Laatst bijgewerkt: 22-07-2021

Onze selectiecriteria

38Onderzochte producten

44Bestede uren

40Beoordeelde onderzoeken

150Verzamelde opmerkingen

Welkom op onze grote longkruid test 2023. Hier stellen we alle longkruiden die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen het beste longkruid voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je op moet letten bij het kopen van longkruid.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Longkruid groeit in bossen en langs bosranden in bijna heel Europa.
 • De bloemen van het longkruid verkleuren van roodachtig-roze naar paars naar blauw naarmate ze ouder worden.
 • De meest voorkomende soort, gevlekt longkruid, is te herkennen aan de wit gevlekte bladeren.

Longkruid: Onze selectie

Advies: Vragen die je jezelf moet stellen voor je longkruid koopt

Wat is longkruid?

Longkruid (Pulmonaria) behoort tot de familie van breedbladige planten. Hij komt in bijna heel Europa voor en groeit in bossen en bosranden. Longkruid geeft de voorkeur aan matig vochtige grond en halfschaduw tot schaduwrijke plaatsen. De plant is 15 tot 30 cm hoog en bloeit van maart tot mei. In deze tijd verkleuren de bloemen naarmate ze ouder worden van roodachtig-roze naar paars en blauw.

De bloemen van het longkruid verkleuren van roodachtig-roze naar paars en blauw naarmate ze ouder worden. (Beeldbron: pixabay.com / Marigard)

Longkruid bestaat uit een horizontale wortelstok, een licht behaarde stengel waaruit de lancetvormige tot hartvormige bladeren tevoorschijn komen en de trechtervormige bloemen.

Waarvoor kan ik longkruid gebruiken?

Je kunt longkruid op verschillende plaatsen gebruiken. In de volgende tabel tonen we je de verschillende toepassingen.

Gebruik Beschrijving
In de tuin In de tuin is longkruid goed als bodembedekker, want het verspreidt zich niet erg en geeft geen overlast.
In de keuken Je kunt de jonge bladeren van het longkruid gebruiken als ingrediënt voor wilde kruidensoepen en salades. Ze hebben een bittere, koolachtige en milde smaak. De bloemen zijn ook eetbaar en kunnen verwerkt of als versiering gebruikt worden.
Als geneeskrachtige plant Hildegard von Bingen (1098-1179) erkende al de genezende werking van longkruid. Longkruid thee is bijzonder bekend. Longkruid wordt in de homeopathie ook gebruikt als tinctuur of in capsulevorm.

Voor wie is het gebruik van longkruid als geneeskrachtige plant geschikt?

Het gebruik van longkruid is geschikt voor ziekten van de longen en de luchtwegen. De ingrediënten, zoals kiezelzuur, saponinen en tanninen, hebben een slijmoplossende, verzachtende en ontstekingsremmende werking tegen hoest (irritatie), heesheid en verkoudheid met hoest.

Homeopaten bevelen longkruid aan als tinctuur voor bronchitis en bronchiale astma. Uitwendig toegepast heeft longkruid een wondhelend effect, dankzij het ingrediënt allantoïne. Longkruid helpt ook tegen blaasproblemen en diarree.

Vanwege de weinige, onvoldoende wetenschappelijke studies over de risico’s en lange-termijn effecten van longkruid, raden deskundigen langdurig gebruik af, evenals gebruik tijdens de zwangerschap.

Wat kost longkruid?

Je kunt longkruid in verschillende vormen kopen, afhankelijk van hoe het gebruikt wordt. Longkruidthee kost tussen 5 en 25 euro, en de prijs stijgt met de hoeveelheid. Longkruid tincturen kosten 15 tot 30 euro. De prijs stijgt ook met de hoeveelheid inhoud. De hele plant kost 3 tot 8 euro. De zaden zijn voor iets minder verkrijgbaar, van 2 tot 5 euro.

soort prijsklasse
thee 5-25€
tinctuur 15-30€
plant 3-8€
zaden 2-5€

Wat zijn de alternatieven voor longkruid?

Er zijn verschillende alternatieven voor longkruid op het gebied van tuinieren en in zijn functie als geneeskrachtige plant. In de tuin kun je longkruid als bodembedekker gebruiken. Andere goede bodembedekkers zijn kleine maagdenpalm, schuimbloem of Balkan kraanvogelstruik. Als geneeskrachtige plant wordt longkruid gebruikt tegen aandoeningen van de luchtwegen en verkoudheid met hoesten.

Bewezen alternatieve geneeskrachtige planten tegen deze klachten zijn klimop, tijm, salie, anijs, vlier en nog veel meer. Longkruid heeft ook wondhelende eigenschappen, net als deze geneeskrachtige planten: Smeerwortel, aloë vera, arnica en vrouwenmantel. We willen je nu wat meer in detail laten kennismaken met Balkan kraanvogelstruik, salie en arnica:

Balkan Kraanvogel

De Balkan kraanvogelstruik (Geranium macrorrhizum) is een vaste plant en behoort tot de kraanvogelfamilie. Hij wordt 30 tot 45 cm hoog en bloeit in mei en juni. De Balkan kraanvogel is ideaal als bodembedekker in de tuin, want hij maakt het onkruid moeilijk om te groeien. De kleur van de bloemen varieert naargelang de soort. Er zijn variëteiten met rode, witte, paarse, roze of magenta gekleurde bloemen.

Salie

Salie (Salvia officinalis) behoort tot de lipbloemenfamilie. Het geslacht van de salieplanten omvat meer dan 1000 soorten. Salie heeft een groeihoogte van 40 tot 60 cm. Het bijzondere van salie zijn de sterk aromatisch ruikende bladeren.

Ze worden ook vaak in de keuken gebruikt en zijn vooral in de Italiaanse keuken ingeburgerd geraakt. Salie is ook een van de oudst bekende geneeskrachtige planten. Het helpt, bijvoorbeeld, bij verkoudheid, keelontsteking, kinkhoest of darmklachten. Verder kan salie ook helpen bij problemen als lusteloosheid.

Arnica

Arnica (arnika montana) behoort tot de madeliefjesfamilie en wordt tot 60 cm hoog. Het is inheems in bergweiden in heel Europa. Ze bloeit er van juni tot augustus. De bloemen van de plant zijn heldergeel en hebben een aromatische geur. Ze zijn ook van belang voor medicinale doeleinden en worden verwerkt tot arnica zalf, bijvoorbeeld.

Dit wordt uitwendig gebruikt om verstuikingen en kneuzingen te behandelen. Daarom wordt arnica vaak gebruikt in sportzalf. Arnica is een beschermde plant, dus je mag het niet zonder toestemming plukken.

Besluit: Welke soorten longkruid zijn er en welke is geschikt voor jou?

Er zijn wel 20 soorten longkruid in Europa. De meest wijdverbreide soorten zijn:

 • Gevlekt longkruid
 • Donker longkruid
 • Zacht longkruid

We willen je nu graag helpen het meest geschikte longkruid voor je te vinden. Daartoe laten we je kennismaken met de verschillende soorten, met hun voor- en nadelen.

Wat zijn de kenmerken van gevlekt longkruid en wat zijn de voor- en nadelen?

Het gevlekte of echte longkruid (Pulmonaria officinalis) is de bekendste variëteit van longkruid. Je kunt hem gemakkelijk herkennen aan zijn bladeren. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn ze gevlekt. Je kunt gevlekt longkruid op allerlei manieren gebruiken, in de tuin als bodembedekker, in de keuken als kruidig ingrediënt of bij verkoudheid als geneeskrachtige plant in de vorm van thee, tincturen of capsules.

Voordelen
 • Gemakkelijk te herkennen aan gevlekte bladeren
 • veel toepassingen
Nadelen
 • Gevoelig voor wateroverlast en droogte
 • vatbaar voor meeldauw

Gevlekt longkruid is gevoelig voor wateroverlast en droogte en is vatbaar voor de schimmelziekte echte meeldauw.

Wat kenmerkt donker longkruid en wat zijn de voor- en nadelen?

Donker longkruid (Pulmonaria obscura) lijkt erg op gevlekt longkruid. Het grootste verschil is echter het uiterlijk van de bladeren, ze hebben niet de witte vlekken die typisch zijn voor gevlekt longkruid. Het donkere longkruid kan ook als geneeskrachtige plant gebruikt worden. Hij is iets beter bestand tegen nattigheid en droogte dan het gevlekte longkruid.

Voordelen
 • Kan als geneeskrachtige plant gebruikt worden
 • Robuust
Nadelen
 • Gevoelig voor meeldauw
 • Populair bij slakken

Donker longkruid is ook gevoelig voor echte meeldauw. Het is ook erg geliefd bij slakken als voedsel.

Wat kenmerkt zacht longkruid en wat zijn de voor- en nadelen?

Zacht longkruid (Pulminaria mollis) is bijzonder overblijvend en dient als een goede bodembedekker, door zijn maximale groeihoogte van 30 cm en horizontale wortelstok.

Voordelen
 • Vaste plant
 • Goede bodembedekker
Nadelen
 • Zeldzaam
 • Niet veel gebruikt

Het zachte longkruid is zeer zeldzaam en is daarom in Duitsland een beschermde soort. Deze soort heeft nauwelijks andere toepassingen dan als bodembedekker in de tuin of in het bos.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om longkruid te vergelijken en te beoordelen

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijke longworts. De criteria die je kunt gebruiken om longkruiden te vergelijken zijn o.a.:

 • Verwerking
 • Zorg
 • Gevoeligheid voor ziekte
 • Gebruik
 • Effect

In de volgende paragrafen leggen we uit wat bij elk van de criteria belangrijk is.

Verwerking

De verwerking hangt af van waar je het longkruid voor wilt gebruiken. Longkruid is verkrijgbaar in de vorm van tincturen, capsules, thee, als hele plant of als de zaden van het kruid. De verwerking verschilt in kwaliteit en je moet er bij aankoop altijd op letten dat de botanische naam correct vermeld is.

Zorg

De verzorging van longkruid is niet bijzonder veeleisend als je het op een geschikte plaats plant. Deze plaats moet halfschaduw tot schaduwrijk zijn en licht vochtige grond hebben. Als je zo’n plaats kiest, zal het longkruid bijna vanzelf groeien.

In het eerste jaar moet je de plant echter regelmatig water geven. We raden je ook aan het longkruid jaarlijks in het voorjaar met compost te bemesten, zodat de plant zich optimaal ontwikkelt.

Gevoeligheid voor ziekte

Longkruid is gevoelig voor echte meeldauw. Dit is een van de meest voorkomende schimmelziekten in de tuin. Bovendien is longkruid erg geliefd bij naaktslakken en vlinderlarven. Aantasting door bladluizen en zaagwespen kan ook niet worden uitgesloten.

Toepassing

Het gevlekte en donkere longkruid kan als geneeskrachtige plant gebruikt worden. Er zijn thee, tincturen, capsules en poeder verkrijgbaar. Je moet de thee ongezoet drinken. Als het te bitter is, kun je er honing aan toevoegen. Je kunt één tot drie kopjes per dag drinken. Het poeder wordt het best gemengd met een kop lauwe melk.

Zoals met andere geneeskrachtige kruiden moet je longkruid niet permanent gebruiken en na uiterlijk 3 tot 6 weken een pauze inlassen.

Effect

De ingrediënten kiezelzuur, saponine en tannine hebben een slijmoplossende, verzachtende en ontstekingsremmende werking. De allantoïne die in longkruid zit heeft een wondhelend effect als het uitwendig wordt aangebracht. Longkruid heeft ook een diuretische werking en helpt bij diarree en blaasproblemen.

Wetenswaardigheden over longkruid

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van longkruid?

Risico’s en mogelijke bijwerkingen van het gebruik van longkruid zijn niet bekend, omdat de werking nog niet wetenschappelijk getest is. Daarom raden we je aan geen longkruid te gebruiken als je zwanger bent of jonger dan 18 jaar.

Hoe vermeerder ik longkruid?

Als je longkruid in je tuin wilt vermeerderen, kun je de wortelstokken (rhizomen) na de bloei in de vroege zomer het beste in verschillende delen verdelen. Plant de stukken dan opnieuw op een geschikte plaats in je tuin. Zorg ervoor dat er een zekere afstand tussen de stukken is en dat de grond voedselrijk en vochtig is. Op een plaats waar het longkruid zich prettig voelt, zal het zich ook zelfzaaien. Als alternatief kun je de rijpe zaden zaaien.

Hoe maak ik mijn eigen longkruidthee?

Je kunt voorverpakte longkruidthee kopen, maar je kunt het ook zelf maken. Je gebruikt het hele bovengrondse deel van de plant. Laat het even drogen en hak het dan fijn. Neem twee theelepels van het gehakte longkruid en giet er 250 ml kokend water over. Na 10 minuten trekken zeef je de thee en drink je hem.

Longkruidthee is gemakkelijk zelf te maken. (Beeldbron: pixabay.com / dungthuyvunguyen)

Fotocredits: pixabay.com / zimt2003

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies