluiten, hebben de schakelaars twee vaste delen en een bewegend deel.

Het is deze laatste die de circulatie van de elektrische stroom varieert. Als je meerdere lampen wilt bedienen, heb je een schakelaar met meerdere knoppen nodig. Zoals je ziet is het gebruik van deze schakelaar en het mechanisme ervan vrij eenvoudig en ongecompliceerd.

Welke soorten lichtschakelaars zijn er?

Veel mensen hebben de traditionele verlichtingsschakelaar met knopjes gebruikt, die nog altijd de meest voorkomende is, maar er zijn ook aanraakschakelaars. Tegenwoordig is het steeds gebruikelijker om slimme schakelaars in huis aan te brengen. Deze hebben een revolutie teweeggebracht op de markt. Ze hebben verschillende functies, naast de meest voor de hand liggende en essentiële.

 • Traditionele lichtschakelaar: Met deze schakelaars kun je de lichten aan en uit doen. De installatie is meestal eenvoudig. In het geval dat je problemen hebt met de montage, zijn er veel video’s op het internet die je gedetailleerd uitleggen hoe je dit op de juiste manier kunt doen.
 • Slimme schakelaar: Met dit type schakelaar kun je ook de lampen aan- en uitschakelen. Je kunt het hiermee echter doen via spraakopdrachten, via mobiele applicaties en je hebt de mogelijkheid om timers te gebruiken.

licht uitdoen met schakelaar

Er zijn tegenwoordig slimme schakelaars op de markt. Hiermee kun je je verlichting van je huis op afstand bedienen met behulp van een mobiele applicatie of spraakcommando’s. (Bron: Prokuronov: 10311010/ 123rf.com)

Welke materialen worden meestal gebruikt voor de behuizing van een lichtschakelaar?

De materialen waarmee lichtschakelaars worden gebouwd en op de markt gebracht zijn belangrijk, voornamelijk om hun functies goed te kunnen uitvoeren. Maar ook hier moet rekening worden gehouden met de duurzaamheid. Niemand wil een artikel kopen dat binnen enkele maanden al kapot is of al snel lelijk begint te worden.

 • Kunststof: Dit is het meest gebruikte materiaal, omdat het veilig en goedkoop is.
 • Antraciet: Dit is niet zo gebruikelijk, maar het voegt een elegantere afwerking toe. Bovendien is het heel veilig.
 • Kristalglas: Deze zijn het duurst. Ze worden veel gebruikt bij slimme lichtschakelaars.

Wat zijn de belangrijkste onderdelen van een lichtschakelaar?

Lichtschakelaars hebben een intern mechanisme dat bestaat uit verschillende componenten. Elk van hen vervult een specifieke functie voor de goede werking van het apparaat. De kwaliteit hiervan is ook belangrijk, omdat ze helpen om ervoor te zorgen dat er geen defecten zijn en dat de duurzaamheid optimaal is. Hieronder kun je ze bekijken:

 • Actoren: Zij zijn verantwoordelijk voor het openen of sluiten van het elektrische circuit wanneer ze worden geactiveerd.
 • Drukknoppen: Deze oefenen druk uit op de actoren.
 • Posities: Verwijst naar het aantal posities dat de schakelaar heeft. De meest voorkomende is die met één positie, omdat je er een lamp aan en uit mee kunt doen.
 • Polen: Dit zijn de afzonderlijke circuits van een schakelaar en kunnen verschillende spanningen hebben.

Wat zijn de voor- en nadelen van een lichtschakelaar?

Net als bij elk ander belangrijk item hebben lichtschakelaars een aantal voor- en nadelen waar je aandacht aan moet schenken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Bovendien worden er tegenwoordig traditionele en intelligente schakelaars gebruikt, die verschillende functies hebben. Hieronder kun je de belangrijkste voor- en nadelen zien:

Voordelen
 • Het belangrijkste: het aan- en uitdoen van het licht.
 • Traditionele schakelaars zijn meestal heel betaalbaar.
 • De installatie is meestal heel eenvoudig.
 • Slimme modellen kunnen verbinding maken met het wifi-netwerk.
 • Met de slimme schakelaars kun je de verlichting aan- en uitschakelen met behulp van spraakbesturing en apps.
 • Ze zijn tegenwoordig heel veilig.
 • Er is een grote verscheidenheid aan lichtschakelaars.
Nadelen
 • Slimme schakelaars zijn veel duurder dan de traditionele modellen.
 • Met slimme modellen ben je afhankelijk van andere apparaten.

Wat zijn de certificaten die een lichtschakelaar moet hebben?

Om volledig zeker te zijn van je aankoop, moet je weten wat de belangrijkste certificaten zijn met betrekking tot de veiligheid op verschillende gebieden. Een geschikte lichtschakelaar moet een aantal goedgekeurde certificaten hebben. Als ze die hebben, kun je er volledig zeker van zijn dat het werkt en dat de gebruikte materialen helemaal veilig zijn.

 • CE: De CE-markering op de producten geeft aan dat deze producten voldoen aan de essentiële eisen van de toepasselijke richtlijnen en onderworpen zijn aan de conformiteitsbeoordelingsprocedures die zijn gespecificeerd in de richtlijnen.
 • RoHS: De RoHS-richtlijn (van het Engelse Restriction of Hazardous Substances – beperking van gevaarlijke stoffen), is een EU-richtlijn met als doel het gebruik van bepaalde gevaarlijke stoffen in elektrische en elektronische apparatuur te beperken. Iedere lidstaat van de EU moet een eigen wet aannemen om deze richtlijn in te voeren.
 • FCC: De Amerikaanse Federale Communicatie Commissie (FCC) eist dat alle particuliere Telecom-apparatuur en netwerk aangesloten Telecom-apparatuur aan bepaalde minimale eisen moeten voldoen.
Ian FlemingBrits schrijver(1908-1964)
“Mannen willen een vrouw die ze kunnen in- en uitschakelen als een lichtschakelaar.”

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een lichtschakelaar om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de lichtschakelaar die je nodig hebt:

Type lichtschakelaar

Wil je je huis verfraaien met nieuwe lichtschakelaars die passen bij je interieur? Of wil je je huis moderniseren met slimme schakelaars, met alles wat daarbij komt kijken? Wat je ook zoekt, er zijn momenteel heel veel modellen van beide types. Met dit soort artikelen is het maken van een verantwoorde en verstandige keuze eenvoudig.

In het geval van traditionele schakelaars is er niet veel om over na te denken. Ze worden gewoon gebruikt om het licht handmatig aan en uit te doen. Met de slimme schakelaars kun je echter het gebruik maken van een afstandsbediening en tijdschakelaars. Nog een voordeel ervan is dat je je verlichting door middel van een app kunt bedienen. Meestal kun je de verlichting zelfs als je niet thuis bent bedienen.

moderne lichtschakelaar

Lichtschakelaars hebben een intern mechanisme dat bestaat uit verschillende componenten. Elk van hen vervult een specifieke functie voor de goede werking van het apparaat. (Bron: Iakovenko: 131712771/ 123rf.com)

Materiaal

We hebben het al eerder gehad over de verschillende materialen die gewoonlijk worden gebruikt bij de vervaardiging van schakelaars. Dit is een belangrijk criterium omdat het de kwaliteit van de schakelaar en daarmee de duurzaamheid van het apparaat beïnvloedt. Natuurlijk zijn ook de interne componenten van groot belang.

Dit zijn enkele merken die erkend zijn voor hun kwaliteit:

 • Philips HUE
 • Busch-Jaeger
 • Schneider Electric
 • Niko
 • Gira
 • KlikAanKlikUit
 • Legrand
 • iCasa

Compatibiliteit

Het controleren van de compatibiliteit van een traditionele lichtschakelaar is uiterst eenvoudig. Het is ook belangrijk om te weten of je ze wilt met meerdere knoppen zodat je de verschillende lampen in een kamer kunt bedienen. Met een slimme schakelaar is het minder eenvoudig, omdat er verschillende variabelen in het spel komen die de werking ervan optimaal maken.

Er zijn slimme lichtschakelaars die werken met Amazon Alexa of Google Assistant, die met de stem worden aangestuurd. Andere werken met een app. Er zijn ook die met beide compatibel zijn. Probeer eens te kijken naar het wifi-netwerk waarmee ze verbinding kunnen maken. Dit zijn belangrijke details.

moderne lichtschakelaars

Het is belangrijk om te weten of je ze wilt met meerdere knoppen zodat je de verschillende lampen in een kamer kunt bedienen. (Bron: Thongjiew: 84859726/ 123rf.com)

Installatie

Het verwijderen van een lichtschakelaar en het monteren van een nieuwe lichtschakelaar is geen moeilijke klus. Je hoeft alleen maar een paar basisgereedschappen te hebben en een minimum aan kennis van elektriciteit. Meestal kun je duidelijke en beknopte instructies vinden bij de aankoop van de lichtschakelaar. Zo niet, dan kun je altijd het internet gebruiken waar je video’s kunt vinden om je bij de installatie te oriënteren.

Hieronder hebben we de basisstappen beschreven:

 1. Sluit om te beginnen de stroom af.
 2. Haal met een schroevendraaier het afdekplaatje eraf.
 3. Schroef dan het mechanisme los.
 4. Verwijder de draden en onthoud hoe ze verbonden waren.
 5. Sluit ze aan op de nieuwe schakelaar.
 6. Bevestig het hoofdmechanisme aan de muur met behulp van een schroevendraaier.
 7. Zet het afdekplaatje er weer op.
 8. Zet de stroom weer aan.
 9. Controleer of de nieuwe schakelaar goed werkt.
 10. Als je een andere schakelaar wilt vervangen, volg je dezelfde stappen.
 11. Als je deze wilt vervangen door een heel andere schakelaar dan die je had of door een slimme, volg dan de aanwijzigingen op.
Kees van KootenNederlands cabaretier en schrijver>
“Er zijn meer volwassenen bang in het licht dan kinderen in het donker.”

Samenvatting

Zoals je in deze shopgids gezien hebt is er een grote verscheidenheid aan soorten schakelaars van verschillende materialen. Je weet nu dat je eerst moet kiezen tussen een traditionele en een slimme lichtschakelaar. Vervolgens moet je letten op de compatibiliteit, het materiaal en of je een schakelaar voor één of meer lampen nodig hebt. Tenslotte is het goed om te weten hoe je de schakelaar moet installeren.

De door ons geselecteerd producten in “Onze selectie” hebben als doel je verschillende opties met uiteenlopende kenmerken te laten zien. Natuurlijk is de kwaliteit/prijsverhouding heel belangrijk bij onze selectie. Nu heb je vast alles wat je nodig hebt om een goede keuze te maken die in past bij je behoeften en je smaak. Veel succes met je aankoop!

Vond je onze shopgids over lichtschakelaars interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Thongjiew: 66231295/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies