Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Ik denk dat je het met me eens bent als ik zeg: hete lijmpistolen zijn onovertroffen praktisch voor veel knutsel- en doe-het-zelf toepassingen. Hete lijm houdt bijna overal, hecht betrouwbaar en is gemakkelijk verkrijgbaar. Velen van ons houden van knutselen of modellen bouwen.

Maar de vraag is: welke zijn de juiste lijmpistolen? Je bent het juiste artikel tegengekomen. Met onze lijmpistolen test 2023 willen we je helpen bij het koopproces! Besteed aandacht aan de voordelen en nadelen. We hebben de vergelijking al op voorhand voor je gemaakt.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Met lijmpistolen kun je in betrekkelijk korte tijd verschillende materialen aan elkaar lijmen.
  • In principe wordt onderscheid gemaakt tussen op netspanning werkende hete-lijmpistolen en op batterijen werkende hete-lijmpistolen, waarbij beide varianten in verschillende lijmcapaciteiten en prijsklassen te vinden zijn.
  • Lijmpistolen zijn heel toegankelijk, maar je doelen komen op de eerste plaats. In het algemeen geldt: hoe professioneler, hoe duurder!

Lijmpistool: Onze selectie

Er zijn ongelooflijk veel lijmpistolen op de markt. Maar niet alle hete lijmpistolen zijn overtuigend in hun prestaties en duur. We hebben hieronder de beste lijmpistolen uitgezocht om je bij je aankoop te helpen.

Lijmpistolen: koop- en beoordelingscriteria

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke lijmpistolen.

In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Gewicht

Naar onze mening is gewicht het belangrijkste criterium. Als je lijmpistool niet ergonomisch en licht is, zul je het waarschijnlijk niet willen gebruiken. Ze moeten goed in je hand voelen, zodat je alles moeiteloos kunt doen! Er zijn apparaten van 150 gram die als echte lichtgewichten beschreven kunnen worden.

Anderzijds wegen de zwaarste modellen van lijmpistolen meer dan 550 gram. We denken ook aan je kinderen: zij hebben een aansteker nodig om met het hete lijmpistool te kunnen knutselen! De lichtere zijn vaak de kleinere, zodat ze ook met kleine kinderhanden gemakkelijk te gebruiken zijn.

Opwarmtijd

Niemand wil minutenlang wachten tot het pistool klaar is voor gebruik. Dit is precies wat de opwarmtijd laat zien: Hoe lang duurt het voor je je lijmpistool kunt gebruiken?

In het algemeen heeft een goedkoop heet lijmpistool een langere opwarmtijd dan een duurder model. Als je een lijmpistool maar af en toe wilt gebruiken, kan een opwarmtijd van ongeveer 2 tot 5 minuten voldoende zijn.

Maar als je heel intensief werkt en het hete lijmpistool nodig hebt voor doe-het-zelf werk, dan kun je beter een apparaat kopen met een verwarmingstijd van 15 tot 50 seconden. Het is belangrijk dat je een duidelijk idee hebt van waarvoor je het geweer nodig hebt! De opwarmtijd is niet te versmaden.

Oplaadtijd

Dit aankoopcriterium wordt nog belangrijker als je een snoerloos lijmpistool wilt kopen! Dit is een type van de drie soorten die in het volgende deel worden voorgesteld.

Er zijn goede modellen die binnen 2 uur gebruiksklaar zijn, maar dit is niet zo gebruikelijk: De meesten hebben meer als 4 tot 5 uur nodig!

Belangrijk in dit verband is het verband tussen batterijlading en lijmprestatie: sommige apparaten kunnen met één batterijlading tot 15 lijmsticks direct achter elkaar verwerken, maar presteren na verloop van tijd niet bijzonder goed. Je kunt het beste kijken naar hete lijmpistolen, die minder staafjes leveren maar wel een constante opbrengst kunnen geven.

Lijmkracht

Lijmkracht is een criterium dat veel mensen niet kennen. Het beschrijft hoeveel gram lijm het hete lijmpistool binnen een minuut kan verwerken. Meestal vertonen lijmpistolen een afgiftesnelheid van ongeveer 3 tot 4 gram per minuut.

Maar er zijn natuurlijk efficiëntere alternatieven. Hier komt de vraag weer om de hoek kijken: Waar heb je het geweer voor nodig?

Over het algemeen leidt meer flexibiliteit tot hogere prijzen!

Ben je een doe-het-zelver, dan raden we een afleversnelheid van meer dan 10 gram per minuut aan, dus ongeveer 15 tot 20. Maar wil je alleen knutselen, dan is een apparaat met een lijmsnelheid van minder dan 5 gram per minuut misschien voldoende.

Lijmpistolen: Veel gestelde vragen en antwoorden

In het volgende willen we de belangrijkste vragen over lijmpistolen beantwoorden. We hebben de vragen voor je uitgezocht en zullen ze binnenkort beantwoorden. Na het lezen van de gids ken je alle essentiële achtergrondinformatie over lijmpistolen.

Voor wie is een lijmpistool bedoeld?

Zoals de naam al doet vermoeden, is een heet lijmpistool een apparaat waarmee je verschillende materialen kunt lijmen. In de meeste gevallen is het gereedschap voorzien van een plastic behuizing.

Klebepistole-1

Lijmpistool is ook geschikt voor doe-het-zelvers.
(Image source: unsplash.com/mariana b.)

Een mogelijke toepassing van het hete lijmpistool is bijvoorbeeld op het gebied van doe-het-zelf en modelbouw. Doe-het-zelvers kunnen het gebruiken om de stoffen bekleding van een bank vast te zetten of om kasten op hun plaats te lijmen.

Doe-het-zelf en modelbouw zijn twee mogelijke toepassingsgebieden voor lijmpistolen.

Tot nu toe hebben we het over privé-gebruik gehad, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Deze hulpmiddelen zijn ook nodig in veel commerciële contexten. Er zijn onder andere veel bloemisten die hete lijmpistolen gebruiken en ze in de meeste gevallen uiterst efficiënt vinden om verschillende materialen te lijmen.

Welke soorten lijmpistolen zijn er?

Als je een lijmpistool wilt kopen, zijn er hoofdzakelijk twee alternatieven waar je tussen kunt kiezen: het hete lijmpistool op netstroom en het hete lijmpistool op batterijen. We hebben de belangrijkste voor- en nadelen van beide soorten hieronder op een rijtje gezet:

Type Voordelen Nadelen
Hetelijmpistool met netspanning Lager gewicht, hogere prestaties Niet mobiel, struikelgevaar door de kabel
Hetelijmpistool met accu Mobiel gebruik, niet afhankelijk van netspanning Meestal zwaarder, meestal minder krachtig, beperkte werktijd

Hetelijmpistolen met netspanning zijn erg bekend. Ze zijn heel licht van gewicht en leveren meestal zeer sterke lijmprestaties. Het probleem is echter dat je zo’n toestel niet onderweg kunt gebruiken.

Klebepistole-2

Een lijmpistool is ook geschikt voor bloemisten.
(Image source: pixabay.com/nastya_gepp)

Er is ook het gevaar dat je over de kabel struikelt, m.a.w. de kabel wordt ook een tweede niet te versmaden probleem.

De op netspanning werkende lijmpistolen zijn heel licht en leveren meestal zeer sterke lijmprestaties.

Aan de andere kant heb je de hete lijmpistolen op batterijen. Het eerste voor de hand liggende voordeel is de onafhankelijkheid van zulke apparaten van netspanning en hun daaruit voortvloeiende mobiliteit. Het probleem is echter dat je werktijd nogal beperkt is. Bekijk ons oordeel over het aankoopcriterium laadtijd.

Hoeveel kost een lijmpistool?

Deze vraag kan nooit met zekerheid beantwoord worden. Je moet rekening houden met de grote prijsklasse en de verschillende fabrikanten. Het is heel erg belangrijk dat je weet waar je het lijmpistool voor nodig hebt. Ben je een bloemist? Dan raden we je aan om lijmpistolen van hoge kwaliteit te kopen. Voor gewoon privégebruik hoef je je geen zorgen te maken: Er zijn altijd heel goedkope alternatieven tussen de 10 en 20 euro!

Type Prijsklasse
Hoofdbediend heetlijmpistool 13-35 euro
Batterij-bediend heetlijmpistool 20-50 euro

Batterij-bediende heetlijmpistolen beginnen bij 20 euro, wat een “dure” start is vergeleken met de andere soorten. In de meeste gevallen is de kwaliteit echter hoger en kun je verwachten dat ze steviger zijn.

Lijmpistolen op netspanning zijn gemakkelijker en toegankelijker. Ze zijn ideaal voor privé-gebruik. Je kunt al een goedkope vinden voor 13 euro.

Klebepistole-3

Je kunt een lijmpistool gebruiken voor knutselwerkjes.
(Image source: unsplash.com/elena kloppenburg)

Wat zijn de alternatieven voor een lijmpistool?

Behalve lijmpistolen zijn er ook andere gereedschappen waarvan gezegd wordt dat ze een soortgelijke functie hebben. Lijmproducten zijn er veel en gevarieerd en kunnen allerlei vormen aannemen. In het volgende gedeelte geven we je een kort overzicht van de alternatieven voor lijmpistolen.

Alternatief Beschrijving
Batterijlijmstift Zo’n apparaat voor hete lijm heeft de vorm van een pen en compacte afmetingen. Hij wordt aangedreven door een oplaadbare batterij. Daarom kun je zo’n lijmstift ook onderweg gebruiken.
Houtlijm Houtlijm is geschikt om hout mee te lijmen. Er is extra watervaste lijm voor voorwerpen die aan het weer blootgesteld zijn.

Elk van de alternatieven heeft bepaalde voordelen die niet te versmaden zijn. Toch lijken de lijmpistolen in veel opzichten superieur aan de andere. Niet toevallig zijn lijmpistolen tegenwoordig heel gewoon.

Wat zijn de tips voor het gebruik van lijmpistolen?

Nu willen we je een paar tips geven die je leven gemakkelijker zullen maken

  • Materialen in de werkomgeving: Zorg ervoor dat er in de werkomgeving geen materialen zijn die gemakkelijk brandbaar zijn. Bedenk dat het lijmpistool behoorlijk heet kan worden.
  • Kleine hack: Het kan handig zijn om het werkstuk op te warmen met behulp van een haardroger.
  • Zo droog mogelijk: De te bewerken plek moet zo droog mogelijk zijn om een vlotte bewerking mogelijk te maken.

Wees voorzichtig met het lijmpistool. We hopen dat de bovenstaande tips je helpen!

Conclusie

Vandaag worden hete lijmen gemaakt in een grote verscheidenheid van specificaties voor industriële, ambachtelijke en doe-het-zelf toepassingen. Met behulp hiervan kun je allerlei materialen aan elkaar lijmen en heel mooie modellen bouwen!

Zoals ik al zei, zijn er twee soorten waar je op moet letten. Hetelijmpistolen op batterijen zijn bijzonder geschikt voor handwerken of kleine knutselactiviteiten, omdat je niet gebonden bent aan een bepaalde plaats en er geen snoer is dat in de weg zit. Voor professionele handwerkslieden moet het hete lijmpistool een hoog vermogen hebben en een grote lijmafgifte.

Beeldbron: Kaewsai/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies