Laatst bijgewerkt: 15-08-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

21Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

76Verzamelde opmerkingen

Lijmpistolen komen tegenwoordig voor in bijna iedere gereedschapskist. Ze zijn niet alleen ideaal voor professionals, ook doe-het-zelvers gebruiken ze steeds vaker voor eigen projecten. En vergeet de knutselliefhebber niet, voor wie deze tool erg handig kan zijn om in huis te hebben. Lijmpistolen worden gebruikt om nauwkeurig lijm te doseren. Een tool dat er veel op lijkt, is het kitpistool.

Het lijmpistool wordt gebruikt om ondergronden aan elkaar vast te maken, zoals bij het knutselen en repareren van speelgoed. Het kitpistool wordt gebruikt om naden en spleten af te dichten, bijvoorbeeld in badkamers. Ze worden ook gebruikt om ramen te sluiten, zodat de wind of kou niet binnendringt. In dit artikel vind je informatie over beide tools, maar ligt de focus op het lijmpistool. Als je meer wilt weten over het gebruik en welk model het beste bij je past, lees dan verder.
Belangrijk om te weten

 • Er zijn 2 soorten pistolen: hetelijmpistolen en druklijmpistolen (kitpistolen). Drukpistolen worden vooral gebruikt in de bouwsector met behulp van patronen die zijn gevuld met siliconen of acryl. Ze zijn groter en worden veel gebruikt voor sanitair- of reparatiewerkzaamheden. Hetelijmpistolen zijn kleiner en ideaal voor DIY.
 • Hetelijmpistolen worden gebruikt met behulp van siliconen- of lijmsticks. Kijk goed naar de vereisten van de klus waarvoor je de tool nodig hebt, voordat je een lijmpistool kiest. Ook zijn er verschillende soorten sticks die zich onderscheiden door hun kleur. Elk van hen is ontworpen om te worden gebruikt op een specifiek soort materiaal.
 • Hetelijmpistolen hebben een tijdje nodig om op te warmen. Vergeet niet om ze op tijd in te schakelen voordat je ze wilt gebruiken. Als het apparaat eenmaal heet is, raak dan geen metalen oppervlakken meer aan met je handen, anders kun je jezelf ernstig verbranden.

Onze selectie: De beste lijmpistolen op de markt

Hieronder presenteren we een rankingslijst met de beste lijmpistolen die verkrijgbaar zijn op de markt. Elk pistool heeft zijn eigen kenmerken. Informeer je daarom goed, zodat je geen fouten maakt bij de aanschaf van het apparaat. We hopen dat je in deze lijst de tool vindt die het beste bij je past.

1e plaats: Dremel GlueGun 930

Op de eerste plaats in onze rankingslijst staat het Dremel lijmpistool. Het apparaat heeft een handvat dat speciaal is ontworpen om het gebruik ervan te vergemakkelijken. Het is perfect uitgebalanceerd en de T-vorm zorgt voor extra comfort in de grip. Je hebt al een constante lijmuitstoot bij lichte druk op de trekker. Het pistool heeft een uitklapbare voet om het eenvoudig en stabiel te positioneren.

Het Gluegun Dremel-pistool is zeer krachtig en met 100 V altijd klaar voor ieder soort klus. Het heeft 2 temperatuurstanden en is vooral geschikt voor precisiewerk. De lage temperatuur is optimaal voor creatieve toepassingen als de vormgeving van fotoalbums. Voor eenvoudig knutselwerk in huis, zoals het lijmen van keramiek en hout gebruik je de hoge temperatuurinstelling. Een bijkomend voordeel van dit model, zijn de 12 gekleurde lijmsticks die mee worden geleverd, waarmee je de lijm makkelijk aanpast aan de kleur van het te lijmen object.

2e plaats: LifeGoods hetelijmpistool

Een knutsel- of reparatie project is een stuk leuker als je het juiste gereedschap bij de hand hebt. Het LifeGoods Lijmpistool is ideaal voor hobbyisten en knutselaars en wordt geleverd met 50 lijmsticks. Van keramiek tot elektronica, met dit lijmpistool kun je werkelijk alles lijmen. Geen gedoe met accu’s of batterijen. Steek het snoer (1,5m) in het stopcontact en binnen 3 tot 5 minuten kun je aan jouw project beginnen. Het verbruik is slechts 20W dus erg energiezuinig.

3e plaats: Bosch GluePen lijmpistool met accu

Het Bosch GluePen lijmpistool met accu is een handig apparaat in de vorm van een pen waardoor het makkelijk in de hand ligt. Het apparaat heeft slechts 15 seconden opwarmtijd nodig en is dus bijna direct te gebruiken. De lijm heeft een korte uithardingstijd en droogt niet uit. Met 1 acculading kun je 30 minuten werken of 6 lijmstiften verwerken.

Naast het lijmpistool bevat het pakket een Micro USB Charger, 4 lijmsticks en een gebruiksaanwijzing. Het apparaat kan worden gebruikt voor het lijmen van droge en vetvrije materialen zoals hout, steen, textiel, karton en papier. Dankzij de automatische lijm-terugtrekking, blijft het pistool goed schoon. Het merk Bosch is wereldmarktleider op het gebied van elektrisch gereedschap en staat voor kwaliteit.

4e plaats: Skandia lijmpistool

Kiezen voor het merk Skandia is kiezen voor een goed stuk gereedschap. Dit Skandia lijmpistool heeft een vermogen van 40 Watt. Aan de achterzijde van het pistool kun je een lijmpatroon invoeren dat middels het maken van een knijpbeweging naar voren wordt geschoven. Het lijmpatroon wordt vooraan in het lijmpistool gesmolten en komt er aan de voorkant als hete lijm uit. Als de lijm afkoelt wordt de lijm hard, de lijm kan altijd weer losgemaakt worden door middel van een föhn.

5e plaats: Dremel 940 lijmpistool

De Dremel 940 is een lijmpistool voor hoge temperatuur (195 °C) met een verwisselbare precisietip met anti-druipvoorziening. Met zijn afneembare snoer kan de 940 op elke plek worden gebruikt waar geen stroom beschikbaar is. Vanwege zijn goede ergonomie (aan/uit-schakelaar, T-handgreep, stabiel voetstuk, uitklapbare kick-stand) en verwisselbare tip is het ideaal voor lichte doe-het-zelf-klussen in en rond het huis zoals het repareren van meubels, het lijmen van hout, keramiek enz.

Shopgids: Wat je moet weten over lijmpistolen

Lijmpistolen worden steeds populairder. Door de opkomst van doe-het-zelf (DIY), knutselen en andere projecten binnenshuis, is de tool onmisbaar geworden. Voordat je er een aanschaft, is het handig om precies te weten wat een lijmpistool is en hoe het werkt. Hieronder vertellen we je wat je moet weten voordat je een lijmpistool koopt.

Lijmpistolen zijn erg handig bij reparatiewerkzaamheden in de keuken en badkamer.
(Bron: Amikishiyev: 71201551/ 123rf.com)

Een lijmpistool, wat is dat precies?

Lijmpistolen zijn nuttige hulpmiddelen om meerdere objecten en materialen aan elkaar te hechten. Kitpistolen worden daarnaast ook gebruikt om voegen van materialen zoals keramiek, steen of marmer samen te voegen en af te dichten. In de bouw worden ze gebruikt in loodgieterswerken en -reparaties en om ramen af te dichten, als deze eenmaal op hun bestemming zijn geplaatst.

Lijmpistolen oefenen met behulp van een trekker druk uit op een lijmstick. De trekker duwt het materiaal omhoog waardoor dit door een mondstuk naar buiten komt. De gebruiker doseert het materiaal en gebruikt daarbij het mondstuk nauwkeurig. Voordat de lijm uit het mondstuk komt, wordt deze verwarmd.

Hoe wordt een lijmpistool gebruikt?

Het belangrijkste gebruik van een kitpistool vind je in de bouwsector. Deze worden gebruikt om de voegen van badkuipen, wastafels en andere badkamerdelen af te dichten. Op deze manier wordt voorkomen dat het water ontsnapt of ergens doorheen loopt. Ze worden ook gebruikt om de voegen tussen de beplating en de betegeling van wanden te vullen.

Lijmpistolen daarentegen worden tegenwoordig vooral gebruikt voor doe-het-zelf- en knutselprojecten. Met de toenemende populariteit van knutselen, huishoudelijke klusjes en DIY (Do It Yourself)-projecten, is het lijmpistool een essentieel hulpmiddel in bijna ieder huishouden geworden.

Ze zijn erg handig omdat ze je in staat stellen zeer nauwkeurig te werken op veel verschillende materialen.

Welke lijmpistolen zijn er?

Er zijn 2 varianten te onderscheiden: lijmpistolen en kitpistolen. Lijmpistolen worden verwarmd, kitpistolen werken op basis van druk. Kitpistolen worden al voor een lange tijd gebruikt binnen de bouwsector en voor het sanitair. Het zijn metalen frames, waar een siliconen- of acrylpatroon in wordt geplaatst. Via een trekker wordt het materiaal door het mondstuk naar buiten geduwd.

Hetelijmpistolen worden vooral gebruikt voor handwerk en door doe-het-zelvers. Ze zijn kleiner en werken met een klein element dat de lijm verwarmt. De lijm die wordt gebruikt in deze pistolen wordt geleverd in cilindrische staafjes, die bij de verhitting door een trekker uit het mondstuk worden geduwd. Ze wegen bijna niets en werken zeer nauwkeurig.

Kitpistool Hetelijmpistool
Hoe het werkt Werken met siliconen- of acrylpatronen. Hebben een trekker die het materiaal naar voren duwt. Werken met cilindrische staafjes van lijm. Hebben een element dat de lijm verwarmt.
Gewicht Zijn zwaarder, aangezien ze van metaal worden gemaakt. Zijn vaak heel licht. Worden van plastic gemaakt, bevatten elektronische elementen.
Omvang Zijn groter, vanwege het formaat van de patronen. Zijn kleiner, ongeveer even groot als je hand.
Prijs Zijn goedkoop, hebben meestal een prijs van rond de 10 euro. Zijn goed betaalbaar, hoewel er ook duurdere modellen bestaan.
Functies Vullen en afdichten van tussenvoegsels, aanhechten van bouwmaterialen: keramiek, hout en steen. DIY-projecten, knutselen, sieraden, lijmen van materialen zoals leer, plastic of karton.

Waarom wordt het aangeraden een lijmpistool te kopen?

Lijmpistolen zijn betaalbare en handige hulpmiddelen. Ze dienen niet alleen voor kleine reparaties in en rondom het huis, maar ook voor professionele klussen. Afhankelijk van de manier waarop je het gaat gebruiken, kies je een specifiek model. Lijmpistolen zijn ideaal voor doe-het-zelf, knutselen en handwerk. Hieronder vind je een lijst met de voor- en nadelen van het gebruik van een lijmpistool:

Voordelen
 • Veelzijdig
 • Handig voor professionele klussen
 • Ook bruikbaar voor reparaties in het huis en doe-het-zelf
 • Goedkoop
 • Eenvoudig te gebruiken
Nadelen
 • Zeer specifiek gebruik
 • Kunnen gevaarlijk zijn
 • Worden makkelijk vies

Welke temperatuur bereikt een lijmpistool?

De temperatuur die het pistool bereikt hangt af van het type lijm dat je gebruikt. De lijmsticks voor een lage temperatuur worden tot 120 ºC verwarmd en zijn geschikt voor handwerk met stof, hout of kunststof. Deze pistolen hebben meestal een lagere prijs, zijn licht en comfortabel in gebruik.

De pistolen die lijmsticks voor een hoge temperatuur gebruiken, worden tot 195 ºC verwarmd. Deze pistolen hebben een professioneler gebruik. De hoge temperatuur lijm is smeltlasbaar en heeft een hogere hechtingsgraad. Dit type lijm wordt gebruikt bij professionele afdichtklussen en met materialen zoals keramiek of metaal.

Er zijn verschillende soorten lijmpistolen. De kleinere varianten zijn ideaal om mee te knutselen.
(Bron: Soldanov: 11176745/ 123rf.com)

Hoe moet je een lijmpistool gebruiken?

Lijmpistolen zijn heel gemakkelijk te gebruiken. Je plaatst simpelweg de lijmstick in het apparaat en trekt aan de trekker. Hetelijmpistolen moet je eerst warm laten worden, terwijl drukpistolen (kitpistolen) zonder te wachten werken. Hieronder leggen we in detail uit hoe je een lijmpistool gebruikt:

 • Plaats de lijmstick in het pistool. In het geval van een hetelijmpistool plaats je de stick door het gat aan de achterkant. In het geval van een kitpistool plaats je het patroon in de juiste positie in het frame.
 • Om het lijmpistool op te warmen, moet je het met stroom verbinden. Wacht vervolgens tot het apparaat op temperatuur is voordat je ermee gaat werken. De meeste pistolen worden gelukkig snel heet.
 • In het geval van een kitpistool hoef je alleen het patroon in het frame te plaatsen en aan de trekker te trekken.
 • Zodra het hetelijmpistool is opgewarmd, hoef je alleen nog maar aan de trekker te trekken en het mondstuk naar de plaats te leiden waar je de lijm wilt gebruiken. Om geen lijmdraadjes achter te laten, druk je zachtjes op de trekker en beweeg je het mondstuk voorzichtig in 1 richting.
 • Plaats nu snel het andere element op het element waar je de lijm op hebt gedaan, om te voorkomen dat de lijm uitdroogt. Een paar seconden aandrukken, en je bent klaar.

Welke maatregelen moet je nemen om ongelukken te voorkomen bij het gebruik van een lijmpistool?

Lijmpistolen zijn eenvoudig te gebruiken. Over het algemeen zou je hier geen problemen mee moeten hebben. Er kunnen echter ongelukken gebeuren en door de hete lijm kun je brandwonden oplopen. Zoals bij iedere tool is het handig om bepaalde veiligheidsmaatregelen te handhaven. Hieronder vind je er een paar:

 • Raak de metalen oppervlakken niet aan als het pistool heet is.
 • Houd het pistool nooit horizontaal. De lijm kan gaan lekken en opdrogen.
 • Als het pistool niet vanzelf uitgaat, let dan op dat het apparaat niet oververhit raakt. Anders kan er kortsluiting ontstaan.
 • Laat de metalen punt van het pistool niet steunen op ontvlambare materialen.
 • Wees voorzichtig met de hete lijm, anders kun je jezelf verbranden.

Lijmpistolen en kitpistolen zijn zeer veelzijdig en dienen o.a. voor het afdichten van gaten.
(Bron: Somchit: 94958644/ 123rf.com)

Wat kun je met een lijmpistool lijmen?

Lijmsticks zijn meestal samengesteld uit verschillende soorten lijmen. De patronen van kitpistolen, meestal witte siliconen, dienen om naden af te dichten en bijvoorbeeld ruimtes tussen tegels te vullen. Hetelijmsticks gebruiken we om onder andere karton, textiel, leer, keramiek, plastic en hout te lijmen. Zoals je kunt zien, is het een hulpmiddel met een zeer veelzijdig gebruik.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je een lijmpistool koopt, is het belangrijk van tevoren over een aantal aspecten na te denken. Hieronder vind je een overzicht van de aankoopcriteria voor het kopen van een lijmpistool. Als je van tevoren goed over deze aspecten nadenkt, wordt het makkelijker om een goede aankoop te doen. Op die manier voorkom je het verkeerde lijmpistool te kopen. Als je een goede keuze wilt maken, denk dan na over de volgende criteria:

 • Kabel of accu
 • Merk
 • Ontwerp
 • Beoordelingen
 • Temperatuur
 • Gebruik
 • Aan/uit-knop

Kabel of accu

Lijmpistolen met een kabel zijn veel goedkoper dan pistolen met een accu. Uiteindelijk hangt je keuze echter van het gewenste gebruik af. Als je van plan bent er weinig gebruik van te maken of het voor eenvoudige projecten te gebruiken, is een pistool met kabel misschien beter. Ze zijn goedkoop, handig en je krijgt er over het algemeen goede resultaten mee.

Als je meer vrijheid wilt en het niet erg vindt om iets meer te betalen, kies dan een model met een accu. Het is waar dat de prijs iets hoger zal zijn dan die van de kabelmodellen, maar in sommige gevallen is het de moeite waard om dit verschil te betalen. Dit type pistool is tevens een goede keuze voor professionals en knutselliefhebbers.

Merk

Je kunt ervoor kiezen om een lijmpistool van een bekend of onbekend merk te kopen. De kwaliteit en sterkte van het pistool worden vaak direct aan het merk en aan de prijs gekoppeld. We raden daarom aan om, voor zover mogelijk, een pistool van een betrouwbaar merk te kiezen, omdat deze vaak meer functionaliteiten en voordelen biedt.

Erkende merken bieden over het algemeen hulpmiddelen van hoge kwaliteit, getest door professionals. Deze merken gebruiken de beste materialen en passen de modellen aan, aan de verschillende soorten klussen die je ermee kunt doen. Goedkopere lijmpistolen zijn meestal gemaakt van zwakkere materialen, breken gemakkelijker en kunnen ongelukken veroorzaken.

Ontwerp

Ook het ontwerp van een lijmpistool is een belangrijke factor om te overwegen. Misschien lijken alle pistolen op het eerste gezicht op elkaar. De waarheid is dat er veel meer verschillen zijn dan je denkt. Kies altijd een comfortabel model om te gebruiken en vast te houden.

Zorg er ook voor dat het inbrengen van de lijmstick makkelijk en comfortabel gaat.

Beoordelingen

Een vierde belangrijke factor bij het kiezen van een lijmpistool is de ervaring die andere kopers hebben gehad met het product. Als je online shopt, vergeet dan niet naar de meningen en beoordelingen van andere kopers te kijken. Door middel van deze meningen en kwalificaties kun je zien hoeveel klanten dit product hebben gekocht en wat ze ervan vinden.

Dankzij reviews weet je beter wat de voor- en nadelen van de verschillende pistoolmodellen zijn. Mogelijk krijg je nieuwe informatie over zaken waar je nog niet eerder over na had gedacht. Het gaat daarbij niet alleen om persoonlijke meningen, die misschien niet objectief zijn. We hebben het ook over technische gegevens en feiten, waar misschien zelfs fans en professionals hun mening over willen delen.

Temperatuur

Lijmpistolen werken meestal op zeer hoge temperaturen. Om brandwonden te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat alleen de punt warm is, terwijl de rest van het pistool koel blijft. Op die manier kun je ermee werken zonder bang te zijn om jezelf te verbranden. Verder is het handig als het pistool zich in een korte tijd opwarmt, indien mogelijk in minder dan 5 minuten.

Gebruik

Kitpistolen worden vooral gebruikt bij reparatie- of constructiewerkzaamheden. De patronen die ze gebruiken zijn gevuld met witte siliconen en andere soorten acryl. Deze pistolen zijn groter en werken minder nauwkeurig. Ze zijn ideaal voor constructie- en loodgieterswerk, waar ze worden gebruikt om voegen te vullen en elementen samen te voegen.

Hetelijmpistolen worden vooral gebruikt voor doe-het-zelf projecten, zoals het maken van sieraden en ander handwerk. Ze zijn kleiner en werken veel preciezer, waardoor je met kleine materialen kunt werken. Ze zijn ook ideaal voor het maken van tekeningen of patronen met lijm. Deze pistolen gebruiken lijmsticks.

Aan/uit-knop

Een ander aankoopcriterium is de aan/uit-knop van een lijmpistool. Modellen met een aan/uit-knop geven je een extra beveiligingsoptie. Veel pistolen worden heet als ze zijn aangesloten, wat een gevaar kan zijn. De knoppen hebben LED-lampjes die aangeven of ze zijn ingeschakeld. Kies tot slot indien mogelijk een model dat zichzelf uitschakelt als het te heet wordt.

Samenvatting

Een lijmpistool is een ideaal hulpmiddel voor allerlei soorten DIY-klusjes en reparaties in en rondom het huis. Ze worden gebruikt om een grote hoeveelheid verschillende materialen te lijmen, zoals hout, plastic of keramiek. Ze zijn ook ideaal voor knutselprojecten, het maken van sieraden en ander handwerk.

Als je van plan bent een lijmpistool te kopen is het belangrijk een aantal criteria in gedachten te houden, zoals we je hierboven hebben laten zien. Kijk niet alleen naar het merk, ontwerp en of het model een accu of kabel heeft, maar ook naar de veiligheid en het gebruik ervan. Lees je goed in voor je een lijmpistool kiest!

Als je ons artikel interessant vond, laat dan hieronder je reactie achter of deel het met je vrienden en familie zodat ook zij het beste lijmpistool kunnen kopen.

(Bron van de headerafbeelding: Amikishiyev: 108649049/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies