Si eres un amante del bricolaje y necesitas una nueva herramienta para tus trabajos, has llegado al lugar indicado.
Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

23Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

Als je van knutselen en klussen houdt en je zoekt nieuwe gereedschappen, dan ben je hier op de goede plek. Een lintzaag mag niet ontbreken in een werkplaats of hobbykamer. Hieronder lees je alles over de lintzaag. Je vindt de beste lintzagen op de markt en leest waar je op moet letten voordat je een lintzaag koopt.

Een lintzaag is een ideaal instrument om hout en metaal mee te zagen. Natuurlijk is de lintzaag ook te gebruiken op andere materialen, daarover later meer. Lintzagen zijn bijzonder goed in het zagen van ronde en onregelmatige vormen. Over het algemeen is een lintzaag een zwaar apparaat, onmisbaar bij de bezigheden van iedere metaal- en houtbewerker.
Belangrijk om te weten

 • In principe zijn er twee soorten lintzaag: een tafellintzaag en een handlintzaag. De tafellintzaag is het meest krachtig, maar ook het duurst en je kunt ze moeilijk verplaatsen. In tegenstelling tot de lichtere en meer mobiele handlintzaag. Kies welke variant het handigst is voor jouw klussen, voordat je een lintzaag gaat kopen.
 • Een lintzaag gebruikt men vaak als men onregelmatige of gebogen lijnen wil zagen. Wil je gewoon rechttoe rechtaan zagen of het grovere werk doen, misschien heb je dan meer aan een andere soort zaag, zoals een cirkelzaag of kettingzaag.
 • Zagen zijn gevaarlijke gereedschappen, waardoor je je bewust moet zijn van de risico’s bij het gebruik. Neem alle aanwijzingen van de fabrikant serieus en draag de nodige beschermende kleding.

Onze selectie: De beste lintzagen op de markt

Hieronder laten we je onze selectie van de beste lintzagen op de Nederlandse markt zien. Samen met een korte beschrijving van de belangrijkste kenmerken per lintzaag. Je zult kunnen bepalen welke lintzaag het meest geschikt is om je te helpen jouw klus te klaren.

De beste lintzaag voor verstek snijden

Ambitieuze doe-het-zelvers opgelet, dit is jouw ideale lintzaag van Einhell. Stationair en toch flexibel, zaagt recht en in bochten. Kan zelfs uit te voeten met verstek snijden of op de nerf zagen. Afhankelijk van het zaagblad, kun je er hout, metaal en kunststof mee zagen. Dit gaat moeiteloos, dankzij de krachtige 240 watt motor. Smalle zaagsnede, zodat je materiaal en energie spaart. Daarbij is de TC-SB 200/1 bij correcte bediening, zeer veilig in gebruik. Doordat je deze zaag in hoogte kunt verstellen, heb je een gezonde werkhouding.

De kleinste compacte lintzaag

Voor iedereen met een kleine werkplaats, kijk eens naar deze lintzaag van Proxxon. Compact en effectief, met een massieve behuizing van gegoten aluminium, waardoor deze lekker stevig staat. Stabiele werktafel met gefreesd werkblad dat een groef bevat, voor verstek aanslag. Het werkblad kun je tot 45 graden draaien, voor verstek snijden. Met verstelmogelijkheid voor zaagbladen van verschillende breedtes. Geluidsarme aandrijving en elektronisch regelbare bandsnelheid voor ongewoon schone sneden.

De lintzaag met de beste prijs-kwaliteitsverhouding

Deze Holzmann lintzaag is niet alleen van zeer goede kwaliteit, de lintzaag is ook nog een zeer makkelijk te verplaatsen door zijn compacte en licht gewicht ontwerp en het handige handvat. De zaag heeft een vermogen van 300 Watt en een bandsnelheid van 635 m/min. Verder beschikt de lintzaag over een voeding van 230 V. De lengte van het zaagblad is 1575 mm en de afmeting van het werkbereik is 228 mm. De afmetingen van de tafel zijn 300 x 300 mm en de maximale zaagdiepte bedraagt 90 mm.

De beste lintzaag met onderstel

De Einhell TC-SB 305 U is een robuuste Lintzaagmachine met onderstel, voor het uitvoeren van uiteenlopende zaagklussen. Met deze machine is het mogelijk om versteksneden, lengtesneden en bochtige sneden te maken in hout, kunststof en soortgelijke materialen. De machine bevordert een veilige manier van werken, onder meer door de aansluiting voor stofafzuiging en het stabiele onderstel. Deze lintzaag beschikt over een krachtige 750 Watt motor, die zorgt voor een optimaal eindresultaat bij verschillende zaagwerkzaamheden.

Shopgids: Alles wat je moet weten over de lintzaag

Er zijn veel verschillende modellen lintzaag te verkrijgen in Nederland. Daarom is het handig om een paar basisprincipes en kenmerken te kennen, voordat je er een koopt. Lees verder als je wilt weten hoe ze werken en wat je met dit gereedschap allemaal kunt doen. Hieronder beantwoorden we een aantal vragen over de lintzaag, die vaak gesteld worden door klussers. Op basis van de antwoorden kun jij straks een weldoordachte keuze maken.

La sierra de cinta o serrucho de banda es una sierra de pedal o eléctrica.

Met een lintzaag zaag je metalen, hout en andere materialen.
(Bron: Guerriero: 81498220/ 123rf.com)

Wat is een lintzaag en hoe werkt deze?

Een lintzaag, ook wel bandzaag, is een elektrisch gereedschap met een lange, smalle en flexibele zaagband met tanden. Vandaar de naam. Het zaaglint beweegt tussen twee wielen op het werkblad met een ruimte ertussen voor het werkstuk. De zaagband met tanden maakt snedes. Soms heeft een lintzaag een pedaal, waarmee je de zaagsnelheid bedient.

Je kunt een lintzaag gebruiken om metaal en hout te snijden, vooral als je niet rechttoe rechtaan wilt zagen, maar in bijzondere vormen. Een lintzaag is ontworpen op het realiseren van ronde zaaglijnen in verschillende materialen. Om metaal te zagen gebruik je een speciaal type lintzaag, omdat er koelvloeistof nodig is die oververhitting voorkomt.

Een lintzaag snijdt als het ware door het materiaal, met een geslepen mes met tanden of kartels. Op moderne lintzagen zit vaak een metaal van een duurzame en sterke legering. De zaag is bevestigd op twee of drie vliegwielen die met hoge snelheid draaien, aangedreven door een motor.

Men gebruikt een lintzaag om met veel precisie te zagen in de industrie en houtbewerking.

In welke gevallen is een lintzaag beter dan een cirkelzaag?

Zoals je weet zijn er ook andere elektrische zagen, die vergelijkbaar zijn met de lintzaag, zoals de cirkelzaag. De meeste professionals geven vooral bij het bewerken van hout en zachte metalen de voorkeur aan de lintzaag boven de cirkelzaag. Lees hieronder waarom.

 • Kracht van de zaag: Een lintzaag zaagt over het algemeen dikkere materialen dan de normale cirkelzaag.
 • Veelzijdigheid: Met een lintzaag kun je alle kanten op zagen en dus ook ronde en onregelmatige snedes maken.
 • Relatief stil: In tegenstelling tot de cirkelzaag, is de lintzaag relatief stil. Dit is van belang als je in een bewoonde omgeving werkt.
 • Materiaal sparend: Als je zaagt met een lintzaag verlies je relatief weinig materiaal. Doordat het zaaglint smal is, maakt het smalle zaagsneden en komt er weinig zaagsel vrij.
 • Veiligheid: Doordat de zaag een neergaande beweging maakt, wordt het werkstuk op de werkbank gedrukt.

Como cualquier herramienta eléctrica, las sierras de cinta requieren ciertos cuidados.

Als je goed voor jouw lintzaag zorgt, gaat deze lang mee.
(Bron: 61351380/ 123rf.com)

Hoe pleeg ik onderhoud aan mijn lintzaag?

Net als andere elektrische apparaten, vraagt ook je lintzaag de nodige verzorging. Want, zowel de zaaglinten als de motor kunnen slijten. Als je wilt dat jouw lintzaag lang meegaat, pleeg dan het volgende onderhoud:

 • Zaag je metaal? Werk dan altijd met een koelvloeistof. Zo voorkom je oververhitting van het zaaglint.
 • Controleer of de lintzaag uitstaat, als je deze niet gebruikt. Dit bespaart energie en is veilig.
 • Maak jouw lintzaag na ieder gebruik goed schoon. Vooral als je het zaaglint gaat vervangen.
 • Bouw voldoende pauze in tussen zaagsessies. Zo voorkom je oververhitting en blijf je geconcentreerd.
 • Gebruik zaaglint dat compatibel is met jouw lintzaag. Niet passend zaaglint, kan ernstige ongelukken veroorzaken en jouw werkstuk ruïneren.
 • Plaats de tanden van de zaag in de juiste positie. Zodat het werkstuk op de werkbank gedrukt wordt.
 • Houdt het werkblad schoon. Verwijder zaagsel en stof met een stofzuiger of luchtpomp.
 • Olie de bewegende delen van de lintzaag regelmatig. Hierdoor blijft het zagen soepel en gaat het materiaal langer mee.

Welke soorten lintzagen zijn er?

We kunnen twee soorten lintzaag onderscheiden op basis van hun onderstel. Aan de ene kant is er de lintzaag die op de grond staat. Dit type lintzaag is meestal groter, zwaarder en krachtiger dan het andere type. Transporteren van dit soort lintzaag is niet eenvoudig, gezien het grote gewicht. Over het algemeen zijn dit professionele lintzagen.

Aan de andere kant zijn er de tafelmodellen lintzagen. Deze zet je op iedere willekeurige stabiele ondergrond. Deze soort lintzaag is veel makkelijker te vervoeren dan de staande lintzaag, maar ook minder krachtig.

Hoe voorkom ik ongelukken met de lintzaag?

We raden je bij het gebruik van een elektrisch apparaat altijd aan om nauwkeurig de regels en richtlijnen van de fabrikant op te volgen. In potentie is een lintzaag zeer gevaarlijk, dus neem de nodige veiligheidsmaatregelen en draag veiligheidskleding:

 • Geleid nooit met jouw hand het werkstuk naar het zaaglint. Gebruik altijd een kleine geleider.
 • Bevestig de bovenste geleiders en beschermkappen zo dicht mogelijk op het werkstuk. Hiermee voorkom je dat het werkstuk gaat stuiteren terwijl je het zaagt. Ook voorkom je hiermee dat het zaaglint losschiet van de vliegwielen.
 • Breekt het zaaglint? Stap dan weg bij het apparaat en zet de machine uit. Zo voorkom je dat je geraakt wordt door metaalsplinters.
 • Open nooit de deuren van het vliegwiel, terwijl de motor draait. Schakel altijd eerst de lintzaagmachine uit.
 • Vervang de zaagband zodra je merkt dat deze begint te slijten. Wacht hier niet te lang mee, want dit vergroot de kans op ongelukken.
 • Gebruik handschoenen en een veiligheidsbril als je werkt met een lintzaagmachine. Jouw lichaam is kwetsbaar, dus bescherm het tegen vuil en ongelukken.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Om je het kiezen van de juiste lintzaag makkelijker te maken hebben we hieronder een aantal koopcriteria opgesteld. We laten je daarmee zien waar je op moet letten voordat je beslist. Zie het als een richtlijn voor de aankoop met de beste prijs- kwaliteitsverhouding. Voordat je een lintzaag koopt, kijk je naar de volgende factoren:

 • Hoogte en breedte van het werkstuk
 • Zaagsnelheid
 • Werkbank en geleiders
 • Zaagcapaciteit en frame

Hoogte en breedte van het werkstuk

Het meest basic model lintzaag, kan zagen door werkstukken van 15 cm hoog. Industriële lintzagen kunnen echter een houtdikte tot ongeveer 30 cm aan. Ook bij het snijden van metaal verschillen de diktes van het te bewerken materiaal dat een lintzaag aankan. Een nogal belangrijke factor dus, bij het kopen van een lintzaag. Bepaal welk materiaal en welke hoogte je denkt te gaan bewerken.

De breedte van het werkstuk moet tussen de twee verticale elementen op de lintzaag passen. Meestal zijn dit de randen op beschermkappen. De afstand tussen de twee verticale elementen op de lintzaag, bepaalt de maximale breedte van het te zagen werkstuk. Een lintzaag voor thuisgebruik kan minder brede werkstukken aan dan een professionele lintzaag.

Zaagsnelheid

Bij een lintzaag meet men de zaagsnelheid in het aantal meter (of voet) dat het zaaglint per minuut aflegt. Meestal kort men deze snelheid af met de afkortingen “m/min.” De snelheid die een lintzaag bereikt, kan erg verschillen per model. Meestal ligt de maximale zaagsnelheid ergens tussen de 200 m/min en 1500 m/min.

Op sommige lintzagen kun je de zaagsnelheid instellen en bijstellen. Ideaal, wanneer je denkt er verschillende materialen mee te gaan zagen. Door de zaagsnelheid af te stemmen op de weerstand van het materiaal, zorgt voor een veel preciezere zaagsnede. We raden je aan om altijd dichtbij de maximale zaagsnelheid te werken, mits je de lintzaagmachine niet forceert.

Las sierras de cinta tienen dos o tres volantes que son los encargados de hacer girar la cinta.

Een lintzaag staat ook wel bekend als bandzaag machine of bandzaag.
(Bron: Aunmuang: 107453078/ 123rf.com)

Werkbank en geleiders

De werkbank op een lintzaag is meestal gemaakt van plaatmateriaal of van gietijzer, van staal of aluminium. Aluminium werkbanken zijn meestal goed gekalibreerd en in evenwicht, maar ze zijn wel zachter dan van andere materialen. Snijtafels beschikken meestal over de nodige groeven, om het zaagsel en de (hout)krullen snel af te voeren. Sommige werktafels kun je op een gecontroleerde manier kantelen, soms wel tot 45º om verstek en hoeken te kunnen zagen.

Als je te hard tegen het zaaglint of de zaagband drukt, kan het zijn dat deze van het vliegwiel schiet. Dit voorkom je met zogenaamde geleiders of stootkussens aan weerszijden van het lint. Vliegwielen die draaien langs hermetisch afgesloten geleiders zijn het minst vatbaar voor blokkades en defecten. Men gebruikt ook wel geleiders op de werkbank zelf, om de breedte van het werkstuk bij te stellen.

Om veiligheidsredenen moeten de start en onderbreking van de aandrijving van de zaagband beveiligd en automatisch zijn. Het is handig als de aandrijving automatisch stopt, wanneer je de kleppen naar de vliegwielen opent. Op een werkplaats kan het zelfs zo zijn dat je de lintzaagmachine alleen met een speciale sleutel kunt openen.

Zaagcapaciteit en frame

De zaagcapaciteit van een lintzaag heeft te maken met de hoeveelheid materiaal die je in een enkele zaagsessie kunt bewerken. Deze capaciteit ligt meestal ergens tussen de 6 en 36 inch. Zaagcapaciteit van een lintzaag hangt samen met het formaat van de lintzaag machine. Denk dus van tevoren goed na over de hoeveelheid materiaal die je wilt gaan bewerken, voordat je een bepaald model lintzaag kiest.

Het frame van een lintzaag betreft de maximale breedte die je met de machine kunt zagen. Deze breedte kan tussen de 12 en 14 inch meten bij een tafelmodel lintzaag. Een staande lintzaag voor professioneel gebruik zijn meestal veel groter, waardoor je hiermee bredere werkstukken kunt zagen. Werk je professioneel met een lintzaag, overweeg dan een staand model met een breed frame. Ga je daarentegen vooral thuis aan de slag met een lintzaag, kies dan voor een tafelmodel.

Samenvatting

Een lintzaag is een zeer nuttige aanvulling voor de gereedschappen in jouw werkplaats of hobbykamer. Lintzagen helpen je om ieder doe-het-zelf project sneller en met minder moeite te doen. Je let bij het kiezen van een lintzaag onder andere op het materiaal dat je vooral denkt te gaan bewerken en verder op de grootte van het werkstuk.

Als je van plan bent om een lintzaag te gaan kopen, let dan op de factoren die we beschreven aan het einde van dit artikel. Doorslaggevende factoren kunnen zijn de zaagsnelheid, het te bewerken materiaal en de afmetingen van het werkstuk. Verder is het nuttig om te kijken naar de veiligheidsopties die op een lintzaag zitten, zoals geleiders en groeven en de mogelijkheid tot automatische onderbreking. Ga je vooral metaal zagen, zorg dan voor koelvloeistof, voor het behoud van jouw lintzaagmachine. Draag sowieso beschermende kleding.

Vond je dit artikel over de lintzaag interessant? Laat dan jouw reactie hieronder achter. Verspreiden van dit artikel in jouw hobbyclub kan ook. Zo help je ook anderen de beste lintzaag kiezen.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Ujjin: 94289943/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies