Laatst bijgewerkt: 18-09-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

23Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

80Verzamelde opmerkingen

Longboards zijn erg in de mode en dat is niet raar. Longboarden is misschien wel een van de leukste activiteiten die we zowel op straat als in skateparken kunnen doen. Een longboard is een langere versie van een skateboard en daarom stabieler. Het is een perfecte tool om te cruisen, om te racen of gewoon als vervoersmiddel. En, longboarden is ook nog eens makkelijker dan skateboarden!

Er zijn verschillende disciplines die je met een longboard kunt beoefenen: van het maken van klassieke bochtjes tot stunts of bergafwaarts rijden op volle snelheid. In deze shopgids vertellen we je alles wat je moet weten als je overweegt om een nieuw longboard te kopen. We laten zien wat de beste modellen op de markt zijn, beantwoorden de meest gestelde vragen en laten zien waar je nog meer op letten bij de aanschaf van een longboard. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!
Belangrijk om te weten

  • Het deck is het belangrijkste onderdeel van het longboard. Maar niet het enige, want het is ook belangrijk om je goed uit te rusten met voldoende bescherming. Daarnaast zijn er enkele trucs, zoals slippen, waarbij je extra accessoires zoals handschoenen nodig hebt, omdat we in dit geval onze handen als een voet op de vloer zullen gebruiken.
  • Door te longboarden verbeter je je coördinatie en evenwichtsgevoel. Het is daarom een uitstekende sport voor kinderen, omdat ze zich eenvoudig bewust worden van hun grootte, gewicht en mogelijkheden. Ook is het een handig middel om lange files te vermijden en snel op je werk aan te komen.
  • Een longboard is veel meer dan alleen een eenvoudig board met wielen. Dankzij de continue ontwikkelingen en verbeteringen zijn er tegenwoordig veel verschillende soorten, vormen en merken op de markt waarmee je verschillende disciplines kunt uitoefenen.

Onze selectie: De best longboards op de markt

Een longboard is een langere versie van een skateboard. Hiermee heb je meer balans en een stabielere wielbasis, waardoor deze boards een zeer geschikte manier zijn om jezelf mee te vervoeren. Hieronder vind je de beste longboards-modellen en hun belangrijkste functies. Lees aandachtig en kijk welk model het beste bij jouw behoeften past.

Het perfecte longboard voor beginners

Het longboard van Black Dragon bestaat uit 9 lagen koudgeperst Chinees esdoornhout en is op de onderkant voorzien van een coole zebraprint. Het heeft aluminium trucks met een hamerslag afwerking, reverse kingpin en 78A demping wielen (78A PUC high rebound, 70 x 51 mm). Het longboard biedt veel stabiliteit, ook bij hogere snelheden. Je kunt er zowel lange cruisetochten als tricks mee maken en zult er eindeloos speelplezier mee hebben.

Het beste drop-through longboard

Het drop-through longboard van Nijdam is voorzien van een concave board, dat relatief laag is gepositioneerd. Hierdoor is het gemakkelijk om hard te steppen en met je voeten te remmen. Het longboard is ideaal te gebruiken op hellingen. Het board stuurt heerlijk en blijft gemakkelijk lang en soepel rijden. De kwaliteit van de wielen, lagers en trucks is uitstekend. De gele wielen passen mooi bij de rest van het design van het longboard.

Het longboard dat het meeste op een surfplank lijkt

Het longboard van Street Surfing heeft een mooie en opvallende Great White print. Met dit board ervaar je dezelfde prestatie van een gewoon longboard, plus de mogelijkheid om te surfen, pompen en jezelf in beweging te brengen, zonder met je voeten te bewegen. Het longboard rijdt als een surfplank. Met dit longboard waan je je in de golven van de oceaan. De plank is geschikt voor kinderen en volwassenen en is eenvoudig in gebruik.

Het beste longboard voor kinderen

Het longboard Osprey is stevig en stabiel. De aluminium assen werken goed en geven veel controle in het stuurgedrag. Dankzij de harde wielen heeft het board een zeer stille loop. Je kunt er veel vaart op maken en goed mee sturen. Het longboard is makkelijk in gebruik en daarmee speciaal geschikt voor kinderen en beginners. Je kinderen zullen er al snel weg van zijn en het board dagelijks gebruiken. Kies je favoriete kleur en begin met de pret!

Het meest gebruikersvriendelijke longboard

Het Special Edition longboard van Apollo is geschikt voor gebruikers tot 70 kilo. Het board van 1016 mm x 246 mm is gemaakt van 7 lagen hout en bestaat uit een Dropthrough en Mini Double Kicks-as assemblage. De wielen hebben een diameter van 70 mm, een breedte van 51 mm en een hardheid van 78A.

Naast de plank ontvang je een complete set met alles wat je nodig hebt om het board te kunnen gebruiken. Het board van Apollo is van hoge kwaliteit. Apollo staat erom bekend om altijd in gesprek te blijven met ervaren longboarders, om zo continue zijn producten te verbeteren. Het longboard is stabiel en is daarom ook geschikt voor beginners. Dit board heeft een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding.

Shopgids: Alles wat je moet weten over een longboard

Als je net begint met skateboarden, moet je rekening houden met je beperkingen, zoals we die allemaal hebben in het begin. Aangezien niemand als expert aan een nieuwe sport begint, is het het beste om een multifunctioneel board te kopen waarmee we stapje voor stapje verder kunnen gaan. Een longboard is hier een zeer geschikte optie voor! Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen over longboards.

Longboard

Longboards zijn er in veel verschillende soorten en maten. Elke rider moet daarom het board kiezen dat hem het meest interesseert op basis van onder andere de vorm. 
(Bron: proimagecontent: 85041605/ 123rf.com)

Wat is een longboard precies?

De term longboard komt uit het Engels en betekent letterlijk ‘lang bord’. Een longboard is een board met 4 wielen, dat groter dan is dan een skateboard en geen stuur heeft. Net als bij surfen het geval is, is ook longboarden een discipline dat in Californië is geboren. De sport wordt beoefend op asfalt. Het is daarom raadzaam om een helm te dragen.

Longboarden bestaat niet alleen uit de verplaatsing met het board door de stad, maar ook in het afdalen van hellingen en doen van racen en stunts. Mensen die aan longboarden doen, worden meestal riders genoemd. Het is gebruikelijk om ze in skateparken en op bergafwaartse straten tegen te komen, omdat ze over het algemeen het liefst losgaan op afdalende hellingen.

Wat is de prijs van een longboard?

Je kunt al longboards voor € 30,- vinden, hoewel dit misschien niet de allerbeste modellen zijn. De prijs van een longboard hangt af van het merk, de kwaliteit en het ontwerp van het product. Als je met een krap budget zit, raden we je aan om te beginnen met een betaalbaar model. Als je verder in de sport komt, kun je altijd nog een nieuwe model kopen of eventueel onderdelen zoals de wielen en het stuur vervangen.

Welke soorten longboards zijn er?

Longboards zijn langer en breder dan normale skateboards, waardoor het board over het algemeen een betere stabiliteit biedt. Longboards worden vooral gebruikt om hellingen mee af te dalen en trucs mee te doen, of simpelweg als vervoermiddel. Ze hebben zachtere wielen en stellen je in staat om een langere afstand af te leggen met minder inspanning dankzij hun lagers.

Hieronder vind je een tabel met een duidelijk overzicht van de verschillende soorten longboards die er zijn:

Soort Kenmerken
Pintail Geïnspireerd op surfplanken. Het is een asymmetrische plank met een lange staart en een brede neus. Kenmerkt zich door de “druppel-vorm”.
Fishtail Lijkt op de pintail, maar ziet er nog meer als een surfboard uit. Heeft een gespleten staart om de stijl van een fishtail surfboard na te bootsen. De riders imiteren met deze boards de klassieke surfstijl.
Blunt Hebben de breedste en meest ronde neus en staart.
Twin Lijkt erg op een traditioneel skateboard, maar is breder en groter en heeft een symmetrische vorm, zodat je er in beide richtingen mee vooruit kunt.
Cut-out Hebben de meeste wielruimte, waardoor ze ook in beide richtingen gebruikt kunnen worden en hebben veel stabiliteit bij hoge snelheden. Het is een zeer veelzijdig boardtype.
Dropdown Heeft een verlaagd deck. Is zeer stabiel bij hoge snelheden. Zijn meestal minder flexibel.
Speedboard Zijn ontworpen om stabiliteit bij hoge snelheden te genereren. Zijn superstijf en hebben diepe wheelwells om grote race-wielen te kunnen monteren.
Minicruiser Klein en veelzijdig. Zijn gemakkelijk te vervoeren omdat ze erg klein zijn. Bieden echter geen grote stabiliteit. Zijn ideaal voor reizen op het asfalt.

Welke vormen kan een longboard hebben?

Er bestaan net zoveel verschillende vormen voor longboards als ideeën die fabrikanten hebben. Anders dan bij skateboarden het geval is, hebben longboards veel meer verschillende vormen en maten, waardoor iedere rider zelf het board kan kiezen dat het beste bij zijn stijl past. Toch is het mogelijk om de boards in categorieën in te delen, afhankelijk van de symmetrie van het board. Je kunt kiezen uit directional en symmetrische boards. Hieronder leggen we uit wat het verschil tussen de 2 soorten is:

Soort Kenmerken Waar gebruik je ze voor?
Directional Bedoeld om maar een kant op te gaan en dat is vooruit. Zijn dun van achteren en worden geleidelijk breder aan de voorkant. De voorkant is daardoor vrij breed. Zijn alleen symmetrisch over de lengte. Geschikt om downhill en de cruiser-stijl mee te oefenen.
Symmetrisch Zowel over de lengte als breedte symmetrisch. Voelen hetzelfde aan ongeacht welke kant je opgaat. Gericht op freeryders en freestylers.

Hoe flexibel is een longboard?

De flexibiliteit van een longboard is afhankelijk van het materiaal waar het board van is gemaakt. Ook de wielen, lengte en mate van holheid van het model zijn bepalend. Zoals je misschien inmiddels wel is opgevallen, kan iets wat zo simpel als een plank lijkt dus veel verschillende vormen en maten aannemen. Dit geeft riders de kans het model te kiezen dat het beste bij hun rijstijl past.

Hieronder vind je een tabel met de verschillende maten van flexibiliteit die longboards kunnen aannemen:

Mate van flexibiliteit Functies Wie gebruikt het longboard?
Zacht Absorbeert schokken tijdens het skaten. Perfecte stijl voor cruisers en beginners.
Halfzacht Iets minder buigzaam dan de vorige. De extra hardheid geeft meer stabiliteit bij een hogere snelheid. Ideaal voor freestyle.
Halfstijf Geeft meer stabiliteit bij gemiddelde snelheden. Perfect voor freeride oefeningen.
Stijf De hardste en minst flexibele plank. Meest geschikt voor riders die graag downhill boarden.

Welke soorten concaaf kan een longboard hebben?

Afhankelijk van de hoek die het deck vormt, heeft het board een bepaalde mate van concaaf. De concaaf is de gebogen vorm van het hout langs de plank en beïnvloedt de stijfheid en flexibiliteit ervan. De holte kan min of meer uitgesproken zijn op het longboard en biedt meer of minder grip bij het verplaatsen of slippen.

Soort Kenmerken Ideaal voor…
Camber Is enigszins concaaf. Helpt om makkelijker bochten te maken. Cruisers.
Flat Helemaal vlak, komt bijna niet voor. Ideaal voor beginners en freestylers.
Rocker Heeft een beetje een U-vorm. Brengt meer stabiliteit. Freeryders en liefhebbers van downhill.

Welke accessoires kan ik aan mijn longboard toevoegen?

Zoals bij alle sporten het geval is, kun je ook voor longboards een hoop accessoires kopen die je leven gemakkelijker maken. Misschien weet je nog niet wat voor accessoires er zijn. Hieronder vind je daarom de 4 belangrijkste accessoires die helpen om het longboard veiliger en comfortabeler te maken:

  • Footstops: Kleine onderdelen die aan het deck worden toegevoegd zodat je voet niet beweegt. Bovendien dienen ze als referentiepunt om te weten waar we onze voet moeten plaatsen zonder naar de grond te hoeven kijken. Ze worden gebruikt als extra beveiliging.
  • Nose/Tyle guards: Beschermers die aan de voor- en achterkant van het bord worden geplaatst om te voorkomen dat het longboard breekt als je valt.
  • Risers: Ook lifters genoemd. Het zijn stukjes plastic die tussen de schacht en de plank worden geplaatst om een grotere hoogte te bereiken.
  • Shock pads: Het gebruik is vergelijkbaar met dat van de risers, maar ze vervullen ook de functie van schokdemper.
Wist je al dat het longboard is uitgevonden door surfers en skiërs? In de jaren ’50 voelden zij zich geroepen om een oplossing te bedenken, zodat ze hun favoriete sporten konden blijven uitoefenen als er geen golven of sneeuw in de buurt waren.

Zijn er elektrische longboards?

In tegenstelling tot andere elektrische voertuigen zoals steps, komen gemotoriseerde longboards niet zo veel voor. Ze bestaan wel. De apparaten zien er precies hetzelfde uit als niet-elektrische longboards: een deck met 4 wielen, lagers en 2 assen. Het verschil is dat ze elektrisch worden aangestuurd en in de meeste gevallen te bedienen zijn via een afstandsbediening.

Het feit dat je de apparaten met een afstandsbediening bedient maakt dat je bijna volledig de essentie van een longboard verliest wat betreft het besturen en berijden ervan. Maar, aangezien het om longboards gaat en de vraag toch steeds meer toeneemt, is het goed om te weten dat ze bestaan en ze als optie mee te nemen in je aankoopbeslissing.

Wanneer is het nodig om een longboard te vervangen?

Als je een houten deck hebt, is het normaal dat het longboard op een gegeven moment slijtage gaat vertonen als je het board veel gebruikt. Het moment waarop je het board moet vervangen kan erg variëren. Als je echter opmerkt dat het hout begint te splijten, weet je zeker dat je een nieuw board nodig hebt. Afhankelijk van de kwaliteit van het artikel en de manier waarop je hem gebruikt, gaat een longboard over het algemeen behoorlijk lang mee.

Wel kunnen ook factoren zoals water en grote temperatuurwisselingen grote invloed hebben op de levensduur van een longboard. Ze kunnen op de lange termijn het deck vervormen en de wieltjes ongelijk maken. Om de sport optimaal te beoefenen, heb je een board in goede staat nodig. We raden je daarom aan om je board te vervangen zodra je merkt dat het verouderingstekens begint te tonen.

Welk onderhoud vereist een longboard?

Ondanks dat een longboard geen groot onderhoud vereist, komt het jezelf ook goed uit om regelmatig te controleren of alle onderdelen nog goed vast zitten. We raden je aan om te controleren of de schroeven goed zijn afgesteld, of de pads niet zijn vervormd, of de ringen en moeren niet zijn losgekomen en of de lagers schoon en ingevet zijn.

Rob DyrdekEen van de meest legendarische skateboarders in de geschiedenis
“Longboarden heeft me alles gegeven en me gemaakt tot wie ik vandaag ben.”

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Er zijn veel verschillende soorten longboards verkrijgbaar op de markt. Het kan daardoor lastig zijn om een model te kiezen. Het kan helpen om de verschillende longboards op een aantal criteria te vergelijken voordat je een model koopt. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste aankoopcriteria die je helpen om het longboard te vinden dat het beste bij je behoeften past:

Materiaal

Longboards kunnen uit verschillende materialen gemaakt worden, hoewel het meest voorkomende hout of multiplex is. De meeste boards bestaan uit 7 tot 9 lagen, wat leidt tot een homogene en resistente structuur. Longboards kunnen echter ook van andere materialen gemaakt worden. Hieronder vind je een tabel met een overzicht van de overige meest voorkomende materialen die voor de productie van longboards worden gebruikt:

Materiaal Kenmerken
Esdoornhout Het meest voorkomende productiemateriaal.
Zeer stijf en duurzaam. Behoudt zijn eigenschappen gedurende een lange tijd en na intensief gebruik.
Bamboe Flexibeler en lichter. Bamboe longboards worden vooral gebruikt voor Carving en Cruising op straat. Ook handig om mee te vervoeren.
Hout en glasvezel Biedt stijfheid en weerstand. Worden vooral gebruikt voor Freeride, Freestyle en Downhill.

Voor meer specifieke delen van het board, zoals het asmontageoppervlak en de neus en staart, worden ook wel andere materialen zoals koolstofvezel gebruikt, die betere prestaties levert, hoewel de prijs hoger is dan glasvezel. Dit soort materialen worden meestal gebruikt voor professionele boards.

Formaat

Een klein board biedt meer bedieningsgemak, maar is onstabieler als je sneller gaat. Het is een goede optie voor diegenen die het longboard gebruiken om door de stad te reizen of om te Cruisen, omdat je er gemakkelijker obstakels en voetgangers mee kunt vermijden. Een groot board is minder wendbaar, maar biedt meer stabiliteit bij een hogere snelheid.

Breedte

Of je het longboard nu gebruikt om te reizen, voor het beoefenen van freestyle of downhill, de breedte van het board is rechtstreeks van invloed op de stabiliteit ervan. Hoe breder het board, hoe stabieler deze zal zijn. Tegelijkertijd geldt dat hoe smaller het deck is, hoe minder comfortabel het zal aanvoelen om er veel en ver mee te reizen.

Lengte

De lengte van het board is de afstand tussen de uiteinden van het deck, oftewel vanaf de punt van de neus tot aan het uiteinde van de staart. Als je nog nieuw bent in de wereld van de longboards, raden we je aan om te kiezen voor een maat tussen de 36 en 42 inch. Als je al iets meer ervaring hebt met het board, kun je eventueel ook een kleinere maat selecteren.

Assen

Ook de assen beïnvloeden de controle die je over het longboard hebt en met name over hoe je de bochten neemt. De assen bevinden zich onder het board, met de wielen aan beide uiteinden, zijn T-vormig en zijn verantwoordelijk voor de communicatie tussen de wielen en onze bewegingen. De breedte van de as moet dezelfde grootte hebben als de breedte van de het deck.

Wieltjes

De wielen vormen de directe link tussen de rider en het asfalt. Ze zijn over het algemeen gemaakt van urethaan. Hoe harder de urethaan, hoe langer de wielen meegaan. Tegelijkertijd geldt ook, hoe zachter de wieltjes, hoe sneller ze zullen slijten. Ook als je van plan bent om veel te gaan slippen, is het effectiever om iets hardere wielen te gebruiken. Let wel op dat niet alle wieldiameters geschikt zijn voor ieder deck. Check dit altijd voordat je nieuwe wieltjes koopt.

Lagers

De lagers zijn stukjes staal die in de wielkern worden gestoken om zo de minste weerstand te bieden. Een hogere ABEC-categorie betekent een grotere precisie, efficiëntie en een beter vermogen om hogere snelheden te bereiken. Ook het materiaal van de lagers is van invloed op de functie ervan. Controleer daarom altijd voor je een longboard koopt wat voor soort lagers er mee worden geleverd.

Concaaf

Tot slot speelt tevens de concaaf een zeer belangrijke rol bij de aanschaf van een longboard, omdat deze factor bepaalt hoe het board aan je voeten voelt en wat je er allemaal mee kunt doen. Rockerboards hebben een verlaagd zwaartepunt en worden vooral gebruikt voor het beoefenen van Carving en Downhill. Camber-boards daarentegen hebben een middenstuk dat hoger ligt en bieden meer flexibiliteit.

Samenvatting

Een longboard is een langere versie van een skateboard en daarom stabieler. Een longboard is perfect om te cruisen, racen of gewoon als vervoersmiddel. Omdat de boards breder zijn, bieden ze meer stabiliteit, veiligheid en comfort dan een skateboard. Ben je al nieuwsgierig geworden? Probeer het eens uit!

Hoewel de grootte en het gewicht van de longboards ze minder geschikt maakt om tricks uit te voeren dan de gebruikelijke skateboards, dragen de verschillende componenten van de boards eraan bij dat je met een longboard makkelijker vloeiende bewegingen maakt en grotere afstanden aflegt.

Vond je onze shopgids over longboards interessant? Deel het dan op social media zodat ook anderen alles te weten komen over deze handige tool. Je kunt hieronder ook een reactie achterlaten, we beantwoorden je vragen graag!

(Bron van de header afbeelding: ToniMarinov: 63122292/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies